A feltölhető maximális képméret: 750x563 pixel!

No warez, no cry!

• korbin555
    Nem értem,hogy miért nem tudod kölcsön adni a fiatalokat.Egyáltalán hogy állsz a csapatoddal itthoni szinten?Nyered sorban a bajnokságokat?És ott vagy rendszeresen a BL csoportkörben is?Egyáltalán mennyire jók,vagy nem jók a saját ifik,és a hozott fiatalok?Hogy néz ki a Te megítélésed szerint egy jó ifi?Hol jársz időben?Ezeket jó lenne tudni.Dobhatnál fel néhány képet!Látatlanban nehéz használható tanácsot adni,csak a saját korábbi mentésemből tudok példát hozni.Csak érdekességképpen,és aki maximum 6-8 évben gondolkodik egy csapatnál,arra ez úgysem vonatkozik.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Haladás.2012-2039.Csak úgy,emlékezetből,régen volt február.
    Konkrét elképzelésekkel kezdtem a karriert.Kezdve a megálmodott sikerekhez vezető legcélszerűbb úttól,a betöltendő ligák leghasznosabb kiválasztásáig.Az igazi,nagybetűs Karrier akkor kezdődött,amikor megkaptam az első néhány igazán tehetséges ifit,ez úgy 2015-2016 körül lehetett.Arra tudtam összeállítani egy elég jó színvonalú hátteret,jó edzőkkel,és sikerült szereznem egy nagyon jó HoYD-et is.Szép lassan ki lett építve egy nagyon jól kiterjesztett scout rendszer is, minőségi,külföldi scoutokkal.Akkor már veszekedtek a srácokért az NB1-es csapatok,hogy kinek adjam kölcsönbe őket.Olyan szintű 16-17 éves fiatalokat hoztak a scoutok,hogy bármelyik magyar csapatból messze kilógtak.18 évesen görög,holland,török csapatoknál voltak kölcsönben,20 évesen meg olasz,angol, német klubokban játszottak.Magyar klubhoz csak a gyengéket tudtam küldeni, mert a jobbak kiröhögték őket.Túl jók voltak ők oda,érthető.Az utóbbi évek BL csoportkörös szereplései után a régióban ismert csapat lettünk.Ez nem hangzik nagy dolognak,pedig az.A környező országokból sokkal könnyebb lett igazolni.A nyugati nagy klubok mércéjével nem szabad mérni magunkat.Ahhoz egy évtized nem nagyon elég(legalábbis nekem).Be volt töltve az összes Közép-Kelet-Európai ország,Törökország,Dél-Afrika,és volt egy tucat Kelet-Európai,és Afrikai scoutom. Évről évre könnyebb lett idehoznom a tehetségeket ezekből az országokból.Egy-két év után mentek kölcsönbe külföldre,és amikor feljebb ment az értékük,eladtam őket,40-50% továbbadási záradékkal,a pénz egy részét meg visszaforgattam újabb tehetségekbe.A tartalék csapatot már az első évben feloszlattam,mert csak vitte a pénzt a sok tehetségtelen ember,és akkor még életbevágóan fontos volt az anyagi helyzet.Luxus azért fenntartani egy csapatra való embert,hogy esetleg valaki jó lehet majd.A gyenge generáltakat bagóért eladtam a többi magyar csapatnak. 2018 környékén már nemzetközileg is erősek voltunk,2020-ra pedig klasszis csapatom volt,tele fiatal,de már tapasztalt,saját nevelésekkel.Az első adandó alkalommal kikönyörögtem a főnöktől egy klubot is,ahová tudom küldeni a fiatalokat.Az orosz másodosztályú csapat sokkal többet jelentett annál,hogy odaküldhetek néhány ifit.Olyan betekintést adott az orosz piacra,amiből sokat profitáltam.Több klasszis tizenévest is hoztam ruszki"barátainktól"az évek alatt.Rengeteg időt,és energiát fordítottam az utánpótlásra,és a toborzásra,de itthon más út nem nagyon járható. Pénz csak a BL-ben van,de az magában még nem elég.Azt feléli a klub a fejlesztésekkel,meg a növekvő bérekkel.Viszont a lehetőség adott, hogy sok pénzt csináljunk a fiatalokból,csak tudni kell élni vele.
