37061
Nevada_900x350.jpg
Digital Combat Series: World

A DCS World megszületésével a DCS sorozat egyetlen közös magra építve, egy felületről lesz elérhető. Az eddig egyenként telepíthető DCS részek helyett egyetlen közös felületről lesz elérhető, így sokkal könnyebben lehet váltani az egyes kiegészítők között, egyszerűbb és könnyebb lesz a frissítés is. A DCS World folyamatos frissítésekkel, a grafikus rendszer, az AI egységek, AI logika, effektek, stb. együtt fejlődik. Minden ami a szimuláción kívüli repülhető gép, térkép vagy más fizetős tartalom. A jelenlegi DCS World még béta verziós, nem végleges. Az első kiadás ingyen tartalmazza a Flaming Cliffs 2-ből származó repülhető Szuhoj Szu-25T Frogfoot típust.(THX by Sanyo)

*-------*

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.

HUNAF nyílt facebook csoport KATT IDE!

DCS OFFICIAL fórum KATT IDE!

A DCS HuNAF weoldala KATT IDE!

Szimulátor történelem KATT IDE!
  • VO101Tom
    Amit Lysandus írt, az az oldalkormány trimmre is érvényes persze. Ha egy adott sebességre beállítod, az más sebességen, más magasságon már nem azt a kiegyenlítést adja.
  • VO101Tom
    Feltételezem te nem próbáltál még repülős pedált akkor, ha szerinted csak a finomhangolás a lényeg Sajnos nem így van, egyszerűen a bot tekergetése nem olyan precíz mint a pedál, ráadásul nagyon macerás egy adott kitérésben tartani, miközben vezetni is akarod a gépet. Ha te "nem vagy rá érzékeny", az akkor csak annyit jelent, hogy nem vezeted precízen a gépet. Azt aláírom, a szimulátorok erre nem olyan érzékenyek, mint amikor oktató ül mögötted :) Itt bármikor lehet csúsztatva repülni, vagy eldobni pár száz méter magasságot, ki venné azt észre? Légi harcban viszont (főleg második világháborús gépeknél) nagyon fontos úgy repülni, hogy a gép ne csússzon, mert az rohadt sok légellenállást okoz (a korai gépeken, amiken még nem volt fékszárny vagy féklap, a csúsztatás pl egy bevett eljárás volt leszállásnál a fékezésre és a lesszálló jelre való érkezés "kicentizéséhez"). Az is gáz, ha fordulóban "rugdosod" a pedált, szintén a nem elég precíz mozgatás miatt, mert amikor a függőleges tengely körül mozdul a gép, a szárnyakon az áramlás sebessége is annyival változik, amennyit az a lengés hozzáad vagy elvesz belőle. Dugóhúzót is pont így kell szándékosan előidézni, elkoptatod a sebességet átesés körülire, majd belerúgsz a pedálba: a belső szárny átesési sebesség alá kerül, a külső fölötte marad, meg is van az aszimmetrikus átesés, és már dugózol is. .
  • JanáJ
    Köszönöm. Utólag bele gondolva logikus, :-)
  • Klusi86
    Ha nem "baráti" reptérre szállsz le akkor sem szokott működni, úgy emlékszem.
  • Lysandus
    Minden repülési helyzethez más-más trimm beállítások kellenek. Tehát időnként újra kell trimmelni a gépet. Ez azért van, mert más beállítás kell akkor, ha 300 csomóval megy az ember, és más, ha 500-al. A gépre ható erők a sebesség/magasság függvényében folyamatosan változnak. Ha gyorsabban mégy például, akkor általában nagyobb a felhajtóerő, tehát a gép emelné az orrát "magától". Tehát jobban orra ("lefelé") kell trimmelni, mint ha kisebb lenne a sebesség.
  • LeonSilver
    Nem, nem finomhangolás kérdése. A pedált és a tekerést össze sem lehet hasonlítani.
  • JanáJ
    Köszönöm szépen a kulturált és részletes választ!
    Nem értek a repüléshez, nagyon alap szintű tudásom van. Az említett műszert sem ismerem, de kikövetkeztettem, hogy mit mutat. Este megnézem mit mutat mikor bénázok vele. Este a le és fel szállásokat ismételgettem, hogy kicsit otthonosabban kezeljem a gépben a dolgokat. Míg bolond módjára rángatom a botot, azaz felszállás után hátraarc és próbálok leszállni, addig nem tűnik fel a gép egyenes "tartása". Nem is érzem, darabosan is repülök, meg szerintem minden segédlet benne van, amit a játék alapból ad. Utána elkezdtem útvonalat repülni. Nincs, vagy szimmetrikus a függesztmény, nem változik. Szélmentes tiszta idő, mert gyakorló küldi. Ekkor felszállás után balra, fel emeli az orrát. Valamelyik videóban hallottam, hogy az orosz gépeket folyamatosan trimmelni kell. Bármit is jelentsen a folyamatosan. Gondolom ez a FBW hiánya miatt van. Nagy nehezen beállítottam, hogy ha elengedem a joy-t akkor többé kevésbé egyenesen repüljön. MAjd pár waypoint után megint elkezdte a félre húzást, de más irányba. Tehát beállítás után 10 perc múlva akartam megint "egyenesen" repülni, de ehhez megint "ellen kormányoznom" kellett. Na itt nem tudom, hogy én csinálok valamit rosszul vagy a joy-jal van valami mechanikus gond. Amúgy is nagyon ideges minden mozdulatra. Tudom nem nagy durr, de az ARMA-hoz bőven elég volt. :-)

