Fogbank: kulcs az új atomfegyverekhez?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bucikám, már látom a ! jeleket a nikked megett. :-)

Kara kánként folytatom tanításom.

Megmondom én, hogy mi a legnagyobb hibája Molnibalage-nak:
Nem alkalmazod a JPÉ elveit, jelen esetben Murphy törvényeit, vagyis a színjáték egyik ökölszabályát:

„Ha a színpadon van egy revolver, az elõbb-utóbb el fog sülni.”

kukacos érvelése teljesen logikus és helyes: Az, hogy a két nagykutya - SZU és USZ (ugye milyen érdekes szimmetria?) - nem csinált balhét, az nem garancia a jövõre nézve, hogy nem lesz problem a jövõben. Gondolj bele, hogy az ûrprogramoknál eleve nem szándék a balhé, mégis történtek tragédiák. Szóval, a nukleáris fegyverek annyi reszkírral járnak, hogy tenni kell valamit. Nem számolnám fel õket teljesen, mert pld. aszteroidák elpusztítására még jók lehetnek, de én a Holdra telepíteném õket. Újabb ok, hogy felújítsák a Hold-programot.

Világos voltam?

Szent Habakukk!

Látom kisebb vita alakult ki :). Visszakanyarodva a hírhez:
szinte biztos, hogy új robbanófejet akarnak az amerikaiak kifejleszteni, s a hírben szereplõ ok, jó indok rá...kérdés mondjuk az oroszok hogyan reagálnak majd.

Amúgy, akiket érdekelnek a bõröndatombombák, azoknak ajánlom:
http://atomkor.htka.hu/story/borondatombombak

Molnibalage
Ezt nem én találtam ki, egy cikkben olvastam. Nézz csak utána.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Sajnos, szinte semmit nem tudok a témáról. Az USA 1945-ben két atombombát vetett be két civil célpont, Hirosima és Nagaszaki ellen. Jobban utána kellene néznem, jelenleg úgy tudom, hogy az elsõ atombomba bevetése után, de még a második atombomba ledobása elõtt a Szovjetunió -- a szövetséges hatalmaknak tett kötelezettségvállalása részeként -- hadat üzent Japánnak és megsemmisítette a Mandzsúriában tartózkodó Kwantung hadsereget. Nem tudom, a teljesen egyedül maradt, szárazföldön és tengeren is vereségeket elszenvedett, az USÁ-val és a SZU-val egyaránt hadban álló Japán hadvezetése mennyire volt kész a békére, mennyire volt egyáltalán egységes a hadvezetésük e kérdésben. A Wikipédia Surrender of Japan cikke szerint a japán hadvezetés nem volt teljesen egységes, és valamiféle megegyezésre törekedett -- az persze változott a háború során, hogy milyen megegyezést is képzeltek el, és milyen gyõzelmekkel akarták kicsikarni. A vége felé, úgy tûnik, csak kisebb feltételeik voltak, nem is tudom, mért ne lett volna elfogadható: elsõsprban a japán császár hatalmának legalább névleges megtartásához ragaszkodtak szinte végig, a hadvezetés egy része még néhány más feltételhez is (ne szállják meg Japánt, Japán maga ítélkezzék a háborús bûnösök felett stb.)

Végsõ soron szinte semmit nem tudok a témáról, fõleg a részletekrõl nem. A Wikipédián taláható cikk ellentétes álláspontok vitaszerû ismertetésébõl áll.

Úgy tudom, az atombomba kifejlesztésén dolgozó tudósok egy része ellenezte az atombomba Japán elleni bevetését (eleve fõleg Hitler megelõzése miatt csatlakoztak a tervhez), és követelték, hogy elõbb <áldozatok nélküli> ,,technikai demonstrációval'' szemltessék a bomba erejét (Szent-Györgyi Albert említi Az õrült majom c. könyvében). A technikai demonstráció ötletét arra hivatkozva vetette el az USA, hogy összesen csak két bomba van, esetleg mindkettõ bomba bufullad, és hiteltelenné válnak. Számámomra ,,rossz pontnak'' tûnik a bombát végül is bevetõ állásponttal szemben, hogy Japán nem is igazán tudott elõzõleg az az amerikai atombomba képességeirõl, legalábbis a Wiki szerint.

