418797
banner
A 'láthatósági / álcázási rendszer' magyarázataLegfrissebb MM táblázat Képfeltöltés ittReplay feltöltés ittOnline Tech-Tree Virtuális pénisz mérő (EFF/WN7)Serious Threat StreamMr Scheff Stream[FAQ - GYIK avagy Gyakran Ismételt Kérdések]Individuális missziók listája TeamSpeak: pointer4.no-ip.org, jelszó nincs

• RatBaG #13939
    igen, ő valahogy mindig csak piócákat talál társnak. khmm, ugye lamm?
  • lammaer
    Fene, nem is R-go, hanem Hungária, csak a Szikora tolta.
  • lammaer
    Küldömneked az R-Go-tól a Csáó Marina cimű számot.... kis szövegváltozatással:

"Hé Adjunktus! Adjunktus hova mész? Hát veled még viccelni se lehet?"

(a többi részt inkább hagyjuk, azok nem érvényesek)
  • Adjunktus
    Na cigizek 1-et aztán kinyírok pár tankot.Bár Lammaer szerint csak killeket lopok.:D
    Tegnap előtt átléptem a 4 millás sebzés határt.Jó kis lopkodás!
  • lammaer
    "nem kevésbé kell foglalkozni"

Már magyarul se tudok irni :) Szóval kevésbé kell...
  • Renegade
    A fene, akkor marad, az, hogy elhiszitek :-) mert mindig nézem az összesítőt (a 10:1-hez, az onnan van). Azért éreztem valósnak, mert teológus & geológus számokat látni SPG vs egyéb esetében.
  • lammaer
    Ha igy lenne, a hivatalos fórumon angolul irnám a FAQ-t
  • lammaer
    Én még azt tenném hozzá:

- akkor támadjunk, amikor nemcsak minket látnak, ergó az esély, hogy pont minket lőjenek eloszlik (birkanyáj szindróma). Nem feltétlenül kell ugyanott menni ahol a többiekt, szóval ha látjuk hogy bal oldalt megindulnak, mi mehetünk jobb oldalt is.

- ha van kapacitás, érdemes nézni hogy miket öl az ellenséges arty. Pl ha látod, hogy a térkép túloldalán épp most ölt meg vkit az előbb az arty, nem kevésbé kell foglalkozni az arty elől való bújkálással, mert úgyse ide figyel...

- ha rádlőnek artyval és nem talál el NEM LEBLOKKOLNI és MEGÁLLNI. Sokszor látni, hogy támad 3 heavy, az egyikre rálőnek (esetleg ki is lővik) és a másik kettő beszarik és megáll ahelyett, hogy kihasználná, a komolyabb artyk 30-60 másodpercig is töltenek.

- ha bokorban rejtőzködsz és rádlőtt az arty, helyet kell változtatni, azonnal. A legöbb artysnak van esze, és ha egyszer felderített egy scout, megjegyzi hogy melyik bokorban vagy, és akkor is odalő még 1-et, ha a scout már nem mutat téged. Ergó a bokor ahelyett hogyrejtene, gyakorlatilag referenciapontként szolgál neki.
  • Adjunktus
    Az azt jelenti,hogy te mennyi sebzést osztottál ki annak tükrében,hogy mennyit kaptál be.
  • Wlanseraf
    Az szerintem is kapott/osztott sebzés:)
  • Renegade
    használd bátran

na ez jó kérdés, én azt tekintem találati %-nak
  • Adjunktus
    "bár többynire azért a saját eszméimet terjesztem"

Magyarul szar játékosokkal akarod elárasztani a szervert,hogy Májer lehess!
  • lammaer
    Dolgozok egy FAQ-n kezdőknek, amit ollózgatok innen a fórumból a jobb hozzászólásokból (bár többynire azért a saját eszméimet terjesztem benne), mert már meguntam a rendszeres "honnan lehet kulcsot szerezni" "miért raknak be a pzIII-ban IS7 ellen" "mijaza szoftvájp".

Ha nem gond, beletenném, de a haszonból nem kapsz semmit.

