Új korszakot nyit az LHC rekord
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Sajnos a nagy sebességeknél tapasztalható rendellenességek tények, ezeket meg kell emészteni.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Lassan kezd formálódik az hogy a természettudományhoz miben kell hinni / mit kell elfogadni.
Eddig:
-a világ megismerthetõsége
-a világ leírhatósága matematika segítségével
-a természettudományokat mûvelõk által közreadott adatok hitelességébe vetett hit
Na meg kell ego, (You can do it!) hogy ne mennyen el a kedved még az elején.
-saját magadba vetett hit
Tévedsz.
A fény sebessége kiszámolható mért adatokból, ez igaz. A fénysebesség viszont nem a fény sebessége. A fénysebesség egyik definíciója: a fény tökéletes vákuumban mért sebessége. De mivel tökéletes vákuum nem létezik, így ez nem egy mérhetõ dolog. Másként fogalmazva, a fénysebesség a fény terjedésének maximális sebessége, ez már barátságosabb de méréssel csak közelíthetõ érték.
Az ember alapvetõen szubjektív. Kellõ szigorral nézve a dolgokat, minden általunk a világ leírására használt szó, és gondolat csak az általunk elképzelt világba létezik, és nem a valós világban (ha ilyen egyáltalán létezik).
Ninnkigal, Ereshkigal és a többiek :)
az látszik keményen, hogy nem érted s ezért tagadod, hibásnak titulálod. tipikusan egyszerû emberke viselkedés. 😊
Epikurosz, mármint 0 Kelvin alá nem lehet menni. Gondolom erre gondoltál.
Ha két proton egymással szembe megy 99% fénysebességgel, akkor egymást nem úgy látják, hogy~2x fénysebbességgel jön a másik, mert lassabban jár az "órájuk".
Van is saját elképzelésem, ami nekem megfelel. Díjakra nem tartok igényt, pláne nem Nobel-díjra, mert az már kellõképpen lejáratódott (nemcsak az én szememben).
ha én a 0-nál állok, a pozitív irányba is végtelen sok szám szerepel rajta, meg a negatív irányba is végtelen sok, tehát a számegyenes kétszer végtelen sok számból áll, "merthát mindkét irányba!"
kb. ugyanez a mondás a fénysebességre, "merthát mindkét irányba!"
Elösször lõjünk rájuk atomot, aztán valami DURVÁT!
"... mindkét részecskéhez képest nyugalomban lévõ pont ... ehhez a ponthoz képest ... akkor egymáshoz képest sokkal többel kell, hogy menjenek."
oké hagyjuk az inercia rendszert, mert bonyolult. ezt talán Te is "elhiszed": v=s/t azaz a sebesség a megtett út és a közben eltelt idõ hányadosa.
ha elfogadod hogy az idõ változásának a sebessége két test számára különbözõ, ha mozognak egymáshoz képest, akkor érheted, hogy a sebességük nem csak a megtett út függvénye. azaz Te, mint "álló" pont egész egyszerûen más idõtartamban méred a két részecske megtett útját, így a sebességét is, mint a részecskén utazó idõ/sebességmérõ szerkezet.
"Nálam ez pont a duplája, függetlenül attól, hogy egyes (szerintem hibás) képletek szerint mennyi jön ki."
Lehet hogy a hétköznapi tapasztalataidnak ellentmond (jöttél is a 30al menõ autóiddal), de attól még kisérletileg igazolható, mérésekkel alátámasztott tényrõl beszélünk, nem hittanról. azt hogy Te ennek sose néztél utána, vagy kevés idõt szántál rá és nem értetted eléggé meg, nem jelenti, hogy nem igazak.
Ha mégsem gondolod helyesnek a relativtás elmélet modelljét, vagy matematikáját, akkor találj ki a világot pontosabban leíró modellt, dolgozz ki kisérleteket melyekkel igazolni tudod a modelled helyességét és söpörd be a fizikai nobel díjat. addig viszont inkább fogadd el, hogy ez nem divatozás kérdése, hogy "hiszel-e benne".
ps.: minden fénysebességgel kapcsolatos hírnél jön egy megmondó ember, aki ráadásul szándékosan igyekszik nem megérteni a leírtakat. ha lenne egy hír, hogy a számegyenesen végtelen sok szám szerepel, akkor is beírná valaki, hogy nem is végtelen, mert el lehet számolni végtelen+1-ig is, meg 2végtelenig? 😊
Elösször lõjünk rájuk atomot, aztán valami DURVÁT!