A kormány pedáljára gondoltam én is, ki fogom próbálni engedi-e. Nézegettem HOTAS-os joyokat, de még korainak érzem. A Szu-25 ingyenes volt, ha egy hónap múlva is olyan lelkes leszek mint most, akkor szerintem beruházok egyre. A cél nem is a légiharc, vagy a multi lenne, hanem a gép "kezelése". Boldog lennék, ha az A-10C-vel tudnék repülni és fegyvereket használni. Ahogy nézem, ott már élnek a kapcsolók, nem kell beseggelni a ctrl+alt+space+xy gombot. :-)

• Death Rattle
    Szerintem minden (finom)hangolás kérdése. Vagy én nem vagyok rá annyira érzékeny. A Javelin is tekerős botkormány, de egyáltalán nem kényelmetlen ha sokáig el kell tekerni. Nem úgy mint a Hotas-X. Na annál fájt a csuklóm.

Különben én valamit rosszul csinálok, mert az újratöltés nem akaródzik megtörténni, hiába kérem meg rádión a földi személyzettől. Legalábbis este még megpróbáltam a repkedés végén de nem jött össze. Van ez a MiG-19 modul amit letöltöttem de közel sem tökéletes. Kipróbálom a többivel is, lehet hogy csak a 19-essel van valami gond.
    Utoljára szerkesztette: Death Rattle, 2017.04.20. 12:14:51
  • VO101Tom
    Szorri, ha nagyon triviális dolgot kérdezek, de én már sok kezdőt oktattam az évek során, valós életben kapott repülős előképzettség nélkül nagyon alapvető dolgokat sem ismernek, vagy rosszul gondolnak, úgyhogy pár dolgot kérdeznék, hogy mennyire vagy képben ezekkel. A repülőgép alapműszereit mennyire ismered? A Su-25-ben a műhorizont mellett jobboldalt van egy kombinált műszer, egy fehér meg sárga mutatóval (azok most nem érdekesek), és egy un. "golyó"-val (enyhén hajlított üvegcsőben egy golyó). Az mutatja a gépre ható erőket, és annak minden repülési helyzetben középen kell állnia, vagyis a repülőgépre ható erők eredőjének a gép függőleges tengelyével pontosan megegyezően kell hatnia (különösen fordulóban lényeges). Ha a golyó középállásból kitér, akkor egy olyan szabály van, hogy "golyóra lépni, vagy ellene csűrni". Vízszintes repülésnél érdemesebb a pedált használni, egy nagyon kicsit arra az oldalra lépsz, amerre a golyó áll, vagy a pedál trimmet állítod - ha van a gépben oldalkormány trimm. Nem tudom, hogy ezt is mennyire tudod, többen voltak akik ezt pl keverték, repülőgépben ha valamelyik pedált beléped, a gép orra abba az irányba fog elmozdulni, nem pedig az ellenkezőbe. Pl. ha azt mondják, hogy "lépd be jobbra", akkor úgy értik, hogy a gép orra jobbra mozduljon el. Ha a golyó középen van, akkor már csak annyi a dolgod, hogy a pedált otthagyod abban az állásban, és nem engeded vissza középre, mert akkor megint el fog csúszni. Fordulónál, manőverezésnél persze megint más pedálhasználat kell, ezt csak az egyenes repülésre mondtam. (Ha a gép függesztményekkel repül, és abból eldob/indít, akkor a légellenállás aszimmetrikussá válhat, és az is okozhat ilyen problémát.)

