5 éven belül kihalnak a konzolok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ne keverjük a filmeket és a játékokat. Ma már lassan egy telefon is elvisz egy HD-s filmet - mondjuk (egyelõre) felesleges.
"Emlékszel DOSról Windowsra váltásra?"
Szerencsére ezt kihagytam, és már a PC-s DOS korszakban egy legalábbis W95 szintû OS-t használtam.
Amíg nem fejlõdtek oda a PC-k, hogy Windows alatt is elfogadható minõségben futottak a dolgok (és ehhez képest DOS alatt sem volt már annyival jobb), addig a Wines game csak érdekesség volt. Szóval, megnézném, mikorra fejlõdnek odáig a dolgok, hogy egy akár PC-n (telefonokról és társaikról nem beszélve) futtatott virtuális környezetben ugyanolyan jól fusson egy game, mint egy aktuális spéci célhardveren...
"Ha egy függvény hosszabb mint egy képernyõ, akkor valami el van rontva."
Hát nem tudom, te milyen témában nyomod, de pl. játékokban simán lehet sokkal hosszabb.
Értettem, amit az VM-be pakolt funkciókról írtál, de nem hiszem, hogy ez teljeskörû lehet, másrészt sematikussá teszik a dolgokat. Egy adott setbõl kell majd dolgozni, nem lehet majd új megoldásokat kitalálni, mert azokat magadnak kell megírni, ami túl lassan futna...
Egyébként az Amiga Inc. évek óta éppen ilyesmivel próbálkozik (Amiga Anywhere, aminek mellesleg nem sok köze az eredeti AmigaOS-hez, így és marketing szempontból sem túl szerencsés a névválasztás, de mindegy). Viszonylag egyszerûcske játékok vannak hozzá.
No ha nem is várható, hogy valami nagy központi gép futtassa nagyrészt a dolgokat, akkor végképp nem írnám le a spéci hardver elõnyét még jó ideig.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Nem erre gondolok, hanem arra, hogy a konzol típusa nem fog számítani. Le akarsz ma játszani mpeg4-es filmet? Veszel egy telefont, vagy dvd lejátszót, vagy számítógépet, vagy fényképezõgépet, vagy tökmind1 mit, lassan már a mikrohullámú sütõ is lejátsza. Ugyanez lesz a játékokkal is. Semmi más nem kell hozzá, csak egy szabványos virtuális gép, amilyen pl a javaVM vagy a flash plugin, amely képes a webrõl letöltött jar, swf, akármi futtatására. Az hogy ez java lesz flash, vagy harmadik, az a következõ 5-10 év kérdése. Az hogy így lesz-e az szerintem nem kérdés. Vagyis nem kihalnak a konzolok, hanem minden konzol lesz. A "csak konzolok" halnak ki.
"Nos amellett, hogy ez mindig lassabb lesz, mint egy spéci konzol-hardver (persze csak az adott cucc bevezetése utáni náhány évig),"
Lassabb, csúnyább, stb, és! olcsóbb. Meg kényelmesebb. Nem kell annyi drót, nem kell annyi szart kötözgetni, stb. Emlékszel DOSról Windowsra váltásra? Pl a Windowsos NFS2 egy hányadék, és kib.szott lassú is volt a DOS-os NFS-hez képest. DOSon alatt volt akkoriban már pl Magic Carpeet, amihez grafikában még sokáig nem nõttek fel a Windowsos cuccok, fõleg a szoftver renderesek. Mégis a Windows fejlõdött tovább a relative szabványos D3D, OpenGL miatt.
"túl könnyen törhetõ lenne. Így komolyabb játékok nem születnének."
Nem lesz törhetõ, mert ezzel gyakorlatilag minden játék MMO lehet (ha kell, ha nem, ez lesz a védelem). Vagyis kiszolgáló szerver nélkül csak egy halott keret, kiszolgáló szerver emulátort meg nem fognak mindenhez írni.
"Meg még hozzátenném azt is, hogy a játékprogramok életének nem majdnem egész a függvényhívások sora, csinálnak mást is bõven."