A történelmi tapasztalatokon túl és a Hiroshima-vitától függetlenül, más miatt is nagyon is elképzelhetõnek tartom, hogy akár stabil államokban is kicsússzanak a dolgok a kontrol a ráció kontrolja alól, ehhez szerintem elég, ha egy szokatlan, nem rutinszerû, esetleg válságos helyzetben bizonyos csapdaszerû mechanizmusok érvényre jutnak. Az alábbiakra gondolok: a szociálpszichológia könyvekben leírt klasszikus elhárító mechanizmusok (elfojtás, racionalizálás, projekció, tagadás stb.), és kongnitív disszonancia redukció stratégiák, és a játékelméleti, közgazdasági, ökölógiai munkákban könyvekben elemezett ,,társadalmi csapdák'' (például közlegelõk cspdája, futok a pénzem után/eladok egy dollárt, fogolydilemma).

Akár csak egy jóval szelídebb eset: mint egy korábbi SG cikkben írták, az ûrsikló fejlesztésének leállítása is milyen fájadalmas beismerés, pedig itt csak egy kisebb jelentõségû tévedés beismerésérõl van szó (mármint egy háborús helyzethez képest kisebb jelentõségû).

Az atombomba éles bevezetésétõl eltekintve: Szent-Györgyi Albert Az õrült majom könyvében elemzi, hgy maga a hidegháború, a fegyverkezési verseny mit is jelentett a tudomány szempontjából. Olyan alapvetõ kutatások támogatásait szorították meg az USA-ban, mint a rákkutatás, miközben a két versengõ nagyhatalom hadvezetése szinte mintha egymás szövetégese lett volna, éppen egymásra hivatkozva tudtak hatalmas támogatásokat kicsikarni a saját adófizetõiktõl. Úgy tudom, meg is fogalmazódott annak ötlete, hogy gazdaságilag kimerítsék a Szovjetuniót egy fegyverkezési verseny révén. Azonban szerintem a kommunizmus meglehetõsen heterogén rendszer lehetett abból a szempontból, hogy igen különbözû motivációjú emberek alkothatták a Szovjetunió vezetését, tehát talán lett volna tere más megoldásnak is. A fegyverkezési verseny nagyon sokba került olyan értelemben, hogy nélküle talán már rég felfedezték volna számos rákfajta célzott kezelését: egy egészséges gazdaságú USA és egy tudományos téren bizonyítani akaró, többé-kevésbé mûködõ gazdaságú Szovjetunió sokkal jobb lett volna az emberiség fejlõdése szempontjából. A két nagyhatalom technikai-tudományos versenye nem is lett volna rossz dolog, kár volt ezt fegyverkezési verseny irányába elvinni.
Molnibalage
Azért sejtéseik lehettek. A Manhattan-terv iszonyatos erõforrásokat igényelt. Gyanítani lehetett, hogy a németeknek egyszerûen még a forrásaik sincsenek meg ehhez már '44-tõl kezdve. Persze azért biztosra akartak menni és egyfelõl a kíváncsiság is vezérelhette õket megtudni, hogy az ellen mit tud. (és biztosítani, hogy az oroszok kezébe minél kevesebb jusson a tudásból)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Mardel
Ez sem igaz. Mind a mai napig az USA válaszcsapása csak akkor indulhat, ha már két forrásból visszaigazolták, hogy támadás történt és atomtámadásról van szó. Tehát már csak az elsõ robbanás UTÁN indul a PARANCSKIADÁS az ellentámadásra. Addig csak készültség van és csak felkészülnek az indításra.

Te el is hiszed amit itt összehordasz?

"Timeo Danaos et dona ferentes."

