680
-
pixx #279 "Vagy csak a mesterségesen gerjesztett elvárásokkal volt a probléma?"
Szerintem itt az igazság, azoknak, akik fikáznak. Én nem vártam többet, mert a történet előre látható volt a bemutatóban.
A világ nagyon bejött, a történet lehetett volna jobb is.
Majd 5-10 év múlva megtudjuk, hogy klasszikus lesz-e a film vagy nem. Ezt most úgy se lehet eldönteni... -
ddt500 #278 Szerintem is csodaszép volt ez a film. Az első 1,5 óra inkább természetfilm volt mint akció. -
#277 Az ilyen kritikákra érdemes azt mondani, hogy bla-bla-bla. Mi a feleségemmel szerdán néztük meg. Ő szinte utálja a filmeket, nagyon ritkán néz, de erről úgy jött ki, hogy "mikor nézzük meg megint?".
Gyönyörű film, kár kihagyni. Van-e mondanivalója? Hát, szerintem aki akarja, meghallja. -
kalapos01 #276 És a film szerinted is jó? Vagy úgy érzed, hogy nincs igaza a kritikusnak és szar az Avatar?
Mert gondolom te is tudod, hogy kritika akkor is lehet jó, sőt, szuper, ha nem ugyanaz a véleménye a kritikusnak, mint neked. (Az fel sem merül bennem, hogy páran azért istenítik a kritikát, mert nem az nem isteníti a filmet, vagy azért turházzák le, mert, a végkicsengése nem egyezik az ő véleményükkel. Ezeknek az oka, feltételezem az, hogy gyengén vagy jól van megírva. Fel sem tételezem, hogy a végkicsengése dönti el, hogy jó-e vagy sem.) -
pixx #275 Te miről beszélsz, mi köze a magyar technikának a Magyrországi IMAX mozihoz. Ez egy szabvány, ehhez venni kellett egy IMAX vetítő gépet, és vásznat, illetve szemüvegeket. A filmeket 35 mm filmer nyomják az IMAX 70 mm-re dolgozik, és olyanról is vetítik.
Másik a az IMAX vetítő gépnél vákummal nyomják oda a filmet a lencséhez, hogy a lehető legtisztább kép legyen.
És az IMAX mozi előnye, hogy senkinek se fáj tőle a feje, míg a sima 3d, és a Real 3D-től igen. -
#274 A film miatt, vagy a 3D miatt nézted meg 2x? -
RixosWalerius #273 Na, mostmár nem bírom tovább meg kell kérdeznem! Winnie az a Szekeres Viktor?? -
kvp #272 "Az IMAx 3D-nek sokkal nagoybb a felbontása, sokkal nagyobb a vászon is amire vetítik. Szóval sokkal szebb."
Sajnos nem az, ugyanis nagyon rossz a magyar technika. A hagyomanyos analog filmrol vetitett filmek egy nagyon picit mindig remegnek, ahogy a film halad a vetitogep lencseje mogott. Ez alapbol nem zavaro, de amikor anno ket vetitogepet hasznaltak arra, hogy az egyikrol ment a film a masikrol a felirat, akkor latszott, hogy remeg egymashoz kepest a ket kep. Az imax-ben a sztereo keppar egyik es masik fele megy 1-1 kulon tekercsrol. Igy a ket kep egymashoz kepest remeg, ami a melysegi felbontas valtakozasat okozza. Ez nagyon zavaro, de a legtobb ember csak annyit erez, hogy faj tole a feje, viszont akinek nem es mar latott valodi digitalis 3d-t az latja, hogy nem mindig olyan eles a melyseg mint ameilyennek lennie kellene. Ez a remegest ketfele modon lehet kikuszobolni, az egyik ha egy darab dupla szeles filmszalagrol egy valodi ketlencses geppel vetitik az egesz filmet, de erre nincs itthon vetito, a masik ha 2 darab digitalis projectort hasznalnak, ebbol viszont az orszagban nincs imax felbontasu csak sima full hd-s.
A masik a polarizacios rendszer hibaja, mivel a befektetett fenyero 50%-at kiszuri a lencse polarszuroje, majd a maradek megint 50%-at a szemuveg polarszuroje, ami 0.5*0.5=0.25 tehat az eredeti fenyero 25%-a jut el az ember szemeig. Ez szerintem nagyon keves, tehat nekem sotetnek tunik a vetitett kep. Viszont mivel a vetitoben mennek normal imax-os filmek is, ezert nem novelhetik negyszeresere a fenyerot, mert akkor a szemuveg nelkul nezendo filmek tul vilagosak lennenek. (valahol a fajdalomkuszob folott) Ez a problema dedikalt 3d-s terem vagy vetitogepek nelkul nem oldhato meg.