Ha egy függvény hosszabb mint egy képernyõ, akkor valami el van rontva. Mondjuk ezt én se mindig tartom be, meg képernyõméret függõ is a dolog, de tény hogy 100 sor fölött már nem igazán áttekinthetõek az egyes rutinok, pláne hogy ha másnak kell beleturkálnia.
A lényeg az, hogy ami hardware intenzív feladat azt szabványosítani kell, belerakni a virtuális gépbe (pluginbe, nevezd ahogy akarod), és ezt mint függvény meghívni. Így ugyanolyan sebességgel fut mintha natív kód lenne (merthogy kb az), viszont a platform és egyéb függetlenség megmarad. Ha ezek aránya elég nagy lesz, akkor a VM által futtatott kód már futhat lassan, nem okoz jelentõs lassulást. Pl: ha egy pluginben neked kell egy tömböt rendezned, az idõ. Ha van egy általános sort parancsod, amit a VM belül futtat, és csak az eredményt adja neked vissza, akkor ez kb ugyanolyan gyors lesz, mintha C++-ban írtad volna. Csak elfut macen, linuxon, windowson, mindenen, amire az adott VM meg van írva.
"Szóval ami a második esetet illeti, szerinted minden szolgáltató beállít valami szupergépet, ami többmillió felhasználó számára számolja a képet, hogy neki elég legyen valami vékonykliens (pl. a tévébe építve)?"
Nem, szerintem már ma is a fordított irány a jellemzõ. Az egy szerverre kapcsolódott kliensek teljesítménye általában több 100-1000x akkora, mint a szerveré. A vékony kliens architektúra gyakorlatilag azon bukott meg, hogy 10eFt-ért vehetsz olyan processzort, ami csak 5x lassabb mint az 500eFt-s. Ergo nem éri meg szerveren számoltatni, amit csak lehet mûveletet ki kell passzolni a kliens felé. Amit a szerver számol azért fizetni kell a szolgáltatónak, amit a kliens számol azért jó esetben a kliens még fizet is (pl fizetõs MMO játékok)!
Érdekes ellentmondás.
Meg még ami ebbõl következik.
Azért elég dúrva lenne egy olyan online játék mint például az AssaCreed, és nem kéne semmit se telepíteni hozzá.😉))"
A Cell egy 16 magos x86 procinak felel meg matematikai számítási teljesítményben. Nem tudom, mikor lesz ez az általános a háztartásokban... Akinél meg lesz, valószínû nem erre akarja majd elpazarolni.
"Másrészt ha a szerver csak a videót küldené akkor valszeg eszméletlen laggosak lennének a játékok is"
Már említettem ezt. 2x.
"ráadásul minden egyes játékcégnek, minden egyes játékához a szervert olyan szintre kéne felfejleszteni, hogy elbírja a játékot több 10 000 vagy akár millió példányban futtatni."
Ezt is említettem, többször.
"Ma viszont ua gépet tudod használni, wowozásra, vagy COD-ra, vagy amit elindítasz, szal valakinek ki kéne fizetnie azt hogy 10X annyi hw-re lenne szükség és ez valszeg a játékok havi díjában jelentkezne, ami elég dúrva nagyságú lehetne!!!"
Egy ilyen gép kapásból a szuperszámítógépek toplistájának elsõ helyére kerülne, és nem valószínû, hogy minden netszolgáltatónál lesz belõle egy...
Ez most valami képletes példa akart lenni?
Én úgy vettem ki, elõször egybe olvadnak, és csak késõbb tûnnek el.
De ha jobban megnézed, mindkét lehetõséget elemezgettük.
"Majd a tartalomszolgáltató az virtuálisan biztosítja nekünk, ha igényünk lesz. Micsoda jövõkép. 😄"
Az a kérdés, hogyan is valósulhat ez meg. De most nem írom le mégegyszer, amirõl már beszéltünk.
"Ami engem illet, én még mindig jobban szeretem, ha valami ott van fizikailag is."
