25
  • sumatra
    #25
    A "másolásvédelem erőszakolása" és a kereskedelem addig fog bukni. Amíg egy 'e-book' ára paritásban van. A nyomdai úton terjesztett könyv árával! Ez a párhuzam tetszés szerinti <művészeti> anyagra is kivetíthető. Az Artisjus nemtelen ténykedése ezt a helyzetet csak súlyosbítja...
    Talán az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a könyvek értéke idővel nőhet is! Ugyan ez viszont nem mondható el a filmek és zenei dolgok esetében!
    Az igazság valahol ott lenne ahol a nyomda, terjesztés stb. árát eliminálnák az elektronikus változatból! Mert az így most ez egy jelentős csalás a terjesztők részéről.
    Divatos szóval a vásárlók jogosulatlan megkárosítása!!
    A film/zene esetében meg az 'egyszervolt' utánjátszó mozik árait illenék alkalmazni. Tehát idővel csökkenteni az árakat.
    Amúgy meg az arra érdemes könyvet, DVD-t akkor is megveszem a boltban, ha szívom is az ára miatt a fogamat..!
    -L-
    Utoljára szerkesztette: sumatra, 2015.09.02. 13:11:45
  • Sir Cryalot
    #24
    azta ez mekkora publicity stunt
  • M2 #23
    Működhetne az idő alapú árképzés: mondjuk egy film moziban kezdene, két hét múlva letölthető lenne 3 mozijegy áráért, aztán ez menne lefelé az egy dolláros árig, ott már bejönne az ingyenes megtekintés lehetősége is, egy-egy reklám megtekintése után.

    Az egész mehetne torrent rendszereken, így a 'kiadó' csak egy állandó seeder lenne, nem kellene iszonyat szervereket fenntartani. Jó kliens programmal akár a megtekintés közbeni le és feltöltés is megoldható lenne.
  • A1274815
    #22
    "Ezt a törvényt kéne elfogadása előtt megsemmisítenie az alkotmánybíróságnak! Kár hogy már kimiskárolták a testületet..."

    Mivel ez nem költségvetési törvény, így kidobbhatják, de ne reménykedj! Az alkotmánybíroság nem azért van, hogy a fájl cserét legalizálja, illetve azok is kb. annyíra értenek a dolgokhoz, mint a politikusok.
  • Szefmester
    #21
    "Csak ott a bökkenő ebben a gondolkodásban, hogy ugyan miért vásárolnának meg
    10 000 darabot a termékből, ha 100 000 darab elérhető ingyen?"

    Teszem azt, elismerésem jeleként megveszem? Vannak neves zenekarok akik egy-egy netről letölthető albumukat becsületkassza alapon árulták.

    Tovább megyek, ha a Steam-en lehetne úgy is venni játékot hogy a Dobozát és minden tartozékát is megrendelem (mert hát van akinek jól esik ránézni a polcon a míves dobozra) még ha feláras is, mert úgy érzem megéri az a kevés plusz.
  • mcganyol
    #20
    A fix árazás a probléma forrása, minden ember más összeget tud fizetni egy adott termékért.
    Azokra a termékekre amiből korlátozott darabszám képes előállni (pl ferrari) azokkal ez rendben is van, mert valahogy el kell dönteni, hogy az a véges darabszám kihez kerüljön.
    A gond itt azokkal a termékekkel van, ami a létrehozás után gond - és gyakorlatilag további költség - nélkül bárki rendelkezésére bocsájtható (digitális tartalmak). Itt ugye az egyszeri előállítás költségeit kell(ene) fedezni a vásárlóknak.
    A hagyományos piaci modellel ugyan valamelyest ütközik ez a szemlélet, azonban más-más gazdasági helyzetben lévő szereplőknek igenis lehetne más áron kínálni ugyanazt a terméket.
    Mint ahogy a 3 és 15 milliós autók közt sincs olyan valódi gazdasági különbség amit az áruk indokol. Van aki képes többet fizetni egy autóért, van aki nem képes, de ennek ellenére szüksége van autóra. Ezt jól ismerték fel az autógyártók és nagyon széles rétegek számára kínálnak "autót", gyakorlatilag státusz szimbólummá emelve azt. Egy kiemelkedően gazdag ember elsősorban nem azért nem vesz 3milliós suzukit, mert nincs benne bőrkárpit, vagy nem megy 250-el, hanem mert körberöhögik az ismerősei. Egy csoró diák is inkább méregdrága sportkocsit akar, mint gokart bérletet, pedig ha csak a "vezetési élmény" lenne a cél, a gokart bérlet ugyanúgy megtenné.

