149
  • dez
    Szóval reálisan még jó ideig párhuzamosan fejlődnek majd a flash és tsi., a PC, és a - mondjuk úgy - szórakoztató centerek.

Amúgy nagyon látszik a palin a PC-s és boxos (ami valójában szintén egy PC volt, és a játékkészítési filozófiában sem volt sok különbség) múlt... Az elméletében teljesen hiányzik a PS-es mentalitás és stílus.
  • dez
    Csak éppen a PS3 még csak nemrég volt 1 éves, és még csak most jönnek majd az olyan gamák, amik normálisabban kihasználják.

A túlzott nagy átjárhatóság nem érdeke a készítőknek sem, mert ha túl könnyű a meló, akkor sokszoros túlkínálat lesz, 1-1 játékon jóval kevesebbet lehet majd keresni, így komolyabb játékok sem lesznek. Szal kb. ami most is van a flash játékoknál... És ez a játékosoknak sem feltétlenül jó.

Persze aztán jöhetnek majd a dedikált szerveres megoldások, amikkel a nagyobb cégek visszaszerezhetik az uralmat. Ez sem feltétlenül jó mindenkinek.
  • NEXUS6
    Hát ez az, meg is próbálom! Ma már bárki megteheti, szal épp ezért 5 év múlva ezek a flashjátékosos oldalak már sehol sem lesznek!;)))

(Mert pl. a Little Big Planetben 5 perc alatt összedobok valami értelmetlenséget és egy bötű kódot nem kell hozzá leírnom).
  • Tucky17
    Hát figy, ha te is ekkora ember vagy próbáld meg ;)
  • dronkZero
    Ha egymás mellé teszem ezt:
    "Értettem, amit az VM-be pakolt funkciókról írtál, de nem hiszem, hogy ez teljeskörű lehet, másrészt sematikussá teszik a dolgokat. Egy adott setből kell majd dolgozni, nem lehet majd új megoldásokat kitalálni, mert azokat magadnak kell megírni, ami túl lassan futna..."

és ezt:
    "Jelenleg a PS3-ban levő cell SPU-ait jó ha felében kihasználják."

Akkor az jön le, hogy tökmindegy, hogy a hardver vagy a szoftverkörnyezet a szokatlan a programozóknak, a teljesítmény mindkét esetben elmarad a potenciálistól.
    Akkor nem mindegy? Nem, mert a programozóknak (és a játékosoknak is) inkább érdekük az átjárhatóság, a termékük minél kevesebb munkával/kiadással minél szélesebb körben elterjesztése.
    Csak egyelőre még a hardver diktál. De vajon meddig?
  • NEXUS6
    Ja, én is indítok egy gagyi oldalt, ótvar flashgámákkal, aztán már is szagértőlesz belőlem, és akkorát kiabálok be a pálya széléről, hogy még az ElektromosArc is beleremeg!;)
  • NEXUS6
    "A Cell egy 16 magos x86 procinak felel meg matematikai számítási teljesítményben. Nem tudom, mikor lesz ez az általános a háztartásokban... Akinél meg lesz, valószínű nem erre akarja majd elpazarolni."

Hát ebben lehet valami. Pl most töltöttem le egy 1080p-s videó anyagot egy játékról, a munkahelyi gépem szépen megfeküdt töle, pedig ez is 3,2 GHz-es mint a cell, a PS3 pedig simán lejátsza az ilyen cuccosokat ugye.
  • Tucky17
    "5 éven belül kihalnak a konzolok" :D vicces az ürge, végülis énis ezt állítanám ha online játékoldalt hoznék létre...
  • dez
    5.-hez: és akármilyen hosszú is, nem csak beépített függvényhívások sora.
  • dez
    2. bekezdésemhez: de a játékok igényei folyamatosan és rohamosan nőnek.
  • dez
    No nézzük. Először is nem lesz külön egyedi konzol, mert ha ugyanaz fut mindenhol, akkor minek. Másodszor egy asztali gép vagy HTPC mindig (legalábbis még sokáig) jóval nagyobb teljesítményű lesz, mint akár egy laptop, nem beszélve a handheldekről. Hogy akarod akkor ezeken ugyanazt futtatni? Ezért lenne az a végeredmény, amit az idézett sorom tartalmaz... De ez nem érdeke egy sor cégnek.

Ne keverjük a filmeket és a játékokat. Ma már lassan egy telefon is elvisz egy HD-s filmet - mondjuk (egyelőre) felesleges.

