105
-
teddybear #65 Amúgy azon gondolkodtam, hogy meddig vagy képes áltatni magad. Egy átlagos ember ebbe bele sem kezd, mert hülyeségnek tekinti. Viszont sok a naiv idealista, akit ez a szekta szinte bármeddig képes hitegetni. Ez a szekta is. Talán még komolyan hiszed, hogy fontos amit csinálsz. Fontos Neked, fontos az emberiségnek, a bolygónak. Sajnos ki kéne ábrándítanom téged, de úgy sem fog menni. Túlságosan ragaszkodsz az Elveidhez. Lehet, hogy tényleg hiszel ebben, lehet hogy már rég kételkedni kezdtél, de magadnak sem mered bevallani. Bevallani, hogy esetleg éveket és hatalmas összeget áldoztál csak azért, hogy pár tengerentúli szektavezér teljes nyugalommal basáskodhasson pár tízezer hozzád hasonló felett?
Amúgy pedig ha nem akarod olvasni a véleményemet, (tipikus sci fordulat) ne gyere ide többé! Vagy moderáltass ki. Ami vagy megy, vagy nem.
Tudom engem elnyomó személyiségnek fogsz deklarálni, és ha tudsz ott ártasz ahol bírsz nekem. Ez ugyanis a nálatok szokásos eljárás, meg a hazudozás. Végül is: A cél szentesíti az eszközöket. -
teddybear #64 Azért inkább Freud, mint te!
Fogadjuk el, nem képesek meggyógyítani az elmebajt. Kezelik, de ez többnyire csak a tünetek enyhítése.
De ti sem tudtok semmit sem tenni!
Itt egy eset, mert kiprovokáltad:
Önnek kötelezően áll jogában belépni!
Hogyan gyűjt bizalmas személyes információkat a Szcientológia Egyház?
"Szeretném felhívni a figyelmét, hogy ha megjelenteti a cikket, támadásoknak teszi ki magát és az újságját" - olvasom reggel az e-mailemben. Egy idegen srác írta, aki elmenekült az országból, állítása szerint a Szcientológia Egyház miatt.
Baráth András Árpád tapasztalataival bajba jutott embereken kíván segíteni
Baráth András Árpádnak hívják, megadja a mobilszámát, felhívom. Rémült hang szól bele a telefonba. Megtudom, jelenleg egy olyan országban él, ahol a hatóságok komolyan vették, hogy veszélyben van az élete. Mondom, engem nem kell féltenie, és nyilván az újságot sem, ahol megjelennek a cikkeim, mesélje el, miről van szó. Miután hosszasan bizonygatom neki, hogy semmilyen kapcsolatban nem állok a Szcientológia Egyházzal, elkezdi a sztorit.
2003-tól dolgozott a Metall-Techno Kft.-nél szerkezeti géplakatosként. Heincz Viktor, a főnöke - megnézem a cég honlapját, a neve alatt a következő titulusok szerepelnek: tulajdonos, ügyvezető igazgató - egy napon bejelentette, hogy a WISE-tól tanácsadókat kérnek, hogy felfuttassák a fizetési gondokkal küszködő céget. 2004 nyarán meg is érkezett a WISE-tanácsadó, Rádóczi Gusztáv, a szcientológiával többször is hírbe hozott volt kisgazda politikus, aki 1998 és 2002 között Gyömrő polgármestere volt.
Fogalmam sincs arról, hogy mi az a WISE, így hát megnézem a honlapjukat, aztán leesik, hogy a WISE (World Institute of Scientology Enterprises) a Szcientológia Egyház egy - hivatalosan nem kapcsolódó - része, amely gyakorlatilag aprópénzre váltja a fantasztikus sci-fi (és más) szerző, L. Ron Hubbard műveit, pontosabban szervezési és adminisztrációs alapelveket szolgáltat különböző cégeknek. Ezért cserébe a cég úgy fizet, ahogyan tud, főleg fix díjjal. Ahogy elnézem, a WISE igen rugalmasan dolgozik, amikor a pénz bekasszírozásáról van szó.
