39
  • usersg
    #39
    Amiket írtam, az nagyobb részt a szolgáltatás alapú felhőkre is igaz. Nézd meg azt a részt, amit a software -ekről, és a terminálokról írtam... Ezek mind valós veszélyek.

    Szerintem a cloud -nak - ha így akarjuk hívni, de tök mindegy - ott van helye, ahol sok közérdekű, vagy bizonyos csoportok számára fontos adatok kezeléséről van szó, esetleg az elérés módjáról is, de NEM SZEMÉLYES adatokról, és NEM MINDEN adatról. Remek szolgáltatás pl a netes kereső, és nincs is vele semmi gond - hacsak nem a részrehajlás, de az egy másik téma - remek dolog pl a google earth, vagy a youtube. Ezekkel semmi de semmi bajom nincs is. Erre való a felhőzés.

    De a google féle "You Can Do Everything on the Web" tipusú hozzáállás már egy egy nagyon veszélyes játék. Meg kell húzni a határokat, és eldönteni mi a hasznos szolgáltatás, és mi az ami már túl sok lemondással, és veszéllyel jár.
    Ezért is említettem, hogy mind műszakilag, mind adatbiztonság szempontjából inkább kiegészítésként lehet csak elképzelni ezeket a rendszereket, és megfelelően szortírozni hogy mi kerülhet oda, és mi nem. A műszaki megfontolások is egyértelművé teszik, hogy NEM lehet mindent megcsinálni a weben... (egy adathalász cégre rábízni minden dokumentumot, meg minimum felelőtlenség)
  • hdo
    #38
    Ezzel mind tisztában vagyok, de a hozzászólások témája eddig kivétel nélkül a backup, és az online tárolás volt, nem a felhő szolgáltatásainak összessége.
  • Cat #37
    Tárolási felhőt manapság ki csinál? Senki. Az üzleti modelljének kb. tiz éve, az extra.hu és a tar.hu idején ragyogott a csillaga, de akkor sem túl fényesen, ma már tönkre is ment mind, vagy ami nem, az a warezből él (Megaupload és társai).

    A felhőszolgáltatásoknál sokkal komplexebb dolgokról van szó, elsősorban a szolgáltatásról, amit csak így, ebben a formában lehet megvalósítani, és _sehogy máshogy_ (pl. GMail vagy egy komplex zenehallgató/vásárló/streamingelő rendszer).

    De ha már ragaszkodni akarsz a tárolási felhőhöz, akkor már a dropboxot hozd példának, ami messze többet nyújt annál, minthogy egyszerűen tárolja a fájljaidat. (Régen is tárolhattad egy webes tárhelyen a fotóidat, de gondolom magyarázni se kell, hogy a Flickr vagy a Picasa mennyivel többet nyújt ennél.)
  • hdo
    #36
    Azért azt ne felejtsük el, hogy most elsősorban - hozzászólásokban - nem számítási, hanem tárolási felhőről van szó, márpedig annak megfelel amit ő mondott.
  • Cat #35
    "aztán egyik reggel egyszercsak felhő lett belőlük"

    Nem, közel sem, ez egy hosszú folyamat volt. A céges saját szerverpark az nem felhő! Az elődje a "grid", ami messze több egy sima tárhelynél.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Grid_computing

    "Egyesíti a számítási-képességet, a tárolási erőforrás menedzsmentet, biztonsági szolgáltatásokat, adat mozgatást, monitorozást és egy olyan eszközkészletet, amely további szolgáltatások fejlesztését teszi lehetővé ugyanazon a infrastruktúrán."
  • hdo
    #34
    "Egyrészt azért nem, mert a te gépedet nem keresik direktbe azért hogy feltörhessék, mert nem kecsegted a dolog olyan haszonnal, mint egy céges felhőt."

    Egyrészt szoftvert fejlesztek, másrészt könyvet írok, és mindkettő nagydobra van verve, hogy mire készen vannak, legyen már annyira elterjedve a hírük, hogy legyen már az elején elég felhasználó/olvasó.

