47
  • lapaleves
    #47
    mindamellett az ac/dc noti tápok annyira nem rosszak, már amelyik normálisan meg van csinálva.

    a lenovo thinkpadhoz való 65w táp 0,4w-ot eszik kikapcsolt géppel (itt megy a gépben minimális elektronika, ami az akksi töltöttséget figyeli).

    ugyanez standbyban 0,6w.

    mindezek táppal együtt, szóval jó értékek eléggé.

    az érme másik oldala, hogy ugyanezen cég "slim" nevű autós töltője szivargyújtóról etetve 3,24w-ot fogyaszt kikapcsolt (tehát nem standby) notival.
  • lapaleves
    #46
    bocs, ezt nem biztos, hogy sikerült dekódolnom.

    ha jól sejtem az a kérdésed, hogy az akksin keresztül van-e hajtva a noti, ha hálózatról is kap áramot. erre a válasz nem. olyannyira nem, hogy értelmes notiknál beállíthatod, hogy csak 40%-os akksinál kezdjen tölteni 60%-ig. de alapból is csak 95 vagy mennyi %-tól töltenek rá.

    ennek az az értelme, hogy a li-ion-t két dolog öli (sok más mellett): a töltés és a töltöttség. a fenti beállítással folyamatos tápos használat mellett feltölt 60%-ra (nem roncsolja annyira a szerkezetet), majd hagyja önkisülni 40%-ig. lejjebb megint nem érdemes engedni, mert a mélykisülés is öli, meg akkor minek.

    ettől függetleül úgy gondolom azért egyszerűbb a magasabb feszről hajtani a notit meg az akksit is, mert azt csak meg kell szaggatni egy (pár) lapos szabályzóelemmel a kívánt fesz eléréséhez. 12v-ról feltornászni 16-18 voltokra a töltéshez nagyobb helyigényű, legalábbis nagy kondik kellenek hozzá. de lehet, hogy valami marhaságot beszélek, ezt csak józan paraszti ész mondatja velem.
  • sanyicks
    #45
    na ezért szopás a noti, a tápos faszkodás miatt...
    Azt ezek szerint ha mondjuk töltőrővel használják a notit akkor az akksin keresztül meg (tehát elhasználja nem meg közvetlenül a gépbe a táp)? Mert az lol
  • lapaleves
    #44
    szerintem félreértjük egymást. az autós töltő sem hoz jobb hatásfokot, mint a normál ac/dc. kis teljesítményfelvételnél 75-80% között van a 12v --> 20v átalakítás. az elektronika jóval kisebb ugyan, de hatásfokban semmi lényeges. egyébként amelyik notit nem tudtam közvetlen rákötni a 12v-ra, az jobb híján autós adapterrel megy most is.

    a komolyabb notik (c2d meg core) nem eszik meg a 12v-ot, legalábbis ami 16-20v tápot vár az gondolom nem. nekem a 20v lenovo már a 16v-ot sem ette meg. ezekben az akksik 12v körüliek, azaz ennél jóval magasabb töltőfesz kell. azért kellenek a 16+ voltos tápok. a 16 --> 20v váltásra azt mondták, hogy a kábel miatt kellett.
  • bakvarnyu
    #43
    Biztos jó ez a mérés? Mert nekem nagyon alacsonynak tűnik a 70 Watt. Pláne Geforce 460 az sokat zabál.
  • kvp
    #42
    "egyébként a legdühítőbb dolog pont a noti táp. hiába van kábé 12 voltod az akksi oldaláról, mégsem tudod 12v-tal etetni. a modern notik (ibm / lenovo amit próbáltam) letiltanak, ha nem tudnak kommunikálni az akksival tűzvédelem miatt."

    Nem az aksi oldalara kell tenni a betapot, hanem kell egy autos tolto es egy szivargyujto adapter aljzat. Igy DC-DC atalakitas van csak es mar megy is kisfeszrol a gep. Asztali valtozathoz is kapni DC-DC tapot, annak altalaban jo a stabil 12V betap.

