186
  • Archenemy
    Írtam már, lehet gúnyolódni, csak meglehetősen méltatlan és fölösleges.
  • babajaga
    Ha Ádám és Éva volt csak. És annak fiai voltak. Akkor mond meg honnan a büdös francból született több ember? Ezért undorító a vallás. Korlátoltság kell hozzá.
  • ziipp
    Szerintem még nem oldották meg az átmenetet az Ádám és Éva történetéből az evolúcióba. Komoly gépezet kell ehhez, hiszen a sok kis Biblia magyarázó könyvecskét újra kell írniuk és pap növendékeket is fel kell készíteniük az új verzióra.
  • Archenemy
    A kereszténység pont azért volt olyan sikeres, mert lazán lenyúlta a legjobb dolgokat más, korábbi, esetleg pogány vallásokból, és sajátjává tette, ez a történet is ilyen lehetett.
  • Balumann
    Ha lesz időm csinálok egy ilyen rövidített változatot az "Ami a bibliából kimaradt" 2007-es dokumentumfilmből is.
  • Balumann
    A bibliával egyébként szerintem hiába jöttök, az már eleve egy cenzúrázott irat. Az eredeti történet szerint Ádám első párja Lilith volt, csak ez nem illett bele a vallásba.
  • Balumann
    Nem 1, hanem párezer ősanyához lehet visszavezetni, akik korábban valószínűleg többmillióan voltak, csak a rokonaik más területeken nem tudták elviselni a változást. A dokumentumfilm is említi, hogy a modern ember már többszáz ezer éve "kialakulhatott", valakik szerint együtt éltek, korábbi álláspont szerint üldözték és azért (is) halhattak ki. De valószínűleg a modern ember, és a cro-magnoni ember is közös őstől származik, de már milió évekkel korábban külön váltak. Míg a kitörés csak 75000 évvel ezelőtt történt!
    Egyébként máig nem ismerünk minden fajt, és nem tudhatjuk biztosan, hogy amiket manapság fedezünk fel például, éltek-e már azóta amióta ezeket vizsgáljuk, nem tudjuk, hogy változtak-e pozitív irányban az elmúlt 10000 évben, és ez megint csak egy rövid idő, az embernek a majomból kialakulásához többvmillió éve volt.
  • Archenemy
    Szóval nem elég erélyesek :p

Mikor tűzzel-vassal, meglehetős határozottsággal terjesztették az akkori korszellemnek megfelelő eszméket, akkor meg az volt a baj :p
  • Archenemy
    "fix hogy nem 10000 éves nagyságrendről van szó."

Ha jól tudom, 6000, de (megelőzvén lehülyézésemet) nyilván a hívők igen jelentős része meglehetősen átvitt értelemben értelmezi a bibliát.

• ziipp
    Nem egészen így van ez. Az egy dolog, hogy a pápa kiadott egy írást erről, de még most is sok keresztény ember azt hiszi, hogy az evolúció első sorban hit kérdése. Itt leginkább talán a szellemi vezetők, a papok a hibásak, akik ilyen irányban nem megfelelően képzettek, ezért téves nézeteket prédikálnak tovább a közösségüknek.
  • beyondReason
    Jó hát mindig akadnak vitára éhes mellékhajtások. :D
  • beyondReason
    Az a baj, hogy a mondjuk 75000 éve bekövetkezett drasztikus népességcsökkenés és az Ádám-Éva "teória" köszönőviszonyban sincs egymással.
    Egyrészt, nem tudom hogy mikorra teszi évszám szerint a biblia a teremtést, de az fix hogy nem 10000 éves nagyságrendről van szó.
    Másrészt amikor a bibliát összeállították szerinted tudták hogy valamikor volt egy nagy kihalás és ezt majd 2009-re felfedezik és bele fogják építeni a vallásba? Egyszerűen volt anno egy jól hangzó történet amivel el lehetett kezdeni egy best seller story-t. Nem több.
  • Archenemy
    "És aki nem fogadja el az szokott a legagresszívebben szájkaratézni"

