Az áramszámla drágább, mint egy új számítógép
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
a lenovo thinkpadhoz való 65w táp 0,4w-ot eszik kikapcsolt géppel (itt megy a gépben minimális elektronika, ami az akksi töltöttséget figyeli).
ugyanez standbyban 0,6w.
mindezek táppal együtt, szóval jó értékek eléggé.
az érme másik oldala, hogy ugyanezen cég "slim" nevû autós töltõje szivargyújtóról etetve 3,24w-ot fogyaszt kikapcsolt (tehát nem standby) notival.
ha jól sejtem az a kérdésed, hogy az akksin keresztül van-e hajtva a noti, ha hálózatról is kap áramot. erre a válasz nem. olyannyira nem, hogy értelmes notiknál beállíthatod, hogy csak 40%-os akksinál kezdjen tölteni 60%-ig. de alapból is csak 95 vagy mennyi %-tól töltenek rá.
ennek az az értelme, hogy a li-ion-t két dolog öli (sok más mellett): a töltés és a töltöttség. a fenti beállítással folyamatos tápos használat mellett feltölt 60%-ra (nem roncsolja annyira a szerkezetet), majd hagyja önkisülni 40%-ig. lejjebb megint nem érdemes engedni, mert a mélykisülés is öli, meg akkor minek.
ettõl függetleül úgy gondolom azért egyszerûbb a magasabb feszrõl hajtani a notit meg az akksit is, mert azt csak meg kell szaggatni egy (pár) lapos szabályzóelemmel a kívánt fesz eléréséhez. 12v-ról feltornászni 16-18 voltokra a töltéshez nagyobb helyigényû, legalábbis nagy kondik kellenek hozzá. de lehet, hogy valami marhaságot beszélek, ezt csak józan paraszti ész mondatja velem.
Azt ezek szerint ha mondjuk töltõrõvel használják a notit akkor az akksin keresztül meg (tehát elhasználja nem meg közvetlenül a gépbe a táp)? Mert az lol
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
a komolyabb notik (c2d meg core) nem eszik meg a 12v-ot, legalábbis ami 16-20v tápot vár az gondolom nem. nekem a 20v lenovo már a 16v-ot sem ette meg. ezekben az akksik 12v körüliek, azaz ennél jóval magasabb töltõfesz kell. azért kellenek a 16+ voltos tápok. a 16 --> 20v váltásra azt mondták, hogy a kábel miatt kellett.
Nem az aksi oldalara kell tenni a betapot, hanem kell egy autos tolto es egy szivargyujto adapter aljzat. Igy DC-DC atalakitas van csak es mar megy is kisfeszrol a gep. Asztali valtozathoz is kapni DC-DC tapot, annak altalaban jo a stabil 12V betap.
Az aksik tobbnyire azert is tiltanak le, mert a maiak mar nem mindig 12V-osak es a gepbol kisporoljak az aksi feloli feszstab rendszert, mert az az aksiban van. Igy egy kis ingadozas vagy pillanatnyi rovidzar is tonkreteheti a gepet. Olyan laptopot erdemes venni, aminek a kulso tolto bemenete elfogadja a 12V-ot es tud is rola tolteni.
kvp: jók a kis "asztali" gépek, de még barkáccsal se mennek ennél sokkal lejjebb. anno 780g alaplapba raktam kisfogyasztású x2 athlont, de az se állt meg 40w alatt. mondjuk abból a 400w táp evett 10-et, de az kellett más miatt.
még lemegy az ember valami munkára tényleg használhatatlan atom-ion kombóval 20-25-ig de ott a vége. azért notival megvagy egy tizessel lejjebb, képernyõvel együtt. oké nem hd, de nekem például egyátalán nem fáj. persze fel tudnék sorolni 5-10 jól hangzó érvet miért kell 1920 a 12" helyett, de egy átgondoltan berendezett asztallal vállalható ez is.
egyébként a legdühítõbb dolog pont a noti táp. hiába van kábé 12 voltod az akksi oldaláról, mégsem tudod 12v-tal etetni. a modern notik (ibm / lenovo amit próbáltam) letiltanak, ha nem tudnak kommunikálni az akksival tûzvédelem miatt.
egy 10 éves t21 noti még megeszi a 12v-ot az akksi érintkezõirõl, nincs konverzió. az újabb notik autós töltõi meg kis terhelésnél 75, esetleg 80%-ot nyomnak. pedig jó lenne az újakat is közvetlenül etetni, ha van "rendes" akksid úgyse kell bele a normál.
a noti tápok végülis csak a dc amperek alacsonyan tartása (vékony kábel) meg az akksitöltés miatt mennek 12v fölött. a macbookok repülõs töltõje ha jól tudom közvetlen 12v-tal eteti a gépet, csak az akksit nem tölti. persze abban meg nem kisfesz cpu van, plusz az nv gpu is eszik.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
g73jh, sapphire 6970, amd 1090t, crosshair 4 formula, vertex 2 120gb, 8gb corsair 1600mhz
Igazából egy középkatos gépnek bõven elég lenne egy 250w-os táp de ehelyett lassan már 450w-et is alig kapni.
