186
-
kukacos #66 Mondjuk úgy, hogy odáig még nem jutott el a természet. Helyette tudsz járni és gondolkodni például. Elég nagy csodák ezek önmagukban is, gépekben máig nem tudjuk utánacsinálni. Nem elég? -
Archenemy #65 Te azt tudtad, hogy Alexander Fleming katolikus volt? Ha má' így a penicilin meg a fújfújvallás a téma. -
Alfa Of NS #64 "ilyenek mér nincsenek?(gondolatolvasás, repülés)"
Mert nem tud semillyen fizikai elvre épülni. Már az hogy csak úgy repülsz. A madarak repülése is egyszer fizikai elvre épül, tehát nem csak úgy maguktól repkednek. -
#63 Édes Istenkém! Azt hittem, csak a mesében léteznek olyan szellemi rokkantak, mint te. -
#62 Nem jut eszembe olyan amivel beléd köthetnék, többnyire egyetértek. Illetve csk annyit még ,hogy nem állítottam, hogy fehérek az őseink valójában úgy képzeltem el, hogy bőrszínben ilyen arab/mexikói szerű, testfelépítésben európai jellegű. Elismerem így utólag ,hogy lehet fekete is, de azért nem mondanám biztosnak. Végül is nem lesz olcsóbb a kenyér bármelyik is legyen az igazság, úgyhogy részemről nem gerjesztek további fölösleges vitát... -
#61 Igen, de neked még kell isten igéje. A biblia hány embert mentett meg? És a penicillin?
Aha, köszönjük, az egyház leülhet. Kicsit most már elgondolkodhatnának az úszósapkás papusok, hogy ideje lenne békén hagyni és nem mosni az emberek fejét ilyen hülyeségekkel. -
mynameisbence #60 és ez most hogy jön ide? -
beyondReason #59 Moron. -
beyondReason #58 Csak egy zárójeles megjegyzés: nem mindenki születik kopaszon. -
upszilon #57 Mert az egész cikk egy butaság. A természetben nincsen komplexitásnövekedés., csak csökkenés. Más szavakkal, nincsen fejlődés, csak romlás. Nincsenek új szervek, nincsenek új, azelőtt sohasem létezett tulajdonságok.
Az ilyen cikkek csak arra jók, hogy elhitessék az emberekkel, igaz volt amit az iskolában megtanultak. Pedig a valóság más. Soha nem létezett fejlődés. Az élőlények kész, kialakult szervekkel kerültek erre a bolygóra. Ahogyan most is egymás mellett él az egysejű és a többi bonyolultabb életforma, úgy volt ez mindig. Ez az igazság. -
mynameisbence #56 azt vettem észre hogy senki se értette meg amit írtam. a kézzelfoghatót én úgy értettem hogy mindenféle képességek. ilyenek mér nincsenek?(gondolatolvasás, repülés) -
kukacos #55 Afrikában fordul elő egyedül az *összes* emberi génváltozat. Európában és Ázsiában már kevesebb. Ebből is látszik, honnan indult az emberiség.
De nem tudom, miért lovagoltok a bőrszínen, az csak egyetlen gén. -
#54 Az, hogy fekete bőrűektől származunk, 2 dologból is következik.
-A fekete bőr nem csak színváltozás, hanem sokkal ellenállóbbak a magas hőmérsékletnek és sugárzásnak (habár valószínűleg a vulkánkitörés után nem volt szükségük egy ideig rá, de előtte valószínűleg meg igen).
-A DNS változatosságából következik, hogy ott származnak a legtöbben. Tehát példa, adott 4 pár ember (8 fő), ebből 2 elköltözik más helyre. Ott ugye 6 főből fog származni mindenki, másik "csoportnál" meg 2-ből. Afrikában valószínűleg vannak, akik 75000 évvel (vagy több) különböző őstől származnak, tehát ha fehérek lettek volna, azt jelentené, hogy egymástól függetlenül alakult volna ki a sötét bőr.
