25
  • Sir Ny
    #25
    azért, mert az SL csak nemrég óta van.
  • johnsmitheger
    #24
    Befáradnék én bárhova, ha az lenne a jobb, de a javafx, sl, flash-ből a flash jött ki. Ennyi.
  • hol9672
    #23
    SilverLight : az M$ azt akarja, hogy befáradjunk a száni kis zsákutcájába, egy olyan formátumot használjunk, amit kizárólagosan ő tart kézben (szabadalmak, licenszek).
  • johnsmitheger
    #22
    Bakker, igazad van és ezt le is teszteltem: Flash 3D
    Amikor a flash configban kiapcsoltam a HW accelerationt semmi sem változott és 35% körül izgatta a procimat. Hm... Ez rossz hír, viszont szeretném látni ugyanezt a forgó kockát html, javascriptel, de úgy, hogy minden böngészőben fusson :DDDD Na ezt szeretné a mozz
    Csak egy komment: ugyanezen a linken van egy silverlight, ami ezt a kockát megtekeri, viszont 21% CPU load-dal. A SL-ban áhítozzák a 3D gyorsítást és állítólag ki fog jönni 2020 körül. Pár frame után észrevehető, hol csalnak a silver light (inkább csak iron light) implementációban: a textúra feszítése menet közben torzítja a textúrát, mert nem számol rendesen, hogy gyors maradhasson. Ezt sajna szemmel is látni és ordít, hogy sz@r az egész. Így lehet 21%-ot elérni... Ez is rossz hír :)
  • balee66
    #21
    Volt, akinek már eszébe jutott ;)
    3D-s gyorsítás az Operában?
  • Gerygrey
    #20
    Na végre, azt hittem mindenki szövegértési problémákkal küszködik.

    Igen, ma is lehet 3D-s cuccokat csinálni Flashben vagy akármiben, csak épp a proci vért izzad mire lerendereli, miközben a videokártyád tétlenül végignézi :) Így fordulhat elő hogy egy komolyabb flashjáték quad procival szaggat, függetlenül attól, hogy HD4870 vagy valami integrált szutyok van a gépben. Ezen szeretne változtatni a Mozilla, én pedig csak azt nem értem hogy ez eddig miért nem jutott már régesrég eszébe valakinek...
  • balee66
    #19
    Itt most végülis nem a nyelvről van ám szó, hanem a gyorsításról. A nyelv csak másodlagos: hogy most JS-ből, Flashből, SilverLigth-ból vagy bármiből programozunk 3D-t, az végülis mindegy, a lényeg, hogy maguk a böngészők támogassák a 3D-s hardveres gyorsítást.
    A legjobb szerintem egy bináris API lenne, amit több nyelvből is el tudunk érni. Ilyen bináris API meg már van pár, OpenGL, DirectDraw, stb. A lényeg, hogy a böngészű tudjon kapcsolatot teremteni ezzel az API-val.
  • johnsmitheger
    #18
    Tetszik és nagyon hasonlít az SVG-re SVG in HTML