Írod, hogy beállítod, és 10 perc után megint rossz. Hogy kell ezt érteni? 10 percig jó, és akkor hirtelen megint rossz? Vagy alapból rossz, de csak 10 perc után lesz feltűnő, hogy mégis csűr vagy csúszik a gép?

Sajnos hardcore szimekben nagyon kényelmetlen olyan joyal repülni, aminél a pedál funkció a bot jobbra-balra csavargatásával érik el, sok repülési helyzetben a pedált a bottól függetlenül kellene használni, sok esetben kitérített helyzetben mozdulatlanul hagyni, ami kb lehetetlen ezekkel. Ha a repülős szimulátorokkal komolyabban akarsz foglalkozni, akkor a tekerős joynál még az is jobb, ha vennél egy olcsó autós kormányt, annak a pedáljait használnád oldalkormányra (olyan kell, aminél be lehet állítani, hogy a két pedált egy tengelynek lássa a windows, és akkor a belépés mértékében fogja az adott oldalra kitéríteni az oldalkormányt). Ha van oldalkormány trimm, akkor a helyzet valamivel jobb, legalább egyenes repülésnél nem kell szenvedni vele, de manőverezés, légi harc közben megint sok problémát okoz, ha a pedált precízen próbálnád használni.
    Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2017.04.20. 11:22:49
  • JanáJ
    Próbálta valaki mostanában a Szu-25 oktató videóit? Kb minden másodikban megakadok. Elregéli mit csináljak, majd mondja hogy nyomjam meg a gombot, de hiába nyomom nem engedi. Ha tovább csinálom, akkor sem jó.
    Zoltán Benesch videóiból meg pár angolból végül többé kevésbé össze raktam a dolgot. Ellenben az egyenes repülés nem megy. Mindig eltekeri magát, ellen kell tartani a joyon, hogy egyenesen és vízszintesen repüljön. Ha fél óra alatt kitrimmelem, akkor 10 perc múlva megint rossz. Mit bénázom? Egy logitech extreme 3d pro joy-om van, már arra is gondoltam, hogy ez kevés a játékhoz. Ki szerintem nem kophatott.
  • PhantomAss
    Ahogy a többiek is írták, a starter gomb 3 állású: középen van alapból, lefelé nyomva 20mp felpörgeted, utána felfelé kell húzni az indításhoz és ott is kell tartani amíg beindul a a motor.
    ezen a videón pl. 2:30-tól jól látszik:
  • VO101Tom
    Fóka hajtómű indítás: elektromos berendezések és üza pumpák, csapok bekapcsolása után az indító gombot nyomni kell (egér bal gomb) olyan 20 másodpercig (akkor pörög fel), aztán meg kell húzni (egér jobb gomb), akkor engedi rá az indítómotort a hajtóműre. A gázkar legyen alapra lehúzva.
  • Klusi86
    Nem kell sehova elgurulnod, leszállás után. Ha jól tudom, le kell állítani a motort és már kérheted is az újra töltést/ fegyverezést vagy ha kell a javítást.
  • Death Rattle
    Oké, köszi, majd holnap megpróbálom.

