140
  • MacropusRufus
    #140
    nem rossz hasonlat. De a Mac-es pizzát mgfejelném azzal, hogy a pizzéria szerint amit ők nem tesznek rá az Neked nem is kell :p

    Példa: kérsz egy Hawait és nem kapsz hozzá ananászt, mert a pizzéria szerint az nem kell rá, tehát a usernek sem kell. Ez kb. az Apple poltikája.

    Amúgy stimmel a dolog
  • tatish
    #139
    Win 7 starter ára lentebb mehetne a 20 forintos - számomra is - lélektani határon :)
    Wines vagyok néha belekóstolok Linuxba is (pl a HTPC szoftvereket próbálgattam pl.XBMC). Régen egy hozzáértő kollegám így mesélte el:
    Van a városban 3 pizzafutár
    - 1. nagyon drága de a legfinomabb pizzát hozzák ki, kevesen használják őket de tényleg minőségit adnak ez a Mac
    - 2. ingyen kap minden alapanyagot az ember, és ő maga állíthatja össze a saját pizzáját, sőt még a alaptésztát is ingyen megkapja neki kell rátenni az alapanyagokat, sajnos ez tudást igényel ezért kevesen választják, ez a Linux
    - 3. ehető a pizza, sokan ezt veszik, kicsit drága de relatíve sok mindennel kompatibilis, egy kompromisszumos megoldás egy a Win
    Így mindenki a saját tudásához és anyagi hátteréhez mért OS-t használja:)
  • Dzson
    #138
    Hát igen, ezt aláírom. Ami hardvert támogat azt egyből és csont nélkül kezeli, de ami nem, azzal szopacs van.
  • Dzson
    #137
    Okés, ez is korrekt így.

    Én csak ubuntut használok (úgy értem win mellett, más disztrót nem), néha KDE-vel kipróbálva a 8 valahányastól kezdve. Egyedüli szenvedés a tv kártyával volt csak és a dual desktoppal (monitor / tv).
  • Dzson
    #136
    Na, ez már érdemibb vélemény mint balué, aki egy fórum alapján ítélkezik.

    A kedvenc játékok és megszokott alkalmazások hiánya nem az OS hibája, bár az biztos, hogy több lenne a linux felhasználó ezek mellett.
  • Balumann
    #135
    Arról már jórészt leszoktam, ebben a témában pedig - legalábbis szerintem - nem kevés tapasztalatom van. Nemtudom olvastad-e előző hozzászólásomat, de 9.10 -től kezdve, 10.10 -esig mindegyik ubuntut használtam nem is keveset netbookon és asztali gépen (dualboot, természetesen rendes telepítéssel, nem a wubi -s változatot), és rengeteget szoptam vele, ahogy próbálkoztam belőni a dolgokat. A gépemen az Ubuntu studio volt fönnt legtovább, de abban is szoptam nem 1 alkalmazással meg beállítással.

    Debiannal még többet szoptam, mire beállítottam, most jelenleg csak debian van asztalimon és netbookomon is linuxok közül, ez jelenleg marhagyors úgyhogy ténylegesen használom is (most is arról írok), - pláne netbookon. Érdekességképpen mondom, hogy debianon nehéz volt belőni adolgokat, de sokkal kevesebb random probléma is jött elő (pl. Ubuntunál ha 5.1 -re állítottam a hangot, halk sípolás volt folyamatosan, nem segített akármit próbáltam állítani, Debian alatt tökéltesen működik ez is, stereonál meg a hangkitöltés, Ubuntunál nagyon bugosan működött.
    Linux egyelőre annak jó, aki ért a gépekhez és szereti bütykölgetni (előnye gyakorlatilag ebből származik, hogy nagyon jól testreszabható, egyszerűbb rendszer, a progik - ha éppen működnek, de többnyire szoktak - is egyszerűbbek és ingyenesek, gyorsan letölthetők a szoftverközpontból (márami fönntvan), stb.. Vagy az olyan átlag usernek, akinek nincsenek nagyobb elvárásai, csak netezik, zenét hallgat vagy videót néz, egyszerűbb hangrendszerrel, és nincsenek éppenséggel hardveres támogatás hiányai.

