172
  • Epikurosz
    De!

Ha arról van szó, hogy mennyi energiát nyersz ki a cuccból, akkor Wh-ban vagy kWh-ban számolunk.
  • KillerBee
    Na igen, valaki írta is az elején. Attól, hogy angolul batterynek hívják a több cellából álló áramforrást függetlenül attól, hogy elemek vagy akkumulátorok alkotják azt, magyarul még nem illenlk akkunak haívni.

Ezzel az erővel nukleáris ütegről is írhatnának, mert a battery szó üteget is jelent.
  • Epikurosz
    Muncuska-Puncuska, ne keverd a trutymót!
  • Epikurosz
    Pontosan.
    Az aksik teljesítményét Ah-ban adják meg, az elemekre meg simán ráírják, hogy ennyi és ennyi volt.
  • KillerBee
    "Mondhatja bárki erre, hogy csak elnevezéseken, definíciókon sz*rozok, attól, hogy valaki ezeket nem ismeri, még olvashat okos dolgokat az interneten, használhat akkumulátorokat, és lehet tapasztalata ezzel kapcsolatban, lehet jobban értesült a témában, mint én, de szerintem aki ilyen alap szinten nincsen tisztában a dolgokkal, annak a következtetéseiben egyáltalán nem lehet megbízni."

Hajjaj, ha ezen itt kibuksz, akkor ugyan mit szóltál volna, ha olvasod Epikurosz értelmezését a termodinamikai kritikus pontról. A 155. hsz.tól olvass.
  • babajaga
    Egy apró baj van csak hogy ez nem akku! Az az akkumulátor amibe elektromos töltést viszek és kivehetem, visszaadja. Itt erről szó sincs.
  • KillerBee
    "Ha egy 120Wos izzó 1 óráig világít az akkor nem 120W-os akku(bár igaz,de helytelen) hanem 120Ah-ás."

Én inkább 120Wh-snak mondanám, mert azzal, hogy az izzó 120W-os, még nem határoztam meg sem az üzemi feszültségét, sem az áramfelvételét, csak a kettő szorzatát. Igaz, egy akku kapacitását általában Ah-ban adjuk meg, de ez csak olyankor célszerű, amikor a kapocsfeszültségét eleve ismerjük. Abba most ne menjünk bele, hogy az akkuból kivehető energia mennyisége függ attól is, mekkora áramerősség mellett tesszük ezt.
  • xyl
    Megnéztem az eredeti cikket is... Hm! Ugymond teljesen veszélytelen. Nem írja, hogy milyen anyag bomlik, nem írja, hogy hány százalékos hatásfokkal nyeli el a sugárzást az a bizonyos folyékony félvezető, milyen másodlagos sugárzás keletkezik, az ellen hogyan védekeznek... Eléggé pongyola. Valószínűleg azért számít veszélytelennek, mert annyira kis mennyiségű aktív anyag van benne, aminek a sugárzása is kevés. Egyébként pedig minden nukleáris, aminek köze van az atommaghoz, legyen az spontán bomlás vagy indukált maghasadás.

Csak nehogy a kisgyerekek gyomrába kerüljön!
  • Cleawer
    Az akkumáltorokat (m)Ah-val jelölik/csoportosítják.P=U*I alapján lehet 120 Voltos de 1 Amperes és 120 Amperes és 1 Voltos.Nem mindegy hogy egy reflektort működtetsz 1 óráig ,vagy forrasztasz. példa
    Ha egy 120Wos izzó 1 óráig világít az akkor nem 120W-os akku(bár igaz,de helytelen) hanem 120Ah-ás.
    Ha bemész egy elektronikai boltba akkor nem 4x 3,6Wos akksit szeretnél a fényképezőgépedbe hanem 4x 1,2 V és 3Ah-sat,mert fordítve is 4x3,6 W csak akkor kell egy másik gép(amennyiben beleraktad).
    Remélem nem sokat tévedtem (:
  • Epikurosz
    Helyes!
    Elgondolkodom néha azon, amikor pld. olyan filmet nézek meg, mint "Egy jenki Artúr király udvarában", hogy én vagyok a jenki ürge helyében, és hiába a nagy tudományom (tényleg!), mit érnék vele a középkorban?
    A cuccok egymásra épülnek. Egy nyamvadt lézeres mutatóhoz már annyi mindenféle iparág és anyagtudomány kell, hogy az elképesztő.
  • Epikurosz
    Te figyu!

