Melyik a jobb programnyelv (c, c++, c#), és miért?
-
Üzemeltetői oldalról közelíted meg, én pedig fejlesztőiről, de kb ugyanarról beszélünk.
Az aki csak fejlesztő, az sose lesz rendszerfejlesztő szintű, ahhoz neki üzemeltetőnek is kell lennie (én is voltam/vagyok)
Tudnia kell, hogy milyen vasra tervezzen (hol vannak a szűk keresztmetszetek: IO, proci, háló), mert ha valamelyik komponens gyenge, akkor nem ritkán 5x végiggondolás, maxi optimalizálás kell hogy a rendszer működni tudjon.
Sose támogattam azt a fajta modellt, hogy a fejlesztő odaadja doksival, az üzemeltető meg installálja és oldja meg ahogy akarja ...
Ez marhaság, és nagyon messze van a realitás talajától. A jó fejlesztő az maga is egy jó üzemeltető, aki üzemkészen adja át a (teszt) rendszert (közös telepítés üzemeltetővel, majd az élesen is első pár alkalommal), hogy az aktuális üzemeltetőnek csak a buta napi dolgokkal kelljen foglalkozni (hiszen nem fejlesztő, nem érthet úgy hozzá, mint az, sokba kerülne).
Aztán ha nagy a gond, akkor lehet felvenni a fejlesztővel a kapcsolatot, aki (mint a legfőbb üzemeltető) forráskód szinten utána tud járni a hiba okának (persze első kérdése a teljes üzemeltetési környezet felvázoltatása, további dolgok a gépen ... mert megesik, hogy a rendszer hibátlan, és külső tényező okozza a meghibásodást)
Egyébként rendszerfejlesztő tényleg ritka, én ismerek kb 3-4-et. Nagyon sokan leragadnak a Senior szintnél (legtöbben meg még azt sem érik el, hiába 10+ éve nyomják az ipart).