204
A Föld, mint bolygó, és folyamatainak megismerése, tanulmányozása
  • Cat13
    Megtaláltam :D
  • szabod
    Hol a hiba?
  • szabod
    Sírva röhögök :DD
  • birdo #161
    még egy kis régészet...de ennek nagyon örülök, mert szeretem Aquincumot....
  • szabod
    Ja jogos, archeometriát én is tanultam. Egyik ismerősöm éppen most régészeti geológiából doktorálni nálatok :)

De akkor rakok már én is vmit: Egyszer már kizöldült az Antarktika
  • Mor3llo
    Régészeti geológia, létezik ilyen, szóval elfér :)
  • birdo #158
    Van régészeti topik ??
  • szabod
    érdekes, de sztem már a topik témájából kiesik :)
  • birdo #156
    Jó-jó... de mit ábrázolt az a rajz ???
  • szabod
    Na őt én sem ismerem személyesen, csak a munkáit :)

Pénteken voltunk Lókúton, néhány ammonitessel és egy fasza kis belemnitessel tértem haza :)
  • Mor3llo
    Na jah, legalább megismerem őket :)
    Mondjuk én Haas-ra vagyok nagyon kíváncsi, sok könyvét olvastam, most legalább majd meg is fog testesülni :)
  • szabod
    Én is jönnék, de mint mondtam már nem fér bele, majd jövőre, már ha lesz ilyen. Legalább megismered a tanáraimat, jó arcok eléggé.
    Majd kérek beszámolót :)
  • Mor3llo
    Én valahogy kispórolom, elég jónak néz ki!
  • szabod
    Hát passzolom, se az anyagi, se az időkeretembe nem fér már bele. A bánáti tábor elég sok pénzt el fog emészteni, meg kisebb-nagyobb terepgyakok lesznek még, pl. holnap megyek Lókútra.
    Ez amúgy nem tűnik rossznak, ahogy nézem 90%-ban ELTE-sek tartják, Sztanó, Galácz, Harangi, Mindszenthy, Sági Tomi, Józsa, ismerem mindet, utóbbi 2-vel voltunk Polgárdiban, ami szintén szerepel a programban.
    Ha mégy akkor jó szórakozást hozzá.
  • Mor3llo
    MFT nyárvégi összegyetemi terepgyak?
  • szabod
    Ja és jövő hétvégén tavaszi MAMIT tábor a Tokaji-hegységben, nyáron kis saját szervezésű tábort tartunk a Mátrában, főleg oroszi, szentimrei, recski lelőhelyekkel, úgyis megy most a rekultiváció ezerrel, ki tudja mikre lelünk majd. Nyár közepén egyhetes tábor a Bánátban, Vaskő környékén.
    Illetve ezek mellett folytatom a mátrai kutatásaimat, főleg a hialitos helyekkel kapcsolatosak, illetve a Gyöngyöspata fölötti érces zónák, amelyekről nincs sok infó, csak egy rakat elfeldett kutatótáró.
    A korábban említett hialitos lelőhelyem felderítésével azóta végeztem, még van 2, amit fel kell derítenem. És hétvégén kiderül, hogy ezek is fluoreszkálnak-e a zempléniekhez hasonlóan, remélem igen. Ha végeztem a teljes felderítéssel, akkor sztem majd írok egy cikket róla.
    Most hétvégén meg a Lelőhelybe írok egy cikket Szarvaskőről.

Éssss mindjárt itt a vizsgaidősuck, kemény lesz :D
  • szabod
    Na mi a helyzet?
    Mi hétvégén voltunk terepgyakon Dunavarsányban, Polgárdiban és Szarvaskőn is. Mindhárom jó volt a maga nevében, bár a kavicsbánya sztem nem valami nagy szám. Innen hoztam Ostrea fosszíliát meg csigás/kagylós mészkövet, egyik srác talált turmalint is az egyik kőzetben. Polgárdiból van kalcitgeódám, ugye ez az ide jellemző nyúlt szkalenoéderes fajtából, szép vezúviánok, pirit és zöld opál. Szarvaskőről hoztam ércperidotit, almandint és egy másik feltárásból is vmi gránátokat (talán almandin az is), viszont ezen utóbbiak igen nagyok, 5-7 mm-esek, mindenki kb azt mondta rá, még a vezetőnk is, hogy hú b+! Szaktársam találta, kéttéütöttem és akkor leltünk rá ezekre. Az ércperidotit/wehrlit is érdekes dolog, 10-20%-os titántartalmú és 1,2%-os vanádiumtartalmú. Komolyan elgondolkodtunk, hogy el kéne hozni onnan mindet, mert lehet bányát nyitni nem gazdaságos, de azért ha elhordjuk, pár év múlva akár szép kis summát hozhat az fémek áránaknövekedését tekinve. :D Majd képek jönnek a hétvégén, eddig csak lelőhelyfotókat tettem fel.
  • primavis
    bocsi, Polypterus
  • primavis
    Azért van még egy ízmosúszójú társaság: a Nyeles úszójúak (Brachiopterygii), mai képviselőikkel a nilusi sokhátúszós csukával (Polyterus bichir) és a a Calamoichthyes calabaricus-szal.
  • szabod
    Na majd várjuk a beszámolót! :)

