181
-
bmw #61 Egy a lenyeg, ez mind talalgatas.... -
Mat666 #60 Hát érdekes elmélet nem mint ha érteném az én fizika tudásomnak ez magas.
2.hozászoláshoz meg csak annyit ezeket a tudósokat tartod szánalmasnak kis gyerek ezek az emberek többet értenek a matematikához fizikához meg úgy minden máshoz mint te és az jelen lévő fikázó nyomik valaha is fognak együttvéve.
"Megjegyzem: az ember még a saját bolygóját sem ismeri, pedig itt él több mint 200ezer éve. Ennek ellenére, próbálja a végtelent megérteni.
Szánalmasak."
Te tuskó még a szomszéd várost se ismered de te tartasz másokat szánalmasnak előbb néz magadba mielőtt nyomod a hülyeségeidet. -
#59 ne vitatkozz!
Olvastam Oppenheimertől vagy vki mástól vmit régen, és határozottan emlékszem, hogy agyba-főbe dicsérte Einsteint. Rajtad is látszik, hogy nem szeretsz porszívózni. Pedig sok mindent lehet abból is tanulni. Ők is okoskodnak, ahelyett, hogy porszívóznának. -
#58 Na akkor most ti mondjátok el mi a véleményetek a fekete lyuk-akról, nekem ez és nem takarítok :D -
#57 A fekete lyuk az csak az univerziumunk viharában akkor keletkeznek, ha egy térségben energia eltérés van, mint amikor túl sok a vihar és örvény keletkezik, ilyen alapon meg a fekete lyuk nem létezhet örökkön örökké, legalábbis nem igaz az összesre és így elég kevés esélye van egy új univerzium kialakulásának egy fekete lyukban, habár elképzelhető hogy ez a nagy bumm és amikor megszűnik a feketelyuk örvény és már 8 trilliárd bolygó törmelék van benne akkor ezekból nagy bolygók lennének és amikor nagyok lesznek, nem robbannak fel a nagy húzóerőtől, hanem csak szimplán elpusztítanák amik az útjukba kerül és újjabb fekete lyukak keletkeznének, pikk pakkra.
Ez is lehet egy elméleti feltevés hogy a fekete lyukak az univerzum mozgatói és ezért felhő formályú, de ha ez igaz lenne akkor a volt feketelyuk helyén hatalmas energiák lennének és sokkal nagyobb sebességgel közlekednének a bolygók vagy inkább törmelékek ami valószínűbb, de nekem már az is kétséges hogy a fény ekkora energiával bírna az űrben.
Pasz -
osztmivan #56 őőő
hát inkább olvassál
a bomba alapjait Fermi, Bohr és Szilárd egyenletei és ötletei alapján rakták le
einsteinnek ahhoz semmi köze nem volt -
#55 Hogy micsoda fekete lyuk cirkulál a te fejedben...
Először szedd össze a csikkeket a házad körül, és porszívózd ki a lakást. Utána beszélhetünk fekete lyukakról. -
#54 Persze ez totális hülyeség amit írtam, mert este nem kezdenek el lebegni a tárgyak a világító fényforrás körül XS Szép is lenne! :D -
#53 Az én tanulmányaim szerint, ha ez igaz is lenne, egy fekete lyukban nem létezhet egy ugyan olyan típusú fekete lyuk. Erről azért mekérdezném a tudóst, hogy mi a véleménye az idáig felfedezett fekete lyukakról a mi univerziumunkban, ha mi is egy fekete lyukban cirkulálunk és mi a véleménye a napról meg az összes többi bolygóról, mert hogy ekkora erőket fentartson magában akkor a fekete lyuk sokkal erősebb lenne, mint amit mi feltételezünk. Habár a bolygók ha valamiféle egység szerint rendezkednek el egymástól és cirkulálnak akkor ez képezhet egy örvényt, de én kétlem, hogy ha ezt egy univerzium nagyságára tekintjük az egy fekete lyukat képezne, ahoz a bolygók közti egységnek sokkal kissebbnek kéne lennie, mint a föld körül a hold. Teszem azt igaz az állítása akkor lehet hogy az univerzium közepén van egy nagy nagy bolygó aminek több milliárd holdja van. Azért ezt én nem tudnám elképzelni, habár minden lehetséges és ez esetben ez is csak egy feltevés, hogy ez a