Baráthék olyan bérelszámolási rendszerben dolgoztak, hogy aki hibázott, "fekete pontot" kapott, és bizonyos pontmennyiség után fizetéslevonás következett. Baráth megjegyzi, hogy "piros pont" csak abban az esetben járt valakinek, ha valaki másnak a hibáját jelentette. Ha valakinek aggályai voltak az új módszerekkel szemben, netán el merte mondani a véleményét, megfenyegették, vagy elkezdték ellene hangolni a közösséget.
Teszteket töltettek ki a dolgozókkal, amelyek eredményeként a WISE tanácsadója arra a következtetésre jutott, hogy a "hiba" a helyi munkaerőben van. Ezt követően kötelezővé váltak a személyes beszélgetések, napi procedúrává váltak a "személyiségértékelő" tesztek. Bár az alkalmazottaknak lehetőségük nyílt továbbképzésre, de csak olyan tanfolyamokat finanszírozott a cég, amelyek L. Ron Hubbard módszerével dolgoztak. Minden vallás, minden, a nem dianetika szabályai szerint működő dolog az idiotizmus szimbólumává vált, már az is megjegyzéseket kapott, akinek a nyakában keresztet láttak.
Baráth a főnöke szobájában korábban is látott szcientológiai okleveleket, így nyilvánvalóvá vált számára, hogy a cég felső vezetése és a munkaügyi osztály is szoros kapcsolatban áll a kis egyházzal. Szerinte a cég hatalmas összegeket utalt át a szcientológusok számláira - ő inkább ebben látta a cég gazdasági megingásának és fizetésképtelenségének az okát. Baráth fel akarta hívni erre a kollégái figyelmét is, azaz arra, hogy a Szcientológia Egyház beépült a cégbe, de nem nagyon hallgattak rá. A tanácsadók pedig mindent elkövettek, hogy Baráth munkájában valami súlyos hibát fedezzenek fel, ami miatt meneszthetik. Az egyik tanácsadó például olyan tesztet akart kitöltetni vele, amely súlyosan sérti a személyiségi jogokat. A teszt margójára Baráth adatai voltak nyomtatva, méghozzá olyan adatok - például szülei pontos lakcíme -, amelyeket csak a hatóságok kezelhetnek.
Két kérdés merül fel bennem: Kötelezhető-e bárki ilyesmi kitöltésére? Milyen típusú tesztek voltak ezek?
Felhívom Poczók Bernadettet a cég munkaügyi osztályáról. Szívélyesen válaszol a kérdéseimre, természetesen nem mond semmit, illetve annyit mégis, hogy a cégnek nincs köze a Szcientológia Egyházhoz. Megtudom, hogy az úgynevezett Oxford-tesztet töltették ki a dolgozóikkal, ami megszokott munkaügyis fogás, de belém bújt már a kisördög, amikor a hölgy kijavítja a feltett kérdéseimben a szcientológia szakkifejezéseit, például következetesen E-métert mondok É-méter helyett arra a kis szerkezetre, amit a Szcientológia Egyház használ különböző "lelki" problémák felmérésére, s ami hasonló elven működik, mint a James Bond-filmekben használt hazugságvizsgálók.
Baráth elküldött bizonyítékaira támaszkodva megszerzem az általa kitöltött teszt egyik példányát. Mint kiderül, a teszt kísértetiesen hasonlít a Szcientológia Egyház belépési nyilatkozatára, amelynek a legelején pontokban rögzítik, hogy tulajdonképpen az, aki ezt aláírja, lemond arról a jogáról, hogy bármilyen, az egyházzal kapcsolatos problémáját peres eljárásban rendezhesse.
Hamar megtalálom "kedvenc" tesztkérdéseimet. Mindegyikben közös az, hogy egészen pontos adatokat kérnek. A szokásos pszichológus-, pszichiáterutáló kérdések után következnek a szülőkre irányuló kérdések, hogy kiderüljön: nem ellenséges-e valamelyik szülő a Szcientológia Egyházzal szemben. Ezek után jönnek azok a kérdések, amelyeknek nem értem a funkcióit, és azt sem, hogy mire használhatja fel őket az egyház. Például: árultál-e valaha kábítószereket, kinek adtad el, milyen mennyiségben, hány alkalommal, milyen körülmények között. Ez azonban még mindig nem minden: kíváncsiak arra is, hogy alkalmazott-e valaha a kormány, a titkosszolgálat, érdekli őket a teljes szexuális élettörténeted, különös tekintettel minden homoszexuális eseményre, a vagyonod részletes leírása, ismerőseid, szüleid, exszerelmeid neve és címe, a házassági és családi problémák, szüleid jelenlegi és korábbi munkahelyei, a teljes egészségügyi kórlapod, és minden elkötelezettséged.