Fogjál kezet KillerBeevel, és ölelkezz össze Molnibalázzsal - vagy fordítva - mert ők a te embereid.
    Aztán együtt élvezetesen hasogathatnátok a szőrszálakat napestig.

ezt írod:
    "igazán elmagyarázhatná, aki tudja, hogy mit jelen az, hogy az akkumulátor 120 watt teljesítményt ad le óránként"

Biztos nagyképűnek fogok tűnni a te szemdben, ezért röstellem is bevallani, hogy még én is értem ezt a mondatot. Ha arra a kiba..ott aksira rákötsz egy 120 W-os égőt (izzót, körtét, tudod mi az), akkor egy óráig világít neked. Ennyi.

• Cleawer
    Ez a Tesla ajnározás kezd kicsit mókássá válni.Mengyelejev 1870 körül kihagyott helyeket a periódusos táblázatban a még fel nem fedezett elemeknek amiknek majdnem minden tulajdonságát leírta. Ezt valamiért senki nem hirdeti,pedig ez sem egy gyenge teljesítmény.

Tesla lehet hogy feltalált 1-2 dolgot ,de lehet hogy néha csak hülyítette a népet 1-2 illúzióval.
    Az Egely féle könyvek is jó science fictionok,de amíg 2 képlet és 2 értelmezhető ábra van egy "műszakinak csúfolt" könyvben ,ami 100-300 éve élt emberek történeteit írja le,addíg felesleges komolyan venni.

Ha jól értelmeztem a szöveget akkor ez a cucc nem akku hanem elem,mert a töltése nehézkes lenne.

© mármindfoglalt: Megéri a definíciókon szarozni ,mert a fizika az nem filozófia hogy nézőpont kérdése legyen.

Tesla és a rezgő épület: úgyhívják hogy sajátfrekvencia(asszem).Minden szerkezetnek van egy frekvencia tartománya ahol elkezd gerjedni,és egy frekvenciánál összeomlik. Pl tacoma híd 1940ben. A szerszámgépeknél is el kell dönteni hogy alá vagy fölé hangolt legyen,mert meghatárzza a struktúrát.Gyanítom hogy ezt nem lehet használni energia termelésre.

Amúgy általában (95%) az a terrorista aki nem tetszik Amerikának és helyetteseinek.
  • mármindfoglalt
    Nem ez a lényeg.

Az atomreaktorban és az atombombában indukált hasadás megy végbe, ami azt jelenti, hogy egy neutron eltalálja az atommagot, és ennek hatására az két kissebb hasadvány magra esik szét. A két hasadvány magon kívül neutronok is keletkeznek, ami újabb hasadásokat idéz elő további atommagokat eltalálva. Ezt nevezzük láncreakciónak.

A bomlás egy spontán folyamat (az atommag valamilyen sugárzást bocsát ki, ami után egy másmilyen atommag marad vissza) szemben az előbb említett folyamattal, ahol a reakciót egy kívülről jövő neutron idézte elő. Ilyen spontán folyamatokból nem lehet láncreakciót csinálni, ezért nem lesz belőle atombomba.
  • mármindfoglalt
    Ja, az autós magazinokban meg szerintem inkább olyat szoktak mondani, hogy 120 km-t megy óránként, nem pedig 120 km/h-t. Nagy különbség! Ezek szerint a figyelem sem az erősséged.
  • mármindfoglalt
    Úgy tűnik még mindig nem világos, hogy ez az izé, ez NEM EGY MINI ATOMREAKTOR, HANEM TELJESEN MÁS ELVEN MŰKÖDIK, így aztán tényleg semmi köze az atombombához.

Persze lehet, hogy EGYESEKNEK ez is olyan aprócska kis részletkérdés, amivel igazán nem érdemes foglalkozni.

