Minden fekete lyukban egy külön univerzum rejtőzik?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

De gondoltak volna rá hiszen ott a spontán maghasadás során felszabaduló energia. De értelmetlen arról vitatkozni hogy ez vagy az nélkül mi történt volna. Valószínûleg rájön valaki más...
Plusz azt sem szabad elfelejteni hogy ezek a tudósok nagyon aktív levelezést folytattak egymással, tehát a legpontosabb az hogy õk EGYÜTT megalkották a modern fizikát, még akkor is ha nem értettek egyet teljes egészében az értelmezésében. (Einstein még saját magával sem értett mindig egyet: kozmológiai állandó.)

Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

Julius Caesar
Deal with it.

... Alea iacta est - Veni, vidi, vici ...

Kara kán
(Are English or Hungarian, m.therf.cker?)

Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!

Figyu: ha Einstein nem mondja ki, hogy az angyag egyenértékû a (hatalmas) energiával, nem gondoltak volna a maghasadásra sem. És hogy köze sem volt a bombához???

http://www.mindentudas.hu/mindentudasegyeteme/20051106magyar.html

"Szilárd Leó személyesen kezdeményezte az atombomba kifejlesztését. Amikor már mindenki számára világossá vált, hogy a háború bármikor kitörhet, 1939 augusztusában, Teller Edével együtt felkeresték Albert Einsteint, és rábírták, vesse latba tekintélyét, és írjon levelet Rooseveltnek."
Julius Caesar
Deal with it.

Kara kán
(Nagyon gyakorolnak az .il-esek. Brassó...hegyi terep...beugrott?)

Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!

bocs nem ide akartam, nem ertem rossz rabra kattintottam 😊
hat a 3.6.7-s verzio ota a FF eszmeletlen gyors lett, megkockaztatom, hogy a chrome-nal is gyorsabb. Az opera pedig sajnos iszonyat memoriazabalo gepezet, akarcsak a safari. A legkevesebb memoriat nalam eddig az FF ette, mindig is, pedig 10-15 lap van nyitva folyamatosan, egy csomo pluginnal / kiterjesztessel teletuzdelve, ugyhogy nem ertem az FF fanyalgokat
Kara kán
ain't deal with anything related to you, asshole.

Julius Caesar
Deal with it.

A gondolat nekem tök "szimpatikus" és ahogy Csimmasz mondta "az idõ majd megmondja", de ugye nem csak nekem jutottak errõl eszembe a fraktálok...
Gõzöd sincs Einsteinrõl. Az elméleti fizika, matematika..etc axiómákra épül. Ezek nélkül nem lehetne elkezdeni sem.
Azért itt sokan elfelejtik hogy nem csak a térrel variál a fekete lyuk,hanem a téridõvel!
Mivan ha a fekete lyukban més az idõ,nekünk egy másodperc tõrt része,de benne "évmilliárdok" zajlanak le.
És kiomondta hogy a méretek is olyanok mint itt_?
Ha abban az univerzumban az a pármillio csillag anyag megtud teremteni egy teljes univerzumra elegendõ atomot?

Persze nyilván ezek csak találgatások mégcsak nagyon mûvelt sem vagyok de azért el tudnám képzelni!

A fikázók ugye elolvasták a szerzõ tanulmányát?
Utánna számoltak,esetleg le tudták vezetni az egyenleteit ugy hogy teljesen más eredményre jutottak?
Azért elég durva le ostobázni komoly tudosokat ugy hogy 8 általános után itt osztják az észt!
Akinek nem inge...!

Nyilván ez csak egy elmélet,ami lehet jó is de lehet totális tévedés,az idõ majd megmondja!
Kara kán
Aranyos a cikk. :-)

sz4bolcs
Mindegyik táblában egy jó pohár tej van?

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Kara kán
Van olyan, hogy aranymetszés, de az rád nem érvényes. Te császármetszés vagy.

