Miért szeretjük a világvége jövendöléseket?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én az azért tanulok mert szórakoztat hogy olyan dolgokra vagyok képes amire mások nem. Pedig lehetnének, és csak egy kis munkát kéne befektetniük.
Az amit ma erkölcsösnek tartunk mind az evolúció eredménye (pl. evolúciós szempontból hátrányos megölni a gyerekeinket. A hím jegesmedvék ezt néha mégis megteszik. Ezért tartanak ott, ahol :D)
Mondjuk próbáltam ilyet tudományosan is keresni, de ott az a gond, hogy megengedik, hogy csak addig higgy valamiben, amíg az nem kerül szembe a racionális világképeddel. Csakhogy ha az emberek mindig így gondolkodnának akkor még mindig a fán élnénk.
Az embernek és minden embernek van olyan élethelyzete, amikor bizonyos eszmék gondolatok mellett akkor is ki kell tartania, ha az irracionális, mert különben nem érné ezt el.
Hova jutnánk, ha a sportolók, ha nem hajtanának maximálisan, mert kicsit elfáradtak, ha az orvosok lemondanának a betegek jórészérõl, mert csak idõ és pénzpazarlás bármit is rákölteni, ha a diákok föladnák a tanulást, mert nem látnák el félúton, hogy mi az értelme annak, amit tanulnak. A tanulás is irracionális lehet, vagy hitet, egy homályos ígéreten alapuló kitartást követel.
Lehet hinni a racionalitásban, a tudományban, hogy az, amit csinálok, majd tudományosan is igazolható lesz, mert sok kutató csinálja meg újra és újra a kísérleteit, mert azt hiszi, hogy az elmélete jó.
A hit, a hit amagasabb értékekben a legfontosabb fegyverünk, ettõl tudjuk átlépni az akadályokat, és igen, sokszor a vallásokhoz kapcsolódik. Persze nem mindig
A racionalizálás azonban a sötét oldal, elhiteti veled, hogy te mindent megtettél, feladhatod, kereshetsz új hitet, világnézetet, rugalmasan föladhatod az elveidet, önmagad.
A sok racionális embertõl csak nyavajgást hallok erkölcsösség gyanánt, hogy mi vagyunk a bolygó rákfenéje, bárcsak kipusztulnánk! Jöjjön a világvége, mert ez a hülyeség nem csak azoknak a kiváltsága, akik vallásosnak hívják magukat, de nem ám!
Azt sem tudjuk kik vagyunk, azt sem tudjuk, hogy bármirõl is tehetünk, tehetnénk egy csomó jót, igazán jó világot építhetnénk. De õk azt mondják adjuk föl, eleve csak hiba az hogy létezik ez a faj, de legalább is véletlen.
Ez erkölcs, ez magasság, ez az ember mer nekem, vagy az utolsó bugris, vallásos szarzsáknak beszólni, ez aki már föladta, de ahhoz sincs ereje, hogy megtegye azt amit hangoztat? Nosza ott a penge, a toronyház, a gáz, vagy amit akartok.
Ezt nem feltétlenül neked írtam csak a melankolikus ûberzöld tudományhívõ hiperracionalistáknak, akinek nem inge...
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Én azért kutatom, amit kutatok (nem a világot, hanem annak egy nagyon-nagyon pici részét - de kétségtelenül szépen hangzik... :)), mert meg akarom ismerni. Nem hiszem, hogy megismerhetõ, hanem tudom. Az ember abban a pillanatban, ahogy megszületik, ismerkedik a világgal, és nem hiszi, hogy ismerkedik vele...
A tudásom hatja meg a racionalitásomat, amibõl felállítok egy hipotézist, majd tesztelem... Utána pedig vagy elvetem, vagy tovább építek rá, mert a hipotézis ténnyé vált. :)
Én döntöm el, hogy miben hiszek; nem hiszek semmiben, mert a saját dolgommal foglalkozom, és nem olyasmivel, amihez nem értek. De persze kíváncsi vagyok a tudomány más területeinek eredményeire is, amelybõl egy nem csak 8 általánost végzett ember össze tud állítani magának egy vagy több valószínûsített képet az érintett dologról. Viszont anélkül is mûködök (és haladok azzal, amivel haladni akarok), hogy elhinném bármelyik általam (vagy más által) valószínûsített képet is. Mi értelme van, hogy higgyek akármiben is, mikor egy csomó dolog van, amit tudni lehet? Többek között azt, amivel foglalkozom.
