244
Keress pénzt tudásoddal!
  • ColdFire
    milyen formátumba töltitek a képeket?
  • cenobite
    Megnézem akkor a StockXpert-et, veszíteni nem vesztek vele. :)
    Köszi az infót!
  • Taylorka
    Amúgy nagyon nem munka mellett csinálom, 18 leszek :) Szabadidőmben összedobok pár képet, amikor van rá affinitásom...
  • Taylorka
    Is-en is fenn vagyok, meg még stockxperten. Utóbbit ajánlom, nekem az jobban megy mint IS. Szvsz IS csak exlusivitással éri meg, máshogy nem nagyon mennek a képek, igaz, nagyon sokat visszadobnak. Érted fenn van 105 képem SS-en, IS-en meg 11, mert egy csomót nem fogadnak el... Stockxperten viszont vannak eladásaim, ott az árnak a felét megkapod haszonnak, tehát ha letöltik az egyik vektorodat(ár: 5$) > 2,5$ tied
  • cenobite
    Megmondom őszintén, H.E. szoftverekkel nincs tapasztalatom, de talán annyiban különböznek a teljestől, hogy bizonyos funkciók nem elérhetők benne. De lehet hogy rosszul tudom, javítson ki valaki ha tévedek.
    Ellenőrizni nem hiszem hogy ellenőriznék, főleg hogy nem is a corel filet töltöd fel, hanem .eps-t.

Másrészt szoktak akciók lenni, hogy ha veszel pl. egy Wacom táblát+szoftvert, akkor jelentős kedvezményt kapsz. Olyan is volt, hogy a tábla mellé kaptál egy Corel-t - igaz régebbi verziót, de az is tökéletes.
    Érdemes telefonon érdeklődni, hátha hajlandóak kedvezményt adni több termék vásárlása esetén.
  • ZilogR
    értem, akkor talán érdemes egy tabletet szoftverrel együtt beszerezni, ha már nem akar az ember warezolni - és spórolni akar

és mi a helyzet, ha egy home edition-nal készítek vmit és azt eladom (valamelyik linken van egy fél mondat arról, h a home edition-nel kereskedelmi forgalomba hozható termék (kép) nem készíthető - ezt vkik ellenőrzik? esetleg a megnyitáskor kiderül, h nem megvett szolgáltatást akarok használni? esetleg a H.E. nem olyan formátumban ment? Korlátozottak a képességei? Stb...?!)
  • cenobite
    Húdedurván jók a képeid!!!!
    Gratulálok, hogy így megy a szekér, találkoztam már pár munkáddal, mikor keresgéltem kulcsszavakra - csak nem tudtam, hogy Te készítetted őket. Kicsi a világ, vagy mi... :)
    Megegyszer gratulálok!

Te munka mellett csinálod? 105 képpel szép eredményeket érsz el! Nekem még csak 50valahány körül van, de időhiány miatt, van hogy 2-3 hétig egy képet sem csinálok. :(
    Persze a cél nekem is az, hogy egy kb. 500 képből álló portfolió meglegyen, arra már lehet alapozni. :)

Máshova is töltesz, vagy csak SS-re? Mert én IS-re próbáltam bejutni vektorokkal, de simán visszadobálták őket, ilyen-olyan indokokkal. Pedig azokat raktam fel, amik SS-en tutira mennek. De ismerek más vektorost is, aki SS-en szépen profitál, IS-re viszont egyszerűen nem bír bekerülni a vektorokkal, pedig szinte hetente próbálkozik. Fura népség... :)
  • cenobite
    Maga a .cdr file úgy tudom tartalmazza hogy milyen verzióval készült, de stock-hoz .eps-be kell exportálnod, és azt kell feltöltened. Hogy az .eps tartalmazza -e, hogy most az milyen Corel verzióval készült... Nos nem tudom. Én Corel 11-el használom a Wacom-ot, vígan elvan vele, de szerintem a régebbi verziókkal is működik.
  • ZilogR
    ;) fenn van a Mikulásnak szánt kívánságlistán!