    Otthoni hálózaton meg sajnos csak WPA-PSK van, mert van _egy_ szutyok céges gép, amin csak Windows XP van, az meg nem támogatja a WPA2-t. De DHCP-n csak annyi IP cím elérhető ahány gép van, és azok az IP-k is társítva vannak MAC címhez.
  • usersg
    #33
    "Jahh és nem utolsó sorban sokkal kiszolgáltatottabbak az adataid, mint egy céges felhőnél"

    Nem feltétlenül. Egyrészt azért nem, mert a te gépedet nem keresik direktbe azért hogy feltörhessék, mert nem kecsegted a dolog olyan haszonnal, mint egy céges felhőt. Még a wpa2 -es wifi -t sem kezdi el törögetni senki, mert inkább keres egy titkosítatlan hálózatot, és csatlakozik arra.
    A céges "magánfelhőkkel" pedig semmi baj sincs. Minden nagyobb cégnek voltak eddig is szerverei saját használatra, csak nem felhőnek hívták őket.. aztán egyik reggel egyszercsak felhő lett belőlük. :D
    A lényeg, hogy ebben az esetben egy cég saját iratairól, és dokumentumairól van szó, így semmi kivetnivaló nincs benne. És nem is az óceán másik felén vannak ezek a gépek. A dolgozók teszik ide az aznapi munkájukat. Ez nagyon más megközelítés, mint amikor terminálon keresztül érheted el minden személyes adatodat. Én az utóbbival kapcsolatos problémákról írtam.
  • hdo
    #32
    "Jahh és nem utolsó sorban legalább megtanulod hogyan kell távolról elérhető gépet konfigurálni."

    Jahh és nem utolsó sorban sokkal kiszolgáltatottabbak az adataid, mint egy céges felhőnél, mert otthonra képtelenség olyan biztonsági rendszert kialakítani.
  • Sliders
    #31
    Mert részben erre is megy ki a játék. a CIA a Facebookot simán belső adatbázisként kezeli, hát még ha a pofák mellé anyagokat, iratokat is lehet társítani, simán megkapják azt amiről ezelőtt 10 éve még csak álmodni sem mertek. Könnyű lesz valakiről vagy cégekről elemzéseket készíteni és egyből kiderül ki vagy mi vagy. Aztán ha nem tetszel a rendszernek ahogy usersg írta még be is szophatod.

    HDO-nak meg annyit, hogy ezt most is meg tudod csinálni, hogy az anyagaidat eléred, csak kell egy otthoni szerver ami nem olyan nagy ördöngőség ma már. Ehhez felesleges felhőzni. Persze hogy nehezebb saját kezűleg megcsinálni, de legalább az adat nálam van. Jahh és nem utolsó sorban legalább megtanulod hogyan kell távolról elérhető gépet konfigurálni.

    Mert szerintem előbb-utóbb úgyis hanyatlás lesz a felhő. Az emberek rá fognak jönni hogy behatárolt ez, főleg miután majd az első törlések meglesznek.
    Én továbbra is állítom, hogy ez egy zsákutca, mert hogy ez nem fog megtérülni. 5 giga kevés adatnak. Akkor már az otthoni szerverről streamelem a filmet vagy az Mp3-at.
    Persze valakit felizgat hogy az USA-ból hallgat Mp3-at de istenem, úgyis dalolva adják majd az emberek oda az adataikat. Na ez a most baró.
  • hdo
    #30
    "... hiszen az állítólagos adatbiztonságon túl, csak hátrányai vannak."

    Azért ez így nem igaz, sokkal jobban hangoztatott előnye az, hogy ha több internetképes eszközzel rendelkezel, akkor egy helyről elérhető az összes adat, így nincs az, hogy éppen valamit nem tudsz elérni amire szükséged lenne, mert másik eszköz tárolóján van, ami éppen nincs a közelben.

    Többiben egyetértek.
  • usersg
    #29
    Az állami kontrollt el is felejtettem beleírni... Milyen kényelmes is az, amikor egy adatbázisból lehet összehalászni pillanatok alatt minden polgár minden anyagát... És ha mondjuk nem tetszik valami, akkor csöndben megsemmisítem, esetleg erre hivatkozva már vádat is emelhetek. Micsoda politikai fegyver lenne a felhőzős világ bárki ellen.
    Esetleg cégek ipari kémkedését is megkönnyíthetné... találjátok ki hogyan...
  • usersg
    #28
    A hülye felhő marketing óta, hirtelen minden informatikai eszköz két hetente lerohadó ócskavasnak van titulálva, hogy igazolni lehessen a felhő szükségességét. A valóság azonban nagyon más. Az embernek a legfontosabb dokumentumaikat általában nem csak a megsemmisüléstől féltik, hanem a másodkézbe kerüléstől is. Innentől kezdve már gond a felhőzés. Nyugodtan lehet ezekből egyszerre több másolatot is tartani, ha pl könyvet ír az ember. A fényképeket ki lehet írni még plusz egy dvd -re, ami 70 ft. Nagyon túl van lihegve ez az "elromló számítógép" téma, mert egyszerűen az ég világon semmi mással nem lehet reklámozni a felhőt, hiszen az állítólagos adatbiztonságon túl, csak hátrányai vannak.

