116
-
Epikurosz #76 csak egy kérdés:
szerinted az angol újszülöttek mennyi idő után tanulnak meg beszélni, és mennyi idő után a magyar újszülöttek (hasonló családban)? -
Epikurosz #75 -k...? -
Epikurosz #74 És ha azt írom, hogy értem valamicskét a programozáshoz is, az ugye nagyon meglep. -
n3whous3 #73 Gondolom nem vagy programozó, szóval ne gyere azzal, hogy nem bonyolultabb egy magyar nyelvű fordító program vagy hasonló cucc elkészítése, mint angol. Tanultam ilyet, olvastam ezekről és igazolhatom, hogy nem egy szinten említendő a kettő.
Lehet, hogy nyelvész vagy, vagy esetleg más hasonló bölcsész, de tényleg nem ugyanaz a kettő. Az már alap, hogy angol-német közel áll egymáshoz, egy ilyen fordítót sokkal egyszerűbb megírni.
Magyar nyelv ezenkívül sokkal árnyaltabb és több benne (sokkal, az angolhoz képest) a több értelmű dolog és azokat feloldani nem lehet könnyen. -
Epikurosz #72 Sok mindennel egyetértek, még dez koma szapulásával is (néha ráfér :-), de
"Az angol a kötött mondatszerkezetével jóval egyszerűbb, mint pl. a magyar nyelv. "
Mese, mese, meskete.
A magyar nyelv kifigurázása, lebecsülése stb. stb. hadd ne folytassam.
Mert ugye milyen szemszögből nézzük a dolgokat?
A magyar nyelv igeragozása például egyszerűbb, mint az angolé, hogy aztán az újlatin nyelvek és a németek nemjeiről ne is beszéljek.
Tessék befejezni a magyar nyelv bonyolultként való feltüntetését!!!!
A magyar egy roppant logikus, az információkat tömörítve átadó nyelv. A nyelvészet csúcs ZIP-programja!!!!!!!!!
(ígérem nem lesz több ! jel)
Az elő és utótagok problémája, valamint az angoltól eltérő mondatszerkezet a számtech világában nem probléma, mert egy-két adatbázisba bepakolod, és a program secperc alatt lenyisszantja a szóról őket, ha szótövet keresel.
A többi már csak pénzkérdés.
-
Turmoil #71 dez: imádom, amikor valaki úgy próbál nagymenő lenni, hogy egy oltári baromsággal mutogat valakire röhögve. Ebbe jól beleszaladtál. Most percek óta én röhögök rajtad.
Ne aggódj, szerintem kicsit többet tudok a dolog hátteréről, mint te. Az "előre beírt 20 mondat"-nál kb. el is árultad magad. De hogy valamit adjak is a témához: a nyelvészet és a matematika között meglepően szoros a kapcsolat. Nyelvi elemzések, mondat-alkotások és még a fordítások is leírhatók a matematika segítségével. Nyilván nem általános iskolai matematikával, de leírhatók. Az angol a kötött mondatszerkezetével jóval egyszerűbb, mint pl. a magyar nyelv. Ha pedig leírható matematika segítségével, akkor az számítógéppel is modellezhető.
Egy buta chatbot lehet, hogy megél 20 mondattal, de az kicsit kevesebbet érne el még ezen a teszten is (kb. csak te dőlnél be neki 1000 emberből).
Kb. 1000 szóval már el lehet társalogni angolul. Nyilván a támakörönkénti 20 mondat és 1000 szó egyetlen programnak sem okozna nehézséget.
A teszten szereplő programok kicsit bonyolultabbak ennél (és ezek szerint nálad is) és kicsit több matematika van bennük, mint amit te valaha is meg fogsz érteni.
Sok sikert az élethez... :)
-
n3whous3 #70 hömm, lehet ez csak véletlen volt, mert most jövök rá, hogy nem is emlékezett rám a bot, mert más az IP-m :-| -
n3whous3 #69 Baze... tegnap az elbotnak magyaráztam kb 10 percig, hogy jaj jegyezzen már meg egy jelszót, hogy majd visszajövök és akkor hátha emlékszik rá, de csak félrebeszélt sokszor (nem úgy, hogy nem érti, csak terelte a témát néha).