Vegyük figyelembe, hogy modellekkel dolgozunk, amelyeknek megvan a maguk érvényességi köre. A rel is egy ilyen modell, kis tömegeknél és sebességeknél visszaadja a newtoni mechanikát, más körülmények között pedig majd átmegy valamilyen más elméletbe, talán a p-brán elméletbe, talán valami másba. A rel szerint a fénysebesség határsebesség, s ezt számtalan kísérlet megerõsítette, nincs itt szó bizonyítékok félresöprésérõl vagy eretnekségrõl. Ellenben a kvantummechanika egyes jelenségeinél úgy tûnik, végtelenül nagy az információ terjedési sebessége, s ezt sem titkos tan, ez már a múlt század elején tudott volt.
A rel és a kvantummechanika bizonyos területen jó közelítését adja a valóságnak, de látszanak az értelmezési tartomány határai is. Mindkettõ az emberi szellem monumentális és ragyogó alkotása, s jelentõs szerepet töltöttek be az elmúlt század jelentõs ütemû technikai fejlõdésében. Nem ott kell beléjük körmöt ereszteni, ahol jól mûködnek, mindannyian tudjuk, hogy nem a valóságot írják le, van mögöttük más elmélet, amely a világunkat a makroszinten ismerttõl emberi ésszel elképzelhetetlenül és szinte felfoghatatlanul idegennek írja le. Talán célszerû volna a figyelmet ezekre fordítani, itt van mit keresni, kutatni.
Fizikában és elektronikában is elég sokat számoltunk annak idején komplex számokkal...
"Ezt igazolja a tapasztalat, semmi sem cáfolta még meg" - szerintem viszont igenis van cáfolat, csak azok mindig le vannak söpörve az asztalról, mint egyfajta eretnekség. Én nem axiómák szerint élek, hanem a tapasztalataim alapján és ennek azok a posztulátumok ellentmondanak. Félreértés ne essék: én is tanultam ezeket, csak én nem fogadom el. Hittant is tanultam, mégsem fogadom el, hogy van isten. De mint ahogy egy istenhívõt sem akarok a magam igazáról meggyõzni, így azokat sem, akik a fizika ezen részét elfogadják. Maradjunk ennyiben.
willcox: ott rontod el, hogy azt hiszed, van abszolút inerciarendszer. Pedig nincs. Nem mondhatod azt, hogy két foton egymástól távolodik, csak azt, hogy hozzád képest egy foton távolodik, de hozzád képest felsõ korlát lesz a fénysebesség az õ távolodásának. A relativisztikus sebesség egy tengelyirányra: v/√(1-v^2/c^2). Ahogy v -> c, úgy tart az egész tört c-hez. Ha v > c, akkor a gyök alatt negatív szám lenne. Ebben a fizikában valahogy még nem láttam értelmezsét a komplex számok képzetes részének, így ezt hanyagoljuk. Hogy miért lenne ez a képlet igazabb bármely más képletnél? Einstein második posztolátumából vezethetõ le. Hogy a posztulátum miért lenne elfogadható? Ezt igazolja a tapasztalat, semmi sem cáfolta még meg, ilyen axiomák körül élünk, és bízhatunk bennük.
„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t
PS: nem mentem bele semmilyen csapdába, csupán arra írtam egy példát, hogy a ma elfogadott fizikára sem lehet ész nélkül csak a matekkal zsonglõrködni.
És egy közérthetõbb példa, ami pár éve itt már olvasható volt: egy régi vicc következik.
Pistikéék a negatív számokat tanulják. A tanító néni mond is rá egy példát:
- Gyerekek! Ha ötbõl elveszünk hetet, majd kettõt hozzáadunk, akkor nullát kapunk. Ugye értitek, gyerekek?
Minden gyerek érti, csak Pistike nem, de nem mer jelentkezni. Otthon elmeséli az apjának a példát, és kéri, hogy magyarázza el érthetõen. Az apja mond is egy szemléletes példát:
- Kisfiam! Ha öten utaznak a villamoson, és heten leszállnak, akkor két embernek vissza kell szállni, hogy üres legyen a villamos.
