127
-
Tyco #7 A másolásról: Melyik böngészőben voltak először tab-ok? Melyik böngészőben volt először a tab-ok után egy + az új tab nyitásához? -
#6 Firefox-ra a panorama előtt is léteztek már ugyanerre a tab stacking-ra épülő kiterjesztések (vagyis az opera tab stackin-ja épített nyilván ezekre, mivel már sokkal régebb óta léteznek, de ez most lényegtelen a beszélgetés szempontjából). Nézegess körbe, nyilván találsz egy szimpatikus megoldást, nem egyszer gondolták már újra és újra a csoportosítás kérdését.
A másik, hogy nekem az Operás cucc azért jön jól, mert vannak oldalak, amelyeket sosem csukok be (ugyanis roppant macerás előkeresni...), és ezek a tabok mindig nyitva vannak a böngészőben, de csak ritkán van rájuk szükségem. De akkor nagyon. Pl egy full szöveges oldalas adatbázis, ami roppant hosszú, ám mindig oda van gördülve, ahol félbehagytam a munkát. Ha könyvjelzőből nyitnám meg, akkor nem az oldal közepén, hanem az elején nyitná meg. Ezért nem zárom be soha. Viszont ezeket jó lenne egy csomóba pakolni, és csak egy tab helyét foglalnák el. Erre jó lenne. De ez a Panoráma nekem nagyon idegen.
Pedig nekem pont a panorama lenne a tökéletes erre, nincs az arcodban a tab, mivel tényleg ritkán használod, de amikor nagyon kell csak előhívod a háttérből(akár 1-2 kezdőbetű bepötyögésével) és máris az orrod előtt van, természetesen megjegyezve hogy hol hagytad a scrollingot az előző böngészésnél.
Vagy még egyszerűbb: nyitsz csak 2 csoportot ha neked ennyi elég. Egyik a tingli-tangli mindennapos böngészésre, a másik meg csak ezek a néha néha igényelt oldalak sokaságára. Normálisan böngészel az alapcsoportodban, és ha el szeretnéd érni ezeket a néha hasznáét oldalakat, nyomsz egy gyors ctrl és ~ jelet (vagy akár beteszed egy egérgeszturára), ami átugorva a panorama GUI-t rögtön váltogat neked a nyitott tabcsoporok között. Minek egyék a helyet feleslegesen, és miért ne láthatnád őket tisztán a többi tabtól függetlenül, ha épp kíváncsi vagy a tartalmukra. -
#5 Nem is tudom: ez a FireFox Panorama nekem teljesen másnak tűnik, és számomra kevésbé átlátható, hogy külön lapokra csukogatja a csoportokba rakott tabokat. Az Opera megoldása jobban tetszik – mondjuk csak ezért még nem váltanék Operára.
A másik, hogy nekem az Operás cucc azért jön jól, mert vannak oldalak, amelyeket sosem csukok be (ugyanis roppant macerás előkeresni...), és ezek a tabok mindig nyitva vannak a böngészőben, de csak ritkán van rájuk szükségem. De akkor nagyon. Pl egy full szöveges oldalas adatbázis, ami roppant hosszú, ám mindig oda van gördülve, ahol félbehagytam a munkát. Ha könyvjelzőből nyitnám meg, akkor nem az oldal közepén, hanem az elején nyitná meg. Ezért nem zárom be soha. Viszont ezeket jó lenne egy csomóba pakolni, és csak egy tab helyét foglalnák el. Erre jó lenne. De ez a Panoráma nekem nagyon idegen.
Airbus A380: igen, másolás lenne, ahogyan az Opera GUI-ja is a Chrome-ét másolja, meg most minden böngésző a Chrome-ra akar hasonlítani, hogy a címsor fölé rakja a ronda, trapéz alakú tabjait, sőt, ahogyan a Windows ablakkezelője is az OSX ablakkezelője csak pepitában, ami meg a Xeroxtól vagy honnan a fenéből származik. Meg az, hogy anno csak egy gépkocsitípusban volt légzsák, GPS és blokkolásgátló, ma meg már majdhogynem szériatartozék minden kocsiban. Persze hogy másolunk. Ez a fejlődés. Valaki kitalál valamit, a többi lemásolja, aztán versenyeznek, hogy kié sikerült jobban. -
#4 a ff4 már hónapokkal ezelőtt bevezetett egy ennél sokkal teljesebb és átgondoltabb megoldást a tab csoportok kezelésére. Ajánlom figyelmedbe a Panorama ficsőrjük tanulmányozását. http://www.youtube.com/watch?v=5r0TQJ-gGi0 Azóta már fejlesztették is szépen, például ahogy elkezdesz pötyögni a weboldal nevére a billentyűzettel, ráfókuszál és egy enter lenyomásával be is hozza. Ez jól tud jönni ha viszonylag sokszámú tabod és csoportod van nyitva, és hirtelen nem emlékszel pontosan hova is tetted a kiválasztott oldaladat (például egy rövig sg + enter és máris előtted van a csoport és az a benne elhelyezett sg-s tabok). A friss GUI az addonokkal majd még funkció teljesebb lesz, személy szerint nagyon szívesen látnék a windows-ban megszokott módszerrel (balkatt+egérhúzás) csoportos szelektálást, esetleg a shift és ctrl bevonását a játékba.
Ez nem egy rossz elgondolás az operától, de még mindig nem szabadítja meg teljesen az embert a csoportoktól, ha éppen nem kíván velük dolgozni. Tegyük fel van 6-8 csoportod, azok folyamatosan az orrod előtt vannak, az éppen nyitott csoportban lévő tabjaid sokaságával, megint ott vagyunk hogy káoszban dolgozunk és feleslegesen eszik a helyet. A tab management a csoportok között szintúgy mennyivel nehézkesebb egy ilyen nyíllal nyitogatós/csukogatós módszerrel. -
#3 Kizártnak tartom hogy ilyen hamar reagálnának, ráadásul ez 1szerű másolás és nem saját ötlet lenne, én úgy gondolom a főverzióba ők is saját ötleteket tesznek. -
#2 Ez a "fülek stócba rendezése" olyan pofonegyszerű és logikus megoldás, hogy nem is értem, a többi böngészőgyártó miért nem gondolt rá eddig? Hiszen ahogy az asztalunkon lévő dokumentumokkal is szemlélteti, azokat sem kiteregetve tároljuk, hanem szisztematikus kupacokban. Ahogyan a fájlokat is logikusan mappákba rendezzük, hogy ha sok van, később eligazodjunk köztük.
Remélem, a FireFox is szimatot kap, és ezt még belegyúrja a 4 végleges kiadásába, az idén már úgysem jön ki. Nagyon jó lenne. -
#1 magyar nyelvi fájl a 11-es operához.