Roviden szolva, a magyarorszagi 3d-s imax messze van a jo minosegtol, meg a hazi headset-es sztereokepek minoseget sem eri el, csak az nvidia rekeszszemuveges 3d megoldasanal jobb valamivel. Viszont ha valaki meg tudja szerezni a digitalis hd 3d-s anyagot, akkor ket polarszuros hd projektorral sokkal jobb hazimozi elmenyt erhet el. (kb. 500 ezer forint lenne a hazi 3d-s rendszer, imax-es passziv polarszuros szemuvegekkel egyutt, szoval jo draga)
A filmrol annyit, hogy a tortenetnek harom baja van:
-nagyon sok reszt kihagytak belole, kijott volna belole legalabb 9 ora, kevesebb akcioval, tobb tortenettel
-nincs eleje es nincs vege, azaz nem tudjuk mi tortent elotte (csak hivatkoznak ra) es nem tudjuk meg mi tortent utanna (ebbol azert meg lehet egy folytatas)
Amugy meg szinte minden egyes kolcsonvett filmes vagy irodalmi elemnel 'kiszol' az egyik szereplo es jelzi, hogy az iro tisztaban van vele, hogy honnan lopott. Viszont a tortenet jo, az emberek technikaja teljesen realis, az idegen vilag meg leginkabb ugy nez ki, mint egy jopar eve letrehozott francia mmoprg a saga of ryzom, ami hasonlo vilagot mutatott be. (ott az emberek nem voltak jatszhato faj) Alapvetoen nagyon jo mmoprg-t lehetne csinalni a film vilagabol is, minden eleme megvan egy klasszikus mmoprgfps-nek. -
Scamp #271 Nem, nem olvastam el a kritikát(Szinte biztos vagyok benne, hogy megint próbálja a kedves kritikus a számba adni a szavaimat.), csak az első mondatot...nem olvastam el a hozzászólásokat sem, mert nagyjából sejtem, hogy miket írtak...Egyszerűen szerintem csak szimplán jó a film és kész. Eddig az egyetlen amit kétszer néztem moziban, mert tetszett ennyire. A többin meg úgy is összevesztetek már eléggé ha jól sejtem. :) -
vmiki88 #270 Az IMAx 3D-nek sokkal nagoybb a felbontása, sokkal nagyobb a vászon is amire vetítik.
Szóval sokkal szebb. -
vasziszdasz #269 "néhány olyan filmet, amely a szerelem egyszerű közhelyeit kifejezetten élvezhetően tudták feldolgozni ... Rocco és fivérei"
Igen, a Rocco filmek nagyon romantikusak, főleg az olyanok mint a Rocco analizál. :DD -
EXPENDABLE #268 A legrosszabb kritika amit eddig olvastam! -
stukov #267 IMAX3D (Bp)vagy egyéb 3D (Debrecen)?
Mekkora a különbség? -
#266 mondtam én hogy egy rakás szar, meg se kellett nézni. Már a képekből és a bemutatókból is látszik :) -
Scroll #265 Egy látványos, de felejtős történetű fílm lett. Én meg mondtam :D -
#264 "Pandora bolygóján minden a kapcsolódásról, az integráltságról szól, így az állatvilág sem marathat ki ebből, ezért természetes neurális interface-el látta el lényeit, ami már önmagában is igen messzire vezető, újszerű gondolat, mai sci-fikben ritkán találkozni ilyen eredeti ötlettel."
Csak annyit írok:
SCHMITZ, James H. :A Nagyapa
Metagalaktika3
Mai sci-fikben tényleg ritkán találkozni az ilyenekkel, a régebbiekben annál inkább!
Amikor már elfogyott minden újszerű alapsztori, akkor lehetne olyan dolgokra helyezni a hangsúlyt, mint a sztori mélysége, karakterek konfliktusok kidolgozása. Hát ez maradt ki ebből a jó kis popkorn filmből.
Ifjú generátor lehet, hogy dob egy hátast tőle, és lehet, hogy ez nekik is szólt, de aki sci-fi helyett nem az alien vs. predátor meg sw ponyvákat olvassa, annak a fantáziáját ez a giccses műbolygó nem nagyon tudja megragadni. -
lAngelus #263 Szerintem minden összevetve átlagosra sikeredett. Nemcsak számítógépesa efektusok meg látványelemek vannak a világon. A történet pedig próbálkozott, erőlködött, de végül lent maradt. -
ssdb #262 Ez a cikk kritikán aluli. Ez a film akárki akármit mond filmtörténelem. Én igaz h nem IMAX 3D-ben, csak Digital 3D-ben láttam, de maximálisan meg voltam elégedve vele. Szkeptikus voltam a hasonló negativ kritikák miatt, de mozi élményben akkorát kaptam h hihetetlen és bőven megéri a 10/10-et. A cikk meg hülyeséget ír, semmi üresség nem maradt, minden teljes volt, a CGI technikának köszönhetően a lények maximálisan kidolgozottak voltak, a történetben volt fordulat, dráma, szerelem, harc, minden amininek egy igazi sci-fiben kell lennie.
