52689
 • militavia
  #52689
  Én még nem repülök nagyon sokáig semmit. Csak betettem, hátha valakinek számít.
  De gondolom okkal 4.37-es topik címe van.
  Mert korábbi változata is volt ennek, ha jól emlékszem.
 • VO101Tom
  #52688
  Az új ECM panel nem fog működni egyik régebbi, felpimpelt textúrán sem, csak akkor tegyél fel ilyeneket, ha biztosra mondják, hogy az ECM panel megváltozott textúrája is 4.37 kompatibilisen javítva lett.
 • militavia
  #52687
  Bevallom ezt a mániáját én sem értem.
  Nálam ez az egész kimerül annyiban, hogy "jön amikor jön, ami jön".

  Ha kint lesz az új terep, akkor lehet, hogy megcsinálok egy videót, amit mindig is szerettem volna, de régen nem volt meg hozzá a tudásom, most már meg van. Elvileg.
 • militavia
  #52686
  Kabin textúra.
  Ha jól látom, akkor viseltest csinált a tip topból.
 • VO101Tom
  #52685
  Hogy mit kellett regelni?
  Nekem a logbookhoz, callsign-hoz nem nyúlt hozzá, a configurációt resetelte, és a bill kiosztást, mást nem.

  Ha letiltotta a default Viper callsignt, annak pedig már ideje volt, online nem tudtál repülni ha ugyanaz a név már felcsatlakozott. Az új játékosoknak meg fogalmuk sincs arról, hogy a játék minden controls beállítása a callsign-hoz van kötve, beállít mindent, majd később közlik vele, hogy változtasson nevet, és kezdheti a controls beállítást előről.

  Az U1 legnagyobb javítása (amire ezt a valós idejű telemetriát érti) az Amraam guidenance finomítása volt, volt benne egy olyan hiba, hogy a saját érzékelő fej látószögénél nagyobbat is belehúzott végfázisban amikor igazította az elétartást, és ezért elvesztette a célt. Erre panaszkodtak sokan ("4.37 killed the AMRAAM" topic megvan?), és ezt fontos is volt megcsinálni.
  Minden egyéb ami mellé került, az meg gondolom azok a cuccok, amiket folyamatosan csinálnak, és 4.37-re még nem lett kész, U1-re meg már igen. VR javítások, HMCS javítások, AI javítások, sok egyéb apróbb javítások. Minél több mindent adnak hozzá, annál jobb.

  Nem igazán értem miért vagy ennyire rákattanva a kiadásokra és a verziókra, hogy mit mikorra ígérnek, de főleg arra, hogy milyen eltitkolt hátsó szándék van egyik másik kiadás verziója mögött. Hát nem qrvamindegy az neked, hogy mit minek neveznek? Írigylem, hogy ennél nagyobb problémád tényleg nincs, mint mindegyik BMS peccsnél azt elemezni, hogy szerinted mi az amit eltitkolnak és mit kellene másképp csinálniuk...
 • militavia
  #52684
  Lehet, hogy lesz valami megfigylő mód hozzá valós időben?
 • repvez
  #52683
  tehát akkor idén lesz legalább 3-4 uj verzi kiadva vagy legalább is patchek. Arra azért kiváncsi lennék, hogy mit ért telemetria alatt ami miatt fontos nak gondolták egy uj kiadást.
  Akkor gondolom ez is volt az egyik oka, hogy a U1 telepitésénél regisztrálni kellett uj nevet callsign -t, igy tudják majd kontrolálni, hogy ki tudja majd tesztelni ezt a multis javitást. és nem akarták, hogy minden Viper hivonevő megkapja .

  Egy kicsit mondjuk fura , hogy akkor a 4.37 mi is valojában, met ha év közepére akarnak egy nagyobb kiadást, akkor akár kiadhatták volna akkor egybe a VR és F15 öt megsporolva 2-3 kiadást és egy nagy verzio ugrást év közepén ami jobban illene egy 4.37 hez és amit most kaptunk az inkább csak egy 4.36 U5 lett volna .
 • militavia
  #52682
  Hírek
 • VO101Tom
  #52681
  A DCS térképek valóban nem követik a föld görbületét, a legújabb híreiket nem igazán követtem, nemtom hogy ez a föld térkép náluk mit takar.

