Megjelent az Opera 11 első bétaverziója

← ElőzőOldal 3 / 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[HUN]FaTaL
Ki a szart érdekel a javascript?😄

Az egész böngészõ gördülékenyebb, többek közt ha kinyitok mondjuk 8 tabot egymás után gyorsan (pl. fórumban az olyan topicokat ahol új hsz érkezett) akkor nem fagy merevre több másodpercre mint az ff.

http://goo.gl/gd6Zi5

psishock
manapság annyira marginális a javascript sebességkülönbség, hogy mesterségesen terhelõ benchmark programok kellenek arra hogy egyáltalán mérni tudják azt valahogy.

Aki azért veri a nyálát egy böngészõre mert szerinte "brutálisan gyorsabb javascript motorral rendelkezik mint a másik", az meg is érdemli a sorsát. 😊

C2D E8400 ~4.4ghz+GeminII / P5B Deluxe / 2*2Gb Kingmax DDR2-1066 / Powercolor ATI 4890 / Acer AL1916W / 400+320GB Samsung / G15 / Razer D.Back / Creative Audigy 2

psishock
ok akkor így közelítsük meg. MDI ablakok != tabokon alapuló böngészéssel.

Az operának teljes értékû MDI ablakai vannak (voltak) és ehhez hozzáadta késõbb a tabok fogalmát. A ff pl független hogy nem MDI, de kialakításánál fogva a tab munkálatokat sokkal komplexebben és funkció telibben tudja mûvelni mint bármelyik böngészõ társa, a megfelelõ kívánt kiterjesztések segítségével. A Chrome például még a külön process-t is nyit minden ablaknak, és azokat vonja össze egy tab management-el. Amire sarkítva mondhatnánk, hogy ott van mintha a (régi) IE-k különálló ablakait összevonnánk egy õket kezelõ, és felettük álló tab rendszerrel.

Arra akartam kilyukadni, hogy nagyjából minden böngészõben máshogy van a tab management fogalma kialakítva. Egyesek MDI vel dolgoznak, mások meg nem (de független ettõl akár sokkal funkció telibb is lehet a beépített rendszer).

Azaz most is tartom, hogy maga a tabokon alapuló böngészés nem egyenlõ a klasszikus MDI-vel. MDI létezhet tabok nélkül is, több programba is úgy használom pl, és a tabok is megvannak MDI nélkül, ha épp úgy van kialakítva a program rendszere.

C2D E8400 ~4.4ghz+GeminII / P5B Deluxe / 2*2Gb Kingmax DDR2-1066 / Powercolor ATI 4890 / Acer AL1916W / 400+320GB Samsung / G15 / Razer D.Back / Creative Audigy 2

[HUN]FaTaL
Persze, ha Operában is szûrnéd a reklámokat nem így lenne. FFben leszûröd persze, hogy gyorsabb de úgy nem túl értelmes az összehasonlítás.

http://goo.gl/gd6Zi5

Köszi megnézem õket. Így elsõ ránézésre ez az amit keresek.
6-8 tabnál többet én sosem használok, nekem a színek tökéletesen megfelelnek. Gyorsan átlátom, és nem kell kézzel rendezgetnem.

psishock
simán.

Nézz át pár addont, különbözõképpen közelítik meg a problémát, persze szépen állítható mindegyik:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5627/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5447/

Nekem az IE8 megoldása tetszik a legjobban, amikor az összetartozó tabokat színekkel különbözteti meg.
FF-ben nem megoldható ez valahogy? Esetleg addonnal?

a többablakos böngészés != a tabokon alapuló böngészéssel. 😊

De, igen. Operáéknál ez így van, a kezdetektõl fogva - ellentétben a többi bõngészõvel.
Bármelyik Operás tabból csinálhatsz ablakot, hisz a tabok gyakorlatilag teljes méretû MDI ablakok.