Láttam a linken régebbi Corel verziókat (12-es, Otthoni verzió, ...). A programmal létrehozott fájl hordozza,h például a Home változattal készült, amivel elvileg nem lehet kereskedelmi forgalomba kerülő rajzot készíteni (a leírásból ez derül ki...)? Régi Corel verziók használhatóak?
  • Taylorka
    jah és a portfolióm
  • Taylorka
    Jó végre, hogy megnyitotta vki ezt a topikot:) én is gondolkoztam rajta:)
    Én május végén vágtam bele a lecsóba, és megcsináltam az első 10 képemet, amit Ma stockpiacra szántam. Ma 105-nél tartok.Mindegyik vektor. Életem egyik legjobb döntése volt, hogy belevágtam a dologba, de hát beszéljen a kép maga :
    ehhe
    Nem mondom, hogy erre számítottam :)
    Egyből ugye mindenkinek elmondtam, hogy hú hallod, van ez a cucc, és tök sokat lehet vele keresni. Aztán ugye elsó hallásra jól hangzik, de lettek belőle nagy hasraesések :), összesen 2 embernek sikerült úgy ahogy bekerülnie az én ösztönzésemre, de hát nekik is döcög. Ha ebből akarsz megélni, akkor ugyan úgy napi 8 órában kell vele foglalkoznod, mint bármi más munkával...viszont lesz egy idő, amikor már nem kell órákat a gép előtt ülin, vagy több száz képet elkattintani, csak van egy 1000-2000db képből álló portfoliód, és csak nézed a letöltéseid. Igen, és vannak olyanok, akik milliókat keresnek vele havonta, 100-200e$ is többen összeszedik havonta. Igaz, azok elég durván nyomják:)
  • cenobite
    Ha grafikus vagy, nagyon jó döntés egy ilyen artpad beszerzése. Eddig minden szoftver támogatta, amivel próbáltam. Ha veszel, érdemes Wacom-ot venni, azok a legmegbízhatóbbak. Talán nem a legolcsóbb, viszont sajnos sokan jártak már úgy, hogy megvették az olcsó artpad-et, aztán nem igazán úgy működött ahogyan kellene. Nekem A/6-os Wacom-om van, tökéletesen elég, ki kell tapasztalni a működését, megszokni és utána nagyon kényelmes a használata.
    Wacom táblák
  • ZilogR
    ...csak vicc volt! Én gépészként sokat műszaki rajzolok, ezért nem is tudok elmenni egy-egy jól sikerült grafika mellett, természetesen. Sajnos a műszaki rajzon kívül mást nem gyakoroltam, így maradtak a merőlegesek, 30, 45 és 60 fokok, nameg a két-három vonaltípus és a sraffozás :P

Ellenben nagyon érdekelnek az illusztrációk, még ha nem is fogok ezen a területen igazán komolyan alkotni! Egy jó "rajztáblát" (tablet-et) régóta tervezek beszerezni, már csak az AutoCAD miatt is. Szívesen kipróbálnám. A Genius 12x12 collos darabja tetszett eddig, a Wacom-okkal nem is találkoztam. Utána fogok nézni, hogyan működik egy ilyen (a kereskedők weboldalán a nyomásérzékenységről esik szó 512 pont?? a legkisebb - ez nem tűnik túl soknak 32x16 pont?? vagy teljesen félreértem)) Ha jól tudom a régiekre igen finom osztású vezetőszálból hálót készítettek, az "egér" szálkeresztje körül egy kis tekercset futtatak körbe, aminek a középvonalán a térerősség vektor századmillire kijelölte a pontot, h hol van a szálkereszt. Jópár hónapja egy ilyen szerkentyű 5eFt volt AproNet-en, boltban azért ennél 5-7x drágább, már ha lehet kapni...