Ha nem lesz mit venni, hiába. De szerintem ez még jó ideig irreális.
Másrészt azzal azért vitatkoznék, hogy a PS2-n hogyan fut a ProSteet. Igen, a hír igaz, fut rajta egy ProStreet nevû játék, de ha a Tv-t a PC monitorja mellé állítod és úgy nézed azt a ProStreetet akkor lehet, hogy elhányod magad, és rájössz, hogy az a ProStreet nem az a ProStreet!
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Azért elég dúrva lenne egy olyan online játék mint például az AssaCreed, és nem kéne semmit se telepíteni hozzá.😉))
Másrészt ha a szerver csak a videót küldené akkor valszeg eszméletlen laggosak lennének a játékok is, ráadásul minden egyes játékcégnek, minden egyes játékához a szervert olyan szintre kéne felfejleszteni, hogy elbírja a játékot több 10 000 vagy akár millió példányban futtatni. Ma viszont ua gépet tudod használni, wowozásra, vagy COD-ra, vagy amit elindítasz, szal valakinek ki kéne fizetnie azt hogy 10X annyi hw-re lenne szükség és ez valszeg a játékok havi díjában jelentkezne, ami elég dúrva nagyságú lehetne!!!
Itt van pár jó példa: PS2 (300mHz-es Cell, 32MB-ram, 4MB Geforce2 GTS), jah és megy rajta a pro street, na egy ugyanekkora PC-re tedd ezt fel és nézzük csak meg, hogy elmegy-e?
Csak ennyit akartam hozzáfûzni a dolgokhoz.
Mostanság a webkettõ a slágertéma.
Anyátok, mondom magamban. Ez még ugyanaz a web, csak pár ember beikszeli a haverjait ismerõsnek, meg blogolnak.
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
Ki nem szarja le a Visztát?
Majd a tartalomszolgáltató az virtuálisan biztosítja nekünk, ha igényünk lesz. Micsoda jövõkép. 😄
Ami engem illet, én még mindig jobban szeretem, ha valami ott van fizikailag is.
Viszont gondoljunk csak bele mondjuk az iPod Touchba: lenne még rajta monitor kimenet (TV kimenet ugye van), meg mondjuk lenne wifi-n csatlakozó bill+egér (tudom, iPhone-ban Bluetooth van), és az átlag Pistikének maximálisan elég lenne, ha nem akarna játszani. Olvasgatás neten, blog, mail, videó, kezelhetõ felület,... Persze mire ténylegesen használható lenne ilyenre még sokat kellene rajtuk csiszolni, de nekem tetszik az elgondolás, hogy pár év múlva ezekben lesz akkora proci, hogy gyakorlatilag szinte bármire használhatóak lesznek.
De most már világos, hogy te az elsõ esetre gondoltál, szóval a játék webes futtatása közben/elõtt letöltendõ adatmennyiséget akarod csökkenteni. Akkor visszavonom a kuszát. 😊
De mire olyan gépek lesznek, amik nemhogy bitmapes, de ilyen real-time számolandó procedurális textúrákat használnak (ha nem akarsz indításkori negyedórás textura-generálást, lásd kkrieger), többé-kevésbé virtualizált környezetben, stb. ... Hát beletellik még egy pár évbe.
Komolytalan is csak azért említette mert ha elterjed a HD letöltõs videjó, akkor nem lesz gond a nagyobb sávszéllel.
Ezek a böngészõbe ágyazott játékok meg egyrte inkább elterjednek, ha viszont procedurális texturázásra épülõ enginet raknak valami pluginbe, akkor gyak a legkomolyabb szintû gámát is meg lehet böngészõn keresztül jeleníteni, és nem kell elõre letelepíteni a 18 GB-os médiahegyeket a wincsire, vagy letölteni a kezdés elött mert pár megába belefér az egész grafika. Az meg egy combosabb weblap, nagyságú.
Tényleg általában értem.
Nincs valami jól fejlett paranoiád, vagy valami ilyesmi?
