95
-
#55 Azt a memória használatot meg tudást erősen kétlem. Max sebesség és egyszerűség. -
skydrake #54 Szerintem a chrome veri az összes böngészőt, mind tudás, sebesség, és memóriahasználat szempontból is. -
#53 Öröm az ilyet olvasni. -
#52 Böngészők terén én is úgy voltam, hogy kezdetektől fogva firefox, majd google chrome. Opera is mindig volt a gépemen, egyrészt tesztelés miatt, régebben emg azért, mert megtudtam vele nyitni wap oldalakat, és letölteni telóhoz cuccokat. De valami gondom mindig volt vele, vagy 1-2 oldal megjelenésénél bugzott, meg beállítgatni sem volt türelmem.
Most is fenntvan, de most meg nem látom értelmét, hogy váltsak. Több gépen/rendszeren használom a chrome -ot (itt asztali gépemen is csak 3 oprendszer van, netbookomon is 2, másik gépen 1 :D), és pillanatok alatt összeszinkronizálja automatikusan a dolgokat, jól be vannak állítva. Mindegyik rendszeren gyors (főleg a netbooknál érdekes), megbízhatóan működik, abszolut nem foglal el semmilyen fölösleges helyet, nem is kell sokat állítgatni, perfektül követi a szabványokat, ésstb..
Nálam ez vált be leginkább. -
#51 Nagyon frankó, összetett gondolatmenet, köszönjük :)
Nekem eszembe sem jutott, de pl androidos mobilon vígan operával böngészem a netet, és nagyon meg vagyok vele elégedve (ellentétben a beépített böngészővel).
A platformfüggetlenség pedig valóban jó dolog lenne. A motorola oprendszeres hírnél is beírtam, hogy minél több platform van, annál nagyobb a verseny, és annál inkább kap nagyobb figyelmet a platformfüggetlen fejlesztés, ami ugye nem is kérdéses hogy jó-e.
-
cousin333 #50 Pár gondolat a cikkhez:
az Opera v10.11 bétája
Már mások is írták, de az inkább Opera 11.10 béta.
Az erőviszonyok jól kirajzolódnak a NetApplications szokásos felmérésében, különösen akkor, ha ezeket összevetjük a két évvel korábban mért adatokkal. Ebből azt láthatjuk, hogy az Internet Explorer 57 százalékon áll (a korábbi 67 százalék helyett), második továbbra is a Firefox (amely 22-ről 23 százalékra tudta javítani saját eredményét), a harmadik helyre a Chrome jött fel, amely megötszörözte befolyását és immár 10 százalék felett áll. Eközben a Safari a negyedik, 3 helyett már 6 százalékkal, az Opera pedig tovább stagnál alig 2 százalék felett. Ebből kiindulva leszögezhetjük, hogy - dacára a korábbi, ezzel ellentétes híreknek - a Chrome és a Safari elsősorban a Microsoft behemótjától tudtak elhódítani komoly területeket, miközben a Firefox megőrizte befolyását.
Ha megnézzük a Firefox növekedését az utóbbi két évben, és összevetjük a Chrome megjelenése előtti adatokkal (mondjuk 2006-2007-ben), akkor erősen látszik a megtorpanás. Szerintem nem túlzás kijelenteni, hogy a Firefox ma akár 30-35%-on is állhatna globálisan, ha nincs a Chrome, meg a többiek. Innen szemlélve bizony sok-sok felhasználót vesztettek.
Hazánkban évtizedek óta csökken a népesség, mégsem mondhatjuk, hogy 20 éve nem született itt senki... Ugyanígy az, hogy az arány gyakorlatilag nem változott, nem jelenti azt, hogy a felhasználók nbe változtak volna. Akárhány ilyen fórumot nézek, mindenhol felbukkan legalább egy "régen Firefoxot használtam, de mióta feltettem a Chrome-ot, már vissza sem nézek" típusú hozzászóló.
Fontos változásként értékelik, hogy a különböző kiegészítőkre már kevesebb hangsúlyt helyeznek a fejlesztők, ezek szerepét az úgynevezett app-ok, vagyis a böngészőn belül futtatott alkalmazások veszik át, miközben az új szereplők igyekeznek a lehető legjobban lefedni a teljes felhasználói élményt.