    Én rokonomnak Debiant raktam föl asztali, lassabb gépükre (laptopjuk is van, azon Win7 van), és nagyon meg vannak elégedve vele (netezés -> facebook, meg ilyesmi, Emesene, Libreoffice, nyomtatás, kép és videók nézegetése, stb.). De beállítani azt biztos, hogy nem tudnák maguktól, pedig Windows 7 -et már sikerült telepíteniük rendesen.
  • narumon
    #134
    Egyetértek, én is felraktam a notebookomra a linuxot, utána belefutottam, hogy a wifimet valami egészen furcsa mód kezelte, ha bekpcsoltam látta, ha a gépnek lecsuktam a fedelét (elment hibernálódni) majd felnyitottam akkor már nem látta csak ha újraindítottam a gépet. A 3G sticket fél napig heggesztettem mindenféle alternatív beállításokkal mire életre kelt (ezt egy átlaguser nem tudja megtenni). Fel akartam tenni egy szoftvert amit nem értem el ott a központi telepítőben, fél óráig nézegettem a weboldalát, hogy miket kell csinálni, majd tudomásul vettem, hogy erre nekem sem időm sem energiám. Ezután még pár hétig fent vol a notimon, de mivel egy csomó dolog miatt igy is úgy is el kellett indítanom a win-t így azt használtam, majd Ubuntu uninstall lett. Amíg azt nem tudja elérni a linux hogy egyszeri user beteszi, telepíti használja úgy hogy win nem kell a közelbe sem, addig nem lesz alternatíva.
  • Szefmester
    #133
    Fél évig használtam Suse-t azóta sose lett belőle, majd egy haver által összerakott ubuntu verziót win7 alatt emulálva, és volt egy nap 3x kellett újra felraknom az egészet mert egy csodás beállítási kísérlet miatt elszállt az egész. A fórumon meg én voltam a noob mert nem tudtam akkor a terminállal helyreállítani mindent. Aztán az egyik nagyarcút meghívtam a gépemhez hogy: Tessék itt a gép, itt a linux.. oldd meg a 3D asztalt, a vga driverem, és még pár problémám, a végén pedig annyit mondtam hogy és rakjuk fel ezt vagy azt a játékot.. jah hogy az nincs, és a megszokott alkalmazásaimnak is csak 0.xes verziói vannak alternatívaként... Nah azóta pl nem is tartózkodik a gépemen linux, de szivesen rakom fel azoknak akik a neten és a film/zenén kívül másra sem használják, mert arra nálam is gond nélkül alkalmas volt...
  • Dzson
    #132
    Le kéne szoknotok arról kedves és kissé tájékozatlan winuserek, hogy aktív használat nélkül mondtok véleményt egy másik OS-ről.

    Arra is felhívom a figyelmedet, hogy egy fórumban nem azt fogja megtárgyalni egymillió user, hogy neki milyen flottul és pöccre megy linux alatt az akármilyen alkalmazás / frontend, hanem az a 100 megy oda, akinek valamiért gondja akadt valamivel.
  • Rotyoka
    #131
    Magyar penzbol nem, de ott 4x ennyit keresnek es a megelhetes csak 2x dragabb... Hopsz, maris nem nagy kiadas egy 500$ os kutyu.
  • Magnificat
    #130
    nah pl ez drágább lesz az iPhone 4-nél (link)

    1,2 GHz-es 2 magos Snapdragon proci, 4,3"-os 960 x 450-as 3d kijelző, 1 giga ram, 4 giga rom...
    erre mondható, hogy jéééé, drágább az android mint az iPhone :D
  • Magnificat
    #129
    simán ennyi, ha nem kerülő módszerekkel veszed meg (nem akciósan hanem kártyásan, nem netről rendeled valahonnan hanem t, voda vagy pannon boltban veszed hűség nélkül, velük függetlenítteted és nem netről veszel kódot).
  • Magnificat
    #128
    rossz érv
    arányaiban lehet hogy jobban jössz ki, ezt nem állítottam... ezt nevezik úgy, hogy magasabb életszínvonalon élsz... nyugaton magasabb életszínvonalon élnek? persze... ettől függetlenül a mindennapi élet ottani árait ha forintra átszámoljuk, magasabb értékek jönnek ki, mint itthon? igen! tehát ugyanannyi pénzből, amiből magyarországon épphogy megélsz, ott tudnál valamit kezdeni? nem!
    tehát az állításom áll továbbra is...
  • narumon
    #127
    Jól át lettél baszva. khm.
  • narumon
    #126
    Rossz példa, USA-ban arányait nézve jóval olcsóbban jövök ki mint itthon. Nem tippelek, konkrétan tudom.
  • narumon
    #125
    "Hogyan? Megneztel 2 weboldalt,aztan szettartad a kezed es kozolted: nincs mas?"