Airbus A380
4-es FF simán letolja nálam 😊 (adblock-al)

"A biliárd nem más, mint a tervezés magasiskolája. Nemcsak játék, hanem sokat ígér? sportm?vészet, melyhez egy sakkjátékos elméje és egy koncertzongorista keze szükséges." Albert Einstein

B0nFire
Mondjuk én továbbra is szeretnék hûséges rókás maradni, és ha csak be nem csap a ménkû, akkor nem is igen fogok másra váltani.

A Safarit sosem láttam. Nem tudom, hogy válna be.
Az IE-t csípõbõl utálom. Logikátlan, ronda; már akkor is idegesített, amikor még fogalmam sem volt alternatívák létezésérõl.
A Chrome több változatát is kipróbáltam és nem tetszettek. Egyrészt a kezdetlegessége (ami talán már a modernebb verziókban nincs jelen), de engem zavart a puritánsága, a kiegészítõk hiánya, fõleg a reklámblokkoló és a helyesírás-ellenõrzõ. Továbbá, ami még most is zavar, az a csupasz GUI, ami a szemnek semmi élményt nem kínál. Elhiszem, hogy sokaknak meg pont ezért tetszik, de én szeretem, ha csillog-villog. A funkcionalitás nem minden, különben még mindig az 1.0 Windows-nál és a 16 színnél tartanánk, ami "mindenre elegendõ".
Operát nagyon régen láttam, és zavart a személyre szabhatóság hiánya szintén benne. Azóta eltelt már vagy 3 év, és olvasom az Operás cikkeket, és ha muszáj lennék váltani rókáról, akkor az egész biztos Opera lenne, de nem Chrome, ismeretlen Safari, vagy utálatos Explorer.

A többi böngészõ számomra 0, annyira nem elterjedtek. Nem ismerem õket, nem is kísérleteznék velük.

A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.

A tabcsoportok vizualizálása nem eléggé hangsúlyos.
Egyébként tetszik a design. Úgy tûnik, mintha komolyabb közönséget céloznának meg ezzel a sötétebb tónussal.

Chrome-on ezt a fícsõrt egyébként úgy oldom meg, hogy több ablakot nyitok. Így a tálcán csoportosítom a különbözõ témákat.

Egyébként hajrá opera! Szimpatikusabbak, mint a mozzillások, mert többet fejlesztenek.

https://twitter.com/foodlfg

psishock
csak a teljesség kedvéért, ne keverjük a szezont a fazonnal, a többablakos böngészés != a tabokon alapuló böngészéssel. 😊

NEXUS6
Tesztelem. Jó gyors, teccik!😄

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

psishock

De mondom, kár ilyeneken vitatkozni. Nem teljesen mindegy?!

Pontosan errõl van szó.

Teljesen badarság takarózni gyerekesen az ilyen "de én kezdtem elõször használni!" szövegekkel.

Akkor legyen HyperTIES.

Egyébként tévedsz, ugyanis az 1994-ben megjelent Opera 1.0-ban is volt már többablakos böngészés, bár fülek akkor még nem voltak.
De mondom, kár ilyeneken vitatkozni. Ennyi erõvel legyen vita tárgya az, hogy ki találta fel a kereket - nem teljesen mindegy?!

Csakezmaradt
Az Opera meg a Safaritól, de ezen vitázni felesleges, egyszerûen ez a trend.

az a baj, hogy tények ellenében nehéz hitegetni... márpedig a most elterjedt üveges, sallang nélküli felület operában volt elõször...

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

psishock
"Opera, Opera."
vagyis amit el próbál hitetni velünk a cég, de ha utánanézel meglátod hogy elõtte már több böngészõ, illetve rájuk épített shell használta már. 😊

Opera, Opera.

Egyébként a Chrome is az Operától "lopta" a UI felépítést, de ezen vitázni felesleges, egyszerûen ez a trend.

Az Opera-féle tab stackin még csak beta verzió, a véglegesig még változhat.

