199
  • Epikurosz
    Azon meg felette csodálkozom, hogy mér nem zuttyolják be a sok atomot egy erőműbe, egyből megoldódna a glob.felmeleg. is.
    1 csap., 2 légy.
  • Epikurosz
    De, kekeckedsz. Mer te írtad, hogy a bőröndbumm csak 50-60 kiló. Egy bőröndöt tán a Saturn V rakett is fel tudna vinni. Pláne 2-őt. ezeknél a godzilláknál meg egy pici löket is sokat számít.
  • Molnibalage
    Melyik cikkben? Elolvasnám. Tedd már fel valahova, vagy linkeld be.

Ha ez 2002-es cikkben volt azért megkérdezném, hogy akkor hol eszköz amit ESETLEG csinálhattak belőle? Miért nem volt LEGALÁBB 6 év alatt valami bumm? Talán mert sufniban nem készül róbbanófej...
  • Molnibalage
    Ezek csak ötletek. Ha 2-3 éven belül kéne valami, akkor mit tudnánk tenni? Nem sokat..
  • Molnibalage
    Nem kekeckedek tényleg nem értem. Hogyan juttatsz el komoly mennyiségű robanófejet messzire? A Saturn V mennyit vitt el a Holdhoz? Kb. 30 tonnát asszem (fejből). Ebbe nem sok töltet fér bele és azért ne felejtsük el, hogy az aszteroidák tömege milliárd tonnákban mérhető...
  • kacsi01
    bocsi, nem Neked ment..
  • kacsi01
    "...Szerencsére a radioaktív anyag csempészésére 1991 óta irányuló többszáz próbálkozás mindegyike meghiúsult, de az esetek többségében fegyverkészítésre alkalmatlan anyagokról volt szó, vagy olyan mennyiségű, amely nem elég fegyverkészítéshez. "Csak" 18 esetben loptak el a korábbi Szovjetunióból fegyvertisztaságú anyagot..." forr.:fizikai szemle.2002/3
    Innen is szerezhettek... mind1.
  • Epikurosz
    Nesze neked!
  • Epikurosz
    ne kekeckedj!
  • Molnibalage
    Aszteroidák elpusztítására? Hogyan?
  • Epikurosz
    bucikám, már látom a ! jeleket a nikked megett. :-)
  • Epikurosz
    Megmondom én, hogy mi a legnagyobb hibája Molnibalage-nak:
    Nem alkalmazod a JPÉ elveit, jelen esetben Murphy törvényeit, vagyis a színjáték egyik ökölszabályát:

„Ha a színpadon van egy revolver, az előbb-utóbb el fog sülni.”

kukacos érvelése teljesen logikus és helyes: Az, hogy a két nagykutya - SZU és USZ (ugye milyen érdekes szimmetria?) - nem csinált balhét, az nem garancia a jövőre nézve, hogy nem lesz problem a jövőben. Gondolj bele, hogy az űrprogramoknál eleve nem szándék a balhé, mégis történtek tragédiák. Szóval, a nukleáris fegyverek annyi reszkírral járnak, hogy tenni kell valamit. Nem számolnám fel őket teljesen, mert pld. aszteroidák elpusztítására még jók lehetnek, de én a Holdra telepíteném őket. Újabb ok, hogy felújítsák a Hold-programot.

Világos voltam?
  • Epikurosz
    Szent Habakukk!
  • nyikolaj
    Látom kisebb vita alakult ki :). Visszakanyarodva a hírhez:
    szinte biztos, hogy új robbanófejet akarnak az amerikaiak kifejleszteni, s a hírben szereplő ok, jó indok rá...kérdés mondjuk az oroszok hogyan reagálnak majd.

Amúgy, akiket érdekelnek a bőröndatombombák, azoknak ajánlom:
    http://atomkor.htka.hu/story/borondatombombak
  • Molnibalage
    Ezt nem én találtam ki, egy cikkben olvastam. Nézz csak utána.
  • physis
    Sajnos, szinte semmit nem tudok a témáról. Az USA 1945-ben két atombombát vetett be két civil célpont, Hirosima és Nagaszaki ellen. Jobban utána kellene néznem, jelenleg úgy tudom, hogy az első atombomba bevetése után, de még a második atombomba ledobása előtt a Szovjetunió -- a szövetséges hatalmaknak tett kötelezettségvállalása részeként -- hadat üzent Japánnak és megsemmisítette a Mandzsúriában tartózkodó Kwantung hadsereget. Nem tudom, a teljesen egyedül maradt, szárazföldön és tengeren is vereségeket elszenvedett, az USÁ-val és a SZU-val egyaránt hadban álló Japán hadvezetése mennyire volt kész a békére, mennyire volt egyáltalán egységes a hadvezetésük e kérdésben. A Wikipédia Surrender of Japan cikke szerint a japán hadvezetés nem volt teljesen egységes, és valamiféle megegyezésre törekedett -- az persze változott a háború során, hogy milyen megegyezést is képzeltek el, és milyen győzelmekkel akarták kicsikarni. A vége felé, úgy tűnik, csak kisebb feltételeik voltak, nem is tudom, mért ne lett volna elfogadható: elsősprban a japán császár hatalmának legalább névleges megtartásához ragaszkodtak szinte végig, a hadvezetés egy része még néhány más feltételhez is (ne szállják meg Japánt, Japán maga ítélkezzék a háborús bűnösök felett stb.)