Elég komoly kényszer is volt, mert a németek is dolgoztak az atomfegyveren, és a szövetségesek nem tudták, hogy hol tartanak a fejelsztéssel. Csak a háború után derült ki, hogy a német tudósok rossz nyomon jártak. Tellerék sem tudták, hogy mekkora ereje lesz a bombának, csak, mikor kipróbálták Új-mexikóban. Ez 1945 július 2.-án történt, ekkor már nem volt Európában háború, csak az Amcsik, és a Japók között. Ha jól sejtem, ez volt a hidegháború kezdete, mert aug.6, és aug.9.-én ledobott két bomba inkább demonstráció volt a ruszkik felé.

Molnibalage
Meg tabun-t ami mellett a mustárgáz egy gyenge kis légfrissítõnek hat. Az I.vh-s érvelésrõl én is halottam. Azért az is benne lehetett, hogy õk V-1-gyel nem túl sokat jutatthattak volna célba. A válasz a RAF által leszórt mustárgázzal töltött bombák lettek volna. Elképesztõ pusztítás lett volna annak a vége, ha az városokra szórják le.

Molnibalage
És ha igen? Én legalább érvelek. Az, hogy valaki ért a természettudományokhoz nem felététlenül jelenti az, hogy máshoz is ugyanolyan jól ért. Az akkor élt tudósok egy része kicsit utópista volt.

Hát erre csak azt tudom mondani, hogy érdekes módon Hitler harchelyzetben sohasem vetett be harci gázt.(Auschwitz és társai nem tartozik ide). Londont soha nem lõtték Szaringázos V1-kel pedig megtehették volna és valszeg 10X nagyobb lett volna a polgári áldozatok száma. Legtöbben ezt azzal magyarázzák, hogy Hitler megsérült gáztámadás következtében még az I.Vh. alatt.

Molnibalage
Errõl már volt szó. Annak az idõnek vége, amikor még mûködõképes állapotban voltak az a '90-es évek eleje lehetett. Hányszor írjam még le??? Nem tudtok olvasni?

Lehet, hogy arrogáns vagyok csak a tények engem igazolnak. Nem történ sehol nukleáris robbanófejjel terrorcselekmény. Gondolkodni sem tudtok?

Ohh értem. :) köszi.
Hagyd. Õ olyan, hogy imádja a hasadást. Nukleáris rajongó. Sugárzik a boldogságtól, ha az urániumról olvashat. És nem érti, hogy maguk az atomtudósok voltak az atomfegyver legnagyobb ellenzõi.

úrán=urán. <#vigyor>
Véletlen volt. Miért nincs javítás?

Ha lebomlott a polónium a neutron forrásban, akkor max. a plutóniummal tuzdnak mérgezni egy "kicsikét" vagy az úránnal.

"...És õk honnan jutnak atomhoz??? Ezt áruld már el zsenikém." A volt szovjetúnió területén nem egy helyen tárolnak leszerelt nukleáris robbanófejeket,amiket egy kutyás õr és két tuto lakat õriz. Mondjuk innen. Ja, és egy arrogáns paraszt vagy. Zsenikém.
Konfliktus két esetben lehetséges:

1. Ha vagyon (pl. terület stb.) feletti tulajdonjog van kérdés alatt.
2. Személyes gyûlölet (átlalában az 1. miatt jelentkezik)

Két ország nem gyûlölheti egymást mert nem személy, a kollektivista filozófia az ami az emberek elé teszi ezt az egyébként nonszensz illuziót, hogy gyûlölnek egy másik országot, vallást, népet.

