90% alá csökkent a Windowsok elterjedtsége
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Példa: kérsz egy Hawait és nem kapsz hozzá ananászt, mert a pizzéria szerint az nem kell rá, tehát a usernek sem kell. Ez kb. az Apple poltikája.
Amúgy stimmel a dolog
Wines vagyok néha belekóstolok Linuxba is (pl a HTPC szoftvereket próbálgattam pl.XBMC). Régen egy hozzáértõ kollegám így mesélte el:
Van a városban 3 pizzafutár
- 1. nagyon drága de a legfinomabb pizzát hozzák ki, kevesen használják õket de tényleg minõségit adnak ez a Mac
- 2. ingyen kap minden alapanyagot az ember, és õ maga állíthatja össze a saját pizzáját, sõt még a alaptésztát is ingyen megkapja neki kell rátenni az alapanyagokat, sajnos ez tudást igényel ezért kevesen választják, ez a Linux
- 3. ehetõ a pizza, sokan ezt veszik, kicsit drága de relatíve sok mindennel kompatibilis, egy kompromisszumos megoldás egy a Win
Így mindenki a saját tudásához és anyagi hátteréhez mért OS-t használja:)
Amiga 1200 030/882/40, 32MB Playstation 2, Playstation 3 AMD Athlon 64 X2 [email protected], 2GB DRR2/800, Sapphire HD4830@780Mhz 512MB, BENQ G2400W TFT
Én csak ubuntut használok (úgy értem win mellett, más disztrót nem), néha KDE-vel kipróbálva a 8 valahányastól kezdve. Egyedüli szenvedés a tv kártyával volt csak és a dual desktoppal (monitor / tv).
Amiga 1200 030/882/40, 32MB Playstation 2, Playstation 3 AMD Athlon 64 X2 [email protected], 2GB DRR2/800, Sapphire HD4830@780Mhz 512MB, BENQ G2400W TFT
A kedvenc játékok és megszokott alkalmazások hiánya nem az OS hibája, bár az biztos, hogy több lenne a linux felhasználó ezek mellett.
Debiannal még többet szoptam, mire beállítottam, most jelenleg csak debian van asztalimon és netbookomon is linuxok közül, ez jelenleg marhagyors úgyhogy ténylegesen használom is (most is arról írok), - pláne netbookon. Érdekességképpen mondom, hogy debianon nehéz volt belõni adolgokat, de sokkal kevesebb random probléma is jött elõ (pl. Ubuntunál ha 5.1 -re állítottam a hangot, halk sípolás volt folyamatosan, nem segített akármit próbáltam állítani, Debian alatt tökéltesen mûködik ez is, stereonál meg a hangkitöltés, Ubuntunál nagyon bugosan mûködött.
Linux egyelõre annak jó, aki ért a gépekhez és szereti bütykölgetni (elõnye gyakorlatilag ebbõl származik, hogy nagyon jól testreszabható, egyszerûbb rendszer, a progik - ha éppen mûködnek, de többnyire szoktak - is egyszerûbbek és ingyenesek, gyorsan letölthetõk a szoftverközpontból (márami fönntvan), stb.. Vagy az olyan átlag usernek, akinek nincsenek nagyobb elvárásai, csak netezik, zenét hallgat vagy videót néz, egyszerûbb hangrendszerrel, és nincsenek éppenséggel hardveres támogatás hiányai.
Én rokonomnak Debiant raktam föl asztali, lassabb gépükre (laptopjuk is van, azon Win7 van), és nagyon meg vannak elégedve vele (netezés -> facebook, meg ilyesmi, Emesene, Libreoffice, nyomtatás, kép és videók nézegetése, stb.). De beállítani azt biztos, hogy nem tudnák maguktól, pedig Windows 7 -et már sikerült telepíteniük rendesen.
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Arra is felhívom a figyelmedet, hogy egy fórumban nem azt fogja megtárgyalni egymillió user, hogy neki milyen flottul és pöccre megy linux alatt az akármilyen alkalmazás / frontend, hanem az a 100 megy oda, akinek valamiért gondja akadt valamivel.