És bazmeg most bejelentkeztem és azt kérdezte meg először, hogy nah... mi a jelszó? :DDDDDD
(elfelejtettem, szóval nem derült ki, hogy most akkor sikerült-e a teszt, megpróbálom majd még 1x) -
n3whous3 #68 A nyelvtanunkkal is gondok vannak, az angol-német fordítás még úgy ahogy elmegy, de a magyar-angol meg sokszor értelmetlen, -
sylvanor #67 "Pontosan. De gyerekcipősek ezek a dolgok, a nyelvtechnológiai programok és algoritmusok gyártásának nagy része 10-15 éve kezdődött, alap dolgok is csak 50-60 éve (jó az már sok). Az a poén, hogy annak idején azt hitték, hogy ez meg az majd 10-20 év fejlesztés után űber lesz."
Jaja
pld a webes fordítás valami übergagyi, szinte szófordítás:
www.webfordítas.hu
én azzal hülyültem, hogy kiválaszottam egy hoszabb akármilyen mondatot és vagy 10x oda-viszza forditottam. Végére valami akkoranagy értelmetlen hülyeség lett belőle, hogy az fájdalmas. -
Abysmal #66 Egy ilyet én is tudok, msn-en lehet vele beszélni, a címe: [email protected]
Én hamar meguntam, de néhány ismerősöm azt mondta, hogy valami zenés témával összehoztak egy elég kemény ellentmondást, de ezt én nem bírtam megismételni. Én inkább matekoztam vele, unalmamban beírogattam neki mindenféle számítást, párnál ki is írogatta, hogy húú ez egy nagyon nagy szám. Egyszer CS-zés után piszkálgattam a terroristákkal, és "megsértődött", majd egy napig nem válaszolt az írásaimra. (persze ehhez jó ideig nyomattam neki, és nem egyszer kérte, hogy beszéljünk másról) Azután persze megint úgy írt, hogy nem emlékezett az előző témára, sem rám. -
Epikurosz #65 Na persze, először meg kell oldani a magyar nyelvű hangfelismerést. Ez nem annyira bonyolult, ne higgyetek azoknak, akik azt mondják, hogy angolul könnyű, magyarul nehéz. Pénzkérdés az egész. -
Epikurosz #64 A fejlesztés útja tehát az lenne, hogy megírsz egy intelligens adatgyűjtő szoftvert, belepakolod egy izmos PC-be, amelyhez csatlakoztatsz egy mikrofont és egy videokamerát. Ezt az egész hóbelevancot felcsavarozod 4 kerékre, és kirúgod az ajtón, hadd menjen az emberek közé, tanulni. (A tájékozódás képessége ma már megvan.)
Havonta kicseréled benne az elemeket, de ezt ő is önállóan meg tudja oldani (lásd iRobot).
Kb. 3 év múlva - ha addig el nem szökik! - begyűjtöd a robotod, és leszüreteled a termést. -
n3whous3 #63 Pontosan. De gyerekcipősek ezek a dolgok, a nyelvtechnológiai programok és algoritmusok gyártásának nagy része 10-15 éve kezdődött, alap dolgok is csak 50-60 éve (jó az már sok). Az a poén, hogy annak idején azt hitték, hogy ez meg az majd 10-20 év fejlesztés után űber lesz. -
Epikurosz #62 Hopp, ehhez még nem szóltam hozzá! :-)
A dolog szerintem korántsem olyan misztikus.
Gondoljunk csak a kisgyerekre, aki 3 éves koráig tanulgatja a nyelvet, majd utána elkezdődik a gondolkodás, amely sokáig nem önálló.
Én már ma is el tudok képzelni olyan szoftvert, amely kellően nagy adatbázis birtokában társalogni tud az emberrel, kb. azon a szinten, ahogy Mancika, a titkárnő társalog a főnökre váró ügyfelekkel két köröm kilakkozása között. Nincs tehát szó eredeti gondolatokról, vagy az általános relativitáselmélet továbbfejlesztéséről.