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Régi és unalmas visszavágás ez a röhögõs téma, minden 5 éves fórumpisti ezt használja 😉 látom nincs sok fantáziád ezen a téren, hiszen mindig csak ezt használod.
Egyébként te miért írsz bármilyen topikba is?
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Konzolokhoz is sík <#idiota>#idiota> vagy, csak égeted magad.
Ebben neked mi a jó?
Bohócnak készültél az oviban és élvezed, ha röhög rajtad a közönség? <#bohoc>#bohoc>
Amiga 1200 030/882/40, 32MB Playstation 2, Playstation 3 AMD Athlon 64 X2 [email protected], 2GB DRR2/800, Sapphire HD4830@780Mhz 512MB, BENQ G2400W TFT
Ha mindenképp PS3-mat akarsz fikázni, akkor ám legyen igazad!😉
Végül is egy szinten én is egyetértek veled, egy egeret már jómagama is beszereztem, és egy kormányzatot is tervezek valamikor.
De azért nincs harag!?😉
Mint az én egyik fõnököm...
Most vagy a kész képet küldi pl. h.264 stream-ben, vagy a helyi gép számol mindent.
Sálom
Meg még hozzátenném azt is, hogy a játékprogramok életének nem majdnem egész a függvényhívások sora, csinálnak mást is bõven.
HD-s IPTV-t v. pay-per-view-t még sokáig a saját internetszolgáltató fog nyújtani, mert más módon túlságos terhelés lenne a net számára, így meg csak a kettõtök közötti vonalt terheli.
Szóval ami a második esetet illeti, szerinted minden szolgáltató beállít valami szupergépet, ami többmillió felhasználó számára számolja a képet, hogy neki elég legyen valami vékonykliens (pl. a tévébe építve)?
10 éve a gép elött!
Nem kell nekik játékmenet, CSAK grafika kell, a többi nem érdekes.
"Aki hajlandó kompromisszumokra, igénytelenségre az pont a kezsuöl, akinek nincs is játékos elõélete jóformán. Neki el lehet a gagyit is nyomni, és a Wii felhozatalát tekíntve sajna pont ez a helyzet."
Az is hajlandó a kompromisszumokra aki évek óta játszik. Legyen brutális grafika, a többi már kevésbé számít, ez a legnagyobb igénytelenség. (kutyakaki rózsaszín cukormázban)
"Viszonylag jó a kontrollere, de egy HC gámer vesz magának kormányt, meg botkormányt, meg táncszõnyeget, meg kamerát, meg fénypisztolyt és azok a maguk kategóriájában jobbak, mint a wiimót. Megintcsak jön a kezsuöl igénytelensége, aki azt nézi, hogy tök jó, mert milyen olcsón megússza és mindennel tud jáccani."
Tehát a ps3 kontrollere a legigénytelenebb fos, mert az még annyit sem tud mint a wii-é, és nem olyan sokan vesznek hozzá célkontrollert. És a vele játszó emberek nagy része igénytelen.
Na és pont ilyen NEXUS6 #52-es hozzászólása is.
Szal nem csak kezsuöl, meg hárdkór, meg jó és rossz játék van.
Inkább válasszuk szét a grafikai és játékmeneti igényességet. Szerintem a kettõ pont fordított arányban áll egymással. Tehát ha a kettõ összegét 100nak vesszük, akkor a causal mondjuk 20-80 a grafika javára "igényes", a HC meg épp fordítva.
Persze ez nagyon általánosítva van, de kb szvsz ilyen a helyzet.
Viszont a causal igényességét bekorlátozza, hogy mit ismer. Lehet, hogy az etióp éhezõ causal nagyon szereti a SNES csodaszép grafikáját, és semmi pénzért nem lenne hajlandó C64-ezni... 😛 Szal ez is bõven belejátszik.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Ez így, ebben a formában nem igaz.