1,2 GHz-es 2 magos Snapdragon proci, 4,3"-os 960 x 450-as 3d kijelzõ, 1 giga ram, 4 giga rom...
erre mondható, hogy jéééé, drágább az android mint az iPhone :D
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
arányaiban lehet hogy jobban jössz ki, ezt nem állítottam... ezt nevezik úgy, hogy magasabb életszínvonalon élsz... nyugaton magasabb életszínvonalon élnek? persze... ettõl függetlenül a mindennapi élet ottani árait ha forintra átszámoljuk, magasabb értékek jönnek ki, mint itthon? igen! tehát ugyanannyi pénzbõl, amibõl magyarországon épphogy megélsz, ott tudnál valamit kezdeni? nem!
tehát az állításom áll továbbra is...
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Elég sokat megnéztem, mivel a legnagyobb nagykerekkel kapcsolatban vagyunk. Az, hogy olyan gépet akar az nem azt jelenti, hogy olyan belsõ hardverrel. Legyen designos, vékony, aluminium, nagy touch stb. Van ilyen szinte minden gyártónak, csak érdekes módon nekik is 500 feletti árkategóriában.
Nem is tudom, hogy hogyan gondolja néhány hülye felhasználó, hogy szoftverközpontból föltelepít dolgokat, vagy leírás alapján megpróbál beállítani 1-2 fontos dolgot, avagy föltelepíti a megjelenõ frissítéseket, anélkül, hogy utána órákig keresgélne, hogy ami elromlott az mitõl lehet, és hogy lehet visszaállítani.
Javaslom a fórumok, akár az itteni Ubuntu topik olvasgatását, hogy mennyi és milyen jellegû problémákkal kûzdenek jónéhányan, mit nem sikerült megoldaniuk, mielõtt hülyeségeket írsz, avagy szándékosan hazudsz?
Az ablakkezelõvel kapcsolatban meg nem értem mirõl beszélsz, nem kompatibilitási hibákról beszéltem.
Linux eseteben ha gond van 99,999999%/ban NEM a rendszer a hibas hanem a felhasznalo.
Az meg hogy a gnome felulet nem kompatibilis az adott dis. el az nem a dis hibaja. Van meg jopar kezelofelulet
Szerintem tegyük tisztába:
-A linux egyáltalán nem biztonságosabb és nem is stabilabb rendszer, sokkal több problémája van, mint a windowsnak. Érdemes olvasgatni linuxos topikokat, egyszercsak teljesen elszaródik az ablakkezelõ (gnome felület), és sehogysem tudják visszaállítani, alkalmazás hülyül meg, stb..
Az elõnye viszont, hogyha valaki nagyon ért hozzá, az ilyen problémákat meg tudja oldani nagyobbrészt (ha más nem live cd, terminal, aztán megoldja). Windowsal már sokkal kevesebb ilyen probléma, de azokra sokszor nem is lehet megoldást találni.
Szintént gond a linuxnál az, hogy nincs egy egységes ablakkezelõ, felület (gnome, LXDE, XFCE4, KDE ... + compiz), ráadásul ezek is változnak (lásd a következõ Ubuntu Unity felülete), állandóan változtatják, ezeknek eltér az erõforrás igénye, tulajdonságai, az a kevés amit grafikusan be lehet állítani, azt is mindig változtatják. Windowson szinte minden beállítást ugyan ott megtalálsz, win7 -ben mint 98 -ban (vezérlõpult, sajátgép->kezelés, eszközkezelõ, regedit), ablakkezelõn sem változtattak lényegesen, csak még átgondoltabbá, átláthatóbbá tették.
További gond, nem ismer föl minden hardvert, nemegyszer kellett forrásból telepítenem valamit. Elõfordul, hogy programot sem találni a csomagkezelõben/szoftverközpontban, és nincs .deb vagy apt formátumban sem, és azt is forrásból kell telepíteni (pl. LiVES). Vagy több deb van, és parancsal kell telepíteni (pl. Libre Office -> dpkg -i * ).
Akárhogyis nézem, ezek óriási hátrányok egy mezei felhasználó számára.
Windowsnak is megvan a maga baja természetesen, legfõképpen hogy idõvel szépen teliszemeteli magát, meg belassul, és nem igazán lehet tudni az okát, nameghát az is tud hibákat produkálni jócskán. Windows 7 -ben már sokkal jobb a helyzet, ebben nem igazán volt jelentõsebb problémám, nem volt olyan, hogy egy szoftver ne futott volna, vagy ne találtam volna megoldást rá (konzol mentesen).
van cd-rõl vagy usb-rõl bootolós, pár száz megás xp-m a kulcstartómon :)
Sokkal reálisabb kép kapható a lejjebb is említett forrásból:
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
lehet sorolni...