Baráth elmeséli, hogy úgy kellett volna kitöltenie a tesztet, hogy a WISE-tanácsadó az irodájába hívatta, és még azt a bizonyos É-métert is meg kellett fognia. Ő természetesen egyikre sem volt hajlandó, főként azért nem, mert a tesztlapon gépelve ott szerepelt az igazolványszáma és minden fontos személyi adata. Mivel számára már régen nyilvánvalóvá vált, hogy a cég csak együttműködőkkel hajlandó dolgozni, így Baráth - miután ismeretlenek többször is megfenyegették, szülei bántalmazását is kilátásba helyezve - inkább közös megegyezéssel távozott, annak tudatában, hogy minden adata átkerült a Szcientológia Egyházhoz.
Elmondása szerint munkatársai lemásoltak és eljuttattak neki egy faxot, ebben Braun Mónika, a Narconon szervezet vezetője utasítja a Metall-Techno Kft. szcientológusait, hogy kezdjék el megfigyelni Baráth Árpádot, és szerezzenek be róla minél több információt. Gyűjtsenek össze minden olyan anyagot, ami Baráth szavahihetőségét megkérdőjelezi, illetve amivel a későbbiekben el lehet hallgattatni. (A Narconon Alapítvány az egyház egyik nem hivatalos alapítványa, és semmi köze nincs a Metall-Techno Kft.-hez.)
Felhívom Braun Mónikát a Narconon irodájában, de nincs bent. Meghagyom a mobilszámom, három nappal később hív vissza. Megkérdem, milyen kapcsolatban áll a Metall-Techno Kft.-vel. Semmilyenben. Miután megemlítem, hogy a kezemben van egy fax, amelyben utasításokat adott az említett cég egynémely dolgozójának arra, hogy információkat gyűjtsenek néhány emberről, hosszas hallgatás következik. Már azt hiszem, hogy megszakadt a vonal, amikor közli velem, hogy ő az Örs vezér terei dianetika-központ nevében vette fel a kapcsolatot a céggel, és csak "szokványos" kérdésekre volt kíváncsi a dolgozókkal kapcsolatban.
Nem tudom megállni, hogy ne hívjam fel a WISE központi irodáját, és ne kérdezzem meg, hová kerülnek a kitöltött tesztek. A fax, amelyben Braun Mónika utasítja az embereit információgyűjtésre, elég nyilvánvalóvá teszi számomra, hogy a szcientológiához kapcsolódó minden alapítvány, egyesület felső vezetője hozzáférhet az ilyen adatokhoz.
Kicseng a telefon, és bejelentkezik Tóth Imre, a WISE vezetője. Kedélyesen elcsevegünk a WISE szellemiségéről, arról, hogy ez tulajdonképpen egy üzleti módszer, és természetesen a szcientológia híveinek cégeit is tömörítik a WISE klubok. Amikor rákérdezek, hogy a tanácsadóik kitöltetnek-e bizalmas adatokat firtató teszteket, és ezeket visszajuttatják-e a WISE-nek vagy a Szcientológia Egyháznak, egyértelmű nem a válasz. Tóth úr még azt is megemlíti, elképzelhetőnek tartja, hogy "valamelyik tanácsadó magánszorgalomból használt ilyen kérdőíveket, így teljes egészében az illető cég felelőssége, ha nem vigyáz dolgozóinak személyes adataira".
Mialatt privát nyomozásomat végzem, rengetegen jelentkeznek be nálam olyanok, akik valamiért konfrontálódtak a Szcientológia Egyházzal. A horrorokat megszégyenítő történetek mindig úgy végződnek, hogy családok szakadnak szét, cégek mennek csődbe, emberek menekülnek el az országból vagy gyújtják fel magukat benzinnel. A hatóságok minden esetben tehetetlenek.