Ez pedig már egyáltalán nem is hit, hanem az egyetlen esélyünk a túlélsre. Én azért kutatom a világot mert ha megismerhetõ, akkor ezáltal megismerem, ha meg nem ismerhetõ meg, akkor már minden mindegy, szóval nincs veszteni való. Ezt megint nem szerencsés összemosni a vallásos hittel, mindenféle istenhitekkel, láthatatlan rózsaszín egyszarvúkkal.
Javítva.
Ebbõl látszik, hogy korlátolt vagy, mert én nem vagyok vallásos.
Az elõzõ kommented meg egyértelmû. A vallást hibáztatod annak az õsi gyökereit, hogy a mai társadalom olyan, amilyen. A meglátásod szerint egyértelmûen rossz dolog. De te nem fogod fel, hogy ez nem ezért van és mindennel több oldala van. Ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb a rendszer. És igenis hibás következtetés ha csak egy oldal felõl vizsgáljuk a dolgokat, aztán bármit kiragadunk (vagy kiragadnánk a múltba) akkor egy tökéletes társadalmat kapnánk. Ezzel a szemléletmóddal középkorba kiváló inkvizítor vált volna belõled.
A ráció eszköz a világ, és benne magunk megismerésére, de a motiváció hogy használjuk, nem racionális. Szabad akaratunk van, de a motiváció nem a mi döntésünkön múlik, tehát már van egy veleszületett elem. Ezt egy racionális csatornába lehet terelni, pl. a gyermeki kíváncsiságból így lesz tudományos érdeklõdés.
Azért kutatom a világot, mert hiszem, hogy a világ megismerhetõ, a hit hajtja meg a racionalitásomat, és cserébe a racionalitásom tereli a hitemet a helyes irányba. Nem én döntöm el hogy hiszek, de arra már van befolyásom, hogy miben.
Ráció hit nélkül, autó benzin nélkül, nem megy sehová. Hit ráció nélkül pedig csak egy kanna benzin az út szélén, azzal sem jutunk messzire.
A vallás pedig egyszerûen a hit közös gyakorlása. A "szervezett vallás" tehát tautológia, mint a "La Manche csatorna". Ha kettõ vagy több ember csinál valamit, az már szervezett, az meg már nehogy meg legyen tiltva.
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedõ idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petõfi Sándor/
Ha a vallás adja az erkölcsöt, vagy legalább bármiféle hatása van rá, akkor nem a dél-amerikai országokban kéne lennie a legalacsonyabb bûnözési rátának és legmagasabb életszínvonalnak, a skandinávoknál meg pont fordítva?
Õrülök, hogy végre sikerült kihoznom belõled ezt az érzést.
Úgy érzem hatalmas elõrelépés ez nálad.
Mondd akarsz róla beszélni?
Nem tartozom egyházhoz, nem vagyok megkeresztelve, vagy bármilyen más egyházi hókuszpókusz által akármelyik egyház tagjai közé hivatalosan felvéve.
De vallásosnak tartom magam, mert hiszek olyan dolgokban, amelyek már a tudományos világnézetbe is talán még beleférnének, ha nagyon akarom, de mivel nincs rá bizonyíték, nem fogom letagadni, hogy a részemrõl csvak hit van mögötte.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
De persze tudom ezt is fogjuk az egyházra, meg a kommunistákra meg apádra.
Mellesleg nekem a vallás = egyház és ez így is ha ha tetszik ha nem. Üdvözöllek a "fejlett" nyugaton.
Az egyik eleme akkor is a legundorítóbbja a mai napnak.
A vallás és az erkölcs közé egyenlõségjelet tett.
Ez számomra elfogadhatatlan.
Sõt, hogy õszinte legyek, amiatt vagyok intoleráns már a vallással kapcsolatban, mert sokan ezt az undorító hazugságot merészelik kijelenteni.
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
Na ez a nem semmi.
Mit képzelsz te magadról? Hogy a fenébe veszed ehhez a bátorságot?
A te hozzászólásod volt a legundorítóbb, amit ma olvastam...
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
A zsidó nép még nem is létezett, amikor az Akkád eposzban Megjelent a sztori a bárkás emberrõl, aki összegyûjtötte a vadakat, azt a hajón kívûl senki se maradt.