"Emlékszel DOSról Windowsra váltásra?"
    Szerencsére ezt kihagytam, és már a PC-s DOS korszakban egy legalábbis W95 szintű OS-t használtam.

Amíg nem fejlődtek oda a PC-k, hogy Windows alatt is elfogadható minőségben futottak a dolgok (és ehhez képest DOS alatt sem volt már annyival jobb), addig a Wines game csak érdekesség volt. Szóval, megnézném, mikorra fejlődnek odáig a dolgok, hogy egy akár PC-n (telefonokról és társaikról nem beszélve) futtatott virtuális környezetben ugyanolyan jól fusson egy game, mint egy aktuális spéci célhardveren...

"Ha egy függvény hosszabb mint egy képernyő, akkor valami el van rontva."
    Hát nem tudom, te milyen témában nyomod, de pl. játékokban simán lehet sokkal hosszabb.

Értettem, amit az VM-be pakolt funkciókról írtál, de nem hiszem, hogy ez teljeskörű lehet, másrészt sematikussá teszik a dolgokat. Egy adott setből kell majd dolgozni, nem lehet majd új megoldásokat kitalálni, mert azokat magadnak kell megírni, ami túl lassan futna...

Egyébként az Amiga Inc. évek óta éppen ilyesmivel próbálkozik (Amiga Anywhere, aminek mellesleg nem sok köze az eredeti AmigaOS-hez, így és marketing szempontból sem túl szerencsés a névválasztás, de mindegy). Viszonylag egyszerűcske játékok vannak hozzá.

No ha nem is várható, hogy valami nagy központi gép futtassa nagyrészt a dolgokat, akkor végképp nem írnám le a spéci hardver előnyét még jó ideig.
  • NEXUS6
    Én is a GTA4-re várok, meg a GT5P-m is jöhetne már, szal addig is igyexem más agyára menni, inkább mint, hogy az én agyamra menjen az unalom.;)))
  • Komolytalan
    "Gondolom, az első részben valami olyasmire gondolsz, hogy PC-n fognak futni különféle Flash és Java alapú virtuális konzolok."
    Nem erre gondolok, hanem arra, hogy a konzol típusa nem fog számítani. Le akarsz ma játszani mpeg4-es filmet? Veszel egy telefont, vagy dvd lejátszót, vagy számítógépet, vagy fényképezőgépet, vagy tökmind1 mit, lassan már a mikrohullámú sütő is lejátsza. Ugyanez lesz a játékokkal is. Semmi más nem kell hozzá, csak egy szabványos virtuális gép, amilyen pl a javaVM vagy a flash plugin, amely képes a webről letöltött jar, swf, akármi futtatására. Az hogy ez java lesz flash, vagy harmadik, az a következő 5-10 év kérdése. Az hogy így lesz-e az szerintem nem kérdés. Vagyis nem kihalnak a konzolok, hanem minden konzol lesz. A "csak konzolok" halnak ki.

"Nos amellett, hogy ez mindig lassabb lesz, mint egy spéci konzol-hardver (persze csak az adott cucc bevezetése utáni náhány évig),"
    Lassabb, csúnyább, stb, és! olcsóbb. Meg kényelmesebb. Nem kell annyi drót, nem kell annyi szart kötözgetni, stb. Emlékszel DOSról Windowsra váltásra? Pl a Windowsos NFS2 egy hányadék, és kib.szott lassú is volt a DOS-os NFS-hez képest. DOSon alatt volt akkoriban már pl Magic Carpeet, amihez grafikában még sokáig nem nőttek fel a Windowsos cuccok, főleg a szoftver renderesek. Mégis a Windows fejlődött tovább a relative szabványos D3D, OpenGL miatt.

"túl könnyen törhető lenne. Így komolyabb játékok nem születnének."
    Nem lesz törhető, mert ezzel gyakorlatilag minden játék MMO lehet (ha kell, ha nem, ez lesz a védelem). Vagyis kiszolgáló szerver nélkül csak egy halott keret, kiszolgáló szerver emulátort meg nem fognak mindenhez írni.