    Arra kéne rájönni, hogy a digitális tartalmak mellé milyen plusz szolgáltatásokat és tartalmakat lehetne nyújtani, ami "feláras" és nem lopható.

    Mondok buta példát tv minőségben letölteni egy filmet 50Ft, dvd minőségben 200, full hd-ban 1000. itt is éreznénk hogy az áruk nem indokolt, aki szegényebb annak amúgy sincs fullhd tv-je, az megveheti 50Ft-ért.

    Szóval alapvetően mindent nagyon olcsón kéne adni és arra kéne rájönni, hogy aki többet is megengedhet magának érte, annak hogy lehet a kedvében járni, hogy hajlandó is legyen fizetni.
  • Akitlosz
    #19
    "Ha egy műből 10 000 példányt vásárolnak meg és további 100 000 másolata hozzáférhető az interneten még mindig jobb, mintha csak 10 000 példányt adtak volna el belőle." jelentette ki az O'Reilly Media első embere."

    Csak ott a bökkenő ebben a gondolkodásban, hogy ugyan miért vásárolnának meg
    10 000 darabot a termékből, ha 100 000 darab elérhető ingyen?

    "Aki alapvetően úgy gondolkozik, hogy nem akar fizetni az alkotásokért, akkor az - bármi történik is - nem fog fizetni értük."

    Ez viszont igaz. Ezért hamisak azok az összegek amelyek büntető ügyekben, cikkekben elhangzanak, hogy mekkora kárt okoz a másolás.

    Ugyanis azt számolják, hogy ha a másolás helyett megvették volna a termékeket akkor az mekkora bevételt jelentett volna a kiadónak.

    Csakhogy nem az az alternatíva, hogy másolják vagy megvásárolják pénzért, hanem az, hogy másolják, vagy nem tesznek semmit.
    Azaz bevétele a kiadónak semmiképpen nem lesz.

    ---

    Az ár pedig igenis elsőrendűen fontos tényező.

    Ha az eredeti horror árban van nem sokan fogják megvenni. Ha reális árban van, akkor annyiért már inkább azt fogják megvenni.
  • waterman
    #18
    van benne igazság, de sajnos nem teljesen igaz.
    én hajlnadó lennék fizetni a tartalmakért, de nem annyit amennyibe manapság kerülnek. nem vagyok up-to-date, de legutoljára mikor egy szakmai könyvet kerestem felmerült, hogy e-book-ként veszem meg, mert hátha olcsóbb. hát az lett belőle, hogy egy ismerőstől megkaptam 1 hónapra, mert alig 30%-al volt olcsóbb az ebook, mint a valódi papíros. nem tudom, valahogy úgy éreztem, hogy kicsit túl van árazva az ebook. nem kicsit. nagyon. se szállítási, se előállítási, se csomagolási költség, egyszerűen ott áll egy állomány pár szerveren. a kiadónak relatíve a bevezetést követően nincs dolga vele. a korrektúra és hasonlók mára már kimentek a divatból, mert olyan ordas hibák vannak némelyik könyvben, hogy könnyesre röhögöm magam. (ebből a szempontból is jobb lenne az e-book, bármikor frissíthetik egy hiba felfedezése után)
    szumma: amíg nem alakul ki az online tartalom és a hozzá tartozó kultúra, metalitás, addig lesz kalózkodás. majd ha lesznek nagy média könyvtárak, ahonnan emberi havidíj fejében lehetne letölteni zenét, filmet, könyvet (az emeberi és a havidíj fontos), akkor fognak nagy csapást mérni a kalózkodásra. ehhez képest egy torrentserver lefoglalása kb gyerekjáték a kalózkodás elleni harcban.
  • Omega
    #17
    hogy baxa meg az atisjus
  • G_ArchAngel #16
    "Ha egy könyvnek jó az ára, akkor a vásárlók nem fognak sokat gondolkozni azon, hogy megvegyék-e vagy sem,"


    Aha, Nyugaton esetleg. Magyarországon, ha ingyen ki lenne téve a kiadó oldalára, akkor is torrentről szednék le.
  • teddybear
    #15
    Ehhez képest már készül az összes internetező megvágása a szerzői jogokra hivatkozva!

    Ezt a törvényt kéne elfogadása előtt megsemmisítenie az alkotmánybíróságnak! Kár hogy már kimiskárolták a testületet...
  • opeca
    #14
    Ez alapvetően igaz is, de ha igényes tartalmat készítesz elérhető áron, akkor kevesebben fogják lopkodni. Nézzünk pl. egy portolási példát. PC XBox360. Gyakorlatilag nulla portolás kell hozzá ugyanis azonos fejlesztői környezetben meg lehet valósítani a kódot aztán függően a fordítástól, egyik vagy másik platformon szinte azonnal lehet is használni.