😊
Ha elfogadod, hogy -273 Kelvin fok alá nem lehet menni, akkor fogadd el azt is, hogy a fénysebesség egy természetes korlátja az elektromágneses hullám (foton) terjedési/mozgási sebességének.
Segítek, oksi?
A mozdulatlanságot nem lehet überolni (persze az is relatív), szóval olyan nincs, hogy egy adott térfogatban az atomok egymáshoz képest nem mozognak, és infrasugárzást sem bocsátanak ki, és ehhez képest még jobban fokozzuk a mozdulatlanságukat.
A fotonnál a c szintén egy ilyen határállapot, a foton jellege, természete miatt ennél gyorsabban nem tudja szedni a lábát.
Az persze nem kizárható, hogy van valami más, ami gyorsabban mozog. Hogy mi az - ne kérdezd, mert nemtom.
<#nemtudom>#nemtudom>
Kara kánként folytatom tanításom.
Egyébként, fotont senki nem akar felgyorsítani, meg fotonokat sem akarnak egymásnak ütköztetni.
nem is tudom, hogy ez most mér jutott eszembe.<#confused>#confused>
Kara kánként folytatom tanításom.
Röviden: a fele sebesség-negyede mozgási energia a Newtoni mechanika alacsony sebességeinél igaz, fénysebességhez közelítve a függvény exponenciálisan növekszik. (Ha a függvény mégsem szexponenciális jellemzõjû, nézzétek el nekem és tudjátok be a Bordóinak.)
Másik irányból megközelítve: a gyorsításba fektetett energia annál inkább a részegcseh energiáját, és annál kevésbé a sebességet növeli, minél inkább megközelítettük a fénysebességet. Valahol olvastam, ha vákuumban eleresztenénk egy fotont meg egy LHC-ben felhergelt részecskét, és egy év múlva megnéznénk, mennyire maradt le a mesterségesen gyorsított, akkor csupán 20 cm-vel volna hátrább, mint a foton. Ezt valaki megerõsíthetné, mert én mesélem fûnek-fának, amikor megkérdezik, hogy mégis, mennyire fénysebesség közeli ez a gyorsított részegcseh, de nem vagyok teljesen biztos benne, hogy igazam van. Szóval kösz elõre is.
Például kérdés, hogy a tér (pl. elektromágneses) tér linearitása (szuperpozició elve) mekkora térerõkig igaz.
Ma már igen nagy teljesítményû lézerek sugarát igen kicsi foltba lehet fókuszálni, ami mega-giga térerõket jelent.
Arra is kíváncsi lennék, hogy mi történne a két részecske ütközésekor keletkezett tüzes gombóccal ilyen térerõkben.
Csak egy példa volt.
100 - 400 = -300
eddig oké?
100 fok Celziusz - 400 fok Celziusz = - 300 fok Celziusz?
Ugye?
Attól, hogy matematikailag valami helyes, még nem feltétlenül van köze a valósághoz.
Nem lorenz hanem Lorentz. És nem elmélet hanem elv.
A helyzet persze itt is ugyanaz mint a heliocentrikus-geocentrikus világképek vitájánál, mindkettõ matematikailag ekvivalens, így nem meglepõ hogy helyesen írja le a valóságot.
harminccal: 30-cal (val-vel hasonulva).
Amit te írtál: 30-al (harmincal) az eleve baromság, mert a szótõ nem harmin, hanem harminc.
Ha hallgattál volna...
30-cal = 30-al
<#worship>#worship><#violent>#violent><#falbav>#falbav><#banplz>#banplz>
Csak a semmi lehet tökéletes!
"De ha mindkettõ csak a fénysebesség felével menne, akkor sem kapnánk sokkal kisebb relatív sebességet" A fénysebesség közelében a nem sokkal kissebb relatív sebesség nagy energiakülönbséget jelent. A kettõ aránya:
E1/E2 = sqrt((c^2 - v2^2)/(c^2 - v1^2)) (lehet javítni)
Gondolom, mikor sebességet emlegettél, mozgási energiára gondoltál.
E = 1/2mv^2
Ha v <- v/2, tehát fele akkora sebességre 0.5m(v/2)^2 = 0.5mv^2/4 = 1/8mv^2 lesz. Tehát a mozgási energia negyedére csökken.
„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t