"Meg még hozzátenném azt is, hogy a játékprogramok életének nem majdnem egész a függvényhívások sora, csinálnak mást is bőven."
    Ha egy függvény hosszabb mint egy képernyő, akkor valami el van rontva. Mondjuk ezt én se mindig tartom be, meg képernyőméret függő is a dolog, de tény hogy 100 sor fölött már nem igazán áttekinthetőek az egyes rutinok, pláne hogy ha másnak kell beleturkálnia.
    A lényeg az, hogy ami hardware intenzív feladat azt szabványosítani kell, belerakni a virtuális gépbe (pluginbe, nevezd ahogy akarod), és ezt mint függvény meghívni. Így ugyanolyan sebességgel fut mintha natív kód lenne (merthogy kb az), viszont a platform és egyéb függetlenség megmarad. Ha ezek aránya elég nagy lesz, akkor a VM által futtatott kód már futhat lassan, nem okoz jelentős lassulást. Pl: ha egy pluginben neked kell egy tömböt rendezned, az idő. Ha van egy általános sort parancsod, amit a VM belül futtat, és csak az eredményt adja neked vissza, akkor ez kb ugyanolyan gyors lesz, mintha C++-ban írtad volna. Csak elfut macen, linuxon, windowson, mindenen, amire az adott VM meg van írva.

"Szóval ami a második esetet illeti, szerinted minden szolgáltató beállít valami szupergépet, ami többmillió felhasználó számára számolja a képet, hogy neki elég legyen valami vékonykliens (pl. a tévébe építve)?"
    Nem, szerintem már ma is a fordított irány a jellemző. Az egy szerverre kapcsolódott kliensek teljesítménye általában több 100-1000x akkora, mint a szerveré. A vékony kliens architektúra gyakorlatilag azon bukott meg, hogy 10eFt-ért vehetsz olyan processzort, ami csak 5x lassabb mint az 500eFt-s. Ergo nem éri meg szerveren számoltatni, amit csak lehet műveletet ki kell passzolni a kliens felé. Amit a szerver számol azért fizetni kell a szolgáltatónak, amit a kliens számol azért jó esetben a kliens még fizet is (pl fizetős MMO játékok)!
  • dez
    Éppenséggel nekem speciel a technikai héttéren.
  • archkoven
    Annak ellenére, hogy itt mindenki atomtudós, mégis egytől egyig mindenkinek a játékok körül forog az agya.
    Érdekes ellentmondás.
  • dez
    "kb ez a különbség a PC és a konzol közt."

Meg még ami ebből következik.
  • dez
    "Szerintem annyira nincsenek messze az ilyen teljesítményű gépek. Jelenleg a PS3-ban levő cell SPU-ait jó ha felében kihasználják. Szal 3-4 SPU-val lehetne texturákat számolgatni szinte valós időben.
    Azért elég dúrva lenne egy olyan online játék mint például az AssaCreed, és nem kéne semmit se telepíteni hozzá.;)))"

A Cell egy 16 magos x86 procinak felel meg matematikai számítási teljesítményben. Nem tudom, mikor lesz ez az általános a háztartásokban... Akinél meg lesz, valószínű nem erre akarja majd elpazarolni.

"Másrészt ha a szerver csak a videót küldené akkor valszeg eszméletlen laggosak lennének a játékok is"

Már említettem ezt. 2x.

"ráadásul minden egyes játékcégnek, minden egyes játékához a szervert olyan szintre kéne felfejleszteni, hogy elbírja a játékot több 10 000 vagy akár millió példányban futtatni."

Ezt is említettem, többször.

"Ma viszont ua gépet tudod használni, wowozásra, vagy COD-ra, vagy amit elindítasz, szal valakinek ki kéne fizetnie azt hogy 10X annyi hw-re lenne szükség és ez valszeg a játékok havi díjában jelentkezne, ami elég dúrva nagyságú lehetne!!!"

Egy ilyen gép kapásból a szuperszámítógépek toplistájának első helyére kerülne, és nem valószínű, hogy minden netszolgáltatónál lesz belőle egy...
  • dez
    "PS2 (300mHz-es Cell, 32MB-ram, 4MB Geforce2 GTS)"

Ez most valami képletes példa akart lenni?
  • dez
    Ismét gyarapítottad eggyel az elmés hozzászólásaid számát.. :P
  • dez
    "Ő pontosan azt mondja, hogy semmi nem lesz a tv mellett, nem olvadnak egybe..."

Én úgy vettem ki, először egybe olvadnak, és csak később tűnnek el.
    De ha jobban megnézed, mindkét lehetőséget elemezgettük.

