104786
A feltölhető maximális képméret: 750x563 pixel!
No warez, no cry!
No warez, no cry!
-
Blum #91324 Sassuolo,1. szezon,feltav:
Tabella
Meccsek
Simone Zaza - 21 meccs/20 gol,az ev Serie A jatekosa,az ev Olasz jatekosa.
Taktika
Elore felesleges tekinteni,Juventust utolerni ugyse fogom,elkepesztoen jo formaban vannak. Mostmar csak igyekszek bebiztositani a 2-3. helyet es a teli atigazolasi idoszakban megerositeni a vedelmet. -
Uh, télleg. Az olaszokról eszembe jutott. Valaki rakna képet Marco Capuanóról? 14 term :D -
ide is berakom hátha érdekel valakit egy kis ázsiai foci.
Holnap 12.30, EuroSport 2, élő
AFC Bajnokok Ligája Döntő, első mérkőzés
FC Seoul - Guangzhou Evergrande -
Blum #91321 Parancsolj -
Gabbiadiniről tolsz egy képet? tavaly alap patchbe nem volt valami túl jó de a febr.-ba elég durván felhúzták a srácot -
Blum #91319 Hu,ez mekkora meccs volt...kar,hogy a vegen kikaptunk.
Sampdoria - Sassuolo -
Zenszkij #91318 Na nem volt hiába a sok próbakarrier. Kezdek ráérezni a témára. Shaktarral domináltam a ligában. A bl-ben buggal estem ki a csoportból. Az utolsó meccsen a góljaimat a Legia Warsónak írta be, így kikaptam és kiestem. De sebaj. Jöhet az újabb megmérettetés. Manchester United. -
az fm13 a legelső peccsig ugyanúgy televolt idegesítő bugokkal,amiket utána orvosoltak,és remek játék lett,az ideivel is ez lesz :) tudják a dolgukat az SI-nél,évről évre a piac legjobb manager játékát adják ki,nem lesz itt semmi gond :) -
Ja es mielott valaki felreertene amit irtam: az FM meg mindig a vilag legjobb manager jateka es minden fillert meger.Minden velt vagy valos hibaja ellenere is.Biztosan jobb lesz ez is,en egy kihivassal(kieses elkerulese) kezdtem es azt a karriert folytattam Skociaban.Az pedig ugye a fapados FM,szoval a teljes karrierben lehet hogy teljesen masok a tapasztalatok.
Meglatjuk :) -
korbin555 #91315 A taktika begyakorlása sem segít,sajnos.Attól függetlenül is majdnem mindenki azt csinál a pályán,ami eszébe jut.A kapura lövési arány ellenére 1-1-re hozott meccs nem új jelenség.A 13-ban is ugyanez volt,én BL-döntőt is buktam így.Ezt a taktika begyakorlást sem értem még.Egy olyan csapatnál,ahol egy normális edző nem volt,hat hónap alatt elértem egy 95%-os szintet.A másiknál ugyanazokkal a beállításokkal, hasonló szintről indulva,a 80%-ot sem értem el.Pedig ott meg a jó edzők is megvoltak hozzá.Egyébként is magas nekem,miért kell egy jó csapatnak fél év egy taktika elsajátításához.Ennyi idő alatt vízilabdázni is meg kellene tanulniuk.Egy hét,és itt a kész játék,akkor majd okosabbak leszünk.Remélem... -
En is megvettem,de egyelore elegge fapadosnak tunik.Foleg a meccs.A mozgasok,a folyamatos elorerugdosas...tenyleg beta.Kapurarugasok 36 vs 2 es lehozzuk 1-1re.Az ellenfel kapusa mindent megfog,a vegen pedig 6-os osztalyzatot kap.Rovidpasszos jatek,es szinte kivetel nelkul mindent ivelnek.Mondjuk ez utobbi lehet hogy azert mert nincs meg 100%on a taktika begyakorlasa?Azert egy Celtic-nel ne kelljen mar 6honap,hogy megertse a keret hogy a legkozelebb allo jatekosnak passzoljon.
Ja es itt miert feher a hatter es a kurzor is?
Egyelore ennyi. -
korbin555 #91313 Köszönöm,de nem hiszem,hogy rászolgáltam a dicsérő szavakra.