    Az aksik tobbnyire azert is tiltanak le, mert a maiak mar nem mindig 12V-osak es a gepbol kisporoljak az aksi feloli feszstab rendszert, mert az az aksiban van. Igy egy kis ingadozas vagy pillanatnyi rovidzar is tonkreteheti a gepet. Olyan laptopot erdemes venni, aminek a kulso tolto bemenete elfogadja a 12V-ot es tud is rola tolteni.
  • lapaleves
    #41
    értjük, egyszerűen ügyetlen vagy.

    kvp: jók a kis "asztali" gépek, de még barkáccsal se mennek ennél sokkal lejjebb. anno 780g alaplapba raktam kisfogyasztású x2 athlont, de az se állt meg 40w alatt. mondjuk abból a 400w táp evett 10-et, de az kellett más miatt.

    még lemegy az ember valami munkára tényleg használhatatlan atom-ion kombóval 20-25-ig de ott a vége. azért notival megvagy egy tizessel lejjebb, képernyővel együtt. oké nem hd, de nekem például egyátalán nem fáj. persze fel tudnék sorolni 5-10 jól hangzó érvet miért kell 1920 a 12" helyett, de egy átgondoltan berendezett asztallal vállalható ez is.

    egyébként a legdühítőbb dolog pont a noti táp. hiába van kábé 12 voltod az akksi oldaláról, mégsem tudod 12v-tal etetni. a modern notik (ibm / lenovo amit próbáltam) letiltanak, ha nem tudnak kommunikálni az akksival tűzvédelem miatt.

    egy 10 éves t21 noti még megeszi a 12v-ot az akksi érintkezőiről, nincs konverzió. az újabb notik autós töltői meg kis terhelésnél 75, esetleg 80%-ot nyomnak. pedig jó lenne az újakat is közvetlenül etetni, ha van "rendes" akksid úgyse kell bele a normál.

    a noti tápok végülis csak a dc amperek alacsonyan tartása (vékony kábel) meg az akksitöltés miatt mennek 12v fölött. a macbookok repülős töltője ha jól tudom közvetlen 12v-tal eteti a gépet, csak az akksit nem tölti. persze abban meg nem kisfesz cpu van, plusz az nv gpu is eszik.
  • sanyicks
    #40
    Tudom, egyébként ánus minőség, mert 450w-ként árulják de a tesztek szerint 366 wattnál már lekapcsol :DD viszont legalább betonstabilak a feszültségei. De mégis a tápok hatásfoka úgy 70%-os kihasználtságnál a legmagasabb. uh nem ártana kisebb, esetleg passzív hűtéssel. Mert jelenleg ilyenből csak 50k-s 600w-os van, amit meg vegyen meg az akinek 2 anyja van...
  • DeviloftheHell
    #39
    semmi baj azzal a 450wattossal az nem fogyaszt annyit hacsak nem terheled annyival :) (terhelés+cirka 10-15%)
  • sanyicks
    #38
    meg mert a nagyobb tápokat, drágábban nagyobb haszonkulccsal el lehet adni.
    Igazából egy középkatos gépnek bőven elég lenne egy 250w-os táp de ehelyett lassan már 450w-et is alig kapni.
  • BlackRose
    #37
    pl. 4 x SLI miatt :)
    ...meg azert mert vannak olyan "f@szagyerekek" akik megveszik :)
  • Zoliz
    #36
    Akkor mi a fenének árulnak személyi számítógépbe 800 és 1200 Wattos tápokat? Én már vennék 1600-ast is ha lenne :D És vennék még 3 videokártyát a gépembe, hogy jobban fogyjon a mocskoknak..
  • BlackRose
    #35
    A problémádat szerintem csak egy féleképpen lehet megoldani:

    http://www.cherry.de/english/products/keyboards.htm

    válogass... nekem pl. a G80-3000 tökéletes munkát végez :)