"Majd a tartalomszolgáltató az virtuálisan biztosítja nekünk, ha igényünk lesz. Micsoda jövőkép. :D"

Az a kérdés, hogyan is valósulhat ez meg. De most nem írom le mégegyszer, amiről már beszéltünk.

"Ami engem illet, én még mindig jobban szeretem, ha valami ott van fizikailag is."

Ha nem lesz mit venni, hiába. De szerintem ez még jó ideig irreális.
  • NEXUS6
    De hát pont ez az előmozdítója a fejlődésnek. Sajnos. Ha tökéletes programokat írnának, akkor az emberek nem vennének új hardvert és az egész ipar beadná a kulcsot. Fogyasztói társadalomban élünk és az embereket valahogy rá kell venni a fogyasztásra. A konzol esetében a fogyasztók nem warezolnak annyit és így a progikon lehet inkább keresni és nem a vason, kb ez a különbség a PC és a konzol közt.

Másrészt azzal azért vitatkoznék, hogy a PS2-n hogyan fut a ProSteet. Igen, a hír igaz, fut rajta egy ProStreet nevű játék, de ha a Tv-t a PC monitorja mellé állítod és úgy nézed azt a ProStreetet akkor lehet, hogy elhányod magad, és rájössz, hogy az a ProStreet nem az a ProStreet!
  • NEXUS6
    Szerintem annyira nincsenek messze az ilyen teljesítményű gépek. Jelenleg a PS3-ban levő cell SPU-ait jó ha felében kihasználják. Szal 3-4 SPU-val lehetne texturákat számolgatni szinte valós időben.
    Azért elég dúrva lenne egy olyan online játék mint például az AssaCreed, és nem kéne semmit se telepíteni hozzá.;)))

Másrészt ha a szerver csak a videót küldené akkor valszeg eszméletlen laggosak lennének a játékok is, ráadásul minden egyes játékcégnek, minden egyes játékához a szervert olyan szintre kéne felfejleszteni, hogy elbírja a játékot több 10 000 vagy akár millió példányban futtatni. Ma viszont ua gépet tudod használni, wowozásra, vagy COD-ra, vagy amit elindítasz, szal valakinek ki kéne fizetnie azt hogy 10X annyi hw-re lenne szükség és ez valszeg a játékok havi díjában jelentkezne, ami elég dúrva nagyságú lehetne!!!
  • DunDiego
    Persze, mert azt akarják, hogyha jáccani akarsz egy új játékkal, akkor 2hónaponként vegyél bele új hardware-t kemény zsetonért, pedig ha optimalizálnák a játékot egy spec gépre, akkor kb 500mHz CPU is elég lenne meg 4MB-os videókártya, jah meg a winfos sem kéne rá, hogy mindig a jelenlegi ram negyedét egye...

Itt van pár jó példa: PS2 (300mHz-es Cell, 32MB-ram, 4MB Geforce2 GTS), jah és megy rajta a pro street, na egy ugyanekkora PC-re tedd ezt fel és nézzük csak meg, hogy elmegy-e?

Csak ennyit akartam hozzáfűzni a dolgokhoz.
  • Doktor Kotász
    Ez akkora faszság, mint amit 10 éve nyomtak az interaktív tévéről. Mindenki erről pofázott, amikor az orra alá nyomták a mikrofont, és amikor rákérdeztek, hogy mégis mi az, csak annyit tudtak kinyögni, mint Szőke Kapitány, hogy hát ez a jövő. Ha ezután visszakérdeztek, hogy konkrétan mi, akkor kiböktek néhány kulcsszót, hogy információs szupersztráda, interaktív, meg felhasználói élmény.

Mostanság a webkettő a slágertéma.
    Anyátok, mondom magamban. Ez még ugyanaz a web, csak pár ember beikszeli a haverjait ismerősnek, meg blogolnak.
  • arrakistor
    elég optimista ez a kókafejű, ha még 5 évet ad nekik...
  • TH448
    Ő pontosan azt mondja, hogy semmi nem lesz a tv mellett, nem olvadnak egybe...
    Majd a tartalomszolgáltató az virtuálisan biztosítja nekünk, ha igényünk lesz. Micsoda jövőkép. :D
    Ami engem illet, én még mindig jobban szeretem, ha valami ott van fizikailag is.

