2011-ben végleg kifutunk az IP-címekből?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Soho routerek inkább azért nem lesznek fw frissítéssel ipv6 képesek, mert akkor nem veszed meg az újabb terméket, ezért a gyártónak nem éri meg. :)
nekem ezzel az a bajom, hogy eddig szépen alhálókat meg egyebeket alkalmazhattam, ha akartam, ezzel is nehezítve egy betolakodó dolgát, meg egyszerûsítve az enyémet, így úgy tûzfal, a natolásban is lehettek trükkök, de nekem most úgy tûnik, hogy szimpla próbálgatással relative el lehetne érni kívülrõl az összes gépet a belsõn hálón. eddig egy kis soho routeren is lehetett házirendeket felállítani, most az egész a feje tetejére áll, mert minden címhez hegeszthetek portokat, hogy ki hol mehet ki.
különben attól tartok, hogy a kis otthoni soho routerek nem lesznek egy firmware frissítéssel ipv6 képesek. sokkal hosszabb a cím, más elven kell feldolgozni, óriás csomagok is jöhetnek. szerintem fizikailag nem lenne rá képes a legtöbbje. pl a tp-link honlapján beírom a keresõbe, hogy ipv6 és azt írja ki hogy "please be more specific when making a serach!". szuper.
\"The voices are back... Excellent.\"
Minden lehetseges. Csak ami lehetetlen tart tavabb.
apple az isten! csaak irigykedik a sok scsoro és azért! iMac 27\", MacBook, iPad3G, iPhone 4 nekem van ti csorok meg megelegszetek a recsegos gagyi mianyag gagyikal!!
Persze Win alatt nyilván mint oly sok minden ez is máshogy van. :) Ott a link-local cím egy teljesen véletlenszerû cím alapértelmezés szerint. registry-ben történõ átállítás esetén vehetõ rá az OS, hogy a korább említett MAC címes módszerrel generálja a link-local címet.
A NAT lényege az ipv4 tartomány korlátozott cím mennyiségének megkerülése, ipv6-nál semmi értelme. Persze lehet megvalósítják, de az általad felvetett problémákra a megoldás nem a NAT. A gépeket le kell tûzfalazni a globális címen, LAN-on belül pedig komunikálhatnak link-local címen át, ami net irányba nincs route-olva.
Nem kell minden gépen beállítani a net elérést. Az a gép/eszköz, ami addig is osztotta a netet megoldja ezt továbbra is, csak a módszer más.
Ipv4-nél az eszköz betárcsázott, kapott egy címet, a belsõ hálózatra pedig pl. dhcp-vel osztott ipcímeket, olyan beállítással, hogy õ maga volt a gateway.
Ipv6-nál a router (dsl-nél)betárcsáz, dhcpv6-al kap egy címet, és egy route advertisement protocoll nevû csoda segítségével a rendelkezésére álló tartományból oszt a belsõ gépeknek global unicast címeket.
Ezek jelenleg már mûködõ dolgok, t-nél már több mint fél éve van publikus ipv6 teszt lehetõség(adsl-nél legalábbis), azzal nálam így mûködik a dolog. A beállítás ráadásul olyan szinten transzparens, hogy senki észre sem vette. Win esetében Vista felett alapban engedélyezett az ipv6, gyak amint elindítottam a net osztó gépen az radvd progit, instant kapott ipv6 címet az összes wines gép, és egybõl élt az ipv6 hálózat.
Itt persze felmerül a kérdés, hogy a 'buta' SoHo routerekre a gyártóik adnak-e ki olyan firmware frissítést, ami ezt a user számára megoldja. Ha nem, akkor nyilván lehet menni majd a boltba új eszközt venni.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Egyébként meg új üzletet indítok.. felvásárolok több 10 millió IP címet majd amikor elfogynak jó drágán eladom õket. Ki akar betársulni? :D
apple az isten! csaak irigykedik a sok scsoro és azért! iMac 27\", MacBook, iPad3G, iPhone 4 nekem van ti csorok meg megelegszetek a recsegos gagyi mianyag gagyikal!!
ez azért jó (többek között), mert nem kell semmi a LAN-ok beüzemeléséhez
Hogy mûködik a gyakorlatban ? A hálókártyám kap 2 címet ? ÉS kitõl ?
Gondolom a global unicast jön a szolgáltatótól, ez jó. Ehhez hogy jön hozzá a link-local ? Én adom meg, vagy a szolgáltató ? És ha én adom meg, akkor minek adjam meg, amikor úgy tudom, több global unicas címet is osztanak a szolgáltatók. Van 5 eszközöm kapok mondjuk 10 global unicast címet, így mindegyik eszközzel be tudok jelentkezni a szolgáltatóhoz, ami kiosztja az eszközöknek a global unicast címet. Ehhez gondolom elég egy switch, amibe belemennek az eszközök "kábelei", meg ami a szolgáltatótól jön kábel.
Igen ám, de így global unicas címekkel mindegyik eszköz közvetlen kapcsolatban van az internettel. Ez nem jelent biztonsági kockázatot ? Ha igen, akkor hogy lehet mégis leválasztani/elrejteni az eszközöket... A cikk ír valami NATot ipv6-ra, de azon még dolgoznak vagymi...
A másik pedig, hogy több eszköz is kap global unicast címet, akkor az nekem macerás, hogy minden eszközön be kell állítani a felhasználót/jelszót, hogy csatlakozni tudjak a szolgáltatóhoz. A mostani routeres-NAT-os megoldás ezt megoldja, nem kell semmivel sem bajlódni.
Mi történik, ha jön valami idegen látogatóba, neki biztos nem fogom megadni a felhasználó/jelszó párost, amit a szolgáltatóhoz való bejelentkezésre használok. Ezek a párok egyébkéntis bonyolultak, macerás az egész.
https://twitter.com/foodlfg
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Egy ipv4-es cim 32 bites es altalaban decimalis szamjegyekkel irjuk le, pl. 123.123.123.123. Egy ipv6-os cim 128 bites es hexadecimalis szamjegyekkel irjuk, pl. 1234:5678:9abc:def0:1234:5678:9abc:def0.
Rovidebb formaban es 16-os szamrendszerben az osszehasonlitas miatt:
ipv4: 0x00000000-tol 0xffffffff-ig
ipv6: 0x00000000000000000000000000000000-tol 0xffffffffffffffffffffffffffffffff-ig
Az ipv6-os cimtartomany egy picivel nagyobb es tobb cim van benne mint atom a foldon. Persze az ipv4-es ter kb. 40%-a tortenelmi es jogi okokbol nincs kihasznalva, ami tobb milliard hasznalton kivuli ip cimet jelent. Szoval igen, ez is egy y2k-s cikk...
\"Sergeant of the master sergeants most important person of extreme sergeants to the max!\" Duty Calls
am meg jelentem az aukció lezárult.privát üzenetben egy megnem nevezett 6 jegyü számért kelt el.köszönöm a részvételt.:D
www.icewebhu
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
http://www.kongregate.com/games/curse/sokoban-experts http://www.kongregate.com/games/curse/crypture