    Az első, és legfontosabb a magánszféra kérdése. Nem értem hogy miért kezdik mostanában természetesnek venni az emberek azt, hogy egy internetes vállalattal osztják meg mindenüket... Az olyanok szerint mint te, én vagyok a hülye, mert nem vagyok hajlandó mindent mások orrára kötni. Ez a "úgysem csinálok olyat" duma hülyeség. A magánügy akkor is az, ha nem csinálsz semmi rosszat. Ezeknek a vállalatoknak pedig nyilván az az érdekük, hogy megbízhatónak tartsd őket. A google pl évek óta puhítja az embereket, hogy milyen jó is az nekik, ha mindenük egy amerikai serveren van. Hát nekem nem jó. Hétköznapi levelezés egy része még oké, de annál több nem. Megvannak a határok. Vedd észre, hogy pl a ratyi, lassú, google docs használatáért is minden esetben magával a dokumentummal fizetsz, amit a google fog tárolni, és a szerződés értelmében kb arra használja, amire akarja.

    A második a megbízhatóság. Cloud addig van, amíg net. A net pedig SOHA nem megbízható. Eleve egy köztes tényezőnek kell tekinteni, ami millió magánhálózat összekapcsolódása révén jön létre, és ami engem elválaszthat az adataimtól. Ráadásul eleve elosztott rendszernek készült az internet, mert az a működő megoldás, most pedig jött ez a központosítási mánia. Kösz de nem. Emlékeztetnélek hogy a google szerverek is lerohadtak már többször, meg a pofakönyv is. Pedig azok a legnagyobbak.
    És akkor itt kell megemlítenünk azt is, hogyha elveszik tőled a file -okat, a programot amivel kezeled, a vasat amin kezeled, és neked nem marad semmi, csak egy terminál, meg egy jelszó, akkor az hatalmas bizalmat is igényel a részedről... mert ugye innentől kezdve egy gombnyomással elvehetik mindenedet. És akkor cseszheted a felhőt. Kiegészítő szolgáltatásnak megfelelő körültekintéssel jó, de mint a normális rendszereket leváltó technológia, biztosan nem az.

    A harmadik az ár kérdése. Mivel, és hogyan fizetsz, illetve mennyit. Ha mindened a szolgáltatónál van, akkor 100% -ban ki is vagy neki "szolgáltatva". Tehát egy oldalúan tehet veled olyasmit, ami csak a te számodra lehet kellemetlen. Be leszel zárva egy rendszerbe, ahol minden lépésedet meghatározhatják helyetted. Ehhez képest a windows hegemónia a szabadság szinonimája. Mert ha veszel egy windowst, akkor az aktiválást követően kb annyi lesz a kapcsolatod a microsoft -al, hogy letöltöd a frissítéseket, avagy nem. És kaptál egy remek software platformot, amin azt
    futtatsz, és úgy, ahogy neked tetszik. Nem kell odaadnod senkinek se a programokat, se a file -okat. Ehhez képest a felhőben, kb semmiről nem dönthetsz. Gúzsba kötnek az előre megadott lehetőségek, és a minden részletre kiterjedő licenc -ek. Adatvesztésért ráadásul nem is szokás túl nagy felelősséget vállalni, és végső esetben ott lesz majd az ügyvédhadsereg is. És akkor a szélessáv árairól még nem beszéltünk. Mert ha én vállalkozás vagyok, akkor atom biztos netkapcsolat kell, aminek árához képest kismiska a backup megoldásának költsége helyileg. Az online tárhelyet és software -eket ráadásul - ha bérled - úgy kell megfizetned, hogy a felhős cég profitja is meglegyen. Ez pedig szintén elgondolkodtató. Pl mi van akkor, amikor a bérlés költségei, a bivaly szélessávval egy idő után átlépik azt a határt, amennyiből meglett volna a software, és a vas harmadik fél bevonása nélkül?