Rendben roliikát felmentem a hozzászólásaimra való reagálás alól, úgysem nézem ki belőle, hogy bármi értelmeset tudna mondani rá, de azért valaki igazán elmagyarázhatná, aki tudja, hogy mit jelen az, hogy az akkumulátor 120 watt teljesítményt ad le óránként, mert nekem esküszöm, hogy fogalmam sincsen. Esetleg még az lehetne, hogy óránként 120 wattal csökken a teljesítménye, de ez nem tudom miért lenne jó nekünk.
  • Molnibalage
    Attól, hogy valami bomlik, még nem jelenti azt, hogy hasad, ha pedig nem hasad

A lényeg a sugárzáson van, gondolom erre célzol. A hasadás az, mikor az U-235 hasad és lesz két anyag a végén. A bomlás alatt gondolom azt érted, hogy a felezéi idővel arányosam pl. a C14-ből lesz valami más szén. A hasadóanyag felezési idején, meg a felezési idővel arányosan lesz az eredeti anyag és hasadvány anyagok.
  • atlagember
    Csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön.
  • roliika
    Ja...de volt pár működő is neki, vedd figyelembe.
  • Molnibalage
    A szabadalomnak nem kell működnie. Hahó. Az csak egy ötlet. Levédethetem a finggal működő atomerekator tervét is...
  • Molnibalage
    Sajnos túl sok legenda épül köré. Tesla ember volt én nem egy isten vagy az Isten...
  • NEXUS6
    Őööö, hát ez akkor igaz, ha az ő készülékei azokon az elveken működtek, amik alapján a ma használatosak. Nos elég nagy részüknél valószínűsíthető, hogy voltak más elvek, effektusok is.

Pl a legegyszerűbb, a Tesla féle határréteg áramláson alapuló turbina jellemzői, bizonyos paramétereiben meghaladják a ma használt ilyen célt szolgáló eszközöket.

Megfelelő paraméterezéssel ennél is elérhető akár 95%-os hatásfok, miközben a viszonylag kis tömegű és egyszerű forgórésznek köszönhetően sokkal könnyebb az üzemeltetése. Repülőgép hajtóművet is lehetne vele valszeg csinálni és talán sokkal jobb tömeg tolóerőarányt lehetne elérni egy fordulatszámot is sokkal dinamikusabb hajtóművel a maiakhoz képest.
  • roliika
    "Ez kb. olyan, mintha azt mondanám, hogy az autóm 120 km/h-val megy óránként" <- Azé nézz má' meg 1-2 autós műsort..mondanak ilyet.

Az hogy 120 wattos óránként, nem volt túl helyes, de ha mindent helyesen írna le az ember, akkor úgyhívnák, hogy számítógép.

"Mondhatja bárki erre, hogy csak elnevezéseken, definíciókon sz*rozok..." <- Ígyvan tanárúr..és még nyelvtanilag se voltam helyes, sem stilisztikailag...de ki nem szarja le..könyörgöm ez egy fórum!

"Sőt akár elképzelhetnénk olyan anyagot is, ami hasad, de nem rádióaktív, vagyis nem bomlik, bár a valóságban ilyen anyag nem létezik." <- Persze..meg el lehet képzelni olyan anyagot is ami önmagától lebeg, de ilyen nincs...innentőlfogva a kommentjeidre nem reagálnék.
  • mármindfoglalt
    Hát asszem megint el kéne oszlatni pár bődületesen nagy tévedést.

Radioaktív anyag≠hasadóanyag. Attól, hogy valami bomlik, még nem jelenti azt, hogy hasad, ha pedig nem hasad, akkor nem lehet bombát sem csinálni belőle. Sőt akár elképzelhetnénk olyan anyagot is, ami hasad, de nem rádióaktív, vagyis nem bomlik, bár a valóságban ilyen anyag nem létezik. Szóval aki a cikkben említett készülék kapcsán hasadóanyagról beszélt, az nyugodtan tekintse magát a témában inkompetensnek.

Tény azonban, hogy a felhasznált radioaktív anyag sugárzása veszélyt jelenthet, de konrét adatok hiányában nem lehet megítélni, hogy mekkora egészségkárosító hatása lenne például egy sérült elemnek.

Aki ez akkummulátor, vagy bármilyen más eszköz teljesítményét úgy adja meg, hogy x watt óránként, annak valószínűleg fogalma sincs arról, hogy mi az a teljesítmény, és milyen egységekben mérjük. Ez kb. olyan, mintha azt mondanám, hogy az autóm 120 km/h-val megy óránként. Ez hülyeség, kivéve, ha arra gondolok, hogy óránként egyszer felgyorsítok 120-ra, majd megállok, és várok egy órát.

A félvezető nem azt jelenti, hogy az egyik irányban átengedi az áramot, a másikban meg nem. Az ilyen eszközt diódának hívják, ami készülhet például félvezetőből is.