    Elég sokat megnéztem, mivel a legnagyobb nagykerekkel kapcsolatban vagyunk. Az, hogy olyan gépet akar az nem azt jelenti, hogy olyan belső hardverrel. Legyen designos, vékony, aluminium, nagy touch stb. Van ilyen szinte minden gyártónak, csak érdekes módon nekik is 500 feletti árkategóriában.
  • Balumann
    #124
    Ismételten szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy "mezei felhasználókról" beszélünk most, és nem informatikusokról. Ha egy felhasználó akaratlanul (anélkül, hogy a rendszerbe belenyúlna) ilyet tud okozni a rendszerben, akkor az bizony a rendszer hibája.
    Nem is tudom, hogy hogyan gondolja néhány hülye felhasználó, hogy szoftverközpontból föltelepít dolgokat, vagy leírás alapján megpróbál beállítani 1-2 fontos dolgot, avagy föltelepíti a megjelenő frissítéseket, anélkül, hogy utána órákig keresgélne, hogy ami elromlott az mitől lehet, és hogy lehet visszaállítani.

    Javaslom a fórumok, akár az itteni Ubuntu topik olvasgatását, hogy mennyi és milyen jellegű problémákkal kűzdenek jónéhányan, mit nem sikerült megoldaniuk, mielőtt hülyeségeket írsz, avagy szándékosan hazudsz?

    Az ablakkezelővel kapcsolatban meg nem értem miről beszélsz, nem kompatibilitási hibákról beszéltem.
  • Rotyoka
    #123
    Te nagyon el vagy tevedve.

    Linux eseteben ha gond van 99,999999%/ban NEM a rendszer a hibas hanem a felhasznalo.
    Az meg hogy a gnome felulet nem kompatibilis az adott dis. el az nem a dis hibaja. Van meg jopar kezelofelulet
  • Balumann
    #122
    ez Rotyoka üzenetére ment volna.
  • Balumann
    #121
    Ez nélkül nem is tudom, hogy lehetne élni... xDD
    Szerintem tegyük tisztába:
    -A linux egyáltalán nem biztonságosabb és nem is stabilabb rendszer, sokkal több problémája van, mint a windowsnak. Érdemes olvasgatni linuxos topikokat, egyszercsak teljesen elszaródik az ablakkezelő (gnome felület), és sehogysem tudják visszaállítani, alkalmazás hülyül meg, stb..
    Az előnye viszont, hogyha valaki nagyon ért hozzá, az ilyen problémákat meg tudja oldani nagyobbrészt (ha más nem live cd, terminal, aztán megoldja). Windowsal már sokkal kevesebb ilyen probléma, de azokra sokszor nem is lehet megoldást találni.

    Szintént gond a linuxnál az, hogy nincs egy egységes ablakkezelő, felület (gnome, LXDE, XFCE4, KDE ... + compiz), ráadásul ezek is változnak (lásd a következő Ubuntu Unity felülete), állandóan változtatják, ezeknek eltér az erőforrás igénye, tulajdonságai, az a kevés amit grafikusan be lehet állítani, azt is mindig változtatják. Windowson szinte minden beállítást ugyan ott megtalálsz, win7 -ben mint 98 -ban (vezérlőpult, sajátgép->kezelés, eszközkezelő, regedit), ablakkezelőn sem változtattak lényegesen, csak még átgondoltabbá, átláthatóbbá tették.
    További gond, nem ismer föl minden hardvert, nemegyszer kellett forrásból telepítenem valamit. Előfordul, hogy programot sem találni a csomagkezelőben/szoftverközpontban, és nincs .deb vagy apt formátumban sem, és azt is forrásból kell telepíteni (pl. LiVES). Vagy több deb van, és parancsal kell telepíteni (pl. Libre Office -> dpkg -i * ).
    Akárhogyis nézem, ezek óriási hátrányok egy mezei felhasználó számára.

