72
Hangmérnöki, hangtechnikusi, hangmesteri szakok, képzések
-
praksi #32 * az alap technikus ott kezdődik, hogy megtanul kábelt tekerni :)
A hullámtanra visszatérve, volt egy ismerősöm, aki nagyon osztotta az eszét, hogy hogyan is kéne keverni, de amikor rákédeztem, hogy mondjuk egy 100 Hz-es hangnak mekkora a hullámossza, és ennek milyen hatása van, pislogott nagyokat :D -
praksi #31 az őszi féléves tanfolyamot pont én szerveztem :)
az volt akkor az alapkoncepcióm, hogy aki ide eljön, az nulla tudással kezd; ezért volt 6 (vagy 7, már nem emlékszem :D) elméleti előadás, hogy akit érdekel a dolog, megtanulja az alapokat; ezért kezdtünk pszichoakusztikával, utána jelvezetés, jelszintek, stb.; és mikor megvan a technikai és "emberi" alap, akkor tértünk rá az eszközökre; külön előadás volt mikrofonokról, keverőpultokról, élő és stúdiós keverés, stb; és ezután volt egy olyan lehetőség, hogy az egyik koleszos koncert előtt a hallgatók lejöhettek megnézni, hogy kezdődik egy koncetre a bepakolás, hogy kell mikrofonozni, kábelt elvezetni*, iletve hogy történik a beállás.
Mint írtam, a gyakorlatot csak úgy tudod megtanulni, hogyha csinálod :) Egy ilyen előadáson megtanulod, hogy egy pl. kompresszor mit csinál; de hogy egy pl. FocusRite vagy DBX kompresszort hogy kell kezelni, az már más tészta :)
Amúgy amikor Barnával beszélgettem, rákérdeztem, hogy az ő szakmájukban mennyire érződik a hanghordozók eladásának a visszaesése; és sajnos az van, hogy a kisebb stúdiók sorra zárnak be; mert a felvételi árak egyre nőnek (ugye igyekszik mindenki beszerezni a legjobb eszközöket), viszont mivel egyre kevesebb CD-t adnak el szerte a világon, kevesen készítenek jó minőségű stúdióalbumot. Barna szerencsére még abban a helyzetben van, hogy ő megél a munkájából, de ő sem válogathatja meg, hogy kinek készít felvételt.
Visszatérve az előzőekre, ezért is kell valami alapszakma, mert kezdőként ma már nagyon nehéz ebből megélni. -
#30 mármost pöppet recseg néha,demind1 próbálok zenére koncentrálni.na ez a topik is megy át metallica-ba:D -
#29 Hát ha az a nyomás, amit a fórumon, emaileken és petíción keresztül gyakorolnak rájuk, hatni fog, akkor reménykedhetünk, hogy a jövőben nem lesz ilyen az album. Már a Loadok és az Anger is túlvezérelt, bár azok nem torzultak, nem clippeltek. -
#28 :D
Csak az a gáz, hogy már a Death Magnetic-nél is lehet hallani, hogy néha clippel a hang, mi lenne ha még hangosabb lenne, totál torzításba meg recsegésbe folyna már az egész. -
#27 nekem nincs semmibajom vele,söt legyen még hangosabb még MÉG:D -
#26 Pedig a Death Magnetic eléggé előkelő helyen van abban a háborúban, és a következő albumnál már ez lesz a referencia ;) -
#25 A műszaki alapok valóban nem ártanak, de azt, hogy hullámtan miben segít azt nemtom (azaz sejtem) :) Az ismertség dolog valóban áll, én is nagyon sok helyről hallottam erről, és az is reális, hogy kulimunkával kezd az ember, hisz semelyik másik munkahelyre nem úgy kerül oda az ember, hogy egyből a legfontosabb feladatokkal bízzák meg.
Én nem tettem fel erre a szakmára az életemet amúgy, a fősuli elvégzése után jött belém az ihlet, hogy jó lenne ezzel is foglalkozni. Van teljesen más területen főállásom, és a meló mellett foglalkozok ezzel (sajna nem tehettem meg, hogy elmenjek jelképes fizetésért asszisztensnek/tanulónak ilyen területre).
Elég sok áldozatot kíván a dolog, volt olyan 2 hetem, hogy melóból hazaértem 5-re, fél 6-ra mentem le a próbatermünkbe/stúdiónkba, este 11-kor végeztem éjfélre hazaértem és másnap reggel 7-kor keltem és mentem melózni - és nagyon úgy néz ki, hogy a jövőben lesz még jópár ilyen hetem, de nem bánom.
