Vége a Firefox aranykorának
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
"Pályafutásom során talán 5 agresszív és fanatikus Opera felhasználóval találkoztam"
lehet szerencséd volt akkor, én sok külföldi oldalakon járok, és ott is kiemelten hangoztatják magukat egyes felhasználók.
"De még about:config és egyéb trükkök mellett is olyan 40-50 kiegészítõ kéne (amik közül rengeteget már alig fejlesztenek és már a 3.x verziókban is bugos volt/nem mûködött), akkor viszont már sem memóriahasználat, sem sebesség terén nem üti meg a mércét."
Én igen mélyen belemászós powerusernek vallom magam, és így is csak vagy 25+ kiterjesztés van telepítve. Legtöbbször 1 problémacsoportot ki lehet váltani 1 jó kiterjesztéssel, nem kell egy halom kisebbet telepíteni. És így is minimálisan nõtt meg a memóriaevése, a sebesség meg a GUI munkálat gyorsító/egyszerûsítõ kiterjesztéseknek hála gyakorlatilag nõtt is mint alapból, eleve ezért használom õket.
"Ez erõs volt. Az Operára a legkevésbé jellemzõ, hogy akár csak angol nyelven is hivatalos dokumentációkkal lássa el a felhasználókat. Ezeket általában kínai, orosz, német oldalakról ollózza össze valaki angol nyelven. Magyarul egyetlen blog van, mint félhivatalos forrás, de még az opera.com sem elérhetõ magyar nyelven."
Értsd hogy mire mondtam. Az Opera azzal a logikával dolgozik hogy õ majd megmondja mi a tuti a felhasználónak a beépített funkcióival, ezzel céloztam pl az Apple-re. A Fox ezzel szemben azt mondja hogy te magad döntsd el milyen extrára van szükséged.
A kiegészítõkkel kapcsolatban azért gondolom érzed a különbséget az között, hogy valakinek webfejlesztõnek kell legyen hogy valamit meg tudjon oldani, vagy CSS/JS scripteket pötyögnie , kontra azzal hogy feltelepíti a kiszemelt extra funkciót és használja. Ezzel az erõvel neki lehetne fogni kódolni a foxot is, teljesen nyitott source, és bármit hozzá tudunk írni, csak programozni tudjon az illetõ és sok ideje legyen. Még én sem díjazom az ötletet hogy magamnak kell megírnom/behekkelnem a programba egy-egy kigondolt funkciót esetlegesen.
"A TabMixPlus beépített funkció, az MDI ablakkezelõ miatt még talán többet is tud."
ismerem az Opera ablakkezelõ MDI funkcióit, tényleg igen átfogó, de nincs olyan széleskörû és részletes mint a TabMixPlus. Ha valami régi (több éves?) verziót néztél akkor javasolhatom hogy kukkants rá a mostaniakra, meg fogsz lepõdni. De ez csak egy említett kiegészítés amit kiemelten használok, a tabmunkálatokra létezik szintúgy több is ami további funkciókkal gazdagíthatja az alapokat.
"BlockIt" a visszajelzések azt mutatják hogy nem igen userfriendly a kezelõfelülete, és közel nem olyan kidolgozott mint a noscript (bár személyesen nem használtam). A NS is képes részlegesen feloldani script elemenseket amúgy az oldalakon, nem csak az egész domain-en. Ugyanebbõl logikusan kiindulva gondolom képes részlegesen is zárni bizonyos scrtipteket, de nekem kiemelten erre még sohasem volt igényem hogy utána nézzek hogyan, illetve milyen kulcskombinázióval tudom megoldani.
"A Firefox addig, amíg a Google meg nem vonja tõlük a támogatást."
feltételezés Penge4. Ha meg is történik, majd meglátjuk hogyan lépnek tovább.
"Már így is temetik a hírportálok és "öreg, elavult, idejétmúlt" jelzõkkel illetik."
több kattintás a szenzációhajhász hírekre, legtöbbször úgyis trollkodnak, te is tudod jól. Más hírportálok meg örülnek hogy itt a 4.0 verzió és ecsetelik hogy mennyit fejlõdött az elõdjéhez képest.
"Nem kell neki sok év, hogy csökkenni kezdjen a részesedése és csak a hardcore felhasználók maradjanak meg, akik Adblock Plus-on kívül más kiegészítõket is használtak és nem tudják kiváltani."
Ismét csak feltételezés. IE-t is sokan végérvényesen temették, aztán egy jó irányba megindult fejlesztéssel ismét köszöni és megvan.
C2D E8400 ~4.4ghz+GeminII / P5B Deluxe / 2*2Gb Kingmax DDR2-1066 / Powercolor ATI 4890 / Acer AL1916W / 400+320GB Samsung / G15 / Razer D.Back / Creative Audigy 2
Éppen ellenkezõleg gondolom, a Firefox aranykora még csak most jön ! A 4-es verziótól kezdve ugyanis olyan funkciók kerültek bevezetésre amelyek egyik konkurensnél sincsenek meg, vagy legalábbis nem ilyen minõségben.
Vegyük sorba:
Szinkronizáció:
Operánál van ugyan rá lehetõség, de csak a könyvjelzõket szinkronizálja, ráadásul az egész zárt kódú, úgyhogy aki félti a titkait kiadni egy olyan cégnek amiben nem bízik annak nem túl megnyerõ.