Tehát marad a vagyon miatti konfliktus, azt pedig csak úgy lehet megoldani ha senki sem tapos a másik vagyonára - életére. (ez egyének esetében is igaz)

Ha valami az enyém akkor az enyém. Pl. vegyük az EU peldáját amely szintén konfliktusokba fog fulladni, mert egy ország nem rendelkezik 100% saját területével. A törvényeket pl. nem maguk határozzák meg még akkor sem ha másik tagállamot nem érint a dolog. Miért, mert valaki kitalálta, hogy ugyanazok az értékek (európai, keresztény stb. több néven fordulnak elõ) kellenek minden tagállamban, hogy legyenek, harmonizáció, együttes fellépés stb. ez az amirõl itt szó van és nem pedig független országok együttmûködésérõl. Pl. ha egy Francia és egy Magyar valami üzletet bonyolít le akkor azt sokkal jobban Brüsszel határozza meg mint Párizs vagy Budapest és még jobban mint maguk az adott személyek vagy cégek. Miért? Mert az érdekek vannak védve amivel nem lenne semmi baj ha nem más kárára tennék. Az EU eredetileg a szabad piac megalkotása miatt jött létre (az EU elõdje) viszont ma már azt is elõírják, hány zsák kukoricát lehet termelni, mennyi és milyen bort, kinek mekkora lehet a költségvetési hiánya (persze nem kellene legyen semennyi, de mégis ez legyen az adott ország dolga), stb. Szóval az egész értelmetlen, mert nem azért van amiért gondoljuk. Persze a legtöbb ember nem engedné meg, hogy a rendszer megváltozzon mert már túlságosan otthon vannak benne, sok mindenrõl nem kell gondoskodniuk stb. hasonló mint a Matrix (persze csak filozófiai szemszögbõl).

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

Szerintem ez csak egy urugy arra, hogy uj atomfegyvert keszithessenek.<#violent><#gun><#mf1><#ejnye1>
És miért van ez igy? Mert nincs korlátolva a hatalom. Képzeld el ha pl. Bush nem az USA elnöke lenne... szerintem igy is elképesztõ kárt csinál, de képzeld el egy az USA-hoz hasonló erejû ország (vagy akár annak a negyede) élén lenne amelynek nincs korlátolt hatalma (az USA-nak sincs de azért szerencsére az alkotmány még elég erõss, hogy visszatartsa valamennyire a dolgokat). De hát nem kell én itt okoskodjak, ez mind már legalább 200 éve ismert. Elég baj, hogy ennyi idõ után sem mozdultunk el, hogy még most is az erõ és nem az ész az ami vezéreli az embereket de még nagyobb baj ha az államokat is.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

Molnibalage
Mármint minden állam. Azért az értelmesebb államok megteszik az általuk szükségesenek vélt lépéseket a biztosnságuk biztosítása érdekében ki-ki a maga módján.

Molnibalage
Ha az egyes emberek nem képesek erre akkor egy állam mitõl lenne erre képes. Elég sok idióta van bennük nagy átlagban is, de ahogy már lentebb írták elég szegény hazánkra nézni.

"A bíróságok azért léteznek mert nem minden ember civiliyált és inteligens."

Kár hogy az aggressziónak a fentiekhez semmi köze. Különben pedig nem képessek erre: nézd csak meg Sztálint, Hitlert, Mao-Cetungot, a legelsõ kínai császárt. Sõt ha már itt tartunk félek tölle hogy nagyon sok politikus szociópata, elég csak szegény hazánkra nézni. <#szomoru1>

A bíróságok azért léteznek mert nem minden ember civiliyált és inteligens. De elég baj ha államok sem képesek erre.

Molnibalage
" Az atombomba csak biztosíték, hogy a következõ véröntés elképesztõ legyen az elõzõekhez képest."

Éppen ellenkezõlég. Komolyan nem értem, hogy miért írjátok be 1000000000 alkalommal is ezt. Nézzétek meg. Ott ahol a két szembenálló félnek atomfegyvere van NEM volt komoly háború, sõt SEMMILYEN! Az atomfegyverek a puszta létezésükkel akadályozank meg egy atomháborút, ha mindkét oldalnak van.

" megegyezés szerint kell õket megszüntetni"

Ez most is folyik, hogy fegyverzetcsökkentési egyezmények szerint (START egyezények), bár ahogy halottam pénzügyi okokból kicsit döcögve. A hidegháború végi állapotokhoz képest már jóval kevesebb nukleáris fegyver maradt.