Ezen a 14-en még nem nagyon találok fogást.Az eredmények egész jók,de a játékban a legritkább esetben látom azt,amit szeretnék.Remélem,az a 3Gb,ami még hiányzik a játékból,majd meghozza ezt is.
A 13-nál meg az a helyzet,hogy mivel több a szabadidőm,mint szeretném,ennyi előnyöm van a legtöbb kollégával szemben.Senkinél sem vagyok okosabb,csak rengeteg az időm.Ennyi játszott óra után az a minimum,hogy valami rám is ragadjon belőle.Néha azt gondolom,hogy a két legfontosabb tulajdonság ehhez a játékhoz a kitartás,és a türelem.Ezekből azért soha nem álltam rosszul,ezt elismerem. -
Blum #91312 Minden tiszteletem a tied. Lenyugozo,hogy mennyire komolyan veszed ezt a jatekot es milyen irdatlan tudassal rendelkezel minden teren. 
Te vagy a 2 labon jaro FM-base :DDD -
korbin555 #91311 Nem értem,hogy miért nem tudod kölcsön adni a fiatalokat.Egyáltalán hogy állsz a csapatoddal itthoni szinten?Nyered sorban a bajnokságokat?És ott vagy rendszeresen a BL csoportkörben is?Egyáltalán mennyire jók,vagy nem jók a saját ifik,és a hozott fiatalok?Hogy néz ki a Te megítélésed szerint egy jó ifi?Hol jársz időben?Ezeket jó lenne tudni.Dobhatnál fel néhány képet!Látatlanban nehéz használható tanácsot adni,csak a saját korábbi mentésemből tudok példát hozni.Csak érdekességképpen,és aki maximum 6-8 évben gondolkodik egy csapatnál,arra ez úgysem vonatkozik.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Haladás.2012-2039.Csak úgy,emlékezetből,régen volt február.
Konkrét elképzelésekkel kezdtem a karriert.Kezdve a megálmodott sikerekhez vezető legcélszerűbb úttól,a betöltendő ligák leghasznosabb kiválasztásáig.Az igazi,nagybetűs Karrier akkor kezdődött,amikor megkaptam az első néhány igazán tehetséges ifit,ez úgy 2015-2016 körül lehetett.Arra tudtam összeállítani egy elég jó színvonalú hátteret,jó edzőkkel,és sikerült szereznem egy nagyon jó HoYD-et is.Szép lassan ki lett építve egy nagyon jól kiterjesztett scout rendszer is, minőségi,külföldi scoutokkal.Akkor már veszekedtek a srácokért az NB1-es csapatok,hogy kinek adjam kölcsönbe őket.Olyan szintű 16-17 éves fiatalokat hoztak a scoutok,hogy bármelyik magyar csapatból messze kilógtak.18 évesen görög,holland,török csapatoknál voltak kölcsönben,20 évesen meg olasz,angol, német klubokban játszottak.Magyar klubhoz csak a gyengéket tudtam küldeni, mert a jobbak kiröhögték őket.Túl jók voltak ők oda,érthető.Az utóbbi évek BL csoportkörös szereplései után a régióban ismert csapat lettünk.Ez nem hangzik nagy dolognak,pedig az.A környező országokból sokkal könnyebb lett igazolni.A nyugati nagy klubok mércéjével nem szabad mérni magunkat.Ahhoz egy évtized nem nagyon elég(legalábbis nekem).Be volt töltve az összes Közép-Kelet-Európai ország,Törökország,Dél-Afrika,és volt egy tucat Kelet-Európai,és Afrikai scoutom. Évről évre könnyebb lett idehoznom a tehetségeket ezekből az országokból.Egy-két év után mentek kölcsönbe külföldre,és amikor feljebb ment az értékük,eladtam őket,40-50% továbbadási záradékkal,a pénz egy részét meg visszaforgattam újabb tehetségekbe.A tartalék csapatot már az első évben feloszlattam,mert csak vitte a pénzt a sok tehetségtelen ember,és akkor még életbevágóan fontos volt az anyagi helyzet.Luxus azért fenntartani egy csapatra való embert,hogy esetleg valaki jó lehet majd.A gyenge generáltakat bagóért eladtam a többi magyar csapatnak. 2018 környékén már nemzetközileg is erősek voltunk,2020-ra pedig klasszis csapatom volt,tele fiatal,de már tapasztalt,saját nevelésekkel.Az első adandó alkalommal kikönyörögtem a főnöktől egy klubot is,ahová tudom küldeni a fiatalokat.Az orosz másodosztályú csapat sokkal többet jelentett annál,hogy odaküldhetek néhány ifit.Olyan betekintést adott az orosz piacra,amiből sokat profitáltam.Több klasszis tizenévest is hoztam ruszki"barátainktól"az évek alatt.Rengeteg időt,és energiát fordítottam az utánpótlásra,és a toborzásra,de itthon más út nem nagyon járható. Pénz csak a BL-ben van,de az magában még nem elég.Azt feléli a klub a fejlesztésekkel,meg a növekvő bérekkel.Viszont a lehetőség adott, hogy sok pénzt csináljunk a fiatalokból,csak tudni kell élni vele.
