Földtudományok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú
"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú
Mente et Malleo
Mente et Malleo
Bassza meg, vele voltam kint Erdélyben novemberben...órási fazon volt, a 2. legnagyobb ásvány-magángyûjteménnyel rendelkezett az országban...nyugodjon békében!

Mente et Malleo
Vulcano, triász idõszaki takaróroncs, feltolódott valamilyen tercier vulkanikus képzõdményre (itt a lejövetelkor majdnem a nyakamat törtem, mivel egy rohadt meredek kõtengeren kellett lejönnöm sötétben, a fejlámpámat persze a kocsiban hagytam😄)
Az egykori verespataki magyar bányászmérnöki iskola épületének fõbejárata
Detonáta - bazaltoszlopos, kipreparálódott egykori vulkáni neck (ehhez képest a Hegyestû, Szent György-hegy semmi 😄DD)
Detonáta tetejérõl a verespataki külszíni bánya
És a legvégére Torockó, Székelykõ, ahol a Nap kétszer kel fel😊 (mondjuk ez pont naplemente😄)
Szerencsére február elején megyünk vissza Torockóra 3-4 napra, ugyanis legutóbb ott csak egy éjszakát töltöttünk, a többit Verespatakon. Jó szerencsét!
Elõször egy kis Sümeg, Sintérlapi kõfejtõ
Vetõkarcok a Kozmatagi Formációban
Kalcitkiválások a Tatai Mészkõ felszínén
Rudista Hippurites az Ugodi Mészkõ Formációban
Rudisták az Ugodi Mészkõben
Bár ahogy elnézem, ebben is Grasselly van, neki pedig megvan a könyve.😊
Mente et Malleo
Segítség kellene, mégpedig hõn szeretett ásványtan 1.bõl😄
Az égvilágon semmi szükségem nem lesz rá, mivel meteo-ra megyek majd, de hát ezt nyomatják a legjobban.
Nincs valakinek valami összefoglalója, normális jegyzete, ahol a kristályosodási fázisok le vannak irva részletesen?
Egyébként elõbb tudtam arról, hogy nincs itt semmi, mint ahogy a média felkapta volna. Csak azért mert olvasom Harangi blogját. Amit linkeltél német szöveg nekem is magas, de kb elmagyarázza a diagramot.
Harangi már félév elején reklámozta a könyvét vulkanizmuson. Marna nagy figura amúgy, csak osztályozni nem tud 😄 Itt vmi 7000-ért ajánlotta könyvét, tervezem is megvenni, de még ráér jelenleg. Nézegettem múltkor a kiadótok könyveit, van 1-2 ami tetszik belõle. Nálunk a MÁFI, akarom mondani MFGI által kiadott könyveket lehet féláron megvenni.
Vizsgákkal haladok, kb félúton vagyok, te hogy állasz? Képeket majd várom. Jó szerencsét! 😄
Mente et Malleo
Addig is, vizsgákkal miújság?😄
Mit szólsz ehhez az Eifel-hegységes hisztériához? Csak onnan jutott eszembe, hogy a minap láttam valami mûsort, ahol egybõl világvégérõl beszéltek. Harangi aztán gyorsan lecsitította itt a kedélyeket 😄 Mondjuk tény és való, hogy a szeizmikus mérések hullámlassulást mutattak ki, amely mint tudjuk jelenthet valami olvadt, kisebb sûrûségû anyagot (nagyobb hõmérséklet?)...az okosabbak frappánsan Eifel-Plumenak nevezték el.
Itt egy elég jó kép is..(na meg ha megy a német, akkor a szöveg is..nekem nem😄)
http://www.vulkanismus.de/magma/_mantel10.htm
Ápropó, Harangi Szabolcs. Nemtudom nálatok mennyire volt hangoztatva, de most jelent meg a Vulkánok c. könyve, ráadásul a mi tanszékcsoportunk (Földrajzi-Földtani) gondozásában (GeoLitera). Elég korrekt mû, itt csücsül polcomon, mondjuk elég borsos ára volt, 8500 rugó 😄 mondjuk az ásványtani tanszékünkön "akciósan" lehett 5k-ért megvenni, de én inkább a jegyzettámogatásomat rááldoztam..
Mente et Malleo
Mente et Malleo
Mente et Malleo
majd arról is teszek képet
\"Igyekezz többet törődni azzal, ami még a világ szépségeiből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is.\"
Majd kipihenem magam, és lövök 1-2 képet.
Mente et Malleo
\"Igyekezz többet törődni azzal, ami még a világ szépségeiből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is.\"
Sikerült pár fotót csinálnom, a minõség hát nem full HD 😄 Annyit mondok, hogy egy 20x-os lupét tartottam a mobilom elé 😄 Lényeg, hogy nagyjából tudom mindenrõl hogy mi lehet, de azért berakom ide õket, és próbáljátok megfejteni hogy mik is lehetnek (persze a minõség miatt nem lesz könnyû). A képek mérete vhol 0,5-1 cm között mozog.
1
2
3
4
5
Mente et Malleo
Jók a fotók!

Mente et Malleo
Pár napja hozattunk 150 q lignitet Visontáról, hát pakolás közben találtam egy pirit csíkot egy kis darabon, na mondom ez szép, nem gondoltam volna hogy ilyet találok. 😄
Mente et Malleo
A töménytelen mennyiségû barit:
Elég gyakran járnak ide gyûjtögetni, szinte keresni sem kellett, minden ott hevert a földön, amit az elõzõ csoport nem vitt magával 😄 Én meg hagytam egy kis emléket a következõ csoportnak:
bocsi a nagy képekért.
Mente et Malleo
Mente et Malleo
Mente et Malleo
Fasza is gyakorlat volt ez is akkor, szuvenírt gondolom te is hoztál bõven 😄 A kalapács elég vagányul néz ki.
Mente et Malleo
Egyébiránt volt egy elõadó a PTE-rõl is (korábban a Pannon-egyetemen tanított). A neve Dr. Raucsik Béla. Hihetetlen nagy koponya, életének nagy részét a Mecsek feltérképezésére, vizsgálatának szentelte. Az egyik tanárom azt mondta, hogy szerinte nincs élõ ember, aki többet tudna jelenleg a Mecsekrõl 😄 Egy élmény volt az a nap!
Pár kép akkor:
Crinoidea(tengeri liliom) a Kecskeháti-mészkõben, Ófalunál.
Mórágyi gránit alapszelvénye ( itt gyakorlatilag minden megtalálható, ami egy magmás folyamatot jellemez. Magmakeveredés, pegmatitos utómagmás fázis, gyönyörû fejlett alkáliföldpátok)
Meddõhányó egy vörös homokkõ bányában:
Trigonodus ladini mészkõben, Kis-rétnél (Misina-csúcs alatt):
Lumasella molluscákkal:
És az említett fekete pala:
Bocs, h nem méreteztem át a képet.
Kompaszt igazából nem is kellett használni. Irányszögmérésre jók voltak a sima tájolók is, csak én hoztam a sajátomat, és azzal mértem. Am foglamam nincs milyen fajta, ez rész kimaradt 😄 Egyébként ilyen fajta az enyém, innen az elsõ.
Mente et Malleo
mégegszer utoljára képek:
szénkiválás egy vetõ mentén:
pala
völgyfelmérés közben (a muflonkoponya az oldalról érkezõ mellékvölgy csatlakozási pontját jelöli 😄 )
Mente et Malleo