Chrome-nál már van lehetõségünk a jelszavainkat is kiadni a nagy testvérnek, a nyílt kódúként beharangozott, de valójában zárt kódú Chrome böngészõvel, ahol semmiféle a Firefoxnál meglévõ szinkronizációs kulcs nem védi és garantálja hogy a -Firefox- szervereire feltöltött könyvjelzõkhöz, és jelszavainkhoz, valamint beállításainkhoz, még maga a cég sem tud hozzáférni. A nagy tesó Gógli persze mindenhez hozzá tud férni, amit mi magunk adunk ki neki.
Soha nem látott testreszabhatóság:
Kedvenc böngészõnket immár az Operával vetekedõ módon tudjuk egyénileg testreszabni, a gombokat,
sávokat átpakolni, saját felületet ráhúzni, amivel akár Safari kinézetû is lehet.
Több ezer hasznosabbnál hasznosabb kiegészítõ (addon és extension):
A Firefoxhoz elérhetõ több ezer addon-nal ez a böngészõ toronymagasan vezeti a listát a funkcionalitásban,
a hozzá elérhetõ keresõmezõk, mint pl. a Sztaki, Wikipédia, Youtube, ubuntu package, HWSW fórum, Bing, Yahoo stb. stb. keresõk, a teljesség igénye nélkül, az elérhetõ beépülõk, mint a Foxit reader pluginje amellyel biztonságosan tudunk a böngészõn belül PDF állományokat megjeleníteni, a Flash lejátszó más böngészõkön soha nem látott felhasználóbarát módon való, szinte automatikus települése, a különbözõ szkript és add-blokkerek, flash-block, proxyfikátorok, a böngészési elõzmények és sütik VALÓS ÉS TÉNYLEGES kiürítésére szolgáló kiegészítõk, mint a BetterPrivacy, amelyekkel mind-mind fényévekkel a többi böngészõ elõtt jár ahol csak mostanában kezdik bevezetni a böngészési elõzmények által a böngészési szokásainkat kutató weboldalak ellehetetlenítését, pl. az IE9-nél a nevetséges Trekking Proteksön-t.
Nem utolsósorban a Firefox-nak már van Androidos verziója is, ami szintén aláássa azoknak a reményét akik legszivesebben már temetnék ezt a böngészõt.
Tovább a cikkre válaszolva :
"miközben a többiek elhúzhatnak mellette"
Jelenleg úgy fest a helyzet, hogy globálisan csak az EXplórer elõzi meg , amelynek SZVSZ semmi elõnye nincs a Firefoxszal szemben kizárólag a Windows alap integrációja miatt ezet, de aki csak eggyet is megemlít itt az IE nem létezõ elõnyeibõl annak külön fogok itt begratulálni.
Magyarországon a Firefox vezet és szintén globálisan maximum a Chrome jön fel a 3. helyre mélyen a Firefox alatt. Nem mondom jó az a Króm is, csak Foxy jobb, sokkal. Kb. pont annyival mint amennyivel vezet is elõtte, úgy 2x.
Végsõ összegzés:
Miközben a Firefox soha nem látott letöltési rekordokat dönt meg. Az IE9-nél az elsõ hét alatt több, csaknem 50 milliós letöltést mértek, ami az IE9-nek a fél-éves tesztelése során sem sikerült, de sztem még azóta az RTM megjelenése után se, erre jön egy cikk itt az ezsgén ami nagy betûkkel az elsõ sorban KIJELENTI, még csak nem is feltételes vagy kérdõ módban, hogy a :
"Vége a Firefox aranykorának"
<#banplz>#banplz>
Ha még mindig nem javul, akkor az oldalakat próbáld behatárolni, hogy a 60 lap milyen weboldalakból áll.
Javaslom a Flash-sel és scriptekkel dúsított oldalakra leszûkíteni a kört. Úgy értem, a Wikipédiás lapok és a Google találati oldalai nem okozhatják, ahogy az SG sem.
A kiegészítõid, UserJS-eid (ha használsz) között is szétnézhetsz.
Esetleg egy tiszta telepítés vagy profiltakarítás, ha a két gép között ugyanazt a profilt mozgatod.
http://www.thevenusproject.com/ http://magyaropera.blog.hu
Ctrl+F12->Advanced->Fonts-nál a Webpage és a Webpage <pre> részek egyrészt globális beállítások, másrészt csak akkor mûködnek, ha az adott weboldalon nincs definiálva alapértelmezett font.
De ez kevés oldalon van így, azt arról veszed észre, hogy Times New Roman betûtípust látsz.
Itt az SG-n például: font-family: "arial", "verdana", "helvetica", sans-serif;
Tehát elsõként Arial. Ha olyan nincs (mondjuk Linux rendszereken), akkor Verdana, ha az sincs, akkor Helvetica (ez mondjuk így hülyeség, mert Verdana mindenhol van, Helvetica pedig csak Linuxon, Windowsra csak fizetõs formában érhetõ el), és ha az sincs, akkor talpas betûtípus (sans-serif).
Ha én mondjuk itt az SG-n (de csak az SG-n) szeretnék 16-os betûtípust (anélkül, hogy a teljes oldalt zoomolnám) és a kék nick fejléceket zöldre akarnám színezni, valamint a Fõoldal, IT/Tech, ...stb. sort háttérkép helyett border-radius-zal szeretném megoldani, akkor userCSS-t kell írnom.
