Minden fekete lyukban egy külön univerzum rejtőzik?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

antifoton = nagy reccs

foton = kis bumm

Fekete lyuk = antiproton = antiproton = antianyag = sötét anyag = sötétség = az energia hiánya = visszafele zajló és kiforduló gömb és téridõrész = visszafele haladó univerzum

Fény = foton = energia = proton = a velünk párjuzamosan haladó téridõ részegységei = nap = fehér lyuk = neutrínó

a sûrûségek persze eltérõek, van kérdés?
De tekintsünk el az irracionális számoktól. (Ha megelégszel a véges pontossággal akkor ezt megteheted.) Azzal hogy a három számot "tömöríted" egy számba, még mindig megmaradt a három irány használata.

Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

És hogy ábrázolod a nem racionális számokat (nem írhatóak fel x/y alakban; x,y egész szám) ?

Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

Hát jó, kifejtem, ha gondolod. Veszünk prímszámokat, pl 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, majd felemeljük õket annyiadikonra, amennyiedikenre akarjuk, és ezeket összeszorozzuk.

Tehát pl az x=5, az y=7, a z=-3 így néz ki, hogy:
2^5*3^7*5^3*7^0*11^0*17^1 ahol 2 hatványa az x, a 3 hatványa az y, az 5 hatványa a z, a 7 hatványa, hogy az x negatív-e, a 11 hatványa, hogy az y negatív-e, a 17 hatványa, hogy a z negatív-e. Így a számunk 148 716 000. Persze ha nem pont a rácspontra esik a szám, akkor kell még három prím, és akkor nem a 2 hatványa, hanem a 2 hatványa / 19 kitevõje lesz az x tengelyen a távolság. Egy számmal az egész univerzumban minden egyes pont leírható így.

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

"Mint ahogy pozitív megfelelõjük sincs. Ezek csak viszonyszámokkal együtt értelmezhetõk (a sebesség relatív, vagy az idõ sem pozitív, stb.). Na ennek fuss neki még egyszer."

Igazad van, ezen még gondolkozom. A mértékegységek nem lehetnek negatívak, ebben biztos vagyok. Se mínusz kilométer, se mínusz óra, se mínusz m/s nincs. De hogy viszonyítva vannak-e? Hmmm... Adj egy kis idõt, pls.

"Ok. te egy számmal megadsz irányt, akkor legyen mondjuk a 15 (persze nem negatív, az fontos!), ez pontot?"

Én nem adok meg egy számmal irányt, ( természetesen azt is meg tudok adni ), hanem egy pontot adok meg egy nagy 3D-s koordinátarendszerben egy számmal. De természetesen nem minden szám jelent egy pontot.

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

"Természetesen, csak ha a valós számoknál maradunk, azaz ha kivesszük a negatív számokat, amik nem léteznek ugye." A valós számok között vannak negatívok is. A negatív számok létezése/nemlétezése filozófiai kérdés ugyanúgy bármi létezése/nemlétezése.

De inkább ezt fejtsd ki:
"Nehezen, nehezen. Hát nem is könnyen, de ÉN megtudok határozni egyetlen számmal egy pontot. ( természetesen csak egy másik ponthoz viszonyítva )"

haladunk, akkor google?

Hát hogyne! :-)

Jó volna értelmezni is azt a dimenzió szót mert ahogy látom, keveredik itt minden. Elõszöri a matematikában létezik a térdimenzió és igen ebbõl csak három van nekünk - a fizikai valóságban, (persze ha valaki lát negyediket kérem feltétlenül szóljon!). A fizikában - tehát a valóság leírásában - és annak egy speciális esetében a kozmológiában teljesen más jelent a dimenzió szó mint pusztán, a tér irányába megjelölése.

Kár hogy a vélemény az kevés, a bizonyítás hol marad? (101 százalék...)

A többi házi feladat mindenkinek.