" Ami az enyém az enyém ami a tiéd az a tiéd, inteligensen és civilizáltan ezt elfogadjuk és nem szegjük meg. A baj ott kezdõdik ha valaki a máséra lép, ezt kell megszüntetni, ki kell egyenesíteni azt ami görbe, megbeszélni és visszaadni azt amit jogtalanul elvettek, amit pedig nem lehet ott megbeszélni a jogos kompenzációt."

Jogos? Kiszerint? Nem szegjük meg? A bíróságok meg viccbõl léteznek. Tehát mégegyszer, lassan mondom, hogy mindenki megértse. ÚTÓÓÓPIA....

Egy megjegyzés a második VH-ról. Az nem a jó és a rossz közötti harc volt mint ahogyan mondják, hanem e náci birodalom harcolt az angolo-frank birodalom ellen közben volt még egy a szovjet kommunista birodalom amelyet az egyik szövetségesnek találta (a háború végéig) a másik pedig megtámadta mert nem volt más választása. Az amcsik meg beléptek segíteni az egyik birodalmat a másik ellen. Persze nem kétséges, hogy a nácik módszerei és gyilkolásai sokkal csúnyábbak voltak mint az angol és francia birodalom módszerei (a szovjeteket inkább nem kommentálnám, de minimum olyan csúnya volt mint a náci - és szövetségesek voltak az anglo-frank birodalommal). Szóval ez az igazság a többi pedig történelmi mese, ezért nem is fejezõdött be a VH-soha csak egy hosszú tûzszünek van ami még most is tart. Persze a felek útközben változtak, most más nincs náci és anglo-frank hanem EU, oroszok, arabok, USA és csatlakoztak még mások is akik akkor akár megszálás allatt is voltak ma azok is birodalmi elképzelésekkel élnek, mint pl. Kína stb. Mind dominálni akar mások felett, mind hatalmat akar és mind a saját világfelfogását és értékeit akarja másokra erõszakolni, most még csak finom módszerekkel de soha nem lehet tudni mikor szabadul el a pokol.

Te valamit nem értettél meg. Én nem vagyok a tiltás híve (a lõfegyvereket sem tilthaja senki sem be erkölcsileg csak esetleg erõszakkal), amit fontos felfogni, hogy ellenálni kell a szarnak nem pedig lökni elõre. Tehát nem kell az atomfegyvert betiltani, de megegyezés szerint kell õket megszüntetni. Azt mondják, hogy inteligens és civilizált emberek vagyunk, akkor nem gondolod, hogy egy szerzõdést amelyben önkéntesen válalunk valamit be fogunk tartani? És miért ne vállalnánk önkéntesen azt ami jó nekünk. Az igazi baj, hogy mindenkinek a máséra fáj a foga és sok esetben a másé nálla van. Az egész nem más mind egy igazságtalan módszerekkel erõszakkal felálított világrend megvédése. És ez nem megy, ez elõbb vagy utobb mindég megszakad és mindég véröntéshez vezet. Az atombomba csak biztosíték, hogy a következõ véröntés elképesztõ legyen az elõzõekhez képest. Semmi másról itt szó sincs. Ami az enyém az enyém ami a tiéd az a tiéd, inteligensen és civilizáltan ezt elfogadjuk és nem szegjük meg. A baj ott kezdõdik ha valaki a máséra lép, ezt kell megszüntetni, ki kell egyenesíteni azt ami görbe, megbeszélni és visszaadni azt amit jogtalanul elvettek, amit pedig nem lehet ott megbeszélni a jogos kompenzációt. Itt csupán erõ és hatalom harcról van szó a többi hülye duma.

Még ha igaz lenne. Magyarázd el miért van az, hogy nem robbant pl. Japánban vagy Kanadában? És azt is, hogy miért van USA haderõ az õ földjén? Lehet, hogy ha nem lenne akkor nem robbantana. Egy vallás nem lenne vallás ha nem tartaná magát az egyetlen üdvozítõnek... viszont az nem jelenti, hogy mások vagyonára és életére kell törni. Mielõtt még beszolnál olvasd el pl.

http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Maarat

...csak izelítõnek a több évszázados gyûlölet gyökereirõl. Szerintem ezt kellene valahogyan kijavítani, megbékülni nem a másikban keresni a hibát, muzulmánokra, keresztényekre vagy akárki másra is érvényes. Éltél közöttük? (nem az extrémekre nem a terroristákra gondolok hanem a normálisokra... az extrémek mindég akkor erõsek ha támadják a normálisokat).