  A CloD-os térkép követi a föld görbületét, nálunk a 400 km széles térképen középen kb 3 km-el "magasabban" van a talaj mint a széleken, viszont nem túl látványos, mert a látótávolságok olyan rövidek, még a hajóknál is, hogy igazán nem látni a hajlást. Viszont van ezzel bug is (tja, nekünk is van olyan), hogy amikor a láthatóság átvált egy pixeles pöttyre, azok a pöttyök nem követik a föld görbületét, a nagyon távoli kontaktok pöttyeit magasabban látod mint kellene (a relatív magasság hozzád képest jó maradt, csak a földhöz képest lesz magasabb, ahogy az "elhajlik" alóla), de ez igazán nem sok vizet zavar, amikor olyan közel van, hogy számít, ott már nincs észrevehető tévesztés, és majd javítva is lesz ha a fontosabb dolgokkal végeztek.

  A mágneses és térkép szerinti eltérés (deklináció) teljesen független attól, hogy a térképed követi a föld görbületét vagy sem, simán be lehet állítani +- szögeltérést az iránytűnek, ez egy nagyon egyszerű programozási kérdés, de ezt tök lapos térképen is meg lehet csinálni, nem "kell" hozzá a föld görbülete.

  Földi radarokra tényleg lehet hatása, de a fegyverek hatótávjára, ilyen rövid távolságokon semmi (érezhető) hatása nem lesz.
 • militavia
  #52680
  "Arról nem is beszélve, hogy ez majd valoban befolyásolja a radarok és a fegyverek hatotávját és viselkedését."

  Ha a trigonomatria miatti különbségre gondolsz, az kb. vonalvastagságnyi lesz.
 • repvez
  #52679
  Kint van az U1 javitás
 • repvez
  #52678
  más is kérdezte, hogy lesz e fejlesztői videok kiadva a 4.37 rol és max azt mondta, hogy nem mert nem volt olyan változtatás amit be lehetne mutatni. és I-Hawk mondta, hogy majd ha a 4.38 kiadásra kerül ő majd tesz ki ilyeneket és valaki rákontrázott és ezért tett ki egy ilyet.
  Amugy valoban semmi nagy látvány nincs rajta, csak elég nagy felbontásu ahhoz, hogy egy kicsit jobban meg lehessen nézni.

  Viszont az megint nem kis dolog, ha tényleg figyelembe veszi a föld görbuletét.
  Ha olvastrad akkor a DCS is mégcsak most fogja tudni ezt . CSodálom, hogy ezt az infot nem kapták fel a hirekben , mikor a 2023as fejlesztésekrol volt szo.
  MErt azt irták a DCS-nél, hogy bevezetik a globális föld térképet. DE azt nem részletezték, hogy valoban a teljes Föld lesz játszható vagy csak azért igy hivják, mert egy viruális földgömbre teszik a meglévő térképeket és ez azzal jár, hogy valos görbulet lesz már rajtuk.

  Amugy meg ha tényleg a BMS is tudni fogja ezt az nem csak mint látvány elem lehet, mert onnantol végre pontosabb lehet a GPS és egyéb navigácio is, mert eddig nem nagyon volt értelme a mágneses és valos északnak, mert egybe estek, de ha a gömbot veszik alapul ott majd lesz eltérée.