Itt három variációt látok: az egyik a kiegészítő (Firefox módra), ami - bár hasznos alkalmazásnak is bizonyulhat - alapvetően csak a böngésző tudásának bővítését szolgálja, vagy mondjuk bizonyos nehezebben kivitelezhető, esetleg ismétlődő feladatok egyszerűsítését (Youtube videó letöltése, Beillesztés és ugrás... stb.). Ezeket mondjuk nem tekintem igazi alkalmazásnak.
A másik a Google-féle, amikor a böngészővel nyitok meg honlapokat, amik alkalmazásként működnek, példa erre a Google Docs, de az egész Chrome OS erre épít. Ez afféle kvázi-alkalmazás.
A harmadik az Opera elképzelése, ami a minialkalmazásokban ölt testet (egyelőre még nem kellően kifejlődve). Itt valódi alkalmazások futnak a böngészőtől jórészt függetlenül. Ezeknek az alapját viszont a webes nyelvek (HTML, CSS, JavaScript) adják, amiket az Opera megjelenítő motorja futtat. Nem állítom, hogy ember ennél jobb dolgot még nem talált ki, de mindenesetre használható az ötlet, aminek a célja a platformfüggetlen működés. Aki szerint a minialkalmazás csak játék, az nézze meg mondjuk ezt a programot. Még egyszer: itt nem a konkrét program, vagy annak a tudása az igazán érdekes, hanem az, hogy mit lehet belőle kihozni, ha kellő időt szánunk rá.
A Firefox végével kapcsolatos jóslatokat elvetők ehhez hozzáteszik, hogy éppen a Firefox (és az Opera) kínál egységes asztali és mobil élményt, a lehető legkevesebb eltérést ezek között, miközben a konkurens szoftverekről ez többnyire nem mondható el. (Lásd az Android és a Chrome által fémjelzett kettősséget, illetve az Android 2.x és 3.0 közötti különbségeket).
Menjünk visszafelé: mi köze a böngészők platformosodásának az Androidok közti különbséghez? A másik, hogy szerintem elég sok közös van az androidos gyári böngészőben és a PC-s Chrome-ban. Mint ahogy jócskán van különbség a PC-s és mobilos Firefoxok vagy Operák között is.
Ha már itt tartunk: a Firefoxot hozni példaként az egységes élményre meglehetősen fura. Jelenleg a mobil böngészőjük Maemon és Androidon érhető el. Előbbi kb. 1 készüléket takar (Nokia N900), utóbbinál csak a legkomolyabb, ARMv7 architektúrájú processzort futtató készülékek jöhetnek szóba - és ott sem tündököl (amit tud, az remek, de ahogy tudja, az már kevésbé). Ez szerintem minden, csak nem egységes élmény. Na jó, még ott a Firefox Home iPhone-ra , ami kb. egy szinkronizálható könyvjelző-gyűjtemény, nem böngésző.
Vessük ezt össze mondjuk egy Operával: ott van eleve a 2 változat, a Mini és a Mobile. Előbbi a világ legnépszerűbb mobilos böngészője, úgy 2-3000 készüléken fut. A Mobile sem panaszkodhat, ketten együtt minden jelentősebb rendszerre elérhetőek: Windows Mobile, Symbian, Android, iOS, MeeGo, Maemo, Blackberry... kihagytam valamit?
És ez csak a felszín, mert a háttérben ott vannak a cégek közti megállapodások. A teljesség igénye nélkül pár eszköz, amin Opera fut (böngészőként, vagy alkalmazás-platformként): Nintendo DS konzol, Archos médialejátszó, set-top-boxok különböző gyártóktól, Sony és néhány más nagyobb cég TV készülékei, egyes Ford terepjárók, Sony digitális képkeret...
Szóval szerintem a két termék össze sem hasonítható. Mi több, úgy gondolom, hogy a Firefox nem elsősorban a stagnáló felhasználói bázis miatt lehet bajban, hanem pont a mobil eszközök támogatása terén megmutatkozó komoly lemaradásban.
Ami a platformok kialakulását illeti: ez is jelen van valóban, de ebben az esetben csak 1 platform van: az Internet. A kérdés csak az, hogy hány helyről, hányféle módon érheted el. -
Cat 02 #49 Én Chromeot használok és leszrom miben volt előbb a tabos rendezés :)
Mindenki azt használja és fogja használni ami nekik tetszik... -
#48 Szintén nagy rókarajongó voltam, sokáig használtam, aztán valahol a 3as környékén lepróbáltam a chrome-ot. Azóta is itt a foxi a gépemen, de pihen.