Ezek a szoftverek támogatnak efféle tableteket?
  • cenobite
    A Wacom? Hmmm... nem értem a kérdést. Azt nem lehet warezolni. :D

Amúgy úgy lett meg a Wacom, hogy megrendeltem, megjött, kifizettem, használom (sajnos nem elég gyakran - időhiány miatt), szeretem. Ennyi. :)
  • ZilogR
    Az meg, hogy nekem hogyan lett meg a szoftver ne legyen már fórumtéma. Köszi! :)

És a Wacom...?!
  • bazs1
    nem használja mind a hármat, gondolkozzál talán^^
  • KapuBen
    hármat felsorol és közbe ez a kettő van^^
  • cenobite
    Vektoros képekhez: Corel, vagy Illustrator
    Fotókhoz, méretezéshez, egyéb beállításokhoz: Photoshop

Nekem ez a kettő van, tökéletesen megfelel minden célra.

Az meg, hogy nekem hogyan lett meg a szoftver ne legyen már fórumtéma. Köszi! :)

Nyilván ha otthon gyakorolgatod az adott szoftvereket, csinálsz velük ezt-azt, és neadjisten nem legális, senki nem fog téged feljelenteni, vagy ilyesmi.
    Ha viszont pénzt keresel vele - főleg főállásban-, akkor illő megvenni.
    Mondjuk még közel sem keresek annyit a stock-ozással, hogy meg tudjak venni egy többszázezres szoftvert, sőt... De ami késik nem múlik. :)
  • KapuBen
    hát így hogy nem én veszem meg xD
  • Sadist
    Jah, majd kezdésnek nyílván vesz mindenki egy több százezres szoftvert.
  • KapuBen
    és milyen programokat ajánlasz kezdésnek?
    én a photoshopot tudom valamennyire kezelni és mostanában fogom megismerni a coreldrawot ezen kívül mit érdemes használni,megtanulni(azon kívűl amit tudokxD)?
  • cenobite
    Legális. Meg van vásárolva - igaz nem én vettem meg a saját pénzemből, de ez más történet.
  • Sadist
    Csak egy apró kérdés:
    Legális, vagy FreeWare képszerkesztő szoftvert használsz? :)
  • cenobite
    Corelban elkészítek néhány alapelemet - íveket, görbe vonalakat, stb. Ezekből lesz az "alapkép". Majd ezt alakítgatom, teszek hozzá, rajzolok hozzá. Vannak ilyen foltos hátterű képek, mint pl. ez:
    http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=4455988

Ehhez a foltokat photoshop-ban csináltam, majd levektorizáltam (Adobe Streamline a megfelelő program erre). De így készült a szárny is, ami a szív körül van. Egy fotó alapján. Kicsit pepecs meló, de megéri, mert utána többször felhasználhtod.

Ilyesmikből lehet "építkezni", de csinálhatod azt is, hogy egy kört vágsz meg, ilyen hold alakúra - nem jut jobb hasonlat eszembe. :) -, szép vékonyra és abból dolgozol.
    Itt egy másik vonalas ábra, hátha abból is látszik, hogy kb. miből áll egy ilyen kép:

Remélem tudtam segíteni. Ha kérdés van még, jöhet bátran! :)
  • ZilogR
    igen, ez engem is izgat... sztem olyasmi lehet, h van egy koszfolt, aminek a határvonala a vektorsokszög és azokat elforgatva-kicsinyítve-nagyítva egymásra, egymás mellé pakolva, majd egyesítve kapunk ilyen tintapacákat. Azután ha zárt, akkor ki lehet tölteni.
  • Dzsini
    ilyen koszos-grungeos vektorokat hogy csinálsz?
  • Japep
    Aha, köszi!
  • cenobite
    Nem ps, Corelben csinálom. Szabad kézzel, ha úgy tetszik. Csinálsz néhány alap formát (ilyen gibe-gurba dolgokat, vonalakat, alakzatokat) és azokból tudsz építkezni a későbbiekben. Nekem is vannak olyan képeim, amiknek szinte azonos az alapjuk, csak máshogy rendeztem őket, rajzoltam még hozzájuk, stb...