Figyumá: találati százalék az hol van a statban? Egyetlen százalék amit láttam az valami damage ratió vagy mi a csöcs volt... de az biztos találati százalék?
    Nem lehet hogy az a kapott sebzés vs osztott sebzés aránya?
  • Renegade
    Na, összedobtam egy ilyet, ha érdemes rá, akkor mehet banner alá (ha kell feltöltöm)

Arty áfium elleni orvosság

Mivel még mindig megy a rinya az artyk ellen összedobok egy szösszenetet, hátha valaki megfogadja és hatékonyabban tud játszani ellenük bármilyen tankkal.
    Először is le kell gyűrni az arty parát, ami kialakul bennünk, egy-egy pinokió láttán. Ha a tankunk képes legalább 28 km/h sebességre, akkor már egész jók a túlélési esélyeink. Továbbá sokkal veszélyesebb 3 kicsi SPG, mint egy nagy, mert gyakran lőnek ezért képesek leparalizálni a tankunkat egészen a kilövés pillanatáig. Ha kilő minket, akkor mindig tegyük fel a kérdést, hogy ez vajon kinek a hibája? Az esetek zömében rá fogunk jönni, hogy bizony a sajátunk. Ami tovább javít a helyzetünkön, hogy borzasztó pontatlanok, esetemben (lelkes kasu játékos) a találati százalékok így festenek:
    • Humi (300 csata, patch előtt): 36%
    • Sütő (175 csata, patch előtt): 37%
    • KT (246 csata): 71%
    • Párduc (657 csata): 64%
    Úgy érzem elégé szembetűnő a különbség, azt vegyük figyelembe, hogy a nerf után ennél csak rosszabb számok jönnek majd ki (napi egyre, sem veszem elő az SPG-t), nem ritka, a 10% találati arány, egy-egy csatában!

Hogyan kezdjünk neki?
    Vegyünk egy SPG-t és toljunk le jó pár meccset. Ez arra jó, hogy megismerjük a különböző pályákon azon helyeket, ahonnan általában jól belőhető a terep (itt fogjuk majd keresni őket), illetve megjegyezzük azokat a tereptárgyakat, épületeket, amelyek takarásában dinamikusan haladhatunk úgy előre, hogy védve legyünk tőlük. Számtalanszor látni, nagy tankokat rossz helyen csatába keveredni, pedig csak pár centit kéne odébb menni.

Ha már jól begyakoroltuk és átülünk tankba, akkor a következő pontokat szem előtt tartva, a hatékonyságunk az egekbe szökik:
    • Nagyon fontos, hogy általában kicsi az ágyú kitérése, így, ha kellő távolságban haladunk nekik merőlegesen, akkor csak igen csekély esélye van a sikeres találatnak.
    • A célzás nagyon sok időt vesz igénybe, ha azt látjuk, hogy az ellenfél belőtte a szektort, akkor menjünk át egy másikba, támadjunk onnan
    • Ha az ellenfél nehéz tüzérsége lőtt, akkor hegyes szögbe haladjunk tovább, így akár több mint egy perc is eltelhet mire újra képes lesz befogni minket
    • Sok tanknak túl sok idő, amíg felgyorsul, ezért egy-egy kitörési kísérlet előtt, tolassunk hátra, hogy a fedezéket elhagyva kellő sebességünk legyen
    • Spall liner és repair kitt még tovább javítja a túlélési esélyünket
    • Ha tudjuk, hogy SPG vadászat következik, HE-t töltsünk be, így nagy valószínűséggel egy lövéssel ki tudjuk szedni őket
    • Mozogni, mozogni, mozogni, az egy helyben álló tank, halott tank
    • A nehéztank, közepes tank kíséret nélkül, egy vak és kövér célpont bárki számára
    • Az összes pálya úgy van tervezve, hogy egy-egy halálzóna kivételével kényelmesen lehet támadni az ellenség állásait (SPG-t vezetve, ezeket hamar meg fogjuk ismerni)
    • Használjuk ki, hogy az SPG-sek nagy része nem tudja, hogy mi zajlik körülötte, mert a térkép távoli részére fókuszál és ritkábban tekint a kis térképre.
    • Figyeljük, hogy honnan jönnek a lövések és ennek ismeretében válaszuk meg a támadási irány, ha kell, több szektort is odébb mozogva
  • [NST]Cifu
    Hopp, most hogy mondod tényleg, van egy ötödik tényező, mégpedig a lepattanásra való hajlam, amit az ágyú Tier-je és a célpont Tier-je határoz meg. Mivel pedig a kónikus löveg Tier VIII.-as, nyilván sokkal kevésbé hajlamos a lepattanásra.