Respect James Cameron. a Kritikai elemzés meg 5/0 vagyis 1 mert 0-át nem lehet adni.... -
Inquisitor #261 Nem jó a két felsorolás, mindkettőben vannak jó és szahar filmek is. A TF2-ben például a látványon kívül (bár sokak szerint pont ott se látszott soha a lényeg) mi volt? Mert történet, forgatókönyv, színészi játék biztos nem.
Az E.T.-nek szerintem kevés nagyobb rajongója van mint én, de az egy szép iparosmunka gyerekmese, a True Lies meg az egyik legjobb remake film. -
Inquisitor #260 "Vagy Szárnyas Fejvadász semmitmondó sztorija ...."
Jézusom. Ezt remélem viccből írtad. Nem véletlenül dolgozták fel annyian P.K.D. írásait és nem véletlenül nem dolgoztak fel sokat, mert elképesztően bonyolult némelyik. Speciel elég sokat sikerült átmenteni a Szárnyas fejvadászba. -
Inquisitor #259 Én tegnap azért kezdtem el hangosan röhögni, mert egyik fórumon valaki beollózta a Birodalom visszavág nyolcvanas évek beli "filmkritikáját" valaki, és olyan a fenti cikk, mint ha jó részét onnan ollózták volna, persze nyilván nem így van csak vicces.
Nem tudom, én nagy elvárásokkal ültem be a filmre, és sokkal többet kaptam, mint vártam :)
A fórumban valaki kielemezte a "nemlétező" történet négy rétegét, és abban koránt sincs benne minden. Tudtam, hogy Cameroon szereti az Animék világát, de az Avatarnak pluszban volt egy elég erős Hayao Miyazaki feelingje, ami nálam még jobban megdobta a nivóját. -
Hoz_Hun #258 Ezt a szamáremberes dolgot nem értem miért használják. Vagyis értem: sértő és rosszindulat szándékával. Aki nem teljesen szamár az láthatja, hogy a lények leginkább macskára hasonlítanak. -
kalapos01 #257 Érdekes mód olvasd el a többi kommentet Mondjuk, ami alattad van. Ki az a gyökér, aki ennyire IMDB vagy bevételrab, mint te? (Bár elvileg még mi vagyunk többen, akiknek tetszett a film. Kellene egy szavazás.) -
#256 "Sajnos az elvárások beigazolódtak, az Avatar lett James Cameron eddigi legrosszabb műve. Bár való igaz, hogy techdemóként remekül hasznosítható a film."
Kedves cikkíró elmehet a ... Érdekes mód, csak neki nem tetszett. Sem a bevételek, sem az imdb nem erről árulkodik. -
ppista #255 Nagyot csalódtam az Avatar-ban. Sajnos túl nagyok voltak az elvárásaim, és ahhoz képest eléggé alulteljesitett az egyik kedvenc rendezőm filmje.
Sokszor majdnem elaludtam rajta, valamint egy-két jelenet közben égett a fejem Cameron helyett is. A cikk irójával egyetértek.
A "Kevesebb látványért,jobb forgatókönyvet" csereakcióval kiegyeztem volna.
-
#254 kozben jol latom h valamelyik kedves moderator kitorolte a kommentemet, csak mert kicsiket tul jol megfogalmaztam egy negativ kritikat? gratulalok, asszem ez jol jellemzi az itteni cikkek es moderalas szintjet is, nem fogok erre surun jarni tobbet az biztos. a forum meg turheto, de meg lehet nyugodni: az sem a cikkirok/moderatorok miatt. -
#253 "A Transformerstől eget rengető sztorit várnak az Avatarnál meg nem gond ha nincs? LOL"
A nagy különbség hogy a Transformers 2-nél mikor vége volt a filmnek azt érteztem, hogy ez meg mi a szar volt? Az Avatarnál meg azt, hogy már vége? basszus ezt még néztem volna. Az Avatar2-t már most várom a Transformers 3 viszont ezek után hidegen hagy. -
#252 "Star Trek, azok sem váltják meg a világot a sztorijukkal, de ennél ezerszer izgalmasabbak"
Hát ha te a Star Treken is tudtál izgulni akkor sok kérdésem hozzád sincs :) -
Hoz_Hun #251 Először is, hiányzik az ALÁÍRÁS! Egy ilyen (szar) kritikát illet volna felvállalni. Így nem túl hitelt érdemlő.
