Berta Sándor

Verne Gyula után szabadon - óriáságyúval a világűrbe

John Hunter amerikai fizikus, a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory egykori munkatársa megvalósítaná a népszerű író álmát.

A szakember a bostoni Space Investment Summit kiállításon egy olyan óriási fegyver modelljét mutatta be, amely képes lehet akár műholdakat is az űrbe juttatni. A modell alapján bárki képet kaphat a tervezett ágyúról, amelynek csöve 1,1 kilométer hosszú lenne, és képes legfeljebb 450 kilogramm súlyt hat km/s-os sebességgel a világűrbe kilőni. A fizikus a valódi ágyút két másik tudóssal együtt a Quicklaunch cég segítségével hozná létre. Kollégáival egyébként korábban együtt dolgozott a Super High Altitude Research nevű projekten.

Az eszköz Hunter egy az 1990-es évekből származó találmányán alapul. Az akkori ágyú csöve több mint 47 méter hosszú volt és sűrített hidrogént használt a néhány kilogrammos töltetek 3 km/s-os sebességgel való kilövéséhez. Az alapötlet Verne Gyula Utazás a Holdba című művéből származik.

Hunter hangsúlyozta, hogy az óriáságyúnak köszönhető gyorsulási erő egyaránt végzetes lenne mind az emberek, mind a hagyományos műholdak számára, ugyanakkor a segítségével biztonsággal lehetne továbbítani például rakétahajtóanyagokat. Így a jelenleginél könnyebben, biztonságosabban és egyszerűbben lehetne üzemanyaggal ellátni mondjuk a Nemzetközi Űrállomást (ISS) vagy biztosítani lehetne a jövőbeni Mars-expedíciók üzemanyag-ellátását. A tudós elmondta, hogy az ágyú megépítéséhez 500 millió dollárra lenne szükség. Egy kilövés ára ugyanakkor csak az egytizedét tenné ki bármely mostani Föld körüli pályára állítási módszer költségeinek.

Franklin Chang-Diaz, az ISS új ionhajtóművén dolgozó egykori űrhajós és az Ad Astra Rocket Company cég fizikusa szerint a Verne Gyula-koncepció jóval hatékonyabb lenne, ha a Holdon valósulna meg, mivel ott nincs légkör és így nagyobb súlyt is ki lehetne lőni. Hunter ennek ellenére úgy gondolja, hogy az ágyú lövedékei a Földről kilőve is hatásosak, akár 100 másodperc alatt elérhetik a világűrt és egy megfelelő hőálló borításnak köszönhetően nem fognak elégni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #68
    A tungsten es a wolfram ugyan az.
    Magyar ceg kezdte eloszor alkalmazni izzoszalkent.
    Hamarosan az EU betiltja/megszunteti otthoni hasznalatat.
  • KillerBee #67
    Te sem olvastad el a cikket, igaz?

    "Hunter hangsúlyozta, hogy az óriáságyúnak köszönhető gyorsulási erő egyaránt végzetes lenne mind az emberek, mind a hagyományos műholdak számára, ugyanakkor a segítségével biztonsággal lehetne továbbítani például rakétahajtóanyagokat."
  • hol9672 #66
    "...és képes legfeljebb 450 kilogramm súlyt hat km/s-os sebességgel a világűrbe kilőni."

    Embert, állatot nem, mert a gyorsulás mértéke szétszakitaná. Lehet, hogy a mühold is összetörne.
  • Papirzacsi #65
    Te se olvastad el a topikot igaz?
  • Crane #64
    Érdekes megoldás lenne az is, ha egy köralakú maglev pályát építenének, amin kisebb, és túlélhető gyorsulással is elérhető lenne ez a sebesség, majd ezután egy "váltóval" átvezetnék az járművet az űrbe irányuló kilövőpályára.
    Bár mondjuk hülyeség, mert a körpálya miatt óriási gravitáció alakulna ki a járműben.
  • Epikurosz #63
    Amikor szóba jött a téma, bőszen követelted a linket, halvány fogalmad sem volt semmiről, te senkiházi szemét, KillerBee stricije.
  • Molnibalage #62
    Kisfiacskám, az írtam, hogy nem reagálok rá. Most kivételt teszek. Olvasni olvasom őket. Itt is én említetetm először, nem szóltál te arról semmit és már kb. 10 éve ismerem ezt a nevet.

    Akarsz még másegyébről hazudozni te szarházi?
  • toto66 #61
    Biztos, hogy nem hallotak róla?
    Mert például én is hallottam, bár a nevére nem emlékeztem, de a történetre igen...
  • Epikurosz #60
    Molnibalázs azt mondja, hogy nem olvassa a trollkodásaim, de ez a Gerad Bull a bizonyíték arra, hogy mégis - persze veled együtt - mert soha a büdös életben nem hallottatok volna róla, ha én nem szólok. Na, mindegy, úgyis le fogjátok tagadni.
  • KillerBee #59
    Valóban a 2006-os verziót szedtem le, kicsit csodálkoztam is, hogy azóta nincs semmi új verzió. Köszönöm a linket!