    ami az egeret illeti... egér az meg mi a fene? :)

    http://eu.kensington.com/kensington/en/gb/p/498/K72327EU/slimblade%E2%84%A2+trackball.aspx

    nincs semmi a világon, amiért ezt elcserélném :) egyébként egeret csak az használ, aki még nem próbált trackballt (és kitartotta az első három napot, mert az első három napban szörnyű... de aztán az egér már nem érdekel többé).
  • zola2000
    #34
    Mondom, én csak azt látom, hogy míg a régi gépem igencsak pörgött a villanyóra, a notival alig mozog, persze a régi gépem már 2002es évjáratú volt, lehet hogy a mai asztali gépek kevesebbet esznek, nemtudom...
  • kvp
    #33
    Egy jo asztali gep is fogyaszthat keveset es arulnak is ilyen gepeket. Pl. egy 64 bites core2solo-val szerelt gyari intel alaplap fogyaszt osszesen 35 wattot, maximalis teljesitmeny mellett es nem intel fele integralt vga van rajta, tehat meg nemi 3D teljesitmenye is van. Ennek az ara volt anno processzorral es minden massal keszre szerelve 14 ezer forint. Csak tapot, hattertarat es hazat kellett hozza kulon venni. Tapnak kapott egy gyufasdoboz meretu dc-dc tapot, amit egy laptop tolto hajt meg, hattertarnak meg egy laptop merevlemezt. (a haz egy fekete alu muszerdoboz a sarki alkatreszboltbol) Az egesz rendszer kijon egy low end laptop aranak felebol, teljesitmenyben meg egy kozepes laptop tudasat hozza. (a monitor/billentyuzet/eger kulso)

    Laptop billentyuzetekbol is van jo. En sokaig dolgoztam thinkpad-en, sokkal kenyelmesebb ugy egereszni, hogy az embernek nem kell levennie a kezet a billentyuzetrol es igy lehet mindket ket kezzel gepelni es egereszni is. Ha valaki nem tudja hasznalni a beepitett joystick-ot akkor vagy ugyetlen vagy nem allitotta be az inercia parametereket a sajat kezehez. Egyebkent a gombok azert vannak a space alatt, mert a joystick-ot a mutato ujjal szokas kezelni, mig a gombokat a huvejkujjal. (gorgetes: kozepso gomb + joy) Igy ket ujjal iranyithato az eger, ami kb. a multitouch-hoz hasonlo kezmozdulatokat igenyel.