magja egy fekete juknak, mint egy univerzumnak. És ha egy fekete lyukban vannak fekete lyukak akkor az univerzium közepe nem is létezik ilyen formában, mivel a fekete lyukak az univerziumunk mozgatói, mint a tejútrendszerben mi is a nap körül keringünk az a mi univerziumunk, de a hold már nem a napé, mert a föld körül kering, de ha a feketelyukban létezik univerzium akkor a nap már rég elégette volna a földet a holdjával együtt, mert az univerzium erősebb egy bolygónál és megeszi. De ha a föld ütközne a nappal akkor valószínűbb hogy összetörnek és a törmelékek nem csak a nap felé vándorolhatnak, hanem össze vissza de mégsem hoznak létre egy új univerziumot-feketelyukat a viharjukkal. Ha létrehoznának, akkor az úrben is lehetne élni, mert azt is lehetne terraformálni, csak nincsen talaja, de így még az is lenne. Nem látom az összefüggést a valóság alapján, mert a föld ha felrobban nem univerzium lesz beelőle, hanem csak sok kicsi föld darab, ha ezek a darabok nem repülnének tovább a rendszerünk szélénél, akkor kívülről szemlélve ez is lehetne egy feketelyuk, ha ugyan így elpusztulna a többi bolygónk is mint a föld és a végén a napból se sok maradna, tehát az is csak törmelék lenne, de mégis keringünk a volt nap körül és azért mert nem látjuk a napot ezért a fekete lyuk körül is megváltoznának egyes tényezők, minthogy idáig fényes volt, de a fényforrás eltűnt, ezért már nem látunk a törmelékekből semmit, sőt még a régi fényhatár is megváltozik és onnét az űr világítja a feketelyukat, a sok römeléket összepréseli, mert keresi a fényforrást és újabb fekete lyukak és kisseb hasonló fekete lyukak keletkeznének a tajútrendszerünk közepén, ilyen kis helyen akár 80 is, ami mindig egyre kisebb és kissebb, mert keresi a fényt?
De ez csak a szerény véleményem, foggalmam sincsen hogy van, lehet mindez. Szerintem hülyeségnek tűnik, a fekete lyuk az csek egy úr szemét telep. Kétlem hogy bármiféle élet létezhetne ott. -
#52 Jó, akkor beszéljün az SG-n egy feketelyukas cikknél az utcaseprésről meg a szmogról.
Bazeg... szted miért jövök ide? Hogy ezekről beszéljek? Seggfej! Ha téged az utcaseprés érdekel mi a búbánatos fenéért jössz ide? Bezzeg ha ezekről beszélünk offolós köcsögök leszünk.
Jobban érdekel a seprés mint a fektelyuk, nem jössz ide. Ez PONT ilyen egyszerű.
Nagyon el vagy tévedve muksókám... -
#51 Pontosan így van.
Az atombomba elméleti alapjait Einstein híres egyenlete vetette meg.
De egyesek itt fekete lyukakról értekeznek, miközben egy másodfokú egyenletet sem tudnának megoldani. -
kvp #50 A cikkben leirt elmeletre a legjobban ertheto pelda a Man in Black cimu film vegen van (uveggolyok). De valamikor a 80-as evekben egy starttrek epizodban is volt rola szo, ott pont egy ilyen frissen letrejott fekete lyukban fedezik fel, hogy kialakult benne egy teljes uj univezerum, intelligens elettel, mindennel. Persze lehet, hogy ez nem teljesen realis, es a jelenlegi univerzumunk valojaban a terido egyik csomojaban van jelen, de azt a hurelmeletbol vezettek le. Viszont a cikk iroja megadja azokat a kiserletileg vizsgalhato szempontokat es jelensegeket, ami alapjan az elemeletet el lehet vetni, vagy meg lehet erositeni.
ps: tudomany vagy jardatisztitas: a tudosok az elobbivel foglalkoznak, az utcaseprok az utobbival, mindenki eldontheti mi erdekli jobban, elobb utobb tobbnyire kiderul mihez ert jobban -
MiZo81 #49 Úgy értem, hogy nem lett volna érdemes foglalkozni a láncreakcióval, ha nem tudták volna, milyen sok energiát lehetne nyerni vele.
