53
  • Balumann
    #53
    Igen ezekig én is eljutottam, az N270 -es ami az enyémbe van, az támogatja elvileg az SSE3 -at is (ez szerint). Az MBR -t könnyen vissza tudom állítani egy lives ubuntuval (xp-nek nem kell mbr ha jóltudom, tehát csak törölni kell amúgyis), nem gond, de ha jól tudom az OSX-nek a bootolója az tudja kezelni a windows-t. Külső vinyóm nincs, gépből nem szeretnék kivenni egyet se, mert teli vannak fontos cuccokkal :/ (IDE/SATA USB adapterem van, úgy tudom majd dvd olvasóról föltelepíteni egyébként). Jövőhéten, vagy 2 hét múlva ha lesz időm próbálkozok vele.

    Ilyen Embeddedről még nem hallottam, én teljesen normál ultimate-t raktam. Egyébként a Windows XP -m elég rendesen finomhangolva van (először úgy belejöttem a letiltogatásba, hogy még a wifi -hez létszükséges szolgáltatást is sikerült kivennem :P, aztán próbálkozhattam hogy melyik az). A lementett Windows 7-em (partíciósan) is már valamennyire be van állítgatva, de az még nem volt a legjobb. Embeddednek utánanézek, csak jobb lenne azért a win7, xp tud néha furcsaságokat csinálni.
  • Balumann
    #51
    Windows 7 -et én is ráraktam, be is állítgattam, de tekintve hogy kicsit lassabb volt (meg a játékok is lassabban futottak rajta), illetve hogy ehhez ami nekem van, nem voltak összeszedve sehol sem a driverek, inkább úgy határoztam hogy egyelőre visszateszem az XP-t. (nekem 160 gigás vinyó van benne, úgyhogy nem kell flash driverokkal szarakodnom :P).
    OSX azért kicsit más tészta, én is örülnék ha lenne valaki akinek van tapasztalata netbookra telepített osx-el. Leírásokat kerestem nagyon sokat, de egy olyat se találtam, ami alapján egyértelművé vált volna, hogy nekem hogyan kell föltelepítenem.

    Hát én személyesen próbáltam a HL2 -t, nem lépte sajna át a 15 fps-t. Mondjuk lehet, hogy config fájlban lehet butítani még, hogy menjen, pl. ennél a vidinél leírásban javasolnak is egyet ami duplázza. Én mondjuk már alapból nem szeretem az ilyen fajta akciójátékokat, úgyhogy hamar töröltem.
  • JoinR
    #49
    fail
  • pixx
    #48
    "HL2 ilyen 10-15 fps-el fut, nekem az már nem játszható úgy sajnos"

    Hülye vagy fiam, és még olvasni se tudsz...
  • DeviloftheHell
    #47
    10-15fps neked játszhato? diavetités kb de igénytelenség az meglehet
  • Balumann
    #46
    HL2 ilyen 10-15 fps-el fut, nekem az már nem játszható úgy sajnos. Nagyobb játékkal amivel játszottam rajta az a GTA 3, GTA Vice City (utóbbi érdekesmódon jobban megy), GUN, XIII, CS 1.6, PSX játékok (ePSXe teljesen akadás nélkül viszi a psx játékokat, crash bandicottal meg Tekkennel jól el lehet lenni :D), Tony Hawk PS 4, Underground 2 (sajnos gamepaddal rákötve lehet csak normálisan, mert valamiért nem fogad be sok gombot egyszerre a gép - pc-n csak a space/alt/ctrl meg ilyenek esetén volt ilyen :S), SWAT 4 picit akadós de játszható, Need for Speed hot pursuit 2 és Underground 2 ( utóbbi kicsit már lassabb), Splinter Cell Pandora Tomorrow.
    Régebbi vagy kisebb játékok közül is feltudnék sorolni jópár nagyot jót.

