Hangmérnöki, hangtechnikusi, hangmesteri szakok, képzések
  • praksi
    az őszi féléves tanfolyamot pont én szerveztem :)

az volt akkor az alapkoncepcióm, hogy aki ide eljön, az nulla tudással kezd; ezért volt 6 (vagy 7, már nem emlékszem :D) elméleti előadás, hogy akit érdekel a dolog, megtanulja az alapokat; ezért kezdtünk pszichoakusztikával, utána jelvezetés, jelszintek, stb.; és mikor megvan a technikai és "emberi" alap, akkor tértünk rá az eszközökre; külön előadás volt mikrofonokról, keverőpultokról, élő és stúdiós keverés, stb; és ezután volt egy olyan lehetőség, hogy az egyik koleszos koncert előtt a hallgatók lejöhettek megnézni, hogy kezdődik egy koncetre a bepakolás, hogy kell mikrofonozni, kábelt elvezetni*, iletve hogy történik a beállás.

Mint írtam, a gyakorlatot csak úgy tudod megtanulni, hogyha csinálod :) Egy ilyen előadáson megtanulod, hogy egy pl. kompresszor mit csinál; de hogy egy pl. FocusRite vagy DBX kompresszort hogy kell kezelni, az már más tészta :)

Amúgy amikor Barnával beszélgettem, rákérdeztem, hogy az ő szakmájukban mennyire érződik a hanghordozók eladásának a visszaesése; és sajnos az van, hogy a kisebb stúdiók sorra zárnak be; mert a felvételi árak egyre nőnek (ugye igyekszik mindenki beszerezni a legjobb eszközöket), viszont mivel egyre kevesebb CD-t adnak el szerte a világon, kevesen készítenek jó minőségű stúdióalbumot. Barna szerencsére még abban a helyzetben van, hogy ő megél a munkájából, de ő sem válogathatja meg, hogy kinek készít felvételt.

Visszatérve az előzőekre, ezért is kell valami alapszakma, mert kezdőként ma már nagyon nehéz ebből megélni.