77
  • Epikurosz
    #77
    És még nincs vége.
  • kohlerjsz
    #76
    Na és itt a folytatás, már ruhában is kiküldték a kifutóra.

    munkában a humanoid manöken
  • Inquisitor
    #75
    Nem voltak ferek az összehasonlítások.
    Az Einstein fej tök ugyan úgy müködik mint a HRP-4C, a fő difik: ez realtimeban ilyen béna, az álloképeken olyan arckifejezéseket adtak neki, amiről jól fotózva nehéz megmondani, hogy nem ember. A HRP egy nemlétező, anime karaktertervező álltal kiagyalt arc, az A.E. fej meg egy létező személy másolata, amit a mimikai ráncok élethűbbé tesznek.

    A BigDog/LittleDog a Boston Dynamics fejlesztése, katonai fejlesztés, rengeteg pénzzel, sok évnyi melóval. Nem kispályások, ők tervezték az M.I.-t a Sony Aiobo/Qurio szériához. A "kutyusok" belső vázas, alacsony súlypontú modellek, amit mozgó fedezéknek, felderítőnek, felszerelés és sebesültek cipelésére terveztek, és nem éppen 2 deka a súlya sem.

    A japánok valamiért a külsővázas, mechanikus modelleket választják, és a két lábon járó ember forma bonyolultá teszi az egyensúlyi kérdést, így marad az "úgy mozog, mint aki besz*rt" mozgás. Másrészt meg kell oldani, hogy a váz egyetlen része se okozhasson mozgás közben sérülést, a Sony egy csomót szívott ezzel az Aibo/Qurio szériánál. Elég jól összehozták, egy (szerintem) nagyon fejlett Asimohoz képest sem rossz a HRP-4C.

    Igazi keze még nincs ennek a robotnak. Az se kis meló. Ott van a TwendyOne ápoló robot, a 15 éves fejlesztés felénél jár, már nem nyomja össze a poharat, kiflit, narancsot vagy a beteget ... cserébe a sebessége vetekszik egy lajháréval.

    A gyerekcsinálással meg ebben az országban nem kéne viccelni, mert mi is megszívjuk, mint Japán és Korea, de itt robotok se lesznek, hogy áplják majd a csak nyugdíjasokból álló országot ...

    Na igen, kések. :)
    A Genfi kiállításon viccelt valaki az Asimoval, hogy jobb ha lefagy, mintha kimenne konyhakésért a konyhába.
  • sly007
    #74
    Majd egy gépkocsival neki hajtunk, akkor csak kiesik a kezükből. :D
  • Tsol
    #73
    Pár millió év ALATT!
  • Tsol
    #72
    A kést csak elbírják
  • Dinosaur
    #71
    Arra azért figyeljetek majd hogy nehogy szájzárat kapjon cumi közben...Az elég kellemetlen villámtréfa lenne
  • kvp
    #70
    "Arra lennek kivancsi, hogy mennyit megy el egy toltessel."

    Az elodje kb. 2 orat, a meg korabbi kb. 1 orat. Ha elerik a napi 8 orat, mar alkalmazhato emberek helyett, de elemcserere mindig van lehetoseg. Jopar nepszeru japan scifiben van 15 perc es 1 nap kozotti idotartam. Az ehhez a robothoz legkozelebb allo japan rajzfilmben az embereknek naponta tolteniuk kell a robotjaikat (pl. ejjelente amig ok alszanak) vagy legalabb kitenni oket a napra, hogy napelemekkel toltodjenek.
  • qwas
    #69
    Arra lennek kivancsi, hogy mennyit megy el egy toltessel. Mert meg ha sikerul is megalkotni a robotot amivel mar lehetne kezdeni valamit (bazis epites a holdan) akkor is ott van meg korunk rakfeneje az elemek gyatra kapacitasa. Olyan 1-2 eves kapacitast tartanek elfogadhatonak. Annyi ido alatt mar ertelmes mennyisegu munkat lehet vegezni.
  • haxoror
    #68
    "A kutatások szerint az emberek komoly fenntartásokkal kezelik az emberi vonások és a gépiesség keverékét"

    ezt bekeretezve el kéne küldeni minden olyan fejlesztőnek aki olyan "hasznos" funkciók fejlesztésére pazarolja az idejét mint pl hogy a robot pofákat tudjon vágni miközben még stabilan járni is alig tud...
  • kvp
    #67
    "Lehet majd ezzel időseket ápolni, meg fasza kis terrorakciókat végrehajtani"