Mivel mi származunk kevesebb őstől, és élünk olyan helyen, ahol kevésbé van szükség a sötét bőrre, logikusabb azt gondolni, hogy mi vagyunk a mutánsok ilyen szempontból is :) -
Archenemy #53 Ja és nem tudom volt-e, de borzalmas lenne, ha száz mutáns a terroristák kezébe kerülne. -
Archenemy #52 Én nem vagyok mutáns, én normális vagyok. Mindenki más a mutáns. -
ttp145 #51 Hah, tudok tejet inni és kék a szemem. Már 2xesen is mutáns vagyok. :)
Nem annyira régen olvastam talán itt az sg-n egy cikket amiben azt írták hogy nem biztos hogy csak az őseink határoztak meg minket, mert egy csomó állatban é az emberekben is találtak hosszú és megegyező részletet és ezért lehet hogy van vírus ősünk. (megaszontam, hámozza ki aki akarja) -
djw #50 na most a kézzel fogható mutációk közöztt én azért felvetném azt is, hogy amikor van egy társadalomban egy brutál vírusjárvány és kihal a fele a társadalomnak, akkor nyilván ugye csak azok mardnak életben, akiknek a mutáció lehetővé tették a védekezést a vírussal szemben. Ezt azért én mindenképpen pozitív mutációnak értékelném.
Másrészt előfordulhat, hogy egy faj dns-ébe "beépül" egy másik faj dns-e is, ami szintén az adott faj javára válik így vagy úgy. A súlyosan életképtelen mutációk egyébként is kivesznek előbb-utóbb, mert nem lesznek életképesek az új körülmények között. Lásd a zebrák csíkosodási folyamata... -
#49 "Az hogy a magyaroknak ilyen fehér a bőre, noh az mutáció, mert egyértelmű, hogy sárgásabb árnyalata volt. Olyan kazahsztán mintájú."
Magyarországon már szerintem egyetlen egy olyan ember sem él, akinek az ősei tisztán magyarok voltak. Inkább öröklött tulajdonságnak nevezném mint mutációnak.Habár nem vagyok biológus. -
#48 "A modern emberek (tehát mindenki) Afrikából, fekete bőrűektől származik, a fehér bőr a mutáció. "
Igen úgy tartják, hogy Afrikából származunk ,de ,hogy a feketéktől ez nekem teljesen új, eddig nem így tudtam. Az ,hogy a videoban fekete bőrűek az nem jelent semmit, lehet nem találtak jobb felvételeket arról ,hogy viselkedik egy kőkorszaki ember. Valószínűbb,hogy valamilyen közös ősünk van. -
Youri #47 Az az elmélet hogy a fekete bőr az alap szín az sem jó teljesen, mivel északi népeknél nem egy olyat találtak akiben ez a dns részecske ami a bőr színért felelős sosem létezett. Tehát az ő ősei fehérek voltak.
Ugyan így az ázsiai régióban.
Az hogy a magyaroknak ilyen fehér a bőre, noh az mutáció, mert egyértelmű, hogy sárgásabb árnyalata volt. Olyan kazahsztán mintájú.
+ A mutációk kizárása kb a fejlődés megállításával érne fel. Amelyik szervezet képes arra hogy maga előnyeire formálja a mutációt, az marad fent. A gyengébb genetika elpusztul. Ez az élet rendje. -
#46 A modern emberek (tehát mindenki) Afrikából, fekete bőrűektől származik, a fehér bőr a mutáció. Erről van egy nagyon jó dokumentumfilm, pont mostanában készítettem belőle egy ilyen "rövidített változatot", ha érdekel, itt megnézheted. (2 részben raktam fel, az elsőn néhány dolgot elrontottam, átfedéseket, meg a képarányt, de visszajelzések alapján nézhető :S ) -
#45 Izé, lehet hogy csak én vagyok hülye, de vajon az afrikai bennszülöttek bőrszíne az hátrányos mutáció?
Pedig esküszöm mintha úgy hallottam volna valahol, hogy jobban bírják a napot ;) Persze lehet hogy tévedek. Vagy már a majmok is fekete bőrűek voltak a bunda alatt...