"pl.:"

Google a te barátod is. Házi feladat, ha megvan akkor gyere vissza és vitassuk meg. Ugyanis - a legmélyebb alázattal mondom - ez egy vitafórum, nem iskola.

jelenleg 4 dimenziót ismerünk ebbõl ugye egyik az idõ, de valójában 101% hogy sokkal több dimenzió létezik csak ezt majd olyan 500 év múlva fogjuk felfedezni.

"nincs negatív távolság, negatív idõ, negatív tömeg, negatív sebesség, nincs negatív alma, nincs negatív számú utas, nincs negatív helikopter, stb."

Mint ahogy pozitív megfelelõjük sincs. Ezek csak viszonyszámokkal együtt értelmezhetõk (a sebesség relatív, vagy az idõ sem pozitív, stb.). Na ennek fuss neki még egyszer.

"Nehezen, nehezen. Hát nem is könnyen, de ÉN megtudok határozni egyetlen számmal egy pontot. ( természetesen csak egy másik ponthoz viszonyítva )"

Ok. te egy számmal megadsz irányt, akkor legyen mondjuk a 15 (persze nem negatív, az fontos!), ez pontot?

Pl?

De persze négy, kötött irányú vektorral is meg lehet adni egy pontot egy nagy, 3D-s (<#vigyor3>) koordinátarendszerben.

Jah, és negatív vektor sincs. Egy gigantikus koordinátarendszerben hat vektor kell egy pont megadásához, nem három.

Az irány és a vektor két külön fogalom. A vektor rendelkezik iránnyal. Mondhatni egy tulajdonsága az irány. De vannak más tulajdonságai is. Van pl nagysága,ami az iránynak nincs.

"De a négy irány egymástól már nem független. Azaz az egyik irány a másik hárommal megadható. (Kivéve spec. esetekben.)"

Mán hogyne lenne független? Természetesen, csak ha a valós számoknál maradunk, azaz ha kivesszük a negatív számokat, amik nem léteznek ugye. ( nincs negatív távolság, negatív idõ, negatív tömeg, negatív sebesség, nincs negatív alma, nincs negatív számú utas, nincs negatív helikopter, stb. )
Ha a negatív számokat is belevesszük, vagyis hat irányból hármat csinálunk, úgy tényleg az a legkevesebb számú irány.

"Egy számmal, egy iránnyal nehezen. "

Nehezen, nehezen. Hát nem is könnyen, de ÉN megtudok határozni egyetlen számmal egy pontot. ( természetesen csak egy másik ponthoz viszonyítva )

A térdimenzióban nem az iránytól függ a dimenzió mennyisége, hanem tulajdonságától.

Az "irány" (vektor) megadása, és a dimenzió két külön fogalom.

"Én négy különbözõ irányt is tudok mondani" De a négy irány egymástól már nem független. Azaz az egyik irány a másik hárommal megadható. (Kivéve spec. esetekben.)

", vagy akár két, vagy akár egy, azaz egyetlen számmal meg tudok határozni egy pontot a világegyetemben." Egy számmal, egy iránnyal nehezen.

&#292;|&#936;>&#8776;i&#295;&#8706;|&#936;>/&#8706;t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

Elnézést kérek, természetesen több térdimenzió van a matematikában, a fizikai valóságban létezik három.

0 - pont, 1 - vonal, 2 - sík, 3 - tér. (Persze ezek száma végtelen ... de csak is a matematikában!)

Nem irányokról van szó, a négy vagy több különbözõ irányod önmagába része a szélesség, hosszúságnak és magasságnak ami alkotja a 3d-s teret.

"vagy akár egy, azaz egyetlen számmal meg tudok határozni egy pontot a világegyetemben. ( természetesen csak egy másik ponthoz viszonyítva )"

Matematikában mint pontot úgy lehet, de ha pont alatt akár egy apró részecskét is értesz akkor már nem. A határozatlansági reláció bizonyítja hogy nem tudsz.
Melyik az a három, és miért?

