• BlackRose
    Személygépkocsi sok esetben produktív, hiszen olyan helyre utazol vele, mint pl. a munkahely és a bevásárlóközpont... persze nem jelenti, hogy minden pillanatban hatékonyan használod. Pl. nekem egy kis tervezéssel sikerült az autózást 30%-al csökkenteni úgy, hogy semmi érdemes dologról nem mondtam le. Sok ember esetében gond nélkül 50%-ot is lehetne faragni az autózásból és mégis mindenhová odaérne, ahová kell.

De ne legyen félreértés (mert úgy látom, az van), nem a szórakozásra gondolok, a szórakozás is produktív dolog, hiszen az élet olyan része, amely nélkül a többinek nincs semmi értelme... én itt a cégekre gondoltam (ott hever a legtöbb kihasználatlan vas és ott nagy a villanyszámla) és az olyan egyébként munkával kapcsolatos vagy munkára előkészítő aktivitásokban, mint pl. a tanulás. Itt van a fogyasztás óriási része és itt van az, hogy nem produktív alkalmazás történik egyébként olyan elképzeléssel, hogy a számítógépet azért használjuk, mert produktivitás növelést várunk (pl. tanulás vagy irodai munka esetében).

És még valamit, semmi kifogásom a "social networking"-ra hiszen én is csinálom, csak nem szoktam munka és tanulás közben, és nem szoktam napi 10-15 percnél több időt költeni erre összesen. Sajnos, ha mindenki hasonlóan tenné, akkor nem lenne elképesztő hardware, software és energiapazarolás legalább nem olyan időben, amikor produktívnak kellene lenni, ha másért nem akkor, azért mert vagy tudásért vagyunk ott (tanulás), vagy fizetésért (munka).