Verne Gyula után szabadon - óriáságyúval a világűrbe

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Meg lehetne oldani a lassabb gyorsulást, ha az ágyú golyó kilövés után egy naaagy és hosszú tejgumit rántana tovább, aminek a másik végén várna az ûrhajós. Így a durva kilõvés energiáját egy tejgumis lassítással oldhqatnánk meg. Bakker picit közben változik a gyorsulás is, de mi a gyorsulás változása magyarul (fizikai jelölése)???? delta a? 😊
Papirzacsi
Gondolom utánnaszámoltál ennek. 6km/s körpályán, maximum 4G (csak centripetális) terhelést feltételezve (ezt még talán kibírja az ember viszonylag sokáig), 900km-es sugarú pálya kell. Ez több mint nagy.
10G esetén is 360km.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Nem kell olyan hosszú pálya, ha feltekerik, azaz körbe-körbe megy, s csak a megfelelõ sebesség elérésekor térítik le a körpályáról.
Teppik Amon
Az elsõ könyvek között volt amit életemben olvastam! Utalva egy másik könyvre: Nem lehet hogy a ficko elesett a táblánál miközben számolgatta az erõket? (És esés közben letörölt pár nullát? 😉 )

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

Frayer
Én korábban már gondoltam erre.
Mert ez tényleg nem lenne hülyeség. A legolcsóbb módja lenne nagy tömegek ûrbe való juttatásának.
Csak én emberesre képzeltem akkoriban.
Gyorsítás kérdése a dolog.
Ha csak 1 kilóméter lenne a csõ hossza, akkor is meg lehetne oldani, de csak folyadékok, vagy olyan anyagok számára amik bírják a szélsõségesen magas gyorsulást.

Az ember nem ilyen. Itt pedig tartósan kell bírni, az egész gyorsítási kilövés alatt. Ember esetében, az ember szövetei egy véres plecsnivé válna az ûrhajó falán, ami ha mezei ûrhajó valószínûleg begyûrõdne a hatalmas gyorsítás során.

Ezt úgy lehet kivédeni, hogy a csövet hosszabra kell megépíteni. Mondjuk olyan 100 kilométeresre, aminek lenne egy kis íve, hogy a vége minél magasabbra nézzen az ég felé.
Ebben a csõben egyenletesen, elviselhetõ gyorsítással lehetne, gazdaságosan gyorsítani az emberes hajót, hogy elérje az elsõ szökési kozmikus sebességet.
Majd miután kilépett a csõbõl, a vezérlõ síkokkal, nagyon enyhén kormányozva amíg van légkör egyenesbe hozza magát, a közel a földre merõlegesen, hogy minél elõbb el tudja hagyni a hatalmas közeg ellenállást jelentõ légkört.
A nem teljesen merõleges pálya még jól is jön a légkörbõl való kilépés után, az orbitális pályára állás során. Segéd rakétákkal már csak el kell laposítani a pályát, és szépen beállítani a föld körüli pályát, sebességet.

I love to walk in the rain, because no one knows im crying

Helo!
Gyorsítás megoldható, nézz utánna a Gauss-ágyúnak. Ez egy csõ (pl több km hosszú), a benne lévõ lövedéket jól idõzített mágnesek gyorsítják.
A németek csináltak ilyet a II.vh-ban, csak a gyorsítást a csõ mentén elhelyezkedõ robbanótöltetek adták.
Az egész olyan mint egy túlméretezett részecskegyorsító. Ezért kell a nagy hosszúság.
Egyébként az egyik predator könyvben is ilyennel lötték ki az emberek a láthatatlan predator úrhajót. Valami több tonnás vasdarabot löttek bele.