    Ergo valamelyik platformon a játék előállítási költsége szinte nulla. Ennek ellenére egyiken mondjuk 15.000 a másikon 12.000 forint. Akkor most mégis miről beszélünk?
  • JTBM
    #13
    Ne felejtsétek el elolvasni azt a részt, amikor azt írja, hogy ha mindenki ellopja a tartalmat, senki sem fog utána tartalmat gyártani.

    Tipikus példa erre a PC-s játékok.

    Olyan sokan lopják őket, hogy alig valakinek éri meg PC-n játékot fejleszteni.

    Aztán azok, akik loptak, anyáznak, hogy miért nincsen PC-re játék meg hogy csak silány konzol portok vannak...
  • Molnibalage
    #12
    Szerintem csak az elektronikus verziót tette fel.

    Egyébként nekem is van olyan írásom, ami picit felbővítve simán kiadható lett volna... :)
  • Polemius
    #11
    És saját zsebből fizetted a szerkesztőt, lektort, korrektort, tördelőt?
    Jó sok pénzed rámehetett a ráfordított időn felül. :)
  • opeca
    #10
    Csak van hozzá képessége, hogy egy átlagember fejével gondolkodjon. Szomorú, hogy manapság ez már ilyen kuriózum...
  • opeca
    #9
    Végre egy értelmes ember..., csak ritka mint a fehér holló.
  • Molnibalage
    #8
    Milyen könyv?
  • Lowosan
    #7
    Olyan dolgokat lát az öreg amit a többi nagykutya véletlenül sem akar megpillantani :D
  • FoodLFG
    #6
    Ingyenes tudást felpakolni egy termék használatához pl, az hosszútávú befektetés.
    http://msdn.microsoft.com/en-us/library


    Szórakoztató iparról már nem is beszélve... Olyan anyagok, amiket mi soha nem láthatnánk, mert pl ismeretlen idegen nyelvet használnak és nem is hozzáférhetőek, azokat lelkes fordító közösségek hobbiból angolra fordítják és feltöltik a netre ingyen. A hivatalos források sehol nincsenek ehhez képest és nem is lesznek.


    "Úgy vélte, az olyan erős és befolyásos óriáscégek, mint a Facebook, az Apple, a Google, az Amazon vagy éppen a News Corp. azon dolgoznak, hogy szigorúan ellenőrzött szigeteket hozzanak létre a termékeik körül. "
    Ez pontosan így van és ebből a sorozatból az epül a legnagyobb geci. ájtyúnsz... 山(^.^)山
  • hdo
    #5
    Hallod, amilyen mocskosak a könyvkiadók is, én inkább úgy döntöttem, hogy a könyvet amin 4 évig izzadtam, inkább felrakom PDF formátumban a netre, aztán lehet tölteni ...
  • Atlax
    #4
    A szakkönyvek többségét is inkább szakmai hírnévért írják, nem kizárólag pénzért. Kizárólag pénzért pl. Havas szennye születik. A kiadóknak meg át kell alakulniuk, más szerepük kell legyen, kisebb haszonért/példány, de jóval nagyobb példányszámmal. Ha nem lépnek, ki fognak halni, mert nem lesz rájuk szükség.
  • Cat #3
    Node könyvekkel ezt azért nem tudod megtenni. És ugyan a ponyvánál vagy a szépirodalomnál el tudom fogadni, hogy hobbiból, önkifejezési eszközként ír az ember, de szakkönyveket, ismeretterjesztő kiadványokat CSAK ÉS KIZÁRÓLAG pénzért írnak az emberek - illetve inkább csoportok, szakemberek. Ha ezek nem jelennének meg fél évig akkor azért már nem lenne olyan vidám a helyzet.
  • T0nk
    #2
    Végre valaki aki jól látja a dolgot.
    Mindig elfelejtik a tisztelt kiadók és jogvédők, hogy a tucatszám gyártott szemétre való fogyasztási műveik nem szükségesek az emberek életben maradásához. Ha fél évig úgy döntene a bolygó lakossága, hogy nem vásárol cédét, meg dévédét, szépem mehetnének oda ahova az ilyen ingyenélők valók: fetrengeni a pöcegödörbe.
  • M2 #1
    Csak idő kérdése és eltűnnek a felesleges csatornák, mint: zene, hírlap és könyvkiadók, televízió és rádió csatornák. Illetve szerepük eltolódik az alkotás elősegítésének irányába.