Egyébként nekem az "Apps Tab"-szerû pinelés tetszik. A FF4-ben láttam elõször, és reméltem, hogy egyszer lekkopintja.. akarom mondani, ihletet ad az Operának is 😊

psishock
InternetWorks böngészõ 1994-ben.

Hosszú évekkel utána, 2000+ körül az Opera és a FF is elkezdték használni a megoldást. Persze az opera megint forradalmian új saját kreatív fejlesztésnek harangozta be, mint most a tab stackingot. Hova is akarsz kilyukadni?

Én pont azt vallom mint B0nFire is említette: teljesen lényegtelen a technológia honnan ered, a fontos hogy hogyan implementálják és milyen sikeresen teszik azt a legtöbb ember számára elérhetõvé.

A másolásról: Melyik böngészõben voltak elõször tab-ok? Melyik böngészõben volt elõször a tab-ok után egy + az új tab nyitásához?

psishock
Firefox-ra a panorama elõtt is léteztek már ugyanerre a tab stacking-ra épülõ kiterjesztések (vagyis az opera tab stackin-ja épített nyilván ezekre, mivel már sokkal régebb óta léteznek, de ez most lényegtelen a beszélgetés szempontjából). Nézegess körbe, nyilván találsz egy szimpatikus megoldást, nem egyszer gondolták már újra és újra a csoportosítás kérdését.

A másik, hogy nekem az Operás cucc azért jön jól, mert vannak oldalak, amelyeket sosem csukok be (ugyanis roppant macerás elõkeresni...), és ezek a tabok mindig nyitva vannak a böngészõben, de csak ritkán van rájuk szükségem. De akkor nagyon. Pl egy full szöveges oldalas adatbázis, ami roppant hosszú, ám mindig oda van gördülve, ahol félbehagytam a munkát. Ha könyvjelzõbõl nyitnám meg, akkor nem az oldal közepén, hanem az elején nyitná meg. Ezért nem zárom be soha. Viszont ezeket jó lenne egy csomóba pakolni, és csak egy tab helyét foglalnák el. Erre jó lenne. De ez a Panoráma nekem nagyon idegen.

Pedig nekem pont a panorama lenne a tökéletes erre, nincs az arcodban a tab, mivel tényleg ritkán használod, de amikor nagyon kell csak elõhívod a háttérbõl(akár 1-2 kezdõbetû bepötyögésével) és máris az orrod elõtt van, természetesen megjegyezve hogy hol hagytad a scrollingot az elõzõ böngészésnél.

Vagy még egyszerûbb: nyitsz csak 2 csoportot ha neked ennyi elég. Egyik a tingli-tangli mindennapos böngészésre, a másik meg csak ezek a néha néha igényelt oldalak sokaságára. Normálisan böngészel az alapcsoportodban, és ha el szeretnéd érni ezeket a néha hasznáét oldalakat, nyomsz egy gyors ctrl és ~ jelet (vagy akár beteszed egy egérgeszturára), ami átugorva a panorama GUI-t rögtön váltogat neked a nyitott tabcsoporok között. Minek egyék a helyet feleslegesen, és miért ne láthatnád õket tisztán a többi tabtól függetlenül, ha épp kíváncsi vagy a tartalmukra.

B0nFire
Nem is tudom: ez a FireFox Panorama nekem teljesen másnak tûnik, és számomra kevésbé átlátható, hogy külön lapokra csukogatja a csoportokba rakott tabokat. Az Opera megoldása jobban tetszik – mondjuk csak ezért még nem váltanék Operára.

A másik, hogy nekem az Operás cucc azért jön jól, mert vannak oldalak, amelyeket sosem csukok be (ugyanis roppant macerás elõkeresni...), és ezek a tabok mindig nyitva vannak a böngészõben, de csak ritkán van rájuk szükségem. De akkor nagyon. Pl egy full szöveges oldalas adatbázis, ami roppant hosszú, ám mindig oda van gördülve, ahol félbehagytam a munkát. Ha könyvjelzõbõl nyitnám meg, akkor nem az oldal közepén, hanem az elején nyitná meg. Ezért nem zárom be soha. Viszont ezeket jó lenne egy csomóba pakolni, és csak egy tab helyét foglalnák el. Erre jó lenne. De ez a Panoráma nekem nagyon idegen.