Csak olyan ifit hoztam,akinek a potenciálja a staff szerint egyértelműen elérheti a nagy csapat szintjét.Ezek után két út állt előtte.Vagy beverekszi magát a felnőttek közé,vagy haszonnal továbbadom.Ha egyiket sem tudom elérni vele,akkor az egy rossz igazolás,ergo rossz döntést hoztam.Néhánnyal ugyan mellényúltam,de nem számottevő.A generált saját(béna)ifiken kívül,egyetlen olyan játékosnak sincs keresnivalója a csapatban,akiből ne tudnék nagy hasznot húzni.Vagy a pályán, vagy a piacon.Profi szerződést csak az kap,aki megfelel a feltételeknek.Egy profi futball klub nem jótékonysági intézmény.Aki nem üti meg a szintet,az vagy nem is jön ide,vagy ha már itt volt, akkor lapátra kerül.Ez a szint meg ugye normális esetben folyamatosan nő.Az jó mutatója a fejlődésnek,ha a kulcsjátékosból két-három éven belül tartalék lesz,mert ez azt jelenti,hogy jól dolgozom,és nem helyben toporgok.Mert az első hat,nyolc évben rengeteg lemaradást kell behozni, hogy utolérjem a nagyokat.
Ez a magyar bajnokság egy nagyon rázós terep.Hosszú évek kellenek ahhoz,hogy nemzetközi szinten is erős csapatot építsünk,egyben tartani meg még nehezebb.Egy jól felépített háttér,és minőségi személyzet nélkül nem fog menni.Ezek nélkül csak itthon fogunk parádézni.Ahhoz meg az égvilágon semmi erőfeszítés nem kell.Elég az ukrán másodosztályból idehozni hat-hét embert,és az NB1 már el is van intézve. Olcsók,és alig kérnek fizetést.Pontosan tudom,mert az első jó fiatalok megjelenése előtt,ilyenekkel nyertem az első bajnokságokat.
A rengeteg toborzott srácnak köszönhetően a 2020-as évek elejétől már az sem érdekelt,hogy kiket csábítanak el tőlem,mert mindegyik helyett volt kettő másik. De addig sok keserves percet,órát kellett átszenvednem.Mert az nyilvánvaló,hogy lehetek bármilyen sikeres,a nyugati nagy klubok fizetéseivel soha nem fogok tudni versenyezni.Itt nincs meccsbevétel,sem szponzor. Volt,hogy majdnem a komplett csapatot szétszedték,és két év kellett,mire talpra álltunk,bár az igaz,hogy anyagilag nagyot kaszáltam.Közép-Európa messze leggazdagabb csapata lettünk.Amikor 2039-ben visszavonultam,már a világ legeredményesebb menedzsere voltam,és a Barcát is megelőztük a világranglistán.Csili-vili stadionunk volt,pénz is volt bőven. De ennél sokkal nehezebben értem volna el idáig,ha középszerű emberekre költöm a pénzem az elején.Nincs az a skót,aki nálam jobban spórolt volna.Aztán minden elérhető anyagi forrást a jó személyzetre,az edzőközpontra,a scout rendszer kiépítésére,a háttérre fordítottam.Visszatekintve,bevált az elképzelésem.A csapatomban voltak világbajnokok,VB gólkirály, többszörös BL gólkirály,világ legjobb játékosa,meg egy csomó más cím.Az első keret 24 játékosából 20 saját nevelés volt,de a többi is fiatalon került ide.Aztán az utolsó 8-10 évre unalomba fulladt a játék,mert csak a BL kieséses szakaszától kellett odafigyelnem.Itthon meg már ezer éve mindegy volt,ki játszik, mert az ifi csapatom is tönkre verte volna az NB1-et.Szédületes pénzeket kerestem eladásokból,egy átlagos évben öt-hat klasszis 19-20 évest dobtam piacra,de jött helyettük bőven utánpótlás.A szegény,Kelet-Európai országok ifjú sztárjelöltjeinek többsége nálam kötött ki,hogy aztán néhány év múlva már a világ legnagyobb csapataiban remekeljenek.Tele voltam Román, Ukrán,Horvát,Lengyel,Orosz,Cseh világklasszisokkal.De volt Egyiptomi wonderkid-em is.Csak azt sajnáltam,hogy a 27 év alatt összesen két magyar srác volt képes elérni egy tartalék szintet.Persze mindkettő százszoros válogatott volt.