"Az az érdekes, hogy pont nem találkozik a két dolog: a legnagyobb sûrûség éppen a közepében van, ahol éppen nem jelentõs a gravitációs erõ."

Szó sincs arról hogy a belsejében lenne a legnagyobb a sûrûség. Hanem arról hogy az eseményhorizont felé közeledve egyre nagyobb a sûrûség. Tehát nem a közepe felé közeledve! A cikkben vázolt elmélet szerint pont nem arról van szó hogy a közepén lenne a legnagyobb sûrûség. Hanem arról, hogy az eseményhorizont felé közeledve egyre nagyobb a sûrûség, de ez nem fokozódik a végtelenségig, hanem egy maximális sûrûség elérése után a sûrûség csökkenni kezd. De ez már a fekete lyuk belseje. Az elmélet szerint a fekete lyuk belsejében egy külön univerzum van, ami tágul. Ez azért lehetséges, mert a belsejében levõ tér nem olyan szerkezetû mint ami kívül van. Az elmélet szerint az eseményhorizont utáni tér nem a mi univerzumunk része. Ezért értelmetlen olyanokon gondolkozni hogy "mi van közelebb a közepéhez" meg "hogy férhet bele egy kisebbfajta gömbbe egy egész univerzum, ami ráadásul tágul" stb.
"Minden fekete lyukban egy külön univerzum rejtõzik?"

A cím alapján azt hittem, hogy egy bizonyos nõi nemi szervrõl lesz szó, de nem.

Ezek mind összedógoztak.

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/

"Amikor az anyag sûrûsége a fekete lyukban hatalmas méreteket ölt a torzió egy gravitációt ellentételezõ erõként nyilvánul meg" Az az érdekes, hogy pont nem találkozik a két dolog: a legnagyobb sûrûség éppen a közepében van, ahol éppen nem jelentõs a gravitációs erõ. Goldolj bele, hogy a Föld középpontjában lebegnél. Az ok, hogy létrejön egy minõségében új erõ, ami kifelé mozgatja az anyagot, de csak a belsõ területeken. Ettõl még a feketlyuk felületén nem kellene, hogy ez érzhetõ legyen. Így a belsõ univerzum léte érdekes ötlet... Az hogy mi is egy ilyen univerzumban vagyunk, azt jelentené, hogy a belsõ mozgás minden anyagot a falra kent, mert itt igen ritkás a tér. Ha ez az erõ a nagy sûrûség miatt van, akkor a belsõ tiszta terület, totálisan üres kellene, hogy legyen, de itt nem ez van. Érdekes.
Julius Caesar
Mondok jobbat!

Bazd meg magad!

Egy a lenyeg, ez mind talalgatas....
Hát érdekes elmélet nem mint ha érteném az én fizika tudásomnak ez magas.
2.hozászoláshoz meg csak annyit ezeket a tudósokat tartod szánalmasnak kis gyerek ezek az emberek többet értenek a matematikához fizikához meg úgy minden máshoz mint te és az jelen lévõ fikázó nyomik valaha is fognak együttvéve.

"Megjegyzem: az ember még a saját bolygóját sem ismeri, pedig itt él több mint 200ezer éve. Ennek ellenére, próbálja a végtelent megérteni.
Szánalmasak."

Te tuskó még a szomszéd várost se ismered de te tartasz másokat szánalmasnak elõbb néz magadba mielõtt nyomod a hülyeségeidet.
Kara kán
ne vitatkozz!
Olvastam Oppenheimertõl vagy vki mástól vmit régen, és határozottan emlékszem, hogy agyba-fõbe dicsérte Einsteint. Rajtad is látszik, hogy nem szeretsz porszívózni. Pedig sok mindent lehet abból is tanulni. Õk is okoskodnak, ahelyett, hogy porszívóznának.

dilofekete
Na akkor most ti mondjátok el mi a véleményetek a fekete lyuk-akról, nekem ez és nem takarítok 😄

Ülök othon, a szemétdombom, tetején, énekelek én.