Ha valakit érdekel, feltöltök egy corel file-t, amit szét lehet bontani, és meg tudjátok nézni hogyan is áll össze a kép.
  • cenobite
    A vektoros képek pl. a clipart-ok. Előnyük, hogy akkorára nagyítod, amekkorára szeretnéd, minőségromlás nélkül.
    A SS-en -és a többi stock oldalon is- külön vannak a fotók/bitképes képek (hátterek, textúrák, stb) és a vektoros képek. Külön is tudsz rájuk keresni.

A bitképeseknél meg van határozva egy minimum méret, amiben fel kell töltened.
    Itt van pl. ez a kép:
    http://www.shutterstock.com/pic-3420999-fish-jumping-from-the-flat-panel-lcd-computer-monitor.html

A kép alatt látható, hogy mekkora méretekben lehet letölteni. Nyilván, ha webes felhasználásra kell, akkor elég a legkisebb is, de ha nyomdai felhasználásra, akkor célszerű a legnagyobbat letölteni.

Vektoros képeknél nincs ilyen méretbeli választás, mivel azt akkorára húzod amekkorára szeretnéd.

SS-en nem lehet megnézni, hogy konkrétan mennyit töltöttek le egy adott képből (sajátodnál természetesnél meglehet), de ha rákattintasz egy kategóriára és felül kiválasztot a "most popular"-t mint rendezést, akkor a legnépszerűbbeket teszi előre. Így nagyjából lehet látni, mi az ami igazán megy.
  • Japep
    Szerintem én is megpróbálok valamit...

És azt honnan veszem észre egy képről, hogy vektoros (mármint az oldalon)? Mi a különbség a nem vektoroshoz képest?

Ja, és muszáj a vektorozás, vagy pl elég, ha a képet 1024*768-as vagy nagyonn méretben töltöm fel?
  • The Garrett
    thx épp most keresgéltem hasonló lehetősségek után! :)
  • VRSDM
    egyértelmü :]különben lementenéd :D
  • passatgt
    Alapból nem jelennek meg a nagy képek, csak akkor, ha megveszed.
  • passatgt
    Pl van egy hófehér papír, lefotózod, ránagyítasz, akkor nem lesz hófehér, hanem szemcsés lesz. Akkor jó, ha nincs ilyen:)

A jel kódolásakor az eredeti jelhez adódó "szennyeződés", amely rontja a jel minőségét. Fényképek estén ez a jelenség a pixelek színének módosulását okozza.
  • ZilogR
    a zajmentesség mit jelent?
  • Dzsini
    pontosan, a fotók meg minimum 3MP, de sokkal inkább több, és pont emiatt elsődleges fontosság a tökéletes zajmentesség.

a shutterstock-on témakörön belül lehet kérni sikerességi listát, ott darabszám nincs, de cenobite írta, hogy kb. mennyi letöltése van naponta.
  • CattiBrie
    hát nyomdai felhasználásra a 640x480 is kaka

vagy itt a "nagy" kép is csak illusztráció?

és éppen a nagyíthatóság miatt vannak oda a vektorosért?
  • CattiBrie
    szerintem nem.. de..

Nem lehet megnézni az oldalon h melyik képért mennyi zsét kapott az illető?
    Csak mert úgy lehet ugye látni, hogy mi ér sokat, milyet akarnak sokat (mi a menő kép).
  • Dzsini
    itt általában nyomdai felhasználásról van szó, oda meg a "picibe" nem igazán megy, kell a teljes, jó minőségű vektoros fájl.
  • Japep
    És muszáj az a vektorozás?
    :D