    Egyebkent asztalon hasznalva egy laptopot az ember lecsukva betol a dokkolo egysegbe, ami kikapcsolt kijelzo es billentyuzet mellett lehetove teszi a kulso kijelzo es billentyuzet hasznalatat. Egyebkent ezert is erdemes manapsag kis kijelzoju laptopot venni, mert ut kozben konnyebb cipelni, ha hirtelen kell eleg a kis kijelzo, otthon es az irodaban meg mehet ra a hd monitorra.
  • Komolytalan
    #32
    Pl: fogyasztásmérő
  • Komolytalan
    #31
    2. rész. thinkpad bill? Mutass már valakit, aki akár magától akár suliban tanult gépírni, és ez a szar tetszik neki. Persze, olyanok számára lehet mennyei, akik azt se tudják mi az a bütyök az F és a J betűn, meg a fákbúkon vadásszák a minimum 100 pixeles érzékeny területeket naphosszat. De ha ezzel kellene 8 órát programozni valószínűleg szétverném az első óra után kalapáccsal. És nem a beépített G pont miatt - amivel egyébként elég vicces eltalálni egy 8x8 pixeles ikont, ami a fejlesztő eszközöket jellemzi, vagy úgy dragelni, hogy az egeret félig a rosszabb kezeddel kezeled (vagy a gomb, vagy a G pont) - próbálva. Hanem azért, mert a billentyűknek nincs tartása, mert a csuklómat nem tudom letenni, mert nem lehet vele normálisan gépelni. Az tény, hogy a tapipados megoldástól ez egy nagyságrenddel jobb, mert itt legalább nem fogok véletlenül elkattogtatni amikor a tenyerem rácsúszik a tapipadra. De ettől még igaz, hogy ha bemész bármely számtech boltba, 5eFt alatt jobb bill+egér kombót kapsz ennél. Mármint nem trendibbet, hanem használhatóbbat, és nem csap FPSre, de munkára is.
  • HENCIG
    #30
    Hello!
    Na akkor most segíts nekem! Mivel és hogyan lehet mérni?
  • Komolytalan
    #29
    Hát de mitől lesz jobb a fogyasztás, te agyontájékozott? Az elektronok tudják, hogy laptopba bújtak, és onnan kezdve csak lábujjhegyen közlekednek?
    A laptopban van lassabb, kevesebb caches, kisebb disk, gyengébb proci, videochip, videomemória. Na jó, talán 1 dolog van amiben tényleg a laptop megelőzi az asztalit: a proci csíkszélesség, mert ott a kevesebbet fogyasztó alacsonyabb csíkszélességet a laptopban vezetik be először. De mondjuk ez az előny máris elpárolog azon, hogy ha dolgozni akarsz rajta, akkor általában kell hozzá egy normális monitor, mivel egyszerűen fizikailag kicsi az a képernyő (vagy kicsi a felbontás, vagy ha nagy akkor meg olyan apró rajta minden hogy kifolyik a szemed).

    Nagyon jól példázza a laptop mizériát az az eset, amikor az AMD az Intel szuperchipjével a saját 5 éves Athol XP procijait rakta szembe, csak éppen alacsonyabb csíkszélességen kihozva.
  • Mike
    #28
    konzollal játszani nem csak full hd-n lehet
  • sanyicks
    #27
    Igen akkora táp van benne... mert kisebbet nem kapni, de attól még 200 w körül van egy nem csúcsgpu-s de erős gép.
    Én gépem nem olyan energiatakarékos mint a maiak, még is az új játékok nagyrésze high körüli grafikán elmegy, max fogyasztása pedig 170w (mértem, idleben meg 90).
  • lapaleves
    #26
    azért, mert ott nézik a fogyasztást, lévén akkuról kell működnie (jéé). az asztalinál meg leszarják, mert az ilyen tájékozottak mint te elhiszik, hogy mennyivel jobb az asztali. az extrém gamezoláson kívül pedig manapság már nemigen van lényeges előnye a doboznak.

    vagy fogalmazzunk máshogy: a noti manapság sokkal több előnyt biztosít, mint amennyi kompromisszumra kényszerít. nyilván drágább, de nem annyival. kapsz monitort, minden beviteli eszközt meg egy bika szünetmentest, több órányi áthidalással. mindezt a táskádban elviheted bárhová. az emberek 99%-nak elég egy beépített intel vagy kisebb "rendes" gpu is, meg az akármilyen kétmagos cpu.

