FoodLFG#14
Namost én nem teljesen értem global unicast és a link-local címek működését.
Hogy működik a gyakorlatban ? A hálókártyám kap 2 címet ? ÉS kitől ?
Gondolom a global unicast jön a szolgáltatótól, ez jó. Ehhez hogy jön hozzá a link-local ? Én adom meg, vagy a szolgáltató ? És ha én adom meg, akkor minek adjam meg, amikor úgy tudom, több global unicas címet is osztanak a szolgáltatók. Van 5 eszközöm kapok mondjuk 10 global unicast címet, így mindegyik eszközzel be tudok jelentkezni a szolgáltatóhoz, ami kiosztja az eszközöknek a global unicast címet. Ehhez gondolom elég egy switch, amibe belemennek az eszközök "kábelei", meg ami a szolgáltatótól jön kábel.
Igen ám, de így global unicas címekkel mindegyik eszköz közvetlen kapcsolatban van az internettel. Ez nem jelent biztonsági kockázatot ? Ha igen, akkor hogy lehet mégis leválasztani/elrejteni az eszközöket... A cikk ír valami NATot ipv6-ra, de azon még dolgoznak vagymi...
A másik pedig, hogy több eszköz is kap global unicast címet, akkor az nekem macerás, hogy minden eszközön be kell állítani a felhasználót/jelszót, hogy csatlakozni tudjak a szolgáltatóhoz. A mostani routeres-NAT-os megoldás ezt megoldja, nem kell semmivel sem bajlódni.
Mi történik, ha jön valami idegen látogatóba, neki biztos nem fogom megadni a felhasználó/jelszó párost, amit a szolgáltatóhoz való bejelentkezésre használok. Ezek a párok egyébkéntis bonyolultak, macerás az egész.