  Arról nem is beszélve, hogy ez majd valoban befolyásolja a radarok és a fegyverek hatotávját és viselkedését.
 • VO101Tom
  #52677
  Hmm, meghülyült az sg, a címzett és a post sorszáma nem stimmel...
 • VO101Tom
  #52676
  Az előző postot azt neked címeztem eredetileg csak porszem került a gépezetbe.
  Mire volt ez I-Hawk válasza?
 • VO101Tom
  #52675
  Lemaradtam. Mi volt a kérdés?
 • militavia
  #52673
  A görbe horizonton kívül semmi érdemleges nem látszik.
  Egy jópofa féltroll válasz volt i-hawktól.- :)
 • Boconadi
  #52673
  Most nem azert h felhozzam, de a bms kampanyok nagyon jok, azt is lehet multiban. Hiaba mondod az Arma-t, ott van a squad, ready or not, dcs-n csomo szerver, buddyspike, rengeteg pelda van amikben egyedül vagy segitseg/csapattars nelkül hamar elverzik az ember. Szamomra pont ezek tudjak fennttartani az erdeklödest. En ertem amit mondassz, de meröen hozzaallas kerdese.
 • militavia
  #52670
  Igazság szerint, lehetne battle royal-t programozni repszimbe. :)
  Csak a játékosok többségét nem az érdekli, hanem dinamikuis hadjárat.

 • VO101Tom
  #52669
  Szerintem az az oka a repszimeknél a pangásnak, hogy egyrészt sokáig tart kifejleszteni, NAGYON speciális munkaerő kell a kulcspozíciókba (tudjon programozni game engine szinten és értsen a repüléshez is, különösen a választott időszakhoz, és ne fosson a CIA-tól ha forrásanyaggyűjtésről van szó) másrészt nem veszti el a szavatosságát annyi idő alatt mint egy átlag steames játék. Akit a katonai repülés érdekel, az BMS, DCS, CloD, BoS, WT, WoWp vonalon minden nehézségi szinten talált magának játékot (lehet, hogy egy-egy korszak vagy planeset épp nincs, de az régen sem volt így), de ugyanezek a játékok voltak itt évekkel ezelőtt is és nagy valószínűséggel évek múlva is itt lesznek (a nagyja mindenképp). Játékmódot fejleszteni nem igazán lehet, mint a lövöldéknél például a Battle Royale letarolt minden új megjelenést, ilyesmit egy repszimbe nem tudsz beletenni. Amit tenni tudsz, hogy új gépeket, új berendezéseket programozol le. Új fejlesztőnek erre a piacra ezért qrva nehéz belépni, mert ez pont nem az a típusú játék, amik előszedsz pár hétvégére, aztán nézed az újabb címet a következő laza játszáshoz. És minél jobban haladunk előre az időben, annál nagyobb, hosszabb fejlesztést kellene lepipálnia az új címmel érkezőnek, és ez egyre nehezebb. Nem tudom, hoyg Microprose az Outerra Sandbox-al mire fog jutni, még ha a térkép koncepciója tényleg újszerű, kontenttel megtölteni azt elég horror meló lenne.

  Az, hogy ki mennyi profitot akar kiszedni belőle, az egy dolog, fejlesztőként nyilván nincs olyan, hogy túl sok bevétel, és mindenki vérmérséklettől függően ezt megpróbálja kihasználni vagy sem. De fejlesztők szemszögéből ugyanígy lehetne panaszkodni a játékosokra, akiknek semmi nem elég, semmi nem drága, és mindent azonnal akarnak. Még az ingyenes BMS topikokban is megy a rinya minden faszságért (oké, nem ezek vannak többségben, de akkor is vannak), képzelheted mi megy ott ahol fizetős a content.
  Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2023.01.25. 22:14:53
 • repvez
  #52668
  az ilyen korszakokat összehasonlito dolgoknál mindig csak kiragadnak valamilyen szempontot ,de a többit nem nézik.
  Abban a korban amikor a repszimnek az aranykorát mondja, akkor volt, mikor a számitogépek is kezdtek a magánszemélyeknek is elérhető áruvá válni, és nem mellesleg a játékok fejlesztése 1-2 ember is meg tudta oldani és a fejlesztési idő is hetekben honapokban volt mérhető.
  A hardverek évente olyan szinteket ugrottak, hogy drasztikusan változott az , hogy mit lehetett velük megtenni.

  mindez azt eredményezte, hogy sokkal gyorsabban lehetett és kellett is csinálni ahhoz, hogy mindig a figyelem középpontjába legyen a cég.
  A kezdetleges technika miatt még a profi simek is csak jo közelitéssel mondhatták magukat simnek, ami ma már még az árkád szintet sem érné el.
  DE egy valami sokkal jobb volt, a játszhatoság és a hangulat, nem voltak segitségek és nem orákig tartott egy játék hanem hetekre lekötötte a játékost egy végigjátszás.