Baráth külföldről olyan alapítvány létrehozását tervezi, amely a hozzá hasonlóan bajba jutott embereknek kíván segítséget nyújtani, amíg Magyarországon jogilag nem rendeződik a helyzet. A jog ugyanis ma minden esetben a kisegyházakat védi. Az állam nem szólhat bele egyházon (valláson) belüli ügyekbe, ha valaki aláír egy - fentebb már említett - joglemondó nyilatkozatot.
Egy ismerősöm megsúgja, hogy milyen ismertebb cégekben lehetett kimutatni a szcientológia jelenlétét. Érdekes módon - és ezzel nem szándékozom állítani semmit - ezek a cégek mind tönkrementek, de azért példaként hozzunk fel néhány ismertebb nevet: Jorgos Travel, Premier Biztosító, Portocom.
A magyarországi szcientológia rövid története
Az L. Ron Hubbard módszereire (dianetika) épülő vallás jelentős külföldi támogatással a rendszerváltás után jelent meg Magyarországon. Kihasználva az egyházi szolgáltatásokra vonatkozó adómentesség előnyeit, vallási szolgáltatásként tanfolyamokat, előadásokat szerveznek, amelyekből - beleértve a hozzájuk kapcsolódó cégeket is - jelentős anyagi haszonra tesznek szert. Az amerikai mintához hasonlóan a '90-es évek közepére megjelentek a Szcientológia Egyházhoz lazán vagy hivatalosan nem kapcsolódó alapítványok is, amelyeknek célja valamilyen társadalmi probléma leküzdése, például a kábítószerezés visszaszorítása (Narconon), vagy a bűnözők rehabilitálására (Criminon). Ezekben az alapítványokban közös az, hogy mindannyian L. Ron Hubbard módszerét kínálják a probléma megoldására. Ma Magyarországon több központjuk is található. Európa más országaiban érvényben van a "szektatörvény", amelyet nem egy esetben éppen a Szcientológia Egyházra való tekintettel fogalmaztak meg, s amely a kis egyházak gazdasági működését a hatóság számára átláthatóbbá teszi, illetve több jogorvoslati lehetőséget kínál a velük konfrontációba kerülő állampolgárok számára is.
-
#63 a pszicholóiga akkora baromság, hogy a marketing arra épül. a reklámok a tévében, a csomagolás, a műsorszerkesztés, mindre hatással van a pszichológia. de sokkal alapvetőekben is. -
#62 Freud nagy koponya volt, de pszichiáter volt. A pszichiátria nem képes embereket meggyógyítani. A pszichiátria tüneti kezelést alkalmaz, olyan szintetikus szerekkel, amelyekben több, az életre káros mellékhatást kiváltó anyag van, mint a tünetek kezelésére hivatott hatóanyag. Az elektrosokkot, a lobotómiát inkább meg sem említem, ezek már kimerítik a tüneti kezelés fogalmát, inkább a kínzás kategóriájába esnek. A pszichológia és a pszichiátria nem egzakt tudomány, még csak nem is tudomány. A világ legnagyobb átverése. -
Epikurosz #61 foGadjunk -
Epikurosz #60 (Mibe fohadjunk, hogy valamelyik rádiós vagy TV-műsorban a '68-as nemzedék lesz a téma, hamarosan? ;-) -
Epikurosz #59 A kínai cuccok - egyesek közülük - életveszélyesek.
Beszélhetnénk teákról, de akár festett ruhaneműkről is, mert olvastam már olyan hírt, hogy mérgező anyagokat tartalmazott a festék, ha jól emlékszem ólmot, ami ugye szépen felszívódik a bőrön át. Ennek ellenére nekem is van kínai alsóneműm, de fehér, és első használat előtt kimosom őket.
A pszichiátriára visszatérve, a szcientológusok bírálata EGYES pszichiáterekkel kapcsolatban teljes mértékben jogos, mert sok oda nem való ember vetette rá magát erre a tudományágra. Kezdhetjük Freuddal, aki kábítószerfüggő volt, persze az általa bevezetett pszichoanalízis még lehet egy megfelelő gyógymód (ugyanúgy, ahogy az alkoholista festő-mázoló által kifestett lakásban is lehet lakni, feltéve, hogy jó munkát végzett, mert ilyen is van.
(A legtöbb ház, amelyben lakunk verejtékkel, vérrel, és alkohollal épült.)