Szóval lehet itthon is nagy csapatot építeni,de csak az vállalkozzon rá,akinek rengeteg az ideje,és a türelme is megvan hozzá.Nekem,ha jól emlékszem,több mint két és fél hónapig tartott ez az egyetlen karrier.És minden áldott nap 10+órát játszottam,többször hajnaltól késő estig.
A 14-ben a hazai karrierben némi változtatást fogok eszközölni az editorban.Nem leszek hajlandó még egyszer Magyarországon játszani jó magyar játékosok nélkül. Ez végig bosszantott a 13-ban.Túl későn kapcsoltam,hogy a lehetőség adott hozzá. Akkor már hiányzott belőlem a motiváció egy újabb szenvedős magyar karrierhez. Mert ha összehasonlítom,akkor egy ötödosztályú angol csapattal könnyebb volt PL-t nyerni,mint egy magyarral BL-t.Ott csak három-négy komplikált szezonom volt, itthon meg nyolc.
-
Csinált valaki bétában kontrázó taktikát? Még nem tudtam sokat tesztelni, de ez a húzzuk magunkra az ellent dolog gyilkos hozzáállásnak tűnik. Valami olyasmit próbálok megvalósítani, mint a BvB csinált olyan szépen tavaly: 4-2CM-3-1, hátrébb húzott védelmi vonal, direkt és gyors passzok, széleket kihasználva. Eddig annyit látok, hogy van elég helyzetem, de cserébe az ellenfélnek még több. -
korbin555 #91309 Szorgalmas ez a Lennon srác.Úgy látszik ez nem volt a 600 bug között. -
Shot on target -
korbin555 #91307 Minek a rövidítése a Sot? -
Keresd a hibát -
Alakítanom kell a taktikámon, mert Január 25-én elkönyveltük az első vereségünket az összes sorozatot beleszámítva :S -
2016 Augusztus 3. York City - angol másodosztály (harmadik évemet kezdem meg a championship-ben)
Debrecen kiesett az NB2-be, a DVTK pedig egy év NB2-es nyűglődést követően kiesett az NB3ba :D -
ennél konkrétan az volt hogy most hoztam, vmi bantu gyerek, és a Haladás vitte volna kölcsön 1 évre. Neki inkább tetszik az ifi mint egyből az nb1 úgy látom.
Most már úgy-ahogy szigorúan tartom magam ahhoz a nagybevásárlás után, hogy minden 18 év alatti az u19-ben nyomja, 20 éves korukig az nb2-es csapatban játszanak, és ha ott is jól nyomják, akkor jöhet az első csapat, oda már úgy jöjjön, hogy van legalább 50 meccs a lábában.
Persze az ifiket kinálgatom kölcsönbe, szerintem jobban tud fejlődni ha bár gagyibb edzést kap, de legalább rendszeresen játszik felnőttek között, ezért a jobb ifiket is időnként odaadom az nb2-es fiókcsapatnak akár.
Illetve aki hisztizni kezd hogy nem tetszik neki a környezet, meg honvágya van, azt meg egyből küldöm el kölcsönbe, engem ne zargasson ezzel, azalatt megszokja a környezetet mig ott van.
Illetve egy kérdés - átigazolási szezononként mennyi ifit egészséges leigazolni?
