127612
  • Fbn Lx
    talán a 30at megléptem a múltkor, de azelőtt se aludtam csak 5 órát. felkeléstől mászkálások meg egyéb szünetekkel másnap reggelig tanultam, 9-től 11-ig két tárgyból levizsgáztam, utána mentem edzeni, aztán ügyintézés, városban mászkálás
    de én nem igazán bírom. már olyan 20 óra ébrenlét és olyan 5-6 óra sötétben szünet nélkül jegyzetre bámulás közben volt egy olyan élményem, hogy kb. egy másodpercre szétcsúszott a tudatom
    konkrétan nem tudtam, hogy mi van, semminek nem volt értelme, csak valami idegen jelenlétet éreztem abban az 1 másodpercben.
    aztán ahogy teltek az órák, egyre jobban bírtam, délben már energikusan edzettem. :D
  • Fbn Lx
    nekem fordítva szokott lenni, ha igazán kialvatlan vagyok, inkább tízszer annyi ideig kattogok egy gondolaton vagy szón, mint egyébként
    azt veszem észre, hogy már 1 perc múlva ismételgetek valamit, és hopp, tovább kéne haladni a gondolatmenettel
    :D
  • Willenbrock
    Ez nem válasz volt csak így sikerült.
  • Willenbrock
    Legalább 36 óra 1-2 alkalommal,de olyan viszont gyakran volt hogy 4 nap alatt jössz össze kb 8 óra alvás...
    Hozzá nem lehet szokni,mármint ha élni akar az ember úgy 40 éves kora után is akkor biztos nem.Nálam a kialvatlanság tünetei úgy kezdődtek hogy szinte csak nappal tudtam aludni rendesen éjjel éber voltam.A fejem időnként fájt,egykedvűbb és ingerlékenyebb voltam mint máskor.A negyedórák óráknak tűntek és ha valahova leültem szinte azonnal lebicsaklott a fejem.10 perc alatt ért haza velem a busz de ezalatt rendszeresen elaludtam-szerencsére csak egyszer volt hogy 2 megállóval arrébb ébredtem fel.3 hete már nem dolgozok ott de még ma is nehezen tudok 3-4 óra előtt elaludni-a délelőttöt meg persze végigalszom amikor lehet.
  • Motoroj
    Kb. 36 óra lehetett, de lehet hogy kevesebb vagy több.

Nem lehet hozzászokni, sz*rt csinál az emberből. Tudom, mert viszonylag sz*r alvó vagyok.
  • morcosqtya
    Hát pedig "pár" ember meghalt már...

• Lacee86
    Hát én 36 óra után is úgy éreztem magam, mint aki be van szívva -így tudom elképzelni legalább is, ha valaki be lőve-, mint ha a tested különválna tőled, és kívülről néznéd magad, vagy nem is tudom...
  • Molnibalage
    Krisztusom, csoda hogy pár ember nem halt meg.
  • OrioN the S
    a megszokásról: meg lehet szokni, de az a rosszabbik eset, mert nem veszed észre, hogy leépít és mentálisan is kicsinál. egy ilyen több, mint 4 napos ébrenlétet 1 hétbe kerül kialudni... 1 héten keresztül haza érsz pl. 17:00-ra eszel, "kanállal" eszed a magnéziumot, kálciumot, c-vitamint és 18:00-18:30-kor már alszol reggelig.
  • OrioN the S
    10=tized*

sry...
  • OrioN the S
    hát ja... én többet nem vállalom be azt a 115 órát... :D fujjj. a végére hallucináció, mozgás koordinációnak szinte teljes elvesztése (értem úgy, hogy az agyam adta a jelet, hogy gyalogolnom kell, de kb. mintha nem tudnám hogyan kell lépni, szal nem igazán azt csinálta a test amit az agy utasított neki.) idő érzék teljes elvesztése és kissebb depresszióm gondolatviteled kb. 10 annyi ideig marad a memóriádba, mint alapból. szal undorító egy állapot csak vannak olyan helyzetek amikor az egész világ rád borul és tenned kell, gondolkoznod kell + szét vet az ideg.
  • Lacee86
    36 óra körül. Sztem igazán sosem. Bár lehet úgy érezni, h a kialvatlanság már amolyan "természetes" állapot, csakhogy igazából rendkívül veszélyes. Hosszú távon bármikor beadhatja a szervezet az unalmast. :/
  • Büdös Bohóc
    20
  • broman191
    ~48 óra lehetett, többször is, a kialvatlanságot meg lehet szokni, de a hatásai ígyis-úgyis érződni fognak...
  • OrioN the S
    115
  • Metalmilitiakid
    Szerintem 48 óra lehetett kb. Az kialvatlansághoz szerintem hozzá lehet szokni, bár én fiatalon kezdtem, mert már kis korom óta apámmal jártam kamionnal az országot és ott nem mindig lehetett aludni, főleg amikor egész héten nem is jöttünk haza.
  • Calver
    100-110 óra, fájdalomcsillapító (Cataflam) egyik mellékhatása az álmatlanság. vicces élmény volt, főleg a csillogó falak...
    bár anélkül is volt h 2-3 napot elvoltam könnyedén alvás nélkül.