dilofekete
A fekete lyuk az csak az univerziumunk viharában akkor keletkeznek, ha egy térségben energia eltérés van, mint amikor túl sok a vihar és örvény keletkezik, ilyen alapon meg a fekete lyuk nem létezhet örökkön örökké, legalábbis nem igaz az összesre és így elég kevés esélye van egy új univerzium kialakulásának egy fekete lyukban, habár elképzelhetõ hogy ez a nagy bumm és amikor megszûnik a feketelyuk örvény és már 8 trilliárd bolygó törmelék van benne akkor ezekból nagy bolygók lennének és amikor nagyok lesznek, nem robbannak fel a nagy húzóerõtõl, hanem csak szimplán elpusztítanák amik az útjukba kerül és újjabb fekete lyukak keletkeznének, pikk pakkra.
Ez is lehet egy elméleti feltevés hogy a fekete lyukak az univerzum mozgatói és ezért felhõ formályú, de ha ez igaz lenne akkor a volt feketelyuk helyén hatalmas energiák lennének és sokkal nagyobb sebességgel közlekednének a bolygók vagy inkább törmelékek ami valószínûbb, de nekem már az is kétséges hogy a fény ekkora energiával bírna az ûrben.
Pasz

õõõ
hát inkább olvassál
a bomba alapjait Fermi, Bohr és Szilárd egyenletei és ötletei alapján rakták le
einsteinnek ahhoz semmi köze nem volt
Kara kán
Hogy micsoda fekete lyuk cirkulál a te fejedben...
Elõször szedd össze a csikkeket a házad körül, és porszívózd ki a lakást. Utána beszélhetünk fekete lyukakról.

dilofekete
Persze ez totális hülyeség amit írtam, mert este nem kezdenek el lebegni a tárgyak a világító fényforrás körül XS Szép is lenne! 😄

dilofekete
Az én tanulmányaim szerint, ha ez igaz is lenne, egy fekete lyukban nem létezhet egy ugyan olyan típusú fekete lyuk. Errõl azért mekérdezném a tudóst, hogy mi a véleménye az idáig felfedezett fekete lyukakról a mi univerziumunkban, ha mi is egy fekete lyukban cirkulálunk és mi a véleménye a napról meg az összes többi bolygóról, mert hogy ekkora erõket fentartson magában akkor a fekete lyuk sokkal erõsebb lenne, mint amit mi feltételezünk. Habár a bolygók ha valamiféle egység szerint rendezkednek el egymástól és cirkulálnak akkor ez képezhet egy örvényt, de én kétlem, hogy ha ezt egy univerzium nagyságára tekintjük az egy fekete lyukat képezne, ahoz a bolygók közti egységnek sokkal kissebbnek kéne lennie, mint a föld körül a hold. Teszem azt igaz az állítása akkor lehet hogy az univerzium közepén van egy nagy nagy bolygó aminek több milliárd holdja van. Azért ezt én nem tudnám elképzelni, habár minden lehetséges és ez esetben ez is csak egy feltevés, hogy ez a magja egy fekete juknak, mint egy univerzumnak. És ha egy fekete lyukban vannak fekete lyukak akkor az univerzium közepe nem is létezik ilyen formában, mivel a fekete lyukak az univerziumunk mozgatói, mint a tejútrendszerben mi is a nap körül keringünk az a mi univerziumunk, de a hold már nem a napé, mert a föld körül kering, de ha a feketelyukban létezik univerzium akkor a nap már rég elégette volna a földet a holdjával együtt, mert az univerzium erõsebb egy bolygónál és megeszi. De ha a föld ütközne a nappal akkor valószínûbb hogy összetörnek és a törmelékek nem csak a nap felé vándorolhatnak, hanem össze vissza de mégsem hoznak létre egy új univerziumot-feketelyukat a viharjukkal. Ha létrehoznának, akkor az úrben is lehetne élni, mert azt is lehetne terraformálni, csak nincsen talaja, de így még az is lenne. Nem látom az összefüggést a valóság alapján, mert a föld ha felrobban nem univerzium lesz beelõle, hanem csak sok kicsi föld darab, ha ezek a darabok nem repülnének tovább a rendszerünk szélénél, akkor kívülrõl szemlélve ez is lehetne egy feketelyuk, ha ugyan így elpusztulna a többi bolygónk is mint a föld és a végén a napból se sok maradna, tehát az is csak törmelék lenne, de mégis keringünk a volt nap körül és azért mert nem látjuk a napot ezért a fekete lyuk körül is megváltoznának egyes tényezõk, minthogy idáig fényes volt, de a fényforrás eltûnt, ezért már nem látunk a törmelékekbõl semmit, sõt még a régi fényhatár is megváltozik és onnét az ûr világítja a feketelyukat, a sok römeléket összepréseli, mert keresi a fényforrást és újabb fekete lyukak és kisseb hasonló fekete lyukak keletkeznének a tajútrendszerünk közepén, ilyen kis helyen akár 80 is, ami mindig egyre kisebb és kissebb, mert keresi a fényt?
De ez csak a szerény véleményem, foggalmam sincsen hogy van, lehet mindez. Szerintem hülyeségnek tûnik, a fekete lyuk az csek egy úr szemét telep. Kétlem hogy bármiféle élet létezhetne ott.