Ha pedig Sz. Vikrot írta, az akinek a múltkor a GOLYÓZÁPOR volt az év filmje,.... nos szálljon magába egy kicsit. -
bambusz76 #250 viktor-viktor.... szoltak, hogy olyat irj amire sok lesz a comment?
erdekes, hogy azt vesézed ki, mennyire lopott a sztori, de a cikked nagyresze innen-onnan van ossze ollozva.
ugyes. -
BRAAJEN #249 Mi a különbség a két felsorolás között?
Mind ugyan arról szól, más környezetben. Az E.T. ben mivolt a nagyszerű? Ki hitte volna hogy siker lessz a kis gnóm sztorija, aki csak haza akart telefonálni?
A felsorolásból, ami csak kiragadott, kimaradt az ALIEN! Ami, akár hogy vesszük klasszikus lett a maga műfajában. 8 szereplővel 2 órán keresztűl lekötni embereket, nem kicsit volt merész vállalkozás! És bejött! :)
Vagy Szárnyas Fejvadász semmitmondó sztorija, sci-fibe ágyazva és mégis ütött.
Az ember kiútkeresését viszik mindig képernyőre és van akinek nem mindig tetszik a körítés hozzá. Csak a szinhely és a szereplők változnak, a sztori mindig ugyan az! A SW-t is az Andersen fivérek megirták már 100 éve, csak akkor nem volt lézerkard! A fehér ló helyett már fehér ürbiciklin száguldoznak.:p
De a 2000 éves sztori is váltott ki vitákat Wachowski fivérek Jézus/Neo sztorija. De azt is az élet írta, a végére egész bugyuta sztori kerekedett belőlle. -
MsUser #248 Avatar, E.T., Predator, TF2, Star Trek, Aliens, MVA, IA3, TDK, IM, Hancock, Back to the Future, Wall-E,
amiből két csoportot csináltál ezeket részesítem előnyben és még sok más filmet
és a több mint 3000 db.-os DVD gyűjteményem eladtam, nem tudom hobbiszerűen elemezni a filmeket.
Akalomszerűen nézek filmet mint az emberek 90%-a ez alapján hasonlítom össze a különböző alotásokat.
Egyébként szeretem a Sci-Fi ket de minden filmnek adok eséjt, szeretem Woody Allen és Jim Carrey filmeket is, és természetesen Hitchcock-ot is! -
gulyasandras #247 Idézem saját magamat is: :)
"Csak arra próbáltam utalni, hogy Cameron is nyugodtan támaszkodhatott volna írókra is a megfelelő eredmény eléréséhez. Lásd például szerelmi szál.
Példaként felsorolok néhány olyan filmet, amely a szerelem egyszerű közhelyeit kifejezetten élvezhetően tudták feldolgozni:
Három szín: Kék, Fehér, Piros
Cinema Paradiso
Római vakáció - Sabrina - Breakfast at Tiffany's
Casablanca
Tavaly Marienbadban
A vágy titokzatos tárgya
Delicatessen - Amelie csodálatos élete
Párizs, szeretlek! (Első jelenet kiemelten.)
Krumplirózsa
Rakoncátlan szív
Távol Afrikától
Furcsa randevú
Zöld kártya
Marnie - Elbűvölve - Hátsó ablak - Fogjunk tolvajt!
Brief Encounter
Értelem és érzelem - Büszkeség és balítélet
Legénylakás
Kalandorok - Rocco és fivérei
Túl a felhőkön - Napfogyatkozás - Az éjszaka
Vörös hegedű
Forrest Gump stb.
Valami különleges ízt találok mindig ezekben a filmekben, amit az Avatar forgatókönyvében nem leltem." -
gulyasandras #246 "Igazából kevés végignézhető jó film van mostanában! De ezt a filmet végig lehet nézni és kiemelkedően jó, nagyon sok más 2008-09 es filmhez képest.
Aki meg negatívumokat sorol erröl a filmről az nem gyengén snob, és jó dolgában már nem tudja mihez kezdjen"
Pont az a lényeg, hogy azokhoz a filmekhez viszonyítunk, amik az elmúlt százegynéhány évben megszülettek, nem lehet mindent elfelejteni, amit az ember már látott korábban. Régebben nem sok ember tehette meg, hogy filmeket gyűjt, egyszer-kétszer megnézte moziban, és onnantól kezdve csak emlékezett rá. Ha nagy szerencséje volt pár évente lement a tv-ben.