Így már kicsit érdekesebb a dolog. Nem mondom, hogy meggyőzőbb, de kétségkívül érdekesebb. :)
  • Adjunktus
    Valóban!
    De ha már ennyire figyelsz,akkor nyilván az is feltünt,hogy az én oltogatásaim álltalában humoros formában történnek.Mindegyik végére kerül egy-egy mosoly jel.Igyekszem elvenni az élét a komoly mondandóimnak is.Nem szeretek senkit sem megbántani,még akkor sem ha egyébként az illető olyan hülye,hogy óvodában megbukott játékból.
  • spiczi91
    Az, ahogy én észrevettem, sokkal sűrűbben pattan le, mint a konisch. Az legalább mindig átüt.Legalábbis abból még nem nagyon hallottam bánszdáffot.
  • [NST]Cifu
    Persze, én is a "live"-ban gondolkodom. :)
  • spiczi91
    De perpill nem nagyon tudok róla, hogy lehet aranyat venni, a 150 meg kell másra.
  • f24sg
    Na ez! Kb. így kéne. Jelenleg olyan a cucc, mintha műholdon keresztül, vagy vmi AC-130 kameráján át céloznának.
  • [NST]Cifu
    Mennyi a prémium lőszer ára abba? 5 arany? 10? Iszonyú drága. :)

Sacc per kábé 1 forint = 1 arany. Ellősz egy csatába mennyit? 20-30 darabot? Szóval oké, klánwaroknál, hasonlóaknál megértem, de amúgy nem éppen kifizetődő. Pláne, hogy a 88mm L/56 azért nem sokkal marad el tőle, sima AP lőszerrel. :)
  • spiczi91
    én szeretem nagyon a koischt, csak az a baj, hogy az igazán jó használhatósághoz kellene a prem lőszer, arra meg arany nincsen. :)
  • [NST]Cifu
    Köszi! Igazából azt próbálom megérteni, hogy mi a fenéért kapott Tier VIII.-as besorolást ez az ágyú. Mert nem értem.

Ugye összesen 4 jellemző adott.
    Átütőképesség: E téren nem rossz, de nem is kiemelkedő a Kónikus löveg, Tier VII.-nek elmegy bőven.
    Pontosság: E téren megint nem rossz, de nem kiemelkedő.
    Sebzése: Nevetséges kategória. A DPM (sebzés per perc) 1114, vagyis kb. fele annyi, mint a Tier VII.-es 88-as L/56-osnak vagy a Tier VIII.-as L/71-esnek.
    Tűzgyorsaság: Na egyedül ebben jó, de mennyit ér a nagy tűzgyorsaság? Egy esetet tudok elképzelni, ha körözöl az ellenfél körül, és menet közben tüzelsz. Minden más téren a nagy Alfa Strike (egy lövéssel bevitt sebzés) jobb választás, különösen harckocsiknál, mert a csiki-csukinál nagyobb a fedezékben eltöltött idő (persze megvannak a hátrányai, de remélem érthető mit akarok írni).

Szóval én csak azon akadtam fel, hogy miért kapott Tier VIII.-as bélyeget egy olyan ágyú, amit egy Tier VI.-os hk.-ra lehet felrakni. :)
  • Renegade
    támogatom! persze csak akkor, ha leesett lánctalp cseréje perceket vesz igénybe :-)
  • spiczi91
    " én elfet játszottam az erdőben "

Ezen meghaltam...
  • malystryx
    Természetesen ezek az érvek teljesen "ott vannak", és persze hogy viszek én is magammal HE-t, de szeretem a hosszú csőből kilőni őket, még ha nem is sebzek annyit. Így is-úgy is 1 lövés vagyok a Pz4 és Stug-al mindenkinek, szóval ne legyen már neki olyan könnyű, hogy ezt közelről teszi :)
    Egyszer kipróbáltam a Stug-al a kommandót, (méregzsák) az volt a szerencsém, hogy városos pálya volt, itt egyedül használható a dolog (de csak nekem).. Kilőttem a bázison kempelő Shermant, és beleharaptam egy KT-ba, de hála az égnek olyan lassan mozgott a tornya, hogy ki tudtam surranni a sarkon, és megkerültem a tömböt. Megyek be a másik oldalon, szembe volt már velem, csináltam egy manővert, és ellőtt mellettem. 12-ről lelőttem 6%-ra.. Na mondom itt a vége. Becsuktam a szemem... és Win! Valaki besegített nekem :)))