A 80-as években egy olyan pszichiáter réteg művelte itt a szakmát, hogy jobb nem beszélni róla. Vajon kik ők? Lelövöm a poént, nem feltétlen zsidók (arrakistor!!!! :-), hanem a '68-as nemzedék. Az, amely minden más szakmában is pusztított. -
#58 Komoly antiszociális személyiségjegyeket mutatsz. :)
A "minden normális ember tudja" szerintem önmagáért beszél.
Mindegy, nem célom téged meggyőzni, a véleményed nem mérvadó számomra.
Lehet, hogy olvastál könyveket, de nyilvánvalóan nem sokat értettél meg belőlük.
Általánosságokban írsz, és hülyeségeket, ezernyi hozzád hasonló embert láttam már. Hamis adatokat terjesztesz, nyilvánvalóan fingod sincsen a szcientológia technológia mibenlétéről. Talán pszichiáter vagy? :D
Nincs alapítóm, írtam korábban, hogy nem vagyok szcientológus, már rég nem tartozom az egyházhoz sem. :) -
teddybear #57 Azért tudnod kellene, azt is, hogy a kínai gyógyszer általában nem a legjobb minőségű. Jó pár esetet lehetne előkaparni, amikor a hibás gyártástechnológia és a nem megfelelő ellenőrzés miatt veszélyes készítményeket hoztak forgalomba.
Ami pedig a szcientológiát illeti, ma már itt van a net, kis kereséssel bárki találhat adatokat róluk, hiába próbálják cenzúrázni. Mert próbálkoznak, mivel veszélyes dolog ez nekik. -
teddybear #56 Talán tegyük hozzá, az alapítótok hisztérikusan félt a pszichiátria minden megnyilvánulásától. Talán mert kezelni kellett volna? Örökül hagyta rátok a pszichológia és a pszichiátria elleni harcot, amit ész nélkül tesztek is. Mindegy.
Minden normális ember tudja, sajnos vannak olyanok, akik hibás gondolkozásmódjuk miatt veszélyesek a többi emberre, és akiket kezelni kéne. De legalább megvédeni tőlük a többi embert. -
#55 Ha az említett "szakmák" (pszichiátria, pszichológia) mögött lenne gerincesség, minőség, és jószándék, akkor ezek a "szakmák" /paradox módon/ nem is léteznének. -
Epikurosz #54 Akár igazad is lehetne, mert ma hallom például, hogy egy Kínából származó magas vérnyomás kezelésére használt alapanyag, a eparin, fertőzött volt, oszt elkezdték kivonogatni a forgalomból.
Én amúgy ösztönösen kerülök minden gyógyszert, és úgy általában az orvosokat, papokat, rendőröket, politikusokat, l'art pour l'art művészeket, ingatlan- és tőzsdei tanácsadókat, leprásokat...lassan mindenkit :-))
Nem önmagában a pszichiátriával, pszichológiával, a heparinnal, a kommunizmussal, kapitalizmussal, antifasizmussal, antidiszkriminációval van a baj, hanem azoknak az embereknek a minőségével, erkölcsi és szakmai gerincességével, akik mindezeket elkövetik. Bizony, a társadalom veszélyes üzem, bele lehet pusztulni. Sőt! -
#53 A sakknagymestereknek, 3D-programozóknak átlag 150-160-as az IQ-ja. Nekem elsőre 136-ot mértek, és tökre nem érzem kiemelkedőnek magam, a problémamegoldókészségem néha a nulla felé közelít. Az IQ önmagában nem sokat jelent, ha az ember nem tiszta fejben, olyan, mintha meg lenne kötve a keze, legyen bármilyen magas az IQ-ja. -
#52 A társadalom önmagára nézve veszélyes leginkább. Bizonyos társadalmi csoportokra, kormányokra, szervezetekre valóban veszélyes lehet a szcientológia, de csak azért, mert olyan dolgokra világít rá, amelyek megbonthatják ezen csoportok látszólagos elnyomó hatalmát, elnyomó hatású dominanciáját. -
#51 Egy nem létező "tudomány" hamis diagnózisai nem lehetnek mérvadóak a mentális egészségügyben. A pszichológia egy óriási baromság, egy átverés, feltételezésekre alapuló tüneti "kezeléssel" senkit nem lehet meggyógyítani. A pszichiátria pedig...tömeggyilkosság. -
#50 a 100-as IQ számít átlagosnak, a 130 feletti IQ különbségeit egyes tesztek nem is képesek kimutatni. 125 feletti IQ-val a lakossága cirka 2,5 százaléka bír, kb. annyi, mint 70 alattival. ergo a te 128-as IQ-d nagyon magasnak számít. -
teddybear #49 Európában ez a társaság sehol sem egyház, csak nálunk, és szinte mindenütt a társadalomra veszélyes szervezetnek van nyilvánítva.