És ezt te elolvastad? Mert ha igen, láthatod, hogy ez nincs bizonyítva... a szuperhúrok egyenlõre csak hipotézis.
-----------------------------------------------------------------------
Mindenkinek:

Jó volna értelmezni is azt a dimenzió szót mert ahogy látom, keveredik itt minden. Elõszöri a matematikában létezik a térdimenzió és igen ebbõl csak három van nekünk, (persze ha valaki lát negyediket kérem feltétlenül szóljon!). A fizikában - tehát a valóság leírásában - és annak egy speciális esetében a kozmológiában teljesen más jelent a Dimenzió szó mint pusztán, a tér irányába megjelölése.

A többi házi feladat mindenkinek.

És mi alapján három? Én négy különbözõ irányt is tudok mondani, vagy akár két, vagy akár egy, azaz egyetlen számmal meg tudok határozni egy pontot a világegyetemben. ( természetesen csak egy másik ponthoz viszonyítva )

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/

Mert hármat ismerünk, így annyi is létezik.
Úgy látom, itt sok okos ember van. El tudnátok nekem magyarázni, hogy miért 3 térbeli dimenziót különböztetünk meg?

Julius Caesar
Deal with it.

... Alea iacta est - Veni, vidi, vici ...

Kara kán
My dear Parrot,

Szeretném, ha magadra csinálnál a nevetéstõl, ezért olvasd el ezt a cikket.

Szerintem az újságíró a "gyötrõ honvágy" stílusfordulatért Pullitzer-díjat érdemelne.

Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!

Julius Caesar
Nekem a Biblia elég meggyõzõ. Nem azt mondom hogy minden szava igaz, de szerintem bizonyíték Jézus létezésére.

Kara kán:

Deal with it.

A cikkben leírtak akár igazak is lehetnek. A szuperhúr elmélet szerint 11 dimenziós a világ és a maradék dimenziók picik és "fel vannak csavarodva" így nem észlelhetõk. De mi van akkor, ha lyuk "belsejében" a szélsõséges gravitáció és az összezsugorodott tér hatására a többi (vagy csak néhány) dimenzió "kinyílik"? Akkor létre jön "ott bent" egy új univerzum ("belülrõl nézve") a "semmibõl". Körülbelül mint a mi világunkban<#nyes>

iSS!

Kara kán
bizonyíték from a boozie?
he'll better show u his arse.

Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!

Minden kötekedés nélkül: 1 bizonyítékot mondjál légy szíves. Korabeli írásost, vagy tárgyit. A "hiteles" szemtanúk utólagos leírása nem bizonyíték, ugye ezt nem kell elmondani.

iSS!

Kara kán
és most akkor azt hiszed, hogy okos vagy, mi?

Kara kán
wtf are you talking about, szan of a biccs?

Julius Caesar
"Abban több millióan hisznek" Hát igen, attól mert valamit sokan hisznek és mondanak, még nem lesz igaz.

mellesleg Isten létezésében hinni magánügy, de Jézus bizonyítottan élt. Az más kérdés, hogy valószínû köze nem volt Istenhez, halandó ember volt, csak esetleg volt vmi agyi baja és ezért voltak látomásai. Igazából nem tudjuk, hogy ami fennmaradt utána, mennyire tükrözi a valódi személyét.

Vagy igaz vagy nem, mi már úgy sem fogjuk megtudni.. Ellenben több esélye van ennek mint annak hogy jézus valaha is létezett, meg isten, és mégis... Abban több millióan hisznek.

Én nem hiszek az ilyenekben. És Einsteinnek sem hiszek.
Szerintem a feketelyuk az csak egy szimpla csillag ami olyan nagyra nõtt ( bekebelezett más csillagokat/égitesteket/galaxisokat ), hogy a saját fényét is visszaszívja magába. Azt nem tartom kizártnak, hogy egy másik univerzum van benne, de az átjáró valahova máshova, meg az efféle baromságokat igen.