...meg azert mert vannak olyan "f@szagyerekek" akik megveszik 😊
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
http://www.cherry.de/english/products/keyboards.htm
válogass... nekem pl. a G80-3000 tökéletes munkát végez 😊
ami az egeret illeti... egér az meg mi a fene? 😊
http://eu.kensington.com/kensington/en/gb/p/498/K72327EU/slimblade%E2%84%A2+trackball.aspx
nincs semmi a világon, amiért ezt elcserélném 😊 egyébként egeret csak az használ, aki még nem próbált trackballt (és kitartotta az elsõ három napot, mert az elsõ három napban szörnyû... de aztán az egér már nem érdekel többé).
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
A
Laptop billentyuzetekbol is van jo. En sokaig dolgoztam thinkpad-en, sokkal kenyelmesebb ugy egereszni, hogy az embernek nem kell levennie a kezet a billentyuzetrol es igy lehet mindket ket kezzel gepelni es egereszni is. Ha valaki nem tudja hasznalni a beepitett joystick-ot akkor vagy ugyetlen vagy nem allitotta be az inercia parametereket a sajat kezehez. Egyebkent a gombok azert vannak a space alatt, mert a joystick-ot a mutato ujjal szokas kezelni, mig a gombokat a huvejkujjal. (gorgetes: kozepso gomb + joy) Igy ket ujjal iranyithato az eger, ami kb. a multitouch-hoz hasonlo kezmozdulatokat igenyel.
Egyebkent asztalon hasznalva egy laptopot az ember lecsukva betol a dokkolo egysegbe, ami kikapcsolt kijelzo es billentyuzet mellett lehetove teszi a kulso kijelzo es billentyuzet hasznalatat. Egyebkent ezert is erdemes manapsag kis kijelzoju laptopot venni, mert ut kozben konnyebb cipelni, ha hirtelen kell eleg a kis kijelzo, otthon es az irodaban meg mehet ra a hd monitorra.
Na akkor most segíts nekem! Mivel és hogyan lehet mérni?
Win7 unltimate, M4A89GTD PRO/USB3, AMD X4, ATI Rad HD 5770 CuCore, 4GB DDR3,HDD Samsung 1000 GB :)
A laptopban van lassabb, kevesebb caches, kisebb disk, gyengébb proci, videochip, videomemória. Na jó, talán 1 dolog van amiben tényleg a laptop megelõzi az asztalit: a proci csíkszélesség, mert ott a kevesebbet fogyasztó alacsonyabb csíkszélességet a laptopban vezetik be elõször. De mondjuk ez az elõny máris elpárolog azon, hogy ha dolgozni akarsz rajta, akkor általában kell hozzá egy normális monitor, mivel egyszerûen fizikailag kicsi az a képernyõ (vagy kicsi a felbontás, vagy ha nagy akkor meg olyan apró rajta minden hogy kifolyik a szemed).
Nagyon jól példázza a laptop mizériát az az eset, amikor az AMD az Intel szuperchipjével a saját 5 éves Athol XP procijait rakta szembe, csak éppen alacsonyabb csíkszélességen kihozva.
Én gépem nem olyan energiatakarékos mint a maiak, még is az új játékok nagyrésze high körüli grafikán elmegy, max fogyasztása pedig 170w (mértem, idleben meg 90).
vagy fogalmazzunk máshogy: a noti manapság sokkal több elõnyt biztosít, mint amennyi kompromisszumra kényszerít. nyilván drágább, de nem annyival. kapsz monitort, minden beviteli eszközt meg egy bika szünetmentest, több órányi áthidalással. mindezt a táskádban elviheted bárhová. az emberek 99%-nak elég egy beépített intel vagy kisebb "rendes" gpu is, meg az akármilyen kétmagos cpu.
vannak jó noti billenytyûk is. a thinkpad billbõl például kiadtak aztali verziót, mert akarta a nép a "szar noti billt". ugyanígy vannak ips paneles notik is. a tapival meg hatékonyabban tudsz naviálni egy fps-en kívül mindenhol, mer nem kell kinyúlnod az egérért. szóval ha nem a teszkóban tájékozódsz a notikról, akkor egész új világok is kitárulhatnak elõtted.