addig egy kis tudomány: Hirtelen lettek nagyon változatosak a négylábúak ősei
  • Mor3llo
    Nyert a Bayern, holnap Aggtelek :) de szép is ez a hét!
    Jó szerencsét, majd jelentkezem!
  • Mauro39
    egy geográfus a pokolban is geoográfus...legalábbis azt mondják :)
  • szabod
    nem volt nehéz rájönni a használt geomorfológiai fogalmakból :)
  • Mauro39
    de igen, mégpedig Miskolcról :)
  • szabod
    Nos ebben van valami, én nem ismerem annyira, 1x voltam ott, nem tudom mikor lesz megitn szerencsém hozzá, én inkább a Mátrába járok közelsége miatt. Anno ugráltunk is a vízbe 4-6 m-ről, persze azért előttem egnéztük, hogy elég mély-e az adottt pontnál a víz.
    Amúgy csak nem egy geográfushoz van szerencsénk? :)
  • Mauro39
    az, hogy mély, hideg és hirtelen mélyülő egy dolog :)a másik, hogy az andrássy kettő és a vilmos "alja" ill. bányaudvara nem éppen az a sík fajta (volt), ami a külfejtéseknél nem olyan meglepő, kisebb nagyobb sziklák, esetleges fejtési pillérek "előfordulhatnak" a víz alatt, egyébiránt, remek kis lokális erózióbázis jött létre a tavak által, és úgy néztem eddig (ma is kint voltam vagy órát), hogyha több csapadék esne, egy kisebb montanogén tóvidék is létrejöhetne...az irokézek ma is keményen túrtak egyébként, több helyen is :), ajánlgattak keményen, de engem annyira nem hat meg, nem vagyok geológus :)...
  • szabod
    Miért is? :)
    Ha azért mert "csöppet" mély, az nem gond, mindannyian jól úszunk.
  • Mauro39
    a rudabányai bányatóban való fürdőzéssel nem árt vigyázni :)
  • szabod
    Na és persze már Harangi is írt róla :D
  • szevam
    Valóban ennyire rejtélyes az Etna létezése, működése?
    http://index.hu/kulfold/2012/04/13/ismet_kitort_az_etna/
  • szabod
    :DD
    Egyébként Gyöngyösoroszi is hasonló, fele cigány, fele zsivány :D
    Mondjuk ott találok szebbet, mint amit rám akarnak tukmálni.
  • Mor3llo
    Ahogy mondod...lehet ilyen alapon mondjuk nem éri meg tőlük piritet venni :DDDD
  • szabod
    Mondjuk ebben van valami, és gondolom az ásványok valódi értékével nincsenek tisztában :D
  • Mor3llo
    Tavaly már voltam a környéken túrázni, így a múzeumban, és bányatónál is!
    A színe pedig tényleg gyönyörű...érdekes átmenet a zöld és a kék között :)
    Egyébként a cigányokkal ilyen esetben (de tényleg csak ilyen esetben:DD) megéri leállni üzletelni. Ugyanis ők nagyon jó vágják a környéket, és olyan helyekre is felmásznak a bányában, ahova rohadtul nem szabadna, viszont teli van ásványokkal, és gyakorlatilag csak ők ismerik! Így lehet szarért-húgyért igazi különlegességekhez jutni :DDD
  • szabod
    Köszi szépen. :)
    Hmm Rudabánya, jó hely. Anno gólyatáborban látogattuk meg, persze akkor csak fürödtünk, gyűjtés nem jutott még eszünkbe. Nagyon szép vize van a tónak, kép nem adja vissza. Az út egy dakotatelepen vezet át, utunkat is állták, hogy "Hí tezsvír nem érdekelnek szíp kövek?" :DDD. Hát inkább passzoltuk. De végülis nagyon nehéz lesz bármit is találnod... hány ásványfajt írtak le onnan, több mint 80-at? :DDD
    A múzeumot is nézzétek meg! Ott van ugye a Rudapithecus meg nagyon szép ásványgyűjteményük is van.
  • Mor3llo
    Gratula, szépen összefoglaltad!
    Most mi páran akartunk elmenni a szünetben kifejezett ásványgyűjtésre (csak semmi túra:)), de végülis osztottam szoroztam...szóval mivel a szünet utáni héten megyek 5 napra Aggtelekre, és környékére túrázni, és ennek keretében ellátogatunk Rudabányára is, ahol szigorúan eltöltünk fél napot (kiharcoltam, na:D) az egykori bányatónál, így jelenleg úgy érzem, hogy nincs az az Isten, hogy ne találjak azokban a szétmetaszomatizált képződményekben valami érdekeset!
    Ha mégis így lesz...harakiri, és többet nem írok ide :D
  • szabod
    Jó drága ez a Krantz, nálunk a tanszéken is innen rendelnek, csodálkozom is, hogy miért kerül itt 18000-be a kalapácsom.
    Én a geo-tools.com-ról rendeltem tavaly, 10500 volt postával együtt. Mondjuk most már drágább lesz, mert anno elkértek 5$-t, mert külföldre küldik, most ez már 38$ ha jól tudom, de még így is 13-14 ezerből kijön. :)
    Írtam egy kisebb cikket PH!-n az ásványgyűjtésről, ha van kedved és időd olvasd el. :)
  • Mor3llo
    Ígyvan, az oszlopos bazaltok létrejötte egyszerű hűlési szerkezet. Viszont ennek azért kemény termodinamikai okai vannak, amelyet én meghagyok a mérnököknek :)))