Rengeteg háború tört ki a vallások miatt. Azt mondják. De ez nem a vallások miatt tört ki, hanem az egyházak miatt. Vagy az állam miatt, aki az egyházat, és ezen keresztül a vallást használta föl propaganda eszközként. Egy vallás nélküli világban talán kevesebbszer fogta volna le a morál, a lelkiismeret, vagy a közvélemény a gyilkosok, terroristák kezét. Most sokszor megállnak, maguk sem tudják miért, amikor egy olyan dologgal találkoznak, amit erkölcsileg szellemileg nem tudnak fölfogni. Ha nem lennének ilyen elvont értékek, nem lenne fék sem. Lásd Hitler, Sztálin, Pol Pot, vagy a roppant hatékony és racionális Sir Arthur "Bomber" Harris, aki munkások 100 000-it bombázta a halálba, a helyett, hogy a katonai célpontokat támadja.
Ilyen lenne, egy tisztán racionális világ.
Nem minden vallásnak a lényeges eleme a világvége, a világvége várás valszeg tényleg onnan ered, amit Chavez is írt, hogy ez embereknek tele van a törpjük az adott rendszerel, az élethelyzetükkel.
Amúgy világvége valszeg lesz is, így vagy úgy olyan társadalmakban, ahol a társadalom alapját adó középosztályt eliminálják.
A nyugati világban egyre több olyan társadalom van, ahol ebben roppant elõre haladtak.
Ez nem csodavárás, ez tény, történelmi tapasztalat. Az más kérdés, hogy az emberek a konkrét egzisztenciális ellehetetlenülésüknek ha nem tudnak, vagy nem akarnak konkrét formát, okot, adni, akkor egy elvont, szimbolikus köntösbe öltöztetik.
3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.
amint megjön a sok tizenhat éves "okos" lázadó, akik bátran tartanak mindenkit birkának, hülyének, ostobának, aki mondjuk harminc-negyven éves korára rájött arra, hogy a vallás mégsem annyiból áll, hogy elment-e Noé az Északi-sarkra jegesmedvékért
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedõ idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petõfi Sándor/
Vitatkozni viszont ugyanolyan felesleges rajta, mint a tudomány vs. hit témán. Mert mint írtam, mindenki azt csinál, amit akar... :)
Meg jo, hogy a oszovetseg abban is benne van. Ez a harom vallas ugyanabban hisz, csak maskent, mert masfele fejlodott tovabb. Pont ezert olik egymast a kovetoi. A muzulmanok egyebkent elismerik Mozest es Jezust is mint profetakat, csakugy mint Mohamedet. (ok utobbit kovetik)
"Akik pedig a bibliában hisznek, azoknak egy kis adalék, a Noé és a bárka esetérõl."
Az oszovetseg es Noe tortenete a Boszporusz atszakadasat irja le, amikor a jegkorszak utan feltoltodott az a siksag, amit ma Fekete tengernek hivunk. Ekkor menekultek az emberek a viz elol a szelrozsa minden iranyaba. Az ozonviz megvan egyebkent a mezopotamiai tortenetekben is. A magyarok osei ekkor eszakkeletre indultak, mig a zsidok delkeletnek az Ararat fele. A Fekete tenger eszaki partvideken volt a jegkorszakban az allando jeg hatara, ezert ennel eszakabbra nem eltek emberek, a klasszikus europai embertipus valoszinuleg ezen a siksagon alakult ki, majd innen vandorolt eszaknyugatnak a jeg visszahuzodasaval. Ez meg erosen a tortenelem elotti korszakban tortent, csak valamiert a mondak megoriztek ezen idoszak esemenyeit is, bar eleg meseszeru valtozatban.
IGN: Zaraki
Ugyan azt a hibát követed el mint sokan. Egy eszmét tartasz hibásnak (persze ettõl még vannak hibás eszmék) a benne élõ emberek helyett, akik alakítják az egészet.
Illúzió, ha kiiktatunk egy hibás eszmét akkor rögtön szép új világra kelnénk. Majd lesz helyette más, lehet pont olyanok vállnak majd "ellenségeiddé" akik elõtte küzdöttek veled a régi megbuktatásáért. A hatalom már csak ilyen.
Vallás nélküli eszme volt a kommunizmus és a nácizmus is. Illetve ott a vallás átváltott személyi kultuszba volt.
Igen sajnos sok szörnyûséget követtel el ezen a világon "Isten nevében", "a napisten nevében", "a Pápa nevében", "a király nevében", "a demokrácia nevében", "a haladás és tudomány nevében" az EMBEREK.
Azt hihetnéd, hogy az életeddel csak te rendelkezel, pedig ez nem így van. Ezért szépen becsatolod a biztonsági övet is a kocsiban, különben úgy megbüntetnek, hogy csak lesel.