Még egy kérdés. Arra még nem jöttem rá hogy a küldetések során az újrafegyverzés hogyan működik ? Leszállok, utána hova guruljak ? Értem hogy rádión kell kérni a feltöltést, kiválasztom a szükséges fegyvereket, csak azt nem tudom hogy hova álljak és vannak-e feltételei az újrafegyverzésnek ?
  • Klusi86
    Ne kattingass a jobb gombbal, tartsd azt is nyomva amíg be nem röffen :)
  • Death Rattle
    Átállítgattam a fékeket a billentyűzet jobbra-balra nyíl gombokra, így már fasza. De a motor indítás nem megy. Addig értem hogy lenyomom a bal egérgombbal és nyomva tartom 25 másodpercig, de aztán csak kattintgatok a jobb gombbal aztán vagy beugrik vagy nem. Gázkar alapjárat fölött kicsivel.
  • macleody
    Beállításokban a segédleteket kikapcsoltad? :)
  • Death Rattle
    Hát ez az.
    A WT fórumán úgy reklámozzák a Hotas-4-est hogy lehet jelentkezni tesztelőnek, aztán a 3 legsikeresebb tesztelő (?) megtarthatja a tesztpéldányát. Utánaolvastam, de sehol nem találtam semmiféle utalást arra nézve hogy mit fejlesztettek rajta a Hotas-X-hez képest.
  • VO101Tom
    Sok helyen olvasom én is, amikor kezdőknek keresnek joyt, ezt a Hotas-X -et sokan ajánlgatják, pedig az egy potméteres vacak. 15 éve még biztos jó lett volna, de ma már nem szabad olyat venni ami nem HALL szenzoros.
  • Death Rattle
    Köszi a tanácsokat !

Érdekes, én rendben felszálltam és nagyon szépen le is raktam ahhoz képest hogy most próbáltam először a Dórát. Legalábbis most hogy már a Ravcore Javelin botot használom. Januárban vettem meg, 18000.Ft- volt és nekem nagyon bevált. Előtte Thrustmaster T-Flight Hotas-X joyom volt, de azt nem szerettem annyira mint a Javelint. Nem volt valami precíz, finomhangolni szinte lehetetlen volt, és 2 és fél év alatt ki is koptak tengelyérzékelői. War Thundert nyomtam vele végig, de a WT szim módjában használhatatlan volt, sokan panaszkodtak is miatta. A Javelin viszont az X és Y tengelyén Hall-szenzoros, így remélem sokáig bírja.
  • VO101Tom
    Ha a fókán hasra húzod a botot (amit minden farokfutós gépen egyébként is meg kellene tenni taxizáskor), az automatikusan, mechanikusan rögzíti is a farokfutót amikor az a gép hossztengelyében áll. Ezzel a taxizás nagyon könnyen fog menni. A Musztángnál is a bottal van összekapcsolva, de ott bot alaphelyzetében is rögzített a farokkerék, ezért éles fordulónál kissé nyomni kell a botot. A 109-esben a baloldali kabinkeret alatt van egy kar, amivel be és ki lehet kapcsolni. Spitnek semmilyen rögzítése vagy irányítása nincs a farokfutónál.