  Manapság meg már anynira bonyolultá vált minden, hogy több 100 ember foglalkozik a fejelsztéssel évekig és mégis egy hétvégéig se tart ki a játék horror árért sem.
  A szimmulátorok viszont ezzel szemben pont hogy szinte határtalan ideig életképesek és manapság már nem elégszenek meg a játékosok ha valami csak hasonlit valamire hanem követelik a valoságos dolgokat .DE ennek ellenére meg mégsincs elég idejuk , hogy a játékkal tötsenek, hanem azt is inkább csak végigfutnak rajta megnézik YT-n. megkeresik hozzá a könynitéseket.

  DE valahol mégse találkozik a fejlesztő és a játékos igénye, söt még a hardverek adta teljesitmény és tudást sem jol osztják el, sokkal inkább a profitra mentek rá mintsem a játékosok szorakoztatása és a játékok minél jobb hardver kihasználása.
  Ma a minél gyorsabban minél kevesebb erőfeszitéssel a legnagyobb hasznot bezsebelni a cél.

  Tehát felesleges összehasonlitani a két korszakot, más volt minden

  sőt megfordult a kocka már nem
 • VO101Tom
  #52667
  Persze, minden szimulátorba jól jönne több és több játékos, de az ilyen War Thunder méretű közösségekben NAGYON vegyes a felhozatal, hogy ki mennyire ért a repüléshez, azon belül a katonai repüléshez, és ezekben a fórumokban, ahol ekkora közösség játszik, nagyon erős a lobbizás és nyomás is a fejlesztőkön, hogy ezt vagy azt balanszoljanak, különben kezelhetetlen lesz a hiszi és a rinya. Nézd meg, a War Thundert egérrel+klaviatúrával, FS2020-at konzolos kontrollerrel is kezelni kell tudni, különben a játékosbázis 90%-a el sem kezdi. Milyen mély lehet akkor így bármilyen szimuláció? Én nagyon fáznék attól is, ha random 50-100 fős szerverekre sorsolna be minden online repkedés előtt, fogalmad sincs, hogy ki mennyire veszi komolyan, kit mennyire érdekel egyáltalán. Az ezekre a népszerű programokra írt fizetős csalásokról nem is beszélve.
  Fejlesztő szempontjából persze szívás ez a pangás, de játékosként egy kisebb de lelkes közösséggel sokkal jobban jársz, mint valami hypeolt vacakkal, amit a sokkal nagyobb játékosbázisra van tervezve bonyolultságban, kezelhetőségben. my2c
 • militavia
  #52666
 • VO101Tom
  #52665
 • repvez
  #52664
  annyira egy átláthatatlan egy fos az a reddit, hogy ha feltételezem, hogy ott kell valamit keresni akkor megprobálom igy :
  link

