93
  • Epikurosz
    #93
    Az új-fundlandi viking telep neve: L'Anse au Meadow.
  • Epikurosz
    #92
    Nekem a legérdekesebbbnek Grönland benépesítése tűnik. Ha elolvasod a sziget történelmét, akkor láthatod, amint a 3 betelepülési hullám végbement: először (Kr.e. 2500) eszkimók, akik elhagyták, vagy kihaltak, majd vikingek (980), és megint eszkimók, akik a kis jégkorszak által meggyengített (és persze a keteszténység miatt már kevésbé harcias) vikingeket kiirtották az 1400-as évek végén. Aztán 1720 körül jöttek a dán gyarmatosítók.
    A gyarmatosítás folyamata törvényszerű volt: ha nem az európaiak fedezik fel Amerikát, például, akkor ők fedeznek fel minket, és semmivel sem bántak volna finomabban velünk.
  • polarka
    #91
    Persze, lehet h 1-2 dologban pontatlan voltam...
  • polarka
    #90
    Azok. Köszi.

    És még van néhány ilyen törzs (pl. Virginiában és még Kanada egyik folyója közelében is van; vmelyiknek a kettő közül tuszkarórák a neve), amelyet vmi révén esetleg kapcsolatba lehet hozni az óvilággal többé-kevésbé megalapozottan.

    Ha már ennyit rizsáltam offtopicban. Akkor megemlítem, h a vikingek könnyen lehet, h a Karib-tengerig is eljutottak, egyesek szerint még D-Amerikáig is. És Észak-Amerika ÉK-i részében viking jelenlétre utaló romokat is találtak.
  • Epikurosz
    #89
    D-Amerika: csacsapoják
  • polarka
    #88
    Én anno úgy olvastam, h a grönlandi vikingek vmi miatt nem kaptak több gabona utánpótlást és az éhínségek vezettek a telepek kihalásához. De a hajókhoz szükséges fát is asszem be kellett volna szerezzék, amit viszont lehet, h maguk is megtudtak volna oldani Marklandról, de az éhség nagy úr.

    Egyébként az eszkimók legendáiban szerepelnek tunitoknak nevezett emberek, akik magasak voltak, hosszú lándzsájuk és késük volt és gyalogosan vadásztak, halásztak.

    Érdekességnek: Egy "indián" törzs (mendenek) Missouriban arról volt nevezetes, h házakban laktak és cölöpfallal vették körül a településüket és világos bőrük, kék ill. szürke szemük volt; szőke hajúak is voltak köztük. Meg Dél-Amerikában is találtak fehér emberre illő leírásokat az egyik törzsről.
  • physis
    #87
    A vadász-gyűjtögetők életmódja, lehetőségei szerintem igen érdekes kérdés, szerintem még jó lenne még többet tudni róluk, még sok érdekes részlet derülhetne ki.
    Ami direkt a hozzászóláshoz kapcsolódik:

    Cunami

    Meglepő, hogy a Sentinel szigeti vadász-gyűjtögetők tényleg képesek voltak túlélni a 2004-es cunamit. Egyesek szerint ez azért volt lehetséges, mert ezek a természeti népek gyakorlat és tapasztalat alapján képesek voltak jelekből (tenger hangja, talán állatok viselkedése) előre érzékelni a cunami közeledését.

    A hátteret még érdekesebbé teszi, hogy a szentinel szigetiek nem afféle félig-meddig már asszimilálódott nép, hanem egyike a kevés megmaradt igazi érintetlen természeti népnek. Csak közvetett ismereteink vannak rólunk: légifelvételek, hajónaplók, réges régi hajótörések, talán eseti epizódok is régi kalózokkal. Valódi kapcsolatfelvétel még nem volt, bár egyes finom módokkal bepróbáloztak indiai antropológusok mostanában. Úgy tűnik, India nem erőlteti tovább a kapcsolatfelvételt, talán tapintatból, talán a népcsoport eltérő immunrendszere miatt (fertőzésveszély), vagy talán azért, mert meg akarja őrizni a terep egyedülálló tudományos értékét akkorra, amikor a technika révén úgyis észrevétlenül kikutathatjuk őket.

    Éghajlat

    Még egy dolog illik témába: amikor a korai európai telepesek Grönlandra, Amerikába jutottak (még 1492 előtt, vikingek, úgy tudom), ők nem élték túl (népként) az éghajlat zorddá válását. Erőltették az Európában bevált életmódjukat (birkatartás), ahelyett, hogy ellesték volna az eszkimók jól bevált túlélési technikáit (eszközök, jégről és kajakról való tengeri vadászat). Az eredeti viking telepek még Kolumbusz ideje előtt (vagy akörül) eltűntek, az eszkimók pedig ma is ott élnek.