    vannak jó noti billenytyűk is. a thinkpad billből például kiadtak aztali verziót, mert akarta a nép a "szar noti billt". ugyanígy vannak ips paneles notik is. a tapival meg hatékonyabban tudsz naviálni egy fps-en kívül mindenhol, mer nem kell kinyúlnod az egérért. szóval ha nem a teszkóban tájékozódsz a notikról, akkor egész új világok is kitárulhatnak előtted.
  • Piel
    #25
    Megnéztem a C+4 tápját: 33 VA teljesítményfelvételt ír.
    Utánanéztem: IntelŸ PentiumŸ 4 Processor 3.00 GHz, 84 W, IntelŸ Core 2 Duo E8500 3,16 GHz 65 W persze utóbbiakhoz hozzájön a teljes rendszer fogyasztása is! Ugyanakkor az utóbbi rendszer teljesítménye többszöröse az előzőeknek. Viszont szerintem egy mai atom processzoros rendszer is többet tud mint a C+4 tudott annak idején és a fogyasztása még kevesebb is! Hát erről beszélek.
  • Piel
    #24
    Talán azért mert hosszabb az üzemidő, és lecsukott állapotban hálózat nélkül fel tud töltődni. Egyébként nem hiszem, hogy pár mm vastag napelem annyira megbonyolítaná a laptopot. Meg nem is olyan drága mostanában mint amilyennek hiszik egyesek. NAPELEMES MODUL, POLIKRISTÁLYOS 10W-12V - 29.900 és nem kellett sokat keresni. Ez persze sok célra használható, tehát hétvégi ház akkutöltésére is!
  • DeviloftheHell
    #23
    laptop és asztali gép teljesitménye nem lesz összehasonlithato ha azt nézzük a laptop árábol milyen gépet lehet venni :)
  • Komolytalan
    #22
    Attól hogy 1 gép lapos dobozba van beletéve, meg hozzá van építve a monitor ugyanolyan teljesítmény mellett miért fogyasztana kevesebbet, mint ugyanolyan teljesítményű, asztal alatt tartott dobozú gép? Most a mobilitást ne nézzük, mert arról volt szó, hogy asztali gép helyett.
    Van rajta egy használhatatlan - így fölöslegesen fogyasztó - billentyűzet, pointer eszköz, meg egy közepesnél bőven szarabb monitor, ami helyett (mellett) szintén nem árt valami normálisat rákötni. Szóval legalább helyet is foglal az asztalon tök fölöslegesen, mert "az agyán" kívül mindene színvonaltalan, és kinyitott laptopot csak nem dob le az ember az asztal alá.
  • lapaleves
    #21
    akinek 15w-ot eszik a gép kikapcsolva, az kapcsolja ki az egérre / billre ébredést a biosban. a 15w nagyságrendileg egy ezres havonta. utána nem szabadna 1-2w-nál többet ennie. egyébként kapcsolós elosztó.

    az új notik (c2d u és l, core i lm, meg ugye fusion) elzötyögnek 10-14w környékén belsőségtől meg panel mérettől függően. nekem eddig 12.19w-ra sikerült lemennem kikapcsolt panellel, meg egy adsl modem / router /switch kombóval (netre csatlakozva), dc tápellátással. ennél még lejjebb lehetne menni mondjuk 0.4w-tal, ha a gyári táp helyett egy óccó kínait használnék. csak szt nem merem bevállalni.

    mindenesetre még ehhez is alsó hangon negyed milla a napelem, és nem valószínű, hogy télen kihajtja. remélem a következő ilyen cikknél már tudok pár tényadatot a téli hozam kapcsán.
  • zola2000
    #20
    Szerintem is most már arrafelé kéne menni, hogy szorítsuk le a gépek energiafelhasználását, netezni, fullhd videókat nézni, lassan már fullhdban játszani is elég egy 50watt alatti fogyasztású gép is (vagy ott az onlive), de akik asztali gépeket gyártanak úgy vannak vele, hogy minimális pluszköltségért raknak a gépbe plusz hűtést, nagyobb tápot, magasabb órajelen járatják a gépet drasztikusan javul a teljesítmény, az energiafogyasztásnak meg rendszerint utána sem néz a vevő.

    Ahogy elnéztem a régi athlon1200as gépem elég rendesen pörgette a villanyórát még terhelés nélkül is, míg a mostani notimmal (2,4 corei3, radeon5470) max terhelés mellett is alig mozdul meg a villanyóra, terhelés nélkül meg szinte megáll.
  • DeviloftheHell
    #19
    vegyen a szülö konzolt meg hozzá full hd tv-t 32"+, 15-20ezrekért a játékot kb két hetente és mindjárt ottvagy mintha vettél volna neki 300ért egy pc-t játékra amivel kihuzza 4-5 évig netet hozzá és töltse le a francba játék terhelés alatt fogyaszt, azonfelül elenyészö, másik amin lehet sporolni nem olcso tápot kell venni a gépbe hanem egy komolyabbat ami 85-90% os hatákonysággal megy ennél jobban nem nagyon gyártanak
  • BlackRose
    #18
    Házi használatra 90% embernek elég a kis Atom PC, vagy laptop, amely nem fogyaszt 50W-ot sem. 10 évvel ezelőtt ilyen nem volt. Egyébként ritka az a desktop gép ma is, amelynek több mint 200W kell, sőt ezt sem nagyon érik el.