4es róka is kapott lehetőséget, elvoltam vele, de sajna chromehoz képes lomha.
Ettől függetlenül nagyon jó kis böngésző, én nagyon szeretem, remélem picit tempóban rákapcsolnak a srácok, akkor meglesem újra.
Operát én régen használtam még win98on, XP-n, egészen a róka megjelenéséig. Őt pedig a króm váltotta. Minden böngészőnek megadom az esélyt, új verziókat leszedem, használom, ha tetszik marad, ha nem, nem. Egyelőre gugli viszi a pálmát. -
csimmasz #47 Én nagy FF rajongó voltam régen,aztán anyit olvastam az Operáról hogy gondoltam felrakom kipróbáln-
Azóta semmi mást nem használok.
Az összes csajszi ismerősömnek én szoktam a gépét rendberakni.
Mindnek Operát raktam,elmagyaráztam mit hogy kezeljen és imádja mindegyik.
Szerintem ha lenne lehetősége kipróbálni az egyszerű felhasználóknak,hamar elterjedne.
Viszont most a FF olyan mint annó a nagy kék E betű.
Ha internetezni akarsz akkor Firefox kell hozzá,enyit tudnak ,mert mindenki erről beszél.
El sem jut sokak tudatáig hogy létezik sok más böngésző is!
-
#46 Nekem sem tetszik a Firefox4, a kezelőfelülete egyszerűen sz@r. Lekoppinották a chrome-ot ami ugyan nem rossz, de arra is csak azért nem tértem át mert egyszerűen katasztrófa a kezelhetősége(najó pár firefox plugin is még hiányzott volna). Maradok a régi firefoxnál de lehet váltok Operára. -
#45 Firefoxot használtam sokáig, utána átválottam a Chromera, de mivel a sebességén kivül csomó dolgot nem tudtam megszokni, illetve kifejezetten idegesítő dolgai is vannak, így visszakerült a firefox. Azt hiszem jó ideig marad is ez. -
cstommy #44 az új Internet Explorer 9 azért nagyon fasza let -
sanyicks #43 Nálam is teljesen jó. Ez inkább félbemaradt letöltésű oldalnak tűnik... -
Zolivok #42 hát így nem ennél csak gyorsabban legalábbis nekem. -
aronvirginas #41 "par oldal megnyitasa utan ezt talaltam: Link"
Hát nálam ezt simán behozza, turbóval is. Töröld a cache-et és az előzményeket és gyűrkőzz neki még egszer. És, ahogy a kolléga mondja, kapcsold ki a turbót, hacsak nem mobilneten vagy. -
aronvirginas #40 "az biztos, hogy így egyik sem indul el win alatt"
Mac-en sem, hacsak nem egy Mac Prod van és nem 1 tabot tartasz kinyitva. Mindenesetre biztos, hogy az én MacBook-omon egyik böngésző sem indul 2 mp alatt. -
atomkrumpli #39 "...de az biztos, hogy így egyik sem indul el win alatt." - erre írhatnám hogy lol de ennyit sem ér -
#38 Kapcsold ki az Opera Turbo-t és jó lesz. -
Reg5 #37 Nálam nincs vele gond. -
#36 Hat nem azer de nalam az Opera jeleniti meg a weboldalakat a legroszabbul:| ma felraktam a 11-es Operat es par oldal megnyitasa utan ezt talaltam: Link -
hkoDAVID #35 Tisztelt viasz!
Az Opera nagyon király, de csak az érzin annak, aki ismeri is és rutinosabb számítógéphasználó. Felülete régóta sokkal egyszerűbb,jól kihasználtabb és könnyen kezelhetőbb mint az <FF 4.0-é. Be van ALAPBÓL építve egy csomó apróságnak tűnő dolog, amikkel sokkal könyebb gyorsan netezni. Az FF jól tudja ezt, le is másolta..őőő bocsi.."követte" az új stílus egy részét!
Pár indok, amiért az Operát választom böngészésre:
-több ablakos nézet (full hd-n már simán elfér)
-felül mintakép az oldalról(gyors navigáció)
-jobb és balgomb kombinációival előre, hátra (kedvenc)
-űrlapok kitöltéssegítője
-semmi felesleges gomb, helykihasznált felület
-alapból tartalmaz html-nézegetőt, ha hirtelen kíváncsi vagyok egy webes megoldás hátterére 2 katt és semmi plugin.
