usersg#28
A hülye felhő marketing óta, hirtelen minden informatikai eszköz két hetente lerohadó ócskavasnak van titulálva, hogy igazolni lehessen a felhő szükségességét. A valóság azonban nagyon más. Az embernek a legfontosabb dokumentumaikat általában nem csak a megsemmisüléstől féltik, hanem a másodkézbe kerüléstől is. Innentől kezdve már gond a felhőzés. Nyugodtan lehet ezekből egyszerre több másolatot is tartani, ha pl könyvet ír az ember. A fényképeket ki lehet írni még plusz egy dvd -re, ami 70 ft. Nagyon túl van lihegve ez az "elromló számítógép" téma, mert egyszerűen az ég világon semmi mással nem lehet reklámozni a felhőt, hiszen az állítólagos adatbiztonságon túl, csak hátrányai vannak.
Az első, és legfontosabb a magánszféra kérdése. Nem értem hogy miért kezdik mostanában természetesnek venni az emberek azt, hogy egy internetes vállalattal osztják meg mindenüket... Az olyanok szerint mint te, én vagyok a hülye, mert nem vagyok hajlandó mindent mások orrára kötni. Ez a "úgysem csinálok olyat" duma hülyeség. A magánügy akkor is az, ha nem csinálsz semmi rosszat. Ezeknek a vállalatoknak pedig nyilván az az érdekük, hogy megbízhatónak tartsd őket. A google pl évek óta puhítja az embereket, hogy milyen jó is az nekik, ha mindenük egy amerikai serveren van. Hát nekem nem jó. Hétköznapi levelezés egy része még oké, de annál több nem. Megvannak a határok. Vedd észre, hogy pl a ratyi, lassú, google docs használatáért is minden esetben magával a dokumentummal fizetsz, amit a google fog tárolni, és a szerződés értelmében kb arra használja, amire akarja.
A második a megbízhatóság. Cloud addig van, amíg net. A net pedig SOHA nem megbízható. Eleve egy köztes tényezőnek kell tekinteni, ami millió magánhálózat összekapcsolódása révén jön létre, és ami engem elválaszthat az adataimtól. Ráadásul eleve elosztott rendszernek készült az internet, mert az a működő megoldás, most pedig jött ez a központosítási mánia. Kösz de nem. Emlékeztetnélek hogy a google szerverek is lerohadtak már többször, meg a pofakönyv is. Pedig azok a legnagyobbak.
És akkor itt kell megemlítenünk azt is, hogyha elveszik tőled a file -okat, a programot amivel kezeled, a vasat amin kezeled, és neked nem marad semmi, csak egy terminál, meg egy jelszó, akkor az hatalmas bizalmat is igényel a részedről... mert ugye innentől kezdve egy gombnyomással elvehetik mindenedet. És akkor cseszheted a felhőt. Kiegészítő szolgáltatásnak megfelelő körültekintéssel jó, de mint a normális rendszereket leváltó technológia, biztosan nem az.
A harmadik az ár kérdése. Mivel, és hogyan fizetsz, illetve mennyit. Ha mindened a szolgáltatónál van, akkor 100% -ban ki is vagy neki "szolgáltatva". Tehát egy oldalúan tehet veled olyasmit, ami csak a te számodra lehet kellemetlen. Be leszel zárva egy rendszerbe, ahol minden lépésedet meghatározhatják helyetted. Ehhez képest a windows hegemónia a szabadság szinonimája. Mert ha veszel egy windowst, akkor az aktiválást követően kb annyi lesz a kapcsolatod a microsoft -al, hogy letöltöd a frissítéseket, avagy nem. És kaptál egy remek software platformot, amin azt
futtatsz, és úgy, ahogy neked tetszik. Nem kell odaadnod senkinek se a programokat, se a file -okat. Ehhez képest a felhőben, kb semmiről nem dönthetsz. Gúzsba kötnek az előre megadott lehetőségek, és a minden részletre kiterjedő licenc -ek. Adatvesztésért ráadásul nem is szokás túl nagy felelősséget vállalni, és végső esetben ott lesz majd az ügyvédhadsereg is. És akkor a szélessáv árairól még nem beszéltünk. Mert ha én vállalkozás vagyok, akkor atom biztos netkapcsolat kell, aminek árához képest kismiska a backup megoldásának költsége helyileg. Az online tárhelyet és software -eket ráadásul - ha bérled - úgy kell megfizetned, hogy a felhős cég profitja is meglegyen. Ez pedig szintén elgondolkodtató. Pl mi van akkor, amikor a bérlés költségei, a bivaly szélessávval egy idő után átlépik azt a határt, amennyiből meglett volna a software, és a vas harmadik fél bevonása nélkül?
Már ez a felhős zenehallgatás is sántít. Hátrány a felhasználónak, és aki nyer vele, az maximum a sok jogvédő szervezet lesz, akik kiharcolják majd a webes vállalatok együttműködését, aztán majd napi szinten ellenőrzik a zenéidet... és neked ez miért jó? Mikor 16gb -os flash kártyát is vehetsz, és azért utána nem kell fizetni, és még net sem kell hozzá.
Valahogy sehogy nem jó ez a marketing a felhővel kapcsolatban. Továbbra is azt mondom, kiegészítésnek jó, körültekintő szabályozás mellett. Másra nem. Egyáltalán nem biztos hogy a jövőben tényleg minden adatot beszipkázhat majd pár nagyobb vállalat. Túl sok a kérdés, túl sok a probléma. Bizalom pedig.... akkora valószínűleg soha nem lesz.