1. Aki elõször lát számítógépes játékot(sarkítok), annak koppanni fog az álla, hogy "úúúú, énirányitoma fíííílmeet?", és kurvára nem fog neki feltûnni, hogy ez egy tucatFPS, gagyi sztorival, lineáris játékmenettel, szar irányítással. Ebbõl a szempontból igazad van az igénytelenséggel kapcsolatban. Pontosan a nem létezõ játékos elõélete miatt. Nincs mihez viszonyítania.
2. Ellenben grafika szempontjából éppen fordított a helyzet, nem kell sok ész, hogy megmondd egy játékról, hogy szép. Casual pléjer ha most vett gépet, és megszokta a grafikát, hiába mész oda hozzá, hogy "Ezzel a szarral játszol? Itt van ez, ugyan már három éves, de a játékmenet kárpótol a grafikáért", el fog hajtani a gecibe, hogy miaz, hogy szögletes az autók kereke, meg mi ez a fából faragott ember, és miért ilyen homályos a kép a falon. El sem jut odáig, hogy a játékmenet kárpótolja, mert hamarabb kuka. Innen nézve éppen nem jellemzõ a kompromisszumkészség.
3. Hol láttál olyat, hogy casual barátunk bemegy egy netkávézóba multizni, és azzal kezdi, hogy beállítja a konfigját és leveszi a grafikát minimumra? Ez éppen a HC játékosok fogják megtenni, akik magasról leszarják a grafikát, ha az a teljesítmény rovására megy. Példának felhoznám a BF2-t, ahol a jobb grafikai beállítások (konkrétan a fények) éppen hogy szar helyzetbe hozza a pléjert, nem látni be olyan sötét helyekre, ahol min grafon nincs is sötét. De hozhatnám példának anno a QuakeWorldöt, ahol konzolparancsból annyira le lehetett butítani a grafikát, hogy egy falra a textúrának egy pixele volt kifeszítva. Tehát nem textúrája volt a falaknak, hanem csak színe. (én ezt már nem toleráltam, egyrészt már hányinger volt, ahogy kinéz, másrészt szvsz súrolta a "csít" kategóriát)
Mindenesetre ilyet nem látsz attól, aki heti egyszer fél órát játszik. Tehát itt sem igaz a kompromisszumkészség.
És lehet, hogy a casual gémer fog elrohanni venni félmillióért PC-t, mert hogy milyen baró képeket látott már neten. A HC meg kivár, megvárja a konkrétan azt a játékot, amit akar, és belõ magának egy gépet hozzá.
Szal... van igazság abban amit mondasz, de összességében nem igaz. Szerintem.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Szerintem még nagyon messze vagyunk attól, hogy ne kéne otthon iszonyatos számítási kapacitás, mert valljuk be, a mostani látványvilágból senki nem akar engedni (és nyílván fejlõdnie is kell). Nem is értem, hogy gondolta, hogy az emberek otthonában nem lesznek majd nagy teljesítményû számítástechnikai eszközök (akár PC, akár konzol). Azzal viszont egyetértek, hogy ezek idõvel összeolvadnak. Nagyon messze vagyunk még attól, hogy "a merevlemezem Moszkvában, a processzorom Floridában, a RAM meg Montevideóban van" és én otthon csak beteszem a lemezt ás játszom... Ha mindenki ezt csinálná, nem lehetne olyan gyors nethálózatot építeni, ami ezt elbírja...
Amúgy okos ember. Jókat mond.
Intel Core2 Duo E8500 @ 8x400MHz; 2x 2 GB CSX DDR2 1066MHz; ASUS EN8800GT TOP 512MB; http://www.lostsite.hu | http://stalker.hardwired.hu/forum
Nincs ezzel semmi gond. Sõt ha filmbõl keresünk példát, akkor egy Tarantino egyenesen csúcsmûvészetté fejlesztette a B kategóriát. De azért tudni kell, hogy hol a határ! Szal egy Dudikoff/Haselhoff "szuperprodukció" azért ettõl kezdve nem fog egy Ridley Scott filmmel vetekedni.