    Egyébként ha valaki nagyon mérnöki programokat akar használni, olyan helyen ahol van net, akkor van egy olyan megoldás, hogy bekapcsolva hagyja a nagygépét, fölrakja a Teamviewert, és akkor a nagy gépén csinálja a dolgokat távolról ^^ (vagy beállítja, hogy auto elinduljon a tv., és amikor ott van, fölhívja az éppen otthon lévőt, hogy nyomja meg a bekapcsológombot a gépen).
    Persze játszani nem igazán lehet így.
  • Balumann
    #45
    Nemtudom miért szidjátok ennyire a netbookokat, én egy EEEPC 900HA -t vettem, még 65ezerért (már 59000 -ért lehet venni). 1,6 Ghz proci, 1 giga ram ,160 gigás vinyó, 3-4 óra üzemidő aksiról. Nagyon sok kisgépigényű játékot találtam, amik jól el mennek rajta, és el lehet velük szórakozni ha éppen nem itthon vagyok (játszani amúgyis itthon hdtv-vel, 5.1 hangal, meg az irányítóimmal szeretek :-) ). Programok közül is szinte minden lényegesebb megy általános felhasználásra. Office 2007 (gyorsan indul és tökéletesen használható), programozáshoz CodeBlocks, Visualstudio, webkészítéshez Dreamweaver CS4 (nem lassú), teliraktam mindenféle pdf és doc könyvekkel (pdf-ekben és több között Foxit olvasójával nagyon jól lehet navigálni, és abban pl. teljes képernyőn is lehet nagyítani, és jó az autogörgetője is, nagyon jól lehet rajta olvasni is így azokat is). Nameg teliraktam minden féle hasznos cuccal, térképszoftverek, meg így minden.

    Multimédiával sincs abszolut gond, a 720p -s HD filmeket is lejátsza élvezhetően.
    Van monitor kimenete is, így rá lehet kötni monitorra vagy projectorra.

    A DVD olvasót hiányolom belőle, az azért nem foglalt volna olyan sokat szerintem, mindenesetre 4ezerért már lehet kapni IDE/SATA USB adaptert, így ha szükség van rá akkor nem drága hozzá csatlakoztatni egyet ^^

    A kis gombok eleinte nehézkesek voltak, de mostmár folyékonyan írok azon is (időnként programozásnál nyúlok mellé amikor ; jelet kell írni).

    WinXP -vel és Ubuntu 9.10 -el használom, Windowst csak hibernálom mindig, így 15 másodperc után már használni is tudom bekapcsolás után, és abszolut stabil. Ubuntuval lementettem a partícióját is, úgy hogy jól be van állítva, így egyszerűen (bár hosszú ideig csinálja) vissza tudom állítani gyorsan ha netán belassulna vagy vírust kapnék. (ezt mindenkinek tudom javasolni akinek netbookja van, ubuntu liveben is működik pendriveról :P).

    Összességében én sokat használom suliban (rendszergazda szakon vagyok), szinte mindent ezen a gépen csináltam eddig, zh-kat is többször írtam ezen (programozás, webszerkesztés), nagyon meg vagyok elégedve vele. A legnagyobb előnye persze a kis mérete, és az 1,25 KG -os súlya.

    Macbook biztos hogy jobb, de drágább is, szerintem multimédiában van csak jelentősebb előnye (azoknak érheti meg maximum többet kiadni). De már készülök hogy megpróbáljak föltenni egy osx -et az eee pc-mre.
  • JoinR
    #44
  • bippo
    #43
    Gratulálunk, ezt már a másik netbookos hírnél is elsütötted. Szóval most végre valamit a netbookokról? ...
  • farxis
    #42
    hát persze ezek a szarok nem váltják le a notebookot!! a macbook teszi ez! mert az jobb.
  • hitman08
    #41
    Half Life 2 naná, hogy ütős program, Celeron 900 mhz-nek mindenképpen, mégis hogyan nyomtad végig? 160x100-as felbontáson?!? A grafikus tervezőprogi meg nyilván elindulni elindul, de gondolom érdemben nem csináltál rajta semmit, mert az a képregényvetítéssel lenne egyenlő. Senki sem vár csodákat egy alapvető feladatokra készített, kényelem szempontjából optimalizált platformtól, kérlek te se akard elhitetni velünk, hogy mindezekre valóban képes egy fing gyenge netbook. Arra használd, amire való, mást meg nem érdemes terjeszteni róla.
  • bippo
    #40
    Örülünk neki, hogy Neked bevált, de mégsem ez az általános.
  • Indira Ganji
    #39
    "Nem váltja le a noteszgépet a netbook"

    Nem, mert nálam már leváltotta...