    Azt a ghost in the shell - stand alone complex cimu sorozatban jatszottak meg, hogy selejtezes utan nehany rendorsegi 8 labu tank idosek otthonaba kerult mint apolo. (ezek kek pokok voltak, baratsagos es eleg gyerekes mi-vel, de nagy tuzerovel) A vicces az, hogy vegul ok dontottek arrol, hogy akar az eletuk aran is segitenek az emberi csapattarsaikon. A sorozat foszereploje egyebkent egy a cikkben szereplohoz nagyon hasonlo, de sokkal profibb robot testben elo rendorno. A tortenet szerint egy repuloszerencsetlenseg utan meg kisgyerekkent kapta a robot testet. A harmadik 'evadban' egyebkent kiderul, hogy megtartotta az egyik gyerekkori testet is, sot igazabol mivel o volt a prototipus, ezert valoszinuleg o a legoregebb a csapatabol, de ennek ellene fixen 30 ev korulinek nez ki, mert azota nem valtott idosebb testre. A tortenet eleg scifinek nez ki, de jelenleg ott tartunk, hogy a japanok e fele probalnak menni a tudomanyos kutatasok teren is.

    "Ami szerintem még fontos hogy a rendszerben legyen egy kis rugalmasság. Hiszen te sem mereven állsz a földön. Hisze akkor 1 ujjal fel tudnálak dönteni."

    A vicces az, hogy az egyik hrp4-es demo videon latszik ahogy imbolyog egyensulyozas kozben. Az ember izmai sem rugalmasak, csak bizonyos erohatasra nem tartanak ellen. Ez a szervok eseten is megoldhato, pl. az en demo ketlabum is csak addig tud 1 labon allni amig van tapfeszultseg, ha az megszunik, akkor osszerogy. Ezt kiegeszitve egy arammero rendszerrel, ahol az erohatast az ellentarto aram fuggvenyeben nezzuk, megoldhato, hogy a szervo csak egy bizonyos megadott erovel alljon ellen, csakugy mint az ember izomzata. A szervok alapvetoen ugyanis nem alakzarok, tehat csak a vezerlorendszeren mulik, milyen erot fejtenek ki milyen iranyba. (a hagyomanyos analog szervok addig eroltetik, amig az aramkorlatjuk birja, de ez csak azert van mert butak)
  • LordDraven
    #66
    "bárki átszabhatja majd a gép programozását"

    Lehet majd ezzel időseket ápolni, meg fasza kis terrorakciókat végrehajtani :)
  • sly007
    #65
    Ha már humanoid robotról beszélünk, akkor inkább pneumatikus izmot használunk, nem munkahengert. Szerintem sebességgel sincsenek gondok. Ami szerintem még fontos hogy a rendszerben legyen egy kis rugalmasság. Hiszen te sem mereven állsz a földön. Hisze akkor 1 ujjal fel tudnálak dönteni. Inkább rugalmas izmokra van szükség. humanoid robotok esetében. szvsz

    Nem tudom létezik e olyan hogy pneumatikus léptető motor de kíváncsi lennék, ne e jobb mint az elektronyos. :-)

  • Steel
    #64
    kedves bigor... hidd el értek annyit a pneumatikához, hogy tudjam egy kis servo-hajtás gyorsabb nála, és nem egy motorról beszéltem, ebben a kis "szopómasinában" is csak 30 motor van ami a mozgását megoldja, mégis elég szegényes a mozgása, rakjál bele 30 munkahengert, hamár te is ennyire okos vagy...hátha 43 kg helyett lesz fél tonna mire kész (és talán 5 méter magas is)

    másrészt: a mechanikai időállandó ugyanazt jelenti az elektrotechnikában mint bármely más ágazatban (nem fogod elhinni de a pneumatikában is), hogy valamely testet az adott hajtás mennyi idő alatt gyorsít fel a kívánt sebességre (amikor eléri az lesz az állandósúlt állapot), tehát a 0-ról elindulás és az állandósúlt állapot-ba való beállás közt eltelt idő-t nevezzük mechanikai időállandónak, tudod ez szervoknál milliszekundum-os tétel
    és lehet a festo-nak vannak jó cuccaik, de milliszekundumos pneumatikája biztos nincs

