200
-
Kryon #40 ennél még halhatatlanság is hamarabb lesz :D
én (mint SG fórumozó xD) kicsiben próbálnám kifejleszteni, mikroszkópikus méretben talán megoldható lenne a szükséges energia koncentrálása, ha ez megvan, már csak arra kell rájönni, milyen rezonanciával erősíthetnénk/nagyíthatnánk fel -
Polemius #39 kukacS3K:
Nem biztos, hogy nem lehet, csak:
a) eddig nem sikerült még az emberiségnek :)
b) a jelenleg elfogadott (egyik) meghatározó elmélet szerint (lásd Einstein és a relativitás [E=mc^2]) a legnagyobb lehetséges sebesség a fénysebesség. Pontosabban megközelíthető (elvileg), de egészen nem érhető el (a sebesség növeléséhez egyre nagyobb energia szükséges, ami közben tömeggé alakul, közelítve a végtelen tömeghez). -
Polemius #38 Kornan:
"Amúgy ha elérjük a fénysebességet hova lesz az energia amit gyorsításba teszünk?"
Einstein (elmélete) szerint tömeg lesz belőle. -
kukacS3K #37 bocs ha hülye vagyok de miért olyan biztos hogy nem lehet fénysebességnél gyorsabban menni? miért ne? -
warchief #36 "Még ha kiderül is hogy lehetetlen, ezen kérdések feltevésével olyan dolgokat fedezhetünk fel, amik máskülönben elkerülnék a figyelmünket."
Emiatt érdemes foglalkozni még az elsőre über-baromságnak hangzó felvetésekkel is! -
60voltosNeon #35 Csak nehogy a mezőgazdák kezébe kerüljön!
A 12majomban is megjósolták hogy 2012-ben a mazőgazdák nagy mennyiségű inteligenciára tesznek szert, és elfogják foglalni a CERN-t! -
Epikurosz #34 Nem láttam a Gömböt, így nem tudom mire utaltál, de az általam feldobott feladvány lényege a következő volt:
Az akartam a prímszámok csomagjaival bizonyítani, hogy a fénysebességnél gyorsabban tudok információt továbbítani, mert az első csomagból a többiek automatice következnek, tehát a 2., 3. stb. csomagok az előtt "ott vannak" mielőtt én elküldtem volna őket.
Ez a továbbítási módszer azonban nem gyorsabb a fénysebességnél, mert amikor az első prímszám csomagot elküldtem, azzal közöltem azt az infót is, hogy ezek prímszámok, így a második csomagban nincs új infó, tehát nem továbbítottam semmilyen infót a fénysebességnél gyorsabban.
Az már meg hab a tortán, hogy ha pld. valós mérési adatokat akarok küldeni, amelyeknél az első adatcsomag adatai VÉLETLENÜL egybeesnek a prímszámokkal, akkor a 2. csomagot mindenképp el kell küldeni, azt nem lehet csak úgy kikövetkeztetni. Tehát, fájdalom, a példa nem bizonyítja azt, hogy lehet c-nél gyorsabban infókat küldözgetni. -
#33 A Gömb. -
johnsmitheger #32 Ez nagyon állat! A teret simán lehet rángatni egy mozgó tömeggel. Kérdés, hogy a rángatott tér hullámai milyen gyorsan terjednek. Szerintem ezt le is lehetne mérni... -
SzKrisztian #31 Prímszámok? -
Epikurosz #30 Erőltesd meg a fejed. -
Tsol #29 -
#28 jöhet a megfejtés! -
Juszufka #27 Én a megfejtés helyett a kérdést szeretném tudni. A "Nos?"-t nem tartom egy értelmes feladványnak. -
Kenyér001 #26 Csak nehogy a túristák kezébe kerüljön! -
Epikurosz #25 Na, nem akarom lelőni a poént, de mindjárt megírom a megfejtést. -
Epikurosz #24 akkor próbálkozom.
itt vagyok én a Földön, mint A.
Te ott vagy az ∝-Kentaurin, mint B.
Mind a ketten jártunk itt a Földön suliba. Jók voltunk matekből!
Én küldök neked egy üzenetet:
1, 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 1.
Ekkor tartok egy szünetet, majd folytatom a második csomaggal 5 perc múlva.
Amikor te megkaptad az első csomagot, akkor te 1 perc múlva úgy döntesz, hogy fog a franc várni az én lassú adásomra, ehelyett leírod magadtól a második, logikusan következő csomagot. 5 perc múlva aztán menetrendszerűen megérkezik a csomag, amelyet te 4 perce leírtál, mintha csak a jövőbe láttál volna. Nos? -
UnnameD #23 A fénysebességet nem, de pl. 280 ezer km/s sebességet rakétával is el lehet érni. De sok esetben még ez is borzasztó lassú :( -
#22 Amúgy ha elérjük a fénysebességet hova lesz az energia amit gyorsításba teszünk?
Szerintem még sok mindent fel kell fedezni a fizika tér és idővel kapcsolatos területén ,hogy ez működhessen. Talán 23-24-edik században.
De talán már tegnap.
Mesterséges grav sem ártana...
-
waterman #21 szerintem akkor kezdd el keresni a tachion részecskéket mert azok úgy gondolják, gyorsabbak a fénynél (és úgy gondolják létezhetnek is akár:) ) vagy graviton részekéket, és azokkal már simán görbíthetünk teret és működhet az alcubierre hajtőmű :) -
polarka #20 Ebben én semmi újat nem vettem észre. Már Hawking és Kaku is megírta, meg még sokan mások. -
#19 Átalakítod anyagi tested tisztán energiává s máris megszűnik a tömegprobléma. :)
Amúgy pl az elektronnak is van tömege nem? Vagy nem? :) -
#18 Ez idáig tiszta sor. Rájöttünk, hogy tudunk hullámokat kelteni amelyek továbbítják az üzenetet. De az üzenet az nem egy fizikailag létező valami (a borítékba zárt papírt leszámítva) hanem csak hang- illetve fényhullámok sorozata, amire az adó kódolja az üzenetet, a vevő pedig dekódolja.