    Csak olyan ifit hoztam,akinek a potenciálja a staff szerint egyértelműen elérheti a nagy csapat szintjét.Ezek után két út állt előtte.Vagy beverekszi magát a felnőttek közé,vagy haszonnal továbbadom.Ha egyiket sem tudom elérni vele,akkor az egy rossz igazolás,ergo rossz döntést hoztam.Néhánnyal ugyan mellényúltam,de nem számottevő.A generált saját(béna)ifiken kívül,egyetlen olyan játékosnak sincs keresnivalója a csapatban,akiből ne tudnék nagy hasznot húzni.Vagy a pályán, vagy a piacon.Profi szerződést csak az kap,aki megfelel a feltételeknek.Egy profi futball klub nem jótékonysági intézmény.Aki nem üti meg a szintet,az vagy nem is jön ide,vagy ha már itt volt, akkor lapátra kerül.Ez a szint meg ugye normális esetben folyamatosan nő.Az jó mutatója a fejlődésnek,ha a kulcsjátékosból két-három éven belül tartalék lesz,mert ez azt jelenti,hogy jól dolgozom,és nem helyben toporgok.Mert az első hat,nyolc évben rengeteg lemaradást kell behozni, hogy utolérjem a nagyokat.
    Ez a magyar bajnokság egy nagyon rázós terep.Hosszú évek kellenek ahhoz,hogy nemzetközi szinten is erős csapatot építsünk,egyben tartani meg még nehezebb.Egy jól felépített háttér,és minőségi személyzet nélkül nem fog menni.Ezek nélkül csak itthon fogunk parádézni.Ahhoz meg az égvilágon semmi erőfeszítés nem kell.Elég az ukrán másodosztályból idehozni hat-hét embert,és az NB1 már el is van intézve. Olcsók,és alig kérnek fizetést.Pontosan tudom,mert az első jó fiatalok megjelenése előtt,ilyenekkel nyertem az első bajnokságokat.
    A rengeteg toborzott srácnak köszönhetően a 2020-as évek elejétől már az sem érdekelt,hogy kiket csábítanak el tőlem,mert mindegyik helyett volt kettő másik. De addig sok keserves percet,órát kellett átszenvednem.Mert az nyilvánvaló,hogy lehetek bármilyen sikeres,a nyugati nagy klubok fizetéseivel soha nem fogok tudni versenyezni.Itt nincs meccsbevétel,sem szponzor. Volt,hogy majdnem a komplett csapatot szétszedték,és két év kellett,mire talpra álltunk,bár az igaz,hogy anyagilag nagyot kaszáltam.Közép-Európa messze leggazdagabb csapata lettünk.Amikor 2039-ben visszavonultam,már a világ legeredményesebb menedzsere voltam,és a Barcát is megelőztük a világranglistán.Csili-vili stadionunk volt,pénz is volt bőven. De ennél sokkal nehezebben értem volna el idáig,ha középszerű emberekre költöm a pénzem az elején.Nincs az a skót,aki nálam jobban spórolt volna.Aztán minden elérhető anyagi forrást a jó személyzetre,az edzőközpontra,a scout rendszer kiépítésére,a háttérre fordítottam.Visszatekintve,bevált az elképzelésem.A csapatomban voltak világbajnokok,VB gólkirály, többszörös BL gólkirály,világ legjobb játékosa,meg egy csomó más cím.Az első keret 24 játékosából 20 saját nevelés volt,de a többi is fiatalon került ide.Aztán az utolsó 8-10 évre unalomba fulladt a játék,mert csak a BL kieséses szakaszától kellett odafigyelnem.Itthon meg már ezer éve mindegy volt,ki játszik, mert az ifi csapatom is tönkre verte volna az NB1-et.Szédületes pénzeket kerestem eladásokból,egy átlagos évben öt-hat klasszis 19-20 évest dobtam piacra,de jött helyettük bőven utánpótlás.A szegény,Kelet-Európai országok ifjú sztárjelöltjeinek többsége nálam kötött ki,hogy aztán néhány év múlva már a világ legnagyobb csapataiban remekeljenek.Tele voltam Román, Ukrán,Horvát,Lengyel,Orosz,Cseh világklasszisokkal.De volt Egyiptomi wonderkid-em is.Csak azt sajnáltam,hogy a 27 év alatt összesen két magyar srác volt képes elérni egy tartalék szintet.Persze mindkettő százszoros válogatott volt.
    Szóval lehet itthon is nagy csapatot építeni,de csak az vállalkozzon rá,akinek rengeteg az ideje,és a türelme is megvan hozzá.Nekem,ha jól emlékszem,több mint két és fél hónapig tartott ez az egyetlen karrier.És minden áldott nap 10+órát játszottam,többször hajnaltól késő estig.
    A 14-ben a hazai karrierben némi változtatást fogok eszközölni az editorban.Nem leszek hajlandó még egyszer Magyarországon játszani jó magyar játékosok nélkül. Ez végig bosszantott a 13-ban.Túl későn kapcsoltam,hogy a lehetőség adott hozzá. Akkor már hiányzott belőlem a motiváció egy újabb szenvedős magyar karrierhez. Mert ha összehasonlítom,akkor egy ötödosztályú angol csapattal könnyebb volt PL-t nyerni,mint egy magyarral BL-t.Ott csak három-négy komplikált szezonom volt, itthon meg nyolc.