Molnibalage
Mintha törölték volna az utolsó hozzászólásomat.

"Az amirõl nem szabad megfeletkezni, hogy 100-200-500 év múlva (ha nem elõbb) a technológia lehetõvé teszi, hogy mindenkinek lehet majd, nem csak államoknak, hanem Pistikének is."

Lehetõvé teszi != lesz is. Ha odáig eljut a technológia, szerinted melyik hülye fogja engedni, hogy megjelenjen egy olyan piaci szereplõ mely kínálatában "házi" atombamba, vagy "minden házba egy atombomba" jelszavakkal árúsítson?

Molnibalage
És õk honnan jutnak atomhoz??? Ezt áruld már el zsenikém. Ilyenekkel riogatnak már idõtlen idõk óta mégsem sikerült semmi ilyesmit összehozni.

TÉNYLEG nehéz felfogni, hogy az atommal nem viccel senki? A muszlimok sem egységesek enyhénszólva. Egy dolog valakit úgy ahogy dollárokkal tömi amin vehet kalát, de atomot az ember nem ad csak úgy oda senkinek...

Molnibalage
Ha hallanád magad...

"Egyáltalán miért nem voltak annyira okosak, hogy el sem kezdjék az egészet?"

Te ilyen faszán látsz a jövõbe? Miért nem mész el jósnak. Az USA úgy becsülte, hogy utánuk kb. 20 év kell ahhoz, hogy bárki más képes legyeb nukleáris fegyver létrehozására. Ez volt '45-'46-ben. Ehhez képest mi lett? 49 SZU, és 61-ra már Anglia és Kína is csatlakozott.

"Miért nem kezdeményeznek egy teljes leszerelést?"

Már le lett írva. UTÓPIA! Nehéz felfogni? Ez kb. olyan lenne, mintha betiltanád a lõfegyvereket. Szerinted mennyi maradna meg suttyomban? Ebbe senki nem megy bele, mert kiszámíthatatlanná és veszélyessé tenné a világot. Nehéz elhinni, de a jelenlegi helyzet beza jobb. Mióta van atom paki és indiai oldalon is azért nem volt nyílt háború..

"Az amirõl nem szabad megfeletkezni, hogy 100-200-500 év múlva (ha nem elõbb) a technológia lehetõvé teszi, hogy mindenkinek lehet majd, nem csak államoknak, hanem Pistikének is"

Aha. Hasadóanyag nélkül meg nem megy. A rekatorok fûtõlelemeinek az "életútját" szigorúan nyomon követik ma már, nemhogy a fegyver tisztaságúét. Nem sok ember látott ám még olyat életében..

atlagember
Ezt magyarázd el az arab öngyilkos merénylõknek is, akik szerint csak az õ hülye vallásuk az egyedül üdvözítõ.

SecondOrb: A legjobb internetes városépítõ stratégiai játék. www.secondorb.hu

Az amirõl nem szabad megfeletkezni, hogy 100-200-500 év múlva (ha nem elõbb) a technológia lehetõvé teszi, hogy mindenkinek lehet majd, nem csak államoknak, hanem Pistikének is. És erre mi a válasz? Nem az lenne a megoldás, hogy ne legyen senkinek? Szerintem ha mindenkinek van akkor elõbb vagy utobb elsül. Miért nem kezdeményeznek egy teljes leszerelést? Egyáltalán miért nem voltak annyira okosak, hogy el sem kezdjék az egészet? És még valaki azt mondja, hogy nem õrültekkel van dolgunk. Nevetséges.