Megfogható, tömeggel rendelkező tárgyat eddig senki nem tudott A pontból B-be eljuttatni még fénysebességgel sem, nem hogy gyorsabban. Szóval lehet, hogy rájövünk egyszer, hogyan tudjuk úgy megrezgetni a téridőt mint a levegőmolekulákat a hangunkkal, hogy így üzengessünk a múltba, de hogy mi is eljussunk oda, azt kizártnak tartom. (én mondjuk beérném annyival, ha a jövőbeli énem a téridő megrezgetésével továbbítaná nekem egy üzenetben a jövő heti lottószámokat. Csak hogy mivel dekódolom az üzenetet, amíg fel nem találják a technológiát, az rejtély ) -
#17 Inkább a halhatatlanságot találják föl, aztán ezen a problémán felőlem észázadokig gondolkodhatnak. -
#16 Szerintem ez a legszebb mondata az egész cikknek. Így kell gondolkodni egy tudósnak. "Még ha kiderül is hogy lehetetlen, ezen kérdések feltevésével olyan dolgokat fedezhetünk fel, amik máskülönben elkerülnék a figyelmünket." -
oli314 #15 Köszönjük Emese. -
Tsol #14 "Senki nem fogja látni, hülyeség..." <-------- Hülyeség. -
Dany007 #13 "hogy használunk-e már jelenleg is vmi előremutatót"
Persze h nem, hiszen ma is a fénysebességet használjuk a kommunikáció leggyorsabb formájaként. És mivel a jelenlegi fizikánk semmit sem ismer bizonyíthatóan ami gyorsabb lenne a fénynél, így ez még egy jóideig így is fog maradni. =/ -
calibra83 #12 Senki nem fogja látni, hülyeség... -
Epikurosz #11 A lényeg az információn van, nem a fenekünk ide-oda rakosgatásán.
ha régen egy infót akartál eljuttatni vhová, elküldtél egy futárt, vagy levelet, postagalambot is, akár. Ennek megvoltak a korlátjai: milyen gyorsan tudta szedni a lábait a futár lova, vagy szárnyait a galamb pld.
persze, ha közel volt a címzett, akkor csak átkiabáltál neki, vagy megfújtál egy kürtöt. Ez azért már gyorsabb volt. De ennek mevolt a határa: a hangsebesség.
Érdekes, hogy már akkor, ezelőtt ezer évekkel felmerült a kommunikáció olyan formája, amely a fénysebességet használta: jelzőtüzek, lármafák.
Ennek a korlátja ugye a fénysebesség.
Azt vedd észre, hogy az adattovábbító ágens más és más lett.
Nos, ha ennél is tovább akarsz lépni, akkor ki kell találnod valamilyen másik ügynököt, mert a régi technikával nem megy. Most azon töprengtem, hogy használunk-e már jelenleg is vmi előremutatót, de nem találok semmit. Szabad a gazda.
-
ge3lan #10 Az univerzum mostani, legyen az lassuló vagy gyorsuló tágulása során is fellép fénysebességű és még nagyobb tágulás is. Ez a Hubble-gömb, ami a Hubble törvény szerint tőlünk H/c távolságra van. A felfúvódó időszakban sokkal nagyobb volt H és kicsi volt a Hubble-gömb sugara, de ezen a gömbön belül nem volt fénysebességnél gyorsabb tágulás.
Ez a reltavisztikus tömegnövekedés, és hogy rakétával nem lehet fénysebességig gyorsítani valamit nem az áltrel hozadéka, hamarabb is ismert volt. -
#9 Ez az egész időutazósdi olyan, hogy elméletben az ember tud repülni (segédeszköz nélkül), már csak arra kell rájönni hogy miként lehet madárrá változni a titokzatos sötét erőt felhasználva. -
#8 szerintem működhet ez a dolog, de abban már nem vagyok biztos hogy meg tudnák úgy csinálni hogy az előidézett gravitációs buborék ne károsítsa a buborékban elhelyezkedő űrhajót, vagy a környezetét... -
Dany007 #7 Már olvastam valahol régebben, hogy a Star Trekből ismert térhajtómű elméletben lehetséges.
Szal a dolog nem ujkeletű, de ideje lenne ha felkapnák egy kicsit.
Mindenesetre ezzel nagyon egyetértek:
"Mindenekelőtt kellene találni a rakétákon túl valamilyen más hajtómű elvet, a rakéták ugyanis legyenek bármilyen nagy teljesítményűek, soha nem fogják az Einstein által lefektetett általános relativitásban alapvető sebességhatárként..." -
Dany007 #6 "Több modell is arra utal, hogy az ősrobbanást követő gyors felfúvódási időszakban a tér-idő a fény sebességénél gyorsabb ütemben tágult."
Ezt most direkt azért rakták be, hogy bosszantsanak :D -
Pares #5 Ilyen elven működhetne a láthatatlanság is, és ott nem is kéne a mozgásról beszélni... -
Pares #4 Csak nehogy a ... -
#3 :))
megyek befexek a hütőszekrénybe.. ezt látni akarom -
Reb Tevye #2 Kár, hogy a mi generációnkból senki sem fogja látni a térhajtóművet. -
Tsol #1 Ha ezt megcsinálják beszarok.