Ami pedig az auditálásomat illeti, én elolvastam mind a két "alap művet", és mivel magyarul teli volt orbitális fordítói baromságokkal, angolul is. Meg kellett állapítanom, hogy zavaros, innen-onnan összevágott fércmű mind a kettő. Nem érdekel, pláne, hogy azok közül akikkel éveket dolgoztam együtt, és beléptek ebbe a szektába, szinte mindenki ráfizetett. Mind anyagi, mind családi kapcsolatok szintjén.
Apropó; tudtad, hogy az alapítótókat bigámiáért, adócsalásért, kiskorú veszélyeztetéséért stb. körözték Amerikában? Illetve az USA NAVY -ból pszichológiai alkalmatlansággal (sárga cédula) szerelték le? -
#48 A módszerek tekintetében nincsen igazad, a szcientológusokra vonatkozóan van némi igazság abban, amit írsz, ez esetben csak általában nincsen igazad. Én nem tartom magam szcientológusnak, viszont komoly rálátásom van a témára, mert körülbelül 10 éve vagyok kapcsolatban a dianetikával/szcientológiával, és egy rövid ideig dolgoztam is a Dianetika Központban személyzetfelvételi és megalapozási tisztként (ez kb. a HR-munkatárs megfelelője a szcientológia egyházban), és a szervezettség álcája mögött megbúvó óriási káosz miatt hagytam ott őket.
Viszont a pszichológiával ellentétben a szcientológia technológia működik, ezt bárki megtapasztalhatja, teljesen ingyenesen. Akit érdekel a dolog az menjen be a központba, és kérjen egy ingyenes gyakorló auditálást. Én jelenleg egy olyan esetszinten vagyok, hogy sajnos nem kaphatok kezelést, mert teljesen felborult a bioritmusom, és nagyon komoly hangulatingadozásaim vannak, ezeket próbálom kezelni.
-
teddybear #47 A szcientológus "módszerek" többet ártanak, mint használnak. Több kollégám is szcientológus lett az évek folyamán, jobb esetben az értelmi képességeik maradtak ugyanolyanok, mint voltak, de gyakrabban romlottak, viszont szinte kivétel nélkül türelmetlenebbé, nagyképűbbé, gyakran egészen bunkóvá váltak a napi érintkezések során.
"Elso korben az akaraterot, majd az emlekeket, vegul az alapveto biologiai funkciokat torli"
Azaz először a személyiséget törlik, majd megpróbálják bemagyarázni, hogy anyagi létre sincs szükséged.
Akit érdekel még egy érdekesség ezen az oldalon a kritikusait megtalálja. -
kvp #46 "Több mérésen is 128 volt az Iq-m néhány éve. Nemsok, de ennyi jutott. Aztán kaptam Dianetika meg szcientológia eljárásokat."
A SCIENce ficTion psyhOLOGY (roviden scientology) alapelvei mukodnek, hiszen ugyanazokra az eredetileg katonai celu pszihologiai alapkutatasokra epulnek mint a cikkben leirt megoldas. A kulonbseg ott van, hogy a technikak jo resze egy tudat alatti agymosast is vegez, amit a szemely sajat maga hajt vegre. Elso korben az akaraterot, majd az emlekeket, vegul az alapveto biologiai funkciokat torli. Ezutan valik a szemely 'clean'-ne, azaz tisztava. Ezt az allapotot tortenelmi vallasok a lelek hianyanak hivjak. -
#45 Amit mondasz, garantáltan igaz. Az általad említett módszerek működnek. De ha azokra a helyekre 3-nál több alkalommal is elmentél, jobban jártál volna 42-es IQ-val. -
osanyi2000 #44 Akkor elmesélném a saját esetemet.
