70
Szerintetek melyik a jobb vagy ezek az adaptációk sosem lehetnek sikeresek együtt?
-
karajjj #30 végignéztem a pacific-et is, egy lépéssel az elit alakulat mögött van, ezt mindenki elismeri, a legjobb rész pedig szerintem az volt, mikor Basilone ottmaradt végül a szigeten... -
karajjj #29 a sorozatot 12-szer néztem végig, a könyvtárban már féléve hajkurászom a könyvet de sosincs bent, ezért kérdezte, hogy ha ennyire érdektelen, akkor el se olvasom inkább -
#28 az elit alakulat minden idők legjobb háborús filmsorozata/filmje.
a könyv ami alapján készült Stephen E Ambrose történész műve. Akinek az száraz (az elejét leszámitva talán), az nem szeret történelmi könyveket olvasni, és kár is nekiállnia. Rengeteg történet, és személyes élmény szerepel benne, nem egy kitalált regény, hanem a valóság.
A film pedig szinte 100%-osan visszaadja a könyvet, de azért irásban több story belefért.
Láttam a filmet többször, olvastam a könyvet (és Ambrose minden magyarul megjelent könyvét) többször, egytöl egyig remekművek. -
#27 Alapvetően könyv párti vagyok. Sokkal nagyobb élmény az általam elképzelt világban felépíteni a karaktereket, amikor filmre viszik, az már egy kicsit a rendező látásvilágát tükrözi. Lehet nem értelmesen fogalmazok, de most már mindegy:) Könyv az igazi, az a lényeg. -
#26 szerintem is unalmas filmsorozat. egy-két jó rész van benne, de akkor már inkább Ryan közlegény megmentése 2-szer egymás után. Meg ami most volt nemrégen, a japcsik elleni hadjárat, abban a legjobb rész az volt mikor Ausztráliába mentek "szabira", akkor szerinted milyen lehet az egész? :) -
#25 az 1 folytatása ;) bár az érdekes, hogy akkor miért nem olvasta el a 3-at is :D úgy még nincs vége -
Celebrau #24 Gyűrűk Ura 2? Az mi? -
karajjj #23 ennyire fos az elit alakulat? -
FL Zoli #22 Jó könyvből rossz filmre nagyon jó példa Stephen King művei, de biztos vagyok benne hogy naphosszat tudnánk sorolni a példákat
rossz könyv-jó film: Mikor az HBO-n ment az Elit Alakulat, annak is megvettem a könyvét ami alapján készült, viszont nem bírtam végigolvasni annyira "száraz", mint vmi tankönyv.
Rossz könyv-rossz film: Híd a Kwai folyón...lehet fújolni én így látom
+Legutoljára a Piszkos Tizenkettőn döbbentem meg. Aki látta a filmet az az láthatta, hogy kb fele a kiképzés, fele bevetés. A könyv több mint 500 oldalas s erre 10 oldalban letudja a bevetést:D De ettől függetlenül mindkettő jó.
-
#21 Én a Schindler listáját, és a Gyűrűk Ura 1-2-t olvastam...
Csak gratulálni tudok a filmkészítőknek. -
#20 Na jó én sem úgy gondoltam nyilván, hogy azt kiadhatnák csak azt mondom, hogy ott is egy alapötlet van amiből kiindul az egész az nyilván le van írva csak képi formátumban készítik el és sokszor jobban ügyelnek arra hogy látványos legyen mintsem átadja a film mondanivalóját a lényeget az érzelmeket stb. Egy könyvnél pedig pont ezen van hangsúly... -
#19 Na, ha már valami ilyesmi a szakmám, akkor hagy szóljak már bele! :)
A filmek forgatókönyve köszönőviszonyban sincs a hagyományos értelemben vett könyvekkel, regényekkel. Sem szemantikailag, sem struktúrálisan nem egyezik a kettő. Főleg, mivel a filmekhez legalább háromféle forgatókönyv készül (de filmes csapat válogatja, hogy hányféle lesz végül, van ahol csak kettő, van ahol még háromnál is több), melyben elszeparálják a dramaturgot és a technikai forgatókönyvet, plusz ott van a snittlista és akkor még szót sem ejtettünk a storyboardról, mely egy vizuális formája a forgatókönyvnek és egyfajta keveréke a technikai forgatókönyvnek és a snittlistának.
Arról nem is beszélve, hogy egy forgatókönyvben nincs "költőieskedés" és "íróiaskodás". Tárgyilagos, lényegre törő és csak a legfontosabb elemeket tartalmazza. Ha ezt regényként ki akarnák adni, akkor leginkább egy általános iskolás kiskölyök macskakaparására emlékeztetne.
Ezt csak azért írtam le, mert sokan érvelnek ezzel, de ez sem szűkebb, sem tágabb értelemben nem lehet helyes megállapítás. -
#18 És akkor még erről nem is beszéltünk, ugye ;)
Véletlen vagy sem, de kissé OFF: Sztrugackij-testvérek (?) kisregénye alapján lett koppintva az Avatar (legalábbis a helyszín, a környezet - érdekes módon a bolygót éppen Pandora-nak hívják a regényben és valami hasonló lények is lakják). Az angol wiki szerint nem, a magyar szerint ellenben igen, az alapján készült... -
#17 A Gyűrűk Ura vitatott, mert nagyon sok érdekes elem nincs benne, ami a könyvben igen. Aki a könyvet olvasta, az hiányolja, aki nem olvasta az meg el van ájulva a filmtől. Az tény, hogy nagyon jó rendezői munka, de lehetne kicsit terjengősebb is.