Energiafelszabadulás nélkül nem történne más, mint pl. Urán-235 kurvagyorsan átalakul kriptonná és báriummá, aminek nem lenne gyakorlati haszna! -
#48 Én eddig úgy tudtam, hogy a fekete lyuk mindent véglegesen eltűntet. Ezek szerint már egy átjárónak is lehet tekinteni egy külön idő/tér síkba? Különben én már a normál fekete lyuk működését sem értem :D. Na jó lehet, hogy a Földi körülményektől igencsak eltérőek az Univerzumi körülmények...de mégis.. én nem hiszek a fekete lyukakban, majd ha a Halley üstököst valamelyik eltűnteti akkor majd igen :DD -
Bhalage #47 pusztulat.. -
MiZo81 #46 "Hát Einstein egyenleteiből semmiféle atombombát nem jósoltak meg.
Az atombombához a láncreakció felfedezése vezettett el, ami tisztát fizikai kísérlet, és nem íróasztal mögötti gondolatkísérlet."
Csakhogy Einstein híres "eegyenlőemszercénégyzet" egyenletéből következik a felszabaduló hatalmas energia mértéke. Ha ebből az jött volna ki, hogy szinte semmi energia nem termelődik anyag átalakulásakor, akkor most nem lenne se atombomba, se atomreaktor, és így a villamosáram egy része sem..... -
#45 Pár hónap, és megint itt a tél, és lesz sírás a magas gázárak miatt.
Majd még lesznek árvizek, elúszott házak, javak, és persze megint sírás, rívás.
Lesz - mi az, hogy lesz, van! - Budapesten szmog, parkolási mizéria, forgalmi dugók, székrekedés, meg minden.
De, nem. Mit nekik Hekuba! Őket a fekete likak érdeklik.
Pfff!
-
#44 Jellemző, hogy mennyien szólnak hozzá az ilyen fekete lyukas cikkekhez, de ha arról van szó, hogy holnap ki kell menni, és a ház előtt letisztítani a járdát, no az senkit sem érdekel. -
#43 Nem azt mondtam, hogy vakon el kell ezeket fogadni. De az szimplán degenerált aki ezekre azt mondja hogy "sok a hüle tudós, bizonyícsák mán be!".
Már elmondták előttem: a fizika kinőtte magát, már nem lehet kísérletekkel előbbre jutni, mivel hogy az elmélet beelőzte a gyakorlatot.
Sok retardált... -
Juszufka #42 Idődilatáció, hosszkontrakció, a fény elhajlása nagy tömegek közelében.
Egyik jelenséget sem figyelték meg az einsteini elméletek kidolgozása előtt. Einsteint az zavarta, hogy bizonyos fizikai összefüggésekre vonatkozó matematikai egyenletek (főként a Maxwell-egyenletek) alakja az addigi tér-idő felfogás mellett nem lehet helyes eltérően mozgó rendszerekben. Matematikai szimmetriát, állandóságot keresett Einstein, amit meg is talált, és a későbbiekben kísérleti úton, kifejezetten az einsteini elgondolásokat bizonyítani próbálván sikerült is megmutatni, hogy a fizikai világ valóban eleget tesz ennek a szimmetriának. -
Doktor Kotász #41 És kiállította, hogy nem?
Ez nem mond ellent annak, hogy tapasztalt, de megmagyarázásra váró jelenségek megmagyarázására dolgozta ki.
Kíséletek, megfigyelések után dolgozott. -
bogabi #40 ...Hogy mennyi itt meg nem értett zseni és Nobel díj esélyes??? Komolyan, szerintem semmi értelme irdatlan pénzeket költeni kutatásokra, ha itt pár ember mindenhez hozzáért és reflexből meg tud magyarázni mindent, keni-vágja az elméleti fizikát (is) olyan szinten, hogy bár soha nem publikált semmilyen tudományos anyagot, de mindenkinél jobban ért a témához... -
Doktor Kotász #39 Mit kell rajta konkretizálni?