Amúgy sztem itt Magyarországon ahhoz, hogy valaki hangmérnöki melóból normális szinten megéljen, vagy nagyon jó kapcsolat, vagy nagyon nagy tehetség kell (vagy mind a kettő egyszerre :)).
Amúgy nemtom, hogy pontosan hogyan is mennek ezek a tanfolyamok, de amit praksi te is linkeltél abban az tűnt fel, hogy szinte csak elméleti dolgok vannak, meg amiket néztem magyar fórumok azokon is inkább csak a berendezésekre, technikai eszközökre koncentrálnak a gyakorlati dolgokról alig-alig esik szó - de nyugodtan javíts ki ha tévedek, kíváncsi vagyok én is, hogy mikről szólnak az előadások, mert gondolkozom rajta hogy 1-2 tanfolyamot azért bepróbálok, csak tényleg nemtom lenne-e értelme. -
#24 #19-21 - Köszi az infót. -
#23 Akkor viszont hallgatom. :) -
#22 köszike:P
én nem fogom a loudness wart megcsináni-.- -
praksi #21 Amúgy hozzászólok egy picit, mert egyrészt villamosmérnöknek tanulok, másrészt egy hangtechnikai cégnél is dolgozom.
Ami a legfontosabb, hogy műszaki és fizikai alapok kellenek. Aki az alap fizikai hullámtant nem ismeri/nem szereti, az sajnos ne is reménykedjen.
Másrészt: ez egy olyan szakma, ahol a papír sz*rt se ér. Itt csakis a rutin és az ismertség számít; és mindenki végzettségtől függetlenül pakolással, kábelezéssel, mikrofonozással, stb kezdte. Az egyik ismerősöm (amúgy az ország egyik legjobb hangmérnöke) is úgy kezdte, hogy huszonévesen konténereket cipelt.
Továbbá, senki sem stúdiós munkával fog kezdeni, hanem élő hangosítással. Ami persze természetes, mert amíg nem tudja valaki, hogy kell megszólalnia egy zenekarnak, addig nem fog tudni masterelni. Ez persze azzal jár együtt, hogy baromi sokat kell éjszakázni, gyakran hajnalig dolgozni (nekem is volt olyan munkám, hogy szombat délelőttől vasárnap reggel 8-ig dolgoztunk).
Hidasi Barnával beszéltem egyszer, ő azt mondta, hogy csak úgy lehetsz igazi hangmérnök, ha erre teszed fel az életed. Ami aztán vagy bejön - vagy nem. Ezért én azt javaslom, hogy egy alap szakmát mindenképp tanuljon az, aki ilyesmivel akar foglalkozni, mert ha harmincévesen még sehol se tart, akkor nem is lesz belőle senki, és akkor már ciki dolog más meló után nézni úgy, ha nem értesz semmihez.
Az Octopus-ról nem tudok sokat; de a legtöbb ismerősöm nem volt épp jó véleménnyel róluk... -
#20 Utánnanézek a két könyvnek, bár most sztrájkol az oldal, de nem sokáig. Nem sietős a dolog, ráérek vele.
Andy Sneap eddig nem volt ismerős, A Sabbat létezéséről tudok, bár még őket sem hallottam. Köszi a linkeket.
Grat a felvételekhez. :)
Nem akarok még ennyire előreszaladni, még az sincs fixálva, hogy hangmérnök, csak jelenleg ez a legkilátásosabb, érdekel a dolog, szeretnék ezirányba továbbmenni, de egyenlőre a fizikát kellene megalapozni suliban. :) -
praksi #19 ez mellékszakirány; amik a kétlépcsős képzés miatt megszűntek; illetve MSC szakon lehet ilyet tanulni.
Alapképzésben van Médiakommunikációs technológiák szakirány, ott lehet az alapokkal megismerkedni. Aki a BME-VIK -re akar jönni, annak tudom ajánlani a kollégium hangtechnikai körét (AC Studio & Live), ahol van saját stúdió(nk) is.
-
#18 Na akkor tudom, mit nem fogok megvenni.
Viccet félretéve sok sikert. ;) -
#17 Zeneelmélet nem gond, mármint eddig próbáltam az énekórán nem figyelni, de természetesen korrekt a követelmény.