    Az aláírásomban levő három gép átlagos fogyasztása 395W (ennyit mutat legtöbbször a Wattméter az orrom előtt) és 3 relatív erős gépről van szó. Kicsit régebbi generáció - 2 x 2.66GHz Core 2 Duo E8200 és 1 x 2.66GHz Core 2 Quad Q9450, mind a három gép 8GB RAM-al, összesen 10 darab HDD-vel és az egyik gép nVidia 9600GT-vel. A két EIZO monitor is beleértett ebbe a fogyasztásba és a hálózati eszközök is (3com Gigabit switch és 3com ADSL wifi router). A rendszer két APC UPS-on van (ezek is fogyasztanak valami keveset). És két Behringer aktív monitor hangfal.

    Persze ha megterhelem a gépeket, akkor a fogyasztás érezhetőt ugrik, de ez általában nem túl nagy százaléka az alkalmazásban levő időnek. És ez szerintem nagy fogyasztás. A tápegységek a fő gépben ahol a Quad és a 9600GT van 500W a másik két gép microATX Chieftec doboz 350W tápegységgel. Tehát a maximális fogyasztás 1200W lehetne, de nem nagyon látok olyan lehetőséget, hogy ezt el lehessen érni a három gép esetében. Esetleg valami GTX580 SLI-vel...
  • BlackRose
    #17
    Személygépkocsi sok esetben produktív, hiszen olyan helyre utazol vele, mint pl. a munkahely és a bevásárlóközpont... persze nem jelenti, hogy minden pillanatban hatékonyan használod. Pl. nekem egy kis tervezéssel sikerült az autózást 30%-al csökkenteni úgy, hogy semmi érdemes dologról nem mondtam le. Sok ember esetében gond nélkül 50%-ot is lehetne faragni az autózásból és mégis mindenhová odaérne, ahová kell.

    De ne legyen félreértés (mert úgy látom, az van), nem a szórakozásra gondolok, a szórakozás is produktív dolog, hiszen az élet olyan része, amely nélkül a többinek nincs semmi értelme... én itt a cégekre gondoltam (ott hever a legtöbb kihasználatlan vas és ott nagy a villanyszámla) és az olyan egyébként munkával kapcsolatos vagy munkára előkészítő aktivitásokban, mint pl. a tanulás. Itt van a fogyasztás óriási része és itt van az, hogy nem produktív alkalmazás történik egyébként olyan elképzeléssel, hogy a számítógépet azért használjuk, mert produktivitás növelést várunk (pl. tanulás vagy irodai munka esetében).

    És még valamit, semmi kifogásom a "social networking"-ra hiszen én is csinálom, csak nem szoktam munka és tanulás közben, és nem szoktam napi 10-15 percnél több időt költeni erre összesen. Sajnos, ha mindenki hasonlóan tenné, akkor nem lenne elképesztő hardware, software és energiapazarolás legalább nem olyan időben, amikor produktívnak kellene lenni, ha másért nem akkor, azért mert vagy tudásért vagyunk ott (tanulás), vagy fizetésért (munka).
  • Mike
    #16
    naja, ATX-es idők előtt ilyen nem volt
  • Mike
    #15
    te miről beszélsz? a régi elavult gép többet fogyaszt mint az új? miért?
    jó játékok meg már C64-re is voltak, a 90-es években is játszottunk már, nem csak most
    játékra egyébként is inkább vegyen a szülő konzolt
    lényegesen olcsóbb mint az általános pc
  • Mike
    #14
    ha csak azt veszem, hogy házi hazsnálatra 10 éve elég volt egy 200W-os táp, most meg a 400-500 az alap, igencsak megugrott az áramfogyasztás
  • barret
    #13
    Érdekelne a véleményed pl a személyautókról!
    Aki személyautót tart fent,az végezzen vele termelő munkát hogy a fenntartását kompenzálja?
  • Tripax
    #12
    És ez kedves BRose azért van mert nem azért vesszük. Én magam munkára használom legalább 50%- ban ennek ellenére a játék az amivel a villanyszámlát növelem.

