• Yv@n
    #22
    2címet kap jah. A global címet jó esetben a route advertisment daemon-tól, ami a routeren fut és a belső hálód felé a rendelkezésedre álló tartományból oszt címeket, a link local pedig implementációtól függ. Az ajánlás szerint az eleje fix, a közepe a MAC address-ből adódik, a vége pedig szintén meghatározott.
    Persze Win alatt nyilván mint oly sok minden ez is máshogy van. :) Ott a link-local cím egy teljesen véletlenszerű cím alapértelmezés szerint. registry-ben történő átállítás esetén vehető rá az OS, hogy a korább említett MAC címes módszerrel generálja a link-local címet.

    A NAT lényege az ipv4 tartomány korlátozott cím mennyiségének megkerülése, ipv6-nál semmi értelme. Persze lehet megvalósítják, de az általad felvetett problémákra a megoldás nem a NAT. A gépeket le kell tűzfalazni a globális címen, LAN-on belül pedig komunikálhatnak link-local címen át, ami net irányba nincs route-olva.

    Nem kell minden gépen beállítani a net elérést. Az a gép/eszköz, ami addig is osztotta a netet megoldja ezt továbbra is, csak a módszer más.
    Ipv4-nél az eszköz betárcsázott, kapott egy címet, a belső hálózatra pedig pl. dhcp-vel osztott ipcímeket, olyan beállítással, hogy ő maga volt a gateway.
    Ipv6-nál a router (dsl-nél)betárcsáz, dhcpv6-al kap egy címet, és egy route advertisement protocoll nevű csoda segítségével a rendelkezésére álló tartományból oszt a belső gépeknek global unicast címeket.
    Ezek jelenleg már működő dolgok, t-nél már több mint fél éve van publikus ipv6 teszt lehetőség(adsl-nél legalábbis), azzal nálam így működik a dolog. A beállítás ráadásul olyan szinten transzparens, hogy senki észre sem vette. Win esetében Vista felett alapban engedélyezett az ipv6, gyak amint elindítottam a net osztó gépen az radvd progit, instant kapott ipv6 címet az összes wines gép, és egyből élt az ipv6 hálózat.

    Itt persze felmerül a kérdés, hogy a 'buta' SoHo routerekre a gyártóik adnak-e ki olyan firmware frissítést, ami ezt a user számára megoldja. Ha nem, akkor nyilván lehet menni majd a boltba új eszközt venni.