    Már ez a felhős zenehallgatás is sántít. Hátrány a felhasználónak, és aki nyer vele, az maximum a sok jogvédő szervezet lesz, akik kiharcolják majd a webes vállalatok együttműködését, aztán majd napi szinten ellenőrzik a zenéidet... és neked ez miért jó? Mikor 16gb -os flash kártyát is vehetsz, és azért utána nem kell fizetni, és még net sem kell hozzá.

    Valahogy sehogy nem jó ez a marketing a felhővel kapcsolatban. Továbbra is azt mondom, kiegészítésnek jó, körültekintő szabályozás mellett. Másra nem. Egyáltalán nem biztos hogy a jövőben tényleg minden adatot beszipkázhat majd pár nagyobb vállalat. Túl sok a kérdés, túl sok a probléma. Bizalom pedig.... akkora valószínűleg soha nem lesz.
  • hdo
    #27

    terra = föld latinul
    tera = mértékegység előtag
  • Sliders
    #26
    Egyébként akkor az MP3 lejátszók is kapnak majd SIM kártyát? Juj de jó lesz, akkor újabb előfizetés lesz majd oda is :D
    Csak mert az emberek annyira lusták, na meg szerintem hülyék is lesznek hogy nem fogják átenni a laptopból, padokból a SIM kártyát hogy ott netezzenek, na meg mi van ha egyszerre több szolgáltatást akarok használni?
    Ez már fejés lesz keményen. 2-3 mobil előfizetés szolgáltatónál + vezetékes net + fizesd a Cloudot is mert valószínűleg nem ingyen fogják dobálni a gigákat, terrákat. Úgyhogy ez így elég költséges.

    De most komolyan nem egyszerűbb az MP3 lejátszó tárolójáról hallgatni, vagy a laptopról megnyitni valamit. Nem vazzeee inkább szórjuk a pénzt mert a felhő olyan baró. Biztos vagyok benne, hogy sokan meg is fogják magyarázni, hogy ez olyan jó.

    A másik, hogy ha ilyen bazi nagy adatközpontokat építenek ahol mindenkinek az élete ott lesz, akkor egy terrorista bácsinak csak egy két repcsi kell és puff neki, mindenki baxhatja az életét.

    Valamelyik kommentelő írta, hogy akinek nincs takargatni valója az feltölti a cuccait bátran.Sok sikert kívánok neki. De az ilyen Sonyhoz hasonló durvább adatvesztésekkor esetleg ne pityeregjen ha olyan adatok vesztek el amik pótolhatatlanok.

    Szerintem a hozzáértőknek nagy divat lesz majd a privát felhő készítése.
    Microsofthoz vagy a Google-hoz max a cicáim képeit tenném fel. De nem a fotótáramat hogy az FBI csekkolhasson mindent rólam. Ugye a Facebook is a titkos szolgálat szolgálatában van. Még szerencse hogy az emberek Önként pakolják ki az életüket oda is.

    Az meg megint egy érdekesség lesz, hogy majd bérelni fogjuk a szoftvereket a felhőn keresztül. Ez nagyobb lehúzás lesz mint a mostani korszak. Persze hogy szarabbul járunk majd, főleg a szegényebbek.

    De hát tessék örülni egy olyan dolognak ami totál nagy szívás is lehet.

    Tessék elgondolkodni, hogy kb 15-20 éve megy nagyüzemben a PC biznisz. Felhő nélkül is kibírták az adataink. Aki nem volt hülye annak nem kellett izgulnia.

    Vannak hatalmas HDD-k olcsó szerverek, így is úgy is szinte minden modern háztartásban van vagy lesz szerver előbb-utóbb. Akkor mi a faxnak fizessek az MS-nek vagy a Googlenak a hülyeségeiért?
    Ezzel az erővel lehetne privát felhőm is. Csak ne azzal jöjjetek, hogy a szakképzett bácsik értik a dolgukat az óceán másik oldalán. Idáig is tároltuk az adatokat.

    Az adat ott van a legnagyobb biztonságban ahol azt senki és semmilyen illetéktelen ember nem olvashatja el. Főleg nem egy idegen cég elemzői. Mert ugye azt senki nem gondolta komolyan hogy az adatokat nem fogják lecsekkolni. Majd valami terrorizmus elleni harc szellemével simán megteszik.