Villamosmérnöki dolgot azért hangoztattam, mert eddig azt hallottam, hogy onnan érdemes, meg mivel ugye felsőoktatásban nincs konkrétan hangmérnöki szak (csak szakosodni lehet rá), így ez áll hozzá legközelebb. Meg most találtam egy kis infót a BME oldalán és itt is a vill mérnökiből ágazódik az akusztika-hangtechnika szakirány, ha nem tévedek, itt hangmérnök palánták csücsülnek a padban. :)
Köszi. -
#16 Amúgy meg a papír nem sokat jelent sztem. Ha nem érdekel a dolog és nem foglalkozol vele kurvasokat, akkor kenheted a hajadra az egészet. Van egy ismerős arc aki mindig veri a mellét, hogy ő elvégzett mittoménmilyen 2 éves hangmérnök tanfolyamot, és csak ő érthet hozzá. Na a lentebb linkelt Negatív nevű zenekarral próbáltak felvételt csinálni, de semmi nem lett belőle, és a srácok inkább megkerestek engem (aki ugye full amatőr vagyok) hogy csináljuk meg inkább velem, és elégedettek lettek a végeredménnyel - aminek nagyon örülök.
Ugyanez a srác szokott néha hangosításokat csinálni a helyi klubbokban, aztán 90%-ban panaszkodnak utána a zenakrok is meg a közönség is hogy sazrul szólt. Aztán volt, hogy egy "noname" srác egy 50 km-el arrébb lévő településről és olyan hangzást csinált az egyik koncerten, hogy beszarás. Szal csak annyit akartam mondani, hogy nem elég a papír, hanem sokkal fontosabb az érdeklődés, gyakorlás, lelkesedés. -
#15 Köszi ;)
Talán a villamosmérnöki kar lehet kiindulás, de ha érdekel a téma akkor tudok pár tiipet adni hogy merrefelé kezdj olvasgatni.
Könyvekben 2 "alapmű van":
- The Mixing Engineer's Handbook, Second Edition by Bobby Owsinski
- Mastering Audio, Second Edition: The art and the science
(fel lehet lelni elektronikus formában is, egy audionews nevű ruszki oldal, ott megvan ;)).
Aztán ahogy látom a keményebb zenéket kedveled, meg érdekel a hangmérnöki dolog is, akkor talán ismered Andy Sneap-et, van egy fóruma ahol többek között ő is ad tanácsokat, de sok egyéb stúdiós arc is megosztja a tudását: fórum - csak ezt a fórumot végigolvasva (beletelik pár hónapba :)) olyan tudást lehet összeszedni, aminek birtokában már simán el lehet indulni (főleg .
ezt és ezt a topikot ajánlom, szinte minden le van írva a dobok és a gitárok felvételéről, az akusztikai dolgoktól kezdve a felvételi láncon át a keverésig).
Ja meg még egy oldal a témáról: tweakheadz.
Szal sztem nem muszáj megvárni a sulit a dologgal, saját magának is elindulhat az ember az úton ;)
A zeneelméletet annyira érdemes tudni amúgy, hogy azért tudd hogy milyen hangszeren mit lehet produkálni, meghalld ha valami hamis/disszonáns, meg az is előfordul, hogy akinek cisnálod a felvételt vár tőled visszajelzést a zenéjével kapcsolatban, meg esetleg ötleteket, hogy mivel lehetne még szinesíteni a zenét (mondjuk ideális esetben erre van a producer ugye).
Ja meg amit eddig felvettem zenekarok kitettek 1-2 számot netre:
Presage of Insanity
Libido Wins
Negat!v - nekik nincs myspace, csak ezt az egy számot töltöttem fel most
Ez meg a saját zenekarunk (élőben vettük fel a próbateremben, szal nem annyira polírozott a sound):
Corrodal
Amúgy szívesen segítek bármiben, ha tudok ;) -
#14 itt egy link, itt kb. tudsz tájékozódni.
oktopus
Rendesebb helyeken egy hangmérnöknek abszolút a fejébe verik a zeneelméletet. Nem szolfézs meg ilyesmi, hanem zenekar-zeneművek felépítése, hangszerek tulajdonságai, kottaolvasás - mellesleg nem árt ha az ember játszik 1-2 hangszeren is.