    Windowsnak is megvan a maga baja természetesen, legfőképpen hogy idővel szépen teliszemeteli magát, meg belassul, és nem igazán lehet tudni az okát, nameghát az is tud hibákat produkálni jócskán. Windows 7 -ben már sokkal jobb a helyzet, ebben nem igazán volt jelentősebb problémám, nem volt olyan, hogy egy szoftver ne futott volna, vagy ne találtam volna megoldást rá (konzol mentesen).
  • Major
    #120
    Nem erről van szó, hanem a sok trollról. Egyik oldalon sem szeretik azokat az embereket akik túl lihegnek egy-egy ilyet témát. HUP-ról azért van kitiltva, mert egy idióta, itt meg azért van leszólva, mert nem érdekel senkit a napi liturgia vagy ájtatosság. Mindenkinek a szíve joga, hogy milyen rendszert használ...
  • Magnificat
    #119
    viszont az biztos, hogy sosem reszkettem még, hogy jajj, le akarom már cserélni ezt a szar windowst, mert ezt sem tudom megtenni rajta, meg azt sem... mondom ezt úgy, hogy volt, amikor 5 os volt a gépemen ismerkedés céljából...
  • Magnificat
    #118
    a linux nagyon sok dologra jó... egy nagyon összetett hálózat kezelését nem bíznám másra, nagy biztonságot igénylő helyeken sem használnék windowst mint fő operációs rendszer... ettől eltekintve az emberek 0.000001%-nak vannak ilyen igényei, a többit meg kielégíti bőőőőőőőségesen a windows és az osx is... sőt sokkal nagyobb az aránya azoknak, akik játszani is akarnak, mint azoknak, akik otthon komplex hálózatot tartanának fenn :)
  • Major
    #117
    A Linux egy dologban első. Neki sikerült elsőnek elérni leglassabb (20 év !) idő alatt elérnie a 0,92%-os felhasználói arányt a PC-s fronton.
  • Major
    #116
    A teljes FreeDos elfér 8 Mb-on, lecsupaszítva 2 MB. Én sajnos nem tehetem meg, hogy Ubuntut telepítik fel, mert túl nagy a gépigénye, a teljes vinyóm 20 Mb-os. (Nincs értelme a f.... méregetésnek.)
  • Magnificat
    #115
    mintha számítana a mai világban, ahol a mezei felhasználóknak legalább 160-320-as vinyójuk van, és ha nem torrentezik szanaszét őket, akkor az elég évekig... vagy amikor 13k-ért kapsz boltban áfástól 750-es vinyót, +2k-ért meg +250 gigát...
    van cd-ről vagy usb-ről bootolós, pár száz megás xp-m a kulcstartómon :)
  • Magnificat
    #114
    és pláne miért kellene? legalábbis én szerintem nem kevés tapasztalattal a hátam mögött még nem volt rá szükségem... pedig nem számítok már mezei felhasználónak...
  • Mardel
    #113
    Elfér 4 GB rendszerpartíción. :D
  • Magnificat
    #112
    a MAC címem átírásán kívül mikor volt szükségem rá?
  • Rotyoka
    #111
    Hmm, mikor tudod te a winben atirni a hardware -eid adatait?
  • vatuszi
    #110
    A Net Applications a Microsoft bérence, hosszú évek óta. Csak egyetlen támpont ehhez: http://techrights.org/2009/05/20/net-applications-matt-hopkins-vicinity/

    Sokkal reálisabb kép kapható a lejjebb is említett forrásból:
    http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
  • Magnificat
    #109
    konkrétumot mesélj már nekem, hogy mitől tudna nekem többet nyújtani egy linux, mint a jelenlegi win 7 x64-em... nem kertelő, lesajnáló szöveget, hanem olyan dolgokat, amiket 12 évnyi informatikusság után, látványtervező, android fejlesztő, grafikus, valamint megszállott játékos lévén olyat tudna mutatni, amire szükségem van a mindennapok során, és nem tudja a win7...
    lehet sorolni...
  • Rotyoka
    #108
    Amire a mezeinek?