Molnibalage
Nukeláris háborúban a támadás és a védekezés fogalma egészen más, mint hogyományos esetben.

"A válasz igen ha nem csináljuk"

De más csinálja. Az ember már csak ilyen. Innentõl fogva meg elémlkedni felesleges, mert az már az utópia tárgykörébe tartozik.

Legalább maradna csöndben jópár ember a játékok/filmek + kamustorykkal a nagybácsikról vagy a barátom barátjátjáról aki tökvéletlen atombomba szakértõ.(AKinek nem inge, ne vegye magára).Egyébként az atomháború kb olyan, mint hogy discoban azért dugsz gumival, hogy ne legyél HIV-es (a magyar statistikák kb mindneki tudja, hogy nagyon de télleg nagyon minimális) Van veszélye, de annyira elenyészõ.Megvéd a kisebb nemi betegségektõl is, ami viszont már igazi veszély.Kisebb nemi betegség pedig egy nagyobb háború.
negy = nem egy*
Csak kapcsold be a TV-t és nézd meg akármelyik esti hiradót. (hazai eseményekre gondolok)

nem szabad lebecsülni. Vannak "õrültek", vallási fanatikusok, kisebbségi komplexust kivetítõ hatalommániás politikusok.

Romboláshoz, gyilkoláshoz nulla energia kell, a helyreállítához eszméletlen sok.

És az élet negy MMORPG, ahol bármikor új emberkét kezdhetsz, vagy a legközelebbi városból folytatod....

szvsz, nem vagyok olyan optimista, mint Te. Ezek a dolgok újra és újra megtörténhetnek, és sajna történnek is.

Lsd. Koszovó, egy egész világ ölbe tett kézzel nézte és sajnálkozott (vagy tagadta hogy létezhet ilyen) amikor szerbek gyilkolásztak. Tudnék sok negatív dolgot mondani USA-ra, de tény hogy egyetlen volt amelyik megoldotta a problémát. És ez nem 60 éve történt, nem távol, hanem egy velünk szomszédos országban.

....és egy pici OFF ennek a hosszászólásnak, csak válaszoltam :)
Én ezt mind tudom, de ennek ellenére ez beteg gondolkodás. Fel kell tenni a kérdést, hogy mi a cél, megvédeni ami a miénk vagy lerombolni a másét. Mert a védelem számomra fontos, nem vagyok naív hülye és nem vagyok pacifista sem, ha valaki bánt akkor belevágok az nem kérdés, de az nem jelenti, hogy valaki mást megtámadok, mert nem. A kérdés lehet e védekezni az atombomba ellen? A válasz igen ha nem csináljuk, ha legyártunk tízezreket akkor nem, akkor az egyetlen dolog amire képesek vagyunk a teljes megsemmísítés a támadás. A kérdés, hogy védekezni (legitím) vagy támadni (barbár, primitív, erkölcstelen stb.) akarunk. Különben az atombombák egyformán rombolóak ha elsülnek ha nem, ha csak tároljuk õket akkor is tönkreteszik a társadalmat - maga az ami lehetõvé teszi, hogy egy ilyen romboló és gyilkos fegyvert a birtokunkba tartsunk már elég hatalmas romboló erõ, politikailag egy totalitáris, korrupt rendszerben végzõdik a dolog.

Molnibalage
Nos négy atomhatalom van akit egyáltalán TALÁN képes lenne megtámadni a közeljövõben. Azért írom, hogy talán, mert ahogy írtam nincs rá semmi biznyíték, hogy lenne megfelelõ robbanófej és hordozóeszköze. Ez a négy India, Pakisztán, Oroszország és Kína. Az utóbbi nagyjából az egyetlen barátja..

Mellesleg miért tenne ilyet? Miért hiszi azt mindenki, hogy vannak ilyen "õrültek"? Túl sok idióta filmet láttotok az élet nagyon más..

