127612
-
Igen. -
Amikor válásra kerül sor ints felé a kezeddel és mondd:
- Nem ezt a házat/gyereket/autót/javakat keresed! :)
-
clio1616v #97464 esetleg Sárkányka :D -
clio1616v #97463 az Asszony! :D -
Nám, óvatos vagyok. Mármint "szeretett" nők nem, amúgy persze nap mint nap próbálnak kifosztani a kedves földlakók. :_D -
Gyakran előfordul? :D -
Okos vagy, nem közösködsz nőkkel, de legalábbis ha már "komolyra" fordul, kötsz vele házassági szerződést, vagy valami okosságot.
Én is legüriztem jópár évtizedet, nekem ne jöjjön senki, hogy azé me pár évet velem él, máris igényt tart az őseim és a saját magam véres verejtékkel szerzett vagyon(káj)ára. OLYAN NINCS! Viheti ami az övé volt ELŐTTE is, a többi nem köztulajdon. Amit azóta szereztünk az meg azé akinek a nevén van, az ingóság meg az időszak alatti ebbe fektetett keresetünk arányában oszlik meg. Így korrekt. Osztozkodásnál is igyekezni kell betartani az erkölcsi és morális szabályokat.
Nem szeretem ha ki akarnak fosztani. -
Jin és Jang az egymás párja nem társa.
Amúgy nem tök mindegy, hogy a párom viszi majd a fél házat és a gyereket (egészet), vagy a barátnőm/társam/feleség/ribanc stb akárhogy hívhatom...
-
Nem. :) -
"Asszony"
"fehérnép"
:) -
Mert igény volna rá?
A csodaszarvas-klubba viszed a menyasszonyodat? :-) -
Nincs valami jó kis ősszittyamagyar kifejezés? :) -
eszembe se jut h zavarnia kéne -
kamionosjoe #97453 ez csak egy példa volt -
kamionosjoe #97452 ha lenne párom jól megdugnám -
A "társ" is kifejező, de a két alak mégis eltér némileg.
Fogadáson bemutatnád a menyasszonyodat/barátnődet. Lássuk, hogy nézne ki a két eset:
- Szia, Balázs vagyok, Ő itt a párom: Mariann.
- Szia, Balázs vagyok, Ő itt a társam: Mariann.
Milyen társ? Sporttárs? Elvtárs? (szerepjátékosoknak: elftárs) :-)
"Párkapcsolat" van.. a "társkapcsolat" nem az igazi kifejezés, gondolom érezhető.. (azaz a párom szó helyességére utal a dualitás kifejezésére)
Az ember "társas" lény ---> nem feltétlenül két ember nemi/érzelmi/intim összetartozására utal hanem a közösség iránti igényre (azaz kettőnél több emberre utal itt is a "társ" szó lásd: társaság.)
A "pár" inkább dualitást fejez ki, de az, hogy a cipőnek is van párja nem rontja a szó stílusértékét ebben a szövegkörnyezetben sem.
Társ: lehetnek társaid nem? Bűntársak, bajtársak, játékostársak... nem feltételez dualitást. A párom ezzel szemben igen.
Ezért alkalmasabb talán.
Nyelvi szóvirágok, érdekességek és általános lingvisztika témakörében egyébként meg tessék az illetékest (Dzsini) kérdezni, ez nem az én asztalom az övé viszont de. :)
Avagy bátran látogatható ez a topic is..
-
A szóban egyébként meg benne van az összetartozás, ennél egyszerűbben ezt nem lehet kifejezni azt hiszem. A kedvesem, amit itt írtatok többen, sztem már inkább sokkal személyesebb kifejezés, így csak úgy általánosan használva sztem furcsa. -
Nem zavar. Kulturált általános elnevezés. Szebb, mint a pasim/csajom stb. -
Nem szeretem, nem használom, de nem nagyon érdekel, ha más így mondja. -
clio1616v #97447 csapat-társ, ez nálam annyit jelent, hogy számíthatsz rá, de becsületből és nem szerelemből -
De a pár összetartozó dolgot jelent, egyik nincs a másik nélkül. A társ kicsit szerintem nyers, hivatalos, a pár meg bensőségesebb, szorosabb kapcsolatot fejez ki. -
Fbn Lx #97445 társam meg akkor van ha legózunk -
A párom helyen miért nem jó a társ? Párja személytelen dolgoknak van. A társ az több. Ugye ismered az a mondást, hogy társ és barát a bajban? Nem úgy szól, hogy pár a bajban... :) -
clio1616v #97443
pontosan így van
amikor azt mondom, A párom..., akkor a lehető legkedvesebben utalok arra aki életem párja és mellettem áll, tudatom azzal aki esetleg nem ismeri csak annyit kell tudnia, hogy arról az emberről beszélek, akivel megosztom az életemet
a barátnőm feleségem már egy titulusra utal, egy beskatulyázott kategóriát jelöl -
clio1616v #97442 de az nem a párom szót, hanem párod, párja, párotok vagy párjuk -
clio1616v #97441 hát miattam tényleg felesleges lett volna :D
de nem csak én járok ide, azokra nem gondoltál, akiknek esetleg nincs párja? -
Én ebben az esetben inkább úgy fogalmaznék, hogy kiegészítik egymást. Tehát ketten együtt többet tesznek ki, mint külön-külön. -
Nem zavar, de alapvetően legyen mindkét ember külön egy egész, mert ha együtt jelentenek csak egy egészet az gond. -
A "párom" számomra pozitív, összetartozást és (valamilyen szintű) tiszteletet fejez ki, bár kissé régies alak.
"Kedvesem": hanghordozástól függően túl modoroskodó vagy hízelgő, alapesetben nem használnám.
A "csajom", "bigém" stb. förtelmesen alpári, lenéző, birtokló, 14 éves korig elfogadható maximum.
Egy volt tanárom szerint "a csajok a fejőslányok, akiknek udvarlunk azok hölgyek vagy lányok".. (bár elég régivágású az öreg)
"Barátnőm", "menyasszonyom", "feleségem": önálló stílusértékkel nem bíró, semleges, inkább mindenkori állapotot jelöl.
Becézések: teljesen szubjektív kinek mi a visszatetsző vagy elfogadható (még párkapcsolaton belül a felek közt is eltérhet a megítélése). Lehet róla vitázni de ahány ház...
Kínossá társaságban válhat egy-egy "mókuscickányom", "puszkómackóm", "cuncimókusom"... stb.. -
én a "kedvesem"-től mászok falra -
kamionosjoe #97436 aki egyedülálló az is használja, csak nem saját magára -
most miattad felesleges lett volna egy olyan választási lehetőség -
Igen. Rühellem. -
Engem nem zavar egyáltalán. Mindenki úgy hívja ahogy akarja. Egyik sem zavar. A csajom / pasim sem, ezt általában azok használják akik nagyon lazák akarnak lenni, vagy nem akarják közölni a beszélgetőtárssal, hogy mennyire komoly a kapcsolat. -
Nekem nem igazán tetszik,inkább "barátnőm" vagy "feleségem/férjem" a jobb szerintem.Nők esetében még elmegy a "párom" de nekem valamiért nem tetszik. -
lord nihilus #97431 csajom/pasim jobban irritál -
clio1616v #97430 olyan választási lehetőség miért nincs, hogy forever alone vagyok nem használom a szót -
én ugyan nem használnám, de leszarom -
hugopareiros #97428 "A páromat csak akkor szólítom páromnak, ha E/3-ban beszélek róla idegenek vagy olyan ismerősök előtt, akik őt nem ismerik név szerint."
-
fosom: le