    Sir Quno Jedi mondott egy nagyon jót: hullámhajtómű
    egészen átsiklott felette mindenki, pedig szerintem a jövő hajtásaiban már csak azok lesznek...
  • jhetedikj
    #63
    Erre komolyan kiváncsi lennék,vagy kifogtam rajtad?
  • sly007
    #62
    Gratula a robothoz. Anno én is csináltam, de ilyen legó szerű elemekből robotkart. Sajnos az építőkészlet nem volt elég hozzá. De kezdésnek nem volt rossz.
  • Lalee1
    #61
    Huhh bas*dki, nem követem ezt a témát, de azt mertem feltételezni, hogy már előrébb tartunk ennél. Kijön, pislog kettőt meg széttárja a "kezét", csörög-csattog azt visszakúszik a helyére.
  • Epikurosz
    #60
    "de egy tojás vagy lufi megfogásához már mikroméretű nyomásérzékelők kellenek a kéz egész belső felületén. ezek pedig még nem tartanak itt."

    Tudtommal ez már nem gond.
  • kvp
    #59
    "jelenleg a meghajtás teszi ki a látható méret 90%-át és így is csak totyog."

    Az emberek eseten is a meghajtas teszi ki ezt a 90%-ot, mivel minden izmunk es a teljes keringesi rendszerunk is ennek a resze. A maradek pedig joreszt az energiaellatasert (belso szerverk) es a merevitesert (csontvaz) felel. Az agy, az erzekszervek es a periferikus idegek nem foglalnak sok helyet, bar relative eleg sok energiat igenyelnek.

    A robotok eseten az alapszintu vezerles ma mar elfer egy emberi fej meretu szamitogepben, csak nem a hagyomanyos neumann rendszeru gepeket kell nezni, hanem pl. a cellularis neuralis szamitogepeket. Egy atlag cnna chip (ami pl. kepfeldolgozasra tokeletes) 16384 cpu-t tartalmaz es csak par negyzetcentis. A mai videokartyak mar majdnem elertek ezt a szintet, ami viszont boven eleg a robot alapfunkcioinak a megvalositasahoz. (egyensulyozas jaras kozben, targyak elkerulese, tererzekeles) Beszed szintetizator mar c64-hez is volt, hangvezerlesre pedig mar a 486-osok koraban is lehetseges volt. Az igazi kihivas az intelligencia lenne, hogy a robot ne mindig csak azt csinalja amit mondanak neki. A meghajtas kerdese pedig igazabol csak penz kerdes, ma mar tudnank az embereknel gyorsabb es erosebb robotokat epiteni, de csak ipari celra eri meg oket alkalmazni. Ha valaki a jelenlegi technikaval a hrp4-esnel gyorsabb es/vagy erosebb humanoidot akarna, akkor az joval nehezebb is lenne mint egy ember. Egyebkent ha nem a japan atlaghoz mereteznek a robotot hanem az europaihoz, tehat magasabbra es nehezebbre epitenek akkor sokkal latvanyosabb sebessegre es ugyessegre lenne kepes. De azert ez a modell is felall ha fellokik, azt mar a hrp2-es is tudta, tovabba ha megkapja az elozo szeria kezeit, akkor gond nelkul hasznalhato hazimunkara is, bar az elod meg eleg ugyetlen volt. Majdnem olyan ugyetlen mint egy atlag mernok. :-)

    Egyebkent robotoknal jelenleg az ipari felhasznalas a lenyeges. Emberi kornyzetbe pedig jelenleg inkabb az r2d2 fele segedrobotok valok, mivel ar-ertek aranyban jobban jovunk ki, mint humanoidok eseten.
  • nyalógép
    #58
    Mondjuk egy csúcs fűthető, guminőt átrobotosítva több fantáziát látnék benne. Lehet most találtam ki az év üzletét?
  • Stefling
    #57
    már csak pár év és gépek lázadása... már nem azt csinálta, amit a tervezője mondott neki, kvázi már ellenkezik/lázad :D:D titta terminator leszmá
  • Fbn Lx
    #56
    akkor már csak pár év, és mindenkinek lesz szexpartnere
  • pasi29uk
    #55
    A "robotosdiba" az a jó, hogy nem élő! (Logikusan következik, hogy nincsenek jogai) Üzembeállítás után karbantartását (másik robot is megtehet) és energiát igényel.