Cifu!
    Én sokat használtam a VK3601-en a 8-as szintű löveget, mondhatni elég pontos, de annyira nem, mint a Pz4 L70-je. Bár lehet azért nem, mert a VK-n nem vártam meg a 100%-os legénységet.. Volt amikor jókat ütöttem vele, de a nagyokhoz édeskevés... De kell mák is hozzá. Háborút nem lehet nyerni vele, de ha a saját tierjébe esik, akkor jó szolgálatot tehet. De hát mostanában ugye sok a heavy, ezért nem jó választás ez az ágyú, de a gyors újratöltés mellette szól.
  • SZU
    Biztos mert tiltotta a pápa!
  • SZU
    Vagy reformálják meg az Artyknak a célzását. Ne realtime felülnézetből sniperként lőjenek, hanem statikus domborzati képen célozzanak, amin felvillannak a spotterek után piktogrammok.
  • [NST]Cifu
    1915-ben miért is nem lehetett fegyverkezni?

Az én példám arra vonatkozott, hogy az angol nyelvű "Tank" kifejezést meghatározó leírások is mindig az angol harckocsikkal kezdik, amelyet "Tank" fedőnévvel illettek. Csakhogy ezek a járművek nem felelnek meg azoknak a kritériumoknak, amelyekkel a ma a 'Tankokat' besorolják.
  • a.carkey
    Homokos tankok?
  • ZelenkaP
    Azért nevezték őket "tank"-nak, mert ugye nem lehetett fegyverkezni anno, meg a kémek ellen, így ezeket "tank" nak azaz tartályoknak nevezték el, félrevezetés végett, aztán rajtuk maradt ez a név....

Kis off: Most voltam shoppingolni és több mulitban is láttam a témába vágó könyveket:
    A II. világháború német páncélosai, Tankok a Felvidéken, A sivatag tankjai
    Az utóbbi cím nem pontos..;)
  • a.carkey
    Mozgófejü kis SU ingame, és Wittmann. :)
  • lammaer
    Hogy ne érezd magad elhanyagolva, szivesen hozzászólok a tabu témádhoz.
    Igazad van.

Tegyük hozzá, te is tudsz oltogatni néha :) Tehát magyar vagy...
  • Me0w
    Tolem maradhat ugy az arty, ahogy most, de akkor kerek a VK-mra 2x3000 loeros motort, meg valami felfuggesztest, amivel elerem a 70 km/h-t. Es akkor szarok ra, hogy lonek :)
  • HuffnagelSteve
    A véleményed tiszteletben tartom, viszont amit írsz barátom annak zöme ******. A Te következtetésed szerint például a Gvozgyika is tank ugyebár illetve a Stridvagn 103 meg nem az ;)
  • [NST]Cifu
    Miután kilőtt egy Sz-51, beírtam a szokásos World of Artillery... szöveget, erre visszaírt, hogy World of Sitting Ducks... El kellett ismernem, hogy frappáns válasz volt. :D
  • Adjunktus
    A játék szempontjából értettem azt,hogy bőven belefér.
    Nem hiszem,hogy olyan sok playernek van ellenük kifogása.
    Ellenben az OP artykkal!!
  • Wlanseraf
    Melyik néven adható el jobban a játek?

World of Tanks , W.O.T

World of Armored Combat Vehicles , W.O.A.C.V

szerintem ennyi:)
  • [NST]Cifu
    Tematikai vitát lehetne nyitni erről, lévén mit tekintünk alapnak.

Tank (harckocsi) elnevezés meghatározása - angol doktrína szerint? Német doktrína szerint? Magyar doktrína szerint? Pontosan milyen meghatározást fogadunk el az egyes megnevezésekre, és így tovább. :)

Szóval ingoványos talaj ez. :D
  • Adjunktus
    Na azért a TD-k bőven beleférnek ebbe a kategóriába!