680
-
willcox #319 Pontosan úgy van, ahogy írod. Hozzátenném, hogy a Doom3-ban is volt hiba, ugyanis sokszor túl éles volt az árnyékok kontúrja (maga az árnyék meg csont fekete), pedig ez max. légüres térben lehetne csak igaz, és olyan helyen, ahol semmilyen fény nem verődik vissza. Ugyanúgy az Avatar-ban is van technikai hiba, és ez a mélységélesség.
A nagy hype, miszerint ez az Avatar "forradalmi" technikát használ, legalább akkora hazugság, mint a microsoft hasonló megnyilatkozásai a forradalmi technikákról. -
#318 Akkor viszont ez a te filmed!
-
#317 Sok embernek teccet a film, akinek kifogása van ellene, azok sem mondják általában, hogy trágya lenne, és nem érdemes megnézni, csak éppen nincs annyival magasabban a pl. 2012. féle hálívúdi világmegmentős vonulattól, mint a rajongók azt képzelik.
Jön főhős, először topa, majd felszívja magát, nagy robbanás, harc főgonosszal világ megment, epekedett várakozás közben jöhet a második rész, végecsapóbóldogkarácsonyt. Ennyi!
Na most ettől azért el lehetett volna ám térni, és talán még mindig el lehetett volna mesélni a sztorit, mondanivalót(?) is, ha esetleg volna ilyen. Nos hát izé, legyünk őszinték Cameron nincs olyan szinten elengedve, hogy erre képes lenne. Aki szereti, az pont azért szereti, mert az előző unalomig lerágott öntőformát mindig képes valami technológiával új, friss, ropogós és kívánatos tartalommal megtölteni, de nem megváltoztatni. Amivel ugye pl Emerich is próbálkozik, de ő a pénzt inkább jó színészekre költi, Cameron meg extra filmes kütyükre. Valamiért Cameront jobban értékelik, több különbséget nem nagyon tudok felfedezni kettőjük között. Illetve annyit, hogy a sci-fi lényege, hogy kívánatos technikai kütyük legyenek a filmben, amelyek Cameronnál valóságosnak néznek ki, míg Emerich általában megelégszik azzal, hogy ha ezek a filmes kellék funkcióját kielégítik.
Egyikük sem látja azonban, hogy a forgatókönyv alapvetésén kéne talán túllepni és akkor azok is, akik már túlléptek rajta és mást, többet, sokkal többet(!) várnak, képesek lennének értékelni azt a néhány gondolatot, amire a nagy puffogtatás meg álleejtés közben csak elhadarva jutott idő. -
#316 Gratulálok a cikkírónak, hogy le "merte" írni a véleményét. Ez a film olyan, mint anno a Doom 3 "a világ legjobban várt játéka" - egy csili vili techdemó, szegényes tartalommal. 2010-ben a hasonló technológiai színvonalon készült, sztorival is rendelkező film(ek)re lesz majd érdemes odafigyelni.
Akik pedig hőbörögve próbálják másokra ráerőszakolni a véleményüket (miszerint is ez a film 10/10), azoknak érdemes lett volna már korábban elmenni egy IMAX moziba :P -
willcox #315 Nem kell bevenni. Ha vitázni akarnék veled, akkor leírnám bővebben. De nem akarok, csupán a véleményemet írtam le. -
Lokids #314 Tegnap megnéztem IMAX-ban. Csodás. Na így kell látványvilágot összehozni (már alig várom, hogy a mezei monitorok is képesek legyenek erre).
A film hátránya, hogy a story egyszerű mint a bot. A film előnye, hogy a story egyszerű mint a bot.
Első azért, mert érezni, hogy ebből azért lehetett volna több is mondjuk +20 perc alatt. Utóbbi azért, mert agyat eldobhattuk és csak "néztünk".
Ezt a filmet mindenképpen a legjobb mozikban kell megnézni... -
Silenzio #313 Ezt így nem veszem be. Bővebben? -
CyrSyS #312 Teljesen egyetértek minden negatív kritikával! Nem értem James Cameron-t mi ütött belé mikor megrendezte ezt a filmet. 10 citrom díjat érdemel. ÓÓÓ borzalom az egész. Igaz a köreimben sokan odavannak érte amit mai napig nem értek. Ezek a kék figurák hát ne haragudjon már meg a világ hogy néznek ki... Meg ez az egész fantasy jelleg hát valami katasztrófa. Ez egy csőd alkotás.... -
willcox #311 A #310 neked szólt. -
willcox #310 A második bekezdéseddel egyetértek, a többi csak mellébeszélés, hamis állításokkal megtűzdelve. -
Silenzio #309 Az első bekezdés és a cím láttán mélységesen felháborodtam, hál'istennek a cikkben semmi nincs ami ne volna megfontolandó. Én mégis továbbmennék kissé.