-gyors
Hátránya lehet, hogy nem mindeki feljleszt rá és néha ez egyes lapok működésén meglátszik.
Magam is webfejlesztő vagyok(tanulok), munkára a rengeteg hasznos plugin miatt természetesen Firefoxot használok, de böngészésre csak Operát. Biztos hogy ezeket a funkciókat tudja vagy tudhatja más böngésző is, de ezt felrakod és megy! Szerintem az oka, hogy nem tud kiemelkedni pedig az, hogy a kis apró profi dolgokat egy átlagos felhasználó fel sem fogja. -
opeca #34 Nem azért de most komolyan ez a tabosítás volt a marha nagy innováció? MIndig ezzel foglalkoznak, amikor böngészőről van szó. Emberek! Ez egy 20 éves találmány!
Hogy 15 év kellett mire rájöjjenek, hogy jéé, böngészőben is lehetne használni az inkább szomorú.
Amikor még Netscape Navigátorom volt, már akkor anyáztam, hogy minden rohadt ablak külön böngészőbe indul el, ezeknek meg még további 5 év kellett, hogy megvilágosodjanak, ja, hát arra találták ki a tabokat, hogy egy ablakon belül lehessen váltani.
Emberek, ne istenítsünk már valamit ennyire, ne találjuk már fel újra a kereket meg állítsuk be világmegváltóként... -
#33 Engem elsősorban a sebesség érdekel, utána nézem a többit.
Csináltam egy videót mac alatt (külső géppel), de csak a sebesség miatt.
A lényege, hogy bebootolt a gép, tehát előtte kaptam meg az asztal és egyik böngésző sem volt még elindítva, vagyis a memóriában. Mindegyik alapból a google-n nyit. Lényeges különbséget én nem vettem észre, de az biztos, hogy így egyik sem indul el win alatt.
-
aronvirginas #32 "Azt nem értem, hogy ha az opera akkora király, akkor miért képtelen növelni a felhasználók körét?"
Mert nincs egy zsák pénzük, amivel mindenkit degeszre fizetnek, hogy a telepítőikbe tegyék be az Operát is trójaiként, ahogy azt tudjuk mi kik teszik. Az Opera Software innovatív böngészőket gyárt, de nem nyomja a bullshitmarketinget, ezért nincs óriási részesedésük. Teszem azért hozzás, hogy egy kisebb Norvég céghez képest 170 millió felhasználó azért nem éppen semmi, egyedül a Microsoft és a Google szemszögéből fitymálható le ez a teljesítmény... -
aronvirginas #31 @mflex: Mac alatt kevés rosszabb böngésző van a Firefoxnál. A JavaScript és SVG értelmezés rettenetesen, szinte használhatatlanul bugos... -
asdasdasd #30 Most cseréljem le a Mosaic-ot? -
#29 Win alatt- Chrome
Mac alatt- chrome és safari, amit használok, viszont régebben FF felhasználó voltam és mac alatt sokkal gyorsabb is, mint windows alatt, de mára egy fostalicska lett részemről.
Engem, pl nem érdekel, hogy ki-kitől lopott, azt a böngészőt használom, ami számomra a legkényelmesebb és leggyorsabb, és ez egyelőre a chrome. -
viasz #28 Sokat nevetek ám ezen, hogy ettől meg attól lopta... :))
A lopás bűn. Vajon miért vannak ezek még szabadlábon? :D
Ha meg valaki alkalmaz egy jó ötletet, követi a trendet, az nem bűn, sőt örülni kell neki.
Azt nem értem, hogy ha az opera akkora király, akkor miért képtelen növelni a felhasználók körét?
Ja, hozzátenném, én "ff fan" vagyok, és webfejlesztő :))
-
dyra #27 Én például utálom az Chrome-ot, de nem elvből, hanem mert képtelen vagyok megkedvelni, pedig minden főbb verziót kipróbálok, hátha.
Special nem bízok bennünk, mivel reklámokból élnek ki tudja milyen adatokat szednek le rólam. Személy szerint inkább olyan böngészőt telepítek ahol nem készül jelentés az én netezési szokásaimról. Egyéb iránt Firefox -ban és Operában is telepítés után első dolgom a reklámszűrő beállítása. Nekik elhiszem, hogy müködik a Chrome -nak nem. -
kvp #26 Az elso opera 1994-bol, amikor sokan meg azt sem tudtak, hogy letezik az internet:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/8/89/MultiTorg_Opera.png/757px-MultiTorg_Opera.png
Az opera 3-as 1997-bol:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/0f/Opera_3.62.png
Szabvany mdi feluletet hasznal, tehat egy ablak tobb dokumentum. Ez lehetove tette tobb oldal egymas mellett nezeset, az oldalak teljes ablak mereture noveleset es az alkalmazas fo ablakan belul ikonna zsugoritasat. Ebbol az ikon sorbol lett egy evtizeddel kesobb a tab bar. Egyebkent meg mindig tamogatott ez a regi klasszikus nezet is, a legujabb opera-kban is.