Nagyjából próbálom egyben tartani a kezdőcsapatot, olyan 5-6 állandó kezdő van, aki legalább 3 éve ott van, a két középső védő pl 4 éve egymás mellett játszik (és még csak 22-23 évesek, és csak azért agyalok a megbontásukon mert van egy tehetséges magyar gyerek, és inkább ő játsszon, ha van olyan jó, mint az afrikai)
Viszont mindig jönnek szépen az új ifik, csak hát nem tudok velük mit kezdeni. Normális összegeket nem tudok kapni értük ha nem játszanak a bajnokságban, az nb2-be viszont azért kicsit sok a fizujuk némelyiknek.
A pénz már gyakorlatilag nem számit, fizetni úgyse szoktam játékosért, stadionra meg nem tudom átkonvertálni az átig keretet. Bár ki tudnék pengetni egybe 10 millákat is, de a gyenge reputáció miatt aki olyan az úgyse áll velem szóba, szóval mindig 20 év körülieket kell néznem.
Szóval nézem a jó kis tehetséges srácokat, gyűlnek is szép lassan, teli a keretem velük, csak nem tudom játszatni őket. Nem szeretem a rotációt, szerencsére a sérülések nem nagyon sújtják a csapatot, fáradni meg nem nagyon fáradnak, bl döntőig nem meneteltem még, igy próbálok viszonylag állandó kezdőcsapatot kiküldeni mindig. -
korbin555 #91302 Több oka is lehet.Egyszerűen jól érzi magát nálad.Jók az edzések,keresztapja az edző,stb.Vagy valamiért nem szimpatikus neki a másik csapat.Esetleg nincs benne ambíció.Vagy már közel érzi magát a tűzhöz.Ki tudja?Nálam is sokszor előfordult ilyen,főleg ha kimondottan alacsony a másik csapat reputációja.Nem kell vele foglalkozni.Ha nálad rendszeresen játszik az ifiben,semmi baja nem lesz.Főleg,ha jók az edzések.Ebben a 14-ben állandóan jött hozzám a staff,hogy a kölcsönadott xy,meg z nem játszik,pedig first team státuszt ígértek neki.Legszívesebben azt mondtam volna neki,hogy hagyjál már békén,a k...a anyádat,te adtad oda,ne nekem rinyáljál.Annál nincs rosszabb egy fiatalnak,ha kölcsönben tengődik,és nem játszik.Éles karrierben csak én intézhetem az ifik kölcsönadását,és aktiválom a visszahívási záradékot.Ha nem engedik játszani,két hónap múlva visszahívom. Nekem többször okoz bosszúságot az,hogy reklamál valamelyik,hogy kölcsönbe akar menni.Persze csak azoknál,akiket már szeretnék szép lassan beépíteni a csapatba.Ezeket megnyugtatom,hogy megkapják a lehetőséget a nagyok között. Persze ezt illik is betartani. -
"For those asking, the #FM14beta update change list would be too long, as there are over 600 bug fixes." -
az mitől van, hogy jön 1 ajánlat másik nb1-es csapattól hogy kölcsönvenné az u19-es csapatból játékosom, akinek a státusza hot prospect vagy mi, és direkt úgy nyomok rá, hogy ja, legalább játéklehetőséget kap, ő meg elutasitja?
még ha first team-en lenne a státusza, vagy egy fél szezont lenyomott ovlna az első csapatban akkor megértem, de igy...miért nem akar átmenni? -
korbin555 #91299 70 mb az egész.A sólyomszeműek majd észreveszik.A kész játékhoz tavaly 400 mb-os update-ek jöttek, vagy hat-hét darab.Ez a játék méretre még a fele sincs a 13-nak.Meg lesz ez is pakolva rendesen.Reménykedjünk,hogy értelmes dolgokkal. -
Arról nincs infó mit javít? -
Kint is van az első uptade a beta-hoz.