Molnibalage
Gyerekek HOL életetek az elmúlt 60 éveben? A történelem a bizonyíték rá, hogy mûködik. Az '50-es években az szovjetek max. Európában tudtak volna kivitelezni nagyon korlátoztottan atomtámadást, de az USA (és NATO) még EKKOR sem mert háborút kockáztatni és azzel az atomfegyverek bevetését megkockáztatni.

Ezt ajánlatos végignézni.

"Azért, hogy ne használja ellenem akinek van..."

Ez megoldás? Úgy értem, miért biztosítja, hogy nem fogja használni? Az öngyilkos merénylõk is feláldozzák magukat a szent cél érdekében.

Ez a mondj példát meg egy hülyeség, de legyen: Kim Dzsongil, halála elõtt, minden atomnagyhatalom ellen, illetve ahol nincs rakétavédelem.

Molnibalage
Mustass már ilyen õrült vezért? Aki tényleg elég elvetemült annak NINCS és nem is lehet komoly mennyiség a kezében ebbõl világháború nem lesz.

Mondj példát, hogy ki használná és ki ellen. Atomhatalom ellen öngyilkosság, mert õ könnyedén megtorolná és egy szava nem lehet ez ellen senkinek... Más ország ellen meg minek vetnéd be? McNamara is belátta már kb. 30 éve, hogy mire jók és mire nem az atomfegyverek. Valójában nem is fegyverek, mert nem igazán lehet bevetni õket. Egyetlen értelmes funkciójuk az ellenfél elrettentése tömegpusztjtó fegyverek bevetése ellen.

Molnibalage
A lényeg ugyanaz. Egy autó is nehezen indul be úgy, ha 17 évig csak hentereg valahol nemhogy egy ilyen precítziós valami. Mellesleg megnézném, hogy egy atomtáskát hova vittek be volna feltûnés télkül. kb. 40-50 kilós volt. Ezt egy kézben feltûnés nélkül vinni elég vicces...

Molnibalage
És évszázadokig gyakorlatilag félgyarmat volt az ország fele. A dicsó császári múlból meg abból mikor õk voltak a világ legfejlettebb állama nem maradt semmi..

Molnibalage
Azért, hogy ne használja ellenem akinek van...

A nagy mennyiség meg azért kell, hogy az elrettentést BIZTOSAN mûködjön, tehát még AKKOR is képes legyen válaszcsapásra, hogyha az ellen az ÖSSZES fõ indítási forma estében hirtelen kitalálna valami nagyon okosat (erre az esély igen kicsi).

Tehát a cél az, hogy ha váratlanul rajtad ütnek, akkor képes legyél az ellenség iparának (lényegében nagyvárosainak) és katonai erejének legalább a felének. elpusztítására. Már ehhez is tekintélyes erõ kell, mindhárom forma esetében (telepítettt silók, nukleáris tengók és repülõgéprõl indított fegyverek. Namármost, ha rajtad ütnek a készleteid modjuk min. 70%-a még a válaszcsapás elindítása elõtt egyszerûen elpusztul, de neked EZEKET is fel kell szerelned robbanófejjel és meg kell építened. A bevetett fegyverek X%-a nem fog mõködni másik Y%-át meg semlegesíti az ellen. A karbantartás miatt is állandóan kiesik Z%. Na ezért kellett olyan sokat építeni (bár nem annyit amennyit végül is összehoztak)!!! Tehát ezzel kiszámítható, ha te csak 1 várost akarsz nagy biztonsággal elpusztítani minden körülmények között akkor kb. 10 robbanófejet kell gyártani.

Persze ezt az emberek 99,9%-a végig sem gondolja rendesen....

Ez nem változtat a lényegen: léteznek olyan vezetõk, akik eszement õrületükben képesek lennének nukleáris háborút kirobbantani. Ha Hitlernek lett volna nagy piros gombja, minden racionális megfontolás ellenére megnyomta volna. A modern, erõsen automatizált hadseregekben naivitás azt képzelni, hogy majd valaki mindig elvágja a zsinórt. Mi lesz, ha a következõ Hitlernek lesz nagy piros gombja?

hogy tudja... :)
ziipp
Nem suffnituning, az tény. :D