Mondhatja bárki erre, hogy csak elnevezéseken, definíciókon sz*rozok, attól, hogy valaki ezeket nem ismeri, még olvashat okos dolgokat az interneten, használhat akkumulátorokat, és lehet tapasztalata ezzel kapcsolatban, lehet jobban értesült a témában, mint én, de szerintem aki ilyen alap szinten nincsen tisztában a dolgokkal, annak a következtetéseiben egyáltalán nem lehet megbízni. Honnan tudjam, hogy nem félreértelmezett valamit, amit olvasott, mert nem értette rendesen az ott szereplő fogalmakat, vagy nem valami áltudományos cikket sikerült megtalálnia, ahol mindenféle csacskaságot hordtak össze, esetleg a mindennapi tapasztalatai alapján helytelen következtetéseket von le egy új fejlesztésre vonatkozóan?

Ezért van az is, hogy a népet óvni kell a "nukleáris" kifejezés használatától, mert sok ember, akinek fogalma sincs arról, hogy mi a különbség a radioaktivitás, és a magasadás között, egyből bombát csinálna az energiacellából, bár igazából gőze nincs róla, hogy miről beszél.

Nem az a legnagyobb baj, hogy tájékozatlanok az emberek, elvégre nem lehet mindenki magfizikus, csak könyörgöm, ne akarjon nagyon okosnak tűnni az, aki nem ért hozzá!
  • roliika
    Egyébként ha belegondolunk, hogy mennyi energia kéne ahhoz, hogy egy épület nekiálljon inogni..vagy híd, teljesen mindegy, és valójában milyen pici energiát fektettünk bele,
    érdemes azon elgondolkodni, hogy nem-e építhető ilyen elven működő energiát létrehozó valamiféle gép...mindegy hogy mechanikus vagy tisztán elektromos.
  • roliika
    Nemannyira legenda ám. Vannak fényképek az előadásokról, iszonyat mennyiségű dokumentum meg teis láthatod mennyi szabadalom...valamit tudott.

Azért voltak mmm nagyképű megjegyzései, pl, hogy a Tunguzka robbanás az ő műve volt valami energia fegyverrel...stb.

Persze voltak érdekes húzásai..az önrezonanciát elég behatóan..és látványosan vizsgálta..persze ezt sem rezonanciának hívta...egy építkezésen ahol acél szerkezetes toronyházat szerettek volna építeni, a fő gerendára szerelt egy pici zsebóra méretű kis vackot...járatta egy ideig, aztán mikor a munkások majdnem lepotyogtak az épületről , leállította. (az egész épület erősen ingott)

Egyébként mellette tartott egy másik házban előadást. A lapok beis számoltak földrengésről, de csak arra az egy házra terjedt ki, Tesla beismerte az ő műve volt.

Ez így még csak legenda szintű...ámde nemrég a Discovery-n a Mítosz Írtók című műsorban kipróbálták ezt egy acélszerkezetes hídon...1 kilós lengő súllyal. Hát ugye szerencsétlenek végülis nem értenek hozzá annyira, de sikerült ezzel a kis szarral rezgésbe hozniuk a hidat, annyira, hogy érezhetően remegett a híd és búgott.
  • KillerBee
    "Mindenesetre a nép butaságát jól jellemzi, hogy többször összetörték ezeket a gépeket a bemutatók alatt, mert felvolt háborodva a nép, hogy ez sarlatánság."

Ehhez hasonló most is létezik, főleg az atomenergiát ellenzők körében.
  • KillerBee
    Talán nem zárható ki teljesen, hogy Tesla feltalálta Jack Williamson kiegyenlítőjét, de valószínűbb, hogy a Tesla személye köré épült legendákról van szó.
  • roliika
    Nameg nefelejtsük el tényleg..1880-as évekről beszélgetünk, mikor még egy drótot sem bírtak rendesen legyártani...
  • roliika
    Epi! tesla.hu
  • roliika
    Hát...ja...vagy a levegőn át kapta az autó a kraftot..mert volt vezeték nélküli energia átvivő cucca..(amivel még most is tökölnek 1-es cégek hehe), vagy amit bele tologatott rudat az még nem volt elhasználva, és hetente cserélte...fenetudja...de volt neki elektromos autója ez tény.
  • Epikurosz
    A bejegyzett Tesla-szabadalmakból azért ki lehet következtetni, hogy meddig juthatott.
  • roliika
    Az más tészta, hogy Egely meg úgy állította be, mintha a semmiből csinálna energiát mindenféle bűvös rezonancia meg szimmetria sértés (ezt szerintem ő se tudja micsoda) elvén.