kialvatlansághoz pedig... attól függ, mit értünk hozzászokás alatt.
    iskolás éveim alatt napi 3-4 órát aludtam (alvászavarnak hála ennyit *tudtam* aludni), és őszintén szólva senkinek nem kívánom, mert ennyi alvással képtelen az ember normális funkcionálni, legfőképp fiatalkorban.
    ellenben ha valakit nem zavar, hogy az élőhalottak egyikeként működik nonstop, akkor akár megoldható... de mindenképpen rohadtul kellemetlen.
  • HTS s3rg1nh00
    tán 40 óra körül,és hozzá lehet szokni,én vagyok rá az élő példa

egyébként meg szeretek aludni,ha van rá idő 24 órából 10-18 simán megy
  • bardocz
    48 óra.
    Olyan szokott inkább előfordulni, hogy 2-3 órákat alszok egy hétig, mert csak így jövök ki az idővel, de olyankor idegroncs vagyok.
  • Broafka
    60 óra. Guiness rekord kísérlet, animáció film nézés, de sokkal tovább bírtam/bírtuk volna, ha: nem lettek volna kényelmes puha székek, sötét terem, vibráló rajzfilmek, János Vitéz és TOLDI!!

de legalább osztogattak redbullt

haverom 86 órát bírt asszem (5 napot kellett volna kibírni). De jó buli volt :)
  • Blum
    Hidrológia tanárom minden szünetben megiszik egy bögrével. És egész nap olyan,mint a mosott szar. Nem tudjuk hogy csinálja,de zseniális :D
  • morcosqtya
    A megismerés öröme hajt. :)
  • jhetedikj
    Lakótársam napi szinten megiszik 3dl vagy több kávét, fogalmam sincs hogy ezután, hogy tud még aludni is. Ja és mindezt cukor, tejszín nélkül, tisztán.
  • morcosqtya
    Nem kifejezetten egyetlen oka van, inkább több dolog közrejátszásával alakult így, azóta pedig megszoktam, és igyekeztem alkalmazkodni a helyzethez (mi mást tehetek?).

- Munka? időszakosan húzós és stresszes, és túlóra miatt kitolódik a "magánélet" kezdete az esti/éjszakai órákra, de nem egész évben jellemző azért. Rendszertelen sajnos.
    - Idős? Nem vagyok én öreg csak régóta élek.. :)
    - Szervezetem? Finoman fogalmazva.. nem vagyok egészséges, de bármivel együtt lehet élni, sajnálkozni rajta felesleges.
    - Lelkiismereti okok: engem frusztrál, ha elolvashatnék még valamit, de helyette éjfélkor lefekszem. Ez a saját perverzióm, amíg egyensúlyban tudom tartani az egészségemet és a magánéletemet, addig nincs gond. :)
  • tigeroo
    én nyáron ezért utáltam a hétfői műszakváltásokat

hajnal 5kor végeztem, 6ra hazabicikliztem, délben meg annyi volt hogy felkeltem, ettem és mentem is vissza 13.00-ra
  • KaBuTo666
    Egészségesebb életmóddal elég a kevesebb alvás...azóta elég 2 órával kevesebbet aludnom és ugyan úgy kipihent vagyok.
  • SötétBarom
    Simán nem aludnék ennyit, ha minden reggel kelnem kéne.. Pl amíg suliba jártam elég kómás voltam mindig, mivel éjfél előtt csak akkor tudok aludni, ha valamiben baszottul elfáradtam, úgyhogy akkoriban jellemzően 5-6 órákat aludtam..

Most nyáron volt egy-két alkalom melóban, amikor valami brutál hajtás volt, egy 21 órás pénteki műszak után lefeküdtünk aludni 6kor, majd fél 9kor keltünk, és nyomtunk még egy 18-at.. :DD Aztán mikor annak vége volt, jól elmentünk bebaszni. :DD Na ha csak így egyszer egyszer van ilyen kevés, akkor belefér. Reggel betolok egy kávét, eszem valamit, és olyan 11 körül már semmi bajom..
  • tigeroo
    hát egy dzsinn tudásához képest te az vagy :D