-
mmonitor #44 Nem értem mi a faszt akarsz mondani..? Talán azt, hogy nem is létezünk, mert belehaltunk a kizárólag káros mutációkba vagy, hogy a cikk írója hazudik és egyébként sem járt soha hittanra vagy mi? -
Zoliz #43 Mutáns vagy vazze! -
#42 Ha nem lenne genetikailag meghatározott, akkor nem lenne szőrzetünk sem... viszont a változatosságot már NAGYOBBRÉSZT a hormonok, vitaminok, nyomelemek határozzák meg. Nem kavarja meg egyáltalán... -
kukacos #41 Persze előzékenyen kihagytad ugyanarról az oldalról azt, hogy "a szőrszál hossza és színe is genetikailag meghatározott"... csak megkavarná a mondandód :D -
#40 Na most nagyon elképzeltem, ahogy a kis holdszonda alakú vírus rászáll a sejtre, elkezdi belelógatni a kis DNS szekvenciáját, aztán páfff, valami letépi onnan, a DNS darabka meg beleszakad... :P :D -
#39 Idézet a sulinet honlapjáról:
"A kialakulását és végleges formáját azonban a szervezet pillanatnyi hormonális, vitamin és nyomelem állapota nagyban meghatározza. A férfias mintára jellemző az arc, a mellkas és hát, az ágyék rombusz alakú szőrzete valamint a karok és a lábak viszonylag erősebb szőrzete. A férfias mintára szintén jellemző a szőrzet egy speciális állapota: a kopaszság. A tesztoszteron hormon alapvetően meghatározza a hajvonalt." forrás
A kar hossza meg annyira nem változatos, a testmérettel függ össze, amit szintén számtalan, nem genetikai különbség is "formál". -
kukacos #38 Számtalan módja van.
Az emberben is gyakori kromoszóma-rendellenességek a DNS nagyléptékű átalakulásával járnak. Abnormális sejtosztódásnál gyakran több DNS kerül egy sejtbe, és nagyon sok faj nem csak két példányt tart génjeiből, hanem akár sok ezret is (pl. a burgonya):
http://en.wikipedia.org/wiki/Polyploidy
Ezeket aztán a kromoszóma-rendellenességek sokféle formában összeragaszthatják.
A DNS-t a sejtek hosszasan előfeldolgozzák. Egész szerszámkészlete van minden sejtnek a DNS szétbontására, vágására, újra összeillesztésére, javítására, új szál szintetizálására, és ezek gyakran követnek el hibákat. Például a DNS nagy része ún. nem-kódoló szakasz, amit a felhasználás előtt más fehérjék kivágnak, és nem használnak semmire; ugyanakkor az is előfordulhat, hogy valamelyik mégis bekerül, a szakasz megduplázódik, satöbbi.
Harmadrészt, számos vírus igyekszik befurakodni a DNS-be. Ezek többnyire kárt okoznak, de néha a vírusok is követnek el hibákat :) Egy elmélet szerint a nem-kódoló szakaszok tőlük erednek, mások szerint a DNS genetikai változatosságát tartják fenn. -
kukacos #37 Aha, és a testszőrzetet pontosan milyen étrend befolyásolja? Vagy mondjuk a karod hosszát? -
kukacos #36 Úgy látszik, még mindig nem érted, hogy minden mutáció pozitív, ami a genetikai változatosságot növeli.
De lásd, milyen nagylelkű vagyok, kerestem neked még egy pontmutációt, ami közvetlenül is előnyös:
http://en.wikipedia.org/wiki/CCR5#CCR5-.CE.9432
Akinek van, az teljesen egészséges, de bezár egy kiskaput az immunrendszerben, amin keresztül a HIV, a pestis és a himlő vírusa szokott bemászni. -
terminator122 #35 Az a pozitiv mutacio aminek hatasara az uj egyed nagyobb valoszinuseggel tuleli a nehezsegeket mint az akinek nincs mutacioja. Napjainkban sok solyan mutacio van ahol aegyertelmu hogy a mutans egyed hatranyos helyzetben van azokkal akik nem mutalodtak. pl. az albino allatok. De ahol egyertelmu az hogy konyebben tulelik, ott mar nagy a csend.
"Egyébként ha hiszünk a tudománynak, az evolúcióelméletnek, akkor a pozitív változásra ma minden élőlény példa, az emberiség, vagy pl. Galapagos sziget élővilága, stb." Ez a fajta hit nekem nagyon alaptalannak tunik es amugysem a hitbol kell kiindulni hanem a tenyekbol es azutan kovetkezik a hit miutan tenyekkel alatamasztottuk. -
Alfa Of NS #34 A genetikai mutációk egy részénél új szakaszok kerülnek be a láncba. Véletlenül bemásol egy darabot egyikből egy másik láncba, vagy dupláz egy meglévő szakaszt. Ilyesmi. -
#33 Szerintem pozitív mutációkat azért nem találunk így, mert nem tudjuk pontosan mi a pozitív. Valószínűleg vannak átmenetek is, ilyen lehet akár a sarlósejtes betegség is.