Egyrészt Cameron munkássága előtt a világért sem kéne hasra esni. Első, még bérmunkakért forgatott mozija borzalmas. A Terminátor elképesztő fifikás, szikár, sci-fibe oltott olcsó slasher. A mélység titka, akármennyire kultikus remekmű, az utólag rendelkezésre álló információk alapján techdemó, akár az Avatár. Az Aliens bár külön franchise-t teremtett, amit a mai napig használnak folyamatosan, fele annyit nem ér mint az első rész. Funkcionálisabb rendezés, kevesebb dizájn, fele annyi spiritusz nincsen benne, mint az első részben. Grandiózus, háborúsra hangszerelt alien-film, csak épp a zsigerekig hatoló, körmönfont vizuális perverzió és a nézői ösztön-én szándékos megerőszakolása hiányzik belőle, ami miatt az első rész a mai napig zseniális. A T2 hangulata és stílusa fenomenális, mégis, a film a T1000-es lehetetlen, inkongruens karakterével olyannyira bugyuta -számomra-, hogy azt mondom: imádom azt a filmet, de sosem fogom olyan nagyra tartani, mint a perfekt első részt. Abszolút látványfilm az is. A True Lies rendhagyó, kreatív blődli, szeretem, de nem egy húzó név. A Titanic a technikai tökéletességétől eltekintve meg dettó Avatár, plusz némi szirupos giccs. Miért kell tehát zseniális filmek pantheonjának ajtaján dörömbölnie az új Cameron-filmnek? Nem kell. Max 3 kifogástalan filmje van a mesternek, még annyi sem. Nincs kifogástalan film, csak kritikus szubjektum. Cameront például igen nagyra tartom, holott órákig szapulhatnám bármelyik filmjét.
Az Avatárról kapcsolatos magánvéleményem már hangoztattam az oldalon, sajna nem tudom nem filmesztéta szemmel nézni, dehát 7 év képes elfelejtetni az emberrel, milyen ártatlan, egyszeri filmnézőnek lenni. Most ezt is megpróbálnám összegezni.
Kissé messziről indulva: azt a véleményt akarom első sorban megbombázni, miszerint az Avatárban nincs semmi egyedi tartalmi vonás. Közhely, hogy a nagynak kikiáltott szerzői filmesek (egy pillanatra legyen Cameron is az) egész életükben ugyanazt a művet alkotják újra, az "újrák" nüansznyi változásaiból meg létrejön egy metaműalkotás, teszem én hozzá. Maga az Opus Magnum, amiből kiviláglik ki is volt ez a Bergman, Kubrick, Paradzsanov vagy bárki. Cameronnál is vannak visszatérő patternek, és ezen tartalmi, valamint filmnyelvi (esztétikai) motívumoknak (technikaellenesség; társadalmi érzékenység; a disztópiák iránti fogékonyság; melankóliára való hajlam tartalmi szinten) a logikus folytatása, mondjuk öszessége az Avatár.