(ps. mennyire érdekes, hogy egy ilyen egyszerű dolgot, mint a farokfutó kialakítása, négy gépen négyféleképp oldották meg anno, és akkor a különböző, pedállal összekötött közvetlen forgatást nem is nézzük. De hát ettől lesz hardcore szim, és nem War thunder klón a DCS )
  • PhantomAss
    Jaja, jó kis gép. Szépen leszállni azzal sem egyszerű elsőre, könnyen elpattan ha nem jó a sebességed vagy túl meredek szögben éred el a talajt. A Messzerrel sokkal könnyebb leszállni 3 pontra (legalábbis nekem). A D9-cel sokat gyakoroltam mire elfogadhatóam le tudtam szállni.
    Guruláskor azt is csinálhatod hogy a botot hasra húzod és akkor rögzíti a farokfutót, úgy könnyű irányban tartani. Amikor fordulni kell akkor meg előre tolod és pici fékezéssel könnyen be tudsz fordulni.
    Ha van valami jó hotasod (pl x52) akkor a startert rá tudod rakni egy kétállású kapcsolóra, én is így csinálom és így pofon egyszerű az indítás.
    Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2017.04.19. 17:37:32
  • Death Rattle
    Próbálgatom a D-9 Fókát. Nagyon tetszik. Minden könnyen működik, csak a főfutók külön fékezgetésével való gurulás eléggé nyögvenyelősen megy. Meg a motorindító felhúzása és bepörgetése sem a legegyszerűbb, dehát majd belejövök...
  • Hypo #22696
    az egyiket én is tapasztaltam elotte nem tapasztaltam, mas kuldikben se....
  • sakkay
    Köszi!!!
  • VO101Tom
    Falcon topikba leírtam, hogy mi kell.
  • sakkay
    Faxomat..lehet tényleg elkezdem falcont bms-t..
    . Mit kell hozzá letölteni amúgy?
  • sakkay
    A DCS su-25 egy két missziójában extrém fps csökkenés van. Sokat nyomtam a dcs-t de ilyesmit nem tapasztaltam mostanában..a gépemben egy 1070-es videó kari van, i5k-3570 4300mhz. Szóval ne legyen 9 fps csak úgy..mi a fax ez?
  • beci43
  • Death Rattle
    Vannak a DCS: World-ben Su-25T oktató küldetések, igaz angol nyelven. Azokból mindent meg lehet tanulni.
  • JanáJ
    Sziasztok!

Szeretném kipróbálni magam a játékban, de eddig még nem próbáltam DCS-t/Lock on-t. Van valahol magyar nyelvű típus ismertető? Vagy a gyakorló (?) feladatokból meg tudom tanulni a 25-öst repülni? Keresgéltem a neten, de nem sok sikerrel.
  • s1lkforrent
    Meg ahogy nézegetem szegény Assets Pakkba ez így mind belefért, és ezután _ingyen_ tartalommal még esetleg bővíthetik.

Tanks and Mobile Artillery
    M4A4 Sherman VC Firefly, M4 Sherman with "Rhino" hedge cutter, Mk VIII Cromwell
    Jagdpanzer IV, Pz.Kpfw. VI Tiger I, Pz.Kpfw VI Ausf. B Tiger II, Pz.Kpfw. V Panther, Pz.Kpfw. IV, Sturmpanzer IV Brummbär, Panzerjäger V Jagdpanther

Cars and Trucks
    Jeep Willys, Truck CCKW 353, Bedford MWD
    Kübelwagen 82, Truck Blitz 36-6700A

Steam Train and Cars
    DRG Class 86 locomotive, Tank wagon, G10 covered wagon, DR 50 Ton Flat Wagon Type SSys

Anti-Aircraft Artillery
    Bofors 40 mm gun
    8.8 cm Flak Gun 18, 36, & 37, 2 cm Flak 30/38/Flakvierling

Ships
    LCVP Higgins, LST Mk2, USS Samuel Chase

Infantry
    US soldier, UK soldier
    German soldier

Aircraft
    B-17G bomber

Nem lesz ez túl sok tartalom 30 dolcsiért? Nehogy mínuszos legyen nekik a dolog.
  • s1lkforrent
    Azt esetleg tudjátok miért hanyagolják a Steam platformot? Késnek a peccsek a sajátjukhoz képest, nincs Nevada és így 2.0 sem Steamre, nincs most tavaszi szél ami sajátjukon van(bár tény hogy sokat nem hoz, hol vannak már a -66%-75%-os szép idők) , Normandia sincs még csak említve sem.

Illetve lehet lejárt lemez, de miért nem tudnak Steam kódot adni a saját boltos eladásaikhoz? Valamit a Steamre mutogatnak, de miután a legfostosabb mikro-indie stúdiók is fossák a kulcsokat a gagyi játékaikhoz, nem tudom hogy miért ne tudnának kiosztani párat a vásárlóiknak.
    Ha meg rettegnek a G2A-tól, akkor fenyítsenek azzal, hogy a sefterek farkát is lebannolják a helyéről mikor kijönnek értük a fekete Pobjedával, mert aki 2017-ben még StarForce-ot használ az _mindenre_ képes.