    Maga az SVG is bővülhetne, de ami nagyon tetszik, hogy egy sz@ros oldal megjelenítése HTML, CSS, JS, pici XML, egy csipet a böngésző specifikus cuccokból, és persze a szerver oldalnak is működni kellene :)))) Kérdés, hogy a W3 konzorcium eddig mire várt?? Igérgették, hogy 2020-ra tényleg összemossák a szemetet, de addigra lesz majd 52 féle böngésző mondjuk :D Erre jön a flash és működik. Hm fura, de valóban igaz, hogy a 3D gyorsítás "csak" teljes képernyős módban működik, de a cikkben még csak terv van erről. Melyik a jobb egy működő cucc, amit még csiszolni kell, vagy egy igéret? Ja és a JS memória szivárgása kis adatmennyiségeknél is szívás. Megnézném, hogy szészivárog a browser agya pár textúrától :D Majd ha bezárok egy fület és tényleg csökken a memória felhasználás, akkor elhiszem, hogy érdemes 3D-n gondolkodni. Amíg a megaalap memo kezelés se megy, csak ugatni lehet a 3D-t :DDDD
  • Sanyix
    #17
    minden 3d vektoros(kivéve a voxel), miért kéne ezen túllépni?
    Inkompatibilitásnál van rosszabb még a felsoroltakon kívül is:
    digitális domborzat ábrázolás... 6456456456 féle formátum, nagy része nehezen konvertálható másikra, főleg mert 53453453 féle program van, és mind csak párat támogat. Tehát van hogy egy formátumból egy másikra akarsz alakítani, akkor 5 programon keresztül kell átkonvertálgatni, és ha nem kompatibilis, akkor levágja a csúcsokat, összenyomja a területet, stb :D
  • MacropusRufus
    #16
    anó volt valami vrml (Virtual Reality Modeling Language).
    miért nem erre építenek?
    (Igaz régen foglakoztam vele és most foggalmam sincs, hogy túllépet-e a vektoros ábrázoláson a nyelv vagy sem)
    Vagy az a baj (szokásos), hogy ilyen már van és kell egy új (lásd: kismillió kép formátum, MS JAva inkompatibilítása a SUN Java szabványával, stb... csak azért, hogy legyen még egy.)
  • Sanyix
    #15
    Ok tehát hülye a java c, c++, c# is... merthogy ezek kezelése nagyon hasonlít a js-re (mivel mind objektumorientált nyelv, csak más más célra). Attól hogy te nem érted még nem szar, bugos meg max szar böngészővel az (ie).
    Ezzel szemben a flash nemtudom mennyire bugos, de szar lassú az biztos. Az a 3d gyorsítás amire verték magukat az is egy vicc, ugyanis nem minden alkalmazásban működik, és csak teljes képernyőn.
    A legkevesebb erőforrást igénylő dinamikus oldalaknál, pedig alap a js más html generálós nyelvvel való párosítása (php, jsp, jsf, stb)
  • floatr
    #14
    3D Canvas-t akarnak, ami egyben HTML elem is lenne.
  • grobs
    #13
    A javascript-tel jelenleg is megoldható a 3D, XML alapú 3D leírót meg fölösleges újat kitalálni, több is van belőle mint kellene (pl. 3DMLW az GPL). VRML alapon már 10 éve is csináltak sok ezer szereplős világokat.
    Ezeket a Mozilla-nál is nagyon jól tudják. Most arról van szó, hogy OpenGL-lel támogatnák meg a dolgot, tehát általános, hardveres gyorsítás is megoldható lenne, illetve ennek köszönhetően sokkal összetettebb 3D alkalmazásokat lehetne készíteni. Jelenleg egy javascript FPS kb. 320x200-as felbontást tud texturák nélkül egy c2d-n, különben beledöglik a hardver. Javascript [URL=http://www.benjoffe.com/code/demos/canvascape/]"FPS"[/URL] demo
    Egyszerű 3D demo, ebben pedig a forgatáson kívül klikkre lebeg a ruha.
    Tehát 3D van, de 2009-es színvonalat képtelenség 3D gyorsítás nélkül kihozni belőle. Ezzel együtt valószínű a fejlesztést is egyszerűsítenék, bár már most is vannak vektoros alkalmazás készítést segítő könyvtár JS-hez.
  • balee66
    #12
    Objektumorientált világban élünk, komolyabb desktop nyelvekben még egy karakter kiírásához is legalább egy osztály kell. A JavaScript-es megoldás nekem szebbnek tűnik, a HTML-es megoldás valóban csak egyszerűbb felületek megadására lenne jó, arról nem is beszélve, hogy az animálás és az effektek is megvalósítása is sokkal logikusabb, szebb lenne JS-sel. HTML-ben hogy csinálnál meg egy animálást? innerHTML-el esetleg, másra nem nagyon tudok gondolni.
    Mire egy Second Life komplexitású teret leírnál puszta HTML-ben, beleőszülnél (és a SL még egy viszonylag egyszerű 3D-s világ).
    Továbbá, egy JS szerű megoldás sokkal közelebb áll az OpenGL és a DirectDraw-szerű leíráshoz, mint a HTML -> egy egyszerű konverter pluginnal bármelyik épkézláb 3D szerkesztőből ki lehetne exportálni az objektumok adatait egy JS által felhasználható fájlba, és az olvashatóság ugyanolyan maradna, kivéve ha bináris fájlba mennek az adatok.
    Szerintem egyikünk se fog nekiállni 3D-s tereket Jegyzettömbbel megirogatni.
  • Dodo55
    #11
    Tudom, hanem leírónyelv. De attól még szintaktikailag olyan, mint az xml, és azt meg ne mondja senki, hogy nem lehetne xml-el egy egyszerűbb 3D-s teret leírni. Csak a megfelelő tageket kell implementálni egy új html szabványba. Gondolok itt alapvető html funkciókra, csak 3D elemekkel.