De hát jól látjuk az alant lévő példában, hogy nem az szájkaratézott a leghangosabban, hanem a nemaz.
  • beyondReason
    Az egésszel csak az a probléma, hogy annak ellenére, hogy elfogadott, nem mindenki fogadja el.
    És aki nem fogadja el az szokott a legagresszívebben szájkaratézni. Az ilyen embereknek szeretném felnyitni a szemét. De többnyire csak értelmetlen érveket, haszontalan mocskolódásokat kapok válaszul.
    Magukkal a "közönséges" hívőkkel semmi bajom, addig a pontig amíg nem akarnak megéríteni. Viszont a kreacionisták... Na azok a világ szemetei.
  • gosub
    Miért nem tetszik az hogy az emberiség egy Évától származik? A kaotikusok vallása ezt mondja, de a tudomány is valami hasonlót, hogy egy 75000 éve bekövetkezett katasztrófától kipusztult az emberiség majd mind egy szálig s egy ősanyához lehet visszavezetni a mitokondriumok alapján! Lehet jól leugatni a vallásokat, de szerintem inkább érdekes, hogy honnan a francból szedték az olyan ismereteiket amiket csak a modern tudománnyal vizsgálva tudunk igazolni. Pl. ott vannak a dogonok a különleges csillagismereteikkel, de a magyar néprajzban is bizony előfordult hogy ábrázolták a petesejt megtermékenyítésének folyamatát.
  • Archenemy
    - Hogy mondta, doktor úr, elmehetek?
    - Nem, elmebeteg.

ja és még egy:
    - És csókolom, nénike, milyen a hallása?
    - őőő római katolikus....
  • Archenemy
    Valóban az egyház jó darabig hadilábon állt az evolúcióval (annak ellenére, hogy maga Darwin is vallásos volt, bár nem különösebben, de pl. Mendel (öröklődéstan) egyenesen szerzetesrendet vezetett.) Azonban jó ideje már teljesen elfogadott az evolúció. Ezzel baszogatni a mai hívőket olyan, mintha én egy mai amcsin kérném számon a néger rabszolgákat - lehet, még vicces is, de értelme? Na az nincs.
  • Balumann
    Szerintem az, hogy jelenleg nem tudunk igazából előnyös (alkalmazkódást elősegítő!) változást találni, nem jelenti, hogy az egész evolúció elméletet újra kellene gondolni. Ha a körülmények rákényszerítik, akkor lesznek fajok amik kihalnak, lesznek akik mutációval alkalmazkodnak. Nem volt már pont erre valamilyen sikeres kísérlet, valami rémlik, ha jól emlékszem békával csinálták :| De lehet csak álmodtam. :o
  • beyondReason
    Na ez is egy jó példa. :)
  • babajaga
    " Az élőlények kész, kialakult szervekkel kerültek erre a bolygóra"

És mi a diagnózis?
  • Archenemy
    Passz, szerintem lehet rá példa, hogy társadalmi elvárások vagy viszonyok miatt génkészletek átalakulnak. Gondolom nem teljesen véletlen a fehér emberek "alkoholtoleranciája", mondjuk az ázsiaiakhoz viszonyítva, szerintem ez valahogy előny lehetett anno :p
  • beyondReason
    Viszont magának az evolúciónak, géneknek, természetes szelektivitásnak a tagadása egész egyszerűen egy hatalmas mértékű tanulatlanságot tükröz.
    Akinek inge vegye magára.
  • beyondReason
    Másrészről meg, hogy visszakanyarodjunk a témához. Ha mondjuk egy mutáció révén az adott egyén 10 centivel magasabb lesz az apjánál, és tegyük fel konzervatív világ lévén egy fiú csak egy nál alacsonyabb lánnyal járhat, ez az egyszerű változás(, amihez valójában még mutáció sem szükséges, csak szerencsés génrekombináció), máris jelentős evolúciós előnnyel jár.
    Kicsit leegyszerűsített a dolog, de kétség kívül pozitív változás az egyénben. És még környezeti változás sem kellett hozzá.
  • beyondReason
    Jó hát ebben teljesen igazad van, abban a pillanatban, amelyikben az egész eszmecsere átment merő személyeskedésbe értelmét is vesztette.
  • Julius Caesar
    Lehet hogy náluk csak romlás van, de nálunk a javulás is előfordul
  • Archenemy
    Nem, ez nem ér fel azzal. Nem bánt vagy támad senkit, nem hülyéz meg agymosottoz le senkit. Egy vélemény, súlyának megfelelően lehet kezelni. Ha valakinek nem tetszenek benne az állítások (pl. "A természetben nincsen komplexitásnövekedés., csak csökkenés. "), azt lehet vitatni. Eleve nem is említett meg semmiféle egyházat vagy papságot.

JC válasza egy fröcsögő minősítgetés, agymosottozás, úszósapkázás. Ha valaki felhívja a figyelmét valamire, akkor az rögtön kereszteslovaggá válik az ő értelmezésében. Ez kötekedés, és vitára alkalmatlan.
  • beyondReason
    Na jó, de azért tegyünk különbséget szemellenzős vallásos valamint nem szemellenzős vallásos között. (Úgyanígy az ateistáknál is)
    Az egész onnan indult, hogy :
    "upszilon ma 16:39
    Mert az egész cikk egy butaság. A természetben nincsen komplexitásnövekedés., csak csökkenés. Más szavakkal, nincsen fejlődés, csak romlás. Nincsenek új szervek, nincsenek új, azelőtt sohasem létezett tulajdonságok.