Több mérésen is 128 volt az Iq-m néhány éve. Nemsok, de ennyi jutott. Aztán kaptam Dianetika meg szcientológia eljárásokat. Érdekes módom (nem ugyanazon a teszten, de igazából mindegy. kb 100 kérdést nem lehet megjegyezni több hétig, hónapig...) közben mindig más érték jött ki.
Először 132, aztán 135, majd 142. Legutóbb 145-öt mértek.
És ami nagyon fontos: Ne hidd el. Az igaz, ami számodra igaz.
De kérlek tartsd tiszteletben azt is, ami számomra az ;) -
gybfefe #43 Márpedig a tudományok tudománya a tömörítés tudománya. Nyálazzatok tömörítési algoritmusokat lelkesen :) Bármely logikai halmaznak a megfelelő tömörített leképezése az értelmezési tartományodba, maga a halmaz. Egyébként nemtom mé' franciázol itten amikor angolul se tudnak az emberek.... -
#42 Csak nekem jutott Doktor House az eszembe? :) -
#41 Én tudnék megbízható támpontot adó kísérleti személyeket javasolni a bizonyításhoz. Egészségesnek mondott, szakmával is rendelkező egyedek, akik esetében kizártnak tartom, hogy képesek lennének az illusztrációként közölt képsort megtanulni.
Amennyiben mégis sikerülne, már bizonyíték a tanulási készség, a problémamegoldás és az IQ fejlődése szempontjából.
Aki kíváncsi jelenlegi szintjükre annak figyelmébe ajánlom:
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz - Búvár hencser c. novelláját. -
#40 Meditálással, illetve koncentrált fizikai munka végzésével is lehet fejleszteni képességeinket. Én valamilyen mozgás után mindig sokkal jobban tudok gondolkodni. De a jóga is bizonyítottan jó hatással van ezekre :) Vagy ott van az agykontroll is. -
Epikurosz #39 On-line IQ teszt most hirtelen nem jut eszembe, de cserébe tudok ajánlani egy Szondi-tesztet (kiló hatvan lett, mehet?) :-) Gondolom franciául itt mindenki tud. :-)) -
#38 Nem akarok "teológiai vitákba" bonyolódni, mert nem lenne értelme, de a Dianetika és a Szcientológia terápia már réges-régen bebizonyította, hogy az IQ növelhető. Akár Szcientológus vagy, akár nem: ez így van. -
bakagaijin #37 Emlékeim szerint az IQ-teszteket azért hozták létre, hogy gyorstesztekkel rövid idő alatt ki lehessen válogatni azokat akik a többieknél lassabban tudnak/tudnának haladni és ezért másfajta iskolába irányítsák.
Én egyébként teljesen azt hittem, hogy TUDJÁK, hogy az IQ fejleszthető gyakorlással. Hiszen séma-feladatok vannak és ha a sémákat ismeri valaki, akkor elegendő csak azokat illesztgetni a konkrét feladatra. Pár kitöltéssel (gyakorlás) borzasztóan begyorsítható a folyamat -> jóval magasabb pontszám érhető el.
Az meg hogy az EQ fontos, és fontosabb-e mint az IQ. Erre nincs egyértelmű válasz. A kérdés az: HOL, MIRE, milyen feladatkörben. -
#36 Ja-ja az EverQuest sokkal fontosabb! -
bvalek2 #35 Sajnos a tesztek kultúrális függőségét nem lehet teljesen kiküszöbölni, ezért különböző nemzetiségű, vagy szubkutúrájú emberek összehasonlítására nem alkalmasak. Továbbá az is igaz, hogy lehet gyakorolni a tesztek kitöltését.
Egyébként nem nézem le a teszteket, csak egyesek többet, meg egész mást magyaráznak bele, mint amire a valóságban valók. -
opeca #34 És ebben mi az újdonság?
Szerintem evidens, hogyha az ember többet "kínlódik", akkor egy idő után specifikussá válik az agya, különböző feladatok gyorsabb elvégzésére.
Valószínűleg csak az alap-IQ, az alapjárat a konstans, de tevékenységtől függően, fokozható.