És ha már Normandia, van ugye a DCS: Normandy 1944 Map, ami maga a térkép egymagában(bár speciel nem értek egyet azzal, hogy a térképekért pénzt kérnek, anno az ingyen gépes DCS Worldosítésnek nem pont az lett volna az értelme, hogy összetereli a népeket a multihoz, és bevon egy Free2Play részt is csalogatásnak? most meg mindenhol jön a paywall biztos az segíti a közös játékot..) és van a DCS: WWII Assets Pack, ami.. random térkép egységek lennének? Szóval úgy néz ki szétnyiszálták a kettőt, hogy a Tigriseket más téképre is be lehessen szórni Normadián túl is, de ez hozza magával azt is, hogy a pőre térképpel rendelkezőknek vagy nem lesz egy fia földi járművük sem a tájon, vagy DCS alapját képező modern csomagból Shilkák fognak Bf109-re vadászni.
    Kíváncsi leszek hogy fog ez az egész illeszkedni a Combined Arms 1.5-höz, röhögnék ha végül kihoznának egy újabb 30+ dolláros Combined Arms csomagot 2.0-ra mondjuk WWII kompatibilitással(assets sold separately), mert mondjuk méltóztattak pár új löveg irányzékot rajzolni.
  • VO101Tom
    Papa és Repvez is leírta a lényeget, talán ennyit tennék még hozzá (F-16 alapján), hogy CCIP (Constantly Calculated Impact Point - Folyamatosan számolt becsapódási pont)- ot nem lehet tárolni, és előre kijelölni sem, csak ott és akkor a HUD-on. Akkor érdemes használni, ha a célt vizuálisan kell megkeresni, kijelölni, vagy mozgó célok esetén eléjük kell tartani (CBU cluster bombáknál pl). CCIP nem kapcsol lézert sem és a GPS vezérlésű bombákat is "buta" bombaként oldja.

CCRP (Constantly Calculated Release Point - Folyamatosan számolt oldási pont) -nál az előre tárolt célok helyzete adott (ez lehet GPS koordináta, radar cél vagy TGP-vel megjelölt cél is), és amikor csak lehet, akkor ezt kell használni. Ha a bomba alkalmas rá, akkor oldás után a cél helyzetét folyamatosan helyesbíti is (lézer pl tipikusan ilyen, azzal mozgó célt is nagyon pontosan ki lehet dobni).
  • sakkay
    Köszönöm.
  • repvez
    CCIP: a pillanatnyi becsapodási helyet mutatja a kis jel a földön abban a pillanatban amikor megnyomod a kioldó gombot akkor oda fog csapodni. általában direct célzásnál használják

CCRP: itt a célra helyezed a jelet és addig nyomod a gombot mig a számitogép a magasság sebesség emelkedés összetevök alapján ugy nem dönt hogy az adott helyzet a megfelelő, hogy eltaláld a célt. ezt meg indirect célzásnál
  • sakkay
    Köszi
  • Papa01 #22682
    Nem biztos, szerintem:
    CCIP: Te oldod a bombát a gomb 1x megnyomásával.
    CCRP: A számítógép oldja a bombát, neked folyamatosan nyomni kell a gombot a joy-on, a rombuszos jel a T-n ha jól emlékszem.

Bár az oldási pontot a CCIP-nél is az szg számolja, csak ott manuálisan te oldod a cuccot.
    Utoljára szerkesztette: Papa01, 2017.04.17. 18:58:45
  • sakkay
    Utolsó kérdés törölve..
  • sakkay
    Lenne pár kérdés su-25-höz:
    RWR\SPO mod?
    CCIP vs. CCRP? Mi a különbség ? Főleg az alsónál. Nem nagyon értem, nagyjából mindegyik oda megy..ha jól értem a CCIP területre használják?!
    Ja és mi a túró a monitornál a frame rate állítás?
    Utoljára szerkesztette: sakkay, 2017.04.17. 18:28:31