A menusor nelkuli tab-os elrendezes meg a beos-ben jelent meg eloszor 1996-ban es az sem ma volt... -
primo #25 A "krómot nem vagyok hajlandó feltenni" és a "krómot elvből nem használok" hozzáállást vallóktól kérdezem, hogy mi az az "elv" ami miatt nem hajlandók kipróbálni sem a Chrome-ot? Én például utálom az operát, de nem elvből, hanem mert képtelen vagyok megkedvelni, pedig minden főbb verziót kipróbálok, hátha. -
DRFlame #24 Ha valami hasznos funkció kerül egy böngészőbe, annak simán örülni kell, és nem azon lovagolni, hogy a másikban előbb volt. Főleg nem azt mondani, hogy lopták.
Nem attól lesz jobb egy böngésző, mert előbb tudott valamit, hanem attól, hogy jelenleg mit tud. -
aronvirginas #23 Te valamit nagyon félreértettél. Globálisan 57%-kal vezet az IE, azonban a W3C oldalán a Firefox vezet, mivel azt többnyire webfejlesztők látogatják. Mi nem érthető ebben? -
JL666 #22 "Ne nevettesd ki magad, ez egyetlen oldal statisztikája! A W3 oldalát köztudottan többnyire webfejlesztők látogatják, webfejlesztésben pedig jelenleg a Firefox a sztenderd."
ezért vezet 57%-al az IE -
aronvirginas #21 "Menüsr azért nincs, mert az a desktop env része, a képernyő tetején"
Tudom, de ez nem von le a minimalizmusából, inkább hozzáad. (Jó megoldás amúgy, ezt midnigis tetszett az OS X-ben)
"a javascript sebesség komolyan vételét köszönhetjük"
A "komolyan vétel" helyett inkább a "nevetséges mánia és a lán az én péniszem nagyobb összeméregetés" kifejezést használnám. -
Yv@n #20 Egész pontosan a Chrome-nak a minimális ui-t és a javascript sebesség komolyan vételét köszönhetjük. Emlékeim szerint amíg nem jöttek ki a v8-al, addig a többi browser kb. le se fosta, hogy milyen teljesítményre képes a js engine.
safari...
Ott van alul a status bar, felül pedig azért nincs tab bar, mert nincsenek nyitva tabok. Menüsor azért nincs, mert az a desktop env része, a képernyő tetején, ahogy win alatt a tálca a képernyő alján, persze az a screenshoton nem látszik, de attól még a helyet foglalja(persze az gondolom osx esetén chrome-nál sem tűnik el). -
e57 #19 Nah! A FF4-et tegnap kicsit testreszabtam, és az aero átlátszóságát leszámítva teljesen úgy néz ki, mint a képen az 1.1.1-es safari. :)
Ja és persze a bal felső sarokba a fektetett közlekedési lámpa helyett az FF gomb van.
Szóval bődületes fejlődésen ment keresztül a GUI az elmúlt fél évtizedben. :)
-
#18 anno én is firefox user voltam de amióta kijött a chrome azt használom.sokkal gyorsabb,letisztultabb.
"Chormot elvből nem használok szal lehet jó"-no comment -
aronvirginas #17 "Érdekes statisztika, nem tudom honnan szedték, hogy az explorer 57% a fox meg 22% akit érdekel a VALÓSÁG: [..]
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp"
Ne nevettesd ki magad, ez egyetlen oldal statisztikája! A W3 oldalát köztudottan többnyire webfejlesztők látogatják, webfejlesztésben pedig jelenleg a Firefox a sztenderd. -
aronvirginas #16 A tabok ablakkeretre pakolása az oké, de ebben ki is merül a Chrome újítása. Ha már említed a minimalizmust, itt a Safari 1 (szintén évekkel a Chrome előtt):
Lassan arról is meg próbál győzni a sok droid, hogy a Chrome előtt böngészni sem lehetett