A fénysebességet is kimérte, illetve az összes forradalmi elméletét a kísérletek miatt dolgozta ki. -
Juszufka #38 1) Többet ért az akkori főiskolai diploma mint ma egy egyetemi diploma Magyarországon.
2) Bárki írhat tudományos munkát, azt nem a végzettsége alapján fogja elbírálni a közösség.
3) Minden tudósnak joga van megfogalmaznia a kételyeit más elméletekkel kapcsolatban.
4) Az az Einstein, aki Nobel-díjat kapott és akinek több korszakalkotó elmélete kiállta a kísérletek próbáját. -
osztmivan #37 ja
annak az einsteinnek az elméletére épít,
aki sokáig akadályozta a nagy bumm elmélet elterjedését
aki a kvantumfizika legnagyobb ellensége volt
aki soha nem szerzett egyetemi diplomát
jaj -
Juszufka #36 Szerintem egyébként ez egy baromi izgalmas felvetés, aminek feltehetőleg sokkal szebben kidolgozott, formálisan precíz háttere van, mint mondjuk a legújabb Star Trekben a fekete lyukat okozó vörös anyagnak.
Legyen szabad nagyokat gondolni, amíg azokat tudományos eszköztárral, jól kidolgozva, lehetőleg ellenőrizhetően teszik. -
Juszufka #35 Nem. Einstein rendszerét valóban sokáig egy érdekes, logikus konstrukciónak tartotta a tudományos közvélemény, aminek semmi valóságalapja. -
MacropusRufus #34 melyik része. Úgy amblok. Ha egy olyan helyen vagy amiből még a fény sem tud kilépni akkor te meg én meg úgy egyáltalán az egész univerzum miképpen is tud egyben maradni? A tudómány álláspontja szerint a fekete lukakban van valami szupernehéz test (nem sűrű! ui. miért valami sűrű még ne lesz nehéz, max kis helyen fér el és a méretéhez képest nehéz, de ettől még a tömege és a tömege révén kifejtett gravitációs mezője nem lesz nagyobb mint ami volt akkor mielött összezuhant volna, ha csak nem kap valahonna plussz anyagot), ami magához húz mindent, a fényt is. Akkor hogyan is lehetséges, hogy rendezett mozgások létezhetnek benne, amik nem egyirányba mutatnak, a szupernehéz test felé? Mert ebből az következik, hogy nem övé a meghatárzó gravitációs vonzás vagy nem csak az övé. Továbbá ha benne vagy egy ilyen helyen akkor nem lehet fogalmad arról, hogy benne vagy, hiszen a tömegvonzás amit a fehértörpe generál eltérít mindent, tehát gy.k. nem is így néz ki a világegyetemünk ahhogy kinéz, a Hold sem ott van fizikálisan ahho látod, meg a Nap sem. De az is igaz, hogy egy ilyen hatalmas gravitációs vonzásban mondjuk minden más gravitációs voznás elveszti jelnetőségét. És még biztosan tudnám sorolni sokáig, de ahhogy te sem én sem vagyok csillagász, cska próbálok logikusan gondolkodni.
Na most te jössz. Linkekkel cáfoljál meg, hogy nincs igazam.
Mondjuk kezdheted azzal, hogy "azért igaz a cikk mert..."
kíváncsian várom :)
-
fade2black #33 Ezt picit konkretizálhatnád. Általánosra és speciálisra is, nem csak egy e=m*c*c-re. -
MacropusRufus #32 "Érdekes elmélet, de akkor egy feketelyukban lévő univerzumban is lehetnek feketelyukak? Sokáig mehet ez így a végtelenbe :)"
mert ez sokkal logikusabb megközelítése a problémának. A gond az, hogy a tudomány nem tud mit kezdeni a végtelen fogalmával. Nem lehet vele számolni.
Egyébként meg az örök kétkedők viszik elöbre a világot nem azok akik mindent elfogadnak feltétel és kétség nélkűl...
Gy.k. minden tudós kétkedőként indúlt, elért valamit aztán megállt. Eg yidő után beszűkül a tudatuk és nem képesek túllátni azon amit ők értek el. Csak, hogy addígra már "tekintélyek" lesznek a szakmában és senki nem meri megkérdőjelezni azt amit mondanak, ui. az esetleg a karierjükbe kerűlhet.