Akár a hozzászólásdoboz alatti kis gombok is megoldhatók pure CSS-vel.
Szóval ezek az IE8 miatt vannak így, ilyen igénytelen formában megoldva (és a korábbi verziók, ha az SG még támogatja õket).
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Olyan nem volt. 10.53-ra gondolsz?
Összeomlás nagyon ritkán van, fõleg a végleges verziókban, 10.5x környékén volt, de akkor az egész JS motort kicserélték, meg a layout-ot onnantól a VEGA rendereli, ami a késõbbi hardveres gyorsítás alapja.
Innentõl vannak többnyire idegesítõ bugok, de összeomlások nem.
Meg mivel régi dolgokat kukáztak, ezért egy csomó minden (JS alapú BBCode menü) nem mûködik, mert selectionStart és selectionEnd kéne helyette.
Vagy a régi DLL patch, amivel ki lehetett iktatni az állandó felugrót, ha engedélyezted a userJS-eket HTTPS oldalakon is, már az új verziókban nem mûködik.
Ugyanúgy a Snap Links userJS-ek is szarok, mert bugos a dispatchEvent
A box-shadow szintén bugos.
De ezek egyike sem okoz összeomlást és csak a power usereket érintik, így sajnos nincs túl nagy prioritása egyiknek sem...
Ilyen apróságok, amiknek egy része bug, másik része a fejlesztések hiánya.
Például az új skin.ini szekciók leírása is hiányzik 10.60 óta. http://homepage.hispeed.ch/ttt-o/guide/32full/a-aa-changelogs.html
Ahogy az operaprefs.ini dokumentáció is most nézem, VÉGRE FRISSÜLT!!! (sem frissült 9.64 óta).
"sehol sem látok FPS számlálót játékon kívül csak ebben a förmedvényben."
link
NoScript helyett viszont van BlockIt, ami szerintem még jobb is, ugyanis NoScripttel csak azt döntheted el, hogy mely domainekrõl engedélyezel (globálisan) scripteket, illetve hogy egy adott domainen engedélyezel-e mindent.
A BlockIt-ben pedig scriptenként eldöntheted, hogy például az adott oldalon a legördülõ menühöz szükséges scriptet engedélyezed, de a saját belsõ webstat scriptjüket már nem.
És tud képeket és iframeket is blokkolni.
A TabMixPlus beépített funkció, az MDI ablakkezelõ miatt még talán többet is tud.
Ettõl függetlenül viszont elismerem, hogy bizonyos esetekben nincs alternatíva a Firefoxos kiegészítõkre.
Például a mai napig szeretnék Operához egy olyat (bár attól azért tudhatna többet, például meghatározott szöveg, kép, illetve script megléte esetén jelez csak), mint az Update Scanner.
Sajnos az RSS sok helyen nem túl gyakori, ahol kéne.
"Sacc/kb tippre IE/FF/Chrome szenthármasság fog kialakulni kb egyforma piaci arányokkal, de mellettük ott fognak figyelni, persze egységesen kisebb arányokban a hipster böngészõk is biztosan."
A Firefox addig, amíg a Google meg nem vonja tõlük a támogatást.
Már így is temetik a hírportálok és "öreg, elavult, idejétmúlt" jelzõkkel illetik.
Nem kell neki sok év, hogy csökkenni kezdjen a részesedése és csak a hardcore felhasználók maradjanak meg, akik Adblock Plus-on kívül más kiegészítõket is használtak és nem tudják kiváltani.
Mellesleg sokkal régebbi verziót használok, mint mikor megjelent a hardveres gyorsítás Flash-ben, de ha jól emlékszem ez a verzió még a media player classic EVR Sync renderelését is jóval megelõzi, és mint már ötvenszer leírtam, sehol sem látok FPS számlálót játékon kívül csak ebben a förmedvényben.
Pályafutásom során talán 5 agresszív és fanatikus Opera felhasználóval találkoztam, ezek közül kettõ nem magyar és a My Opera fórumon ténykedik, egyiküknek van vagy 8 nickje, mert idõnként kitiltogatnak egyet-egyet.
Nyilván mert kicsi a piaci részesedése, de valahogy az Opera felhasználóknál van a legnagyobb százalékban az, hogy tudatosan választották a böngészõt.
Ezzel nem vitatom, hogy ne lehetne akár az IE-t is tudatosan választani, de nem ez a jellemzõ, és a Firefox korábbi IE-ellenes kampányának köszönhetõen rengeteg ember számára lett a Firefox "A böngészõ", a Chrome pedig ma az új divat.
A felsorolt problémákra Opera felhasználóként 1-2 kivételével tudnék megoldást, ha ennyi lenne az összes problémám, akkor már rég Firefoxot használnék, mert az oldalkompatibilitás miatt például affelé billen a mérleg.
De még about:config és egyéb trükkök mellett is olyan 40-50 kiegészítõ kéne (amik közül rengeteget már alig fejlesztenek és már a 3.x verziókban is bugos volt/nem mûködött), akkor viszont már sem memóriahasználat, sem sebesség terén nem üti meg a mércét.
"nem biztos hogy alapból a felhasználó szájába rágja mint Steve Jobs... akarom mondani az Opera fejlesztõk."
Ez erõs volt. Az Operára a legkevésbé jellemzõ, hogy akár csak angol nyelven is hivatalos dokumentációkkal lássa el a felhasználókat. Ezeket általában kínai, orosz, német oldalakról ollózza össze valaki angol nyelven. Magyarul egyetlen blog van, mint félhivatalos forrás, de még az opera.com sem elérhetõ magyar nyelven.