A Farkasokkal táncoló vagy a Pocahontas: nem lehet elvonatkoztatni attól a földrajzi, társadalmi közegtől, amiben játszódnak. Az Avatár célja szerintem épp az volt, hogy a referenciális értelmezések (spanyol hódítók, közel-keleti alibi-hháborúk) jelentősége minimálisra csökkenjen. Ez pedig csak úgy volt lehetséges, hogyha a filmből átjön Cameron egy mélyen megalapozott esztétikai álláspont. Miben is áll ez? Egyrészt ott a közeg, amit Cameron megálmodott. Ő mindig a jelenből, a valóságból, a kézzel foghatóból indult ki. Minden filmjében. Itt is a fiatal Földből indult ki, mikor bolygónk energiaszintje jóval magasabb volt, a természet pedig jóval gazdagabb méretbeli és színgazdagságot "engedhetett meg magának". A film egyik kulcsszava is: energia. Hol itt a giccs? Legfeljebb annak számára van jelen, aki képtelen elvonatkoztatni az itt és most földhözragadtságától. Merthogy az Avatár "biofilm", átélt, szakavatott biológusi attitűdből táplálkozik (ami Cameron alaposságát ismerve nem meglepő, de csak annak jön át aki ért is ahhoz, amit néz), nem egyszerűen ökofilm, nem a Greenpeace gyermeke, egyszerűen olyan álláspontból fogant, ami a társadalmi ember, a fogyasztó számára idegen, giccses, megvetendő. Számomra kozmikus, minket minősít, ha csak a látványt látjuk benne. A fogyasztó elfogult, mert a mindennapi valóság lejáratja mindezt a LOGIKUS, pártatlan szemléletet. Cameron nagyban játszik, többről van szó mint a Star Warsban, A gyűrűk urában; ez már nem a kollektív emlékezet színtere, mindez emberi világunktól független. A szerzői filmesek által milliószor megénekelt, kultúrák közti átjárhatatlanságon való csámcsogás már csak ráadás.
Az Avatár nem az az emberiség ellen lázító, demagóg és ellentmondásos film, szeritem pártatlan, árulásnak tetsző ellentmondásossága a néző azonosulás játéka, lelkiismeret csupán. Minderre bizonyíték a film első órája, az okoszféra bemutatásának alapossága, no meg az, hogy az istenség, Ejva léte nem a kultúra iránti tisztelet záloga, hanem BIOLÓGIAI TÉNY. Az már más kérdés, hogy Jake pálfordulása nemes átlényegülés, vagy groteszk, bestiális perverzió eredménye-e. A film mindkét lehetőséggel eljátszik.
Summa summarum: az Avatár azon kevés film egyike, ahol a film esszenciája a milliónyi audiovizuális és motivikus apróság összessége, a plot, a harc, a terület védelmének kisszerű csoporteszménye tökéletesen lényegtelen. A hinduizmus pedig nem vallás, hanem a spirituális élmény átélésének esztétikai letéteményese, és még vallásosnak sem kell lenned hozzá. Abszurd módon a film mindezt úgy éri el, hogy a trükkipar történelmében először, organikus világot teremt a 3d Studio-k és Mayák falanxa közt. Aki mindezt képtelen felfogni és mindenáron kulturális asszociációkon csámcsogva tölti el a film 160 percét, az legközelebb inkább maradjon távol tőle. Ennyit akartam mondani. -
willcox #308 Magadra mit mondanál, hogy már sokadszorra írod le közel ugyanazt? -
frensys #307 Ezt a hülyegyereket aki ezt a cikket megirta,bár ne tette volna!!!Életem legjobb filmjét igy lealázni!!Menjen fel a port.hu-ra és a filmet mindenki 10/10 re osztályozta,tökéletes hangulatos hihetetlen az egész nagyon beleélhető és jó!Erre igy lehuzza..menjen az ilyen kapálni a kertbe,talán ahhoz ért..! -
Scamp #306 Jó tudom ez most olyan megmozdulás volt mint a 16 évesek New Moon megmozdulása mikor egyik vetítésről ülnek be a másikra...de egyszer azért ki kellett ezt is próbálni...:D -
Kaziking #305 Hehe jo nagy port vert fel ez a cikk :) Én láttam a filmet a bemutató utáni napon 3d ben (fingom sincs milyen technikával vetiteték de nem is érdekel), Nekem is nagy elvárásaim voltak a beharangozott dolgok miatt, kicsit tartottam is töle hogy csalodni fogok (ami már töbször elöfordult hasonló nagyon nagy hirverésű filmeknél). De mivel nagyon jól szórakoztam, lekötött a film látványa, fel sem tünt a 160 perc "végigseggelése", valoban a sztori nem üt elég klisés, de mikor kijöttem a mozibol mégsem éreztem azt hogy csalodtam volna benne. összeségében nekem teccet :) mondjuk 9/10 -
Scamp #304 Elsősorban a film miatt. Jól nézett ki a 3D is, de a másodjára csak 2D-re sikerült eljutnom. A látvány nem volt ugyanaz az tény, de a film az nagyon tetszett leszámítva néhány hibáját is.