    Gerygrey:
    "Nyilván nem arra való a netbook, hogy 3D Studio Max-szel vagy After Effects-szel dolgozz, vagy a legújabb játékokkal játssz rajta, de erre még egy normál notebook is csak korlátozottan alkalmas. "

    Nekem a piacon kapható egyik leggyengébb netbookom van: az ASUS 900-as szériából a 900Mhz-es Celeronos, mégis a 3D Studio Max 2010 úgy fut rajta, mint kés a vajban. Nem tudom te miről beszélsz? Ezenkívül a HL2-t is végignyomtam már rajta, ami azért elég ütős.
  • narumon
    #38
    Ezt is néztem vásárláskor, de már nem emlékszem hogy a designon kivül miért esett az UL20-ra a választásom, pedig volt valami fontos dolog arra emlékszem...
  • AgentKis
    #37
    Persze nyilván nem pl. div-x kódoláskor... :D:D
  • AgentKis
    #36
    Ez a kütyü 6-8 órát simán elmegy 2 db 20 Wattórás akksival. 5,6"-on 1024x600-at tud (5-7 wattos fogyasztás(!)).
  • AgentKis
    #35
    Árban ez is hasonló ASUS EEE 1201N, pici 3D is belefért (ION), kis proc. igényű 4-5 éves 3D-s játékok szépen mennek rajta. A 330-as atom 4(!) szálas, bár ezt nem sok minden tudja még rendesen kihasználni. Jogtiszta Win7-tel árulják csak, emiatt a 125-130 körüli ár. Linux-al szerintem 100-110 körül is lehetne...
  • Petka
    #34
    Én kétlem, hogy a nagyobb felbontást nem tudják megoldani úgy, hogy az ne menjen rá túlságosan az üzemidő rovására. Nézzünk csak körül az okostelefonok piacán. 800x480-as felbontás egy 4,3"-os kijelzőn...
  • Exen
    #33
    Szintén "istenkirály" ez a cikk is. Nos aki elhitte, hogy ez így lenne, az megérdemli hogy szenvedjen. S tényleg tuti nyűgös vagyok, de megint egy cikk, ma a harmadik, amelyiknek a lényege 2 sor, tök egyértelmű a többi, és úgy van tálalva, mint valami világújdonság. S kezdek rájönni arra, hogy a régi normális újságírókra jellemző pici állásfoglalás, vagy ha tárgyilagosak is maradnak, nem veszik át a baromságokat, hiányzik nekem.

    Természetesen mindkét készülnéknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, tehát van létjogosultságuk, aztán mindenki eldönti magának hogy mit kíván venni.
  • Gerygrey
    #32
    A memóriakártyás (AVCHD/H.264 tömörítést használó) kamerák videóinak szaggatásmentes lejátszása még asztali gépen is necces tud lenni 2, vagy kevesebb magos proci használata esetén. Egy táskaméretű eszköz esetén nem reális elvárás.

    A powerpoint gépigényét nem tudom, de én Photoshoppal dolgoztam már netbookon, és az tűrhető sebességgel működik (inkább a képernyőfelbontás a szűk keresztmetszet) Ha mondjuk sajtófotósként dolgoznék egy internetes hírportálnál, és az lenne a cél hogy egy eseményen készült fotót azonnal megvágva/korrigálva be tudjak illeszteni a cikkbe, valószínűleg meg tudnám oldani egy netbookkal, és jó dolog lehet hogy nem kell haza vagy a szerkesztőségbe rohanni, vagy egy 3 kilós vasat cipelni egész nap.

    És biztos hogy idővel erősödnek majd a netbookok is, ahhoz képest hogy pár éve még súlyos százezreket kellett fizetni a mostani netbookoknál lényegesen gyengébb subnotebookokért, idővel biztos ezeket is megmosolyogjuk majd, ha jönnek a 4 magos, 10 órát bíró 30 dekás gépek.

  • bippo
    #31
    Mondjuk csodálkozom, hogy egy olyan gépre, amivel szinte mindent meg akarsz csináltatni, közben legyen max. 1 kiló és 5-9órát bírjon, sajnálod a 100ezret, de az iphone sem olcsóbb készülék, pedig annak még korlátozottabbak a lehetőségei.(mondjuk az még könnyebb, és tovább bírja, de dolgozni semmit nem lehet rajta)