    A lusták és a hozzá nem értők dalolva fogják feltolni a cuccaikat oda. Na meg majd ha jön a jogvédő szervezet, hogy hoppá azaz MKV gyanús fizess tolvaj, meg majd szó nélkül törlik a cuccaidat, ha nem felel meg nekik.
    Kíváncsi leszek hány ember csatolja fel szopóállarcot.
  • JTBM
    #25
    A backup mindig a változásokat viszi.
    Úgy kell méretezni a kapcsolatot, hogy átérjen a window-ban, ami erre van.
    Ma már számolnak egyet, aztán lemérik és hozzáállítják a sávszélességet.
    Nem egy ördöngősség.

    A "Cloud" embernek lövése nincsen a cég rendszeréről. A cég nulla hasznát veszi.
    Csak saját ember tud bármit megcsinálni a cégnél, ami egy kicsit is bonyolultabb dolog.

    Ezt a "szuper szakértő" dumát ma már a managementnek sem tudod eladni, mert akinek van már 5 év tapasztalata, az szembekerült már a külsős "szuper szakértő"-vel, aki csak akkor életképes, ha a belső emberek pontosan megmondják neki, hogy mit kell csinálnia...
  • e57
    #24
    Persze én is találkoztam már sok ilyennel. Minden szakmában vannak ilyenek. Ez még nem jelenti azt, hogy magyarországon nincsenek hozzáértő rendszergazdák.
  • hdo
    #23
    Sértő vagy nem, az általa említett rendszergazdából van több. Mikor még kollégista voltam fősulin, az egyik balfasz portás sikeresen telepített egy malware-t a gépre - ami persze vírusirtó nélkül volt előtelepítve -, átjött az egész hóbelebanc főrendszergazdája, 10-15 perc múlva elment fennhagyva a malware-t.

    Bementem a portára, elindítottam egy feladatkezelőt, és mivel tudom hogy melyik process micsoda, kiszúrtam a malware-t, aztán csökkentett módban kigyomláltam a rendszerből tallózás/törlés módszerrel kábé annyi idő alatt mint amennyit a rendszergazda töltött előtte.

    És ez még csak egy eset volt a sok közül, arról is mesélhetnék, hogy a Vas Megyei Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár rendszergazdája - ha még mindig az van - mekkora láma!
  • e57
    #22
    "Egy felhő szolgáltatásnál általában csak diffeket küldözgetnek, duplikált, egymástól fizikailag távol lévő gépekre. Az azért nem ugyanaz az adatforgalom mint a backup. Illetve a sávszélesség se ugyanakkora adatparkok között, mint amit egy cég upstreamként tud magának venni. "

    Mert szerinted az MS felhő nélküli nagy adatbázisoknál a fent említett Vér István okleveles rendszergazda floppyra menteget? Ne nézd már le ennyire a képzett rendszergazdákat.

    "Másik oldalról egy felhőszolgáltatónak valószínűleg jobb fejlesztői, üzemeltetői vannak, mint amiről egy átlag cégvezető saját munkatársként csak álmodhat. Szóval nem kell azon aggódnia, hogy Vér István OKJ okleveles rendszergazda/programozó mit balf.szkodik már megint."

    Ez elég sértő volt sok emberre nézve, és persze nem is igaz.
    A szakembereket, meg a jó eszközöket meg kell fizetni. Pont ugyan úgy, mint minden más szakmában, és akkor nincs probléma. Van mentés az adatról, ha kell, ráadásul nem kell idegen helyen tárolni.
  • Komolytalan
    #21
    Egy felhő szolgáltatásnál általában csak diffeket küldözgetnek, duplikált, egymástól fizikailag távol lévő gépekre. Az azért nem ugyanaz az adatforgalom mint a backup. Illetve a sávszélesség se ugyanakkora adatparkok között, mint amit egy cég upstreamként tud magának venni.
    Másik oldalról egy felhőszolgáltatónak valószínűleg jobb fejlesztői, üzemeltetői vannak, mint amiről egy átlag cégvezető saját munkatársként csak álmodhat. Szóval nem kell azon aggódnia, hogy Vér István OKJ okleveles rendszergazda/programozó mit balf.szkodik már megint.
  • e57
    #20
    Backupot a felhő szolgáltatóknak is kell készíteni. Ráadásul a maxibiztonság miatt nekük is távolra. Ha nem csinálják, akkor ott sincs jobb helyen az adat mint itthon.