(Szembetűnő volt, hogy mindegyik Avatarnak meg volt változtatva az orra, de a doktornőének emberi orra volt...ez nekem nagyon piszkálta a szemem.) -
#303 Ezt a cikket az első trailer után is meg lehetett volna írni, mert a cikk írójának az a célja, hogy provokáljon, nem pedig az hogy reális képet adjon a filmről.
Szomorú, hogy az sg.hu-n a provokálással próbálják elérni az olvasottság növelését, nem pedig reális képet adni a filmről. Legalább egy újabb cikket írhatnak, majd hogy az Avatarhoz érkezett a legtöbb hozzászólás 2009-ben... -
stukov #302 Imax vs D3D, jó kis leírás volt lentebb, bár nem derült ki, hogy akkor most melyiktől fáj majd a fejem :) Voltam mar Imaxban, a halacskás filmet néztem.
Nagyon jó, hogy az egész látóteret kitölti a kép, a D3D-nél meg kisebb a vászon, így nem tudom milyen lehet.
Amúgy az Imaxban január 6ig nincs hely (csak 1. sor legszéle kb), úgyhogy 30-án nézem meg Debrecenben. Köszi! -
#301 Szavazol egy filmre, amit nem is láttál. Grats. -
sandor8206 #300 kevesen vagytok -
#299 Pláne, hogy Cameron rendezi a legjobb második részeket, amelyek soxor még az elsőn is túl tesznek: Aliens, T2, Titanic2, ja bocs ez még nincs!
-
#298 Gonosz vagy!
-
#297 port.hu-n nem vagyok regelve, de az imdb-n megadtam neki az 1-est :D -
#296 A kritika iroja nem a levegöbe beszél, ha storryt nézi az ember akkor valoban tele van holywoodi klisékel az egész, én egy középszerü story-val ellátott filmet vártam földbedöngölö látvánnyal, és ezt kaptam. Mondjuk 160 perc kicsit talán tul sok volt neki.Attol még hogy látványos sci-fi környezetben játszodik, full 3d az egész ez akkor is egy Pocahontas marad nem több nem kecesebb. -
#295 A cikk megirasa es a film koztt kb. 6 nap telt el es mar le is huztad/huztatok? Amugy DARYL HALL-al(#291) 99.99 %ban 1et ertek, meg 1x nem irom le ugyanazt amit o.Qrva jo film es kesz! Vannak, voltak es lesznek ennel jobbak de ilyen mint ez talan (en nagyon remelem)az Avatar 2 es 3 ha lesz. -
Healbacsi #294 Egy jo filmkritikaban az iro indokolja a nezetet, meg ha az lehuzo hatasu is.. itt semmi ujat nem lattam, a mar mindenhol olvashato dolgok lettek osszelapatolva, es mindenfle indoklas nelkul a film Cameron legrosszabb filmjenek lett titulalva.
Nehez az ujsagiras tudom, de ha nem megy, nem muszaj eroltetni.
Nem kotelezo minden oldalnak mindenrol kritikat irnia. Ha vki mar veszti a faradtsagot, akkor ne mas irasok majmolasaval probaljon meg kitunni...
Sok szerencset a tovabbi irasokhoz, ez most sajnos nem sikerult. -
#293 Ja-ja de holografikus kivetito (ugyanugy magyar, mint maga a hologram) elviekben mar letezik, csak gyenge hozza a szamitasi teljesitmeny ill az amcsi legieronel mar tesztelnek ilyen elven alapulo kijelzoket..
Persze ez a polaros megoldas pedig 1-2 even belul durran az otthoni szorakozasban (eddig is voltak kezdetleges megoldasok), gondolom a laser tv kepessegeivel.
Persze ritka a 70mm film, ill abbol egy hasonlo kopia, de pl. 20 eve a Barakat is arra forgattak.
A "virtualis valosag" (VR) pedig ugyancsak jo regi dolog, emlexem, 10-12 eve nagy slager volt a VR-sisak vagy szemuveg, bizonyos geek korokben. -
ukmukfukk #292 Szekeres "winnie" Viktor már megint kitett magáért.
Azért kíváncsi lennék hogy a T2-ről milyen cikket írt volna anno mikor kijött. Sablon sztori? :D
Nekem nagyon tetszett a film, bár az igazat megvallva nem is vártam egy világmegváltást tőle de mégis. Ezt a filmet pár év múlva mérföldként lehet majd emlegetni. Hagyni kell neki időt hogy hasson. Ennyi. -
Daryl Hall #291 A filmet IMAX 3D-ben tekintettem meg, még az ünnepek előtt egyéni szubjektív vélemény következik.