A végzettség nagyjából tökmindegy (bár kétségtelenül előnyben részesítik az elektronikai pályáról érkezőket - mondjuk villamosmérnöknek lenni csak ezért hót felesleges), inkább az a lényeg hogy:
1. érdekeljen
2. legyen érzéked hozzá
3. tejelj nekik -
#13 figyellek:D
éncsak a következö metallica albumnál szeretnék hangmérnök lenni:) -
#12 Nahát egy ismerős a szomszédból. :)
Nem akarom megszentésgteleníteni az albumot. :) -
#11 Hát nemtudom hangmérnöknek mennyire kell tudni a zeneelméletet, remélem nem az lesz, hogy ott kottázgatunk meg szolfézsolgatunk órán. :D
Szóval szerinted is villamosmérnökiből kell kiindulni? -
#10 énis hangmérnök szeretnék lenni, ezért most alapozom ezt egykis villamosmérnöki szakkal:D
(metallica albumot akarod remixelni,mi??tudomén:D) -
#9 Sok sikert a projecthez. :) -
#8 Másik fórumon a villamosmérnököt írják, hogy abból érdemes kindulni.
Info lesz, abból érettségizek középszinten. -
#7 juj,ez engem is érdekel :)
+fav -
#6 Én 3-4 éve elkezdtem hobbiból foglalkozni a hangmérnökös dologgal, aztán most tartunk ott a zenekarommal hogy csináltunk egy kis házi stúdiót. Felvettünk már 3-4 zenekart szal alakul a dolog :)
Autodidakta módon tanultam, a neten nagyon sok anyagot lehet találni (könyvek, videók, fórumok) és sajna az a tapasztalatom, hogy a magyarországi stúdiók/hangmérnökök nem teljesen úgy állnak a dologhoz, mint ahogy a külföldiek. Nem olyan segítőkészek, arcból elküldenek a francba, meg ha nincs lóvéd cuccra akkor szar vagy. Pedig sztem pont ennél a szakmánál van az, hogy többet számít a fül és a hozzáértés, mint a cucc.
Sztem suliban igazából ezt nem lehet megtanulni, pláne úgy hogy ha kevés a gyakorlat, mert pont az a lényege az egésznek, hogy nem képletek meg elméletek mentén kell csinálni a dolgokat, hanem gyakorlati úton kipróbálni mindenféle dolgot, kisérletezni, fülelni tekergetni stb. -
#5 Noshát, én inkább zenei pályán tervezek továbbmenni, de szolfézs szak mellett hangkultúra szakon is vagyok (ahol ilyen óráink voltak, hogy hangtechnika gyakorlat, hangfizika, műelemzés, és ilyesmik). Tavaly érettségiztünk, 3 oszálytársam viszont hangtechnika fele ment, és a Kandóra vették fel őket (villamosmérnökire), a szakosodást sajnos nem tudom.
Középfoku fizikai és matek érettségit tettek, úgyhogy ezekszerint elég (ráadásul 2-es matekkal vették fel).
A mi sulinkból sokan el tudtak helyezkedni azok közül, akik ilyen pályán mentek tovább (magánstudio, valaki kereskedelmi televízióban dolgozik, stb.). De mindenesetre aki tőlünk megy az annyiból előnybe van, hogy zenélni is kell tanulni mindenkinek (szolfézs, zongora, zeneelmélet, zeneirodalom, és ilyesmik kötelezőek nálunk), és azért hangtechnikánál fontos a zenéhez való értés, illetve az iskola studioban dolgoztunk többször, felvételt csináltunk, hangosítottunk, gyakorlati részével sokat foglalkozunk -> ami ha jól hallottam Kandonál jelentős, mert ott a gyakorlatra nincsen olyan sok lehetőség. -
#4 villamosmérnöki nem hiszem hogy kell de azért 1 kis informatika meg elektronika azért kell... a többit nem tudom -
#3 engem inkabb a hangmester kepzes erdekelne.. akar Angliaban.. -
#2 hmm..érdekes topik..+fav erre én is kiváncsi vagyok:) -
#1 Jövőre érettségizem, idén kellett felvennem faktot, úgyhogy ideje lassan gondolkodni a továbbtanuláson. Hangmérnöki szak érdekelne, de nem igazán vagyok még informálódott e-téren.
Milyen főiskolák tanítanak ilyet(főleg pesten, és környékén)? Vagy esetleg hol lehet erre szakosodni, és ahol lehet, ott milyen szakon kezd az ember (gondolom villamosmérnök, de javítsatok)? Könnyen el tud helyezkedni egy hangmérnök? Középszintű fizika érettségi elég hozzá remélem. Vagy ha netán nem érettségizek belőle, akkor is van esélyem?
Várok minden érdeklődőt, szakmabelit, hozzáértőt és válaszadót. :)