Egyébként ha hiszünk a tudománynak, az evolúcióelméletnek, akkor a pozitív változásra ma minden élőlény példa, az emberiség, vagy pl. Galapagos sziget élővilága, stb. -
blessyou #32 Egyébként én azt nem értem, hogy az évmilliók(milliárdok) alatt hogyan tudott a DNS lánca különböző hosszúságúra alakulni. Nekem a mutációkat mindig úgy magyarázták, hogy a bázispárok szekvenciája változik, azaz bizonyos bázispárok másokra cserélődnek valamilyen ok folytán. De hogyan tudott a DNS "megnőni"? Hogyan toldódtak be új szakaszok a szekvenciába? -
#31 "Konkrétabban: nézz szét és vedd észre, hogy mindenkinek különböző magassága van, más sebességgel futja a száz métert, van aki szőrös, van aki nem."
Ugyan az a vita kb., mint a másik topikban az egyéniségekről. Bár ezeknek több genetikai oka is van, azért nagyobb részt életmód függő. Másképp futod le a 100 métert, ha már egy szendviccsel többet eszel előtte, és milliárd októl függ. Lehet, ha mindenki ugyan úgy élne, csak más anyától születne, 3-4 különböző méret lenne egy embertípuson belül, lehet 2 féle sebességgel futnák le a 100 métert, stb. Hányféleképpen csinálhatjuk meg hajunkat, mindenki másra csinálja, pedig ugyanúgy nő szinte mindenkinek, és mindenki kopaszon születik. -
mcganyol #30 sajnos abból indulsz ki, hogy az ember tökéletes és így csak negatív irányban változhat. mint pl egy új autó, akárhol megtöröd egy kicsit, attól csak rosszabb lehet.
csak sajnos a dns nem ilyen :)
az hogy egy mutáció pozitív vagy negatív értelmezhetetlen. ez csakis a környezettől függ! így amelyik biológus azt állítja még sosem találkozott pozitív mutációval az igazából egy idióta :) ha egy faj tökéletesen alkalmazkodott a környezetéhet és a környezet változatlan marad, akkor természetes, hogy az adott helyzetben mindenfajta eltérés csak káros lehet az adott egyed szempontjából. egy elég nagy aszteroida becsapódása után viszont elég más lenne a helyzet. -
terminator122 #29 1.Jol tudom hogy ez oroklodeses betegseg de ha mindenkepp ki akarod forgatni a szavaim akkor mondj meg nekem egy par olyan mutaciot aminek egyertelmuen pozitiv hatasa van ha mar ennyire meg vagytok gyozodve a pozitiv mutaciokrol, eleg erdekes hogy jopar biologus azt mondta hogy o meg igazan pozitiv hatasu mutacioval nem talalkozott soha. Nem tudom ti biologusok vagytoke de ha talaltok egy egyertelmu pozitivat akkor arra sokan fel fognak figyelni sok sikert.
2.en nem azt irtam hogy nekem nem tetszik csak azt amit a szakemberek mar regota megfogalmaztak es probaltam az osszes ervet egyszerre merlegelni es ugy atgondolni es ugy latom hogy joval tobb negativ hatasa van mint pozitiv
3.ha most a betegsegnek sok negativ hatasa van akkor a 10. szazadban is pontugy megvoltak azok a mellekhatasok vagyis ugyanott vagyunk
4.Itt szo sem volt sem termtesrol sem elmeletrol sem konyvrol csak a mutaciorol -
moikboy #28 "En ha afrikaban elnek malariaveszelyben akkor sem szeretnem elkapni ezt a betegseget. "
Te egy igazi barom vagy :D A sarlósejtes vérszegénység genetikai rendelleneség - nem lehet elkapni :D:D:D -
Gascan #27 És ha már itt tartunk milyen jól is jön majd ez a kutatás ahhoz, hogy ha egységes faj alapjára szeretnénk épiteni a birodalmunkat... :)