    Természetesen megint azt sugallják a cégvezetőknek, hogy nem kell törődniük az informatikával. Nem kell fejleszteni, nem kell szakember, nyugodtan tojjanak bele az egészbe ugyan úgy ahogy eddig (tisztelet a kivételnek), csak bízzák magukat a felhőkre, szép és jó lesz minden. Aztán vagy igen, vagy nem.
    Ha valami balul üt ki, akkor még mindig ott lesznek a felhős ügyvédek, az apró betűs szerződési feltételek, lehet majd pereskedni évekig.
  • Komolytalan
    #19
    A backup szép és jó, de igazán nagy adatbázist hogy backupolsz távolra? Mondjuk 1 kórház digitalizálva tárol minden kreált dokumentumot (röntgen, MRI, stb felvételek). Tart mondjuk 5 terránál az adatbázis. Ezt több mint 100 óra feltölteni bárhová, 100Mbit/sec upstreammel is. Ha meg felhőre alapozza az életét, akkor napközben eloszlik az évek/évtizedek alatt összegyűlt 5 terránál nagyságrendekkel kisebb adatforgalom.
  • JTBM
    #18
    Cégeknek elvileg megérné a backup, de jellemző, hogy a kis cégeknél nincsen, sőt a nagyoknál sincsen rendesen megcsinálva.

    A backup-nak egyébként több fokozata van:

    Online backup, ahol az adatokat a szerverközpontban folyamatosan letárolják helyben egy backup szerverre.

    Adat backup, ahol az adatokat egy fizikailag másik helyen, pl. egy másik telephelyen rendszeres időközönként letárolják, jellemzően naponta.

    Szerver backup, ahol a szerverközpontnak van egy minimális szolgáltatást nyújtani tudó kicsi központja egy másik telephelyen.

    Ez az utóbbi az, amit olyan cégeknek kellene alkalmazni, ahol kritikus a számítástechnikai rendszer - minden közepes és nagy cég ilyen...

    Láttam már tönkremenni egy MOL-nál nagyobb céget az US-ban azért, mert nem működött az IT. Kb. 2 hónapot bírtak ki, aztán csődbe mentek. Az IT nélkül ma már nem megy...
  • Komolytalan
    #17
    Igen jellemző (és hihető) az otthoni Raid1, főleg hogy évek óta több laptopot adnak el mint asztali gépet, ráadásul ott vannak a tabletek, okostelók, amik sokaknál szinte teljesen kiváltották a számítógépet.

    A mi cégünk pl pont lesz.rná, ha leégne a bérelt irodája. Az épület nem az övé - költözik máshová - a bútorok, gépek meg összesen pár MFt-ot érnek. Az adatbázis gyúrásába havi szinten több pénzt beleöl - ha a elveszik, be lehet zárni a céget.
  • Komolytalan
    #16
    Látod te is használsz svn-t, mert kényelmes és biztonságos. Ez az első lépés a felhő felé - olyan mint amikor az antikávés megissza élete első cappucinoját, és rájön, hogy ez finom. Onnan már nem áll meg a lejtőn:-D

    Az svntől már csak 1-2 lépés, hogy maga a fejlesztőeszköz is netről fusson - pl egy Eclipse-nél ez nem teljesen elborult igény, mert a java, ami a futtatást végzi eleve platformfüggetlen -, és mikor nyomod a ctrl+s-t, akkor automatikusan svn-szerű adatbázisba mentsen.
  • JTBM
    #15
    Igen, természetesen Raid1 rendszeren tárolom a fontos adataimat.
    Emellett van mindenről még 2 helyen másolatom is, 2 külső HDD-n.

    Ha meg leég v. összedől a házam, akkor az adatok lesznek a legkisebb problémám...

    A cloud lényege egyébként nem az adattárolás, mert az már nagyon-nagyon régen működik, hanem a cloud applikációk, mint pl. a google earth v. az online media hozzáférés, pl. itunes.

    Cégek nem vesznek számítástechnikai teljesítményt a cloud-ból, ez a mai technológia szinten felejtős.

    A céges szerver rendszerek üzemeltetése mindig is kemény feladat volt, ma is állandóan küzdenek a szerverekkel a bázisosok.