Akkor vársz, amíg a Fraps-bõl kijön egy új verzió, vagy kivétellistára teszed a firefox.exe-t (már ha lehet benne olyat).
Valószínûleg a videólejátszók már kivétellistán vannak, mivel évek óta hardveres gyorsítással megy a videólejátszás, ellentétben a Firefox 4 csak x napja jött ki.
Nem baj, ha megunom akkor lehet mégiscsak firefox operásítás akció lesz!<#zavart1>#zavart1>
Senki sem netezik kis képernyõn, csak ha nagyon muszáj.
Senki sem kínlódik kis billentyûzettel, csak ha nagyon muszáj.
Lesz majd minden mobilon net, de használva alig lesz.
A pad-ek viszont el fognak terjedni, ahogy megnõnek és lesz egy "normális", használható méretük. Mondjuk 14 v. 17 inch.
Ezeknél lesz a legfontosabb, hogy milyen kicsire lehet õket összehajtani.
Pl. egy 17"-es pad-et el tudnék képzelni, ha belefér a zsebembe. ;-)
ha jól emlékszem volt hasonló instabilitás probléma valahol a 9.6os verzióknál is, de idõvel foltozzák és tökéletesítették ezeket. Hogy kicsit instabilak a frissebb verziók nem kell idegeskedned, majd javítják a gyermekbetegségeket ahogy odaérnek.
C2D E8400 ~4.4ghz+GeminII / P5B Deluxe / 2*2Gb Kingmax DDR2-1066 / Powercolor ATI 4890 / Acer AL1916W / 400+320GB Samsung / G15 / Razer D.Back / Creative Audigy 2
Amen!
Perpill Operával csak az az egyetlen bajom, hogy 10.35 óta gyakori az appcrash! <#falbav>#falbav><#zavart1>#zavart1>
A Chrome növekszik, de hogy meddig azt még senki nem tudja, az IE hiszed vagy nem, rengeteg ember igényét kielégíti és eszük ágában sem lesz váltani másra. Sacc/kb tippre IE/FF/Chrome szenthármasság fog kialakulni kb egyforma piaci arányokkal, de mellettük ott fognak figyelni, persze egységesen kisebb arányokban a hipster böngészõk is biztosan. A Chrome-nak nem a FF hanem az IE az igazi ellensége, szóval inkább onnan fog szeletet venni, az egyszeri júzereket célozza meg, akik azt szeretik ha mindnenben megmondják nekik mi a jó/tuti, és rühellik ha választaniuk kell akár 2 feltételesen adott lehetõség közül is.
Eleve nem a vitatkozás volt a fõ célom, csak hogy rá tudjak mutatni a választás lehetõségére, potenciális erejére. Arról szerettem volna beszélni (és meg is tettem), mit jelent az ha levetkõzi az ember a megrögzött szokásokat (gyakorlatilag minden nagyobb böngészõn átmentem, mint írtam sokáig Operás is voltam), és megpróbálja saját maga kialakítani az igényeit. Én szerettem az Opera egyes funkcióit, de az adottak felül sok GUI/funkció bõvítés elképzelésem is volt, és ha nem lelek rá a Foxra, nyilván nem élvezhetném most azokat.
"kérdem én, minek Operásítani a Firefoxot toldozással-foltozással, akkor inkább használom az Operát."
ha megelégszel velük és szereted azokat, akkor tényleg teljesen felesleges. Annak a feltételében beszéltem, ha esetleg többre vágysz (ez mondjuk egész Sith-esen hangzott), és nem tudod elérni az adott böngészõddel. Az alap elképzelés eleve az lenne ugye, hogy a lehetõ legnagyobb kényelemmel és sebességgel tudj dolgozni a kiszemelt böngészõvel, nem a "neve".
Eléggé lenyûgözõ hogy extension halmazokkal teliszarva mikre nem képes a Firefox, sokkal többre mint egy Opera, aláírom, azonban a legtöbb dologra amit leírtál nekem elég az Opera alap install, harmadik fél nem is kell hozzá.
Amúgy megjegyzem, hogy 3 böngészõ van telepítve (Opera, Chrome, Firefox), és mindegyiket megvan hogy konkrétan mire használom, de míg az utóbbi kettõt csak egyvalamire az idegesítõ dolgai miatt, addig az Operát általános célra, mert nem kell ötvenmillió bõvítményt felraknom a - számomra - teljes értékû használatra.
Márpedig a teljes értékû használatnál nálam - már csak a 60+ nyitott lap miatt is - eléggé komoly munkát is jelent néha, ami a szakfordítástól - és az eközben felmerülõ, ütközést jelentõ kulturális különbségek feloldására irányuló kutatómunkától - kezdve, a programozásig elég sok területre terjed.
Szerintem meg is egyezhetünk abban, hogy errõl vitatkozni fölösleges is, mert valóban az ember úgy használja a böngészõjét ahogy megszokta, és biztos vagyok benne hogy tapasztalt Firefox userként mindenre tudsz mondani nekem egy alternatívát ami által teljesen ugyanolyan módon lehetne kezelni a Firefoxot is, de kérdem én, minek Operásítani a Firefoxot toldozással-foltozással, akkor inkább használom az Operát.