Ez még odébb van, de társalgási minták már ma is kialakíthatók szoftveres úton. Csak jó nagy adatbázis, és okos algoritmusok kellenek. -
#61 Na igen, a megfelelő helyeken az 'igen', 'mh', 'aha', 'hm', 'tényleg?' (bár utóbbi kockázatos lehet) szavakat kell beszúrni. :) -
dez #60 Nem is úgy értettem. -
n3whous3 #59 Jól van, most azzal azért ne gyere, hogy egy program nem tud megszerelni egy autót, mert tényleg nem, de... áh, mind1 :) -
dez #58 Valójában észreveszi, és egy idő után nem fog neki tetszeni. -
dez #57 Egy célorientált gép tudhat olyat, amit egy program nem. -
#56 Néha én is át tudok menni ilyen csetbot üzemmódba.;)
Amikor a barátnőm elkezd valami "roppant érdekfeszítő témát" boncolgatni, akkor érdekes, hogy milyen minimális agytevékenységgel, közben teljesen másra koncentrálva el lehet tök jól kommunikálni velük, miközben az ember azt se tudja, ki az a Pista, az Évi, meg az akárki!:DDD -
n3whous3 #55 most az tök mindegy, a gép is program, csak fizikai megtestesülés az elvégzendő feladathoz :)) -
dez #54 Nem egy gép, csak egy program. Ja, én is elszórakoztam vele, hogy felmérjem, mennyire összetett. -
dez #53 Egyelőre még az alapokat kutatják, a tudatosság mibenléte továbbra is rejély. Persze van rá 25 különféle, eltérő, ötletük (itt sem lehet azt mondani, hogy "nemtom"), amik mindegyike sántít. Az az az input-outputos fejtegetés is... :) -
n3whous3 #52 Nekem érdekes, mert mivel tudom, hogy gép, tudok csodálkozni néha rajta, hogy miket tud (ha még nem találkoztam hasonló tudású géppel) -
dez #51 Ezek a cuccok kb. egy jobb online fordító szintjén vannak, ami tudja állapítani, hogy van-e, és melyik az alany meg az állítmány. Majd az alannyal kapcsolatban kiír valami előre betápláltat. Az állítmánnyal többnyire nem foglalkozik, illetve ha egy kijelentést azonosít, akkor rákérdez, hogy ez egy tény-e, és ha igen, akkor eltárolja a mondatot, és ha később rékérdezünk, kiírja.
Elég csalódást keltő így a dolog, és kicsit felháborító, hogy ezt akarják úgy eladni, mint értelmes robot. Persze az egyszerű emberekkel el lehet hitetni, hogy lám, már itt tart a mesterséges intelligencia, hogy (látszatra) "egész jól el lehet vele beszélgetni". -
n3whous3 #50 Tudatos érzés? Az emberi agy is lényegében egy elektronikus hálózat, csak még mindig van valami, ami több annál, mint egy gép... Talán a kvantumgéphez hasonlíthatnánk (ne m determinisztikus gép). Szóval mi is inputra adunk outputot és egy output lehet egy újabb input is (érzés). Szerintem -
n3whous3 #49 Hát az is igaz, teljesen általános beszélgetésnek kellene lennie. A poén, hogy maga a chatbotok szerintem arra vannak "képezve" (hogy legyek érthető), hogy minden esetben keresnek választ, reagálnak arra, amit beírtál. Ahelyett, hogy inkább mondanák "nemtom".
Egyébként nekem tetszik amit teljesítettek. Egy másik kedvenc projekt a barchoba gép volt, kérdezett 10-12 kérdést tőled, igen/nem-el válaszoltál. Már annyira volt 1 éve is okosítva, hogy 10-ből 8 dolgot kitalált. És egyre fejlődik :) -
dez #48 A sós íz megállapítása tényleg ugyanúgy egy mérés, de a tudatos érzése már egy teljesen másik dolog... -
dez #47 Turing forog a sírjában... Ennek a tesztnek nem egy ilyen chat-bot versenyről kellene szólnia, mert ez így csak egy nagy parasztvakítás. Hanem értelmes embereknek kellene a "fal" innenső oldalán lennie, akik nem ilyen hétköznapi chatelést végeznek, ami könnyen imitálható, főleg ha valaki nem is feltételezi, hogy ilyen előre elkészített mondatokat, vagy mondat-sablonok variálását kapja, hanem célirányosan azt próbálják kideríteni a társalgással, hogy a robot mennyire értelmes, mit mennyire ért meg, stb. -
n3whous3 #46 Ugye vannak algoritmikusan megoldhatatlan dolgok. A beszéd egy összetett dolog, a nyelv, szóval elég nehéz lenne azt elemezni e szempontból, de ha az is ebbe a halmazba esik, akkor hát... :) Fin. -
dez #45 "Ez valóban így van, DE a gép mindent képes "eltanulni"."