Átlagjúzer megveszi húsvétra a kis Wii-jét és neki ez jó, mert nem akar 40 órát beleölni egy MGS-be, vagy GTA-ba. Õ csak kicsit lõdözni akar egyet a vasárnapi ebéd után, vagy a mozgás alibéjén bevonni a kis feleségét is a mókába, aki esetleg eddig totál elzárkózott a videojátékoktól.
Nade nehogymá ez azt jelentse, hogy mer gagyi a grafika (meg más is) akkor ez azért van mer a gémpléj meg olyan jó.
A gémpléj az pl GTA-nak tényleg jó. Csak az nem fog beférni a Wii-be, legalább is a legújabb rész.
Mindenki hajlando kompromisszumokra, és mivel a jelenlegi gépek sem végtelen kapacitásúak, így mindíg is lesz kompromisszum a játékokban, pl grafika terén. Másrészt viszont a videojáték mûfaj olyan szempontból is kezd felnõni, hogy a mûfaji kategóriák és ezzel együtt a korlátok is kialakuktak, letisztázódtak. Sajna sok újdonságra ebben a dologban már senki ne számítson. Ez van.
Ilyen szituban a szembetûnõ grafikai hiányosságokat úgy beállítani, hogy az azért van mert a gémpléj viszont forradalmi, az szerintem hasbaakasztás ízû.
A multkor néztem a Wii-s Mario Galaxy-t. Hmm a grafikára azt mondom, ez a mûfaj végül is errõl szól, pl ott van a PS3-ra a Ratchet, csilivili, de nem bizti, hogy többet ad. Azon viszont én spec kiakadtam, hogy Marió-ék a mai napig csak gügyögnek, mint a pisis bölcsisek és a szöveget olvasni kell, ami persze inkább primitívsége miatt fárasztó, mint az elvont poénok megértése miatt.
A Ratchet "sajna" csilivili volt, a fõhõsöket nem az oviból szinkronizálták, a poénokon meg napokig röhögtem. Kibaxott xar volt!😉))
Ha nem lenne már egy évtizedek óta felépített Marió imidzs akkor sajna új indulóként nem rughatna labdába manapság. Ennyit a forradalomról.
Emlékszek rá hogy néhány éve (5-10) sokan azt jósolták hogy el fognak tünni a pc-k, és a helyüket a vékony kliensek veszik át, és majd mindenhol jól lesz egy nagy központi gép meg sok kis vékony kliens. errõl akkoriban sok cikk volt meg minden.
aztán 2008-ban szétnézünk a pc piacon, akkor azt látjuk hogy soha ilyen erõsek nem voltak a pc-k (beleértve a notikat is), mig a vékony klienses modellek eltüntek a balfenéken. Pedig pont a pc-ket temették akkoriban...
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Mondjuk marha számítás igényes, de a több magos procik korában ez már nem olyan nagy gond.
Azért a virtuális gépek futtatási sebessége sokat fejlõdött. JAVA sose volt rossz, de most már pl a flash 9 plugin sebessége is nagyon jó. Pl írtak flashben jpeg encodert, ami ugye alapvetõen matekos algoritmus, és lefut gyakorlatilag 0 idõ alatt. Mondjuk egy 5 évvel ezelõtti flashben ezt egyrészt meg se lehetett volna írni a szükséges adattípusok, stb hiánya miatt, másrészt valószínûleg hogy több 10 másodpercig futott volna. Szóval maga a virtuális gépek kód futtatási sebessége is nagyot fejlõdött.
A másik, ami talán sokkal inkább elõre mutató, hogy a kemény számításokat igénylõ részfeladatokat simán be lehet rakni a nyelvbe mint egy függvényt, amit a virtuális gép (plugin) hajt végre. Vagyis pl a 3D részt, fizikai motort, stb bele lehet rakni egy böngészõ pluginbe, C++-ban megírva, adott processzor/oprendszer gépikódjára fordítva, a plugin scriptnyelve meg csak hívogatja ezeket. Ha kiválasztjuk egy átlagos játékból a processzorintenzív/hardware igényes feladatokat, akkor az össz processzor idõ 90%-a futhat natív gépi kódban egy böngészõ pluginben is akár. A maradék 10% meg ha 5x lassabban is fut mintha C++-ban lenne megírva, akkor az még mindig csak 1.4x futásidõ az eredetihez képest, ami meg elviselhetõ.