    Szerintem nem lehetetlen kitenni 50et a holdra ahol van víz, hogy ássanak egy barlangot és legózzanak össze egy bázist...
  • torcipepe
    #54
    én azért még mindig röhögök a robotokon.
    mikor még a számítógépek szobaméretűek voltak, akkor azt mondták, hogy a vezérlést megoldani lesz nehéz, a felépítés egyszerű. mikor megjelentek az integrált áramkörök, akkor már úgy volt, hogy az irányítórendszer lesz egyszerű és a mozgatás nehéz. jelenleg a meghajtás teszi ki a látható méret 90%-át és így is csak totyog. a vezérlés pedig a háttérben egy hatalmas szerver, ami csak azt számolja, hogy fel ne bukjon szegény. a gondolkodást és a beszédet pedig még mindig emberek végzik.
    #44-ben lévő videón is csak a mozgórész látható. a vezérlő elektronika minimális része van csak benne. mellette pedig egy ember adja meg, hogy mit meg kell fognia, az gumilabdát vagy egy törlőkendőt. ezeknek a szorítását még meg lehet oldani úgy, hogy ütközéstől ütközésig, de egy tojás vagy lufi megfogásához már mikroméretű nyomásérzékelők kellenek a kéz egész belső felületén. ezek pedig még nem tartanak itt.
  • kvp
    #53
    "pedig egy motor a szív helyén, onnan az izmoknak megfelelő huzalok, program az agy helyén,"

    A sziv nallunk az energiaellatasert felel, de az izmok vegzik a munkat. A program meg soha nem fog hardver nelkul futni. Az analogiakat felhasznalva:
    -sziv: tapegyseg
    -agy: szamitogep
    -izmok: motorok
    -inak: huzalok

    A huzalos megoldas nem mukodik, mert az izmok mindig aktiv elemek, a huzalok csak az inakat tudjak helyettesiteni, mint azt teszik is sok robot eseteben, ahol a kezek meghajtasa az alkarban van es huzalokon viszik at az erot az ujjakhoz.

    A lehetseges meghajtasok, amiket mar ma is meg lehet epiteni:
    -hidraulikus (a folyadek tomege miatt nehez)
    -pneumatikus (letezik nyilt es zartkoros valtozata is)
    -elektromos (szervos, linearis motoros, vagy elektromagneses)
    -egyeb (memoriahuzal, bimetal, mesterseges izom, piezo)

    A fentiek kozzul a hidraulikus es a pneumatikus kis meretekben nem annyira
    elonyos, mivel relative dragabb es tobb energiat igenyel, mint az elektromos megoldas. A szervos rendszerek nagyon egyszeruek es kemenyebb muanyagbol gyartva a legtobb alkatreszt mar viszonylag olcso, kis meretu es eros megoldasokat lehet osszerakni. Peldakent pedig egy olcso valtozat ami csak jarni tud, de amin a burkolat hianyaban latszik is hogy van osszerakva:

    http://www.robotika.njszt.hu/index.php?title=K%C3%A9p:Kvp_robot1.png (az indexen valahol meg van is rola egy video)
  • B0nFire
    #52
    Ugye ez csak vicc volt részedről?
  • valamit
    #51
    egy gyűrűsféreg féle mozgást valószínűleg jóval egyszerűbb lenne így lemodellezni, mint a legtöbb gerincesét
  • valamit
    #50
    sok áttéttel. olyasmi lenne, mint egy fa struktúra. ha itt ez és ez és ez mozdul, akkor ott az indul meg és húzza magával amazt. de ha csak ez és ez, akkor ott az helyett más indul meg és mást húz magával vagy másfelé mozdul. ilyesmi. persze ez egy teljes ember izomzata méretében már nagyon összetett és komoly szoftver kellene hozzá valszeg.
  • sly007
    #49
    Ok, de hogy oldod meg hogy egyszerre, hogy több izom mozogjon?
  • sly007
    #48
    Kompreszor mindenképpen kell. Viszont van pár technika. pl egik izombola ásikba átnyomni a felesleges nyomást. Vagy tartájban tárolni még plusz nyomást. stb. Hidraulikus rendszerekkel az a bajom hogy az egésznek nagyobb súlya van. De majd elválik, hogy ki lesz a nyerő. :)
  • valamit
    #47
    pedig egy motor a szív helyén, onnan az izmoknak megfelelő huzalok, program az agy helyén, és esetleg egy különféle ércekben gazdag környéken leállítani, hogy azokból reprodukálja magát. kész is lenne a mesterséges növény :)
  • Adam II
    #46
    uncanny walley
  • jaspercry
    #45
    ezt most meg se hallottam.....
  • jaspercry
    #44
    robotkar---indítsd el a videot!szerintem ez a legélethűbb,de ez csak egy kar!
    Vajon hány mérnöknek kapta be ez a "Lolita"robot?
  • valamit
    #43
    egyetlen motor kéne, mint az emberben a szív és az rángatna huzalokon progamzással az izmoknak megfelelően
  • sly007
    #42
    Iparban a léptető motorok és a szervók jobban megfelelnek, de sokszor kombinálják pneumatikus, vagy hidraulikus rendszerekkel. Pneumatikus izmokat kevésbé lehet használni, mivel kevés helyen kell csak húzó erő, annál inkább használható viszont humanoid robotoknál. :-D
  • bigor
    #41
    De a pneumatikai rendszerrel az a baj, amint az a kar videóján is látszik, hogy nyitott rendszer. Ami azt jelenti, hogy a munkahenger mozgatása után a levegőt egyszerűen kiengedik a környezetbe... Azért "gőzölög" a videón... Ami azt eredményezi hogy állandóan után kellene tölteni, vagy kompresszort építeni a robotba, ami előállítja a sűrített levegőt, tartályt ami ugye tárolja, motort ami a kompresszort hajtja. És mivel elég kis rendszerről beszélünk, nem is lehetne nagy tartályt elhelyezni a kompresszornak szinte állandóan működni kellene, hogy biztosítsa a szükséges nyomást, és ehhez elég sok energia szükséges...
    Ellenben a hidraulikus rendszer, ami zárt,ugyanúgy építhető kicsire, sokkal erősebb is, és kisebb szerkezetet is igényel. Persze ennél a megoldásnál is még szükség van 1-2 dologra...
  • Sanyix
    #40
    Ez egy akkora faszság hogy már fáj. Játéknak minek?

    Minden másra (tehát munkára) van sokkal jobb kialakítás mint az emberi.

    Attól is besírok amikor a gagyi filmekben azt látni, hogy a kezeivel vezérel egy számítógépet vagy valamit egy robot, ott nyomogat... mi a fasznak? blútút wifi, lankábel, usb, stb közvetlen vezérlés hahó!
  • sly007
    #39
    Bizony. Legalább körbenézhetett volna Steel a Festo oldalán. Pneumatikus izmokat iparban is használnak. Youtube-on "Festo"-ra keresve talál gyors mozgású eszközt is. Szervó motort mikor rak mondjuk vízbe, vagy porba ... mert ezek mindenféle védelem nélkül bírják. És igen kell bele kompresszor, amihez kell villanymotor. Bár arra is gondoltam lehet, hogy elférne egy magasnyomású tartály is a robotban, hogy el lehessen tárolni ott is energiát. Mondjuk még van pár ötletem ilyen típusú energia tárolására.

    A hidraulikaival szerintem az a baj, hogy nagy a súlya és talán érzékenyebb a hidarulika henger. Illetve számomra a pneumatikus izom mellet még az is szólhat, hogy ha egy nagy helyett sok kicsit alkalmazunk(mint az emberi izomban is), akkor ellenállóbb lesz(egy meghibásodik de a többi még mindig tart) és talán még erősebb is.
  • Sir Quno Jedi
    #38
    Mondjuk a bemutatott robot már csak azért sem emberi, mivel nem használja a kezeit/karjait járás közben, pedig egy ember önkéntelenül ezt teszi (pláne mivel hatékonyabb is a járás így). Így merev karokkal és Asimo módra beroggyantott térdekkel valóban űberkomikus hatást kelt (bár inkább ijesztő).