Ez a gép egyelőre csak a fantáziádban létezik.
"-Csak meg kell találni a módját."
Majd ha belebotlassz, szólj!
"A kommunikáció elsajátítása már 12 -ből 3 ember szerint sikerült neki, és ez se fog ezen az értéken megmaradni."
Csakhogy azok idióták, vagy legalábbis könnyen átverhetők. -
n3whous3 #44 Némelyik kiegészíti a sablon mondatait és megalkotja, de jah, ezek kevesek ehhez. Mindenesetre ilyen irányban is kutatnak a mesterséges intelligencia kutatók, de mit vár el az ember a chat-bot versenytől? Sok komoly szervezet/egyetem/cég nem száll be ilyenbe, mert vagy időt nem szán rá, vagy nem akarja reklámozni a módszereit (még). -
dez #43 Huh, te tényleg elhitted, hogy "összefüggő mondatokban beszél"? Hogy ő fogalmazza meg a mondatokat? LOL... -
dez #42 Azt is tegyük hozzá, hogy a mondatokat sem "ő" fogalmazza meg, hanem témakörök szerint van 10-20 előre beírt mondata, ezeket írkálja ki. Szóval igazából egy nagy átverés az egész.
(Ehhez képest a cím... Az is az. :P) -
#41 Ez valóban így van, DE a gép mindent képes "eltanulni". -Csak meg kell találni a módját. A kommunikáció elsajátítása már 12 -ből 3 ember szerint sikerült neki, és ez se fog ezen az értéken megmaradni. -
#40 NA ez már király! Grat a győztesnek. -
Turmoil #39 Már az is komoly eredmény, hogy képesek összefüggő mondatokban beszélni, le a kalappal az alkotók előtt. Minél pontosabban le lehet modellezni az ember gondolkodási folyamatát, annál jobb eredményt fognak elérni. Az én példáim arra mentek ki, hogy azonnal megborítsam őket. Mert amit hiányolok mindháromból, az a tudás-szint árnyalása. Ha valamelyik azt mindja a quarkról, hogy egy szub-atomi részecske, de ennél többet nem tud, mert nem ért az atomfizikához, csak ezt hallotta valahol, akkor sokkal emberibb lenne, mint a pontos válasz vagy egy teljesen oda nem illő zagyvaság.
Engem az asszociáció modellezése érdekel valamennyire, van is pár ötletem, de kipróbálni nincs türelmem, mert elég nagy falat önmagában is, nemhogy beillesztve pl. egy chat-botba. -
#38 Valószínűleg azért van egy információbázisa is.
Én úgy értelmezem, mintha a készítőkkel folytatnál egy időben eltolt de interaktív beszélgetést, hiszen az a tudás, vagy gondolkodási mód tükröződik a botokban is, ami a készítőket jellemzi.
A bot persze maga csupán egy folyamat/algoritmus és mivel nincs szubjektuma ezért nem tud gondolkodni, tapasztalni, sőt tanulni se nagyon.
Ilyen vagy akár sokkal fejlettebb intelligenciát, már tudunk csinálni, de szubjektumot, tudatot, lelket nem tudunk nekik adni. -
Turmoil #37 Q: What is a quark?
Elbot: In view of the vastness of our universe I am struck by the inconsequence of human reason and the immeasurability of artificial intelligence.
iGod: In physics, a subatomic particle below the level of electrons and protons.
Mousebreaker: In physics, a subatomic particle below the level of electrons and protons.
Q: and a quasar?
Elbot: I realize this is a typical marketing question, but I'm supposed to ask it, otherwise they'll use the low-grade oil on me. So, where did you find out about me?
iGod: Are you talking about an animal, vegetable or mineral?
Mousebreaker: How old are you?
Nálam elbukott mindhárom.
Azért még próbálkoztam és Elbot el is árulta magát:
Q: You're a machine
Elbot: What makes you think that about me?
Én: An apple
Elbot: I'm starting to get hungry now, which is strange, because <b>I don't eat. </b>