Viszont gondoljunk csak bele mondjuk az iPod Touchba: lenne még rajta monitor kimenet (TV kimenet ugye van), meg mondjuk lenne wifi-n csatlakozó bill+egér (tudom, iPhone-ban Bluetooth van), és az átlag Pistikének maximálisan elég lenne, ha nem akarna játszani. Olvasgatás neten, blog, mail, videó, kezelhető felület,... Persze mire ténylegesen használható lenne ilyenre még sokat kellene rajtuk csiszolni, de nekem tetszik az elgondolás, hogy pár év múlva ezekben lesz akkora proci, hogy gyakorlatilag szinte bármire használhatóak lesznek.
  • dez
    Ugyebár alapvetően két eset jöhet szóba: 1. izmos kliens gép számolja a képet, 2. valamilyen központi szupergép számolja a képet vékonyklienseknek. Utóbbi esetben streamelve jön a kép.

De most már világos, hogy te az első esetre gondoltál, szóval a játék webes futtatása közben/előtt letöltendő adatmennyiséget akarod csökkenteni. Akkor visszavonom a kuszát. :)

De mire olyan gépek lesznek, amik nemhogy bitmapes, de ilyen real-time számolandó procedurális textúrákat használnak (ha nem akarsz indításkori negyedórás textura-generálást, lásd kkrieger), többé-kevésbé virtualizált környezetben, stb. ... Hát beletellik még egy pár évbe.
  • NEXUS6
    Ja, csak hogyan jön a vidijósztrím a textúrák letöltéséhez?
    Komolytalan is csak azért említette mert ha elterjed a HD letöltős videjó, akkor nem lesz gond a nagyobb sávszéllel.

Ezek a böngészőbe ágyazott játékok meg egyrte inkább elterjednek, ha viszont procedurális texturázásra épülő enginet raknak valami pluginbe, akkor gyak a legkomolyabb szintű gámát is meg lehet böngészőn keresztül jeleníteni, és nem kell előre letelepíteni a 18 GB-os médiahegyeket a wincsire, vagy letölteni a kezdés elött mert pár megába belefér az egész grafika. Az meg egy combosabb weblap, nagyságú.
  • NEXUS6
    Mondom hogy nem!;)
    Tényleg általában értem.

Nincs valami jól fejlett paranoiád, vagy valami ilyesmi?
  • Sanyix
    Jaj ne terelj :) anélkül hogy odaírnád tudom hogy a ps3-ról volt szó. Nem nehéz kitalálni.
  • Sanyix
    Szerintem nem sok röhögni való van ezen, csak az olyan észlény mint te tud röhögni :)
    Régi és unalmas visszavágás ez a röhögős téma, minden 5 éves fórumpisti ezt használja ;) látom nincs sok fantáziád ezen a téren, hiszen mindig csak ezt használod.

Egyébként te miért írsz bármilyen topikba is?
  • Dzson
    Sanyikz, miért írsz olyan topicba, aminek a témájáról halvány fingod sincs...?
    Konzolokhoz is sík vagy, csak égeted magad.

Ebben neked mi a jó?
    Bohócnak készültél az oviban és élvezed, ha röhög rajtad a közönség?
  • dez
    Ha te írtad az #55-öst... :)
  • dez
    Pontosabban az még lehet, hogy a fizikát, ami ugyebár közös, egy adatbázis, azt egy központi gép számolja, majd elküldi a poligonadatokat a userek gépére, és az számol belőle egyéni nézeti képet. (Lehet, hogy ezt most le kellene szabadalmaztatnom? :) )
  • NEXUS6
    Ezt bizti, hogy nekem írtad?
  • dez
    Ez ugyebár leginkább PC-n igaz. Konzolon sokkal jobban mernek kísérletezni, és a játékélmény is elvárás.
  • dez
    Korábban inkább az Xbox360 istenítése ment 1000-rel, meg hogy nem csak a PS3-nak, de még a Sony-nak is vége, stb.
  • dez
    Okos, de előző nap szerintem nála is bejátszott valami, ami nem ürült ki teljesen. :P
  • NEXUS6
    "Tehát a ps3 kontrollere a legigénytelenebb fos, mert az még annyit sem tud mint a wii-é, és nem olyan sokan vesznek hozzá célkontrollert. És a vele játszó emberek nagy része igénytelen."

Ha mindenképp PS3-mat akarsz fikázni, akkor ám legyen igazad!;)

Végül is egy szinten én is egyetértek veled, egy egeret már jómagama is beszereztem, és egy kormányzatot is tervezek valamikor.

De azért nincs harag!?;)
  • dez
    Túl sokat szívtak akkoriban... :)
    Mint az én egyik főnököm...