Airbus A380: igen, másolás lenne, ahogyan az Opera GUI-ja is a Chrome-ét másolja, meg most minden böngészõ a Chrome-ra akar hasonlítani, hogy a címsor fölé rakja a ronda, trapéz alakú tabjait, sõt, ahogyan a Windows ablakkezelõje is az OSX ablakkezelõje csak pepitában, ami meg a Xeroxtól vagy honnan a fenébõl származik. Meg az, hogy anno csak egy gépkocsitípusban volt légzsák, GPS és blokkolásgátló, ma meg már majdhogynem szériatartozék minden kocsiban. Persze hogy másolunk. Ez a fejlõdés. Valaki kitalál valamit, a többi lemásolja, aztán versenyeznek, hogy kié sikerült jobban.

psishock
a ff4 már hónapokkal ezelõtt bevezetett egy ennél sokkal teljesebb és átgondoltabb megoldást a tab csoportok kezelésére. Ajánlom figyelmedbe a Panorama ficsõrjük tanulmányozását. http://www.youtube.com/watch?v=5r0TQJ-gGi0 Azóta már fejlesztették is szépen, például ahogy elkezdesz pötyögni a weboldal nevére a billentyûzettel, ráfókuszál és egy enter lenyomásával be is hozza. Ez jól tud jönni ha viszonylag sokszámú tabod és csoportod van nyitva, és hirtelen nem emlékszel pontosan hova is tetted a kiválasztott oldaladat (például egy rövig sg + enter és máris elõtted van a csoport és az a benne elhelyezett sg-s tabok). A friss GUI az addonokkal majd még funkció teljesebb lesz, személy szerint nagyon szívesen látnék a windows-ban megszokott módszerrel (balkatt+egérhúzás) csoportos szelektálást, esetleg a shift és ctrl bevonását a játékba.

Ez nem egy rossz elgondolás az operától, de még mindig nem szabadítja meg teljesen az embert a csoportoktól, ha éppen nem kíván velük dolgozni. Tegyük fel van 6-8 csoportod, azok folyamatosan az orrod elõtt vannak, az éppen nyitott csoportban lévõ tabjaid sokaságával, megint ott vagyunk hogy káoszban dolgozunk és feleslegesen eszik a helyet. A tab management a csoportok között szintúgy mennyivel nehézkesebb egy ilyen nyíllal nyitogatós/csukogatós módszerrel.

Airbus A380
Kizártnak tartom hogy ilyen hamar reagálnának, ráadásul ez 1szerû másolás és nem saját ötlet lenne, én úgy gondolom a fõverzióba õk is saját ötleteket tesznek.

"A biliárd nem más, mint a tervezés magasiskolája. Nemcsak játék, hanem sokat ígér? sportm?vészet, melyhez egy sakkjátékos elméje és egy koncertzongorista keze szükséges." Albert Einstein

B0nFire
Ez a "fülek stócba rendezése" olyan pofonegyszerû és logikus megoldás, hogy nem is értem, a többi böngészõgyártó miért nem gondolt rá eddig? Hiszen ahogy az asztalunkon lévõ dokumentumokkal is szemlélteti, azokat sem kiteregetve tároljuk, hanem szisztematikus kupacokban. Ahogyan a fájlokat is logikusan mappákba rendezzük, hogy ha sok van, késõbb eligazodjunk köztük.

Remélem, a FireFox is szimatot kap, és ezt még belegyúrja a 4 végleges kiadásába, az idén már úgysem jön ki. Nagyon jó lenne.

Airbus A380

← ElőzőOldal 3 / 3