    Példa:
    <html>
    <head>
    ...
    </head>
    <body>
    <div align=center>
    <3dspace background=black width=400 height=300>
    <3dbox x=-100 y=50 z=10 width=30 depth=10 height=20 rotx=0 roty=0 rotz=0 href="http://valami.hu/index.php"><side1><img src=textura1.jpg></side1></3dbox>
    </3dspace>
    </div>
    </body>
    </html>

    Valami ilyesmire gondolok, persze ezt csak így össze-vissza kitaláltam a semmiből, és valószínűleg nem így oldanák meg.

    Szóval egy ilyen nagyon alapszintű 3D támogatást tehetnének a htmlbe is, ha már natív 3D támogatásról van szó. Aztán tőlem olyan bonyolult JS-OGL API-t csinálnak, amilyet csak akarnak. A lényeg, hogy egy darab kocka ábrázolása miatt ne kelljen már JS-hez nyúlni, ha a böngészőben alapból van 3D engine.
  • Vorpal
    #10
    Én meg csajt akarok nos nem lesz belőle cikk.
  • Turdus
    #9
    Szerintem félreértitek a dolgot. Ők a JavaScriptet akarják kiegészíteni, hogy az AJAX mintájára lehessen használni, pl:
    <SCRIPT type='text/javascript'>
    var obj=new OpenGL;
    obj.addVertex(...);
    ...stb.
    </SCRIPT>
    Szó sincs arról, hogy a HTML-hez nyúlnának.

    A flash-el és a többi hasonlóval az a baj, hogy bináris beágyazott objektumok, általában zárt kódú plugin kell a megjelenítéséhez.
  • gemi
    #8
    Hát igen, voltak már próbálkozások régebben is,de techinailag két dolog kevés volt hozzá. A sávszélesség és a 3d kártyák teljesítménye.A VRML-el nem lehetett olyan szép dolgokat csinálni,mint pl VIEWPOINT-al.
    http://www.westimages.com/index.php?page=3d-galerie3D

    A másik gond, az igény. Mert lássuk be egy ilyen modell megalkotásához azért profi 3d-s emberke kell és az pénzbe kerül.
  • Sir Ny
    #7
    a dolog nem ilyen egyszerű. kezdjük azzal, hogy a html nem egy programozási nyelv...
  • Dodo55
    #6
    Ha már azt akarják, hogy a böngésző tudja önmagában, akkor csináljanak egy új html szabványt, ami a html egyszerűségével képes valamilyen szintű 3D-re. Mert tényleg ott van már a flash, úgyhogy ennyi erővel hülyeség js-re megcsinálni, mert annál hülyébb és bugosabb scriptnyelv nincs. Akkor már legyen rohadt egyszerű programozni, a html szabvány meg már így is nagyon elavult, a jelenlegi szintaktika megtartásával bele kéne építeni 1000 olyan dolgot, amit most csak mindenféle külső pluginnal, és javascriptes gányolással lehet megvalósítani.
  • T0nk
    #5
    Hmmm... Hány éves is a WRML? Miért is fuccsolt be?
    Jah, a fless meg elterjedt. Dejó.
  • Sir Ny
    #4
    silverlight babérjaira? annál még a java is népszerűbb... de erre már tényleg jó régen kitalálták a flasht, meg a shockwave-t
  • RoCkEtAnDrEw
    #3
    az élet szép :)
  • roliika
    #2
    Na már érzem, hogy a Silverlight babérjaira akarna törni.. :DDD De amúgy ok, hogy fogja támogatni, jó is lenne tényleg, de milyen fejlesztő eszköz lesz hozzá?
  • johnsmitheger
    #1
    Mitől lesz ez jobb, mint a most is használható flex/flesh cucc? Ha jól tudom ezek már használnak 3D-s gyorsítást. Ha annyira lesz browser függő, mint most a html,javascript, xml, stb. implementációk, akkor vazzeg újra 8 browser-ben kell majd tesztelni, ami bazira lelassítja a fejlesztést. Ha nem lesz kurv@keményen megkövetelve a szabvány és hol így hol úgy fut a cucc, szar vége lesz, mint most a HTML szabványnak. Sehol sem megy fullosan :D