láttam hogy elég sok tudományágban jártas vagy, a hsz-eid alapján

*megható sg pillanatok*
  • morcosqtya
    A "meg nem értett" esetleg stimmel.
    "félzseni"??
    Szerintem összekeversz egy világoskék fejléces entitással... :-)
  • Arnoux
    Te miért alszol ilyen keveset? Valami munkád van ami miatt nem tudsz? Vagy idős vagy már, vagy csak ilyen a szervezeted? Én nem lennék meg ennyivel.
  • morcosqtya
    7-8 óra a "hivatalos" érték (vagy pár éve az volt) a Te korcsoportodban, tehát ez teljesen normális.
  • SötétBarom
    Nekem soha nem kell felkelnem, nem is nagyon használok ébresztőt, csak ha nagy ritkán reggel megyek valahova, és azt vettem észre az utóbbi pár évben, hogy a szervezetem beállt fix 7-8 óra alvásra. Ha éjjel 3kor fekszem le (mint pl tegnap), akkor 11, fél 12kor felébredek. Ha éjfél körül (ami mondjuk ritka), akkor tuti fent vagyok 9 előtt kicsivel. (más kérdés, hogy visszaalszom délig :DD)
  • SötétBarom
    24 óra
    Nem.

Legbalfaszabb dolog nem aludni.
  • tigeroo
    jó, de te vagy az sg meg nem értett félzsenije, szóval tárgytalan :D
  • morcosqtya
    kb 60 óra

Évek óta napi 3,5-4,5 órát alszom.
    Meg lehet-e szokni?
    Igen is meg nem is.
    Meg lehet szokni, feltételekkel.
    Fél évente érdemes beiktatni egy egész hónapot amikor visszaállítjuk magunkat a napi 6-7 órára.
    háromnegyed-egy éven túl a napi 3-4 óra alvás már következményekkel járt nálam (másoknál máshogyan is működhet).

Amit érdemes megfontolni éjjeli baglyoknak:
    - Vitaminbevitelre, táplálkozásra fokozottan figyelni.
    - Naponta a 20-21 óra ébrenlét mellett hetente 2-3x berakni egy 20 perces (és nem hosszabb) csendespihenőt nap közben, esetlegesen havi 1x szabad nyugis hétvégén egy cirka 10 órás alvós (és telefonkikapcsolós) "sabbatot" :-).

Tapasztalataim szerint a 8-12 órahossznyi alvás tompít (és számomra időpazarlás), a 6-7 óra egy jó kompromisszum lehet bárkinek mind időgazdálkodás mind biológiai szempontból, a 4-6 óra lenne optimális (ismétlem: szubjektív! Nálam ez vált be. Másnál más lehet a megfelelő.).
    Jelenleg 4 órára álltam be. Márciusban tervezek 2-3 hetes "pihenőt" napi 7-8 órával, aztán decemberig megint mehet a napi 4 óra.

A másik személyes tapasztalat az, hogy 6 óra alá csökkentve a napi alvást jelentősen megnő a szellemi teljesítmény ugyanakkor (főleg hosszabb távon) érzelmi vagy idegrendszeri instabilitást hozhat. 4 óra alá csökkentve ez az előny teljesen elvész, míg a kimerültség miatt szinte csak negatív hatásokkal lehet számítani mindenféle teljesítmény (szellemi, testi) illetve pszichológiai állapot tekintetében.
  • Molnibalage
    Hét éve nem tudok négy óránát többet aludni, midig felébredek. Ennek ellenére van, hogy nem érzem, néha meg reggel leragadnak a szemeim. Van, hogy két sör után belszok éjfél előtt. Múltkori házibulin gőzöm sincs mennyit ittam, de reggel még álmost sem voltam.

(Régen egyetem mellett éjszakai műszakban dolgoztam.)

Persze ez csak egyelemes minta, de a nagy szórásokat érzte és érzem most is. Nagyon.
  • tigeroo
    30 óra körül
  • Blum
    Azért ha az ember évek óta így él,valamelyest hozzá lehet szokni.
    Tavaly elmentünk szűk baráti körrel egy 2 hetes sátorozós horgászatra. 2 héten keresztül napi 18-20 órát voltam fent és a végén már meg sem kottyant.
    De mondhatnám azt is,hogy nyári szünetben alszok 10-12 órát,iskola időben pedig 6 órát. Szeptember első hetében már hozzászokok,sőt...8 óránál többet nem is tudok aludni még hétvégéken sem,mert már megszoktam a viszonylag korai kelést.
    És a szomszédom évek óta elvan 2-3-4 óra alvással,mert egyszerűen ehhez szokott hozzá,pedig nem kávézik.
  • Molnibalage
    Én meg pont egy olyan dokufilmet láttam, ami pontosan azt mutatta ki, hogy nem lehet megszokni sem hozzászoktatni a szervezet. Azon egyének, akik egyszer jól bírták, második alkalommal egyáltalán nem bírták jól.

(Én is számtalanszor tapasztaltam már ezt a jelenséget.)
  • jhetedikj
    -volt