A letöltési sávszélesség meg nemigen jelenthet gondot, ha HD adásokat akarnak neten nézni. Kell fél giga textura/model? Ok, 2 perc töltés. Persze csak az elsõ használatnál, mert utána már ott lesz a böngészõ cacheben. 5-10 év múlva.
Ja, és mi az egész elõnye? Hát hogy nem lehet 1 20K-s exe-vel megtörni a dolgot, hanem reprodukálni kell hozzá egy teljes szerver oldalt. Ami picit macerás, és lehet nem lesz annyi cracker, hogy minden játékhoz meg tudja ezt tenni. Vagyis aki játszik, az mind nagyjából ugyanannyit fog fizetni. Az lehet hogy ez 0, vagy 0 közeli lesz, de a lényeg, hogy egyenlõ lesz, nem pedig 1ik fõ 20eFt, másik meg 0Ft. A kiadók szemszögébõl ez van annyira komoly érv, amiért simán beáldozzák a kliens gépteljesítményének mondjuk 1/3-át, amivel ez a megoldás lassabb mint a natív módon futó játékok.
Aki hajlandó kompromisszumokra, igénytelenségre az pont a kezsuöl, akinek nincs is játékos elõélete jóformán. Neki el lehet a gagyit is nyomni, és a Wii felhozatalát tekíntve sajna pont ez a helyzet.
Viszonylag jó a kontrollere, de egy HC gámer vesz magának kormányt, meg botkormányt, meg táncszõnyeget, meg kamerát, meg fénypisztolyt és azok a maguk kategóriájában jobbak, mint a wiimót. Megintcsak jön a kezsuöl igénytelensége, aki azt nézi, hogy tök jó, mert milyen olcsón megússza és mindennel tud jáccani.
Na ja, csak nem oylan minõségben.
Második gépnek elfogadnám a Wii-t, ha fele ennyibe kerülne, de egy Arcade X360 már olcsóbb!!!
Sárgakazisat is rengetegen vesznek, csak az a különbség a sárgakazis meg a Wii rajongói között, hogy a sárgakazisok azért nem akarják bebizonyítani, hogy jobb a gépük mint egy PS3.
😉
Akkor elmondom miért Vicc a Wii. Szerintem.
Amikor Amiga 500-am volt, akkor behaltam a SNES képességeitõl, 256 szín, 7-es mód, meg ilyenek, naggyon dúrva volt.
Aztán lecseréltem a számítógépet szal röhögtem konzolékon. Na erre jött a PSX generáció. Állam megint a padlón, szitkozódás, elvek feladása. Na bameg most akkor veszek már én is egy kanzolt.
2000 környékén számítógéphez lassan visszatér. PSX emuk is jönnek ki. Erre jön a PS2 generáció. Állam megint a porban, azistenit! PS2 beszerez, de 2-3 év múlva megint szivárog vissza a PC. Új generáci konzol, lexarom, mondom én, - gondoltam.
Képeket meglát: Motorstorm, KZ2, MassEffect, stb. Azúristenit, nekem konzol kell megint!
Aztán kiadták a Wii specifikációit, meg megmutatták az elsõ képeket.
...
Õööö izé.
Hát kb 10 éves szint egy PC-n, monnyuk a PS2-nél tényleg jobb, de legyünk õszinték nem ezért kell szeretni, én nem is fogom.
Szal akár olcsó kiskonzolként befuthat - gondoltam. Így is lett, a PS2-nél tényleg jobb, az X-boxot a M$ meg már abbahagyta.
A lényeg, hogy a konzol megjelenéskor mindíg bikább volt minden másnál. Legalább is eddig.
Ennyi.
ON