    Ráadásul az emberek nagy többsége nem termelni akar a számítógépen. Nem kell mindenbe hasznosságot csempészni. A "social networking" meg így is úgy is ott vannak a mindennapokban - régebben mobiltelefonvolt, aztmegelőzőleg meg téves kapcsolás :)
  • zola2000
    #11
    ugh, félmillióm nincs, maradok egy olcsó notira telik a konzol mellett...
  • BlackRose
    #10
    Ez persze csak azért van, mert a számítógépek 80%-a semmi értéket nem termel (nem a gép hibája) és akkor akár az $1 vilаnnyszámla is költség, ha nem termelünk a géppel semmi bevételt. Persze a kis fogyasztás jó, de a megtakarítás olyan, mint egy rugó összenyomása, egy ideig megy, de aztán már egy nagyon pici mozgás is óriási erőfeszítést követel.

    Szerintem sokkal többet kellene azon gondolkodni, hogy a meglévő erőforrásokat felülről hatékonyan használjuk. Ha a gép segítségével $10000 értéket termelünk (bevételt) akkor az $5000 kiadás sem tűnik nagynak. A fogyasztás csökkentése viszont kimondottan környezetvédelmi szempontból elfogatható stratégia, de ha igazán érdekel bennünket a fejlődés és a környezetünk, akkor inkább a produktivitás növelése a fontos. De mivel nem vagyunk képesek az embereket megtanítani, termelni és alkotni a számítógéppel akkor nincs neki más választása, mint egyszerű eszközként használni a szuper komplex szerszámot és ideje 80%-át a facebook-on és a youtube-on fogja tölteni kb. ZERO kreativitás és produktivitás mellett. Először meg kell tanítani az embereket tanulni, majd használni a rendelkezésükre álló erőforrásokat (hardware, software, infrastruktúra stb.) és akkor egy egész más világban fogunk élni.

    Az ACM Communications-ban olvastam nemrég, hogy a diákok az egyetemen (ezek ugye felnőtt emberek és nem gyerekek) 70% időben a laptopot az órán social networking-ra használják, figyelmük persze legalább ekkora százalékban nem ott van, ahol kellene, az eredményeik is ehhez arányosan szart sem érnek. Na ez a 70%-is túl nagy fogyasztás... és nem a diákok a hibásak ezért, hiszen senkinek sem jutott eszébe megtanítani őket, hogy a laptopot, hogyan lehet a tanulásra használni, kezükben van a gép és arra használják amire maguktól is rá tudtak jönni és ez persze szinte 100%-ban olyan aktivitás amelyhez nincs szükség strukturális agyműködésre...
  • e57
    #9
    Nekem pl. nincs elosztóm. A falra 4 csatlakozós konnektort szereltem, és így nincs szükség elosztóra.

    Nyilván nem megoldhatatlan dolog az áramtalanítás, de én elég kézenfekvőnek tartom, hogy a gyártók oldják meg ezt a problémát. Anno az AT tápegységeknél ez teljesen természetes volt, hogy kikapcsoláskor áramtalanítottunk is.
  • Ender Wiggin #8
    Ha az elosztódon van áramtalanító kapcsoló, akkor talán megoldható a probléma...