És nemcsak magunknak csináljuk a kötelezettséget, sõt a legtöbb nem ilyen. Szép világ lenne, ha a gyerekek maguk dönthetnék el, hogy iskolába mennek vagy inkább otthon játszanak. Vagy ha minden egyes kérdésben népszavazást tartanának(fizessünk -e adót) és mindenki csak az egyéni érdekét nézné. A felnõtteknek meglehet ugyan a döntés szabadságuk, de a társadalmi korlátok azért szépen terelgetik õket.
Nem lehetett gyenge a csóka, hogy expedíciókat szervezett a Közel-keletrõl Ausztráliába, a sarkvidékekre, gyakorlatilag az összes földrészen végzett gyûjtõmunkát. És utána, mikor vége volt a boat party-nak, le is szállította a megfelelõ helyre az állatokat.
Deus ex machina mi?
Bírom azokat, akik vakon hisznek valamiben. Leginkább azt élvezem, mikor koppannak egy nagyot.
Ezek az emberek el sem gondolkodnak azon, hogy mi volt Jézus elõtt? Azok mind bûnös hitetlenek?
És mi van a jóval régebbi vallásokkal?
Nem szimpatikus a keresztény vallás, mivel félelmet keltõ, és büntetõ alapokon nyugszik. HA NEM CSINÁLOD AZT AMIT MONDUNK MEGBÛNHÕDSZ! FÉLJ!!
Ilyen a buddhizmusban nincs. Sõt, szinte egyik másikban sincs.
De tényleg? Ha eljön a kiválasztás, és feltámad mindenki kurvára szûkös lesz ez a bolygó több száz milliárd embernek. A nem a mennyország lesz, hanem maga a pokol. De mivel csak Jézus volt bûntelen, így csak a pokol marad, az a néhány ember, aki szintén bûntelen életet élt az rohadtul fog unatkozni, és szar lesz zsíros kenyéren és szendvicsen élni, mert arra a pár emberre fõzni is felesleges.<#eplus2>#eplus2>
Amíg nem nyálfröcsögõs egymás gyalázós valami lesz a szövegekbõl (ami sajnos hamar bekövetkezik) addig még építõ jellegû is lehet egy-egy ilyen téma (mert hiszik vagy sem a felek mind két oldalnak vannak érveik, hasznos dolgaik.. pl. akár a biblia vagy korán egy részének értékrendszere sokkal jobb mint amit a "tudomány" ajánl fel értékrendszernek.. emberléptékûbb és igazságosabb.. a gond, hogy ezen dolgok könnyen átesnek egy határon és fanatizmussá válhatnak... de ez is mind2 oldalra igaz.. soha semmit nem szabad elvetni csak azért mert nem értettem meg, vagy mert elsõre hülyeségnek tûnik.. talán a "szemlélõ" ez esetben még nem volt elég érett a megértésére..).
Én részemrõl valahol a 2 oldal között egy meghatározhatatlan helyen vagyok és valahogy mégsem közötte, mert egyben mind2 területet átöleti az én (nem szeretem ezt az elbagatellizált szót használni, de mivel nincs rá jobb így akkor nevezzük így, mert máshogy nem tudom) "hitem" ... Ha bárki az egyik oldalhoz is csoportosítana az minden bizonnyal téved majd.
De ugyanakkor elveimet illetõleg nem vagyok fanatista, így nem is ragaszkodom, bárkit meghallgatok, ha kívánja elbeszélgetek vele, ha ragaszkodik hozzá a véleményem is közlöm.. Ezen szempontból viszont veszélyes vagyok.. igen sok embert képes vagyok a földbe döngölni ha nagyon ragaszkodik kizárólag 1 valamihez. De írásban ez nehéz, a szóbeli csata teljesen más. (Jehováshoz még nem volt szerencsém, de zavartam már össze Greenpeacest, Krisnást és "vad"Buddhistát.. de egy-két materialistát és ateistát is megkavartam kisebb idõre..) Tudni kell, hogy "megtéríteni" valaki egy alkalomból nem lehet és nem is célom.. az emberi agy olyan, hogy egy-két eseményt megjegyez de idõvel összemosódnak más emlékekkel, így nem lesz erõs súlya egy-egy ilyen beszédnek, hacsak nem volt rendkívül különleges, nagyon eltérõ a megszokottól. De mint elõbb mondtam soha nem is célom megtéríteni mást.. ha már elgondolkodik egyszer még ha csak kicsit is, azt úgy gondolom elég és megtette az elsõ lépést "láncainak" elvetésére (ami az volna, hogy nyitottá váljon bármi iránt, de egyben ne legyen "hülye" aki beszív mindent)...