    Persze el tudom képzelni, hogy pár év múlva lesz ilyen gép, sőt, remélem is.
    De attól félek, hogy sokáig kompromisszumot kell még kötni, és a gyártók nem nagyon fogják erőltetni, hogy legyen olyan gép, ami könnyű, sokat bír, sokat tud és olcsó.
  • Magiszter
    #30
    Igen sokallom érte a 100+-at. Nem mintha nem tudnám kifizetni, csak egyszerűen nem veszek egy fele akkora, negyed annyit tudó gépet, majdnem annyiért mint a notebookom. Ennyi.
    Mindegy ne vitatkozzunk. Majd ha a magyar gazdaság és a piac úgy alakul, akkor befizetek egyre, ami tudja ezeket. Addig marad a notebook, vagy ha nagyon kell akkor az iPhone :P
  • narumon
    #29
    Van ilyen gép csak nem 100-ért. Nincs ebben hiba, csak az árat sokallod érte az a baj.
  • nextman
    #28
    Ez elég durva restrikció lenne. Vagy min. 10 körülire kéne állítani, pl. sok progi elvan a háttérben is, és nem terheli a gépet. (Levelező, egyszerű vírusirtó, etc.)
  • Magiszter
    #27
    Én hobbi szinten filmezek HD kamerával és jó volna még menet közben kikapni a memóriakártyát, bedugni és megnézni egy nem 3"-os kijelzőn azt amit felvettem.
    A munkahelyemre gyakran kell prezentációkat készítenem és nagyon tudnék örülni neki ha a volánbuszon csak előkapnám a hátitáskából a netbook-ot és tudnék szerkeszteni míg haza nem érek.
    3DSMax-ra mag After effects-re (utóbbira főleg) valóban kevés és nem ez a célcsoport sem, ezt elismerem. Ezekre gyakran a 4 mag és a 8 giga is kevés :D .
    Sajnos az Átlag felhasználó az csak bekapcsolja és megnézi a kedvenc híroldalát oszt ennyi. Esetleg csetel valami programmal. Erre én jelenleg az iPhone-omat használom, Safarival netezek és Skype-al tudok csetelni.
    De szerintem azért kicsit többet is tudnia kellene egy netbook-nak. Nem sokkal többet, de többet. Rosszul gondolom?
  • Gerygrey
    #26
    (Egy 60 oldalas agyon-grafikonozott, 2007-tel készített Power Point prezit is játszon és szerkesszen gond nélkül.

    Az átlagfelhasználónak (aki a netbookok fő célközönsége) erre mi szüksége van? Én viszonylag power usernek tartom magam, de még én sem használok Power Pointot. Az átlagfelhasználónak egy Firefox, Skype/MSN kliens bőven elég, egyszerű "casual" flashjátékok menjenek, illetve ha útközben filmet akar nézni, arra a HD is tök fölösleges. Ezekre pedig kiváló eszköz egy netbook.

    Nyilván nem arra való a netbook, hogy 3D Studio Max-szel vagy After Effects-szel dolgozz, vagy a legújabb játékokkal játssz rajta, de erre még egy normál notebook is csak korlátozottan alkalmas.
  • bippo
    #25
    Ezek máris szolidabb igények, mint amit a másik topikban írtál. Ilyet (ha nem is ma), de záros határidőn belül akár találhatsz is.
  • narumon
    #24
    Szerintem ez nem feltétlenül szegény ember gazdag ember kérdés. Egyszerűen rájöttek a gyártók hogy rengeteg ember van akinek egy notebook felesleges a napi cipeléshez, mert netezni, emailezni, megnyitni néhány doksit egy 70e forintos eepcvel is meglehet és ezeknél még a sebességérzet sem lesz kisebb. Ez miatt lett és lesz ez egyre nagyobb piac.
  • narumon
    #23
    Nekem is nagyjából hasonlóra kell bár a HD film az nem szempont, ha éppen filmezek is rajta arra bőven jó a divx, de leginkább munkára (net, email, doksik, pdf-ek) használom. A flash nálam le van tiltva de valamennyire biztos vinné. Én nagyon meg vagyok az enyémmel elégedve, legközelebb is ezt választanám. Mondjuk árban nem 100 hanem itt pl 132 Ul20a
  • kvp
    #22
    Nem tudom miert kell netbook-nak hivni ezeket a kis teljesitmenyu, kis kijelzoju notebook-okat. Ugyanolyan szamitogepek mint a tobbi, ugyanolyan szoftereket futtatnak, csak az atom processzor egy atdolgozott es magasabb orajelen gyartott pentium mmx, ezert alapvetoen fele olyan gyors mint a vele azonos orajelu modern cpu-k. Ha valaki vesz egy olcso netbook-ot, akkor kap egy kis kijelzos, hosszu uzemideju, de teljesitmenyeben egy 5 evvel ezelotti normal gepnek megfelelo laptopot. A hosszu uzemidonek az a titka, hogy lassu a proci es kicsi a kijelzo, tehat kevesebb aramot esznek. Minden masban egy ugyanolyan geprol van szo, mint a tobbi.