Azaz IE 6 meg olyan msn amibe szines betuk vannak?
Olyat nem. Hanem sokkal nagyobb dolgot, amit majd a windows is fog tudni 5 ev mulva, es sajat otletkent fogja eladni.
a mezei felhasználóknak NEM (!!!!!!!!!!!!!!!!!) kell több, mint ami a windowsban van... ugyanúgy csak 10%-át használják ki a rendszer tudásának, mint osx vagy linux alatt (illetve linux alatt néha többet kell szarakodni, hogy valami úgy menjen, ahogy kell, ha épp nincs benn a repo-ban minden szükséges függõség).
amúgy mi olyat hoztál ki linuxból, amire a mezei usernek szüksége van, ha ennyire nagyra vagy a tudásával?
Itt fenyezik a win-t, mikozben a Win-t tudasban egy ingyenes linux dis. is alazza (lasd Ubuntu)
Nezd meg miket tudsz csinalni linuxon, mit tudsz kihozni belole es mit tudsz winbol.
Nezd meg hany evig megy 1 linux egyszeri telepitessel
Nezd meg mennyivel biztonsagosabb egy linux mint 1 win.
Az mas kerdes hogy linuxban a tudas a lenyeg mig, winben a lebutulas.
http://www.youtube.com/watch?v=HomOPYoc39g&feature=fvsr
http://www.youtube.com/watch?v=xZPG0KON3pU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=lmAYtaaD-O8&feature=related
Ha már nem számít nagyon az ár akkor lehet rendesen válogatni jobbnál jobb részegységeket amik szinte egyedivé teszik a géped és mind minõségi.
nah de mindegy, megyek csinálni tovább a szakdogámat (pre-renderelt látványterven alapuló egyetemi fõépület virtuális bejárása androidon (! xD) ) )
az intel oldalán a Max Turbo Frequency-nél írja ezt az értéket, ez a macbookosnál 3,3ghz, de hogy ez mire jó meg mire van azt nem tudom:)
viszont a 2 processzor között ég és föld a különbség, a macbookos ugye már a sandy bridget használja, ahogy nézem a notebookcheck-en, durván 30-40% a különbség a kettõ között
legalábbis a dupla 6 magos xeonos verzióról :) drága, de ott már tényleg nem számít...
nekem a notim nincs konnektor-mentes helyen 2-3 óránál hosszabb ideig... ha meg mégis, van csereakkum... annyi pénzbõl pláne kitellne :)
a kinézetre pedig még mindig nem adok semmit... még egy cég sem szólt le, mert csúnya notival mentem a bemutatóra, inkább azt nézték, hogy hoppá, milyen modelleket gyártottam, még kezdõként is :) Ugyanez velem... nem érdekel, ha 100 kiló vagyok, ne az érdekelje õket, érdekelje a munkám, a minõségem, a szaktudásom... és ez is érdekli õket... tartalomért fizetek, nem a külsõségekért... de ez persze én vagyok...
Lasd kinai Lamborghini esete...
http://gaborszantai.co.uk/
Tegnap hasznaltam eloszor 1 ev utan az iMac irojat:D
az a mobility annyira nem fogja magát vissza, mint egy integrált akárni, és nekem fontos, hogy fele annyira vastag, és 1 kilóval könnyebb
az akksija a pro-nak alap használattal bír 6-7 órát, az asus 3-at (és most nagyon jószívû voltam)
"annak a hardvere is tekinthetõ gamer notinak"
lényegébe igen, de itt maga a felépítés és a megjelenés a lényeg
ha egymás mellé rakod a kettõt, a macbook egy profi, üzleti gépnek néz ki, az asus meg egy gagyi, süvítõ, gyerekes monstrumnak:)
optikai meghajtó meg van benne, de szerintem a következõ frissítésnél már nem rakják bele:)
A masik, hogy fotosok kozott elterjedt legenda, hogy kepszerkesztesre csak a matte MBP es HP kijelzoje jo - mar amennyire egy laptop kijelzo jo lehet. Szoval szamomra innentol csak es kizarolag ez a ket marka letezik.