• Komolytalan
    Desktop alkalmazást 3 évig fejlesztettem (PowerBuilder+Sybase), 2000-ben jöttem át webes területre. Interaktív prezentációt leírtam hogy miért készítek (mellékesen, a nagy alkalmazás fejlesztése mellett): mert könnyű, buktató mentes, azonnali, és jó pénz.

A prog.hu-n nem 2 flash project van (én is 3-at soroltam fel kb utolsó 2 hétről), de végülis tökmind1 hogy hány van - a lényeg az hogy nincs rájuk jelentkező. Így aki ért hozzá, annak könnyen lehet helye (nem kell félteni az állását, mint a roppant szellentős gombóc kolléga megjegyezte lejjebb), és pénze is lesz, sok.

""Engedd meg hogy az összes orbitális ökörségre ne reagáljak amit írtál"
    Persze, nem is kell. Elvegre ez csak a kulturalt vita alapja..."
    Mégis mire reagáljak? Belinkelsz egy swf decompilert? Próbáltad? Biztos vagy benne hogy működik, rátennéd egy havi fizud? Vagy megint csak kerestél valamit a googleval, és úgy teszel mintha értenél hozzá?
    Visszanyeri a tárgy kódból a változó/függvény/osztály neveket? Vagy legenerál pár mega AS kódot variable1, variable1546 névvel? Egyébként vannak ezen decompilerek működését megakadályozó swf post-processzorok, meg kézzel is lehet bele írni olyan kódrészletet, amitől ez olyan exceptiont dob, hogy öröm lesz nézni.

Faszari és plugin + Jobs probléma:
    Az OSX egy unix, az elvileg nem fagyhat le. Az hogy az apple nem tud egy tisztességes böngészőt írni, ahol sandboxban futtatja a pluginokat nem az Adobet minősíti.
    Egy ámítógépet _bármilyen_ programozási nyelven írt szoftverrel le lehet terhelni, el lehet fogyasztani a memóriáját, és - ha nem védett környezetben fut a kód - akkor le is lehet fagyasztani. Az almatársadalomban a desktop alkalmazások jellemzően ellenőrzöttek ilyen szempontból, vagyis ami nem megfelelő minőségű, az nem kerül be az almabótba/hamar kikerül onnan. A weboldalak azonban nem eshetnek át ilyen ellenőrzésen, egyszerűen mert túl sok van belőlük.
    Ezért futtatja pl a FF plugin-containerben a plugineket (pl flasht is) - gondolom az almás faszari nem képes ilyesmire, azért fagy.
    Megjegyzem weben kliens oldalon nincs túl sok programnyelv: Flash, JS, oszt jónapot. Tehát sokmindenben nem lehet sz.r-t írni. Jó persze van még JAVA applet, amit senki se használ, SL, meg pár még egzotikusabb vacak - de elterjedt az a Flash és a JS. A JS-hez nincs komoly fejlesztő környezet beépített designeri felülettel, debuggerrel, profilerrel, kisf.szommal, flashhez meg van, ezért komolyabb kódok flashben szoktak készülni, vagy irtózatos pénzek árán JS-ben.

Marad még hogy fejlesszek Eclipseben natív kódot Androidra. A Flex (Flash Builder) egy Eclipse, vagyis ez a rész stimmel. Natív kódot meg minek is gyártsak? Hogy utána ne tudjak belőle minimális változtatással Win/OSX alatt használható alkalmazást faragni? Boldogok lesznek a főnökeim, hogy drágábban tudok kevesebb platformon futó alkalmazást gyártani nekik? Nem hiszem. Jó lesz az, hogy telepíteni kell az alkalmazást, ahelyett hogy beírnak egy sort a böngészőbe? Hány plusz vevőt hoz az, hogy a demót is telepíteni kell? Mi az előnye a natív kódnak? Az hogy kevesebb CPU-t fogyaszt? Ha jól meg van írva egy Flex/Flash alkalmazás, az se fogyaszt sokat, mondjuk 2D-ben maradva (11-es playertől jöhet a 3D is). Másik oldalról: ha ugyanazokat az effekteket akarjuk elérni egy 2D desktop alkalmazással, akkor az is többet fogyaszt. Megkockáztatom lassabb is lesz mint a flashes cucc, mivel abban nincsenek meg ugyanazok az agyonoptimalizált filterek, bitmap toolok amik a flash playerben - natív kódként - benne vannak, és amiket a flashből csak függvényként hívok vagy egyszerűen lerajzolok.