De ma már, mikor csak pár másodpercbe kerül levennem a polcról egy filmet, sokkal nagyobb összehasonlítási alapom van, hiszen nem pár évtizeddel ezelőtti élményre (vagy ami megmaradt belőle) tudok csak hivatkozni, hanem szinte azonnalira.
Nekem is állandóan a fejemhez vágják (itt az sg-n is), amikor Bunuel, Hitchcock, Kie¶lowski, Jeunet stb. filmjeit felhozom, hogy "Csak a kritikusok néznek ilyesmiket, én szórakozni akarok." ahelyett, hogy legalább belenéznének a filmjeikbe. (Bár ez így van sajnos az irodalommal is, a legtöbb ember elképzelhetetlennek tartja, hogy verset/drámát/esszét olvasson.)
Egyébként te melyik csoportot részesíted előnyben?
Avatar, HP6, TF2, Star Trek, Twilight, MVA, IA3, TDK, IM, Hancock, Wall-E, SM3, Shrek 3 stb.
vagy
Jaws, Raiders Of The Lost Ark, SW, Terminator, E.T., Aliens, Jurassic Park, Die Hard, Predator, Dances with Wolves, Toy Story, True Lies, Back to the Future, Speed stb.
Nincs különbség a két felsorolás között? -
winnie #245 "Igazából kevés végignézhető jó film van mostanában!"
pedig sok van. ez is közéjük tartozik, de a december eszméletlen gazdag volt jó filmekben.
sandor8206:
"nem tudom miért kellene egy filmnek újat mutatnia vagy hogy ezt nem teszi az hiba?"
olyan alapon, hogy "számon kéred", hogy miért baj, hogy egy film nem mutat újat (ez, te is tudod, hogy szubjektív, mindenkinek mások az előismeretei), az is számon kérhető lehet, hogy miért baj, ha valakinek az a baja, hogy nem mutatott újat? xy kommentelőnek ez a baja a filmmel, ezt gondolta közben/utána. ha egyszer ezt gondolta, akkor ezt kell leírnia:)
nyilván mindenki másképp áll hozzá a filmekhez, de nem logikus a filmet a másik hozzáállásának milyenségével védeni. (hiába mondod egy fanyalgónak, hogy nem baj, hogy nem volt benne "új", nm fogja hirtelen azt mondani, hogy "tényleg, akkor máris milyen jó volt a film".) -
sandor8206 #244 nem tudom miért kellene egy filmnek újat mutatnia vagy hogy ezt nem teszi az hiba? ott van a TDK szintén "újrahasznosított" film, gyakorlatilag komplett jeleneteket "lopott" Nolan, snitteket, beállításokat, zenei aláfestést. Még is működött, senkinek se volt baja, szintén nagy kritikai és közönségsiker lett és jó film, ennyi.
T1-hez képest a T2 is csak technikailag tudott hozzárakni, mint "filmből" pedig csak elvenni, még is fajin film lett. -
Aldo Moro #243 "Hanem, hogy pár jó és eredeti, de ugyancsak látványközpontú ötlettől eltekintve semmi olyat nem tartalmaz, amire az ember felkapná a fejét." Ezzel a mondattal tök egyetértek. -
MsUser #242 Igazából kevés végignézhető jó film van mostanában!
De ezt a filmet végig lehet nézni és kiemelkedően jó,
nagyon sok más 2008-09 es filmhez képest.
Aki meg negatívumokat sorol
erröl a filmről az nem gyengén snob, és jó dolgában már nem tudja mihez kezdjen "hogy hívja fel magára a figyelmet" én inkább remélem hogy sok hasonlóan látványos és soha megnem unható témájú film születik még.
A vélemény az enyém, és az összes ismerősömé aki látta! -
mkfd #241 Hopp, most veszem észre hogy elég durván spoilereztem jelzés nélkül. Kéretik törölni és bocsi -
mkfd #240 Mindenki a történet egyszerűségéről és kiszámíthatóságáról beszél. Ezek szerint csak én vagyok olyan naiv, hogy nem tűnt fel negyed óra után, hogy valójában végig Eova manipulálja az eseményeket a háttérből mely végül az emberek eltakarításában csúcsosodik ki a Pandoráról? :D
Iróniát félretéve, bár a történet eseményei valóban kiszámíthatóak, de az ok-okozati összefüggés sokkal összetettebb annál, mint amilyennek elsőre látszik. Akit érdekel mi alapján gondolom így, az sasoljon át a másik avataros topicba.
http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1171733301
Akit meg nem, az ne :D