Utánanéztem: IntelŸ PentiumŸ 4 Processor 3.00 GHz, 84 W, IntelŸ Core 2 Duo E8500 3,16 GHz 65 W persze utóbbiakhoz hozzájön a teljes rendszer fogyasztása is! Ugyanakkor az utóbbi rendszer teljesítménye többszöröse az elõzõeknek. Viszont szerintem egy mai atom processzoros rendszer is többet tud mint a C+4 tudott annak idején és a fogyasztása még kevesebb is! Hát errõl beszélek.
g73jh, sapphire 6970, amd 1090t, crosshair 4 formula, vertex 2 120gb, 8gb corsair 1600mhz
Van rajta egy használhatatlan - így fölöslegesen fogyasztó - billentyûzet, pointer eszköz, meg egy közepesnél bõven szarabb monitor, ami helyett (mellett) szintén nem árt valami normálisat rákötni. Szóval legalább helyet is foglal az asztalon tök fölöslegesen, mert "az agyán" kívül mindene színvonaltalan, és kinyitott laptopot csak nem dob le az ember az asztal alá.
az új notik (c2d u és l, core i lm, meg ugye fusion) elzötyögnek 10-14w környékén belsõségtõl meg panel mérettõl függõen. nekem eddig 12.19w-ra sikerült lemennem kikapcsolt panellel, meg egy adsl modem / router /switch kombóval (netre csatlakozva), dc tápellátással. ennél még lejjebb lehetne menni mondjuk 0.4w-tal, ha a gyári táp helyett egy óccó kínait használnék. csak szt nem merem bevállalni.
mindenesetre még ehhez is alsó hangon negyed milla a napelem, és nem valószínû, hogy télen kihajtja. remélem a következõ ilyen cikknél már tudok pár tényadatot a téli hozam kapcsán.
Ahogy elnéztem a régi athlon1200as gépem elég rendesen pörgette a villanyórát még terhelés nélkül is, míg a mostani notimmal (2,4 corei3, radeon5470) max terhelés mellett is alig mozdul meg a villanyóra, terhelés nélkül meg szinte megáll.
A
Az aláírásomban levõ három gép átlagos fogyasztása 395W (ennyit mutat legtöbbször a Wattméter az orrom elõtt) és 3 relatív erõs géprõl van szó. Kicsit régebbi generáció - 2 x 2.66GHz Core 2 Duo E8200 és 1 x 2.66GHz Core 2 Quad Q9450, mind a három gép 8GB RAM-al, összesen 10 darab HDD-vel és az egyik gép nVidia 9600GT-vel. A két EIZO monitor is beleértett ebbe a fogyasztásba és a hálózati eszközök is (3com Gigabit switch és 3com ADSL wifi router). A rendszer két APC UPS-on van (ezek is fogyasztanak valami keveset). És két Behringer aktív monitor hangfal.
Persze ha megterhelem a gépeket, akkor a fogyasztás érezhetõt ugrik, de ez általában nem túl nagy százaléka az alkalmazásban levõ idõnek. És ez szerintem nagy fogyasztás. A tápegységek a fõ gépben ahol a Quad és a 9600GT van 500W a másik két gép microATX Chieftec doboz 350W tápegységgel. Tehát a maximális fogyasztás 1200W lehetne, de nem nagyon látok olyan lehetõséget, hogy ezt el lehessen érni a három gép esetében. Esetleg valami GTX580 SLI-vel...
De ne legyen félreértés (mert úgy látom, az van), nem a szórakozásra gondolok, a szórakozás is produktív dolog, hiszen az élet olyan része, amely nélkül a többinek nincs semmi értelme... én itt a cégekre gondoltam (ott hever a legtöbb kihasználatlan vas és ott nagy a villanyszámla) és az olyan egyébként munkával kapcsolatos vagy munkára elõkészítõ aktivitásokban, mint pl. a tanulás. Itt van a fogyasztás óriási része és itt van az, hogy nem produktív alkalmazás történik egyébként olyan elképzeléssel, hogy a számítógépet azért használjuk, mert produktivitás növelést várunk (pl. tanulás vagy irodai munka esetében).