Ha, a film szereplőit, világát kell megvizsgálnom akkor azt, mondhatom, hogy az Avatar egy nagyon jó magával ragadó filmes élmény volt, az egyszer biztos. És véleményem szerint a filmnek nem az agyon hypeolt 3D az igazi értéke, hanem a teljes egészében komputer animációval megalkotott Pandora bolygó és annak lakói. Tényleg hihetetlen, hogy mennyi CGI használt Cameron a film alatt. Sokszor csak kapkodja az ember a fejét, hogy már a filmek világa is itt tart, már nem csak embereket, élőlényeket, épületeket, hanem egy egész bolygót képesek vagyunk szinte tökéletesen létrehozni számítógépekkel. A látvány gyakorlatilag a ma létező leggyönyörűbb és legösszetettebb CGI. Sajnos az Avatar gyengepontjának a film történetét említik sokan. És sajnos félig-meddig egyet kell, értsek a negatív kritikákkal, ennek az univerzumnak a karaktereiből és történetéből sokkal, de sokkal többet ki lehetett volna hozni. Viszont az éremnek két oldala Cameronnak valamilyen szinten meg volt kötve a keze, mert már a forgatás előtt egy ekkora költségvetésű filmnél gondolnia kellett minden korosztályú nézőre. Anno a Titanic pont azért lett olyan sikeres amilyen, mert, gyakorlatilag korhatár nélkül bárki megértette és élvezni tudta a történetét, nem volt túlbonyolítva, ugyanakkor a mester stílusa 100%-ban tetten érhető volt a filmen. Az Avatarnál viszont sokkal nehezebb dolga volt Cameronnak egy eddig ismeretlen, nem létező, be nem mutatott világot kellett mindenki számára emészthető és ugyanakkor látványos filmként eladnia. Anno a T2 és Aliens esetében teljesen más korosztálynak készült a film, valamint az akkoriban mozikba járó közönség teljesen más értékrenddel és felfogással rendelkezetek. 20-30 évvel ezelőtt teljesen máshogy fogadtak és értékeltek pl. a Terminator típusú akció filmeket. Egyszóval nagyon nehéz az Avatar történetét elítélni, mert több oldalról kell megvizsgálnunk mindenidők legdrágább filmjét. :-)))
Viszont a lényeg az Avatar már most kiemelkedik az év többi filmje közül, szinte 100%, hogy sok más filmre is hatással lesz. Egy szórakoztató, izgalmas látvány mozi nem több. Az én szememben egy T2 vagy egy Aliens sokkal magasabb értékrendet képvisel. Egyébként a film megtekintése alatt végig Cameron 89-es A Mélység című filmje ugrott be, akár csak 20 évvel ezelőtt most is egy kedves és szerethető Sci-fit hozott össze a mester. Végezetül Jim és csapata kitett magáért, de tud ő ennél sokkal jobb és értékesebb filmeket is csinálni. Nálam 5-ből 4 csillag, nem több.
-
DeedY #290 twitter fooldalrol!
Popular topics this week:
* Avatar James Cameron's new science fiction movie has been getting a lot of buzz since releasing to theaters Dec. 18.
* X-Mas
* RIP Brittany Murphy The actress died yesterday (Dec. 20) at the age of 32.
magyarul Avatar veri a karacsonyt.... boldog karacsonyt!! -
szabi0 #289 Akármit írsz nekem tetszett, pedig nem is imax néztem.
Kellemes ünnepeket. -
frensys #288 Ezt a barmot aki ezt a cikket megirta,bár ne tette volna!!!Életem legjobb filmjét igy lealázni!!Menjen fel a port.hu-ra és a filmet mindenki 10/10 re osztályozta,tökéletes hangulatos hihetetlen az egész nagyon beleélhető és jó!Erre igy lehuzza..menjen az ilyen kapálni a kertbe,talán ahhoz ért..! -
pixx #287 A filmek 99%, amit moziba nyomnak 35 mm-re írják, és vetítik, hogy mire vették fel az más kérdés...