Az Opera kiterjesztés kezdeményezése jó kiindulópont, de közel nincs még olyan átfogó és mélyreható mint a Fox kiterjesztés rendszere. Kb olyan szintû mint a Chrome-nak van most. Persze mindkettõ említettnél fejlõdhet még ez a fejlesztésekkel, de alapból most olyan a böngészõ alapkialakításuk, hogy csak részlegesen tudnak hozzáfúrni és csak bizonyos funkciókat. Az megint vitatható persze hogy kinek mi az elég, de az tény, hogy a "bármi" nem egyenlõ a "bizonyos szintû kontrollal".
"A legtöbb dolog amit meg felsoroltam nem beállítás kérdése, hanem megváltoztathatatlan alap funkció!"
Lehet Operában ez a fogalom létezik, de Foxban szinte nincs olyan hogy megváltozhatatlan, mint említettem a kialakításánál fogva. :)
"Azt meg már nehogy megmagyarázd bárkinek is, hogy megszokás kérdése egy olyan funció megléte ami ugyanazt a végeredményt fele annyi idõ alatt produkálja!"
Pedig az. Az hogy te "alapfunkciónak" tekintesz bármit is ami pl Operában megvan mint extra, még korán sem nem feltétlen az. Más lehet nem igényli/se használja egyáltalán ezeket. És mint mondtam nem csak annyi "extra" jófajta segédfunkció létezik a világon amit az Opera a felhasználó szájába rág, hanem egységekkel is több akár. Csupán annyi kell hogy legyenek igényei az embernek és megtudja nevezni, illetve körülírni azt amire szüksége lehet. Mivel eltérõek emberek vagyunk és nem droidok, alapból nagyon sokfajta igény és funkciókívánság létezhet, ezeket butaság lenne mind egy böngészõbe belepakolni mert több 100 megás, esetleg még nagyobb lenne. Ehelyett egy nagyon kényelmesen kezelhetõ addon oldalt alakítottak ki, ahol az ember kedvére összedobhatja rövid idõ alatt a kívánságait. Léteznek elõre összeállított "all in one/best" pakkok is a lustábbaknak, de az ember akkor lesz a legboldogabb ha saját igényei szerint mûködik a böngészõ, és nem másoké szerint, ugyebár.
"Vagy te például ugyanolyan gyorsan kapsz wikipedia direkt linket bármirõl mint amennyi idõ alatt én kattintgatás nélkül beírom egy üres lap címsorába például hogy "w supersymmetry"?"
A példáddal élve én pl nem is kell üres lapot nyissak, magától megteszi ezt a böngészõ nekem, frisset nyitva és bedobva a youtube találatokat ha egy "y kittycat" szöveget pötyögök be bármilyen jelenlevõ oldalon. Nem mellesleg elég kijelölnöm egy szöveget a weboldalon, és mindenféle kattintás nélkül megjelenik egy speciális context menü, amelyben az adott szóra (szavakra) rákereshetek pl felkínálva google-ben, youtube-on, wikin, imdb-n vagy bármely válaszott keresõn.
AutoPager-el el tudom érni azt hogy nem kell a fórumokon, képregényoldalakon kattintgatnom lent az oldalszámokra kattannom és beolvasnom külön õket, hanem ezt megteszi helyettem a lapokat egymás alá olvasva automatikusan, dinamikusan ahogy scrollozok lassan lefelé.
Customize Your Web-el minden elemét egy adott weboldalnak a külalakját személyre tudom pár kattintással szabni, ide oda helyezni, teljesen kivágni, így a sûrûn látogatott oldalakat (és esetleg nem feltétlen minden téren tetszetõseket) úgy tudom megjeleníteni ahogyan én szeretném, nem ahogy a webmester gondolta. Szinte semmi programozói, illetve webfejlesztõi tudás nélkül.
Font Replacer-rel az összes telepített fontot külön át tudom irányítani az általam választott legjobban olvashatóvá, így ha valamilyen oldalon valamilyen hipster fontokat használtak, amiket nehezemre esne elolvasni, nem kell többé idegeskednem rajta, mert le automatikusan le lesznek a nyitásnál cserélve.
Menu Editor-ral a jobbklikk context menü, a GUI minden részeleménél megjelenített/nem megjelenített funkcióit nagyon egyszerûen be lehet állítani.
SmoothWheel-el az egér görgõ görgetés sebességét, gyorsulását, pontos dinamikáját testre tudom szabni, hogy a számomra legmegfelelõbben tudjon mûködni.
NoScript-et nem kell bemutatni, nincs párja neki máshol, csak hasonló, azt közelíteni próbáló kiterjesztések.
TabMixPlus - tabmunkálatok, vele kapcsolatos gombok és funkciók nagyon részletes beállítása.
És csak egy pár funkciót említettem a telepítettek és mindennapos használtak közül, ami lehet Operában is adott lehet harmadik fél által, de a legjobb tudomásom szerint a legtöbbjük nyilván nem az, esetleg még tervben sincs egyenlõre. (tekinthetném én is alapfunkciónak õket, mert annyira természetesen dolgozok velük és megadják az extra kényelmet, gyorsaságot a munkámban, amit más böngészõ ennyire összefoglalóan nem tette még meg, de fel tudom mérni objektíven mi a személyes igény)
Ácsi! Mióta az operához is vannak külön telepíthetõ bõvítmények, azóta nem mondhatod azt, hogy egy Opera bárminél is kevésbé komplexebb!