MOst ez megint egy olyan kutatás, amire elköltöttek x milliót és feltalálták újra a kereket. -
lokko #33 sokaknak van véleménye arról hogy mi az intelligencia, de hogy az IQ teszt mit mér, és hogyan állítják össze, arról nagyon kevesen tudnak, pedig igen komoly tudmányos alapja van ... történetileg a pszichológia ennél a témakörnél lépett elő komoly tudománnyá, és nőtt túl a bölcsészeten.
Akit érdekel a téma nézzen utána -
JL666 #32 Akkor hajráf győzike! -
Aldor #31 Természetéből adódóan az ember képes megváltozni.
Ezermillió + egy módosítókkal, állandóan változóban van, de természetesen vannak olyan dolgok, amik merev ívet adnak.
Pl. Lopkodós, szaros cigány, lopkodós szaros cigány marad, amennyiben olyan helyen él, ahol ez a divat, erre kap ösztönzést, és nincsenek különleges vele született képességek, amelyek radikálisabb változásokra sarkallanák. ("tényleg ebből áll az élet?" és ehhez hasonló kérdések feltevése, csakhogy valami "divatellenes" gondolatcsírát említsek)
Ez csak 1 szemléletes példa volt, mielőtt még elkapnának, hogy ilyen meg olyan ember vagyok! -
irkab1rka #30 Nem írta meg még valaki a cuccot appletben?
linket, pls, köszi -
#29 Én a matek feladatok egy részénél szoktam spórolni, megnézem, hogy kb lineárisan, vagy exponenciálisan változnak-e a számok, és meg saccolom. Ha a sorozat közepén kell kitalálni akkor 90%-ban eltalálom. Ha a szélső számot kell kiválasztani, akkor kell csak kombinálni. -
haxoror #28 Az IQ szint mérés úgy suta ahogy van hiszen a tesztek jó kitöltése is gyakorolható és tanulható de azért közelítőleg működik, ha egy társaságban (osztály/munkahely) ahol az emberek ismerik egymást megkérdezik hogy szerintük ki az intelligensebb és ki nem annyira az akkor nagyjából ugyanazokat a neveket fogják kapni a megkérdezettektől függetlenül attól hogy a teszteket ki milyen eredménnyel töltötte ki.
Az ember "esze" olyan mint egy izom, van egy "normál" állapota ami a "normális" mindennapokhoz kell, ha edzik akkor megerősödik, ha nem használják akkor satnyul, olyan teljesítményre áll be amire az adott embernek a mindennapi életében felmerülő problémák leküzdésére igénye van és nem többre, és ez az esetek többségében közel sem 100%, egy ilyen terhelés után mint ami a cikkben van érthető hogy a tesztalanyok jobban teljesítenek mert az agyuk előkapja azokat az erőforrásokat amikkel bár rendelkeznek de amikre amúgy nincs szükségük a mindennapi életben.
(kíváncsi lennék hogy olyan embereknél akik megfeszített sokoldalú szellemi munkát folytatnak szintén elérne-e ez vagy egy hasonló módszer növekedést, szerintem nem mivel ők már eleve a felső határuk közelében vannak és nincs nem használt tartalékuk) -
#27 Az EQ fontosabb mint az IQ, ez igaz. -
assdf #26 Én is töltöttem ki ilyet, és ott is az volt a gond hogy ritka idiótán volt a feladat sokszor megfogalmazva. Miután megértettem már seperc alatt ment, csak addigra letelt az időm fele...
aztán kitöltöttem egy másikat is, ott már ránézésre kapásból tudtam hogy mit kell csinálni az előző alapján, ki is hozta hogy egy kis Einstein vagyok :)
Egyébként meg az IQ csak egy másodlagos dolog a valós életben, sokkal fontosabb az érzelmi intelligencia. Mert ugye hiába vagy egy Einstein ha közben képtelen vagy jól kijönni a kollégáidal a családoddal stb, csak bevonulsz a laborba, és hiába magas az IQ-m ha közben érzelmileg "verem" a gyerekem ami sokszor sokkal nagyobb kárt okoz mintha adnék egy pofont neki.
És a felmérések azt mutatják hogy a "logikai" IQ és az érzelmi IQ között nincs arányosság, sőt sok esetben csak annyit jelent hogy sokkal "jobban" precizebben és magasabb szinten tudja az illető az embertársait szivatni