  nem igen lehet egyértelmuen megkeresni, hogy milyen témák szerint van csoportositva egyáltalán milyen elvek alapján ,ki kinek válaszolt és mit.
 • militavia
  #52663
  Köszi.
 • VO101Tom
  #52662
  Ez speciel ez volt:
  www.reddit.com/r/hoggit
  De fogalmam sincs, hogy I-Hawk hol aktív még, redditen nem szoktam így vaktában szörfölni.
 • militavia
  #52661
  Melyik reddit forum az, ahol ilyen dolgokat osztanak meg? Követném no. :)
 • VO101Tom
  #52660
  (I-Hawk postolta redditen, szal tényleg 4.38-ból van)
 • VO101Tom
  #52659
  Ja, épp most láttam ezt én is, faszán néz ki. Azt írják leak a 4.38-ból, de nem lennék meglepve akkor sem ha valaki DCS F-16-ra csinált volna egy vicces skint :D
 • repvez
  #52658
 • VO101Tom
  #52657
  Samsung Odyssey+ -t használok (európában nem igazán elterjedt, még USA-ból vettem covid előtt nem sokkal), de ez is Windows HMD-re csatlakozik, meg SteamVR-t használ mint a legtöbb típus. Felbontásra olyan mint a Vive Pro. Erős gépem van és fogalmam sincs az fps csökkenésre, amikor monitoron játszok ott általában vcync be van kapcsolva ott atomstabil 60 fps megvan, VR alatt meg nem mérem, a VR szemüvegek vagy 45 fps-el ketyegnek (és minden második képet maga számolja ki), vagy ha tudja a 90-et, akkor annyival. BMS-ben van olyan, hogy reptéren állva kicsit receg VR-ban is, de ez ismert hiba, majd az új térképen már nem lesz bottleneck néhány város.

  Viszont monitorhoz képest a VR alacsonyabb fps-en is élvezhető marad, pont a képjavító algoritmusok miatt, amik kitöltik azokat a frame-eket amik alacson fps-nél kimaradnak, 45 fps a VR alatt teljesen jó, nekem DCS alatt (mi más...) akkor kezdett zavaró lenni amikor a régi kártyámon 30 fps alá esett a játék és a fejemen lekapcsolt a sisak. De meglepően finomnak érzed a mozgást akkor is ha monitoron már rég recegős élvezhetetlen szar lenne ugyanaz az fps.
  Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2023.01.12. 17:30:35
 • militavia
  #52656
  Monitorhoz képes mennyi volt az FPS csökkenés?
  Ha jól emlékszem neked bivalyerős konfigod van.
  Oculust használsz?
 • VO101Tom
  #52655
  Persze, VR beállítás után csak azt repültem.
 • militavia
  #52654
  Ki tudta már próbálni valaki VR-ban a hadjáratot is?
 • VO101Tom
  #52653
  Ja ja, nagyon hasznos fícsör, ez nélkül még a BMS mappában is qrva nehézkes lenne keresni, nem is beszélve az egyéb, eredeti doksikról.
 • militavia
  #52652
  Vazz, ezt nem tudtam, hogy lehet így is keresni.
  Ha kijön az új terrain, istenbizony kezdhetem megtanulni az egészel elölről, mert már 80-as és 90-es évek eleji felállással sem tudok már kb. HARM és ECM-et sem használni...
 • VO101Tom
  #52651
  4.33-ban jöttek új kabinok, új felhők és az advanced időjárás, de az is hét éve volt már, meg volt valamelyik, ahol a kabintető tükröződése változott, de azt már nem is tudom melyik verzióban jött. Én max ezt tudnám megmondani ránézésre, minden más aprósághoz meg fejből kellene tudnom a changelogot peccsekre visszamenőleg, ami meg nyilván nincs így, mert kit érdekel.
 • VO101Tom
  #52650
  TO 1F-16CMAM-34-1-1 BMS.pdf 126. oldal.

  (Én az Adobe Readert és a Foxit-et ismerem mint pdf olvasók, mindkettőnek van olyan fícsöre, hogy advanced keresés gomb, aminél kiválaszott mappa és almappák doksijaiban automatikusan keres, csak beírod, hogy ECM, ő meg listázza, hogy melyik doksi melyik oldalán van a beírt szó, a szövegkörnyezettel együtt. Qrvajó, én BMS doksikban rohadt sokat használom ezt a fícsört.)
  Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2023.01.10. 14:25:14
 • militavia
  #52649
  Én random kép alapján, ha nagyon nem specifikus, akkor a 4.34-et sem tudnám megkülönböztetni talán a 4.36-tól, de 4.37-től se.
 • militavia
  #52648
  Így sikerült, az egyik jobban halad, a másik meg a vártnál lassabban.