Én már ültem 4d-s moziban, ott van szél, mozog a szék, felvillanó lámpák, plusz 3d szemüveg, és hangrendszer, a negyedik dimenziót fizikai hatások adják. Csak 5-8 perces mozik vannak, mert egy hullámvasutas mozi után kell egy kis pihenés. Viszont csak első sorból élvezhető, de onnan úgy nekem is sikítanom kellett, pedig nem vagyok az a para gép, de ott majdnem magam alá csináltam. Ott volt a szeren...
Persze, hogy nem lehet 3d-nek nevezni igazából, majd az lesz 3d, ahol ha körbe tudok fordulni, de az már virtuális valóság :) -
#286 Kicsit szubjektívebb a leírás mint kéne, valjuk be mostanság már nem nagyon lehet olyan témát találni amit vki valahogyan már nem filmesített. -
frensys #285 Ezt a gyökeret aki ezt a cikket megirta,bár ne tette volna!!!Életem legjobb filmjét igy lealázni!!Menjen fel a port.hu-ra és a filmet mindenki 10/10 re osztályozta,tökéletes hangulatos hihetetlen az egész nagyon beleélhető és jó!Erre igy lehuzza..menjen az ilyen kapálni a kertbe,talán ahhoz ért..! -
RixosWalerius #284 Ez a kritika szánalmas... Szamárember??
na mindegy, azért furcsa, hogy ő ezért pénzt kap... Mindenestre nézegettem kritikus oldalakat, és arra jutottam, hogy egy pár 14 éves gyerek kiritikája jobb, mint ez: PEDIG ŐK HOBBIBÓL CSINÁLJÁK!!!
http://www.mozihir.gportal.hu/gindex.php?pg=30921885&nid=5340733
ARRA MÉG MINDIG NEM KAPTAM VÁLASZT: WINNIE=SZEKERES VIKTOR??? -
korpati #283 A technikai megvalósítást is nagyszerűnek tartom a mai színvonalon, a történet azonban olyasmit feszeget amit már mások is több helyen, több filmben is próbáltak megmutatni, vagy könyvben leírni. Ajánlom Asimov - Alapítvány sorozatát és abban Gaia leírását. Egy organikus világ - érdekes megvalósulásban. Nem a hálózatról és nem a hálózatosságról szól, a környezettel való ,,egyesülés'' a lényeg. Szembe állítva a mai romboló életformával. -
csimmasz #282 Hát én pont az a tipus vagyok aki meg sem akartam nézni az idiota előzetes képek miatt"kék emberszabásu izék,brrr"
Aztán öcsémék elhivtak,mert az előrendelt jegyekre az egyik haverjuk nem tudott elmenni.
IMAX 3D-ben néztem,és valósággal lenyűgözött!
Talán sima 2D-ben egy átlagos mozi lett volna,de már alig várom hogy megint lássam,persze megint 3D-ben.:) -
#281 Maradjunk annyiban, hogy a kritika írójának voltak elszállva az elvárásai. Nincs olyan történet a nap alatt amit valaki, valahol, valamikor nem mondott volna már el. Az Avatar tökéletesen építkezik a már ismert történet építő kockákból és olyan lélegzetelállító művet hoz létre ami valóban filmtörténeti mérföldkő. Az Avatárnál a hangsúly az élményen van, amit hihetetlen 3D látvány tesz tökéletessé. Csak sajnos egyes divat fikázó sznob kritikusoknak már csak akkor jön be egy film ha direktben gyilkopornót mutatnak benne mert azt még nem láttak előtte. Hányok az ilyenektől. -
#280 Nem csak iMaxban van 70mm-es film es nem sokkal jobb az iMax, mint egy masik jo minosegu mozi.
Viszont az teny, h egy licenszrol van szo, ami megkoveteli az azonos (minimum)minoseget mindenhol.
Es a fenyero sem csokken 25%ra, hanem cak 50re, hiszen eleve dupla vetitorol (dupla fenyerorol) indul es az elso szures utan mar a 2 fele regulazott de szort fenyhullam(sugar) eri el a szemuveget, ami csak kulonvalasztja azt, vagyis bal odal teljesen a bal szembe, a jobb pedig teljesen a jobba.
Azert is kell a specialis vaszon, hogy regulazottak maradjanak a fenyhullamok, vagyis azok rezgesi sikjai.
Persze mint alabb irtam, ezt nem nevezhetjuk 3D-nek, talan 2.5D-nek :), de nem baj, majd az askenazi bizniszelok a 3D-t meg ugy fogjak bevezetni, h 4D.. LOL