    Azaz IE 6 meg olyan msn amibe szines betuk vannak?

    Olyat nem. Hanem sokkal nagyobb dolgot, amit majd a windows is fog tudni 5 ev mulva, es sajat otletkent fogja eladni.
  • Magnificat
    #107
    annyira bírom azokat a pingvineket is, akik mondogatják hogy nézd már milyen keveset tud, pedig még soha(!) sem volt bajom azzal, hogy valamit otthon csak linux alatt tudtam volna megoldani, és xp alatt nem (és szükségem volt rá). leszarom meddig megy el a linux egy telepítéssel, sosem felejtem el azokat a pillanatokat, amikor sok éves rutinnal rendelkező szobatársam gépén akartunk filmet nézni, de fordított volt a kép, és vagy 10 percen át verte a parancsokat a gépbe, aztán végül megnéztük nálam... vagy azokat az ébredéseket, amikor első dolog amit láttam, az a szobatárs volt, ahogy ül a terminal előtt, és próbált összehozni valamit (nem kérdeztem tőle soha hogy mit, nem értettem hozzá olyan szinten, ahogy ő).

    a mezei felhasználóknak NEM (!!!!!!!!!!!!!!!!!) kell több, mint ami a windowsban van... ugyanúgy csak 10%-át használják ki a rendszer tudásának, mint osx vagy linux alatt (illetve linux alatt néha többet kell szarakodni, hogy valami úgy menjen, ahogy kell, ha épp nincs benn a repo-ban minden szükséges függőség).

    amúgy mi olyat hoztál ki linuxból, amire a mezei usernek szüksége van, ha ennyire nagyra vagy a tudásával?
  • Rotyoka
    #106
    Annyi buta mezei user van....
    Itt fenyezik a win-t, mikozben a Win-t tudasban egy ingyenes linux dis. is alazza (lasd Ubuntu)

    Nezd meg miket tudsz csinalni linuxon, mit tudsz kihozni belole es mit tudsz winbol.
    Nezd meg hany evig megy 1 linux egyszeri telepitessel

    Nezd meg mennyivel biztonsagosabb egy linux mint 1 win.


    Az mas kerdes hogy linuxban a tudas a lenyeg mig, winben a lebutulas.
  • sathinel
    #105
    azért lehet szép egyedi gépeket látni mac cimke nélkül is.

    http://www.youtube.com/watch?v=HomOPYoc39g&feature=fvsr
    http://www.youtube.com/watch?v=xZPG0KON3pU&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=lmAYtaaD-O8&feature=related

    Ha már nem számít nagyon az ár akkor lehet rendesen válogatni jobbnál jobb részegységeket amik szinte egyedivé teszik a géped és mind minőségi.
  • Magnificat
    #104
    a felépített érv-rendszerem a pár hónappal ezelőtti macbook pro-kra volt kialakítva... annyira gyakran nem foglalkozok az apple termékekkel :)
  • passatgt
    #103
    nemrég lettek frissítve, évente egyszer jön kb új macbook és az ár mindig ugyanaz, szóval majd év végén lesznek nála olcsóbbak talán:)
  • Magnificat
    #102
    hát túl régóta nem használhatja a sandy-t, és előtte is ez volt az ára :)
    nah de mindegy, megyek csinálni tovább a szakdogámat (pre-renderelt látványterven alapuló egyetemi főépület virtuális bejárása androidon (! xD) ) )
  • passatgt
    #101
    most már énis megnéztem, mert engem is érdekel:D
    az intel oldalán a Max Turbo Frequency-nél írja ezt az értéket, ez a macbookosnál 3,3ghz, de hogy ez mire jó meg mire van azt nem tudom:)

    viszont a 2 processzor között ég és föld a különbség, a macbookos ugye már a sandy bridget használja, ahogy nézem a notebookcheck-en, durván 30-40% a különbség a kettő között