    Betegségek

    Egy utazó benyomása szerint a pigmeusok ivóvize tisztább, mint a környező néger falvakéi. A szerző szerint ennek az az oka, hogy a pigmeusok nem irtják ki élőhelyük körül a fákat, nincs por, ami a néger falvaknak valóságos átka, ivóvízük bepiszkolója. Egészében véve a téma bonyolult és szerteágazó: a vadász-gyűjtögetők és a letelepedett népek betegségei (tápálkozás kiegyensúlyozottsága, járványok terjedése), külön-külön vizsgálva az egyes népeket (zord viszonyok között élő arktikus vadászok, gazdagabb élőhyelyek gyűjtögető népei).

    Egyéb

    Egészében szerintem keveset tudunk a természeti népek eredeti életéről is, és (a majmos cikkhez kapcsolódóan) a szabadban élő vadállatok természetes életformájáról is. Remélem, mg tudjuk őrizni ezeket az értékes tudományos terepeket érintetlenül a jövő évtizedben, utána már úgyis meglesz a technikánk az észrevétlen és teljeskörű kutatásra.

    Peter Freuchen arról számol be, hogy az eszkimók kereskedőhálózatokat szerveztek a környéken lehullott vasmeteordarabokhoz, és onnan nyerték ki a vasat. Ami a természeti népek nyelveit illeti: az általam eddig belekontárkodott nyelvek (középső szibériai jupik, kolimai jukagir) nagyon nehezek, a meséik pedig tele vannak furcsa és mellbevágó képekkel (költői képeknek lehetne hinni őket, de egy részül mögött lehet valami mágikus hiedelemrendszer is). Egyébként a természeti népek állítólag nagyon különbözőek egymástól is (technológia, hiedelemrendszer, nyelv terén is), sőt egyedi történelmük is van. Csak kívülről látszanak hasonlóaknak, de ez talán csak afféle észlelési hiba, azzal analóg, ahogy a négereket is hasonlóaknak látjuk egymáshoz arcra.
  • Epikurosz
    #86
    nagyjából nem sejtheted, mert a kedvenc médiám a hirlista.hu.
  • gothmog
    #85
    Nem hát. Persze hogy nem. Csak hogy érezd a törődést.
  • polarka
    #84
    Nem szeretem a kávét.
    Tisztában vagyok a korlátaim létezésével.
  • polarka
    #83
    Vagy talán egy reflektor ami a Nap fényét használja.
  • DrRadon
    #82
    Na igen, néha születnek ostoba gondolatmenetek. De hogy egy ilyen írás miatt, ami egyetlen ember tollából származik egy egész újságot, sőt egy egész politikai irányzatot leszólsz... Remélem, azt egy konzervatív mondta egyszer: ahhoz, hogy egy tárgy a levegőbe emelkedhessen, 40-50 fokos szögben kell állnia a szárnyaknak, de akkor olyan óriási energiaforrás kell, amit csak több mozdony adhatna. Tehát sohasem fogunk repülni.

    Azt hittem, te nem alacsonyodsz le annyira, hogy egy csoportosulás egy tagjának hibáját felhasználod az egész csoport lejáratására. Igen, tudom: többen is hibáztak ott. De a kedvenc ideológiád médiájában is vannak bakik, legyen az bármelyik is. Bár nagyjából sejtem melyik az:)
  • Epikurosz
    #81
    A ti fogalmaitok szerint nem is akarok rendben lenne, még csak az hiányozna. Vámpírok.
  • globint
    #80
    Nem szabad Epikuroszt komolyan venni. Ne úgy kezeljétek, mint aki rendben van.
  • who am I 7
    #79
    Hagyjátok má b+.Nem ezen a tök fölösleges alapozatlan marakodáson fog múlni, hogy egy 50kmes vashegy belefúrodik a Földbe vagy sem.Persze, ha menekülni kellene és vmelyik a kezét nyújtaná, akkor kapaszkodnátok egymásba rendesen..itt meg megy a szarakodás, túl jól élünk
  • Molnibalage
    #78
    Hát te? Itt is hány hozzászólásban említesz csak engem? Ennyire kisebbségi komplexusod van?
  • who am I 7
    #77
    Így van, csak nehogy Dr.Genya kezébe kerüljön
  • Epikurosz
    #76
    Remek, remek. Ennek az az előnye, hogy a lehető leggyorsabb, és sebészi pontossággal akciózik. Mindenesetre, érdemes lenne kivinni az űrbe, bár jelenleg ezt tiltják a nemzetközi 1ezmények (azt nemtom, hogy Kína aláírta-e?).
  • Epikurosz
    #75
    A kávét reggel ne vigyem az ágyadba?
    Nem vagytok ti elszállva egy kicsit magatoktól? Dehogynem.
    Az a baj, hogy ilyen kis pöcsök vannak mindenütt, főleg a vezető posztokon. (Letartóztatni eü. dolgozókat őssejtbeültetsére való előkészületért? A teringettét a ronda szakembereinek, akadályozzák, hogy a magyar betegek külföldre vigyék a pénzt.)
  • who am I 7
    #74
  • Sir Ny
    #73
    bazi nagy lézerágyú?
  • Sir Ny
    #72
    " Viszont felkészülni nem árt, jó ha tartunk egy bazi nagy rakétát valahol a készletben. " akkor örülhetsz, egyre több ország vesz magának bazi nagy rakétákat.
  • polarka
    #71
    "...már fel se tűnik, hogy neki a "lökéshullám", a napszél és az elektromágneses sugárzás valami egyforma dolog."
    Nem tudom, de mivel az egész hsz-a eléggé "Mórickás" és nem igényes, hosszas fejtegetés. Én vhogy kibírtam, h ne kössek bele és csak a lényegre figyeljek...
  • polarka
    #70
    Persze, h nem probléma. 2005-ben a Tempel-1-et is eltalálták.
  • polarka
    #69
    Az üstökösökre mostanában azt mondják, h fényt fókuszálnak és a kilökődő, elpárolgott anyag félrelökheti. Még nem tesztelték tudtommal.
  • gothmog
    #68
    [URL=http://www.dailymotion.com/video/xhve8_team-america-im-so-ronery_fun]"válasz erre"[/URL]
  • Epikurosz
    #67
    Ráadásul az eleje ON-TOPIK is, mert csapódnak befelé.
  • Epikurosz
    #66
    Ezt nektek libsibolsi áltudorok
  • Epikurosz
    #65
    Epikurosznak nem egyforma dolog, csak a te, meg a molinobali-féle kis kukacok fejében alakulnak ki ezek a tévképzetek. mert Epikurosz nem kaparja ki nektek a gesztenyét, és rágja a szátokba.
  • kukacos
    #64
    Ja értem! Most vettem észre 44-es kétsorosod. Epikurosz fizikai fejtegetéseit rendszerint átugrom, már fel se tűnik, hogy neki a "lökéshullám", a napszél és az elektromágneses sugárzás valami egyforma dolog :)