Julius Caesar
Persze, a feketelyuk nem más, mint egy végtelenül mély gravitációs kút (aminek elvileg a végtelenül mély pontja a szingularitás). Bár nekem még mindig a gumilepedõs hasonlat a legmegérthetõbb. (vagy amikor a 3d-s tér pl egy kocka torzul).

Me0w: "(Are English or Hungarian, m.therf.cker?)" Ez nemtom mi akart lenni. Sztem Are YOU English or Hungarian. Mindegy. A magyar se megy neki, idegen nyelvet nem várjuk el.

"az általános relativitás egyenletei lebomlanak a fekete lyukak belsejében"

Ez aztán szakszerûen hangzik 😊
Az én elméletem szerint ez kb. úgy nézhet ki, mint mikor a kádból lefolyik a víz.
A kád víz, a benne úszó részecskék az univerzum, a lefolyó a fekete lyuk. Amig a részecskék távol vannak a lyuktól addig a gravitáció törvényei érvényesülnek a nagyobb darabok magukhoz vonzák a kicsiket stb., de ahogy közeledik az esemény horizonthoz a gyorsuló örvény igen csak összesûríti az anyagot, itt csöppet megváltoznak a szabályok, a tér, idõ, anyag összetekeredik mint a lefolyó víz, hogy aztán a másik oldalon a lefolyón, fekete lyukon átjutva, hihetetlen sebességgel tágulva, egy egészen más univerzum jöjjön létre.
😊
Ennél nagyob ökörséget én még életemben nem hallottam.
Me0w
dealing

Together we'll fly someday...

akkor hogy jönnek be a zufók?😊
:-DDD Ezt már 2001-ben leírta egy magyar filozófus, ejnye-bejnye! http://esemenyhorizont.uw.hu/2001/feketely.html
"Ezek mind összedógoztak." Ott a pont. A XX.sz elsõ felének szinte az összes fontosabb fizikusa meg van említve.

És idéznék is párat belõle mert tudom hogy sokan lusták 10 sornál többet olvasni:

"Nekem az volt az érzésem, hogy talán az ember nem elég okos ahhoz, hogy a mikroszkopikus, tehát atomi világot és eseményeket leírja. Tudat alatt azt éreztem, hogy sok tudósnak hasonló félelme van <...> Pár év elõtt a sógorom, Dirac mondotta, hogy õneki hasonló félelmei voltak - és bevallom, nekem most is vannak <...> Ez nagyszerû meglepetés volt számomra és meggyõzött, hogy az ember okosabb és ügyesebb, mint amilyen képességek birtokossága világos volt elõttem. "

"Persze, ez a dolgozatom nincs a literatúrában, mert nagyrészt találgatáson alapszik, de ilyen találgatás karakterisztikus volt az akkori atomfizikában."

"Neumann János tanácsa is sokat segített. <...> Talán elárulom, hogy hálából késõbb három dolgozatot, amit én alkottam, de amit õ is képes lett volna alkotni, együtt publikáltunk."

&#292;|&#936;>&#8776;i&#295;&#8706;|&#936;>/&#8706;t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

karcsi
esz ostopasak a fegetejukakpa tejjesen sotetvan aszer fegete eszt mintenki tuggya namosdt it nindcse tejjesen soted tehad nemvatyunga fekedejukpa tutomanyosan cafoldtam pungtum enyi de haesz nemelek csfolad akor esztfityeld kulompenis holvan eneka fekedejugnaka koszepe es mernem rebul lea fejungrola bezbolsabka etyenesen a fegetejuk koszepepe hehe hadmer nemis fegetejugba vatyung masotcoris cafoldtam enyi

nemagarok fegetejukba leni asz natyon ijjeszto szoval tema ukrot

menvatyok senkineka masotik nikkje csakis karcsi vatyog asz etyetlen ercsetek ma mek vekre hanyzor kel mek elmontanom fazlamak

A heliocentrikus világkép is csak matematikai bûvészkedés a geocentrikus világkép egyenleteivel.

Einstein speciális relativitáselmélete is csak matematikai bûvészkedés a Lorentz-transzformáció egyenleteivel.