Amúgy nálam már Varane lenyugodott, egyedül Pepével nem tudtam mit kezdeni, de őt el is adtam még január előtt a City-nek, mert nyáron lejárt volna a szerződése. Szerencsére a többiek nem sírnak ilyen dolgok miatt egyelőre. -
Hát idén teljes "tactical overhaul" van. Szal van itt változás. -
Solt #91295 Igen, én is így látom. Egyelőre nem nyújtja azt az élményt ezen a téren mint amit a 13 adott. Csak azt nem értem, hogy miért kezdődik minden évben ugyanez a macera előröl, amikor lényegi dolgok nem változnak... -
korbin555 #91294 Akkor én nem is szólhatok semmit,mert az én eddigi csapataim messze nem egy Barca kaliber voltak.Még a Cruz Azul,ahol volt néhány minőségi játékosom.Úgy látszik,nem képességbeli,hanem a taktikával kapcsolatos dolgok lesznek ezek. Pedig nem kevés időt fordítottam arra,hogy a posztokra kiadott utasítások ne ütközzenek a csapattaktikával,és minden harmóniában legyen.Ennek ellenére a meccsek nagy többségét megnyerjük.Mégis hiányzik az érzés,hogy nekem is közöm volt az eredményhez.A 13-ban láthatóan volt stílusa a csapataimnak.Ezt itt még sajnos nyomokban sem látom.A következő hetekben,remélem egyre több infót lehet majd ezzel kapcsolatban begyűjteni az angol oldalakon.Már nézelődtem,de ott is elég tanácstalanok a menedzser kollégák.Sokat fog ezen még javítani a kész játék,meg egy-két update.Addig meg nézem a csapatomat,ami mintha nem is az enyém lenne. -
Solt #91293 Én is ezt tapasztalom, ráadásul nem kutyaütő játékosoknál. Direkt a Barcával kezdtem, hogy a játékos képességek ne nagyon szóljanak bele a dolgokba. Legalább lelehetne baszni őket emiatt, vagy rá lehetne kérdezni, hogy miért nem azt csinálják amit kérek! :)
Lejjebb veszem a kreatív szabadságot, hátha az segít... -
korbin555 #91292 Nálam detto ugyanez van.Hiába van a taktika begyakorolva,sokszor pont az ellenkezőjét csinálják.A győztes meccsek nagy részével is elégedetlen vagyok,mert nem azt látom,amit kérek.Ha letiltom a szélső védőnek,hogy előre menjen,a félpályánál lohol visszafelé,amikor az ellenfél csatára az ötösünkön kavar.A DM csak biztos,rövid passzokat adhatna,erre röpteti a 30 méteres labdákat,meg hasonló. Úgyhogy lesz még itt mit kiokoskodni.Talán az óvatos szerelés,amit betartanak.100 meccsen(kb.)egyetlen kiállításom volt,az is két sárga miatt. -
Solt #91291 Azt is belőttem! :) -
érdemes beállítani neki, hogy run wide with ball, nem csak a stay widert. -
Solt #91289 Nekem az nem tetszik, hogy nem nagyon akarják azt csinálni amit mondok... beállítom a kapusnak, hogy a védőknek passzolja a labdát, erre 10-ből legalább 5 alkalommal ugyanúgy előrerúgja... beállítom a szélső védőnek, hogy maradjon a vonal mellett, húzza szét a játékot, erre elkezd befelé cselezni...
-
korbin555 #91288 Ezt olyan írhatta,aki öt órát játszott vele.Az FM 13 egy nagyon jól eltalált játék volt.Akinek az nem tetszett,annak ez sem fog.Még nem tudom igazán mennyire nehéz,de elsőre semmivel sem tűnik könnyebbnek,mint a 13 volt.Aki arra számít, hogy végigveri a világot öt év alatt egy magyar csapattal,mint a 12-ben,az megint csalódni fog.
Még van rajta mit javítani,néhányszor ki is dobott.Egy crash dump-om is volt,de ezért Beta.Szerintem majd akkor lesz kész,ha az első update is kijön. -
Neoncsoves #91287 Én azért örülök, hogy bevezették a cloud rendszert, így amikor ingázok egyetem és otthonom közt, nem kell pendriven meg emailen hurcibálni a mentést.
FM-Base fórumán olvastam olyat, hogy ez a beta már jobb mint kb az FM13 végleges verziója. Ez mennyire takarja a valóságot? -
Solt #91286 Jaaaa, bocsi, azt hittem a 13-hoz kell... :) A 14-hez szerintem még nincsenek ilyenek, de ezen az oldalon majd biztos lesz. ( a 12-höz is van ) -
Köszi! Ezt néztem korábban is, csak most kifejezetten a 14-hez kerestem. De belegondolva, olyan sok minden nem változhatott.