Tesla félvezetőket is használt por alakban..és nem így hívta őket de tudta, hogy az egyik irányba átengedik az áramot a másikba meg nem..ez a lényeg.

Bemutatókon csinált olyat, hogy egy fadobozból kivett egy világító üveggömböt amit egy másik dobozba áttett..a gömbön nem voltak vezetékek.
    Ez a mai fénycsövek ősanyja volt valószínű, és nagyfrekvenciás térrel volt gerjesztve a világító gáz.

Volt olyan készüléke, hogy 2 fémlapot letett a földre, és a levegő világítani kezdett...valamiféle koronakisülés lehetett talán..ma nem tudják megismételni.

Mindenesetre a nép butaságát jól jellemzi, hogy többször összetörték ezeket a gépeket a bemutatók alatt, mert felvolt háborodva a nép, hogy ez sarlatánság.

Iszonyat sok találmány fűződik a nevéhez...többek között a többfázisú villanymotor, generátor, mikrofon, magasfeszültséget előállítani képes tesla tekercs, millió voltos feszültséget előállítani képes tesla generátor...tudott az öreg. Tipikus példája, hogy nem tanulta, hanem tudta ezeknek a működését.
  • Epikurosz
    Én azért szkeptikus vagyok Tesla villanyautójával kapcsolatban. Azért ma fejlettebb az anyagtudomány meg a technológia is. Amit ő akkor megcsinált vagy aksikkal vagy kondenzátorokkal működhetett, nagyon rossz hatásfokkal.
  • roliika
    És megintcsak Teslára hivatkozok.
    Voltak készülékei amivel megoldható volt külső táp nélkül töbszáz watt energiát kivenni.

Annyit lehet csak tudni, hogy tényleg működtek, és félvezető port használt üveg csövekben...legalábbis erre csak tippelni lehet, és igensok "speciális" vákuum csövet...meg mindenféle tekercseket.

Órákig állítgatta ezeket az eszközöket mire végre működtek, és egy elmozdítás leállította őket.

Volt egy elektromossá alakított autója is amibe látszólag sosem tankolt, de néha beletolt egy rudat, akkor azt mondta most van energiánk.

Lehet, hogy valami radioaktiv cuccot használt? Honnan szerzett ilyet? Mert nem kis meló ezeknek az anyagoknak a sűrítése.

Nem csak régen de most sem értik, hogy hogy működtek ezek az eszközök, és mindig mélységes felháborodással közölte, hogy nem a semmiből csinál energiát, mikor valaki megkérdezte tőle, hogy a semmiből erre hogy képes.

Majd talán 50-100 év múlva elérjük Tesla szintjét...
  • haxy27
    fel találták a spanyol viaszt. ezt már ano a villamaos energia azaz az elektron csövek fénykorában használták csak nem tudták még pontossaan hogy az a hasadó anyag az mi is pontossan. Olvastam pár szabadalmi le írást ijenekröl bár ott nem írták le hogy milyen anyagokat használtak ugye nem ez a lényeg hanem a szabadalom. De tudni lehetett hogy félvezető és hasadó anyag használatával nyerik ki az áramot. De azok elég nagy teljesitményüek voltak több száz wat volt egy rúdelem méretű telep.
  • Epikurosz
    Nekem nem zavaró, de ezzel a kötekedő, zsörtölődő, zsémbes, búval bélelt nőszeméllyel mindig probléma van.
  • KillerBee
    A vitát épp te szítod azzal, hogy ilyen hülyeséget védesz és még meg is magyarázod.
  • KillerBee
    Az Alf című sitcom sorozat egyik részében Alf egy jó viccel egycsapásra országosan ismertté válik, sorra hívják meg különféle humoros műsorokba. Ő minden alkalommal ugyanazt a viccet meséli el, hiszen másikat nem tud. Persze az emberek gyorsan megunják és kifütyülik, mire ő sértődötten kifakad: Na de ez a vicc humoros volt tegnap, humoros volt tegnapelőtt és humoros ma is. Hát akkor miért nem nevettek?
  • reaper4
    mivel a világ ilyen, h mindenből kihozzák a rosszat a "terroristák" (nézőpont kérdése), így szinte folyamatosan aktuális a poén. lehet, h zavaró nektek az ilyen hsz, de figyelmen kívül kell hagyni. nem kell ezért vitát szítani szvsz.
  • Molnibalage
    Nem. Csak 1000000. alkalommal már nem vicc...