    Ha ehhez hozzáadjuk a Cloud-ot, akkor a problémákat 10-szerezzük. Ráadásul maga a HW olcsó az üzemeltetéséhez képest.
    Nincs értelme mondjuk felezni a HW költséget és 10-szerezni az üzemeltetés költségét...
  • Tetsuo
    #14
    Egyetertek teljesen.
  • hdo
    #13
    Schutz der privaten Informationen überalles! :P
  • Rotyoka
    #12
    paranoia überalles
  • hdo
    #11
    14 merevlemezem van, mind Samsung/WD, eddig egyetlen egyszer fordult elő hogy nyekkent egy merevlemez, de az egy gyári selejt lehetett, mert a vásárlástól számítva olyan 3 napig tartott ki.

    Amíg ilyen nem történik meg velem többször, addig kizártnak tartom, hogy távoli gépre rakjak fel bármi információt is, sőt!

    Az "alkotó tevékenységeimet" - könyvet írok stb. - egy teljesen offline oprendszeren végzem!
  • TheLostOne
    #10
    Az én adataim ellen már kétszer is követtek el gyilkosságot a Maxtor család tagjai, a második eset után tanultam a hibámból, de a felhő alapú adattárolást azért feleslegesnek tartom.

    A nem reprodukálható és nem újrabeszerezhető anyagokról azóta (fényképek, videók, stb) van egy biztonsági mentésem az itthoni szerveremen, azt annyi.

    A munkáimról meg alapból ott van a másolat a szerveren, amint fellövőm őket tesztelésre, azon felül meg SVN-t is használok (elsődlegesen inkább disztribúciós, mintsem backup célokból), szal a régi revíziók is megmaradnak.

    Ennyi bőven elég szerintem. Amúgy viszonylag szerencsém volt a két esetben, a fényképek esetében a hanyagságom (közvetlen egy az asztalon lévő mappában voltak, és nem a rendszerlemez szállt el), míg a munkáim esetében a puszta véletlen (valamiért a kisebbik, Samsung adatwinyón csináltam a DEV mappát) mentett meg.

    Egyedül talán a GMail amit használok a CC technológiás szolgáltatásokból, mert gyors, stabil, elvileg örökké tartó(ISP-s címek ugye ugranak esetleges váltáskor). Az emailjeim tartalmát sem féltem tőlük, engedély nélkül (üzleti/személyes indítékból) hülyék lennének kiadni akármit akkora a nyomás rajtuk, engedéllyel meg adják csak ki nyugodtan, nincs semmi rejtegetnivalóm.
  • e57
    #9
    Nekem ez a felhőszolgáltatás erőltetettnek tűnik. Mintha egy tehetséges marketinges kitalálta volna ezt a fogalmat, ami megtetszett az embereknek, és most ha törik, ha szakad funkciókat keresünk neki.

    Persze ha az MS, a Google, meg a többi nagy cég a jövőben úgy alakítja majd a programjait, hogy ne lehessen kikerülni a "felhőt", akkor valóban szükség lesz rá.

    "Nagyon sok pénzt költünk a számítógép-központokra és egy olyan rendszert építettünk fel, ami rezisztens az esetleges üzemzavarokra. Felkészültünk mindenre, ..."
    Nekem erről azonnal a Jurassic Park jutott eszembe. :)
    Persze az egy nem valós helyzetet dolgozott fel.
    Ha jól emlékszem valami olyasmit mondogatott mindig az öreg benne, hogy "Nem spóroltunk semmivel!"
  • Cat #8
    Azthiszem kicsit tévedésben vagytok. Nyilván létező problémákat vetettetek fel (szakadozó mobilnet, drága roaming, stb.), de ezek néhány éves, vagy egy évtizedes távlatban lényegtelenek, meg fognak oldódni. Ahhoz, hogy valaki jó poziciót foglaljon el egy új területen már az elején ott kell lennie, és igen, veszteségei lesznek. De nem lehet azt megcsinálni, hogy "majd egy évtized múlva, ha beérett a piac beszállok", mert akkor már iszonyatos belépési költségek lesznek, vagy fel kell vásárolni egy óriáscéget (ami lehetetlen). Tehát inkább befektetnek néhányszáz millió dollárt most, és szívnak vele pár évet (további milliókat bukva), mint egy évtized múlva ott álljanak úgy, hogy sokmilliárd dollárt kellene elkölteniük arra, hogy valakik legyenek ezen a szolgáltatási területen.