    Egy elso szerias msi wind 'netbook' pl. egy az egyben hozza egy pentium III-as laptop tudasat, csak valamivel tobb benne a memoria es tele van pakolva mindenfele ma mar olcso extrakkal (webkamera, blutooth, wifi, stb.).

    Az egyik elso 10 inches netbook-ot egyebkent meg a toshiba gyartotta 1992-ben, csak akkor meg nem igy hivtak. A fenti tanulmanyokat iro emberek aggodnak, hogy az olcso laptop kategoria levalthatja a draga laptop kategoriat. Ez kb. olyan, mintha a draga luxusautok gyartoi azon aggodtak volna, hogy a ford t-model le fogja valtani a luxus autokat. Nem valtotta le, mert csak a szegenyebb emberek vettek. Most az, hogy szegenyebb emberbol tobb van es ez egy nagyobb piac mar mas kerdes.
  • Magiszter
    #21
    Szerintem egy netbook-nak 3 dologra kell jónak lennie:
    - Internet (teljes mértékben, a legagyonfleshelttebb oldalakat is vinnie kell csont nélkül)
    - Filmek (HD minőségűt is játszon le. Nem érdekel ha közben 100%-osan megy a proci, de játsza akadásmentesen.)
    - Office alkalmazások (Egy 60 oldalas agyon-grafikonozott, 2007-tel készített Power Point prezit is játszon és szerkesszen gond nélkül.)

    E mellett tudja a következőket:
    - Nagy akkumulátor idő (5-9 óra üzemidő)
    - Kis súly (1Kg környéke)
    - Kis helyfoglalás (Olyan A4-es méretű legyen a masina, de nem kétujjnyi vastag kijelző-kerettel)

    Ezt persze ilyen 100 forint magassága (nem 110-120) árban és nem annyiért amennyiért veszel egy 15"-os 2,5 kilós, de 100x-annyimindenre jó notebookot.
  • narumon
    #20
    Persze ha filmet nézel rajta akkor kb a felét.
  • narumon
    #19
    Nem nincs semmi ilyen korlát. Ezt azzal sikerül elérni, hogy nem brutál proci van benne, kisebb a kijelző, tehát az sem fogyaszt annyit.
    Nekem ilyen van, ez kb 8-9 órát kibír
    Asus UL20
  • Freddycom
    #18
    Az, h a netbookokban van-e ilyen 'egyidőben futtatható programok száma' korlát.
    Nem tudom mennyire életképes a kérdés, csak írtátok, h kb 3x annyi az üzemidő, mint egy notebook esetében, és teszemazt ezzel a korlátozással sikerült ezt elérniük.
  • narumon
    #17
    Akkor viszont nem tudom mi volt az eredeti kérdés :)
    Európában szerintem nincs forgalomban Win7 Starter, az a fejlődő világnak készült ha jól tudom.
  • narumon
    #16
    Nekem is ilyesmi van: 12.1" LED HD (1366x768) Ez teljesen élvezhető minőségű és nagyságú
  • Freddycom
    #15
    Bocsesz, azt elfelejtettem odaírni h 'Win 7 Starter', mert ebben akarták h egyidőben csak 3 program futhasson, de később engedték a korlátlan, mint bármelyik másik verzióban. (nálam is 7 hóm prémium fut).
  • narumon
    #14
    Nincs semmi ilyen korlát. Az én gépemen egy Win7 Home Premium fut, ugyanúgy mintha egy asztali lenne.
  • AgentKis
    #13
    Nekem 12"-on 1366x768-as felbontás van. Ez már elég sok mindenre jó. (nem kell görgetni a start menut)
    Láttam olyat aki 1024x600-as 9"oson felnagyítja a betűket 2x-esre. majd csodálkozik, hogy nem fér el az index
    Aki rövidlátó annak sokszor a 4/3-as 19"-oson megjelenő 1280x1024 is borzalmasan apró ha normál betűméreten hagyja, sokan használják kisebb felbontáson (amitől ugye a kép ocsmány lesz).
  • narumon
    #12
    "Az olyan Netbook ami meg már simán viszi ezeket és esetleg nagyobb kijelzője van, az már 120-140 ezer forint. 160-ért játékra alkalmas notebook-ot veszel."

    Nekem viszont nem kell, hogy fusson rajta játék arra nem használom sem a netbookot sem a notit. Viszont 130ért vettem én is a netbookot mert annyiért kaptam olyat ami megfelelt az igényeimnek.