Julius Caesar
Jó, akkor beszéljün az SG-n egy feketelyukas cikknél az utcaseprésrõl meg a szmogról.

Bazeg... szted miért jövök ide? Hogy ezekrõl beszéljek? Seggfej! Ha téged az utcaseprés érdekel mi a búbánatos fenéért jössz ide? Bezzeg ha ezekrõl beszélünk offolós köcsögök leszünk.

Jobban érdekel a seprés mint a fektelyuk, nem jössz ide. Ez PONT ilyen egyszerû.

Nagyon el vagy tévedve muksókám...

Kara kán
Pontosan így van.
Az atombomba elméleti alapjait Einstein híres egyenlete vetette meg.
De egyesek itt fekete lyukakról értekeznek, miközben egy másodfokú egyenletet sem tudnának megoldani.

A cikkben leirt elmeletre a legjobban ertheto pelda a Man in Black cimu film vegen van (uveggolyok). De valamikor a 80-as evekben egy starttrek epizodban is volt rola szo, ott pont egy ilyen frissen letrejott fekete lyukban fedezik fel, hogy kialakult benne egy teljes uj univezerum, intelligens elettel, mindennel. Persze lehet, hogy ez nem teljesen realis, es a jelenlegi univerzumunk valojaban a terido egyik csomojaban van jelen, de azt a hurelmeletbol vezettek le. Viszont a cikk iroja megadja azokat a kiserletileg vizsgalhato szempontokat es jelensegeket, ami alapjan az elemeletet el lehet vetni, vagy meg lehet erositeni.

ps: tudomany vagy jardatisztitas: a tudosok az elobbivel foglalkoznak, az utcaseprok az utobbival, mindenki eldontheti mi erdekli jobban, elobb utobb tobbnyire kiderul mihez ert jobban
Úgy értem, hogy nem lett volna érdemes foglalkozni a láncreakcióval, ha nem tudták volna, milyen sok energiát lehetne nyerni vele.

Energiafelszabadulás nélkül nem történne más, mint pl. Urán-235 kurvagyorsan átalakul kriptonná és báriummá, aminek nem lenne gyakorlati haszna!
Nasim
Én eddig úgy tudtam, hogy a fekete lyuk mindent véglegesen eltûntet. Ezek szerint már egy átjárónak is lehet tekinteni egy külön idõ/tér síkba? Különben én már a normál fekete lyuk mûködését sem értem 😄. Na jó lehet, hogy a Földi körülményektõl igencsak eltérõek az Univerzumi körülmények...de mégis.. én nem hiszek a fekete lyukakban, majd ha a Halley üstököst valamelyik eltûnteti akkor majd igen 😄D

pusztulat..

anti hero

"Hát Einstein egyenleteibõl semmiféle atombombát nem jósoltak meg.