A legtöbb dolog amit meg felsoroltam nem beállítás kérdése, hanem megváltoztathatatlan alap funkció!
Azt meg már nehogy megmagyarázd bárkinek is, hogy megszokás kérdése egy olyan funció megléte ami ugyanazt a végeredményt fele annyi idõ alatt produkálja!
Vagy te például ugyanolyan gyorsan kapsz wikipedia direkt linket bármirõl mint amennyi idõ alatt én kattintgatás nélkül beírom egy üres lap címsorába például hogy "w supersymmetry"?
Most említhetném, hogy minden böngészõ általában alapból máshogy van beállítva. Nem mellesleg adott esetben sokkal több és profibb funkció is létezhet egy böngészõben, akár funkciókiegészítéssel egy-egy külsõ féltõl, ami mind-mind megkönnyíti és gyorsítja a mindennapi netezésedet, de nem biztos hogy alapból a felhasználó szájába rágja mint Steve Jobs... akarom mondani az Opera fejlesztõk. Az, hogy te megszoktál egy (pár) adottat, közel nem azt jelenti hogy a másik "puritán"-abb. Pont úgy viselkedsz ezzel, mint az idõsebb ismerõseim, akik visítanak ha egy ikon arrébb csúszik az asztalukon, illetve valami megváltozik a megszokott IE kinézetükben/funkciójukban. Egyszerûen megmakacsolod magad, és mint kijelentetted elutasítasz bármit is amit mondhatnék az esetlegesen felmerülõ problémákra/alapból eltérõ funkciókra. Elhiheted, hogy nem sokkal több idõ beletanulni bármelyik komplexebb böngészõ kezelésébe, mint az Opera összes funkcióit áttanulmányozni, fõleg ha csak az újításokat és a vele járó dolgokat kell átnézni.
Így erre nem tudok mást kívánni, minthogy akkor légy a továbbiakban is büszke, boldog Opera felhasználó. :)
Nem vagyok hajlandó egy framerate/benchmark/screenshot/video-capture programot bezárni azért, mert Firefox 4 õkelme úgy döntött, hogy - szerinted - "teljes" hardvergyorsítást használ - szerinted - "részleges" helyett, mikor a tálcán van a dead space 2.
Továbbá: EVR Sync renderelésre van állítva a Media Player Classic-om, és érdekes nem látok FPS számlálót sehol sem, és a Flash Pluginnal is engedélyezve van a hardveres gyorsítás, mégsem látok a flash játékok sarkában FPS számlálót, hogy csak azokat a programokat emlegessem amiket eddig is!
Tehát továbbra is tartom hogy a Firefox 4 mûködik hibásan, fõleg figyelembe véve, hogy minden alkalommal mikor a menüben böngészve megnyitok egy jumplistet annak a megfelelõ sarkába ugrik a Fraps FPS számlálója. Vagy szerinted ez utóbbi is normális?
Az meg hogy Foxban ki tudom kapcsolni a hardveres gyorsítást jó ötlet, elvégre egy hibás funkciót kapcsolnék ki vele … ha nem nyomtam volna uninstall arra a szemétre már ennyi idõ alatt!
És nem, nem csak ezért szedtem le, hanem azért, mert több olyan idegesítõ dologgal is szembesültem, amit ebben a verzióban sem voltak még képesek kijavítani, melyek – hogy nehogy belémköss megint – a következõk:
- Nem tudom lebeszélni róla, hogy NE a területi beállításaimnak megfelelõen nyisson meg automatikusan weboldalakat, hanem az angol verzió legyen az alapértelmezett!
- Akárhányszor keresek google-ben, a részletes keresésnél egyszercsak gondol egyet, és nem a szövegmezõ az aktív frame, sõt, többször kell belekattintgatnom hogy újra az legyen!
- Nem képes szintén felfogni, hogy én mikor ctrl+shift billentyûkkel kattintok egy linkre, akkor azt NE tolja a pofámba, hanem a háttérben nyissa meg. És most ne magyarázd hogy kattintsak rá görgõvel, mert azzal nem érek sokat, ha például touchpadet használok, ahol nincs “harmadik egérgomb”!
- Rühellem, hogy mikor bezárok egy lapfület, nem az azelõtt böngészett lapfülre ugrik, hanem egyet jobbra, ha az volt az utolsó lapfül, akkor balra.
- Rühellem, hogy az elõzményekbõl kell elõkotornom egy elõzõleg bezárt oldalt, persze szopjam ki a kisujjamból hogy most melyik volt az, ha webcímet nem ír, csak a headerben megadott weboldalcímet, amit cseszhetek, ha a weboldal egy rohadt frame-be volt csomagolva, mert mondjuk az ize.hu-ról nyitottam meg!
- Rühellem, hogy még mindig nem lehet az “adress bar”-ba írni közvetlenül a kereséseket, opera már nem is emlékszem milyen régóta ismeri a kapcsolókat ... g – google, w – wikipedia stb.
- Rühellem hogy nem képes a munkamenetemet automatikusan elmenteni, hiába van beállítva hogy “when firefox starts: show my windows and tabs from last time” néha gondol egyet, és üresen nyílik meg!
És még sorolhatnám!
Mielõtt felsorolnád, hogy azokat, amiket kifogásolok hogyan kell megcsinálni FF-ban, ne fáradj, én is tudom, de nem érdekel, mert egyszerûen amíg ide-oda kattintgatok FF-ban, addig Operában már régen megcsináltam amit akartam!