A többi jó példa, különösen a Keresztapa, ahol a könyv és a film is zseniálisan jó. Szóval nem feltétlenül csak rossz lehet egy adaptáció, de mindenképpen nehéz összehozni egy jó filmet egy jó könyvből. De fordítva is (és cáfolom, hogy ne lenne értelme). -
#16 Megvan mind a 4 könyv angolul. Valszeg a John Grisham: Broker után azok jönnek majd:) -
#15 Igen ez mondjuk egy jó példa meg érdekes is, de úgy általánosságban gondoltam, például ott az Avatar az kijött film formában (Ne gyertek a pocahontasal mert megőrülök!!! ) és utána könyvként is, és ki az aki elolvasná? mert én tuti nem... Holott a film bármennyire is szar ember leszek ettől engem nagyon megfogott mint SZórakoztató mozi, a könyv már nem szórakoztatna... persze ez is egy szélsőséges példa volt, vagy például ott a forrás, vagy az olyan filmek amik időben ugrálnak, azokat könyvként nagyon nehéz elképzelni mégis megcsinálják... -
karajjj #14 én gondolkoztam már rajta, hogy elkezdem, de mivel a filmek annyira nem jöttek be, végigolvasom még előtte a Sztrugackij könyveket -
#13 Hogy még egy példát említsek arra, hogy filmből lehet jó könyvet csinálni... star wars 1-2-3-4-5-6. Úgy tudom, hogy a forgatókönyv alapján írták meg a könyveket, és marhajók lettek szerintem. -
#12 Csak a kérdés az hogy aki látta filmen miért akarná elolvasni??
Én mostanában vágtam bele a Bourne sorozatba, pontosabban annak is az első részébe.
Maga a regény azért érdekes, mert 1980-as, tehát nem lehettek az írónak olyan eszközei (pl. mobiltelefonok, számítógépes hálózatok, stb, stb...), amelyekre erősen épít a film, (főként a második-harmadik részek, bár tény, azok később is íródtak).
Érdekel, hogy a karakter ugyanolyan jellemű-e, mint Matt Damon a filmben (pár oldal után rögtön világossá vált, hogy nem). A film valószerűbbnek hat, a regény kissé esetlennek - bár ez lehet a fordító hibája is. A filmben megszólaló szövegek már egy "frissebb korban" születtek, pergősebbek.
Ja, és ez magyarul így jelent meg (ezzel a borítóval):
Asszem mindenki nem egy intelligens, maga módján csendes, talán még elegáns bérgyilkosra gondolna, hanem egy dzsungelharcos kommandós lövöldözős szarra...
-
#11 Aki azt mondja egy filmadaptációra, hogy a könyv jobb volt az nem fogja fel azt, hogy a moziban a rendezőnek 2 órája van elmondani azt amire a könyvírónak 300-700 oldala van. -
Monoton #10 Igen az is nagyon jó. -
karajjj #9 cáfolnám a jó könyvből jó filmet dolgot, Dick különvéleménye fenomenális Spielberg bácsi gondolataival -
karajjj #8 star trek nemezist olvastam, rohadtjó, jobban tetszett mint filmen -
Monoton #7 "Filmből pedig egyáltalán van értelme könyvet?"
Hát a Függetlenség napja forgatókönyve alapján írt könyv elég jóra sikeredett. -
#6 Igen nekem is zömében az a bajom, hogy sokan azzal offolnak szét filmeket hogy pedig a Könyv az sokkal jobb volt a könyv a könyv a könyv... Holott minden film alapja egy forgatókönyv, hogy az az ötlet meg honnan van kit érdekel...
Az hogy filmre nem épülhet sikeres könyv azt azért ne mondd, mert például régen a Terminátor is kijött igaz ponyvában de akkor is sikeres volt idehaza...
Csak a kérdés az hogy aki látta filmen miért akarná elolvasni?? Mert fordítva még érthető is hisz kíváncsi az ember rá hogy az ő általa elképzelt világot hogy sikerült megvalósítani, no de fordítva? -
#5 a könyv jobb volt -
Lateralus #4 Vagy mégis lehet?
Keresztapa
Schindler listája
Száll a kakukk fészkére
Viharsziget
Harcosok klubja
Isten városa
Bárányok hallgatnak
Forrest Gump
A Gyűrűk ura
Ragyogás
....és még kb. 1 millió jó filmadaptáció
(Csak szemezgettem az IMDB listájának elejéről)
-
#3 ha szigorúan vesszük minden film könyvként kezdte :D
am nekem mind1, ha érdekel elolvasom, és megnézem. Ezen nem aggódok, hogy jajj de elsz_rták a filmet, a könyv jobb volt... -
Vlala #2 Jó könyvből jó filmet nem lehet csinálni. Lásd Galaxis útikalauz stopposoknak.
Filmből pedig egyáltalán van értelme könyvet? -
#1 Például Harry Potter? Könyv vagy Film, vagy mindkettŐ,
Itt van most a The Walking Dead, ami egy képregény adaptáció, akik olvasták a képregényt azoknak tetszik hogy követi az eseményeket de így tudják előre hogy mi fog történni úgy meg nem olyan izgalmas.
Könyv esetében, jó-e az ha a saját képzeletünket egy film megtöri és arcot is társít a név mellé.
Filmet van-e értelme könyvként kiadni?