Kis méretben pedig: http://en.wikipedia.org/wiki/Coilgun
Kornan
Nem az ágyús megoldásra gondoltam konkrétan, hanem a kilövésesre. Nem csak ágyúból lehet kilõni dolgokat, én vmi mágnesvasút szerûre gondoltam. Szerintem ezen az alapon is létre lehetne hozni egy olyan szerkezetet, amely az ágyúshoz hasonló hatást ér el. Mondjuk gyanítom sokkal drágább lenne.
Taybore
1,1 KM alatt 6 km/másodperces sebességre történõ gyorsulást szerinted ki bírná ki? Én tutira belehalnék, és a lassulás már annyira nem is érdekelne 😄

Aranyköpések: http://aranykopesek.com

És arról nem is beszélve hogy a légkör a belecsapódó lövedékre ható ütésének hatását mivel akarják semlegesíteni.
"az alsó légkörbõl indulva egyrészt elég bármi ... Holdon lehetne használható."

Erdemes lenne write only modbol atkapcsolni vagy legalabb a cikket vegigolvasni. Benne van, hogy egyreszt megoldhato a hovedelem, masreszt az egyik tudos is a holdat emlegeti.

Masreszt szerintem a legkori ram/scram jet technologia jobb az also legkorre, majd annak a felso hataratol lehet raketakat hasznalni. Egyebkent az Ad Astra fele plazmahajtomuves rendszer nagyon szimpatikus, legkorben akar scramjethez is lehetne hasznalni, ami az urben is mukodne, ha van a hajon egy Bussard kollektor. (gyakorlatilag fisszios energiaforrasu Bussard ramjet-kent mukodne)
"gyorsítás szerintem megoldható egyenletesen és lassan" - és ezt hogyan gondolod? Az ágyús megoldás pont arra hajaz, hogy az elején megkapja az adott valami (lövedék, szállítóeszköz, ...) a megfelelõ sebességet, és utána már nem tud gyorsulni. Viszont ennek az erõnek olyannak kell lennie, hogy a sebessége elég legyen több 100kg orbitális pályára állításhoz. Most számolj utána, hogy mekkora gyorsító erõ kell, majd hasonlítsd össze, hogy az ember mennyit bír. Ha ezek után is azt mondod, hogy megoldható, akkor vagy összekevered a folyamatosan gyorsítható rakétákkal a lövedékeket; vagy szívesen megnézném, hogy hogyan élsz túl egy ilyen próbakilövést (a temetésedre -természetesen- viszek virágot 😊 ).
Sanyix
6km/sec édeskevés... 7,4 kell minimum. De amúgy is 6km/s-el is, az alsó légkörbõl indulva egyrészt elég bármi, másrészt ha nem akkor a sebessége sem 6km/sec lesz, hanem mondjuk 1km/sec. Holdon lehetne használható.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

csiber
Ja, majd a holdbázis felé "megküldik" a rakományt csak legyen aki el is kapja <#mf2>

Prometheus Blog - http://promteam.blogolj.net -

Molnibalage
Gerald Vincent Bullra gondoltok? Nem tudom, hogy mennyi volt a valóság abból, ami az Isten Ökle címû könyvben volt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kornan
Ez már nekem is eszembe jutott egy korábbi ûrfelvonós cikknél 😛 Mondjuk a korlátokkal nem voltam tisztában azt elismerem, emberre szerettem volna használni + rakományra és mûholdakra, de fel is világosítottak,hogy az nem olyan egyszerû(sosem az, ezt tudom<#pias>). Nem emlékszem már mitõl halna meg, lassulástól talán(?), gyorsítás szerintem megoldható egyenletesen és lassan. Azért jó látni, hogy rakományra szerintük is lehetne használni. Valamilyen elkapó állomásra vagy modulra lesz szükség még plusszban.
Arra az ágyúra gondolsz, amit az az amerikai mérnök vezetésével építgettek?

Mert annak csak egy kísérleti modellje épült meg, de azzal csak a zsidókra akart lövöldözni Szaddam.

szaddam is ilyennel akart szatelitekre vadászni , le is radirozták kommandósokkal <#phone> szemetek...<#rinya>

<#idiota>
← ElőzőOldal 2 / 2