Végső soron szinte semmit nem tudok a témáról, főleg a részletekről nem. A Wikipédián taláható cikk ellentétes álláspontok vitaszerű ismertetéséből áll.

Úgy tudom, az atombomba kifejlesztésén dolgozó tudósok egy része ellenezte az atombomba Japán elleni bevetését (eleve főleg Hitler megelőzése miatt csatlakoztak a tervhez), és követelték, hogy előbb [áldozatok nélküli] ,,technikai demonstrációval'' szemltessék a bomba erejét (Szent-Györgyi Albert említi Az őrült majom c. könyvében). A technikai demonstráció ötletét arra hivatkozva vetette el az USA, hogy összesen csak két bomba van, esetleg mindkettő bomba bufullad, és hiteltelenné válnak. Számámomra ,,rossz pontnak'' tűnik a bombát végül is bevető állásponttal szemben, hogy Japán nem is igazán tudott előzőleg az az amerikai atombomba képességeiről, legalábbis a Wiki szerint.

A történelmi tapasztalatokon túl és a Hiroshima-vitától függetlenül, más miatt is nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy akár stabil államokban is kicsússzanak a dolgok a kontrol a ráció kontrolja alól, ehhez szerintem elég, ha egy szokatlan, nem rutinszerű, esetleg válságos helyzetben bizonyos csapdaszerű mechanizmusok érvényre jutnak. Az alábbiakra gondolok: a szociálpszichológia könyvekben leírt klasszikus elhárító mechanizmusok (elfojtás, racionalizálás, projekció, tagadás stb.), és kongnitív disszonancia redukció stratégiák, és a játékelméleti, közgazdasági, ökölógiai munkákban könyvekben elemezett ,,társadalmi csapdák'' (például közlegelők cspdája, futok a pénzem után/eladok egy dollárt, fogolydilemma).

Akár csak egy jóval szelídebb eset: mint egy korábbi SG cikkben írták, az űrsikló fejlesztésének leállítása is milyen fájadalmas beismerés, pedig itt csak egy kisebb jelentőségű tévedés beismeréséről van szó (mármint egy háborús helyzethez képest kisebb jelentőségű).

Az atombomba éles bevezetésétől eltekintve: Szent-Györgyi Albert Az őrült majom könyvében elemzi, hgy maga a hidegháború, a fegyverkezési verseny mit is jelentett a tudomány szempontjából. Olyan alapvető kutatások támogatásait szorították meg az USA-ban, mint a rákkutatás, miközben a két versengő nagyhatalom hadvezetése szinte mintha egymás szövetégese lett volna, éppen egymásra hivatkozva tudtak hatalmas támogatásokat kicsikarni a saját adófizetőiktől. Úgy tudom, meg is fogalmazódott annak ötlete, hogy gazdaságilag kimerítsék a Szovjetuniót egy fegyverkezési verseny révén. Azonban szerintem a kommunizmus meglehetősen heterogén rendszer lehetett abból a szempontból, hogy igen különbözű motivációjú emberek alkothatták a Szovjetunió vezetését, tehát talán lett volna tere más megoldásnak is. A fegyverkezési verseny nagyon sokba került olyan értelemben, hogy nélküle talán már rég felfedezték volna számos rákfajta célzott kezelését: egy egészséges gazdaságú USA és egy tudományos téren bizonyítani akaró, többé-kevésbé működő gazdaságú Szovjetunió sokkal jobb lett volna az emberiség fejlődése szempontjából. A két nagyhatalom technikai-tudományos versenye nem is lett volna rossz dolog, kár volt ezt fegyverkezési verseny irányába elvinni.
  • Molnibalage
    Azért sejtéseik lehettek. A Manhattan-terv iszonyatos erőforrásokat igényelt. Gyanítani lehetett, hogy a németeknek egyszerűen még a forrásaik sincsenek meg ehhez már '44-től kezdve. Persze azért biztosra akartak menni és egyfelől a kíváncsiság is vezérelhette őket megtudni, hogy az ellen mit tud. (és biztosítani, hogy az oroszok kezébe minél kevesebb jusson a tudásból)
  • Mardel
    Ez sem igaz. Mind a mai napig az USA válaszcsapása csak akkor indulhat, ha már két forrásból visszaigazolták, hogy támadás történt és atomtámadásról van szó. Tehát már csak az első robbanás UTÁN indul a PARANCSKIADÁS az ellentámadásra. Addig csak készültség van és csak felkészülnek az indításra.