Estwing meg kb. a legnagyobb márka, legalábbis geológuskalapács szempontjából tuti.
    A Picard kalapácsom is kiváló, az a külső igen vékony védőréteg is alig akar lekopni róla, pedig már volt használva rendesen. Ebből következik, hogy a rozsdának igen nagy ellensége :) (illetve nem is tudom, hogy rozsda-e, ami megjelenik ezeken a kalapácsokon, bár mi más lenne?:D)
    Ajánlok egy oldalt, itt minden van, mi szem szájnak ingere...
    Krantz
  • szabod
    Jó sok kérdés :)
    Még nem voltam táborban én sem, de csak jókat hallottam róluk. Általában iskolákban, ifjúsági táborokban helyezik el az embereket, szóval nem sátrazás, bár én annak is örülnék. Néhányan (főleg a szervezők) kocsival jönnek, így ők hordják a többieket gyűjtésekre, illetve vasút/busz állomásra is. Ha nem tezs köbe a vizsgaidősuck akkor a tavaszira elmegyek, utána majd részletesebben nyilatkozok.
    Tagnak megéri lenni, mert kapod a Geodát évi 3 alkalommal. Ez egy ilyen ásványos újság, egész jó, tagok írhatnak bele cikkeket és ingyen hírdethetnek. Kapsz adott évi börzenaptárat is, illetve egy tagsági igazolványt. Ezzel az igazolvánnyal különböző boltokban kedvezményesen vásárolhatsz, én főleg tankolásra használom :D Ha tag vagy akkor értelemszerűen kedvezményesen vehetsz részt a táborokon. Nagyjából ennyi.

Nekem Estwing van, mint ahogy a képeken látszik. Hát mit mondhatnék, eddig nem volt vele bajom, jó kis szerszám. Bár azt hallottam hogy a kék guminyelű az tartósabb mint a bőr, hát ez majd kiderül. Sztem egyébként a többi márkával sem lehet gond, Mor3llo kolléga nyilatkozhat a Picardról. :)
    Ha venni szeretnél, akkor ne itthonról tedd, hanem külföldről, postával együtt is olcsóbban jössz ki.

A bazaltorgonák keletkezése egyszerű szerkezetföldtan, majd tanulod Te is. A bazalt ugye kiömlési kőzet. Ezek áltában gyorsan kihűlnek. Gyors és egész felületet egységesen érintő hőmérséklet csökkenés esetén 6szöges repedések jönnek létre a hűlési zsugorodás miatt. Hatszögestől eltérő hasábok is létrejöhetnek, de ezek aránya jóval kisebb.
    Remélem minden kérdésre kielégítő választ adtam :D
  • szevam
    Mi a véleményetek az ESTWING geológus kalapácsokról?