Az atombombához a láncreakció felfedezése vezettett el, ami tisztát fizikai kísérlet, és nem íróasztal mögötti gondolatkísérlet."

Csakhogy Einstein híres "eegyenlõemszercénégyzet" egyenletébõl következik a felszabaduló hatalmas energia mértéke. Ha ebbõl az jött volna ki, hogy szinte semmi energia nem termelõdik anyag átalakulásakor, akkor most nem lenne se atombomba, se atomreaktor, és így a villamosáram egy része sem.....
Kara kán
Pár hónap, és megint itt a tél, és lesz sírás a magas gázárak miatt.
Majd még lesznek árvizek, elúszott házak, javak, és persze megint sírás, rívás.
Lesz - mi az, hogy lesz, van! - Budapesten szmog, parkolási mizéria, forgalmi dugók, székrekedés, meg minden.
De, nem. Mit nekik Hekuba! Õket a fekete likak érdeklik.
Pfff!

Kara kán
Jellemzõ, hogy mennyien szólnak hozzá az ilyen fekete lyukas cikkekhez, de ha arról van szó, hogy holnap ki kell menni, és a ház elõtt letisztítani a járdát, no az senkit sem érdekel.

Julius Caesar
Nem azt mondtam, hogy vakon el kell ezeket fogadni. De az szimplán degenerált aki ezekre azt mondja hogy "sok a hüle tudós, bizonyícsák mán be!".

Már elmondták elõttem: a fizika kinõtte magát, már nem lehet kísérletekkel elõbbre jutni, mivel hogy az elmélet beelõzte a gyakorlatot.

Sok retardált...

Idõdilatáció, hosszkontrakció, a fény elhajlása nagy tömegek közelében.

Egyik jelenséget sem figyelték meg az einsteini elméletek kidolgozása elõtt. Einsteint az zavarta, hogy bizonyos fizikai összefüggésekre vonatkozó matematikai egyenletek (fõként a Maxwell-egyenletek) alakja az addigi tér-idõ felfogás mellett nem lehet helyes eltérõen mozgó rendszerekben. Matematikai szimmetriát, állandóságot keresett Einstein, amit meg is talált, és a késõbbiekben kísérleti úton, kifejezetten az einsteini elgondolásokat bizonyítani próbálván sikerült is megmutatni, hogy a fizikai világ valóban eleget tesz ennek a szimmetriának.
És kiállította, hogy nem?
Ez nem mond ellent annak, hogy tapasztalt, de megmagyarázásra váró jelenségek megmagyarázására dolgozta ki.
Kíséletek, megfigyelések után dolgozott.

Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!

...Hogy mennyi itt meg nem értett zseni és Nobel díj esélyes??? Komolyan, szerintem semmi értelme irdatlan pénzeket költeni kutatásokra, ha itt pár ember mindenhez hozzáért és reflexbõl meg tud magyarázni mindent, keni-vágja az elméleti fizikát (is) olyan szinten, hogy bár soha nem publikált semmilyen tudományos anyagot, de mindenkinél jobban ért a témához...
Mit kell rajta konkretizálni?
A fénysebességet is kimérte, illetve az összes forradalmi elméletét a kísérletek miatt dolgozta ki.

Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!