Te el is hiszed amit itt összehordasz?
  • syn7h37ic
    Elég komoly kényszer is volt, mert a németek is dolgoztak az atomfegyveren, és a szövetségesek nem tudták, hogy hol tartanak a fejelsztéssel. Csak a háború után derült ki, hogy a német tudósok rossz nyomon jártak. Tellerék sem tudták, hogy mekkora ereje lesz a bombának, csak, mikor kipróbálták Új-mexikóban. Ez 1945 július 2.-án történt, ekkor már nem volt Európában háború, csak az Amcsik, és a Japók között. Ha jól sejtem, ez volt a hidegháború kezdete, mert aug.6, és aug.9.-én ledobott két bomba inkább demonstráció volt a ruszkik felé.
  • Molnibalage
    Meg tabun-t ami mellett a mustárgáz egy gyenge kis légfrissítőnek hat. Az I.vh-s érvelésről én is halottam. Azért az is benne lehetett, hogy ők V-1-gyel nem túl sokat jutatthattak volna célba. A válasz a RAF által leszórt mustárgázzal töltött bombák lettek volna. Elképesztő pusztítás lett volna annak a vége, ha az városokra szórják le.
  • Molnibalage
    És ha igen? Én legalább érvelek. Az, hogy valaki ért a természettudományokhoz nem felététlenül jelenti az, hogy máshoz is ugyanolyan jól ért. Az akkor élt tudósok egy része kicsit utópista volt.
  • ddt500
    Hát erre csak azt tudom mondani, hogy érdekes módon Hitler harchelyzetben sohasem vetett be harci gázt.(Auschwitz és társai nem tartozik ide). Londont soha nem lőtték Szaringázos V1-kel pedig megtehették volna és valszeg 10X nagyobb lett volna a polgári áldozatok száma. Legtöbben ezt azzal magyarázzák, hogy Hitler megsérült gáztámadás következtében még az I.Vh. alatt.
  • Molnibalage
    Erről már volt szó. Annak az időnek vége, amikor még működőképes állapotban voltak az a '90-es évek eleje lehetett. Hányszor írjam még le??? Nem tudtok olvasni?

Lehet, hogy arrogáns vagyok csak a tények engem igazolnak. Nem történ sehol nukleáris robbanófejjel terrorcselekmény. Gondolkodni sem tudtok?
  • kacsi01
    Ohh értem. :) köszi.
  • syn7h37ic
    Hagyd. Ő olyan, hogy imádja a hasadást. Nukleáris rajongó. Sugárzik a boldogságtól, ha az urániumról olvashat. És nem érti, hogy maguk az atomtudósok voltak az atomfegyver legnagyobb ellenzői.
  • A1274815
    úrán=urán.
    Véletlen volt. Miért nincs javítás?
  • A1274815
    Ha lebomlott a polónium a neutron forrásban, akkor max. a plutóniummal tuzdnak mérgezni egy "kicsikét" vagy az úránnal.
  • kacsi01
    "...És ők honnan jutnak atomhoz??? Ezt áruld már el zsenikém." A volt szovjetúnió területén nem egy helyen tárolnak leszerelt nukleáris robbanófejeket,amiket egy kutyás őr és két tuto lakat őriz. Mondjuk innen. Ja, és egy arrogáns paraszt vagy. Zsenikém.
  • BlackRose
    Konfliktus két esetben lehetséges:

1. Ha vagyon (pl. terület stb.) feletti tulajdonjog van kérdés alatt.
    2. Személyes gyűlölet (átlalában az 1. miatt jelentkezik)

Két ország nem gyűlölheti egymást mert nem személy, a kollektivista filozófia az ami az emberek elé teszi ezt az egyébként nonszensz illuziót, hogy gyűlölnek egy másik országot, vallást, népet.