Ha zavar a fraps akkor minek használod? Kapcsold kis és kész, vagy játékok között nem zavar? Engem tuti jobban zavarna játék közben mint böngészésnél amikor tele van a monitor mindenféle számokkal, és ikonokkal...
De jobbat mondok, inkább használj divatos Chrome-ot, úgyis az most az új Internet Explorer, az egyszeri felhasználók akik nem tudnak/akarnak utánanézni semminek, csak "lenni" a neten, közösségi portálokon, azoknak teljesen eltalált fejlesztés.
"Timeo Danaos et dona ferentes."
Amúgy write-only módban vagy vagy mi?
Már leírtam hogy ötven másik programom van hardveres gyorsítással, és egyiknek sincs esze ágában sem Fraps FPS-t kiírni!
Felejthetõ..! Én kifejezetten utálok mobilon netezni ...
Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB
Az meg a másik agyrém, hogy ha a menüt nyitom meg, akkor minden újabb menüablak sarkában ott virít!
Szedem is le gyorsan!
Felraktam direkt külön mappába, erre ez a szerencsétlen mikor elindítottam, a régi hármas operám munkamenetét folytatta. Én egy szóval sem mondam neki hogy importáljon is valamit, szóval megnéztem az appdata mappámat és lám-lám ... ugyanazt használja ... szóval a 3-mas FF-om ugrott!
De azt sem értem hogy mi a francot keres a fraps FPS számlálója a sarokban!
A Dragonfly-t próbáltad már?
A menüsáv is eltüntethetõ volt egy sajátgombbal. A dátumot nézd: http://my.opera.com/Tamil/blog/toggle-remove-menu-bar
tudásban meg hozza lemaradást elég sok plugin van már hozzá.
www.icewebhu
"Timeo Danaos et dona ferentes."
Most is fenntvan, de most meg nem látom értelmét, hogy váltsak. Több gépen/rendszeren használom a chrome -ot (itt asztali gépemen is csak 3 oprendszer van, netbookomon is 2, másik gépen 1 :D), és pillanatok alatt összeszinkronizálja automatikusan a dolgokat, jól be vannak állítva. Mindegyik rendszeren gyors (fõleg a netbooknál érdekes), megbízhatóan mûködik, abszolut nem foglal el semmilyen fölösleges helyet, nem is kell sokat állítgatni, perfektül követi a szabványokat, ésstb..
Nálam ez vált be leginkább.
Nekem eszembe sem jutott, de pl androidos mobilon vígan operával böngészem a netet, és nagyon meg vagyok vele elégedve (ellentétben a beépített böngészõvel).
A platformfüggetlenség pedig valóban jó dolog lenne. A motorola oprendszeres hírnél is beírtam, hogy minél több platform van, annál nagyobb a verseny, és annál inkább kap nagyobb figyelmet a platformfüggetlen fejlesztés, ami ugye nem is kérdéses hogy jó-e.
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
az Opera v10.11 bétája
Már mások is írták, de az inkább Opera 11.10 béta.
Az erõviszonyok jól kirajzolódnak a NetApplications szokásos felmérésében, különösen akkor, ha ezeket összevetjük a két évvel korábban mért adatokkal. Ebbõl azt láthatjuk, hogy az Internet Explorer 57 százalékon áll (a korábbi 67 százalék helyett), második továbbra is a Firefox (amely 22-rõl 23 százalékra tudta javítani saját eredményét), a harmadik helyre a Chrome jött fel, amely megötszörözte befolyását és immár 10 százalék felett áll. Eközben a Safari a negyedik, 3 helyett már 6 százalékkal, az Opera pedig tovább stagnál alig 2 százalék felett. Ebbõl kiindulva leszögezhetjük, hogy - dacára a korábbi, ezzel ellentétes híreknek - a Chrome és a Safari elsõsorban a Microsoft behemótjától tudtak elhódítani komoly területeket, miközben a Firefox megõrizte befolyását.
Ha megnézzük a Firefox növekedését az utóbbi két évben, és összevetjük a Chrome megjelenése elõtti adatokkal (mondjuk 2006-2007-ben), akkor erõsen látszik a megtorpanás. Szerintem nem túlzás kijelenteni, hogy a Firefox ma akár 30-35%-on is állhatna globálisan, ha nincs a Chrome, meg a többiek. Innen szemlélve bizony sok-sok felhasználót vesztettek.
Hazánkban évtizedek óta csökken a népesség, mégsem mondhatjuk, hogy 20 éve nem született itt senki... Ugyanígy az, hogy az arány gyakorlatilag nem változott, nem jelenti azt, hogy a felhasználók nbe változtak volna. Akárhány ilyen fórumot nézek, mindenhol felbukkan legalább egy "régen Firefoxot használtam, de mióta feltettem a Chrome-ot, már vissza sem nézek" típusú hozzászóló.
Fontos változásként értékelik, hogy a különbözõ kiegészítõkre már kevesebb hangsúlyt helyeznek a fejlesztõk, ezek szerepét az úgynevezett app-ok, vagyis a böngészõn belül futtatott alkalmazások veszik át, miközben az új szereplõk igyekeznek a lehetõ legjobban lefedni a teljes felhasználói élményt.