ááá .. zavaros ez így.. és túl tömör is... nem érdekel most.. nem fogom átírni, így is hosszú... szenvedjetek vele..
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
Volt itt valami Jézus nevû a hétvégén.. hablatyolt nekem valami felemelésrõl, de annyira felidegesített, hogy a sz*rt is kivertem belõle és szerintem utána hazament (bár inkább kúszott)... Lehet miattam maradt el.. elnézést :)
A viccet félretéve:
Elõször is elnézést attól akit ez megsért, de úgy gondolom ha bárki is mégis találkozna Jézussal, vagy akár Buddhával esetleg egyéb ilyen személlyel, akkor segíteni kell nekik visszamenni.. az itteni dolgok az itteniekre tartoznak.. ha sz*rt csinálunk, akkor nekünk kell helyrehozni, nem mástól (akár felsõbb lénytõl) várni a megoldást..
Érdekes, pont ma voltak itt a Jehova tanuinak képviselõi .. egyenlõre csak egy újságot hagytak, hogy olvassam el és majd visszajönnek beszélni.. hmm... Az ilyen jellegû tartalmak "érdekesek" .. de egyben veszélyesek is lehetnek ha nem kellõ ismeretek és értelmi képességek hátterében kezeli az ember. Bár azon meglepõdtem, hogy a kiadvány nyíltan lemerte írni (még ha nem is szó szerint az általam idézett módon), hogy istennel csak az kerülhet kapcsolatba aki valamilyen vallást követ.. Ez így már szekta vazze..
Sok mindenrõl lehetne írni ebben a témában, legalábbis tudnék, de akkor se írnék le mindig mindent.. fõleg, hogy a gondolataimat nem mindig egyszerû megfogalmazni.. most te teljesen, de igyekszem... a dologban a nehézség, hogy tudom miben hiszek (már ha nevezhetõ hitnek), de sosem fogalmaztam meg magamban.
A lényeg benne, hogy szerintem a tudomány és a vallások nem összeegyeztethetetlenek.. mind2 területnek vannak olyan pontjai amik hasznosak tudnak lenni, de egy valami nagyon fontos van:
Sose szabad ragaszkodni, a tévedés esélye mindig fennáll egy olyan változó nem állandó világban mint a jelenlegi.. pl. a ma érvényes fizikai törvények se biztos, hogy holnap azok lesznek (pl. ha beszív egy fekete lyuk, vagy csak a világûr tágulása is okozhat változást hosszútávon.. pl. már tudjuk azt is, hogy a fény sebessége még sem állandó az univerzum egyes részein...)
hmm.. hagyjuk.. ebbõl egy 20kötetes könyvsorozatot is tudnék írni szerintem... nem ezzel kell foglalkoznunk most. Még nem legalábbis.. A továbbállás ideje még nem jött el..
Egyébként .. sose bántanék senkit... ez ügyben jómagam úgy gondolom még egy hangyának is ugyan annyi joga van az élethez mint egy embernek így szándékosan nem kívánom sérelmezni õket... hmm.. de nehéz eset vagyok az ügyben, hogy miben is "hinnék" ... magam se tudnám megmondani, de egy dolog biztos. Több van itt mint amit elsõre hiszünk és látunk :)
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
Kötelezettség? Te csinálod magadnak a "kötelezettségeket" is. Ami szintén nem kötelezõ... tehát nem "kötelezettség". De sokszor hasznos. :)
Akkor hív az ember valamit "kötelezettség"-nek, ha rühelli. Akkor miért csinálja...?
- öt perce beszéltem vele a chat.hu-n! :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
http://vakond.hu/
Itt most konkrétan arra, hogy nem lehetsz öngyilkos, mert öngyilkosnak lenni bûn. A f@szt bûn. Mindenki azt csinál, amit akar... és semmit sem kötelezõ.
Tömeges egyéni probléma. :)
Sosem értettem, miért jó saját magunknak olyan korlátokat szabni, amik valójában nem is léteznek...
Magyarul a véget nem kell várni, bármikor véget vethetsz magadnak.
Röviden: mert sz@r a rendszer.
Az emberek érzik, hogy ez a világ nem róluk szól. Igazságtalan. Gürcölni kell naphosszat, amibõl aztán azok élnek a legjobban, akik a legkevesebbet fáradtak érte. Így alig várják, hogy vége legyen. Legyen helyette egy jobb, ahol nem a pénz az isten.