Tehát marad a vagyon miatti konfliktus, azt pedig csak úgy lehet megoldani ha senki sem tapos a másik vagyonára - életére. (ez egyének esetében is igaz)

Ha valami az enyém akkor az enyém. Pl. vegyük az EU peldáját amely szintén konfliktusokba fog fulladni, mert egy ország nem rendelkezik 100% saját területével. A törvényeket pl. nem maguk határozzák meg még akkor sem ha másik tagállamot nem érint a dolog. Miért, mert valaki kitalálta, hogy ugyanazok az értékek (európai, keresztény stb. több néven fordulnak elő) kellenek minden tagállamban, hogy legyenek, harmonizáció, együttes fellépés stb. ez az amiről itt szó van és nem pedig független országok együttműködéséről. Pl. ha egy Francia és egy Magyar valami üzletet bonyolít le akkor azt sokkal jobban Brüsszel határozza meg mint Párizs vagy Budapest és még jobban mint maguk az adott személyek vagy cégek. Miért? Mert az érdekek vannak védve amivel nem lenne semmi baj ha nem más kárára tennék. Az EU eredetileg a szabad piac megalkotása miatt jött létre (az EU elődje) viszont ma már azt is előírják, hány zsák kukoricát lehet termelni, mennyi és milyen bort, kinek mekkora lehet a költségvetési hiánya (persze nem kellene legyen semennyi, de mégis ez legyen az adott ország dolga), stb. Szóval az egész értelmetlen, mert nem azért van amiért gondoljuk. Persze a legtöbb ember nem engedné meg, hogy a rendszer megváltozzon mert már túlságosan otthon vannak benne, sok mindenről nem kell gondoskodniuk stb. hasonló mint a Matrix (persze csak filozófiai szemszögből).
  • JasonCorp
    Szerintem ez csak egy urugy arra, hogy uj atomfegyvert keszithessenek.
  • BlackRose
    És miért van ez igy? Mert nincs korlátolva a hatalom. Képzeld el ha pl. Bush nem az USA elnöke lenne... szerintem igy is elképesztő kárt csinál, de képzeld el egy az USA-hoz hasonló erejű ország (vagy akár annak a negyede) élén lenne amelynek nincs korlátolt hatalma (az USA-nak sincs de azért szerencsére az alkotmány még elég erőss, hogy visszatartsa valamennyire a dolgokat). De hát nem kell én itt okoskodjak, ez mind már legalább 200 éve ismert. Elég baj, hogy ennyi idő után sem mozdultunk el, hogy még most is az erő és nem az ész az ami vezéreli az embereket de még nagyobb baj ha az államokat is.
  • Molnibalage
    Mármint minden állam. Azért az értelmesebb államok megteszik az általuk szükségesenek vélt lépéseket a biztosnságuk biztosítása érdekében ki-ki a maga módján.
  • Molnibalage
    Ha az egyes emberek nem képesek erre akkor egy állam mitől lenne erre képes. Elég sok idióta van bennük nagy átlagban is, de ahogy már lentebb írták elég szegény hazánkra nézni.
  • A1274815
    "A bíróságok azért léteznek mert nem minden ember civiliyált és inteligens."

Kár hogy az aggressziónak a fentiekhez semmi köze. Különben pedig nem képessek erre: nézd csak meg Sztálint, Hitlert, Mao-Cetungot, a legelső kínai császárt. Sőt ha már itt tartunk félek tölle hogy nagyon sok politikus szociópata, elég csak szegény hazánkra nézni.
  • BlackRose
    A bíróságok azért léteznek mert nem minden ember civiliyált és inteligens. De elég baj ha államok sem képesek erre.
  • Molnibalage
    " Az atombomba csak biztosíték, hogy a következő véröntés elképesztő legyen az előzőekhez képest."

Éppen ellenkezőlég. Komolyan nem értem, hogy miért írjátok be 1000000000 alkalommal is ezt. Nézzétek meg. Ott ahol a két szembenálló félnek atomfegyvere van NEM volt komoly háború, sőt SEMMILYEN! Az atomfegyverek a puszta létezésükkel akadályozank meg egy atomháborút, ha mindkét oldalnak van.

" megegyezés szerint kell őket megszüntetni"

Ez most is folyik, hogy fegyverzetcsökkentési egyezmények szerint (START egyezények), bár ahogy halottam pénzügyi okokból kicsit döcögve. A hidegháború végi állapotokhoz képest már jóval kevesebb nukleáris fegyver maradt.