És még valamit, semmi kifogásom a "social networking"-ra hiszen én is csinálom, csak nem szoktam munka és tanulás közben, és nem szoktam napi 10-15 percnél több idõt költeni erre összesen. Sajnos, ha mindenki hasonlóan tenné, akkor nem lenne elképesztõ hardware, software és energiapazarolás legalább nem olyan idõben, amikor produktívnak kellene lenni, ha másért nem akkor, azért mert vagy tudásért vagyunk ott (tanulás), vagy fizetésért (munka).
jó játékok meg már C64-re is voltak, a 90-es években is játszottunk már, nem csak most
játékra egyébként is inkább vegyen a szülõ konzolt
lényegesen olcsóbb mint az általános pc
[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray
[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray
Aki személyautót tart fent,az végezzen vele termelõ munkát hogy a fenntartását kompenzálja?
Bérbe vehet? reklámfelület...
Ráadásul az emberek nagy többsége nem termelni akar a számítógépen. Nem kell mindenbe hasznosságot csempészni. A "social networking" meg így is úgy is ott vannak a mindennapokban - régebben mobiltelefonvolt, aztmegelõzõleg meg téves kapcsolás 😊
Szerintem sokkal többet kellene azon gondolkodni, hogy a meglévõ erõforrásokat felülrõl hatékonyan használjuk. Ha a gép segítségével $10000 értéket termelünk (bevételt) akkor az $5000 kiadás sem tûnik nagynak. A fogyasztás csökkentése viszont kimondottan környezetvédelmi szempontból elfogatható stratégia, de ha igazán érdekel bennünket a fejlõdés és a környezetünk, akkor inkább a produktivitás növelése a fontos. De mivel nem vagyunk képesek az embereket megtanítani, termelni és alkotni a számítógéppel akkor nincs neki más választása, mint egyszerû eszközként használni a szuper komplex szerszámot és ideje 80%-át a facebook-on és a youtube-on fogja tölteni kb. ZERO kreativitás és produktivitás mellett. Elõször meg kell tanítani az embereket tanulni, majd használni a rendelkezésükre álló erõforrásokat (hardware, software, infrastruktúra stb.) és akkor egy egész más világban fogunk élni.
Az ACM Communications-ban olvastam nemrég, hogy a diákok az egyetemen (ezek ugye felnõtt emberek és nem gyerekek) 70% idõben a laptopot az órán social networking-ra használják, figyelmük persze legalább ekkora százalékban nem ott van, ahol kellene, az eredményeik is ehhez arányosan szart sem érnek. Na ez a 70%-is túl nagy fogyasztás... és nem a diákok a hibásak ezért, hiszen senkinek sem jutott eszébe megtanítani õket, hogy a laptopot, hogyan lehet a tanulásra használni, kezükben van a gép és arra használják amire maguktól is rá tudtak jönni és ez persze szinte 100%-ban olyan aktivitás amelyhez nincs szükség strukturális agymûködésre...
Nyilván nem megoldhatatlan dolog az áramtalanítás, de én elég kézenfekvõnek tartom, hogy a gyártók oldják meg ezt a problémát. Anno az AT tápegységeknél ez teljesen természetes volt, hogy kikapcsoláskor áramtalanítottunk is.
Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams
A gép: Phenom II X4 B50; 8GB DDR3 RAM, GTX460 1GB DDR5, 500GB HDD.
A fogyasztás:
kikapcsolt állapotban!!!!: ~11 Watt
irodai jellegû használat közben: ~70 Watt
játék közben: ~190 Watt
Másik gép: Athlon X2 5000+ ; 4GB DDR2; 8600GT 512RAM; 320GB HDD:
kikapcsolt állapotban!!!!: ~15 Watt
irodai jellegû használat közben: ~65 Watt
játék közben: ~140 Watt
Elég jól látszik, hogy amikor nem használjuk a gépeket (nem csak a számítógépre vonatkozik), akkor is a bekapcsolt állapottal összemérhetõ mennyiségû energiát fogyaszt. A tervezõknek, meg a gyártóknak ezen az állapoton kellene változtatni.
Elég nagy spórolás lenne.
Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
Dehát nem tudja mindenki megvenni! Megint ki jár jól?
Vér Pistike aki szülei kõgazdagok és a nulla energia-felhasználású házikójában nyomatja az új játékokat. Õt pedig aligha érdekli a fogyasztás.
Viszont a technikánk meg lenne ahhoz, hogy a laptopok napelemmel mûködhessenek, ha nem is teljesen, de legalább részben. Én már a nagy gyártók helyében tettem volna a laptop, netbook fedélbe pár ezer forintos napelemet. Ja a jogdíjat a számlaszámomra kérem utalni!