Az ilyen cikkek csak arra jók, hogy elhitessék az emberekkel, igaz volt amit az iskolában megtanultak. Pedig a valóság más. Soha nem létezett fejlődés. Az élőlények kész, kialakult szervekkel kerültek erre a bolygóra. Ahogyan most is egymás mellett él az egysejű és a többi bonyolultabb életforma, úgy volt ez mindig. Ez az igazság. "

Ez kb felér ezzel: "fű getzik mint a pokolra fogtok jutni báze!"

Bár valószínűbb hogy csak a konfliktusszítás volt az eredeti cél.
  • Julius Caesar
    Neked ateista vagyok, de Istennek kitartó ellenzék...
  • Archenemy
    Az értelmes vita nem tartalmazza a másik oldal gumisapkás agymosottaknak való minősítését. Ez szájkarate.
  • Balumann
    Upszilon ha jól emlékszem másik topikból, nem Istenhívő, abban hisz, hogy földönkívüliek hozták ide az életet. Az egyházat már szerintem nem nagyon zavarja a tudomány, azok inkább a kreacionisták. Vagy más elméletek hívői.
  • Archenemy
    "Vagy mit akartál vele elérni?"

Fel akartam hívni a figyelmedet, hogy az általad nagyra tartott tudományos eredményt, a penicillin felfedezését is pont egy vallásos ember érte el, ezért a vallásosokat en bloc kárhoztatni, agymosott hülyének nézni logikátlanság részedről.
  • Julius Caesar
    Sztem ideje lezárnia vitát, a kötsög ateisták megint bizonyítani akarnak valamit, értelmes érvekre épülő vitát akartak felépíteni, de ugye a biblia nem így írja...
  • Archenemy
    Nem, de nem vindikálhatják maguknak az ateisták a "tudományt", a tudományos eredményeket (akár a penicilinen keresztül), mintha a vallásos emberek egész nap egy sötét lyukban imádkoznának.

Mellesleg ha megfigyeled, megint egy ateista kezdte a szájkaratét, mint itt oly sokadszor. Egyszer sem láttam még idejönni egy hívőt, hogy "fű getzik mint a pokolra fogtok jutni báze!". Ateista oldalról viszont mindennapos ez a nagypofájú, gúnyos baszogatás.
  • Julius Caesar
    Oké, én is közlök veled egy tényt, ami ugyanilyen érdektelen mint a tied: ma ettem egy linzert, és ateista vagyok.

Ha csak tényt közölsz, akkor miért írsz gúnyos hangnemben. Vagy mit akartál vele elérni?

Tudod bizonyítani Isten létét? Ötösért ez lesz a feladat.
  • beyondReason
    úgyhogy fújfújvallás
  • beyondReason
    De akkor azt is hozzá kell tenni 65-ös kommentedhez, hogy nem azért fedezte fel, mert katolikus volt...
  • Archenemy
    Milyen logikából, csillagom? Egy tényt közöltem. Fáj neked, tudom, de attól még tény marad.
  • Julius Caesar
    Az egyház alatt általában a katolikust értjük (főleg európában), de az összes ugyanolyan álszent... Főleg a "három vallás", amit ábrahámtól származtatnak.

Ja és ha Ádám és Éva volt csak kezdetben, akkor az egész világ egy nagy vérfetőzés? No komment, sok keresztes lovag.
  • Julius Caesar
    Az hogy vallásos fedezte fel, az még nem jelenti hogy isten létezik... Legalábbis ha felfedezem a koszovói tülkös tapírt, és abból gyógyszer lesz, és én abban hiszek hogy ÉN vagyok isten, akkor isten leszek?

Mert ebből a logikából ez jön le.
  • KillerBee
    "Aha, köszönjük, az egyház leülhet. Kicsit most már elgondolkodhatnának az úszósapkás papusok, hogy ideje lenne békén hagyni és nem mosni az emberek fejét ilyen hülyeségekkel."

Melyik egyházról beszélsz a sok közül? Segítek:

http://www.msnbc.msn.com/id/19956961/

http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/faith/article5705331.ece

http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_and_the_Roman_Catholic_Church#Pope_John_Paul_II
    (a II. János Páltól vett idézetben van a lényeg.)