" Ami az enyém az enyém ami a tiéd az a tiéd, inteligensen és civilizáltan ezt elfogadjuk és nem szegjük meg. A baj ott kezdődik ha valaki a máséra lép, ezt kell megszüntetni, ki kell egyenesíteni azt ami görbe, megbeszélni és visszaadni azt amit jogtalanul elvettek, amit pedig nem lehet ott megbeszélni a jogos kompenzációt."

Jogos? Kiszerint? Nem szegjük meg? A bíróságok meg viccből léteznek. Tehát mégegyszer, lassan mondom, hogy mindenki megértse. ÚTÓÓÓPIA....
  • BlackRose
    Egy megjegyzés a második VH-ról. Az nem a jó és a rossz közötti harc volt mint ahogyan mondják, hanem e náci birodalom harcolt az angolo-frank birodalom ellen közben volt még egy a szovjet kommunista birodalom amelyet az egyik szövetségesnek találta (a háború végéig) a másik pedig megtámadta mert nem volt más választása. Az amcsik meg beléptek segíteni az egyik birodalmat a másik ellen. Persze nem kétséges, hogy a nácik módszerei és gyilkolásai sokkal csúnyábbak voltak mint az angol és francia birodalom módszerei (a szovjeteket inkább nem kommentálnám, de minimum olyan csúnya volt mint a náci - és szövetségesek voltak az anglo-frank birodalommal). Szóval ez az igazság a többi pedig történelmi mese, ezért nem is fejeződött be a VH-soha csak egy hosszú tűzszünek van ami még most is tart. Persze a felek útközben változtak, most más nincs náci és anglo-frank hanem EU, oroszok, arabok, USA és csatlakoztak még mások is akik akkor akár megszálás allatt is voltak ma azok is birodalmi elképzelésekkel élnek, mint pl. Kína stb. Mind dominálni akar mások felett, mind hatalmat akar és mind a saját világfelfogását és értékeit akarja másokra erőszakolni, most még csak finom módszerekkel de soha nem lehet tudni mikor szabadul el a pokol.
  • BlackRose
    Te valamit nem értettél meg. Én nem vagyok a tiltás híve (a lőfegyvereket sem tilthaja senki sem be erkölcsileg csak esetleg erőszakkal), amit fontos felfogni, hogy ellenálni kell a szarnak nem pedig lökni előre. Tehát nem kell az atomfegyvert betiltani, de megegyezés szerint kell őket megszüntetni. Azt mondják, hogy inteligens és civilizált emberek vagyunk, akkor nem gondolod, hogy egy szerződést amelyben önkéntesen válalunk valamit be fogunk tartani? És miért ne vállalnánk önkéntesen azt ami jó nekünk. Az igazi baj, hogy mindenkinek a máséra fáj a foga és sok esetben a másé nálla van. Az egész nem más mind egy igazságtalan módszerekkel erőszakkal felálított világrend megvédése. És ez nem megy, ez előbb vagy utobb mindég megszakad és mindég véröntéshez vezet. Az atombomba csak biztosíték, hogy a következő véröntés elképesztő legyen az előzőekhez képest. Semmi másról itt szó sincs. Ami az enyém az enyém ami a tiéd az a tiéd, inteligensen és civilizáltan ezt elfogadjuk és nem szegjük meg. A baj ott kezdődik ha valaki a máséra lép, ezt kell megszüntetni, ki kell egyenesíteni azt ami görbe, megbeszélni és visszaadni azt amit jogtalanul elvettek, amit pedig nem lehet ott megbeszélni a jogos kompenzációt. Itt csupán erő és hatalom harcról van szó a többi hülye duma.
  • BlackRose
    Még ha igaz lenne. Magyarázd el miért van az, hogy nem robbant pl. Japánban vagy Kanadában? És azt is, hogy miért van USA haderő az ő földjén? Lehet, hogy ha nem lenne akkor nem robbantana. Egy vallás nem lenne vallás ha nem tartaná magát az egyetlen üdvozítőnek... viszont az nem jelenti, hogy mások vagyonára és életére kell törni. Mielőtt még beszolnál olvasd el pl.

http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Maarat

...csak izelítőnek a több évszázados gyűlölet gyökereiről. Szerintem ezt kellene valahogyan kijavítani, megbékülni nem a másikban keresni a hibát, muzulmánokra, keresztényekre vagy akárki másra is érvényes. Éltél közöttük? (nem az extrémekre nem a terroristákra gondolok hanem a normálisokra... az extrémek mindég akkor erősek ha támadják a normálisokat).
  • Molnibalage
    Mintha törölték volna az utolsó hozzászólásomat.