    Másrészt a felhő csak egy technológiai alap, egy kötelezően kipipálandó pont, amire rengeteg más szolgáltatás épül(het). Ha jól csinálják, nagyon meg tudja támogatni egy multinacionális cég egyéb termékeit, és csomó olyan érdekes dolgot lehet indítani, ami nélküle elképzelhetetlen.
  • hdo
    #7
    "Még manapság is elég gyenge az egész mobilnet ..."

    Gyenge az egész mobilhálózat nettel mindennel együtt, és most nem magyarisztánról beszélek hanem úgy általánosságban. Ausztriában a Vodafone A1 hálózat szilveszterek alkalmával van hogy hajnali fél 3-ig nem működik rendesen, mert nem bírja a sok előfizető jókívánságait szóban/sms-ben, akkor miről beszélünk?
  • Petka
    #6
    Majd, ha lesz egy stabil optikai linkem a BIX-hez és az LTE is 99%-os lefedettségű lesz az országban fillérekért, akkor beszélhetünk cloudról. Addig szerintem a mezei pár megabites ADSL-nél szóba sem jöhet ilyesmi.
  • kryst
    #5
    Nem tudom, de ha ez esetleg megvalósul akkor ezek elgondolkodtak azon, hogy mekkora terhet ró majd a mobil cégekre ez az egész felhő rendszer? Még manapság is elég gyenge az egész mobilnet, most is alig bírják szolgáltatni amit meghirdetnek sebességet, nem ha minden felhőbe megy majd. Mert ha itt mindenki Stremelni fogja a zenét, videót, vagy bármit, és ez 70%-ba tuti valamiféle mobil eszközről fog menni, akkor itt nem hogy felhő, nem lesz, de net sem. Nagyon kíváncsi leszek, ha majd valaki egy mp3-at akar majd így hallgatni, aztán össze vissza akadozik majd, mit fog hozzászólni. Mellesleg nem tudom igazából hogy miért nyomja mindenki ezt a felhő rendszert, mert már ezeréve van online tárhely ahová fel lehet tölteni bármit. Csak most a felhő az trendibb név neki. Vannak előnye is kivétel nélkül, de egyenlőre több a negatívum mint a pozitívuma. Másik meg hogy mitől jó az, ha valaki streamen keresztül hallgatja a zenét egy lejátszón, mikor egy 16GB-os mem manapság fillérekért lehet kapni. Én ezekben az online szolgáltatásokba nem igazán bízok, mert ha beüt valami tényleg repül minden a levegőbe. Backup-ra jó tényleg, de kell egy rendes mentés is a gépen, mellette.
  • Komolytalan
    #4
    Otthoni gépeden (pláne notebookon, tableten, telefonon) legalább Raid1-ben vannak az adataid? Legalább hetente - vagy százalékosan nagyobb változás után közvetlenül - készítesz róluk másolatot fizikailag távol lévő gépre?

    Nyilván akinek takargatni valója van, az fázik a felhőben tárolt adatoktól.

    A net árához nincs mit fűzni - ha drága a roaming, venni kell adott országban 1 kártyát és kész. Persze az lenne a normális, hogy legalább EUn belül ne legyen roaming (meg 77 féle mobilszolgáltató, elég volna simán 2-3).
  • F1End
    #3
    Bocs, de ezt nem bírom nem betenni.
  • JTBM
    #2
    Vannak alkalmazások, amik ideálisak a cloud-ra.

    Pl. a google maps ilyen.

    Ahhoz, hogy valaki a levelezését teljesen a netre bízza, már nagyon nagy bizalom kell.

    Ahhoz, hogy a családi képeket is, még nagyobb.

    Ráadásul az EU-n belül már nagyon drága a net, ha valaki nem a saját országában használja. Az USA-ban is drágább, de nem ennyivel.

    He kimegyünk a saját kis blokkunkból, akkor meg csillagászati összegekbe kerül.

    Szóval lesz Cloud, ahogy a net egyre jobban fejlődik, egyre nőni fog.
    Jelenleg még gyerekcipőben jár, de már jár...
  • Szefmester
    #1
    Hát igen.. nem csak kedves, aranyos, fantáziadús és békés bárányfelhők vannak... előfordulhatnak viharfelhők is.