Tudod sok tudos szerint a gőzvonat nem is mozoghatott volna. Most csak röhög rajta az ember, de akkor sok olyan ember volt mint pl. te aki elhitte azt amit a tudósok mondtak.
Most amít állítanak bizonyítani sem lehet. Tehát nekem pontosan annyira igazam van mint neked. -
brueni #31 baszki, ha belegondolok mennyi embert embert ismerek most is, akik fekete lyukban élnek...
szóval akár igaz is lehet... -
Doktor Kotász #30 Szerintem sokkal logikusabb, hogy a feketekyuk belsejében az anyag egy szuperrészecskévé válik, azaz összegződnek a kvantuumtulajdonsága az összes bele hulló anyagnak/energiának. -
MacropusRufus #29 "kussban maradtak az olyanok mint ti."
nos a problémá jól látod, csak éppen fordítva volt: a kor akkori tudósai állítottak valamit amit egy akkori átlag ember vagy amatőr/kezdő kutató megkérdőjelezett. Az akkori kor azon embere aki elfogadta az akkori kor tudósainak az állítását, lehurrogta azt az embert aki megkérdőjelezte azt amiben ő hit. Na ez folyik most is.
Meg ami még más: régebben az úgy ment, hogy láttak valamit és azt megpróbálták leírni, most meg úgy megy, hogy feltételezik van valami és megpróbálják bebizonyítani, és mivel ezért dög sok pénzt kapnak érdekükben áll, hogy bármi áron bebizonyítsák, hogy igazuk van.
-
Doktor Kotász #28 "Einstein híres hasonlóan elvont egyenletéből lett az atombomba vagy az az energia 50%ban amivel most számítógépezek, szóval nem kell lebecsülni az egyeneleteket, mert később ki tudja mi épül majd rá."
Hát Einstein egyenleteiből semmiféle atombombát nem jósoltak meg.
Az atombombához a láncreakció felfedezése vezettett el, ami tisztát fizikai kísérlet, és nem íróasztal mögötti gondolatkísérlet. -
JTBM #27 A fekete lyukakban, legalábbis azokban, amik mostanában jönnek létre, meglehetősen korlátozott mennyiségű anyag(energia) van.
Ezeknek a fekete lyukaknak a mérete is meglehetősen kicsi.
A téridő tulajdonságokat állandónak feltételezve pl. egy fekete lyukban nincsen elegendő anyag, hogy azon belül egy másik fekete lyuk alakuljon ki.
Nem valószínű, hogy a mi galaxisunk egy fekete lyukban van.
Mindenesetre a fekete lyukakban is van valami, az anyag és az energia ott is változik, áramlik, stb. -
Doktor Kotász #26 Einstein az egyenleteit a megfigyelések után vonta le.
Tehát pont a fordítottját csinálta, mint ez a muki. -
#25 majd szóljatok, ha erre lesz egy két minimális bizonyíték is -
tetrisman #24 Majd meglátjuk hogy mi lesz belőle 50 év múlva...lehet hogy addig bebizonyítják. Számomra érdekes cikk volt... -
morden #23 Einstein híres hasonlóan elvont egyenletéből lett az atombomba vagy az az energia 50%ban amivel most számítógépezek, szóval nem kell lebecsülni az egyeneleteket, mert később ki tudja mi épül majd rá. -
fade2black #22 "Ez csak egy matematikai bűvészkedés olyan egyenletekkel, amiket azért talált ki a szerző, hogy kihozza ezt a végeredményt.
Tehát nem egy megfigyelésből levont következtetés egyenletével számol, hanem létrehoz egy kitalált egyenletet, aminek a megoldása a teoriája, ami a sci-fi irodalomban gyakran szerepel."
Einstein elméleteiről nem az átlagpogár hanem a fizikus tudós társadalom is pont ezt tartotta... (hogy a qvantumfizikáról... ne szóljak...)
Amúgy érdekes elmélet, tény sok mindent megmagyarázna, meg, hogy sok a probléma vele. :)