    Tudomásom szerint a Nap főleg infrában melegíti a Földet, mert az közvetlen gerjeszti a molekulák rezgési nívóit, és az üvegházhatás miatt bent is marad, míg a látható tartomány nagy részét a bolygó visszaveri. Ettől függetlenül az EM sugárzás tud elnyelés nélkül is hőt közvetíteni sima lökdöséssel, egy hullámtérnek is van hőmérséklete.

    Világűrben robbantott nukleáris töltet természetesen képes energiát átadni. Ugyanannyi energia szabadul fel, sokféle formában, az aszteroidának pedig nyilván elé kell állnia legalább akkora részének, amit eltakar. Lökéshullám is van, a közvetítő anyagot a bomba szétrepülő részei adják. Akit zavar, hogy ez csak pár kiló, gondoljon arra, hogy a földi robbantás esetén is ezek a "darabok", vagy inkább a nagy sebességre gyorsított plazma generálja a lökéshullámot, csak itt ez nem lassul le rögtön a környezetben, csak amikor beleütközik az aszteroida felszínébe.

    Persze ez nem feltétlen a fő forrása az energiaátadásnak - pontosabban ami itt fontos, az impulzus-átadásnak. A lentebb beidézett tanulmányban például kétfajta bombát tárgyalnak, egyet, ami röntgensugárzásra, és egy másikat, ami neutronsugárzásra van kihegyezve, ez utóbbi hatékonyabb lenne a célra, azaz hogy az energia lehető legnagyobb %-a keletkezzen olyan formában, amit az aszteroida hatékonyan elnyel vagy visszaver.
  • gothmog
    #63
    "Egyetlen hozzászóláshoz se kapcsolódik."
    mennyire vagy biztos ebben? ne siesd el a válasz.
  • Epikurosz
    #62
    Sent from my non-Blackberry device.
    He-he.
  • Epikurosz
    #61
    csak mergemben mondtam, te suket. Amugy meg tokeletes vakuum nincs sehol.
  • Epikurosz
    #60
    vegre 1 ertelmes ember! Neha elveszitem a remenyt.
  • Molnibalage
    #59
    Azt, hogy az űrben nincs vákuum. De az van.
  • Epikurosz
    #58
    es en eddig mit ugattam, te vb?

  • Molnibalage
    #57
    Az eltalálás nem hiszem, hogy gond lenne. A Szaturnosz mellett az Voyager űrszonda a számított érkezési ponttól kb. 100 km távolságra volt. Ez volt kb. 30 éve...
  • Molnibalage
    #56
    Jaj. Nyitottál már ki termodinamika könyvet? A 2. oldal táján már általában benne van, hogy vákkumban is terjed a sugárzásos hőátadás.
  • BaltásRém
    #55
    Nincs
    Nem is lehet :)
  • BaltásRém
    #54
    De buták vagytok!
    Mindenki fejjel akar menni a falnak.Lőjjük szét rakétával! Bumm...
    Olyanok vagytok mint a birkák a karánban.

    KÁOSZELMÉLET

    valami ilyesmi az mottója : "ha egy lepke meglebegteti szárnyát Londonban, mittomén felrobban egy épület valahogy amcsiban"

    Rá kell jönnünk csak hogy mely földünkön működő mechanizmussal áll kapcsolatban a közeledő kisbolygó kinetikája, és beavatkozni.
    Ennyi.

    Kérdés ? :)