Itt három variációt látok: az egyik a kiegészítõ (Firefox módra), ami - bár hasznos alkalmazásnak is bizonyulhat - alapvetõen csak a böngészõ tudásának bõvítését szolgálja, vagy mondjuk bizonyos nehezebben kivitelezhetõ, esetleg ismétlõdõ feladatok egyszerûsítését (Youtube videó letöltése, Beillesztés és ugrás... stb.). Ezeket mondjuk nem tekintem igazi alkalmazásnak.
A másik a Google-féle, amikor a böngészõvel nyitok meg honlapokat, amik alkalmazásként mûködnek, példa erre a Google Docs, de az egész Chrome OS erre épít. Ez afféle kvázi-alkalmazás.
A harmadik az Opera elképzelése, ami a minialkalmazásokban ölt testet (egyelõre még nem kellõen kifejlõdve). Itt valódi alkalmazások futnak a böngészõtõl jórészt függetlenül. Ezeknek az alapját viszont a webes nyelvek (HTML, CSS, JavaScript) adják, amiket az Opera megjelenítõ motorja futtat. Nem állítom, hogy ember ennél jobb dolgot még nem talált ki, de mindenesetre használható az ötlet, aminek a célja a platformfüggetlen mûködés. Aki szerint a minialkalmazás csak játék, az nézze meg mondjuk ezt a programot. Még egyszer: itt nem a konkrét program, vagy annak a tudása az igazán érdekes, hanem az, hogy mit lehet belõle kihozni, ha kellõ idõt szánunk rá.
A Firefox végével kapcsolatos jóslatokat elvetõk ehhez hozzáteszik, hogy éppen a Firefox (és az Opera) kínál egységes asztali és mobil élményt, a lehetõ legkevesebb eltérést ezek között, miközben a konkurens szoftverekrõl ez többnyire nem mondható el. (Lásd az Android és a Chrome által fémjelzett kettõsséget, illetve az Android 2.x és 3.0 közötti különbségeket).
Menjünk visszafelé: mi köze a böngészõk platformosodásának az Androidok közti különbséghez? A másik, hogy szerintem elég sok közös van az androidos gyári böngészõben és a PC-s Chrome-ban. Mint ahogy jócskán van különbség a PC-s és mobilos Firefoxok vagy Operák között is.
Ha már itt tartunk: a Firefoxot hozni példaként az egységes élményre meglehetõsen fura. Jelenleg a mobil böngészõjük Maemon és Androidon érhetõ el. Elõbbi kb. 1 készüléket takar (Nokia N900), utóbbinál csak a legkomolyabb, ARMv7 architektúrájú processzort futtató készülékek jöhetnek szóba - és ott sem tündököl (amit tud, az remek, de ahogy tudja, az már kevésbé). Ez szerintem minden, csak nem egységes élmény. Na jó, még ott a Firefox Home iPhone-ra , ami kb. egy szinkronizálható könyvjelzõ-gyûjtemény, nem böngészõ.
Vessük ezt össze mondjuk egy Operával: ott van eleve a 2 változat, a Mini és a Mobile. Elõbbi a világ legnépszerûbb mobilos böngészõje, úgy 2-3000 készüléken fut. A Mobile sem panaszkodhat, ketten együtt minden jelentõsebb rendszerre elérhetõek: Windows Mobile, Symbian, Android, iOS, MeeGo, Maemo, Blackberry... kihagytam valamit?
És ez csak a felszín, mert a háttérben ott vannak a cégek közti megállapodások. A teljesség igénye nélkül pár eszköz, amin Opera fut (böngészõként, vagy alkalmazás-platformként): Nintendo DS konzol, Archos médialejátszó, set-top-boxok különbözõ gyártóktól, Sony és néhány más nagyobb cég TV készülékei, egyes Ford terepjárók, Sony digitális képkeret...
Szóval szerintem a két termék össze sem hasonítható. Mi több, úgy gondolom, hogy a Firefox nem elsõsorban a stagnáló felhasználói bázis miatt lehet bajban, hanem pont a mobil eszközök támogatása terén megmutatkozó komoly lemaradásban.
Ami a platformok kialakulását illeti: ez is jelen van valóban, de ebben az esetben csak 1 platform van: az Internet. A kérdés csak az, hogy hány helyrõl, hányféle módon érheted el.
Mindenki azt használja és fogja használni ami nekik tetszik...
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
4es róka is kapott lehetõséget, elvoltam vele, de sajna chromehoz képes lomha.
Ettõl függetlenül nagyon jó kis böngészõ, én nagyon szeretem, remélem picit tempóban rákapcsolnak a srácok, akkor meglesem újra.
Operát én régen használtam még win98on, XP-n, egészen a róka megjelenéséig. Õt pedig a króm váltotta. Minden böngészõnek megadom az esélyt, új verziókat leszedem, használom, ha tetszik marad, ha nem, nem. Egyelõre gugli viszi a pálmát.
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
Azóta semmi mást nem használok.
Az összes csajszi ismerõsömnek én szoktam a gépét rendberakni.
Mindnek Operát raktam,elmagyaráztam mit hogy kezeljen és imádja mindegyik.
Szerintem ha lenne lehetõsége kipróbálni az egyszerû felhasználóknak,hamar elterjedne.
Viszont most a FF olyan mint annó a nagy kék E betû.
Ha internetezni akarsz akkor Firefox kell hozzá,enyit tudnak ,mert mindenki errõl beszél.
El sem jut sokak tudatáig hogy létezik sok más böngészõ is!