1) Többet ért az akkori fõiskolai diploma mint ma egy egyetemi diploma Magyarországon.
2) Bárki írhat tudományos munkát, azt nem a végzettsége alapján fogja elbírálni a közösség.
3) Minden tudósnak joga van megfogalmaznia a kételyeit más elméletekkel kapcsolatban.
4) Az az Einstein, aki Nobel-díjat kapott és akinek több korszakalkotó elmélete kiállta a kísérletek próbáját.
ja
annak az einsteinnek az elméletére épít,
aki sokáig akadályozta a nagy bumm elmélet elterjedését
aki a kvantumfizika legnagyobb ellensége volt
aki soha nem szerzett egyetemi diplomát
jaj
Szerintem egyébként ez egy baromi izgalmas felvetés, aminek feltehetõleg sokkal szebben kidolgozott, formálisan precíz háttere van, mint mondjuk a legújabb Star Trekben a fekete lyukat okozó vörös anyagnak.

Legyen szabad nagyokat gondolni, amíg azokat tudományos eszköztárral, jól kidolgozva, lehetõleg ellenõrizhetõen teszik.
Nem. Einstein rendszerét valóban sokáig egy érdekes, logikus konstrukciónak tartotta a tudományos közvélemény, aminek semmi valóságalapja.
melyik része. Úgy amblok. Ha egy olyan helyen vagy amibõl még a fény sem tud kilépni akkor te meg én meg úgy egyáltalán az egész univerzum miképpen is tud egyben maradni? A tudómány álláspontja szerint a fekete lukakban van valami szupernehéz test (nem sûrû! ui. miért valami sûrû még ne lesz nehéz, max kis helyen fér el és a méretéhez képest nehéz, de ettõl még a tömege és a tömege révén kifejtett gravitációs mezõje nem lesz nagyobb mint ami volt akkor mielött összezuhant volna, ha csak nem kap valahonna plussz anyagot), ami magához húz mindent, a fényt is. Akkor hogyan is lehetséges, hogy rendezett mozgások létezhetnek benne, amik nem egyirányba mutatnak, a szupernehéz test felé? Mert ebbõl az következik, hogy nem övé a meghatárzó gravitációs vonzás vagy nem csak az övé. Továbbá ha benne vagy egy ilyen helyen akkor nem lehet fogalmad arról, hogy benne vagy, hiszen a tömegvonzás amit a fehértörpe generál eltérít mindent, tehát gy.k. nem is így néz ki a világegyetemünk ahhogy kinéz, a Hold sem ott van fizikálisan ahho látod, meg a Nap sem. De az is igaz, hogy egy ilyen hatalmas gravitációs vonzásban mondjuk minden más gravitációs voznás elveszti jelnetõségét. És még biztosan tudnám sorolni sokáig, de ahhogy te sem én sem vagyok csillagász, cska próbálok logikusan gondolkodni.
Na most te jössz. Linkekkel cáfoljál meg, hogy nincs igazam.
Mondjuk kezdheted azzal, hogy "azért igaz a cikk mert..."
kíváncsian várom 😊
Ezt picit konkretizálhatnád. Általánosra és speciálisra is, nem csak egy e=m*c*c-re.

"Érdekes elmélet, de akkor egy feketelyukban lévõ univerzumban is lehetnek feketelyukak? Sokáig mehet ez így a végtelenbe 😊"
mert ez sokkal logikusabb megközelítése a problémának. A gond az, hogy a tudomány nem tud mit kezdeni a végtelen fogalmával. Nem lehet vele számolni.

Egyébként meg az örök kétkedõk viszik elöbre a világot nem azok akik mindent elfogadnak feltétel és kétség nélkûl...

Gy.k. minden tudós kétkedõként indúlt, elért valamit aztán megállt. Eg yidõ után beszûkül a tudatuk és nem képesek túllátni azon amit õk értek el. Csak, hogy addígra már "tekintélyek" lesznek a szakmában és senki nem meri megkérdõjelezni azt amit mondanak, ui. az esetleg a karierjükbe kerûlhet.

Tudod sok tudos szerint a gõzvonat nem is mozoghatott volna. Most csak röhög rajta az ember, de akkor sok olyan ember volt mint pl. te aki elhitte azt amit a tudósok mondtak.
Most amít állítanak bizonyítani sem lehet. Tehát nekem pontosan annyira igazam van mint neked.